wide selection of beer. the beer is always nice, fresh and cold. the best snack to go with their cold beer is their fries(with curry source). however, if you are a picky nachos lover, you better skip it here. this is definitely one of my favourite places for beer in hk.

Dicken's serves authentic British-styled-Indian curry. The taste of the curry is exactly what you can eat in the UK. The environment is also very British. You can always hear people speaking with Scottish and Irish accents. A rare place in Hong Kong.
2006-09-17 10 瀏覽
坐在Tott's和靚女閒聊一番,談起樓下的Dicken,傳統的英式吧,每年的rugby賽除了Gripps外,這裡亦是熱門的蒲點。記得一次和食友們來到Dicken,吃著辣肉粟米片,睇著英超嘻哈下過了一晚。今日,喝著Kilkenny(creamy而麥味十足)等同事,同事問什麼是好的啤酒,素來對啤酒、咖啡無研究,亦唔打算研究,笑說叫些fish&chips或辣肉粟米片配生啤,邊吃邊同朋友吹水,坐在酒吧,夠氣氛的話什麼都好飲,道理簡單。

2006-06-14 6 瀏覽
行街好累, 又落雨, 所以去左呢度飲杯野, 六點幾已經一大堆西裝鬼佬係度happy hour, 咁又係, 三十幾蚊一杯大啤, 的確係抵叫左個apple cider, 高杯好大杯,好解渴, 不過有點甜過頭, 場內的大電視勁播sport, 相信worldcup一定相當多人~~~坐得舒服, 冷氣又勁, 地點就腳, good

坐得舒服, 冷氣又勁, 地點就腳, good
2006-03-18 8 瀏覽
難得悠閒的週末,選擇了在Dicken's 渡過。中午的Dicken's 不太多人,但1 點半過後就開始多人。話明Pub,野食麻麻係正常,但另一方面,酒店野食serve 得好係應份;Dicken's 既Pub Brunch 就幾驚喜:野食refill 同replace 得幾快,sweet potato soup 濃度同味道o岩o岩好,可以食到Dicken's 自家招牌curry,新鮮fries 要request 先會另上...甜品睇落serve 得好少,但如果坐耐D 既話,其實係上兩轉:第一轉有cheesecake、tiramisu 同chocolate mousse(有金箔),而第二轉有mixed berry crumble、brownie、pineapple pie,只有banana bread、bread pudding 同生果係「長駐」;但其實我未計bread tray o個邊serve 既muffin、apple pie 等等。失望既係個cheese naan 麻麻、cucumber salad 麻麻(同The Peak Lookout 無得比...雖然見到好有heart)同w
難得悠閒的週末,選擇了在Dicken's 渡過。

失望既係個cheese naan 麻麻、cucumber salad 麻麻(同The Peak Lookout 無得比...雖然見到好有heart)同waitress 唔記得幫我埋單...
2006-02-09 23 瀏覽
再一次寫Dicken,s,月內第三篇,今次幾特別,點都要講下.周六上半場食飽過後,約左另一班朋友來到My firm"Dicken,s",繼續飲過.本來諗住睇英超,來到原來播緊仲大單的Nation six.算,既來之則安之.Boddington等做完Promo,今次到一隻Old Speckle Hen,$39 pint,入口係有點點拖肥味.不過味道無乜後勁.略淡.但係一樣隊左兩pint.再黎Boddington同Kilkenny各一,飲到成點,第朝番七點,結果係點,大家都知.頭痛到要命.期間點左一點炸薯條,洋荵圈,墨西哥粟米片.飲得痛快,順帶一提,而家英國仔食炸魚薯條,不再局限淨醋,點咖喱汁,亦係時下彼邦青少年最愛之食法.Dicken,s內,當然順應番個"潮流",雖然,呢度的薯條,不是Chips只是Fries.兩杯到肚,到英格蘭對威爾斯,好自然地立正,口哼Gof savs the queen........)十分之高漲,就算我對Rugby,只是超級門外漢.麥啤,等同一個柔情如水,但有個性的如陳綺貞,Keira Knightley Natalie Portman.(Closer入面果個例外

兩杯到肚,到英格蘭對威爾斯,好自然地立正,口哼

麥啤,等同一個柔情如水,但有個性的如陳綺貞,Keira Knightley Natalie Portman.(Closer入面果個例外)的女人,恨不得即刻一擁入懷.非常幸福.

生啤,帶點野性,挑逗如Jessica Alba.或四十年前的Jane Birkin,只能玩,不能觀.

黑啤,老夫老妻.同甘共苦.再無高低潮起伏,回歸平淡,所以,健力士我係唔多岩.

飲多兩杯後的對白.完全酒後發up風.
2006-02-02 15 瀏覽
又再講一次Dicken,s,今次想講下係,而家做緊個Promotion,眾英國生啤如Boddington,Strongbow等,一律$39 pint.仲有Newcastle Brown Ale $98四支.另外有些英國"美食",日前同朋友去睇愛華頓隊阿仙奴,兩pint Boddington外,另叫個煎Rainbow trout with pasley potato."樽"魚多骨,肉質幼細嫩滑.完全唔係so call pub food咁簡單.一邊隊啤一邊lur 魚骨,一邊睇住比亞提入波,助己隊贏1:0,感覺真爽!

2005-12-25 22 瀏覽
平安夜的晚上, 銅鑼灣人頭湧湧.舊同學傾下計當然會去飲野, 酒吧是一個好地方但最怕好嘈.雖然是平安夜, 此處卻沒有full.當初到了George & Co., 但入場費比較貴.我們最初也怕太大煙味和大嘈, 門口的經理都幾細心, 給了非吸煙的一個角落.明顯的較靜, 最低消費$120我要了Pineapple margarita, 清清的幾好味; 薯皮都幾脆, 點sour cream & 腰果醬都吃得過.說說笑, 講飲杯cheers 都幾次.$160節日價錢, 但唔算貴. 有機會撞岩黎睇球賽就好了.後記:1. 亞裔侍應非常醒目, 唔駛寫低都記得order.2. 始終敵不過媽子的鼻, 知道我去了酒吧.
平安夜的晚上, 銅鑼灣人頭湧湧.
舊同學傾下計當然會去飲野, 酒吧是一個好地方但最怕好嘈.
雖然是平安夜, 此處卻沒有full.
當初到了George & Co., 但入場費比較貴.
明顯的較靜, 最低消費$120
說說笑, 講飲杯cheers 都幾次.
$160節日價錢, 但唔算貴. 有機會撞岩黎睇球賽就好了.

後記:
1. 亞裔侍應非常醒目, 唔駛寫低都記得order.
2. 始終敵不過媽子的鼻, 知道我去了酒吧.
2005-10-18 14 瀏覽
同朋友睇波吹水,Dicken,s係我不二之選.價錢唔貴,撞正promo 四草野一pint 生啤.氣氛好,又無人十五二十大話骰.每次去,就好似番左第二個家.
同朋友睇波吹水,Dicken,s係我不二之選.

價錢唔貴,撞正promo 四草野一pint 生啤.
氣氛好,又無人十五二十大話骰.

每次去,就好似番左第二個家.

2005-07-02 15 瀏覽
Brunch (約$120*/位+10%),正如其他食家所說,以這價錢和這地點,當然不會有生蠔、魚生等食物。雖然食物款式不是太多,但質素唔差。當中較突出的有:1. 即製omelette: 有多款餡料可選擇。試過mushroom omelette,師傅在控制煎蛋方面相當出色,蛋餅表面是全熟,但內裡則是半生熟。因此不會太乾身,有不同口感。正!2. 即製薯條: 粗身,不會炸得太乾。Yummy!3. 即切Honey glazed ham: 有肉味,不像一般ham那麼鹹。4. Cheese cake: 不是太重芝士味的那種,但都唔錯。而且不太硬。另外想一提的,是店內的washroom,很寬敞,而且很光猛,和pub的氣氛截然不同。(*AE card 有85折,HSBC 白金card 8折)
2. 即製薯條: 粗身,不會炸得太乾。Yummy!

2005-05-29 14 瀏覽
而家既咖喱lunch buffet加左價喇,$108,但有送cupon,都可以既~都係第一次係pub 既地方食buffet,個feel都真係ok,因為都幾好hea~香港人對buffet既睇法就係一定要同個價錢成正比,一定要好多抵野食先可以回本,如果抱著呢個心態去食呢餐既話可能會覺得不外如是,但可以講我個人黎講覺得食物既水準係水準以上.坐係梳化位係幾好,可以hea下,都幾好feel,而且可以睇住nba食buffet係幾好~頭盤:三文魚,cold cut,cheeze,好多配料做自製salad,呢種都係buffet既指定動作,亦都有整好左既salad,都幾好食,都okay fresh~湯:有2個,一個係蕃茄湯+另一個唔記得左,但蕃茄湯係okay!!仲有麵包供應~主菜:好多唔同種類既咖喱,雞,魚,羊,豬,牛,什菜,豆,etc,都真係幾多choice,而且仲有source比你去調味;唔岩食都仲有白汁什菜意粉,薄餅,硬薄脆,印度飯,薯仔,炸魚,etc既選擇~整體既水準都幾好~可能始終係酒店裡面既pub,差極都一定要有個譜~我最buy既係印度飯,佢既質感好討好,形狀幼而細長,同咖喱真係一個好既配搭
主菜:好多唔同種類既咖喱,雞,魚,羊,豬,牛,什菜,豆,etc,都真係幾多choice,而且仲有source比你去調味;唔岩食都仲有白汁什菜意粉,薄餅,硬薄脆,印度飯,薯仔,炸魚,etc既選擇~整體既水準都幾好~可能始終係酒店裡面既pub,差極都一定要有個譜~我最buy既係印度飯,佢既質感好討好,形狀幼而細長,同咖喱真係一個好既配搭~~
甜品:有coconut budding,bread pudding,生果,幾種既cake,但因為都食得幾飽,冇咩意慾再去食~
呢度既環境係真係幾好,而且個日去食唔多人,得幾檯人客,所以都幾好hea,個餐係開心而滿足~可能只要環境,氣氛同心情都唔rush同可以好hea既話,食物既質素已經冇咁執著~
連加一around$130一個,但又送coupon比你下次幫襯佢地成間酒店餐廳時用,都okay~
2004-04-14 18 瀏覽
價錢偏貴,純西方路線,這裡有很多外國人,而且飲的都是外國啤酒,都幾嘈...環境一般...local pub 較好...
2004-03-07 19 瀏覽
星期日的conference晨咁早開波,事先有兩個鬼佬約了在這裡睇Formula One,個人對賽車的是麻麻地,但可以試下這裡的Pub Brunch﹝仲有人請!﹞,所以又來了。唔好以為波至多人睇,原來Formula One都好受歡迎的,星期日下午是坐到滿,當然其中以外籍人士佔大多數。呢度的brunch由十一點半食到下午四點,其實似lunch buffet多D。價錢是98蚊一位,唔貴,而食物都不少。當然沒有生蠔或涷蟹,沙律選擇都算多,亦有一盤羅馬生菜給人撈凱撒沙律,前菜我就專攻呢味;熱盤選擇不算少,有咖哩羊、咖哩角及咖哩什菜,亦有黃飯及papad去點,味道不錯亦幾受歡迎;其他熱盤則以煙肉、腸仔、焗豆、暮條等鬼佬食物為主,用來送啤酒會更適合;亦有專人煎奄列,亦有燒豬柳;甜品選擇不多,只得黑森林同桃酥餅,味道OK。咖啡或茶任飲,要叫啤酒就要另計。總括而言,以98蚊一位的價錢其實幾抵食,食物種類當然不能與二百幾三百的酒店buffet相比,但都已經唔錯,如加上有特別節目的話﹝如今日的Formula One及平日的NBA﹞就更食得過。
咖啡或茶任飲,要叫啤酒就要另計。
2003-11-09 7 瀏覽
來這裡從來都是飲啤酒睇波,好少來食野。呢度地方雖然唔係十分大,但幾好坐。一班人傾計可坐入埋面,想要熱鬧就坐大銀幕前,氣氛一流。英式酒吧當然有英倫啤如Boddingtons及Strongbow,連朝日同札幌啤也有,當然要飲本地貨或大路野如Corona等當然無問題。叫野食都係以送酒小吃如炸薯條、芝士焗薯皮等,三十零四十蚊一碟,唔算話好貴。To Openrice Editor:可能為迎接祖國的同胞們,呢度改左個中文名叫「雙城吧」,請update。
2002-09-23 15 瀏覽
見雜誌介紹$98, 仲包一杯飲品, 好似好抵喎.原來真係ok, 物有所值, 冇令我失望.第一次係Bar 食buffet, 感覺好得意.坐在梳化邊睇電視邊吃~好realx, (^^)食物好有水準, 酒店都吾會太差吧~頭盤, 三文魚, cold cut, cheeze, salad, 貴精不貴多, 吾錯.主菜當然有好多好多吾同種類既咖喱, 有四,五種左右.我最鍾意o個種紅紅地色既雞, 味道特別, 好好味.軟薄餅同硬薄脆都好香好好味, 點咖喱汁~更加正!甜品都有幾多選擇, 蛋糕有四款左右, 仲有bread pudding 同生果.$98 食到飽飽~所以呢度都幾旺場.除外白領同外藉人仕, "太太"級都吾小, 訂定位穩陣呀!
見雜誌介紹$98, 仲包一杯飲品, 好似好抵喎.
原來真係ok, 物有所值, 冇令我失望.
第一次係Bar 食buffet, 感覺好得意.
坐在梳化邊睇電視邊吃~好realx, (^^)
食物好有水準, 酒店都吾會太差吧~
主菜當然有好多好多吾同種類既咖喱, 有四,五種左右.
我最鍾意o個種紅紅地色既雞, 味道特別, 好好味.
軟薄餅同硬薄脆都好香好好味, 點咖喱汁~更加正!
$98 食到飽飽~所以呢度都幾旺場.
除外白領同外藉人仕, "太太"級都吾小, 訂定位穩陣呀!