有日同朋友去尖沙咀山林道上堂之前,諗住係附近食個快餐,見「雞少雞飯」幾乾淨企理 ,價錢又親民,$60起就有個餐,就諗住試試佢~又真係唔錯喎!☺️「雞少雞飯」顧名思義最出名嘅一定係雞飯啦!😂所以我地就叫左個海南雞飯餐,本身飯餐配送無味精自家煲製嘅椰子雞湯,見加$22可以升級做肉骨茶咁抵,梗係要試下啦!☺️🔸新加坡去骨海南雞飯($63)‼️推薦‼海南雞份量都幾足料,雞件肉厚嫩滑,就算係雞胸一啲都唔嚡,旁邊配上三款秘製醬汁:新加坡黑醬油、青辣椒醬和蒜醬,蘸上雞肉更惹味!😋油飯色澤金黃,有飯香亦都有雞油香,但食落唔會太油膩。👍🏻至於肉骨茶就好足料,有大大件排骨、雞腳、豆卜和冬菇,藥材味唔會太重太難接受,正🤩!🔹老街碳燒豬頸肉喇沙($74)‼️推薦‼喇沙湯底散發着柔和嘅椰香,😌麵底採用大馬正宗的「摻摻」做法,即係米粉撈油麵,米粉盡吸湯汁,加上爽口滑嘟嘟嘅油麵,每一啖有齊粗幼軟韌不同口感,層次感十足!😏配料好豐富,有魚片、豆卜、半隻雞蛋🥚等,豆卜吸晒湯底嘅精華,超正!😋至於主菜豬頸肉都幾大份!🥰🥰外皮燒至微微嘅焦香,肉質保持嫩滑,蘸上辣醬更惹味!而每份套餐都可以優惠價加配小食!😎🔸一人蝦湯浸時菜($7)一
有日同朋友去尖沙咀山林道上堂之前,
諗住係附近食個快餐,
又真係唔錯喎!☺️

「雞少雞飯」顧名思義最出名嘅一定係雞飯啦!😂
所以我地就叫左個海南雞飯餐,
本身飯餐配送無味精自家煲製嘅椰子雞湯,
見加$22可以升級做肉骨茶咁抵,梗係要試下啦!☺️

🔸新加坡去骨海南雞飯($63)‼️推薦‼
新加坡去骨海南雞飯

海南雞份量都幾足料,
雞件肉厚嫩滑,就算係雞胸一啲都唔嚡,
新加坡去骨海南雞飯

旁邊配上三款秘製醬汁:新加坡黑醬油、青辣椒醬和蒜醬,
蘸上雞肉更惹味!😋
油飯色澤金黃,有飯香亦都有雞油香,但食落唔會太油膩。👍🏻

至於肉骨茶就好足料,
有大大件排骨、雞腳、豆卜和冬菇,
藥材味唔會太重太難接受,正🤩!

🔹老街碳燒豬頸肉喇沙($74)‼️推薦‼
老街碳燒豬頸肉喇沙

喇沙湯底散發着柔和嘅椰香,😌
麵底採用大馬正宗的「摻摻」做法,即係米粉撈油麵,
老街碳燒豬頸肉喇沙

米粉盡吸湯汁,加上爽口滑嘟嘟嘅油麵,
每一啖有齊粗幼軟韌不同口感,層次感十足!😏
配料好豐富,有魚片、豆卜、半隻雞蛋🥚等,
豆卜吸晒湯底嘅精華,超正!😋
至於主菜豬頸肉都幾大份!🥰🥰
外皮燒至微微嘅焦香,肉質保持嫩滑,蘸上辣醬更惹味!

而每份套餐都可以優惠價加配小食!😎

🔸一人蝦湯浸時菜($7)
一人份量不過不失,不過平時加碟菜都要十幾廿蚊,所以都算抵食!
一人蝦湯浸時菜

🔹獅城黃金炸蝦餅(4塊)($22)
外皮炸得香口,帶少少蝦香,口感爽彈!
獅城黃金炸蝦餅(4塊)
一人蝦湯浸時菜
獅城黃金炸蝦餅(4塊)
2024-11-02 750 瀏覽
行街行到好攰,見呢間餐廳專門係食海南雞,而且睇門口個餐牌,下午茶好似好抵,就揀咗呢間,餐廳都幾闊落,光猛整齊,輕盈肉骨茶肉骨茶都幾足料,藥材味剛剛好不會過濃,有排骨、豆卜和冬菇,而且不油膩,吉列鳳尾蝦大大隻,炸得很酥脆,外皮不會太厚,蝦肉爽口彈牙,星馬斑蘭咖央多士香濃幼滑嘅咖央醬,配上烘得香脆金黃的多士,味道又不會太甜,絕對係必點小食!桔仔話梅水味道酸酸甜甜很開胃,女仔一定鍾意!凍青檸梳打焙煎芝麻醬涼拌雞絲粉皮很大碟,份量很多,爽滑的粉皮,香濃的芝麻醬和嫰滑的雞絲,正宗大件夾抵食!一人蝦湯浸時菜新加坡去骨海南雞飯皇牌之選,份量超足料,海南雞皮薄肉嫰,去骨啖啖肉,每一口也超滑溜,搭配的油飯也是點晴之作,有飯香也有雞油香,正!餐廳都坐得幾舒服,侍應招呼亦殷勤,最主要係海南雞飯好好食,下次一定要再過嚟食!
餐廳都幾闊落,光猛整齊,
輕盈肉骨茶
吉列鳳尾蝦
大大隻,炸得很酥脆,外皮不會太厚,蝦肉爽口彈牙,
星馬斑蘭咖央多士
桔仔話梅水
味道酸酸甜甜很開胃,女仔一定鍾意!
凍青檸梳打
焙煎芝麻醬涼拌雞絲粉皮
新加坡去骨海南雞飯
搭配的油飯也是點晴之作,有飯香也有雞油香,正!
2024-10-25 635 瀏覽
最近發現尖沙咀有間唔錯嘅星馬菜,價錢非常實惠,嘢食質素當然都冇得頂啦😆 除咗佢最出名嘅海南雞之外,都仲有好多其他幾好食嘅選擇,值得一試 💯 銀籠粉絲春卷 🫓佢有好多小食,叫咗主食之後都可以用優惠價試吓唔同嘅小食🤭 呢個春卷都幾好食,炸得好香脆,入邊啲餡都好豐富👍焙煎芝麻醬涼拌雞 🐣 雖然冇叫海南雞,不過食呢個小食都可以試吓佢嘅涼拌雞😍 呢個好似雞絲粉皮咁,芝麻醬好惹味,係一個唔錯嘅小食🤗娘惹厚切豬扒喇沙摻摻 🍝自己最鍾意食喇沙摻摻,佢有豬扒、豬頸肉或者海南雞等等選擇,喇沙整得好惹味,仲有豆卜同雞蛋添😊檳城蝦湯麵 🍜另一款好多人叫嘅麵係檳城蝦湯麵,呢個就真係好有馬來西亞嘅風味,配咗豬頸肉同蝦 🦐 食完覺得好滿足😌凍美祿 🧉今次揀咗個比較冇咁邪惡嘅美祿,如果鍾意嘅話可以揀邪惡啲嘅恐龍美祿😉 凍檸檬百香果梳打 🍹食完咁豐富嘅晚餐之後梗係要飲番杯冰涼嘅梳打啦,檸檬百香果呢個甜甜酸酸幾好飲 🍋

銀籠粉絲春卷 🫓

焙煎芝麻醬涼拌雞
娘惹厚切豬扒喇沙摻摻
檳城蝦湯麵
2024-10-24 526 瀏覽
雞少雞飯 • 尖沙咀尖沙咀呢間主打海南雞飯嘅餐廳係我嘅飯堂,不過今日唔係試海南雞飯,係試一試啲新嘢。之前介紹過,覺得抵食又好食。✅ 老街碳燒豬頸肉油飯 🐷豬頸肉外面燒得微微焦香,入面好嫩滑,亦食得出明顯香料味道。油飯分明,色澤金黃,不錯。✅ 檳城蝦湯麵 🦐湯底蝦味濃郁,帶微微的辣和香料的味道,材料除咗常見的蝦、豆卜、蛋,一開始我以為是常見的豬腩肉,原來都係豬頸肉,我最鍾意👍🏼✅ 星島惹味酸辣無骨鳳爪 🐔酸酸辣辣,鳳爪做得質感爽口,係小食嘅好選擇✅ 牛肉串燒🐮牛肉上面灑上少許孜然,配埋沙嗲醬一齊食,簡單而惹味👍🏼
雞少雞飯 • 尖沙咀

✅ 老街碳燒豬頸肉油飯 🐷

✅ 檳城蝦湯麵 🦐

✅ 星島惹味酸辣無骨鳳爪 🐔
酸酸辣辣,鳳爪做得質感爽口,係小食嘅好選擇

✅ 牛肉串燒🐮
牛肉上面灑上少許孜然,配埋沙嗲醬一齊食,簡單而惹味👍🏼
2024-10-19 566 瀏覽
位於尖沙咀與佐敦之間平時經過都見唔少人幫襯叫了招牌海南雞(二人套餐)有半隻新加坡海南雞、鹵水慢煮元蹄(或可選娘惹茶熏鴨/碳燒豬頸肉 ) 蝦湯浸時菜一碟、無味精住家湯(2碗)香油飯或白飯 (2碗)、港式熱飲(2杯)去骨新加坡海南雞去咗骨嘅海南雞啖啖肉,外皮金黃色,食落感覺鮮嫩和滑溜油飯口感軟糯,粒粒分明再配上經典三色醬:黑醬油、薑蓉、酸辣醬味道更加突出鹵水慢煮元蹄煮得非常入味,膠質豐富,燉得軟腍無味精住家湯充滿椰子香味,味道濃郁清甜滋潤蝦湯浸時菜一碟食咁多肉,一定要有菜平衡一下整體嚟講,性價比都幾高
位於尖沙咀與佐敦之間
平時經過都見唔少人幫襯

叫了招牌海南雞(二人套餐)

有半隻新加坡海南雞、鹵水慢煮元蹄
(或可選娘惹茶熏鴨/碳燒豬頸肉 )
蝦湯浸時菜一碟、無味精住家湯(2碗)
香油飯或白飯 (2碗)、港式熱飲(2杯)

去骨新加坡海南雞
去咗骨嘅海南雞啖啖肉,外皮金黃色,食落感覺鮮嫩和滑溜

油飯口感軟糯,粒粒分明
再配上經典三色醬:黑醬油、薑蓉、酸辣醬
味道更加突出

鹵水慢煮元蹄
煮得非常入味,膠質豐富,燉得軟腍

無味精住家湯
充滿椰子香味,味道濃郁
清甜滋潤

蝦湯浸時菜一碟
食咁多肉,一定要有菜平衡一下

整體嚟講,性價比都幾高
2024-10-18 444 瀏覽
行開尖沙咀見間地鋪轉左手做新加坡菜,見佢價錢唔貴就試下。室內環境似靚裝既茶餐廳,幾闊落同乾淨。老街碳燒豬頸肉喇沙 $74豬頸肉一大碟咁上黎,燒得幾好又唔乾柴,點埋個汁都幾好味既,個人覺得再辣啲啲就正嗱👍🏻 碗喇沙都幾足料,我揀左傳統有兩種面底果種,面煮得火侯剛好;配料有豆卜、魚片頭、芽菜,仲有半隻雞蛋,好豐富,喇沙湯底味道都好錯。新加坡去骨海南雞飯 $63海南雞煮得幾嫩滑,唔太肥,仲配咗傳統有齊三款唔同嘅醬料俾你點雞食。另外仲有一碗類似椰子雞湯嘅例湯,飲落足料同埋都煲得幾入味;飯方面揀咗油飯,見佢中間撈咗一啲炸蒜,口感幾特別。個雞同湯值得一試。鋪頭用電子落單,揀完主食可以加錢要其他小食,幾抵食:香茅雞翼同酸辣鳳爪都係各加$22就可以食到:香茅雞翼同平時食既有啲唔同,除左香茅嘅味道,表面再加左啲蜜糖,好食既。酸辣鳳爪就正常發揮👍🏻。油菜一碟都只係加$7,幾抵。加埋杯凍檸茶兩個人埋單都係$200,尖沙咀地鋪食到咁既嘅準確係抵食既。

老街碳燒豬頸肉喇沙 $74

新加坡去骨海南雞飯 $63

鋪頭用電子落單,揀完主食可以加錢要其他小食,幾抵食:

#MC帶你去尖沙咀.如果想食海南雞或者新加坡菜,以後又多一個選擇啦!因為佐敦附近新開咗一間主打新加坡及馬來西亞菜嘅餐廳!➖✨ 雞少雞飯.餐廳環境光潔明亮,乾淨整潔;餐廳主打新加坡菜,以親民價錢享受地道的星馬風味。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🔸🔹 招牌海南雞二人餐 $189 🔹🔸.海南雞半隻+小食(四揀一)+蝦湯浸時菜+2碗無味精湯+2碗香油飯+2杯熱飲➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 新加坡海南雞半隻.海南雞作為餐廳的招牌菜,質素絕對有保證。去骨海南雞皮薄爽滑又唔會太油膩,雞肉又嫩滑而且啖啖肉;加上三色醬汁(黑醬油、蔥油及泰式辣醬)更加惹味。➖🥢 碳燒豬頸肉.每一片燒豬頸肉都厚度適中,外皮微微焦香,肉質軟嫩有嚼勁,蘸上自家製醬汁,份外惹味。➖🥢 蝦湯浸娃娃菜(+$10).蝦湯香氣撲鼻,加上蝦乾味濃郁,娃娃菜吸收蝦湯精華,口感細嫩而且味道鮮甜。➖🥢 無味精住家湯(2碗).是日住家湯是椰子雞湯,湯底清甜無味精,入口清爽不油膩,清新健康。➖🥢 香油飯(2碗).呈淺黃色嘅油飯香氣十足!油飯雖然色澤油亮,但油膩感唔重。➖🥢 港式熱飲(2杯).除咗一般奶茶、檸檬茶之外,美綠及西洋菜蜜都一樣價錢!➖➖

#MC帶你去尖沙咀

✨ 雞少雞飯

🔸🔹 招牌海南雞二人餐 $189 🔹🔸

🥢 新加坡海南雞半隻

🥢 碳燒豬頸肉

🥢 蝦湯浸娃娃菜(+$10)

🥢 無味精住家湯(2碗)

🥢 香油飯(2碗)
呈淺黃色嘅油飯香氣十足!油飯雖然色澤油亮,但油膩感唔重。

🥢 港式熱飲(2杯)
除咗一般奶茶、檸檬茶之外,美綠及西洋菜蜜都一樣價錢!
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#Ming_Course #油尖旺區美食 #尖沙咀美食 #尖沙咀好去處 #香港美食 #香港探店 #尖沙咀 #佐敦 #雞少雞飯 #新加坡菜 #馬來西亞茶 #馬拉菜 #肉骨茶 #喇沙 #咖央多士 #海南雞
2024-10-14
2024-10-15 312 瀏覽
係尖沙咀近佐敦附近新開了一間親民價錢嘅海南雞店, 主打新加坡及馬來西亞菜; 這裏光線充足, 比較多卡位, 坐得舒適, 沒有擠迫的感覺; 食物選擇也有很多, 有多款套餐, 又可散叫, 有2人, 4人, 甚至10人套餐都有, 一家大細或朋友聚餐就啱哂。我同老公就揀了一個2人套餐, 佢嘅份量十足, 都係$189, 好肉好扺食。有半隻新加坡海南雞, 碳燒豬頸肉或可選擇鹵水慢煮元蹄或娘惹茶熏鴨或香煎瑤柱鹹魚肉餅, 4選1, 蝦湯浸時菜一碟或加$10轉娃娃菜, 無味精住家湯2碗或可選擇+$28要輕盈肉骨茶或輕盈喇沙米線, 仲配埋香油飯或白飯2碗, 港式熱飲2杯, 凍飲或汽水都係加$4, 還可以加多$22優惠價追加小食一碟。去骨新加坡海南雞金黃色嘅雞皮, 雞肉啱啱熟透, 無骨啖啖肉, 食落感覺鮮嫩和滑溜, 肉質滑嫩有彈性, 很有雞味, 再點上黑醬油, 辣椒醬及薑蔥蓉醬汁, 令這碟雞的味道豐富, 更上一層樓。碳燒豬頸肉外面燒到焦香脆, 內軟, 咬落微微的豬肉汁滿佈口腔裏, 十分香口, 還可點上特製辣椒醬一齊食, 感覺一啲都唔肥膩。無味精住家湯熱辣辣的湯端出來散發著陣陣的椰子香味, 湯裏有椰子粒, 係無

去骨新加坡海南雞

碳燒豬頸肉

無味精住家湯
熱辣辣的湯端出來散發著陣陣的椰子香味, 湯裏有椰子粒, 係無味精嘅印度椰子湯, 好清甜清甜可口, 令人心曠神怡。

輕盈肉骨茶 +$28
有得揀加錢轉肉骨茶飲, 老公就話要試; 入面啲骨都係用左一字骨, 仲有雞腳,豆卜, 枝竹, 雲耳同唔少既藥材, $28真係幾抵飲嘅, 而且都有甘甜嘅味道, 唔錯。

蝦湯浸時菜
綠油油嘅菜芯食落感覺鮮嫩爽口, 夠哂爽甜, 再吸埋蝦濃湯嘅鮮甜咸香味, 提升了這道菜嘅味道, 真係有提鮮味道, 好味!

香油飯
金黃色嘅雞油飯, 米飯粒粒分明, 不覺油膩, 十分好味。
2024-10-14 344 瀏覽
餐廳名字有些獨特,店內裝修簡單,想不到碗碟意外的好看!用餐時心情更好了 ❤️🔸新加坡去骨海南雞(雞胸) $63海南雞個人喜歡吃雞胸,因為啖啖都是肉 🤤 雞胸肉質很滑,相信雞腿肉的話會更滑!另外最值得一提的是油飯!超級香 😍🔸娘惹大蝦海鮮喇沙 $69超足料!有蝦、蜆、元貝、魚腐、豆卜和半隻蛋,湯底超濃香 🥰 夾起麵條掛滿湯汁好好吃!🔸星島惹味酸辣無骨鳳爪 半份 $22酸酸辣辣很開胃 🤤 切開一半很方便進食 👍🏻🔸朱古力味雪糯米糍 $6小小一粒朱古力味很香濃,是美好的完結 😆

🔸新加坡去骨海南雞(雞胸) $63

🔸娘惹大蝦海鮮喇沙 $69

🔸星島惹味酸辣無骨鳳爪 半份 $22
酸酸辣辣很開胃 🤤 切開一半很方便進食 👍🏻

🔸朱古力味雪糯米糍 $6
小小一粒朱古力味很香濃,是美好的完結 😆

2024-10-13 265 瀏覽
呢間餐廳位於 #彌敦道 #佐敦 同 尖沙咀中間,有次經過見到好似唔錯bookmark咗😆呢一日去咗試!叫咗 #新加坡去骨海南雞飯 $63 +$12 轉雞髀個雞好嫩滑,又香又入味,跟咗黑豉油、酸辣汁、薑蔥蓉、湯、油飯,食海南雞一定要有黑豉油,簡直係畫龍點睛🥹#沙嗲串燒五串 $76雞豬牛,自己揀5串~跟咗碟沙嗲醬,可以自己點,燒得都幾香~另外叫咗2杯嘢飲#凍咸檸檬雪碧 $28/跟餐$12個海南雞好食,可以encore,下次再食要叫半隻雞!!😂😂
呢間餐廳位於 #彌敦道 #佐敦 同 尖沙咀中間,
有次經過見到好似唔錯bookmark咗😆
呢一日去咗試!
新加坡去骨海南雞飯 +$12 轉雞髀
黑豉油、酸辣汁、薑蔥蓉

叫咗 #新加坡去骨海南雞飯 $63
+$12 轉雞髀
個雞好嫩滑,又香又入味,
跟咗黑豉油、酸辣汁、薑蔥蓉、湯、油飯,
食海南雞一定要有黑豉油,簡直係畫龍點睛🥹
沙嗲串燒五串

#沙嗲串燒五串 $76
雞豬牛,自己揀5串~
跟咗碟沙嗲醬,可以自己點,
燒得都幾香~

另外叫咗2杯嘢飲
#凍咸檸檬雪碧 $28/跟餐$12

個海南雞好食,可以encore,
下次再食要叫半隻雞!!😂😂
2024-10-08
沙嗲串燒五串
  • 新加坡去骨海南雞飯
2024-10-12 242 瀏覽
尖沙咀雞少雞飯🤩🤩娘惹波士頓龍蝦喇沙💯視覺與味覺的雙重盛宴!龍蝦肉質鮮美,搭配娘惹風味的喇沙湯底,椰香、辛辣、鮮甜完美融合,讓人一口接一口,根本停不下來!椰青✅清甜解渴,絕對是飯前開胃的最佳選擇!冰涼的椰汁滑過喉嚨,瞬間消除夏日炎炎的煩悶。牛肉串燒👏🏻外焦裡嫩,咬下去滿口肉汁,香味四溢!調料恰到好處,不會過於辛辣,讓人回味無窮。雞肉串燒👀一樣的香脆外皮,雞肉卻更加鮮嫩多汁,每一口都是滿滿的幸福感!
尖沙咀雞少雞飯🤩🤩

娘惹波士頓龍蝦喇沙💯

椰青✅

牛肉串燒👏🏻

雞肉串燒👀
2024-10-11 240 瀏覽
❤️足料肉骨茶配米飯 飯轉左油飯 加$7嗌左「一人蝦湯浸時菜 」另加$6 嗌左杯熱美綠足料肉骨茶配米飯肉骨茶有香菇、雞腳、豆卜、腐皮、豬軟骨等食材,真係好似佢個名咁超「足料」,勁豐富!😍😍😍👏🏻👏🏻👏🏻👍🏻👍🏻👍🏻一人蝦湯浸時菜菜加咗蝦醬鹹鹹甜甜❤️新加坡去骨海南雞飯 飯轉白飯 加$22嗌左半份星島惹味酸辣無骨鳳爪另加$9嗌左杯特色熱飲:檸檬蜂蜜柚子茶新加坡去骨海南雞飯雞肉嫩滑,旁邊重有青瓜🥒。還有椰子🥥湯。椰子🥥湯超多椰子,滿口椰香🥰~星島惹味酸辣無骨鳳爪酸酸辣辣令人口水直流🤤胃口大開。❤️星馬斑蘭咖央多士有四小塊切成正方形▪️,迷你又可愛~多士烘得又熱又香脆!咖央醬塗在多士上,中間夾着牛油🧈,邪惡又美味🤤~熱檸檬蜂蜜柚子茶咁啱嗰日喉嚨有少少乾,見到呢度有得嗌即刻嗌左。飲完即刻滋潤晒~🥰
❤️足料肉骨茶配米飯
飯轉左油飯
加$7嗌左「一人蝦湯浸時菜 」
另加$6 嗌左杯熱美綠

足料肉骨茶配米飯

菜加咗蝦醬鹹鹹甜甜

❤️新加坡去骨海南雞飯
飯轉白飯
加$22嗌左半份星島惹味酸辣無骨鳳爪
另加$9嗌左杯特色熱飲:檸檬蜂蜜柚子茶

星島惹味酸辣無骨鳳爪
酸酸辣辣令人口水直流🤤胃口大開。

❤️星馬斑蘭咖央多士
有四小塊切成正方形▪️,迷你又可愛~

熱檸檬蜂蜜柚子茶
2024-10-08 332 瀏覽
#fatxjordan‼️ 佐 敦 馬 拉 菜‼️·① [ 去 骨 海 南 雞 飯 // 檳 城 蝦 湯 麵 ] | 「 去 骨 海 南 雞 飯 」 的雞皮不太多😂不過醬汁很配。而且份量也多。「 檳 城 蝦 湯 麵 」 的湯底很重鮮蝦味⊹⁺⸜(ᐡ⸝ɞ̴̶̷ ·̮ ɞ̴̶̷⸝ᐡ)⸝⁺⊹而且豬頸肉也很彈口!|𓋪7/10•② [ 馬 六 香 茅 炸 魚 餅 ] |套餐可加$要。穩定發揮。辣醬幾惹味~|𓋪7/10· ③ [ 龍 眼 冬 瓜 茶 // 龍 眼 綠 茶 菊 花 蜜 ] |「龍 眼 綠 茶 菊 花 蜜」偏苦,不過越飲會越順口嘅。「 龍 眼 冬 瓜 茶 」就偏甜咗啲啦。|𓋪6/10•雞少雞飯 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道184號The Wave地舖
#fatxjordan
‼️ 佐 敦 馬 拉 菜‼️

| 「 去 骨 海 南 雞 飯 」 的雞皮不太多😂
不過醬汁很配。
而且份量也多。
而且豬頸肉也很彈口!|
𓋪7/10

② [ 馬 六 香 茅 炸 魚 餅 ]
|套餐可加$要。
穩定發揮。
辣醬幾惹味~|
𓋪7/10

|「龍 眼 綠 茶 菊 花 蜜」偏苦,不過越飲會越順口嘅。
「 龍 眼 冬 瓜 茶 」就偏甜咗啲啦。|
𓋪6/10

雞少雞飯 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道184號The Wave地舖
2024-10-07 276 瀏覽
位於尖沙咀與佐敦之間 新加玻馬來西亞🇲🇾菜餐廳叫了招牌海南雞🐓二人套餐 套餐有好多嘢食 有半隻海南雞 🐓勁大份 夠三個人食既份量配上三款調味 醬油,薑蔥,泰式醬 娘惹茶熏鴨🐥一份蝦湯浸時菜 🥬兩個香油飯 飯唔會太油 岩岩好😛兩杯凍0Tea 走甜兩碗無味精住家湯🍲人均都係$100左右 抵食 👍🏻高水準 🌟Cp值:🌟🌟🌟🌟👩🏻 回頭指數:👩🏻👩🏻👩🏻👩🏻📸打卡比分:📸📸 📸📸
位於尖沙咀與佐敦之間
新加玻馬來西亞🇲🇾菜餐廳
叫了招牌海南雞🐓二人套餐
套餐有好多嘢食
有半隻海南雞 🐓勁大份 夠三個人食既份量
配上三款調味 醬油,薑蔥,泰式醬

娘惹茶熏鴨🐥一份

🌟Cp值:🌟🌟🌟🌟
👩🏻 回頭指數:👩🏻👩🏻👩🏻👩🏻
📸打卡比分:📸📸 📸📸
2024-10-02 384 瀏覽
最近好想食喇沙,但自己住果區唔多覺有性價比高既小店有喇沙食。上openrice 見到雞少雞飯,店面幾骨子,價錢都幾平,選擇又多,所以收工約朋友黎試下。呢間無論野食定野飲,份量都好多, 大件夾抵食,怪不咁多人幫襯。🍜新加坡海南雞喇沙又想食海南雞飯,但一心黎食喇沙,所以叫左海南雞喇沙,一次過滿足晒兩個願望,海南雞好軟熟,加埋醬汁,好惹味,喇沙超大碗,多到我一個人食唔晒。🍜娘惹肥牛牛丸喇沙肥牛油香肉味香滑,牛丸彈牙,喇沙湯底惹味。🍹恐龍美祿見到賣相得意所以點既,美祿上面仲有美祿波波,味道香濃好味。上網查查,原來呢個係新加坡特飲黎。🍹凍檸檬百香果梳打新鮮檸檬配上百香果醬,梳打夠氣,酸酸甜甜,夠晒清爽。🍧雪糯米磁(雲呢拿)雲呢拿味濃,夠晒冰凍。🐓雞少雞飯地址: 尖沙咀彌敦道184號The Wave地舖#尖沙咀 #尖沙咀美食 #佐敦 #佐敦美食 #喇沙 #海南雞飯 #新加坡 #新加坡美食 #香港 #香港旅行 #香港美食 #美食打卡

🍜新加坡海南雞喇沙

🍜娘惹肥牛牛丸喇沙
肥牛油香肉味香滑,牛丸彈牙,喇沙湯底惹味。

🍹恐龍美祿

🍹凍檸檬百香果梳打
新鮮檸檬配上百香果醬,梳打夠氣,酸酸甜甜,夠晒清爽。

🍧雪糯米磁(雲呢拿)
雲呢拿味濃,夠晒冰凍。

🐓雞少雞飯
地址: 尖沙咀彌敦道184號The Wave地舖