喺網上見到佢嘅中西結合,青花餐具同裝修就想去試吓🥰當日坐咗喺樓上,好難搵人落order,跟住湯嚟到,湯碗有幾個崩口😨佢唔係茶餐廳,而佢要加$32先至可以轉做lunch set,價位咁進取但餐具會係咁,真係有啲估佢唔到😅黑椒牛肋條煎腸粉 $168- 一個幾特別嘅組合,所以試吓,牛肋條整得好食亦夠霖,不過煎腸粉就偏硬蘆筍蘑菇忌廉芝士汁蛋麵 $138- 味道有啲似罐頭忌廉湯味道,所以都覺得好食😂轉餐 +$32/位 - 有湯及飲品南瓜湯- 味道可以,不過就係個湯碗有幾個崩口Cappuccino 餐+$2- 咖啡同奶嘅味道都balance西柚荔枝梳打 餐 +$6- 正常味道,打卡靚總括嚟講,我見餐廳都幾爆,但係真心覺得價位偏高之餘,咁嘅價位底下,幾個崩口嘅餐具都照用就更加唔合適,希望餐廳真係要改進下
喺網上見到佢嘅中西結合,青花餐具同裝修就想去試吓🥰

黑椒牛肋條煎腸粉 $168

蘆筍蘑菇忌廉芝士汁蛋麵 $138
- 味道有啲似罐頭忌廉湯味道,所以都覺得好食😂

轉餐 +$32/位 - 有湯及飲品
南瓜湯

- 味道可以,不過就係個湯碗有幾個崩口
Cappuccino 餐+$2
- 咖啡同奶嘅味道都balance

西柚荔枝梳打 餐 +$6
- 正常味道,打卡靚

2021-11-20 977 瀏覽
同朋友book左呢間餐廳食呢個 280塊環遊世界 蒸籠Tea set…有齊中日泰元素嘅小菜!每日限量十個,book位時要講明食tea set..見到ig打卡都係嗰個藍藍一碗野⋯原來呢碗野叫做 水清沙幼使乜坐飛機 (yogurt bowl) 😂其他野都正正常常⋯但tea set嚟講 呢個嘅分量都算小,所以食曬唔夠飽😂再叫多左個明太子貓耳朵配流心金文畢芝士竹輪,好多芝士⋯但見現場冇人食tea set嘅😂價錢唔貴,可以一試
每日限量十個,book位時要講明食tea set..

見到ig打卡都係嗰個藍藍一碗野⋯

其他野都正正常常⋯
但tea set嚟講 呢個嘅分量都算小,所以食曬唔夠飽😂
再叫多左個明太子貓耳朵配流心金文畢芝士竹輪,好多芝士⋯
但見現場冇人食tea set嘅😂
價錢唔貴,可以一試
2021-11-20
下午茶
2021-11-19 363 瀏覽
今次星期日晏晝嚟到呢間良心小店,試咗佢先嘅weekend retreat set💛呢個set有頭盤湯同埋主菜,性價比唔錯!頭盤◉ 三文魚/吞拿魚他他呢個頭盤擺盤已經夠靚,味道好清新,三文魚同吞拿魚都好新鮮,配埋旁邊嘅薄脆一齊食好開胃主菜◉ 初榨欖油西班牙肉腸羅勒葉蛋麵 al dente蛋麵加上西班牙肉腸同埋capers,鹹香剛剛好餐廳無論裝修定碗碟都好靚好Instagrammable,最緊要係可以帶埋狗狗上去一齊打卡!

呢個set有頭盤湯同埋主菜,性價比唔錯!

頭盤◉ 三文魚/吞拿魚他他

主菜◉ 初榨欖油西班牙肉腸羅勒葉蛋麵
初榨欖油西班牙肉腸羅勒葉蛋麵

初榨欖油西班牙肉腸羅勒葉蛋麵
𖡼 𖡼 𖡼 青 花 亭 ᴀ ᴏ ʙ ᴀ ɴ ᴀ#simpuru太子 💛#simpuru良心⋯餐桌上的陽光與海灘早已bookmark了的yogurt bowl前段日子終於有機會試試!利用乳酪與冷凍水果勾畫出美麗的海灘味道當然酸甜美味,而且清涼清涼~這裡主打Fusion CuisineLunch Set上的蛋麵亦不錯,檸檬忌廉醬汁輕盈不膩就是鯛魚有點overheated飲品也相當有特色青花瓷風格的食具,令食事體驗變得更高雅呢🫖⋯𝙊𝙍𝘿𝙀𝙍𝙀𝘿*水清沙幼使乜坐飛機 ⁶⁸*鯛魚檸檬忌廉鮮蛋麵 ¹⁰⁸*乳酸紅茶橙梳打 ⁴⁸*House Tea⋯@aobana.hk🪧 太子荔枝角道113號五華樓地舖#水清沙幼使乜坐飛機
𖡼 𖡼 𖡼 青 花 亭 ᴀ ᴏ ʙ ᴀ ɴ ᴀ

#simpuru太子 💛#simpuru良心

餐桌上的陽光與海灘
早已bookmark了的yogurt bowl
前段日子終於有機會試試!

利用乳酪與冷凍水果勾畫出美麗的海灘
味道當然酸甜美味,而且清涼清涼~

這裡主打Fusion Cuisine
Lunch Set上的蛋麵亦不錯,檸檬忌廉醬汁輕盈不膩
就是鯛魚有點overheated
飲品也相當有特色
青花瓷風格的食具,令食事體驗變得更高雅呢🫖

𝙊𝙍𝘿𝙀𝙍𝙀𝘿

乳酸紅茶橙梳打
鯛魚檸檬忌廉鮮蛋麵
乳酸紅茶橙梳打
2021-11-15 314 瀏覽
放工約了友人食飯,大家終於有時間去一轉出名的黃店-青花亭,因為唔想等book定3位先,thanks Yan book位>3<~!餐廳有兩層,我們坐下層,叫得青花亭,裝潢當然離不開青花瓷,巨型青花瓷磚壁畫、瓷器擺設及掛畫,富有藝術色彩,素雅之感。餐牌,要了Dinner Set,主菜+$35可享是日餐湯及$40限額飲品。Drink menu 飲品名好攪笑wwwww。靚梅又大波 爽到笑呵呵(pincapple & candy plum soda),跟餐補差價+$10,個名好正XD,以話梅及菠蘿片作點綴,賣相好夏日,清香的菠蘿梳打,爽呀!奶蓋鮮奶合桃,跟餐補差價+$8,友人的。南瓜湯。皇牌黑松露巴馬臣芝士薯條,跟餐優惠價+$46,粗身薯條夠熱,黑松露味道濃郁,配上份量多的黑松露醬更滋味。明太子猫耳朵配流心金文畢芝士竹輪,$148,明太子醬汁份量適中,味道鮮香,貓耳朵口感煙韌,味道不俗,芝士竹輪內都幾多芝士,正!香煎大虎蝦配極濃海老汁羅勒蟹肉鮮蛋麵,$178,虎蝦多肉爽口,鮮蛋麵口感彈牙,醬汁鮮香味十足,而且份量多,每啖好creamy,仲有食到一絲絲的蟹肉,增強了口感及鮮味,十分
Drink menu 飲品名好攪笑wwwww。
靚梅又大波 爽到笑呵呵
奶蓋鮮奶合桃
奶蓋鮮奶合桃,跟餐補差價+$8,友人的。
南瓜湯。
南瓜湯。
皇牌黑松露巴馬臣芝士薯條,跟餐優惠價+$46
明太子猫耳朵配流心金文畢芝士竹輪,
香煎大虎蝦配極濃海老汁羅勒蟹肉鮮蛋麵
香煎大虎蝦配極濃海老汁羅勒蟹肉鮮蛋麵,$178,虎蝦多肉爽口,鮮蛋麵口感彈牙,醬汁鮮香味十足,而且份量多,每啖好creamy,仲有食到一絲絲的蟹肉,增強了口感及鮮味,十分豐富。
慢煮荷蘭五花肉配話梅鮮菠蘿汁
慢煮荷蘭五花肉配話梅鮮菠蘿汁,$208,以食用花的點綴,食物擺放及色彩都有種優雅之感,一口的五花肉,食得方便,每件五花肉上都有話梅鮮菠蘿汁伴食,五花肉肥瘦適中,味道香口,配上似菠蘿蓉的汁,酸酸甜甜的清香味中和油膩感,美味。
水清沙幼使乜坐飛機
水清沙幼使乜坐飛機,$68,賣相像極海灘,甚有藝術感,海是乳酪來的,配上燕麥、雜莓、火龍果及水果乾等,味道開胃,感覺健康。

食物味道有水準,又有美感,價格合理,服務幾好,下次有機再去,支持小店。
2021-11-14 212 瀏覽
去到餐廳叫左個二人set 有好多野 前菜有墨西哥辣汁帶子同黑松露芝士薯條 個薯條好好食!!又脆又香 可惜真係太飽佢又好大兜最後都食唔晒 主菜有明太子貓耳朵同埋羊架 兩個都唔錯 不過貓耳朵一入口有啲硬 不過唔知再煮又會唔會太林 然後仲叫左杯野飲叫謝霆峰與蔡少芬 即係洛神花檸檬疏打 個名好搞笑🤣🤣🤣都幾清新 最後仲有個甜品係綠茶brownie 咁 食到勁飽午餐人均$21x味道❤️❤️❤️❤️價錢❤️❤️服務❤️❤️❤️環境❤️❤️❤️
午餐人均$21x
味道❤️❤️❤️❤️
價錢❤️❤️
服務❤️❤️❤️
環境❤️❤️❤️
2021-05-02
2021-11-13 214 瀏覽
特色小店已經幫襯過幾次,每次試唔同嘅食物,每有驚喜。今日食老公生日飯,鹽燒牛舌片蒜香黑椒汁意大利飯,牛舌厚切軟冧好味,2個仔點藥膳雞湯意大利飯配蟲草花雕酒烤春雞都非常好味,居然年青人都接受到藥膳湯,川味百花鱸魚配特調酸辣薯粉好特色,鹹蛋黃鹽酥雞配百香果醬好醒胃,蝦醬羽衣甘藍八爪魚仔都好惹味。當然唔少得每次都點嘅鹹濕呀伯大菠蘿,飲品都好特色,西柚茘枝梳打丶陳安哥唔食荔枝醬都好飲,好欣賞佢哋嘅創意食物,中西合璧又特別又好味
特色小店已經幫襯過幾次,每次試唔同嘅食物,每有驚喜。
2021-11-13
慶祝紀念
生日
  • 鹹濕阿伯大菠蘿
  • 三文魚籽明太子貓耳朵
  • 藥膳雞湯意大利飯配蟲草雕酒烤春雞
  • 鹽燒牛舌片蒜香黑椒汁意大利飯
2021-11-13 2634 瀏覽
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5打卡熱店「青花亭」以青花瓷為主調,從白色的圓拱門,到青花瓷磚牆,古色古香的中式屏風,還有復古味濃的實木餐桌,拼湊成一幅具韻味的圖畫 🖼食物方面,多以滑稽的名字命名各款中西合璧的菜式,還是頭一次看見以碳水化合物、蛋白質等為食品分類,極具喜感。飲品類除了咖啡,還有奶蓋茶飲及果茶類,甜品類同樣有趣又美味,整體水準真不錯 👍🏻💋 鹹濕亞伯大菠蘿 ($78)名字極之有玩味的甜品,實情是咸蛋黃菠蘿窩夫配雪糕 🧇,窩夫出奇地好吃,香脆而不會太硬,蛋味濃,忌廉非常香滑,菠蘿果蓉味道微酸,還有雲呢拿果仁雪糕,整個配搭起來口感豐富,味道有層次。只是略嫌咸蛋味不足💋 奶蓋鮮奶焙茶 ($50)身為奶蓋忠粉的我,點了店員介紹給我的最受歡迎飲品之一。焙茶本身是綠茶的一種🍵,但味道較清爽順口、帶微甜,同時可提昇本來芝士味濃的奶蓋味道,甜甜的兩者加起來就是匹配,是我喜歡的味道🥤✨ 整體:出乎意料的小店滋味 ✨✅ 食物、飲品都比意料之中高質✅ 價錢屬中等價位,CP值算高❎ 地點有點難找
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5

💋 鹹濕亞伯大菠蘿 ($78)

💋 奶蓋鮮奶焙茶 ($50)

✨ 整體:出乎意料的小店滋味 ✨
✅ 食物、飲品都比意料之中高質
✅ 價錢屬中等價位,CP值算高
❎ 地點有點難找
奶蓋鮮奶焙茶
2021-11-10
奶蓋鮮奶焙茶
  • 鹹濕阿伯大菠蘿
2021-11-04 325 瀏覽
Tasting set menu / 418 for 2Soup - 椰菜花忌廉湯Appetiser - 香脆雞中翼柚子金鑽鳳梨醬汁 雞翼炸得香脆嫩滑 配埋酸酸甜甜嘅醬汁非常開胃Appetiser - 羅勒清酒煮馬拉蜆蜆肉非常清甜 既有酒香味又有海鮮鮮味Protein - 慢煮黑椒和牛肋條 香煎懷舊腸粉慢煮牛肋條非常軟滑 入口即溶煎腸粉有少少油膩 食晒會有少少滯Carbo - 三文魚籽明太子貓耳朵 明太子汁creamy得嚟又唔太膩貓耳朵煮得啱啱好煙韌有咬口Drink - 靚梅又大波 爽到笑呵呵酸酸甜甜解膩一流 好快就會飲晒——————————————————推介度: 7.5/10——————————————————太子荔枝角道113號五華樓地舖——————————————————
Tasting set menu / 418 for 2

酸酸甜甜解膩一流 好快就會飲晒

推介度: 7.5/10

太子荔枝角道113號五華樓地舖

2021-10-26 324 瀏覽
經常聽到的打卡店到今日終於有機會試試適逢魷魚遊戲主題店員都有相關裝扮算是挺開心的用餐體驗兩個人點了兩個主食×0松阪肉炒粉皮可以想像為乾炒牛河轉了寬粉吧口感是有鑊氣都有但一相比價格就總是感覺差一點點松阪豬嘛⋯來源於台灣其實就係豬頸肉總體感覺一般般明太子貓耳朵配芝士竹輪出乎意料的味道蠻搭配的但貓耳朵感覺有一點點沒有熟透可以一試最後驚喜Latte Pu'er茶味與牛奶味道的平衡感很好可以清晰品嘗到普爾茶的味道總體來說試試就好
經常聽到的打卡店

可以清晰品嘗到普爾茶的味道

總體來說
試試就好
2021-10-23 306 瀏覽
水清沙幼洗嘜坐飛機 $68嫩滑雞胸意大利汁意大利飯 $128泰式蕃茄帶子他他脆多士 $68奶蓋鮮奶焙茶(熱) $48奶蓋鮮奶朱古力(熱) $52有人話過藍色野食影響食慾 但我見親藍色野都想食 明知中伏機會大 水清沙幼洗嘜坐飛機係yogurt bowl黎 唔太識欣賞呢類野 普通嘅乳酪 唔太甜 同埋啲冰果乾好酸 唔會再叫第二次 比較驚喜係杯鮮奶焙茶 茶味夠濃 仲有少少奶蓋味 茶同奶比例都不錯 飲完覺得唔夠喉 亦係其中一間較深刻嘅焙茶latte不過呢 呢間野本身主食選擇唔多 無咩特別 鋪頭裝修幾靚 岩哂鐘意打卡嘅人
水清沙幼洗嘜坐飛機 $68
嫩滑雞胸意大利汁意大利飯 $128
泰式蕃茄帶子他他脆多士 $68
奶蓋鮮奶焙茶(熱) $48
奶蓋鮮奶朱古力(熱) $52

2021-10-13 474 瀏覽
🟡黃色經濟圈🟡以青花瓷為主題的餐廳,有兩層高,門口是簡約白色的圓拱門,充滿文青味道。內裡的裝潢有很多青花瓷瓷磚,有不同的圖案,以木紋枱為主。Menu 的食物名稱充滿玩味,又具創意,例如有蔡少芬與謝霆鋒、紅杏出蘋果、吳三桂花天酒釀coffee😂❇️日式松坂肉濃香甜咖哩意大利飯🌀第一次吃咖哩意大利飯,兩者配搭新穎,味道甜甜的,每吃一啖都有著香甜的咖哩香,而松坂肉脆脆的,有少少像薄切版叉燒🤣❇️慢煮黑椒和牛肋條。香煎懷舊腸粉🌀又一新穎配搭,金黃色的腸粉,香脆且煙韌,配上黑椒醬汁,味道剛剛好。牛肋條入口軟綿,味道濃郁,配有蔥花、蒜粒,非常美味!份量很多,吃完非常飽。❇️奶蓋鮮奶焙茶☕️🌀美美的,有濃濃的茶香,又有少少苦澀味,奶蓋滑滑的,味道不錯👍❇️蕃茄餐湯🌀味道甜甜酸酸的,飲完胃口大增。〽️美中不足:洗手間在另一條街外,非常不方便。
🟡黃色經濟圈🟡

❇️日式松坂肉濃香甜咖哩意大利飯

❇️慢煮黑椒和牛肋條。香煎懷舊腸粉

❇️奶蓋鮮奶焙茶☕️

❇️蕃茄餐湯
🌀味道甜甜酸酸的,飲完胃口大增。

〽️美中不足:
洗手間在另一條街外,非常不方便。
2021-10-01 374 瀏覽
青花亭係竹青亭既姊妹店,就算未聽過,相信大家都可能見過佢嗰碟好似畫既甜品😛🏖我都係比呢碟甜品吸引左過去🤤🤤👅 熏牛肉眼配蒜香黑椒汁意大利飯 意大利飯上面有四卷牛肉眼,超香黑椒味,牛肉唔乾,薄薄地唔會好un,個飯好濕潤,亦又唔會太硬,適合香港人既口感💁🏻‍♀️👅 鑊仔xo醬香煎松阪豬頸肉炒粉皮 呢個成個鑊仔上好正,熱辣辣,好大碟!豬頸肉好厚好甘香,xo醬味好出😛最欣賞個粉皮,好煙韌,鍾意QQ口感既朋友一定要試🤪👅 芝士黑松露薯條 薯條份量超多,其實食完呢個小食,都飽咗1/3😂個芝士醬大愛❤️❤️❤️👅 水清沙幼使乜坐飛機 完全係為咗呢個甜品過嚟,佢個底係乳酪,配左啲果乾,麥片同莓,生果食入口好冰凍,有落過心思,莓酸酸甜甜,只係略嫌乳酪有啲少,如果多返啲乳酪就完美😛不過打卡絕對係💯

👅 熏牛肉眼配蒜香黑椒汁意大利飯

👅 鑊仔xo醬香煎松阪豬頸肉炒粉皮

👅 芝士黑松露薯條

👅 水清沙幼使乜坐飛機
10 分鐘 (堂食)
2021-09-20 265 瀏覽
位於太子的咖啡店,裝修充滿風格,食物名稱也富有創意 午餐抵食又好食 份量不少越南大蝦配乾炒河粉, 香草雞翼配松露沙律醬 脆薯條 另外仲有好多意粉或飯選擇乾炒河粉走牛肉,炒得夠獲氣又香口 cafe都有咁高水準抵讚配上2隻越南大蝦,鮮味爽甜又夠大隻 份量好豐富小食係炸松露薯條配香草雞翼香草醃香雞翼再上漿炸至黃金色 食之前可以點少少混松露醬既沙律醬更加香雞翼大隻又脆香,咬開好有肉汁仲好嫩添新鮮薯條炸至脆口再拌勻松露醬,食落脆之餘又有黑松露香氣 水準高,價錢平!消費$200G/F, Ng Wah House, 113 Lai Chi Kok Road, Prince Edward
位於太子的咖啡店,裝修充滿風格,食物名稱也富有創意
午餐抵食又好食 份量不少
乾炒河粉走牛肉,炒得夠獲氣又香口 cafe都有咁高水準抵讚
配上2隻越南大蝦,鮮味爽甜又夠大隻 份量好豐富
小食係炸松露薯條配香草雞翼
雞翼大隻又脆香,咬開好有肉汁仲好嫩添
新鮮薯條炸至脆口再拌勻松露醬,食落脆之餘又有黑松露香氣
水準高,價錢平!

消費$200
2021-09-18 203 瀏覽
The name should be aohana instead of aobanaIntentionally wrong or unintentionally wrong?You should pay more attention to the own nameGuava Juice $38Chamomile Fruit Tea $56Manila Clams, Basil, Sake $86Pan-fried Tiger Shrimps, Whole-egg pasta in Shrimp Sauce $138Outstanding soup baseLots of garlic and the unique flavor of basil leavesNot fat but very sweet clams meatPerfect match Excellent tasteHeavy shrimp paste smellHard egg noodles with two big tiger prawns 🦐 For me with a hangover, this smell

Guava Juice $38
Chamomile Fruit Tea $56
Manila Clams, Basil, Sake $86

Outstanding soup base
Perfect match
Excellent taste

Heavy shrimp paste smell
For me with a hangover, this smell is a little too strong
It makes me unable to finish eating 🍽

Full-bodied golden yellow chamomile

Hope it can be slightly thinner guava juice 🧃
It tastes good, the portion is not big but I can't finish all
2021-09-17