2024-09-05 366 瀏覽
今日超想食餃子,餃子引發作😅行入呢間‘’靚餃‘’,叫了傳統餃子麵及煎餃🥟真係食到舔舔脷💯[食後感]🔖✔️餃子新鮮,大大隻💪單吃餃子都已經飽了✔️真材實料🫰若湯底有選擇更加好✔️豬肉餡比較油潤,肥肉偏多,都算彈牙😋✔️什錦餃子,有齊8隻不同口味的生餃子,再加上4隻自選最愛口味,一打12隻外賣生餃!🥰🥰🥰在家放湯煮,好吃😋放冰格𥚃,隨時取出來自己煮!😍💫總結食品美味有質素、環境舒適🥳值得推介👍

[食後感]🔖
✔️餃子新鮮,大大隻💪單吃餃子都已經飽了
✔️真材實料🫰若湯底有選擇更加好
✔️豬肉餡比較油潤,肥肉偏多,都算彈牙😋

💫總結
食品美味有質素、環境舒適🥳
值得推介👍

2024-07-12 1069 瀏覽
今日去試食佢嘅煎餃子一款係洋蔥另一款係芝士粟米再揀埋杯凍奶茶佢嘅奶茶係茶餐廳幾十年嘅師傅沖的茶香味濃 奶味都好夠好飲到同出面奶茶嘅分別一間餃子鋪仲奶茶都咁好飲! 有啲驚喜,所以問佢哋先至知。洋蔥餃好香好甜,粒粒都好飽滿煎到外皮脆一脆,真係幾好食。芝士粟米餃嘅芝士就好多肉地好夠,非常厚實。食完都好夠飽~ 環境方面,盡量都安排每個客人有獨立一張枱,坐得都舒服,因為喺商場中間,所以好有空間感。出菜速度,知道佢係即煎嘅餃子,所以都要等一陣。
今日去試食佢嘅煎餃子
一款係洋蔥另一款係芝士粟米

再揀埋杯凍奶茶

佢嘅奶茶係茶餐廳幾十年嘅師傅沖的
茶香味濃 奶味都好夠
好飲到同出面奶茶嘅分別
一間餃子鋪仲奶茶都咁好飲! 有啲驚喜,所以問佢哋先至知。

洋蔥餃好香好甜,粒粒都好飽滿
煎到外皮脆一脆,真係幾好食。

芝士粟米餃嘅芝士就好多
肉地好夠,非常厚實。

食完都好夠飽~

出菜速度,知道佢係即煎嘅餃子,所以都要等一陣。

洋蔥餃子,芝士粟米餃子,凍奶茶
  • 芝士粟米餃子
  • 田園洋蔥餃子
4K
2024-07-02 1280 瀏覽
噚日(1-7-2024 Mon)公眾假朝,同老公買餸前食早餐,又去邊喥食?荃豐地下嗰兩間茶餐廳?老公就成日要食餃子,落到去,見到我未食過嘅呢間,咁試啦。坐低後睇menu,早餐有三款,我決定要$38.00嘅湯餃麵餐,4隻日式蟹皇餃,要米線,飲凍豆漿。老公要$42.00嘅煎餃早餐,3隻芝士粟米餃,3隻香蕃芫荽餃,要凍奶茶。落完單,等咗9分鐘,所有嘢至到嚟,睇見老公嘅凍奶茶好深色,飲吓先,夠凍,茶同奶味都飲到,唔澀但甜咗少少。4.5分我杯凍豆漿呢?唔夠凍,豆味唔濃唔算太甜。2.5分啲餃都大粒飽滿,先食日式蟹皇餃,咬開睇到有豬肉同脆卜卜蟹籽,而唔係想像中嘅蟹皇,老公提醒我個‘’皇‘’字唔係‘’黃‘’字。係喎,咁我咪捉咗蟲?4分米線就彈牙,個湯係胡椒湯,唔會太辣,係OK嘅。5分然後食老公嘅煎餃子,先食香蕃芫荽餃,一咬就係芫荽味,成隻餃係冇肉,只有芫荽,其實我想問,香蕃係咩嚟?唔係番茄,唔通個‘’香‘’字係形容詞,形容蕃芫荽?但上網查,蕃芫荽係香芹,而我哋只係食到芫荽味。3分而芝士粟米餃呢?一食就食到芝士味,雖然只見到粟米粒同豬肉,呢個就有驚喜。4.5分不過煎餃冇煎到脆,所以扣啲分。 衛生:有蠓。

1955 瀏覽

落完單,等咗9分鐘,所有嘢至到嚟,
4隻日式蟹皇餃湯米線,凍豆漿

3隻芝士粟米餃,3隻香蕃芫荽餃,凍奶茶。

4.5分

我杯凍豆漿呢?唔夠凍,豆味唔濃唔算太甜。
2.5分

日式蟹皇餃

4分

米線就彈牙,個湯係胡椒湯,唔會太辣,係OK嘅。
5分

3隻芝士粟米餃,3隻香蕃芫荽餃

3分

4.5分
左:芝士粟米餃,右:香蕃芫荽餃

不過煎餃冇煎到脆,所以扣啲分。

衛生:
有蠓。

抵食:
如果唔係玩捉字蝨咁唔老實,係可以俾3分,但依家只可俾2.5分
2024-07-01
$40 (早餐)
日式蟹皇餃
2024-06-22 817 瀏覽
餃子很好食,皮薄餡靚,湯底可更多層次。老闆態度很好,值得推薦!是比較健康之選 面底多選擇 可選擇米粉米線或撈檬 有創意但建議早點去 太遲去會賣晒餃子和面底看到很多人點酸辣湯 相信應該幾好食 下次會試我們點了芝士粟米餃 香辣旺菜餃 咖喱薯仔餃 木耳豬肉餃各點了一個湯餃一個煎餃湯餃湯底是紫菜湯 湯底10分濃郁 紫菜量多煎餃皮脆不油膩比較推薦木耳豬肉餃 口感清爽特別但略嫌餃子餡味道比較淡 相信店舖是走健康路線另外如果重口味的 可以問老闆娘攞辣椒油
是比較健康之選 面底多選擇 可選擇米粉米線或撈檬 有創意

2024-06-22
  • 木耳豬肉餃
  • 各款煎餃
2024-01-23 860 瀏覽
同朋友經過搵野食,最後一齊去試食依間餃子。叫咗傳統韭菜、香菇甘荀湯餃食落完全有驚喜😍😍餃子大細適中,皮薄餡料十足食落啖啖肉,。湯底係紫菜湯食得出冇放味精,而且唔會淡而無味。個人比較喜愛香菇甘荀味,味道同口感都好正。而配菜比咗土豆絲同青瓜,令人開胃同解油膩豆漿係自家制甜到適中,好有豆香。小店座位唔擠逼,而且乾淨衞生,店員服務好,價錢公道份量又多👍🏻👍🏻餃子有多款選擇,絕對會再encore 😍
豆漿係自家制甜到適中,好有豆香。

2023-11-30 726 瀏覽
靚餃的煎芝士粟米餃子真是一道令人驚艷的美味!外層煎得金黃酥脆,散發出誘人的香氣。一咬下去,餡料中的芝士融化在口中,和粟米的甜味完美結合,帶來豐富的口感和濃郁的味道。每一口都充滿了滿滿的口感和滿足感,讓人難以抵擋。這道餃子不僅外觀精緻,味道更是一絕,絕對是靚餃的招牌之一。強烈推薦給餃子愛好者和喜愛芝士的食客們!
2023-11-02
2023-11-21 725 瀏覽
首先呢度嘅煎餃子真係好好味,其次就係佢個炸豬扒,即叫即炸,豬扒好入味,二人套餐$160,好抵食,今日就叫咗兩個冷麵,一碟炸豬扒一點煎餃子,油菜,白蘿蔔同兩杯飲品,仲要包埋兩個牛奶布甸,真係冇得頂,咁嘅價錢咁嘅食物質素,真係可以推介俾人,最好嘅就係個老細真係好有禮貌,招呼周到,員工都係,大家都知道而家做食肆既員工好多都black face, 呢個冇,仲好nice, 原本我係一個唔會寫評語嘅人,都要push push 下😁😁😁😁最記得一定要試吓去我煎韭菜餃同炸豬扒!
最記得一定要試吓去我煎韭菜餃同炸豬扒!

炸豬扒同湯餃
炸豬扒同湯餃
  • 煎餃子同炸豬扒
2023-09-24 874 瀏覽
週末出來行街,剛剛好餓了在附近找了家餃子店吃,還挺對胃口的,餐10來分鐘左右就上了店員也很nice,可以自己二維碼下單也可以叫店員過來幇你下,老闆娘也很熱情。餃子皮薄餡還大還有她家的牛奶布丁也是又平又好吃奶味超濃!3个才50元!還有生餃可以買這個餃子還可以雙拼的噢!有時候晚回家沒東西買可以吃
靚餃生餃
牛奶布丁和椰子糕
煎餃
靚餃生餃
牛奶布丁和椰子糕
煎餃
2023-09-08 984 瀏覽
上個禮拜,無端端颱風蒞臨襲港兩天,星期五晨早八號風球,見冇風,打算去超市買少少野,路過荃豐中心,看見這食店仍有開,八號風仍開店,真勤力,由於已吃過早餐,心想明早可以過來一試支持下⋯⋯星期六,風繼續吹⋯⋯依間舖繼續營業,勤力真心⼀讚。在店舖的角落看見店員包餃,相當感覺良好。早餐系列至8:00-11:30am,有麵餐及淨餃。豬扒米線~豬扒即炸,熱騰騰端上枱,豬扒帶點點肥,有驚喜。炸小雲吞$25~這裡的炸物即叫即做,脆口。辣椒油原來是自家製,有得賣。香番芫茜、傳統韭菜湯餃~可以選兩種口味又不用加錢,一讚。湯帶點點胡椒口味,紫菜份量算多,餃子身材雖未算飽滿,韭菜和番茜口味,未算香,但就是喜歡多菜的餃子,所以筆者都很喜歡。豆漿~套餐包飲品,我們選了自家製豆漿,少甜。整體來說:同場附近有間人氣餃子,和他們相比,這裡的餃子比較多菜,冇咁肥膩,除餃子外,更有豬扒、肥牛、雞翼麵餐,又一另外選擇。又係嗰句,小店支持下。
星期六,風繼續吹⋯⋯
依間舖繼續營業,勤力真心⼀讚。

在店舖的角落看見店員包餃,相當感覺良好。

早餐系列至8:00-11:30am,有麵餐及淨餃。

豬扒米線~
豬扒即炸,熱騰騰端上枱,豬扒帶點點肥,有驚喜。

炸小雲吞$25~
這裡的炸物即叫即做,脆口。

辣椒油原來是自家製,有得賣。

香番芫茜、傳統韭菜湯餃~
可以選兩種口味又不用加錢,一讚。

豆漿~
套餐包飲品,我們選了自家製豆漿,少甜。

整體來說:

又係嗰句,小店支持下。

2023-09-02
$52 (早餐)
2023-07-27 488 瀏覽
這間餃子很好吃,有很多不同種類的餃子選擇,我選了芝士粟米和香菇甘筍,兩種都很好吃,很少地方可以吃到有芝士的餃子,香菇甘筍也是很好的配搭,又甜又香,全隻煎得金黃色,我笫一次見煎得這麽靚的,餃子很大隻,我吃六隻就飽了,下次要試下其他種類,我見隔離枱的炸豬排也賣相好好,下次要試下,我還吃了椰汁糕,椰香味很重,很好吃,下次試下另一款甜品牛奶布甸,在街外很少能吃到這麼有特色的餃子,服務態度很好,環境也很衛生,聽說是新開的,店名是靚餃,名符其實,地點在荃豐中心地下,很推薦大家來試下。.
兩公婆中午到靚餃吃東西,吃了兩套餐!我叫了日式伴冷麵煎餃套餐,五隻煎得金黃酥脆又少油的洋蔥餃子,新鮮熱辣非常好吃😋!餃子個頭也不小,吃完五隻餃子都已經飽了!😂還有伴冷麵大大碗!青瓜蔴醬伴冷麵,味道特別清新!夏天吃特別舒服,不像吃熱湯麵,吃完一身汗😅下次一定要自備環保盒,「又食又拎」才行!新發現,原來豆漿配珍珠,香味非常搭配的!大力推薦給大家試一下!另外,有一款「鮮檸爆珠冰」也是夏日解暑之選!新鮮檸檬片加上微黃色柚子味爆珠,套餐只需加$3,就可以品嘗到!新鮮🥳
日式伴冷麵煎餃套餐
2023-07-17
日式伴冷麵煎餃套餐
2023-07-11 490 瀏覽
9點半左右,有點餓想叫餃子,怎料「餃子屋」已截單,所以試試這間新開餃子店一試2人同行所以點了一份雙拼煎餃和一份雙拼湯餃雙拼湯餃 $42(傳統韭菜&田園洋蔥)滿滿紫菜配上蔥花,擺盤也有點心思但湯有點太鹹傳統韭菜韭菜香氣十足,洋蔥清甜爽口餃子都包得貼服,不會鬆泡泡,肉與菜的比例平均,不會只吃到肉或菜肉也不會太肥。雙拼煎餃(麻辣旺菜&木耳椰菜)新鮮炸起,金黃外皮,且飽滿麻辣旺菜麻辣味有,旺菜爽雖然餃子沒有餃子屋的巨大,但也非常飽滿,調味也適中。餃子皮也不會太厚也有套餐和其他小食
2人同行所以點了一份雙拼煎餃和一份雙拼湯餃
雙拼湯餃 $42(傳統韭菜&田園洋蔥)
滿滿紫菜配上蔥花,擺盤也有點心思
但湯有點太鹹
傳統韭菜
雙拼湯餃
韭菜香氣十足,
洋蔥清甜爽口
餃子都包得貼服,不會鬆泡泡,
肉與菜的比例平均,不會只吃到肉或菜
肉也不會太肥。

雙拼煎餃(麻辣旺菜&木耳椰菜)
雙拼煎餃
新鮮炸起,金黃外皮,且飽滿
麻辣旺菜
麻辣味有,旺菜爽

雖然餃子沒有餃子屋的巨大,但也非常飽滿,調味也適中。
餃子皮也不會太厚
也有套餐和其他小食
雙拼湯餃
2023-06-14
2023-07-09 332 瀏覽
第一次幫襯,餃子新鮮,對比隔離商場嘅出名餃子,沒有加很多奇怪的調味料,例如五香粉,搞到粒餃子好濃味,食到蔬菜的鮮味,湯底很好,食完冇口渴感覺。五粒餃子加米線底,很大碗,女士會吃不完。珍珠奶茶太邪惡,換成珍珠豆漿,十分滿意。環境座位都算舒適,有二人座位,亦都有四人座位,起碼唔使挨住膊頭坐。收銀員很有禮貌,一定會再幫襯。

珍珠奶茶太邪惡,換成珍珠豆漿,十分滿意。

收銀員很有禮貌,一定會再幫襯。

香茜餃+米線
香茜餃+米線
2023-07-01 301 瀏覽
最近去了 荃豐中心(G/F)新開張的‘’靚餃‘’晚膳,點了個價錢合理的2人套餐,有驚喜,發覺各項食材足料,非常大件抵食,而且即叫即煑,食得出沒有落味精, 煎餃大大隻,落料又足,真正是我想吃的那種有樣有內涵的餃子,吾怪得店名以‘’靚餃‘’’為名。跟住上的湯麵,冷麵,甜品等也不錯。環境衛生整潔,最後竟然發覺沒有一道菜色有味精,就像我在家開飯的感覺一樣,食得健康最緊要,值得向大家推薦,支持尼間用心且認真做好每道菜的新開食肆。
2023-07-01 265 瀏覽
聽聞荃豐中心地下近日開了 一間新餃子店, 我便相約夫君往此小店試一試 ,我們選擇了晚市二人套餐,便叫了酸辣湯麵,芝麻醬拌麵,煎韭菜餃子,上海豬扒,陳醋雲耳,是日靚菜, 牛奶布甸, 椰汁糕,珍珠奶茶及凍豆漿。酸辣湯麵,味道美味, 是我在芸芸上海舖中, 最合宜我的口味-不太鹹,也不太辣,最緊要是不含味精及麵條軟硬適中,芝麻醬拌麵,雖然只用了簡單的材料,但在炎熱的夏天,吃這碟清涼的芝麻醬拌麵 , 可作消暑之用途 。韭菜煎餃 及上海豬扒 ,不油膩及沒有味精,美味可口, 不妨一試。陳醋雲耳, 非常入味,再加是日靚菜,健康人士之選 ,牛奶布甸及椰汁糕,非常嫩滑而不太甜, 珍珠奶茶及 豆漿, 甜到適中,適合男女老少 。總括而言,二人套餐 ,價錢合宜, 平民之選,再加各種食物,不含味精,給我和夫君有一 頓美味而又健康的晚餐。 最後,也謝謝老細 , 詳盡介紹 及親切款待。😊