2022-11-29 60 瀏覽
今日食評✍🏻靠得住@yoho mall試食指數⭐⭐⭐店舖衛生⭐⭐⭐⭐侍應態度⭐⭐⭐⭐((每項5⭐️為滿分)) ·今晚試晚市同上次午市好唔同冇set選擇(呢個可以接受,食店要靠晚市搵錢)由職員落單(但落完單之後,俾自助落單qr code我哋,係咩玩法?)·食物都退步過午市1️⃣鮮甜帶子粥5粒帶子今次點冇咁熟點知好細粒熟啲的話咪變咗迷你帶子?2️⃣細蓉(招牌雲吞麵)雲吞唔新鮮麵唔彈牙連個湯底都令人失望就算湯另上都只令人覺得係gimmick 3️⃣混醬腸粉醬汁一定冇問題腸粉唔夠熱·今晚令人失望的靠不住·599.Eat疫情下的食肆怕多人辛苦排得嚟又唔好食食外賣食到悶想岀去搵食又驚唔衛生·我哋599•Eat幫到你無論大鋪小店我哋都會盡試盡講
今日食評✍🏻
靠得住@yoho mall
試食指數⭐⭐⭐
店舖衛生⭐⭐⭐⭐
侍應態度⭐⭐⭐⭐
((每項5⭐️為滿分))
今晚試晚市同上次午市好唔同
冇set選擇(呢個可以接受,食店要靠晚市搵錢)
食物都退步過午市
1️⃣鮮甜帶子粥
5粒帶子
今次點冇咁熟
點知好細粒
熟啲的話咪變咗迷你帶子?

2️⃣細蓉(招牌雲吞麵)
雲吞唔新鮮

又驚唔衛生
我哋599•Eat幫到你
無論大鋪小店
我哋都會盡試盡講
今晚又係夜收工,成9點才吃飯,想吃中菜,發現開咗間新野。這店都幾穩閉,在二期3樓經過⭐️bucks coffee ,仲要去到X興嘅旁邊。原來佢係米之蓮和必比登推介,估計應該幾好食,價錢又唔係貴,所以就入去試吓。麻辣小黃瓜 $22青瓜上面灑上辣椒油,好香,味道有啲似土匪雞翼,少少辣,好野味😋!客家風味小蘿蔔 $22蘿蔔好爽脆,醃得好入味,佢應該落咗啲醬汁,食落有啲似菜輔嘅味道,都是好味,令人開胃😋馳名東江鹽焗雞 (半隻)$148個醬汁有D似流質的砂礓粉,比平時好稠的較為點得方便。個雞都醃得好入味,煮得好嫩滑,連雞胸都喺,一D都唔鞋但係又唔肥,煮得好似傳統飯店的那樣好吃😋!客家北菇紅燒炆豬肉 $108腩肉肥瘦相間,仲然有啲肥肉,但係食落口一啲都唔會肥膩,所以瘦肉部份都好滑,一啲都唔鞋。佢上碟嘅時候下便仲有蠟燭熱住,所以食到尾都是熱的,由頭到尾都唔覺得肥膩。醬汁好濃郁,佢煮得好入味,淨係食菜點咗啲汁,都食到冬菇同埋腩肉的味道。我平時都唔食肥,但都覺得好正!😋😋重慶酸菜魚 $148呢度好特別,是原條䱽魚上,經油泡過,所以啲肉會實淨啲,唔會散。個酸菜魚湯少少辣好惹味,喺預期的味道。魚湯海味粉絲什菜

麻辣小黃瓜 $22

客家風味小蘿蔔 $22

馳名東江鹽焗雞 (半隻)$148

客家北菇紅燒炆豬肉 $108

重慶酸菜魚 $148

魚湯海味粉絲什菜煲 $108
有3⃣️種菜(娃娃菜、菜芯和西蘭花),蟹柳,粟米荀,草菇,雲耳,魷魚,蝦乾,仲有乾瑤柱,都足料。而魚湯又煮得好味😋。

白灼豬腰豬膶 $68
呢味餸,俾豬膶搶晒鏡!豬腰係預期嘅味道,其實都喺好食嘅;但係個豬膶真係冇得頂,係黃沙膶。雖然是厚切,但煮得啱啱好,又冇血水,又唔韌,好爽脆,咬落仲有啲「粒粒口」,綿滑如流沙,喜歡吃豬潤的應該都會鐘意。超正!😋😋😋

心肝寶貝粥 $78
粥底煮得好綿,有超正的豬膶和帶子

蘋果紅茶 $10
平時飲開中國茶,試吓也不錯,是茶包,有D似飲盒裝檸檬茶,但係改咗係蘋果味。

這裏大部份都是卡位,有幾張4人枱和1⃣️張4 -6人圓枱(個人喜愛圓枱,方便傾偈之餘,亦都有種圍埋一齊食飯團團圓圓嘅感覺😊)。
  • 麻辣小黃瓜
  • 客家風味小蘿蔔
  • 馳名東江鹽焗雞
  • 客家北菇紅燒炆豬肉
  • 白灼豬腰豬膶
2022-11-25 698 瀏覽
平時成日食攞過米芝蓮嘅靠得住😗不過喺屯門店,今晚全家一齊試咗元朗新分店!多咗好多小菜選擇,家人聚餐又有新飯堂!!!前菜有醃羅白同手拍青瓜🤗2碟都好大碟,羅白大件爽脆,醋份量唔會過多而太酸。手拍青瓜清脆爽口,辣汁夠惹味🌶️🥒湯品係胡椒豬肚湯,份量好夠,可以分到6碗左右。胡椒辣度十足,夠曬暖身。值得一提入面有新鮮豬肚排骨,啖啖肉!飲完都飽飽地😗主菜馳名東江鹽焗雞,都幾大份,雞面加咗少少沙薑粉,所以本來已好香。有需要仲可蘸上沙薑汁,送飯正!再加左個白灼薑蔥珍珠蠔,珍珠蠔每粒飽滿,底下鋪咗芽菜花生,可以點魚露食,小食來講都幾唔錯👍🏻奶油金沙海中蝦❤️❤️❤️超推薦,一份有6隻蝦,全隻蝦都被咸蛋黃包包住,咸蛋黃唔會太咸,反而油香充足。成隻都脆,啲殻都咬到,方便食。底部仲有蝦片,咸黃蛋油滲左落去,勁香。叫返個菜平衡下,魚湯海味粉絲雜菜湯,湯底好香唔會過咸,入面有啲蝦乾、大片鮮魷魚、瑤柱等等。本身自己鍾意食比較林嘅菜,呢鍋好符合到我!最後就係我全家人都話好好食嘅,心肝寶貝粥,係靠得住嘅招牌粥,豬潤厚身,帶子鮮甜大片,粥底綿,大家都話正!

主菜

奶油金沙海中蝦

魚湯海味粉絲雜菜湯

奶油金沙海中蝦
魚湯海味粉絲雜菜湯
2022-11-25 71 瀏覽
嗰日行Yoho II 3樓無意中發現開咗間新嘅中菜館。佢開係Starbucks 隔離行到最入,門口係同其他兩間餐廳連住。唔好睇佢門口細細,其實入面都幾大。而且佢碗碟餸都好好味🥰麻辣小黃瓜 $22 🥒首先帶咗個開胃前菜。小黃瓜爽脆,上面啲麻辣醬都畀得好多,鍾意食麻辣朋友一定好鍾意加咗少少醬都食到佢嘅辣味。🌶心肝寶貝粥 $78 🐖🐚粥真係有驚喜!原本諗住佢會同出邊啲粥差唔多但係一食落去好鮮甜好綿!🤩每一啖都有滿滿嘅帶子海鮮甜味,而且每一粒米都開哂花,好綿,唔會水汪汪。豬膶亦都係我食過最好味嘅!🐷豬潤切成厚切,煮到啱啱好,咬開中間冇血水,食落爽口唔鞋,冇筋。仲要係無血水,帶子亦都好鮮甜,大大粒,好足料!🤤🤤真正東江鹽焗雞 $148🐓果然係米芝蓮推介!👍🏻雞肉好滑好嫩,熟度啱啱好。雖然係鹽焗但係唔會過咸,仲食到鹽嘅鹹香味。呢雞仲要起咗骨,啖啖肉,唔使自己選,食得好開心🤭重慶酸菜魚 $148 🐟酸菜魚一嚟到真係哇一聲!🗣個碟好靚之餘,入面仲有原條䱽魚😳。出面有啲餐廳好吝嗇俾啲雪魚塊仲要得好少,呢度就唔同,睇得出佢係用心煮❤️䱽魚本身肉質比較實,食落又帶一點嫩滑,加上經過油泡食到有炸魚嘅惹味冇醒味。

麻辣小黃瓜 $22 🥒

心肝寶貝粥 $78 🐖🐚

真正東江鹽焗雞

真正東江鹽焗雞 $148🐓

重慶酸菜魚

重慶酸菜魚 $148 🐟

酸菜魚一嚟到真係哇一聲!🗣個碟好靚之餘,入面仲有原條䱽魚😳。出面有啲餐廳好吝嗇俾啲雪魚塊仲要得好少,呢度就唔同,睇得出佢係用心煮❤️䱽魚本身肉質比較實,食落又帶一點嫩滑,加上經過油泡食到有炸魚嘅惹味冇醒味。第一啖食到酸菜嘅酸味之後泡椒嘅辣就慢慢係舌頭後面散出嚟,好掂!😋😋
真正東江鹽焗雞
重慶酸菜魚
2022-11-25 54 瀏覽
前菜有醃羅白,好有心機排成一個井型,手拍青瓜清脆爽口,蒜味十足!胡椒豬肚湯(4人)好足夠,胡椒辣度十足,豬肚排骨新鮮。冬天飲完成個身都暖笠笠~白灼薑蔥珍珠蠔,珍珠蠔每粒都脹卜卜,底下鋪咗芽菜花生配埋魚露好香口,作為餐前菜一流。奶油金沙海中蝦,一份有6隻,每隻蝦都被咸蛋黃包裹住。叫咗半隻馳名東江鹽焗雞,雞面撒咗少少沙薑粉,雞肉醃得岩岩好,皮脆肉嫩。魚湯海味粉絲雜菜湯,好豐富除咗雜菜之外,仲有蝦乾,魷魚同埋淡菜,湯底都好鮮甜,值得一讚!心肝寶貝粥,靠得住嘅招牌粥,豬潤厚身但唔會鞋口,帶子鮮甜爽口,粥底夠哂綿,果然必叫招牌~

奶油金沙海中蝦,一份有6隻,每隻蝦都被咸蛋黃包裹住。

2022-11-22 104 瀏覽
靠得住粥麵小館 (元朗)📍地址:元朗朗日路8號形點II3樓301A💰人均消費:$170===================平時都冇留意到形點嘅3樓原來新開左呢間米芝蓮靠得住餐廳!今日難得同媽媽食飯,就揀左食佢😳由於我哋有四個人,所以可以叫多啲菜一齊share😍前菜方面,揀左麻辣小黃瓜($22)同客家風味酸蘿蔔($22),非常開胃,老人家好中意食🙊🙊🐥馳名東江鹽焗雞半隻 $148雞肉肉質滑嫩,仲有一兜沙薑醬俾我地點黎食,撈埋飯食真係絕配!🍚心肝寶貝粥 $78入面有原隻帶子同大大片豬潤,真材實料!而且啲粥粥煲到軟綿綿😳真心好食!🐠酸菜魚 $148入面竟然係放咗原條黃立倉😳成條魚係煎過再放入酸菜湯入面,令到條魚又香又好味☺️ 🐷客家北菇紅炆豬肉 $108紅燒肉炆得非常入味,肉質比較冧,食落又無筋,加埋冬菇同小棠菜,又健康又好味😍係今日MVP🐟魚湯海味粉絲雜菜煲 份量都唔惹少,而且魚湯非常清甜!啲蔬菜吸收晒魚湯嘅味道,正!🦪白灼薑蔥珍珠蠔 $68啲蠔好似食極都食唔完咁😂份量都幾多,而且都幾鮮甜!整體來講,呢度性價比幾高。本身以為米芝蓮推薦嘅餐廳一定好貴,今日試完真係改晒觀,原來都可以又平又好
靠得住粥麵小館 (元朗)
📍地址:元朗朗日路8號形點II3樓301A
💰人均消費:$170
===================

由於我哋有四個人,所以可以叫多啲菜一齊share😍

🐥馳名東江鹽焗雞半隻 $148

🍚心肝寶貝粥 $78

🐠酸菜魚 $148

🐷客家北菇紅炆豬肉 $108

🐟魚湯海味粉絲雜菜煲

🦪白灼薑蔥珍珠蠔 $68
啲蠔好似食極都食唔完咁😂份量都幾多,而且都幾鮮甜!

整體來講,呢度性價比幾高。本身以為米芝蓮推薦嘅餐廳一定好貴,今日試完真係改晒觀,原來都可以又平又好食!
2022-11-21 72 瀏覽
非公眾假期到餐廳用膳,大約1915入座,當時已經有唔少客人。但侍應仍即時招待,非常有禮。我哋點了心肝寶貝粥,酸菜魚,紅燒肉,雜菜煲等。每一道菜都做過簡述。炆得非常入味先重點講紅燒肉。一般而言,炆煮肉類最大問題係擺耐左,碟底會形式一層油。餐廳有見及此,特意在碟底放左蠟燭,為菜餚維持溫度。此外,炆得非常入味,非常好吃。另一道是酸菜魚,餐廳用上完整一條魚,原碟上,賣相一流。當然,味道亦一樣出色。雜菜煲湯底鮮甜,有少少魚湯味,而唔係一般雞精湯底。湯底好健康,沒有任何肥油。配上白飯,簡直一絕,好比一般餐廳湯飯。到主打既粥。如果您覺得雞粥好味,依個心肝寶貝粥絕比雞粥好味一百倍。即使唔食餸底,已經feel到粥料既味道,絕對唔係一般即食雞湯既湯底。粥料仲有原隻帶子,好矜貴。最後,係鹽焗雞。我最後先講,唔係因為佢唔好食。而係寶物尋歸底。看似平凡,但食落口感一流,唔單止滑咁簡單。佢既味已經滲入雞肉內,絕味道平均,唔會一啖淡,一啖鹹。所有野配上一杯蘋果茶,消脂解渴。再加上一流服務,可以話係全新既中菜體驗。

炆得非常入味

屋企人一向都鐘意食中菜,今日同佢地去左屋企樓下既靠得住粥麵小館,餐廳環境乾淨企理,店員服務態度亦好友善,叫左個雲吞麵、粉絲雜菜煲同人氣推介既心肝寶貝粥招牌雲吞麵佢地好細心地將雲吞湯另上,用上一個茶壺形式裝湯幾特別,食個陣先倒湯落啲麵度唔怕腍哂,鮮蝦雲吞皮薄餡靚,入面真係有原隻鮮蝦,超正心肝寶貝粥推介呢個心肝寶貝粥比大家,材料用上豬膶同帶子,粥底綿滑,帶子爽口彈牙,高質魚湯海味粉絲雜菜煲最後叫左個鑊氣小菜,奶白色既魚湯好清甜,配上各種時令蔬菜,好好食

招牌雲吞麵

魚湯海味粉絲雜菜煲
2022-10-30 142 瀏覽
今日食評✍🏻靠得住@yoho mall 2試食指數⭐⭐⭐⭐⭐店舖衛生⭐⭐⭐⭐侍應態度⭐⭐⭐((每項5⭐️為滿分)) ·環境衛生好店員服務態度友善可惜自助下單系統較差。。。有待改善·所有粥麵都可以配餐1️⃣帶子粥配混醬腸粉因為腸胃敏感我叫「熟啲」帶子如果腸胃冇咁敏感嘅你哋可以食正常鮮滑好多混醬腸粉原價$40配餐抵好多腸粉滑食落唔粉好味😋可惜唔夠熱2️⃣招牌雲吞麵配油炸鬼雲吞麵湯另上好有heart的安排麵爽口彈牙可惜雲吞太好味精麥字頭嘅雲吞好味好多油炸鬼重點推介炸得香酥脆但又唔會碎到一地係正3️⃣單點$28紅油抄手賣相吸引麻辣程度適中大眾化口味可惜3粒少咗啲·599.Eat疫情下的食肆怕多人辛苦排得嚟又唔好食食外賣食到悶想岀去搵食又驚唔衛生·我哋599•Eat幫到你無論大鋪小店我哋都會盡試盡講
今日食評✍🏻
靠得住@yoho mall 2
試食指數⭐⭐⭐⭐⭐
店舖衛生⭐⭐⭐⭐
侍應態度⭐⭐⭐
((每項5⭐️為滿分))
環境衛生好
店員服務態度友善
可惜自助下單系統較差。。。
有待改善

我哋599•Eat幫到你
無論大鋪小店
我哋都會盡試盡講
2022-10-13 193 瀏覽
去食靠得住,入面叫我地掃碼。埋開掃一掃手能功能去掃,掃幾次都唔得。叫位店員幫手,野都唔講,拎部機企係度。問點解他唔擺個新的紙黎掃?佢話用機點餐,你地講。我地都未咁快諗定個餐住,佢又話唔係我地有問題,係你部電話有問題咋,語氣特別差,態度又囂張。唔好意思,顧客好好地問點解掃唔到,你就態度極差咁回應?幾時顧客同店員個身份調轉咗?靠得住店的特色?
2022-10-09 194 瀏覽
💁🏻原本想光顧太興,殊不知見到太興旗下的「靠得住」開在隔離,那就試試久違了的食品👇🏼淨雲吞$58,Size細,餡料不多,只吃到肉,蝦粒超迷你且少,不好吃,完全沒有雲吞的精髓。明白疫情和物價貴,但收到$58還要加一,給這麼質量的所謂雲吞,實在令人失望及感到不值👇🏼白灼豬腰豬潤$68,豬腰沒有異味且爽口,豬潤正常,花生脆口,但有數粒有「益」味,品質有參差👇🏼鮮雞粥$58,粥底雖然和以往一樣綿密,但雞的肉質一般,大部份是嚡的,又是一碗不值的雞粥

淨雲吞

白灼豬腰豬潤