2022-06-02 162 瀏覽
唔知係咪最近轉Menu,襯返夏天嘅天氣,所以有湯飯!試吓新出呢個蕃茄肉片湯飯,一上枱超級驚喜!肉片好厚好靚而且如圖所見,仲有少少近筋添!本身覺得$52有少少貴,而家覺得非常值得!而且霍蕃茄都落得非常足料,你可以清晰咁樣見到好完整嘅幾舊,同時個湯底亦都有足夠嘅蕃茄味,非常有誠意!佢個調味亦都非常之完美,有少少酸但係又唔會太酸,師傅識得落糖!糖嘅程度啱啱好,所以冇酸味得來又唔會好甜!我仲貪心地夾咗朋友少少米線嘅滋潤,其實都幾夾!唔知遲啲有冇得追加

2022-04-02 191 瀏覽
平時都唔會食炒粉麵,因為覺得好油膩!但係因為太耐冇食,而且天氣凍咗熱量需求大增🤣心血來潮之下就試吓呢個沙嗲牛肉炒麵,一上枱覺得個賣相好靚,見到佢有牛肉,青椒、紅椒、同埋唔少菠蘿🍍覺得幾靚仔,配料亦都幾平均分布,足夠試一試個味同埋啲汁都好有鑊氣,食呢個炒麵一定要撈一撈等佢啲汁朔入啲炸過嘅面!令到佢有脆口之餘又唔會太硬食落去菠蘿甜甜酸酸非常開胃!啲汁有少少黑椒嘅感覺都好好味好配搭,再加上唔會泰林又唔會太硬嘅牛肉,肥少少都值得
🤣
心血來潮之下就試吓呢個沙嗲牛肉炒麵,
覺得幾靚仔,配料亦都幾平均分布,足夠

試一試個味同埋啲汁都好有鑊氣,食呢個炒麵一定要撈一撈
等佢啲汁朔入啲炸過嘅面!令到佢有脆口之餘又唔會太硬

2022-03-17 120 瀏覽
冇呀選擇之下嗌咗呢個南乳炆豬手食!好多嘢都賣晒平時唔係咁鍾意喺條街度食啲多骨嘅嘢!因為比較難咬又唔可以用手但係今次機緣巧合之下要食呢個南乳炆豬手又幾好味喎!一上台都已經覺得佢嘅顏色好靚仔!網絡似普通蠔油炆豬手,但係食落又有啲開胃嘅南乳味好耐冇出街食啦!食完呢餐令到我好滿足!雖然豬手比較肥所以罪惡感比較大但係嘅滿足感都成正比而家疫情嚴重人流比較少,但係其實咁樣坐得舒服啲!而且我都更加放心再加杯凍奶茶一流!佢啲奶茶凍同熱一樣咁有水準
冇呀選擇之下嗌咗呢個南乳炆豬手食!好多嘢都賣晒

但係嘅滿足感都成正比

再加杯凍奶茶一流!佢啲奶茶凍同熱一樣咁有水準
2022-02-11 158 瀏覽
其實呢個都係好耐之前食嘅小菜:黑椒牛柳薯仔🥔本身覺得薯仔唔係特別吸引,但係識落原來好香甜!應該表面有少少糖整過,但係鹹鹹甜甜又出奇地夾配料好多!賣相就見仁見智~因為佢啲牛柳粒活埋左,所以睇落就冇咁平衡,其實就喺中間嘅小菜嘅份量大小適中,同個價錢都算成正比!包一碗好大嘅飯,同埋正常質素嘅例湯惠康雖然喺茶餐廳食嘅,一定會有味精,但係飲晒成碗都唔覺得口渴喎不過有樣嘢就唔係咁鍾意就係,我覺得太多油lu~ 不過街外送可能都會係咁..環境正正常常茶餐廳咁樣啦!
其實呢個都係好耐之前食嘅小菜:黑椒牛柳薯仔🥔

環境正正常常茶餐廳咁樣啦!
2022-02-09 68 瀏覽
原來我淘過得滯唔記得咗影相!不過其實同之前未到差唔多,不過好滿足今日因為好耐都冇食過啲好味嘅嘢而家係直程第五波之下,好少出街食,今日都係喺必須嘅情況入咗去呢個飯堂食好好嘅就係,雖然而家疫情餐廳經營都困難,佢都唔會偷工減料!份量好粥,而且味道依然咁好味只係平時飲開嘅熱奶茶好似有啲變咗!可能係平時沖開個個姐姐唔喺度今日雖然冇平時嗰個咁出色,但係都唔差唔難飲嘅起碼~一次半次就算啦!因為食完個飯加埋粒留心太陽蛋都好滿足
因為好耐都冇食過啲好味嘅嘢
午餐
招牌咖喱牛腩嘅咖喱汁好似改過條配!以前都已經好香口好好味,而家個味道更加昇華一級!薯仔亦都好滑牛腩同牛筋嘅份量今次非常平均,不過牛筋就好似硬咗少少個人口味鍾意軟林林仲有牛腩嘅肉好多!唔會好多肥膏,而且有層筋膜咬下非常好味另外嗰杯奶茶,簡直係為成餐畫上完美嘅句號!香濃又不失奶味,茶同埋奶嘅比例好平均招牌產物之一同事食嗰個南瓜排骨煲好正火候啱啱好唔會煮得太爛南瓜又有口感又唔會太硬,亦都幾香今日晏晝唔係好多人,但係坐得好舒服😌

牛腩同牛筋嘅份量今次非常平均,不過牛筋就好似硬咗少少
個人口味鍾意軟林林
仲有牛腩嘅肉好多!唔會好多肥膏,而且有層筋膜咬下非常好味

招牌產物之一

同事食嗰個南瓜排骨煲好正
火候啱啱好唔會煮得太爛
南瓜又有口感又唔會太硬,亦都幾香

今日晏晝唔係好多人,但係坐得好舒服😌
  • 咖喱牛腩
  • 熱奶茶
2021-11-06 306 瀏覽
其實平時食快餐熱回影相,加上我本身好肚餓!但係呢兩粒雙蛋煎得實在太靚仔我係勁鍾意啲蕩漾蕩漾、未熟晒嘅蛋!一爆佢粒蛋黃撈飯食超正不過當然唔係人人鍾意啦!同埋我幾欣賞佢快餐真係上得勁快😂😂😂 好似啱啱來完撳兩下電話就已經可以上枱肚餓嘅時間真係特別加分今日飲凍檸茶~可能天氣太熱,略嫌唔夠多冰(定係唔知溶得太快?)服務來講就正正常常~ 有陣時啲人就唔太show你;但係某幾個又會勁nice🤣🤣 不過嚟茶餐廳就唔好期望啲咩啦,咁平嘅價錢已經黎講已經好好
我係勁鍾意啲蕩漾蕩漾、未熟晒嘅蛋!
一爆佢粒蛋黃撈飯食超正

不過當然唔係人人鍾意啦!
肚餓嘅時間真係特別加分

2021-10-16 172 瀏覽
今晚想食菜又想食肉,決定嗌金銀蛋時菜!我本身好鍾意食呢度餸,同埋食過都覺得好好味😋諗住蛋都算係肉啦,估唔到呢度原來有咁多肉粒😍😍😍超正 係bonus!! 我簡直喜出望外睇下幾多料! 皮蛋&咸蛋份量岩岩好! 咸蛋先烚熟再一齊煮,食到一粒粒嘅口感仲有好多類似水蛋蛋花嘅雞蛋超滿足!肉粒都係瘦肉黎!份量超級慷慨而且粒粒食得出面其他餐廳啲餸菜好多時都係放啲肥豬油粒instead, side product 平啲麻! 所以呢間就做得非常好時菜係菜心!大大條好嫩好甜另外,啲湯我飲咗勁多都唔會口渇!感覺冇咩味精仲有,好多時外賣個樣都會差啲/少啲,但如圖所見,呢度絕對冇呢個問題好抵食!!!大推呢味(我真係太中意了🤣)

仲有好多類似水蛋蛋花嘅雞蛋
超滿足!肉粒都係瘦肉黎!份量超級慷慨而且粒粒食得

時菜係菜心!大大條好嫩好甜
另外,啲湯我飲咗勁多都唔會口渇!感覺冇咩味精

好抵食!!!大推呢味(我真係太中意了🤣)
外賣送餐
  • 金銀蛋時菜
2021-06-30 325 瀏覽
牙痛,求其嗌個節瓜蝦米肉崧飯,諗住容易咬!點知勁香勁好味!仲好足料好多肉粒蝦米粒!我好奇點樣煮到蝦米味咁香咁出!食落一啲都唔會覺得寡啲肉粒唔係肥肉唔食得個啲下蘭課黎架勁欣賞!同埋而家可以用八達通俾錢🤌🏻方便左仲有嗌杯長期飲開嘅凍奶茶!水準依然,茶味濃而唔苦,奶味充足得黎唔會搶左茶嘅味,推介!頭先見隔離位食叉燒,睇落啲叉燒好靚喎今日!有筋有肥肉,識隔離位嘅話 一定會拎佢一舊試吓🤣🤣 今日啲菜式真係好吸引,如果平時啲質素都推持到就perfect
牙痛,求其嗌個節瓜蝦米肉崧飯,
諗住容易咬!點知勁香勁好味!仲好足料好多肉粒蝦米粒!
我好奇點樣煮到蝦米味咁香咁出!食落一啲都唔會覺得寡
節瓜蝦米

啲肉粒唔係肥肉唔食得個啲下蘭課黎架
勁欣賞!

同埋而家可以用八達通俾錢🤌🏻方便左

節瓜蝦米
  • 節瓜蝦米肉崧飯
2021-03-23 399 瀏覽
好少食早餐!天氣涼兩地食個熱辣辣嘅熱奶茶三文治早餐好滿足!個包皮烘到脆脆地啱啱好揀咗炒蛋芝士三文治,本身有啲肚餓仲驚夠唔夠,點知佢咁鬼足料個蛋超吸引口口嘅滑蛋加溶溶哋嘅芝士超滿足!奶茶唔係第一次飲,依然好味呢度嘅奶茶☕️飲得出茶葉有用有質素嘅來沖做底,再加上份量啱啱好嘅黑白奶,調教出嚟嘅味道好味道畢竟奶茶唔係周圍都好飲,有啲鋪頭更加飲唔落~ 今日朝早食完心情都好啲😚☺️所以要幫佢寫篇食評haha帶來美好嘅一天開始
口口嘅滑蛋加溶溶哋嘅芝士超滿足!

奶茶唔係第一次飲,依然好味
畢竟奶茶唔係周圍都好飲,有啲鋪頭更加飲唔落~

今日朝早食完心情都好啲😚☺️所以要幫佢寫篇食評haha
帶來美好嘅一天開始
早餐
  • 烘底炒蛋三文治
  • 熱奶茶
2020-12-09 1126 瀏覽
呢頭附近既茶餐廳選擇唔多,想食個普通classic茶記早餐,可以考慮一下呢間。閒日九點幾來,(專登等到過左工廠區繁忙時間先過來, 少人啲,野食會有心機啲)叫左2個早餐F火腿奄列🍳:幾好 裡面仲有蛋汁烘底多士🍞 :一碟有兩片,好出色,次次都烘到金黃脆口,最緊要係 —— 夠牛油呀!沙嗲牛麵🍜:湯底夠味因為俾足沙嗲汁,但係塊牛肉就差啲啦,鬆肉粉太多了奶茶 & 茶走☕️:正常 合格整體黎講:$33一個早餐有三款餸再加多塊麵包 真係唔差,呢個價錢係呢個地區,已經好滿足。已經堂食過兩三次早餐,我真心覺得唔錯 (外賣就唔知了)

叫左2個早餐F

火腿奄列🍳:幾好 裡面仲有蛋汁

奶茶 & 茶走☕️:正常 合格

沙嗲牛麵早餐

$33 (早餐)
沙嗲牛麵早餐
2020-12-04 359 瀏覽
正呀轉左新Menu !同一個Menu食得多就算好味都有啲厭🤣驟眼睇其實好難睇得出小菜轉左邊幾個🤣🤣但係醒目嘅我梗係諗到冬天梗係轉返啲臘味咁啦個臘鴨味道鹹鹹地好好送飯仲有個辣子雞小菜,香口到不得了鍾意嘅辣嘅人更加興奮 因為喇叭好過癮
個臘鴨味道鹹鹹地好好送飯
仲有個辣子雞小菜,香口到不得了
鍾意嘅辣嘅人更加興奮 因為喇叭好過癮
2020-11-28 81 瀏覽
今日食三文治同埋一個飯!三文治個午餐肉好香,又有肉感!原來係換咗午餐肉嘅牌子!正烘底脆卜卜無敵跟住招牌嘅冬瓜火腩飯,味道依然,又大份菜同埋肉都好平均嘅一餐仲有杯熱奶茶都好香滑!食堂係唔錯
烘底脆卜卜無敵
跟住招牌嘅冬瓜火腩飯,味道依然,又大份
菜同埋肉都好平均嘅一餐

仲有杯熱奶茶都好香滑!食堂係唔錯
2020-09-19 269 瀏覽
食咗午市快餐豬軟骨飯,大件夾抵食呀茶餐廳真係!我好少食呢樣餸,係咪平時份量都咁多㗎醃得好入味好味😋由於我係一個鍾意食軟骨,嗰啲變態🙈所以佢嗰啲軟骨我都食埋哈哈哈好滿足~之後我仲嗌左杯凍奶茶,呢間茶餐廳啲凍奶茶係唔錯!我以前以為凍奶茶都係差唔多㗎啦(因為我係唔識飲嗰啲人),但係自從有比較之下,發現原來呢間茶餐廳啲凍奶茶真係唔錯:茶味同埋奶味好均衡,我叫少甜所以唔會太甜另外疫情之下好似冇咁迫喎,坐得舒服咗 一個人都可以有大枱
醃得好入味好味😋

另外疫情之下好似冇咁迫喎,坐得舒服咗 一個人都可以有大枱

午餐
食品方面,早餐沙爹牛肉麵,好味收錢女職員態度差劣,打電話落外賣,無論你叫一個餐好,三個餐好,一粒聲都唔應,直至話係咁多,收錢員就一吓收線,唔會重複,唔會應你,其實,都唔知佢有冇聽到,要再打一次電話問!雖然只係一間唔起眼嘅小店,埋白,就算食物質素有幾好,其實都無用了!
食品方面,早餐沙爹牛肉麵,好味
外賣自取