2022-04-18 538 瀏覽
今日黎南區遊, 行過鴨脷洲大街, 見到呢間舊式小食店, 堂食位置唔多都系三張枱, 食物有生菜魚肉趐, 炸魚蛋 燒賣腸仔雲吞油池雞脾雞翼,  炒麵腸粉粥, 本黎諗住只系買魚蛋燒賣去公園食, 不過見到店裡有位就坐低食, 涼涼地天氣就最岩坐低食🪑叫左兩溝, 魚肉趐, 一食魚肉就知唔系行貨, 魚肉夠彈牙, 碗仔翅有大量肉絲及木耳絲, 十分足料. 魚蛋細細粒同魚肉一樣彈牙🐟食物足料好味, 價錢抵食, 雖然店舖環境系舊式小店並沒有什麼裝修, 但大家都應該唔太介意, 一路都有幾個人排隊買外賣, 食食下仲有人等位,   加埋幾個姐姐同哥哥都好好人,  充滿住街坊人情味,  見有人介紹炸雞脾炒麵豆腐花, 下次再黎鴨脷洲大街再試

2022-04-16
一家人去黃竹坑酒店The Arca渡假, 好耐之前食過呢度嘅豆腐花、大雞髀🍗,念念不忘。即然而家無晚市,就專登揸車🚗入嚟買個外賣返酒店食。我哋一家四口買咗好多嘢,有豆腐花、雞髀、炸燒賣、炸魚旦、魚肉碗仔翅⋯⋯返到酒店慢慢嘆。家人話樣樣都好食,但係冇影到相。隻大雞髀🍗外層炸得酥脆,內裏仍保留肉汁,味道適中不會太鹹。魚肉碗仔翅,魚肉超多彈牙,但略嫌多粉魚味不足,但我仍覺得好好食。加多支象🐘啤,冇得頂。

即然而家無晚市,就專登揸車🚗入嚟買個外賣返酒店食。

家人話樣樣都好食,但係冇影到相。

隻大雞髀🍗外層炸得酥脆,內裏仍保留肉汁,味道適中不會太鹹。

超級無敵大雞髀,魚肉碗仔翅
2022-04-12
2022-04-03 265 瀏覽
位於鴨脷洲的人氣小食店☺️店鋪主打生菜魚肉 除此之外 炸物亦十分受歡迎 我最喜愛店鋪的炸魚蛋 10蚊有10粒 勁抵食🍢魚蛋十分彈牙 點上甜醬食別有一番滋味 而餐廳環境方面 就比較舊比較細小 夏天食就比較辛苦🤣
2021-12-19 474 瀏覽
利東站一天遊😌趁假期去咗一轉利東鴨脷洲行下聽講有一間小食好出名好好食就去試下不過環境其實一般大家去之前要考慮接不接受到呀因為keep住有條小人龍同堂食都滿坐所以我同友人A就去買咗外賣過公園仔食整體而言係街坊平價小店炸魚蛋食落算彈牙。魚肉翅:魚肉夠實淨,唔會鬆泡泡。而且呢次都幾足料。環境方面始終都係小店,但係都係非常之多人,而家個價錢來講其實都幾抵食。我會覺得係可以一試嘅類別,咁啱行過路過試吓都OK
利東站一天遊😌
趁假期去咗一轉利東鴨脷洲行下
聽講有一間小食好出名好好食就去試下
不過環境其實一般
大家去之前要考慮接不接受到呀

因為keep住有條小人龍同堂食都滿坐
所以我同友人A就去買咗外賣過公園仔食

整體而言係街坊平價小店

炸魚蛋食落算彈牙。
魚肉翅:魚肉夠實淨,唔會鬆泡泡。而且呢次都幾足料。

2021-09-03 597 瀏覽
鴨脷洲平民小食😍魚肉彈牙又煙韌 碗仔翅足料吾咸 炸魚蛋同腸仔係必食!魚蛋加甜醬食 一流口感🤤-消費共$39💰食完要捧住個肚行出去🤰🏻餐廳環境比較舊 而且冇冷氣 要食建議涼少少去食🤚🏻
總結:價廉物美。無論排長龍,日曬雨淋都一定會食。鴨脷洲大街有兩寶,一個係林德華醫生另一寶就係食記。太太係鴨脷洲人,以前拍拖佢已經帶我嚟食記食好西,話呢度既生菜魚肉🥬特別好味同出面嗰啲唔同。食過一次就愛上,到而家番親去鴨脷洲都會幫襯。其實食記全部食物都好食,係一間好地道嘅港式小食店。冇冷氣,冇招呼(但態度並唔差)只有三張枱,好逼,環境絕唔理想。但係冇人會介意,無論堂食定外賣一樣排長龍。可能因為呢啲舊式嘅地道小食店已經買少見少,二來食記既出品真係好味既。一間小店能夠係同一地方生存超過四十年已經係最好嘅證明。必食推介😋1️⃣生菜魚肉/魚肉碗仔翅$22*我個人比較鍾意食兩溝,魚肉係食記既招牌菜。魚肉非常彈牙,係新鮮手打出嚟而調味做得非常出色。係一種好獨特嘅味道而其他地方係食唔到。至於碗仔翅亦十分足料,有大量肉絲及木耳絲,相信味精不多食完都唔會口乾。2️⃣炸雞脾🍗$14大過塊面既隻炸脾,係生炸既。粉漿好薄,醃得好入咪。外脆內嫩,非常juicy。3️⃣豆腐花$15*嫩滑有豆味,但佢係暖既。我覺得如果一係凍一係熱會好d
總結:價廉物美。無論排長龍,日曬雨淋都一定會食。

必食推介😋
1️⃣生菜魚肉/魚肉碗仔翅$22*

2️⃣炸雞脾🍗$14

3️⃣豆腐花$15*
嫩滑有豆味,但佢係暖既。我覺得如果一係凍一係熱會好d
2021-08-21
10 分鐘 (堂食)
  • 生菜魚肉
  • 兩溝
  • 魚肉碗仔翅
  • 炸雞肶
2021-04-23 887 瀏覽
人大左反而小左機會食小食店今次同事帶左我來呢間小店一去到都好多人食野,同事話呢度最出名係兩溝,我緊係即刻叫番碗黎試下先,真係幾好味佢好濃既雞味,同埋好足料!ヽ(^0^)ノ-我地仲叫左個炸蕃薯share,呢D就係簡單既美味,用簡單做法, 煮成最好味既小食!-仲有叫左魚蛋同埋腸粉,腸粉D醬比你任用,好正, 識食一定係要食多醬^3^
人大左反而小左機會食小食店
今次同事帶左我來呢間小店
一去到都好多人食野,
同事話呢度最出名係兩溝,
我緊係即刻叫番碗黎試下先,
真係幾好味佢好濃既雞味,
同埋好足料!ヽ(^0^)ノ
我地仲叫左個炸蕃薯share,
呢D就係簡單既美味,
用簡單做法, 煮成最好味既小食!
仲有叫左魚蛋同埋腸粉,
腸粉D醬比你任用,
好正, 識食一定係要食多醬^3^
尋找回憶嘅味道之旅😋細個住喺慈雲山,有間小食館嘅炸魚蛋好出名,放學嘅時候會同啲同學仔一齊去,可惜早幾年結業。。。咁啱前排見到人哋介紹,襯放假得閒,專登過咗去鴨脷洲試吓呢間懷舊小店因為小店比較人多,所以我揀咗外賣去公園食🙃⭐️淨魚肉$23打開聞到就係胡椒粉同埋麻油香味入口有少少鯪魚肉味,比較鹹。口感係實淨,即係粉嘅份量比較重唔算係自己鍾意嘅口感,只可以話佢係抵食。⭐️炸魚蛋$9/10粒炸魚蛋都係比較失望,可能人多嘅關係所以係炸定,我食嘅時候已經係凍嘅(小店同公園嘅距離只有3分鐘)☹️但係佢嘅魚蛋係彈牙嘅結論係,要搵返以前嘅味道應該好難,如果大家知道有邊度好食嘅炸魚蛋,不妨話我聽吖🥰食完之後行咗一陣海傍,其實喺個記舒服嘅地方,放假嚟行吓都唔錯
尋找回憶嘅味道之旅😋

因為小店比較人多,所以我揀咗外賣去公園食🙃

⭐️淨魚肉$23
打開聞到就係胡椒粉同埋麻油香味

入口有少少鯪魚肉味,比較鹹。
口感係實淨,即係粉嘅份量比較重
唔算係自己鍾意嘅口感,只可以話佢係抵食。

⭐️炸魚蛋$9/10粒
但係佢嘅魚蛋係彈牙嘅

2021-04-02
下午茶
2021-04-06 488 瀏覽
每次到鴨脷洲,必定順路一來,但今日楂車去了大口環一遊,再順路來到,完成了輕鬆半日港漫遊。講返正記,佢係好少夠地道民間小食店,連環境也保留著當年的氣氛,位於路邊座街食首選生菜魚肉,碗仔翅!今次叫了兩溝,是同價的感覺好似底D,唔知食料甚様組合,手打魚肉呎吋大小適中,彈牙有口感,一咬下去味道是記憶的味道!碗仔翅食出夠料有雞肉等材料,配合麻油,味道更為香濃,我好快就食完一碗了!同埸也必叫的炸魚蛋,充滿舊時陳片味令人回味無窮,細細粒先係正宗拮魚蛋嗎,記得自己加齊醬呀!下次再見
每次到鴨脷洲,必定順路一來,

首選生菜魚肉,碗仔翅!

今次叫了兩溝,是同價的感覺好似底D,

2021-04-05
10 分鐘 (堂食)
2021-03-28 441 瀏覽
掃街之人情味小食推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍難得入來大街四圍hea,當然要去掃街啦!當香港仔珍寶都執咗,食記仍然存在呀!賣嘅只係普通不過嘅香港街頭小食,私心加上街坊嘅人情味,份外好味!小店鋪頭以開放式設計向馬路旁邊、無冷氣、座位少、空間少,有一種大排檔嘅感覺,外賣亦大排長龍㗎!🐟魚肉碗仔翅(兩溝) HKD21喱度嘅魚肉彈牙爽口完滿魚嘅鮮味,碗仔翅底顏色略淡、咸度適中,內裡有蛋花、瘦肉絲同冬菇絲!加埋紅醋、麻油同白胡椒粉,就係香港人嘅口味!🔥炸燒賣 HKD9/6粒新鮮即叫即炸,熱辣辣,魚肉彈牙!🍗炸特大雞髀 HKD19價錢相宜,買到最後一隻,之後想再買多隻都無啦。🔥最想食嘅係炸油池、炸雲吞都售罄,唯有下次再嚟。總結:-食物 ❤️❤️❤️❤️🤍環境 ❤️❤️❤️❤️🤍服務 ❤️❤️❤️❤️🤍
掃街之人情味小食
推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍

魚肉碗仔翅

🐟魚肉碗仔翅(兩溝) HKD21

🔥炸燒賣 HKD9/6粒
新鮮即叫即炸,熱辣辣,魚肉彈牙!

🍗炸特大雞髀 HKD19
價錢相宜,買到最後一隻,之後想再買多隻都無啦。

🔥最想食嘅係炸油池、炸雲吞都售罄,唯有下次再嚟。

總結:-
食物 ❤️❤️❤️❤️🤍
環境 ❤️❤️❤️❤️🤍
服務 ❤️❤️❤️❤️🤍
外賣自取
魚肉碗仔翅
  • 兩溝
2021-03-10 407 瀏覽
去開鴨脷洲就一定要去食碗仔翅加生菜魚肉,碗仔翅味道真係多年不變,魚肉非常彈牙!再叫多個炸燒賣同炸魚蛋,燒賣好脆,外脆內軟!再加多一支自家製嘅豆漿,食的是店號人情味!
2021-03-02 653 瀏覽
難得入鴨脷洲, 隨處逛逛搵食時經過呢間不是很起眼, 細細間,得2-3 張檯嘅小店,卻有人龍排外賣。 認真望下, 餐牌上係最普通的街頭小食, 價錢都合理。剛好有檯客走, 有位就坐低啦 ~ 生菜魚肉 》 加胡椒同麻油, 好味😋 鮮甜碗仔翅 》 加醋, 都足料 煎腸粉 》 用蝦米炒香,加芝麻、蔥同醬油,香口好味炸燒賣 》 一般, 真係偏油炸油池 》 已經買少見少嘅小食。 足料, 都好味, 但真係好飽肚 炒麵 》偏油,味道一般般 ☝️ 咁食加支豆漿都唔洗 100 😂

生菜魚肉 》 加胡椒同麻油, 好味😋 鮮甜
碗仔翅 》 加醋, 都足料
煎腸粉 》 用蝦米炒香,加芝麻、蔥同醬油,香口好味
炸燒賣 》 一般, 真係偏油
炒麵 》偏油,味道一般般
☝️ 咁食加支豆漿都唔洗 100 😂

生菜魚肉
煎腸粉
炒麵
2021-03-02
5 分鐘 (堂食)
生菜魚肉
煎腸粉
2021-01-31 434 瀏覽
如果你係南區人就一定未食過都聽過~今日早上11點幾黎到,剛好有粥又有碗仔翅食~ 食碗仔翅做早餐都係第一次🤣最近因應政府限聚令二人一枱,長枱有膠板間隔坐得闊落左又舒服左~ 唔洗再同人手肘碰手肘~ 不過如果你住附近就最好買外賣啦🤣 留番張枱畀小店做生意吖嘛😉因為又想食艇仔粥又想食牛肉粥🙈 就要左艇牛粥~ 碗粥上枱既時候熱辣辣,都幾足料~有魷魚,魚片絲,豬皮,豬肚同牛肉~其實想要魚肉翅,不過今日黎得太早,未有魚肉😢 唯有要住碗仔翅啦~炸燒賣就即叫即炸,外脆內軟🤤

艇牛粥

碗仔翅

炸燒賣就即叫即炸,外脆內軟🤤
2021-01-30
早餐
艇牛粥
2021-01-12 221 瀏覽
食記係由細食到大既小店,住鴨脷洲既人一定知道。雖然環境衛生一定係麻麻地,無冷氣,坐街邊,對住馬路,開左只少廿年應該都無裝過修,但鍾意食既人就係鍾意呢種風味。食記主打賣魚肉(可揀魚肉翅, 生菜魚肉同淨魚肉),三樣同樣價錢,淨魚肉係一碗夠哂飽。魚肉彈牙夠味,湯底有大量豬肉同豬骨,一定要試。另外食記D炸物都好好食,一定係萬年油DFRIEND,出街食炸野都一定係,只係佢會比你見到咁解,怕污糟就唔好去勒,推薦炸燒賣同麥樂雞,亦有懷舊小食炸油池。本人亦十分推薦煎腸粉,要老版娘炒既先好食。店舖多人食既仲有炒面同炒米粉,份量十分,糖水及粥品也不錯的。

2021-01-08
  • 魚肉翅
  • 煎腸粉
2020-11-27 416 瀏覽
食記由細食到大,絕對係我嘅童年回憶。雖然已經搬離咗香港仔,但週不時都會專登返鴨脷洲大街食呢到嘅魚肉碗仔翅,懷緬一番。簡單一碗魚肉,可選剩魚肉,生菜魚肉同魚肉碗仔翅。另外有分大碗,細碗魚肉,大同細價錢都只不過相差一蚊。另外我最鐘意食呢到嘅炸魚蛋同炸魚肉燒賣,魚蛋細細粒,炸完之後韌韌地,口感唔錯。如果唔係香港仔人可能會覺得呢間食記好普通,坐得又唔舒服,又唔衞生。但對於係到長大嘅香港仔人嚟講呢到係一個回憶。

2020-10-31
午餐