2017-09-16 931 瀏覽
食完晚飯後即興去最近的一間甜品鋪 但因為我們人太多 若要選擇店內進食就要等位 為省時間就在店外開枱 而店外環境尚可當時都只是大約晚上十點 但到落單時店員已告知我們沒有芒果 結果少左好多選擇 當時我就點了「黑白配」(豆腐雪糕、紅豆和涼粉)但後期店員又指沒有涼粉要轉其他 而朋友的大菜糕亦要轉 估唔到會這麼少選擇最後上甜品後發現味道亦只是普普通通 而份量亦比想像中少 撈到底才發現只有好少西米但整體而言亦是一間一試無妨的甜品鋪。

但整體而言亦是一間一試無妨的甜品鋪。
2017-09-14
2017-08-19 543 瀏覽
味道依然不錯,餐廳最多可坐27人無需長時間等候,不過只有一個人制作希望飯後甜品越做越多人食😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉今次我食灰熊山,超好食不過要等,上次我食左情迷朱古力都好食,等待時間比較短❤💛💚💙💜❤💛💚💙💜
味道依然不錯,餐廳最多可坐27人
無需長時間等候,不過只有一個人制作

希望飯後甜品越做越多人食
😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉😉
今次我食灰熊山,超好食
不過要等,上次我食左情迷朱古力
都好食,等待時間比較短❤💛💚💙💜❤💛💚💙💜
  • 灰熊山
2017-03-23 576 瀏覽
Happy na na芝麻,豆腐雪糕內有绵花糖,朱古力卜卜米,火龍果,士多啤梨(生果新鲜)雪糕.好幼滑(芝麻味香濃,豆腐味好清新,好香豆腐味so sweet)雜果布甸蜜瓜,芒果,火龍果,奇異果,椰果(種類比想像多款)下面布甸(口感好QQ,好幼滑)雜果大茶糕曲奇雪糕好幼滑(曲奇碎好多,味道較甜)蜜瓜,芒果,火龍果(好鲜甜)大菜糕好清新(爽口)今日冰類停(無得試)牆上好多甜品相(外表吸引,下次一定試其他甜品)冰款(好吸引)中式糖水(多款式)價錢經濟食材簡單,味道有驚喜(好味)
Happy na na
芝麻,豆腐雪糕
雜果布甸
蜜瓜,芒果,火龍果,奇異果,椰果
(種類比想像多款)
下面布甸(口感好QQ,好幼滑)
雜果大茶糕
曲奇雪糕好幼滑(曲奇碎好多,味道較甜)
蜜瓜,芒果,火龍果(好鲜甜)
大菜糕好清新(爽口)
今日冰類停(無得試)
牆上好多甜品相(外表吸引,下次一定試其他甜品)
冰款(好吸引)
中式糖水(多款式)
價錢經濟
食材簡單,味道有驚喜(好味)

2016-11-22 448 瀏覽
這晚在大埔吃過晚飯後仍意猶未盡,散著步來到這甜品舖,看到坐滿了人感覺應該不錯。有人說,女人有另一個胃專用來吃甜品,真的對極了無論吃得多飽,永遠都有空間來享用甜品。

有人說,女人有另一個胃專用來吃甜品,真的對極了
無論吃得多飽,永遠都有空間來享用甜品
牛奶布丁配豆腐雪糕
雜果撈撈
牛奶布丁配豆腐雪糕
2016-11-04 339 瀏覽
我這個九龍人難得一次入大埔買魚餌,帶著旅行的心情隨便逛逛順便找地道特式美食。路過朋友提到過的甜品屋,即管試一試 ^^拿著餐牌啟動我的點菜方程式:一向愛吃的熱辣辣中式糖水?略嫌沒新意…最鐘意嘅沫茶紅荳?好像連續吃了好一陣子…奶凍?是不是即是布甸?未試過會不會太冒險?餐牌翻到最後一頁又回到第一頁再重新考慮…忽然靈機一觸:既然來了新地方就試新東西吧! 快刀斬亂麻地點了個《白雪戀人》嘩!一進口 …滑劣劣 …香噴噴 …好滑啊 … 好香啊 …怎麼啜也啜不夠喉似的!越啜越想啜!太好味了)))我一定要再回來吃。臨走買伴手禮回家,聽到隔離枱客人說自己不愛吃甜 (來甜品屋運吉???) 店員介紹豆腐,她說其實自己想吃朱古力雪糕(女人真是口不對心 XD 笑死我 )趁她扭扭擰時 我偷偷地點了今天最後一份 《楊枝甘露河粉》 到她如夢初醒時說要河粉,店員告訴她,剛剛已經賣了~哇哈哈哈哈哈搶回來的楊枝甘露真的異常好味,非一般興奮!!!!!

路過朋友提到過的甜品屋,即管試一試 ^^

拿著餐牌啟動我的點菜方程式:

一向愛吃的熱辣辣中式糖水?略嫌沒新意…

最鐘意嘅沫茶紅荳?好像連續吃了好一陣子…

奶凍?是不是即是布甸?未試過會不會太冒險?

太好味了)))

我一定要再回來吃。

搶回來的楊枝甘露真的異常好味,非一般興奮!!!!!
2016-09-18 236 瀏覽
晚晚去到呢間,好多人,個隊排得像火車咁!不過唔係排得好耐姐。呢道超多甜品食ga,超多種選擇,超好味!價錢仲可以,接受得到。嘻嘻,因為呢間係屋企附近,所以得閒埋來呢道食下甜品,放鬆下。甜品好食,服務又好,贊!

甜品好食,服務又好,贊!
亮晶晶
5 分鐘 (堂食)
宵夜
亮晶晶
2016-06-26 274 瀏覽
女生們既胃部真係有特別間格,明明食晚餐時個個都話食飽,但係到食甜品既時候都總係食得落。今日黎到「飯後甜品」,原本想食既香蕉船無晒,咁唯有改要happy nana。Happy nana 呢個名好特別,可惜價錢偏貴,又唔係點需要D咩技巧,小朋友都識整,不過又真係好好味。呢個甜品裡面有2球自選味道既雪榚,布丁粒,水蜜桃,可可米,M&Ms,芒果味摩豆,同埋星星Q果,賣相相當吸引。雪榚味道揀左豆腐同埋綠茶味,似係自家制,味度濃而可口,加埋D棉花糖同埋可可米等既配料食落相當有口感。布丁粒方面,係芒果味,對於鍾意食雪榚同芒果布丁既我真係完美既配搭。

2015-12-23 599 瀏覽
楊枝甘露不錯,料足!不過奶太重,這亦是它跟其他地方的楊枝甘露不同的地方。肯定有些人會喜歡,但個人就喜歡清新一點(多些芒果汁少些奶)的,如果有選擇的話就好了!本來湯圓是沒甚特別的,但湯圓的「湯」不是一般的糖水或薑湯,我們試了桂花蜂蜜湯圓和菊花薑蜜湯圓,前者有溫柔的桂花香,後者有溫暖的薑勁, 如果有多一些湯就好了!

2015-12-23
$38 (宵夜)
  • 湯圓
2015-12-08 181 瀏覽
同朋友食完飯當然要直落糖水再吹水架啦,壽星女推薦呢間就即刻拍板gogogo。10個人唯有坐出面,一路食西北風一路食二手煙,係浪漫既._.女仔最鍾意就係一人點一個,大家交換試,餐牌都多選擇而且d名都有花心思,幾吸引  今次重點講三樣啦迷人pink lady士多啤梨一直係我最鍾意既生果,不過今次唔係我點而呢個甜品上黎既時候我都呆一呆幾大碗下又疊得高,係抵食!不過d士多啤梨擺到有少少似幅射咁⋯到底係咪想扮聖誕樹?咁條威化餅又因何事咁擺⋯食落無咩乳酸味,士多啤梨糖漿已經蓋過一齊了中規中矩椰汁紫米露我好鍾意佢好有心思咁寫過福字,好有新年既感覺味道唔太甜,食完成個人超暖!正正子!最後係宇治金時(走紅豆)鍾意食抹茶但唔喜歡食紅豆,次次叫宇治金時都一定走紅豆既我今次都唔例外然後一下舀一大啖放入口嘩佢好抹茶好重味好正啊軟綿綿入口即化既雪花冰竟然有濃到少少苦既抹茶味真係好正啊!隔離白色個粒係雪米糍,但我會比較想食白糰子=)如果係為左雪花冰或者抹茶野都OK可以回頭,其他就一試無妨:-D

今次重點講三樣啦
迷人pink lady
士多啤梨一直係我最鍾意既生果,不過今次唔係我點
而呢個甜品上黎既時候我都呆一呆
幾大碗下又疊得高,係抵食!
不過d士多啤梨擺到有少少似幅射咁⋯
到底係咪想扮聖誕樹?咁條威化餅又因何事咁擺⋯
食落無咩乳酸味,士多啤梨糖漿已經蓋過一齊了
中規中矩
椰汁紫米露
我好鍾意佢好有心思咁寫過福字,好有新年既感覺
味道唔太甜,食完成個人超暖!
正正子!
最後係宇治金時(走紅豆)
然後一下舀一大啖放入口
嘩佢好抹茶好重味好正啊
軟綿綿入口即化既雪花冰竟然有濃到少少苦既抹茶味真係好正啊!
隔離白色個粒係雪米糍,但我會比較想食白糰子=)
$50 (宵夜)
慶祝紀念
生日
2015-08-06 286 瀏覽
明明晚餐都吃飽了,但果然是要填滿甜品那個胃呢!又是媽媽的介紹, 她說每次經過這裡也有人排隊一直很好奇有什麼吸引, 於是我們就來了, 時間是晚上10時多店內已滿坐, 連外面都有人在坐著、等著我們等了15分鐘左右, 最後坐在外面的位子我們點了三個甜品:腐竹雞蛋糖水 - 很難會煮得難食的吧..正常囉木糠布甸 - 因為試過自已整, 所以覺得這個一點也不好食.cream的味道像是植物cream的味道, 不香楊枝甘露 - 推薦!足料,味道好, 平宜總結, 楊枝甘露OK, 其他麻麻地但可以再試, 下次會試試綿綿冰, 因為看到現場很多姨姨也點了
明明晚餐都吃飽了,但果然是要填滿甜品那個胃呢!
又是媽媽的介紹, 她說每次經過這裡也有人排隊
店內已滿坐, 連外面都有人在坐著、等著
我們等了15分鐘左右, 最後坐在外面的位子

我們點了三個甜品:
腐竹雞蛋糖水
腐竹雞蛋糖水 - 很難會煮得難食的吧..正常囉
木糠布甸
木糠布甸 - 因為試過自已整, 所以覺得這個一點也不好食.
cream的味道像是植物cream的味道, 不香
楊枝甘露
楊枝甘露 - 推薦!足料,味道好, 平宜

總結, 楊枝甘露OK, 其他麻麻地

2015-07-28
15 分鐘 (堂食)
$25 (宵夜)
2015-07-13 379 瀏覽
我食過咁多間雪花冰 今晚同朋友係大埔呢間甜品]最好食!我叫咗個<<七彩天地>>同埋加咗3粒雪米糍 !嘩一嚟到見到都超正呀 ~~芒果味雪花冰有7款生果有雪米糍仲好靚!食得出係用新鮮芒果嚟做 ,唔同有啲鋪頭用濃縮汁and色素嗰d咁甜咁假!朋友就叫咗<<特濃之戀>>朱古力味好濃,好似食緊雪糕咁! 嗰度啲人仲好nice tim!我一定會再去食呀!
我食過咁多間雪花冰 今晚同朋友係大埔呢間[飯後甜品]最好食!我叫咗個<<七彩天地>>同埋加咗3粒雪米糍 !
2014-09-10 437 瀏覽
大埔有唔少具特色既糖水鋪,與朋友到糖水鋪小聚是常識吧!這間'飯後'地方比較狹窄,屬家庭式經營,店員服務相對友善。單看餐牌已經感受到廚師的別具用心,菜式全數另作別稱,例如'迷人Pink Lady'、'天之驕女'等等,價錢合理,材料亦相當豐富,非常大SIZE,飯後食既話真系會食到超級飽。呢個非常大堆頭,生果種類都唔少,有火龍果、西瓜、哈蜜瓜、蜜瓜。哈蜜瓜味道略淡,但西瓜又甜又多汁 士多啤梨威化餅加雪糕,甜得黎又幾有咬口。雖然用料普通,但價錢合理,抵食!倒下來的"比薩斜塔"又系另一大堆頭之作,朱古力好香濃,加埋原本冇味既cereal,即刻變左朱古力味脆脆但香蕉再加朱古力醬真系有D膩
大埔有唔少具特色既糖水鋪,與朋友到糖水鋪小聚是常識吧

但香蕉再加朱古力醬真系有D膩
2014-08-14
2012-12-21 95 瀏覽
係隔離舖食完晚餐,就過左黎食番個甜品.好多人,要等位!一到去,睇下menu,發現左幾個推介都好吸引,我同朋友簡左各一樣再加多個小食,我就食芒果腸粉,醬亦都係芒果醬,腸粉皮好滑好薄,食第一口即溶!芒果肉亦出奇地甜!!!朋友最後簡左綠茶綿綿冰,佢話食落去好冰凍,剛開始仲食到有甜甜地花奶味同綠茶苦澀味,點知之後愈食愈凍,食到無晒知覺....小食我地要左拼盤,炸蟹kim、炸蝦同薯條,薯條、炸蝦都有d過油,所以焦黑左少少,蝦同皮仲要係分離左tim!蟹kim肉好飽滿都好彈牙下,不過食得出係普通貨,味道可以! 呢間服務好好,所以就算坐位迫味道一般,我仍然會再黎食.
芒果腸粉
我就食芒果腸粉,醬亦都係芒果醬,腸粉皮好滑好薄,

呢間服務好好,所以就算坐位迫味道一般,我仍然會再黎食
2012-12-20
10 分鐘 (堂食)
芒果腸粉
2012-12-01 72 瀏覽
隨便進了這甜品店, 都有不少新意一球芒果雪糕, 有芒香的, 沒有令人覺得是人造芒味, 有少許鮮的芒味, 都算ok, 再加一些芒果粒, 有甜不酸, 而且有不少, 最後一個奶凍加, 奶凍很滑, 有些芒果汁在上面作裝飾, 幾樣東西放在一起, 都很夾, 絕無衝突, 整體很不錯, 賣相ok!
隨便進了這甜品店, 都有不少新意
芒果熱戀

2012-10-16
$25 (宵夜)
芒果熱戀
2012-04-10 96 瀏覽
唔知點解會有咁多好Comment, 會唔會因為我無試棉花冰?大家都盛讚的棉花冰,我地一行四人都無試。反而試了個....... 白甚麼 同綠茶甚麼,(個名好靚ga.. 不過唔記得)一上黎.. 就係一球綠茶雪糕,加一個布甸.. 究竟係豆腐味丫?奶味丫?定雲呢拿味呢?我地一行人都食唔出..............或者係我地味覺有問題!一間甜品店.. 唔應該只得一款甜品ok 囉..棉花冰我唔知.. 但係依個甜品$25一個.. 唔值得我再回頭!

一上黎.. 就係一球綠茶雪糕,加一個布甸..
究竟係豆腐味丫?奶味丫?定雲呢拿味呢?
我地一行人都食唔出..............
或者係我地味覺有問題!

一間甜品店.. 唔應該只得一款甜品ok 囉..
唔好食, 唔吸引