2019-08-06 509 瀏覽
黑洞想食呢間好耐 終於上個月去一戰😂-🔸睇住流奶/ 一籠八戒 ($49)外貌協會會員黑洞表示加分😬流沙奶黃效果十足💕但比較甜义燒包味道就不過不失但勝在包身鬆軟⭕️-🔸雞絲粉皮($45)粉皮晶瑩剔透 加埋芝麻沙律醬好食但份量唔太多🙊-🔸鴿吞鳳梨($49)又係整到超靚🤩仲用雀籠放但實際黎講就係三粒鳳梨酥🤫香味幾夠 甜度適中-🔸黑面墨餃($55)黑白餃皮上有金箔 貴氣十足中間墨魚饀口感好彈😋-🔸明太子腸粉($49)呢個值得一戰‼️平時酒樓食唔到腸粉皮厚身煙韌 明太子辣辣地幾爽👏🏻-甜品拼盤($79)🔸楊枝甘露加棉花雲Gimmick為主味道無特別🙊🔸可可麻球略嫌朱古力味不足😅麻球即炸夠脆🔸榴槤糯米糍椰絲香味加上足料榴槤饀 吾錯👌🏻-整體食物質素唔錯 但服務水平有待改善🤡侍應人手唔算不足 但略嫌欠主動性🌚落單 收碟 加茶都要叫好耐先搵到人做☠️食物價位中等 呢餐人均$200出頭💰
黑洞想食呢間好耐 終於上個月去一戰😂
🔸睇住流奶/ 一籠八戒 ($49)

外貌協會會員黑洞表示加分😬
流沙奶黃效果十足💕但比較甜

义燒包味道就不過不失
但勝在包身鬆軟⭕️
🔸雞絲粉皮($45)

粉皮晶瑩剔透 加埋芝麻沙律醬
好食但份量唔太多🙊
🔸鴿吞鳳梨($49)

又係整到超靚🤩仲用雀籠放
但實際黎講就係三粒鳳梨酥🤫
香味幾夠 甜度適中
🔸黑面墨餃($55)

黑白餃皮上有金箔 貴氣十足
中間墨魚饀口感好彈😋
🔸明太子腸粉($49)

呢個值得一戰‼️平時酒樓食唔到
腸粉皮厚身煙韌 明太子辣辣地幾爽👏🏻
甜品拼盤($79)

🔸楊枝甘露加棉花雲

侍應人手唔算不足 但略嫌欠主動性🌚
落單 收碟 加茶都要叫好耐先搵到人做☠️
食物價位中等 呢餐人均$200出頭💰
2019-08-04 367 瀏覽
同朋友gathering, 唔想再食西餐韓燒放題etc, 把心一橫就去試試飲茶!! 未去已經知道飲茶既必食 - 卡通包子。所以我地一坐底已經叫左幾籠😂😂😂 果然無令我地失望! 包子真係好可愛好得意😍😍😍 一見到就忍唔住係咁影相! 仲要趁熱整個流心效果,等d流心係包子個口度流出😂😂😂 言歸正傳,包子睇得食得幾好味架!! 另外我地仲叫左d小菜.... 炸雲吞 - 外型好精美,炸得好香口,唔錯! 酸甜骨 - 一貫酸甜骨味道,炸得較脆,d排骨幾好,有肉亦有骨! 小魚片 - 甜甜地幾易入口! 好啱用黎送飯! 紅米飯 - 正常味道,正常質素。比想像中大份,四五個人分量來的。總體來說,食物質素中上,價錢合理,地方舒適,好啱同朋友gathering.

另外我地仲叫左d小菜....

炸雲吞 - 外型好精美,炸得好香口,唔錯!

小魚片 - 甜甜地幾易入口! 好啱用黎送飯!

2019-07-28 451 瀏覽
放假心血來潮想飲茶,成日係ig見人post超得意既公仔頭奶黃包,一直都好想試...所以一於去"yum cha"啦!點心幾精緻,特別係個蝦餃,有D金箔係上面,就好似睇緊個藝術品咁,味道都唔錯,好過其他主打點心既餐廳仔,之外仲好擔心得個樣。必點係公仔奶黃包,食得又影得,啱晒中意打卡既朋友仔😂原來飲茶都仲有奶蓋茶飲,真係一次過滿足為食既我😋店員 Kenji 仲好 nice 咁請我地食甜品添~即刻整既糖不甩暖暖軟軟咁值得一試😋

原來飲茶都仲有奶蓋茶飲,真係一次過滿足為食既我😋

2019-07-28 217 瀏覽
好耐冇嚟yum cha 飲茶啦!第一次嚟尖沙咀呢間分店,除咗食物keep到水準好食之外令我好意外嘅係呢度嘅waiter 都超級nice同cheerful,特別值得一讚嘅有位叫Kenji嘅,非常照顧每位食客嘅需求,服務效率高!令我哋感覺好親切!
2019-07-26 212 瀏覽
第一次試呢間餐廳,氣氛環境好好,好適合一大班朋友黎聚餐!職員態度十分友善!最推薦奶黃飽,賣相十分可愛,仲有好軟林林香口好味!其他野食都好精緻,下次一定會再黎試!
2019-07-26 337 瀏覽
與妹子們開會兼聚會,尖沙嘴就可以就曬港島同新界既朋友仔。飲茶都開左幾年,由一開始賣流心奶黃包賣到出曬命,到依家款式越來越多,服務態度都有一定水平,手動點讚!👍🏼事源我先到餐廳,叫個皮蛋豆腐同雞絲粉皮等待朋友,第一次上既雞絲粉皮內雞絲份量只有兩三條,實在太不合理,同店員有禮反映後,佢態度好欣然幫我換個一份(佢自己都話覺得唔尋常😂)。有問題反映不一定係西客,雙方以禮相待先係皇道!👍🏼👍🏼👍🏼同店員工作服”Happy To Serve”理念一致!即刻正常番曬哈哈😄皮蛋豆腐係新派做法,個人不太喜歡胡麻醬太多,如果可以落豉油同麻油就好了。皮蛋碎食得唔夠喉呢~呢個鳳梨酥真係唔講唔知道,預左係打卡位,但咁樣打卡一定係全部😆呢個emoji,d雀仔個樣咁似尼斯湖水怪既哈哈包不可以貌相!呢個黑羊包包,內裏係菜肉餡,好好味!👍🏼👍🏼👍🏼到底邊個諗出黎?用parma ham捲成玫瑰花😂有心思但好難分享喔,妹子們出盡奶力分開一絲絲供大家享用。紅油抄手十分推薦!醬汁微辣,「抄手」新鮮嫩滑👍🏼糖醋魚都係好值得一試,用料充足👌💪🏼酸酸甜甜好醒胃!
第一次上的雞絲粉皮

第二次上的雞絲粉皮

即刻正常番曬哈哈😄
皮蛋豆腐
鳳梨酥

菜肉包包

parma  ham娃娃菜

紅油抄手

紅油抄手十分推薦!醬汁微辣,「抄手」新鮮嫩滑👍🏼
糖醋魚

糖醋魚都係好值得一試,用料充足👌💪🏼酸酸甜甜好醒胃!

第二次上的雞絲粉皮
菜肉包包
parma  ham娃娃菜
紅油抄手
糖醋魚
2019-07-20 238 瀏覽
朋友慕精緻外貌而來 吃的小點心有意外!!! 估唔到係有樣都有內涵🤤🤤🤤!‘睇住流沙’ 確實是美味流沙的味道 不是普通的奶黃鳥籠上的鳯梨酥(朋為為打咭點的)食完一致認同是好味的鳯梨酥(詞窮實在不懂細膩形容)最後 十級驚喜的是 仙氣榴槤糯米糍!!!十個讚🤤🤤🤤 上枱個下嚇親( out of my expectation)味道也一流 小小的一粒 滿滿的榴槤肉 不是薄皮也不是厚皮 這叫剛剛好 本人很喜歡也點了三杯醉雞茄子( 忘了全名)雞絲粉皮 .......etc. 雖然沒有特別的設計 但都是精緻的美食同朋友一致會再回頭但其實回頭重點 是這裏的員工態度一流感覺他們工作氣氛不錯 估計是這樣好心情 待客當然也不會差
朋友慕精緻外貌而來 吃的小點心
有意外!!! 估唔到係有樣都有內涵🤤🤤🤤!

‘睇住流沙’ 確實是美味流沙的味道 不是普通的奶黃

鳥籠上的鳯梨酥(朋為為打咭點的)
食完一致認同是好味的鳯梨酥(詞窮實在不懂細膩形容)

最後 十級驚喜的是 仙氣榴槤糯米糍!!!

也點了
三杯醉雞
茄子( 忘了全名)
雞絲粉皮 .......etc.

雖然沒有特別的設計 但都是精緻的美食

榴槤糯米糍
睇住流沙
榴槤糯米糍
2019-07-18 231 瀏覽
未夠兩點到唔算多人。打開餐牌好多野都想試最尾叫左流沙包~熱辣辣好食,不過甜左dd/ 布拉叉燒腸~沒太特別/ 有色蝦餃~好足料好多蝦入面/鴿呑鳳梨~細細粒好精緻,甜度剛好重有叫鳳梨炒米同大雞春卷不過掛住食冇影相,炒米係原粒菠蘿送上,而春卷賣相普通,但食落口唔覺油膩感~待應們都好快手好熱情下次會再來試埋甜品
未夠兩點到唔算多人。打開餐牌好多野都想試
/鴿呑鳳梨~細細粒好精緻,甜度剛好
待應們都好快手好熱情
下次會再來試埋甜品
2019-07-17
慶祝紀念
生日
2019-07-17 198 瀏覽
瑪利怕怕 係綠茶口味 好流心 唔係好甜 小吃併盤 好抵食 $119 有三碟小食 麻煩三菇 醃製嘅個味好特別 可以encore 野菌泡飯 哩個好特別 佢地係炸左d米 再我地自己加落d菇湯度佢地個茉莉花茶我都好鍾意尖沙咀 yum cha 啲服務態度好好啊 我地要求調位佢地就即刻幫嗯地調左個靚位😊d staff 都有求必應哈哈哈 我地三個女仔好煩 但係佢地都係講解細心回答 好貼心

瑪利怕怕 係綠茶口味 好流心 唔係好甜
小吃併盤 好抵食 $119 有三碟小食
麻煩三菇 醃製嘅個味好特別 可以encore

佢地個茉莉花茶我都好鍾意

瑪利怕怕  燒賣  小吃併盤  一籠八戒  野菌泡飯  羽衣甘藍
2019-07-17
2019-07-15 170 瀏覽
星期日同母親二人經過去試下啲得意嘢,原本想叫腐乳馬拉糕及明太子腸粉(只限下午5點前供應),可惜未到5點就已經售罄最後叫了以下東西1)「紅都面埋」嘅紅豆麻薯包評價:味道略偏淡,入口感覺有點不能容為一體。2)炒蝦腸粉評價:起初以為係隻蝦包咗係腸粉入面嗰個蝦腸,只能說我們想得太創新味道正常。3)雞絲粉皮-> 正常嘢4)翡翠豆腐-> 一般,偏淡口5)青瓜皮蝦-> 蝦肉很爽及彈牙6)紅油炒手-> 幾好味,但無影相埋單係要自己出櫃檯埋。但個櫃檯係個廚房出入口對出嘅頗窄走廊到,埋單期間不段有人進出送餐,認為應該改善下。另外,結帳也給錯單,回家坐下才發覺!只能怪我當時沒有對單就付款!大家也要小心對單才付錢!

最後叫了以下東西
面都紅埋

1)「紅都面埋」嘅紅豆麻薯包
評價:味道略偏淡,入口感覺有點不能容為一體。

小食併盤+蝦炒腸粉

5)青瓜皮蝦-> 蝦肉很爽及彈牙
6)紅油炒手-> 幾好味,但無影相

面都紅埋
2019-06-30 459 瀏覽
今日心血來潮好想食點心,之後上OpenRice搵左間最近嘅飲茶,之前成日都聽啲朋友或者見到人哋食呢一間野,好似好有特色咁,今日終於就到時間食啦。個餐牌啲點心賣相一流,睇到都好想食,又得意,好方便打卡。落單嘅時候服務員都好親切,又有禮貌,儀容仲好好添,真心誠意推介,唔止服務好,而且啲嘢仲好好食,真係睇得又食得ar
個餐牌啲點心賣相一流,睇到都好想食
,又得意,好方便打卡。
  • 有色蝦餃
  • 鴿吞鳳梨
2019-06-27 791 瀏覽
Vraiment très bon ! J'ai trouvé ce restaurant sur Instagram, et sincèrement, je n'ai pas du tout été déçue ! Je pensais que ça allait être un restaurant connu mais mauvais, principalement pour ses brioches avec des têtes mignonnes (流沙包 notamment) : un délice ! La décoration, l'ambiance du restaurant sont également très sympas et mignons. Ils ont plusieurs restaurant et celui dans lequel j'y suis allée, c'est celui de Tsim Sha Tsui. On a également essayé qui sont vraiment pas mal : 口水鸡,醉鸡,萝蔔糕,咕噜肉,皮蛋豆腐,蚝饼

Service impeccable ! Très rentable, en tout cas, à essayer si on va à HK.

近墨者黑
2019-06-27
  • 雞絲拉皮
  • 近墨者黑
  • 口水雞
2019-06-27 557 瀏覽
尖沙咀呢間飲茶其實已經食咗好幾次,感覺用心製作之餘,食物嘅質素一啲都唔比大酒樓輸蝕。口水雞係冇骨處理過,淡淡都係肉。而麻辣味唔算辣,入口有少少麻痹嘅感覺同埋個味好濃好香。之後揀咗幾款點心,包括流心奶黃包、鮮蝦腸粉、牛肉球同埋透明波波(黑松露水晶餃)流心奶黃包係一咬開就有流心,味道唔太甜所以唔會好滯;鮮蝦腸粉嘅腸粉好滑,蝦亦都算新鮮,推薦!至於透明波波因為之前食過記得係有好濃郁嘅黑松露味,不過唔知點解今次冇乜黑松露味,感覺就爭緊啲啦。不過都仲係lunch既好地方
口水雞

蝦腸

流心奶黃包係一咬開就有流心,味道唔太甜所以唔會好滯;
鮮蝦腸粉嘅腸粉好滑,蝦亦都算新鮮,推薦!
不過都仲係lunch既好地方
2019-06-25
午餐
口水雞
蝦腸
  • 睇住流奶
#飲茶 #YUMCHA🔴🔴🔴🔴⚪️(4/5)相信愛吃的香港朋友都對這間店不陌生,長期以來是好評食店的「飲茶」,主打不含味精健康食品,特別的造型令人印象深刻,這次終於有機會造訪,食物品質跟整體感覺都挺不錯的,是自行劃單的形式點菜,大家真的可以來吃吃看!建議先訂位,我們下午三點抵達依舊高朋滿座喔🗣*可OpenRice訂座1、睇住流奶可愛的造型流沙包,名字也很逗趣,裏頭的流沙略嫌少了一點,爆漿感不是很夠,但我個人嗜吃甜的啦😂 正常嚐鮮的朋友這個包跟餡料的組合是剛好的,尤其這裡的包子皮很Q軟有彈性,整體來說值得一吃哦~2、有色蝦餃直接被外型擄獲的就是這道!本身就很喜歡吃蝦餃,這裡的蝦餃皮非常薄,裏頭餡料吃得出新鮮,記得向服務生要點辣椒油來沾取,滋味更上一層樓~~3、明太子腸粉明太子又是我個人很喜歡的食材之一🥳 滿滿的明太子在薄薄的腸粉中,不淋醬已是滿滿的鮮味,是一道有特色的創意料理,連不是很喜歡腸粉的朋友也覺得這道精緻度值得一吃哦!4、椒鹽鬍鬚這道菜一登場就香味撲鼻,份量也給得很足,使得期待感很大,但單吃入口反而平庸了一些,粉漿很薄但本身有點過油,而油品不知道是不是因為已到下午三點左
#飲茶 #YUMCHA
🔴🔴🔴🔴⚪️(4/5)
*可OpenRice訂座

1、睇住流奶

2、有色蝦餃
有色蝦餃

3、明太子腸粉
明太子腸粉

4、椒鹽鬍鬚
椒鹽鬍鬚
這道菜一登場就香味撲鼻,份量也給得很足,使得期待感很大,但單吃入口反而平庸了一些,粉漿很薄但本身有點過油,而油品不知道是不是因為已到下午三點左右,有一點點油被多次回炸的油耗味😥 有點浪費了他們選用的又肥又新鮮的魷魚腳啦😱

5、阿毛燉湯
阿毛燉湯
注意湯非常燙啊⚠️ 這道燉湯內含超多菇類跟些許雞肉絲,湯喝起來很清,可能是已經把所有精華燉入湯中,剩下的碎料略帶苦味。

6、楊枝甘露+棉花雲
楊枝甘露+棉花雲
這道是創意成份大於實際體驗的甜品😂 楊枝甘露是第一次看見布丁的形式,配上棉花糖正好可以將葡萄柚的苦中和👌 不過不知道是因為我不太會吃嗎,棉花糖比普通外頭買到的更容易化,想撕開成一瓣一瓣也很不容易(本身結構已做得比較密)要配搭一口布丁一口棉花糖也實屬不易,結果就是吃得整個都黏黏的😂

7、紅棗紅袍茶
紅棗紅袍
一般飲茶餐廳很少會有這項茶可以選,裏頭還看得到完整的紅棗,不甜不膩帶有一點紅棗清香,記得多泡一下再喝!

————

2019-06-23
下午茶
有色蝦餃
明太子腸粉
阿毛燉湯
紅棗紅袍
2019-06-16 468 瀏覽
看見身邊很多朋友都推薦這裡終於有時間來這裡朝聖一下由於訂了位,不用等就可以進去進去發現餐廳並不是很多人有很多空枱可能是遊客區吧蠻多外國人的餐廳的裝潢挺好的位置也舒服不會密密麻麻碟子挺可愛的雞絲拉皮醬汁不錯,可惜有些粉黏在一起可能解凍做得不好份量也是少得可憐蝦炒腸粉挺入味,沒有太特別睇住流奶都沒有流奶,可能不是即蒸即送出來沒有流奶沒有了那種意義也不值這個價錢手抓煎餅炸的蠻脆,不會太油膩可是面粉味太重松露伊面很香的松露味面質不錯,不會太淋菜式才剛上枱侍應便已開始送上帳單有點不開心感覺很催促
看見身邊很多朋友都推薦這裡
終於有時間來這裡朝聖一下
由於訂了位,不用等就可以進去

進去發現餐廳並不是很多人

位置也舒服
不會密密麻麻

碟子挺可愛的

雞絲拉皮
醬汁不錯,可惜有些粉黏在一起
可能解凍做得不好
份量也是少得可憐

蝦炒腸粉
挺入味,沒有太特別

睇住流奶
都沒有流奶,可能不是即蒸即送出來
沒有流奶沒有了那種意義
也不值這個價錢

手抓煎餅
炸的蠻脆,不會太油膩
可是面粉味太重

松露伊面