2020-08-30 2163 瀏覽
作為一個old soul,不嬲都好鍾意去酒樓飲茶食點心,但係同輩食飯就比較少,近年飲茶嘅冒起的確令到機會多咗。其實點心唔需要太花巧,好食就OK,飲茶嘅點心屬於中上,尤其包類做得相對出色,已最出名嘅奶皇包為例,奶黃流心之餘蛋味亦都非常濃郁,而且係勝在造型夠特別,吸引唔少OL朋友去影相。叉燒包用豬嘅造型都幾風趣 相對於點心,我比較欣賞佢哋嘅茶,並唔係得普通茶樓常見嘅普洱或水仙,當中紅棗同菊花都好值得推薦。可能因為目標客戶比較後生/多女仔,點心以外嘅小菜份量唔算多,大食嘅朋友要留意。

叉燒包用豬嘅造型都幾風趣

2020-08-04 1101 瀏覽
疫情期間,已有多天沒有外出,今日(4/8/2020)因要事要到銅鑼灣,便與同事到這餐廳食吓精緻點心,時間緊迫,故昨晚已訂位,順便賺吓飛行里數,兼有全單85折優惠。二個人點了六個點心,好飽。蟹籽燒賣,足料,好味有色蝦餃,麻麻地陳皮牛肉球,好實肉及有牛肉味睇住流奶,已食多次,每次食都要好小心,以免流出餡,這點心,除可愛外亦好味,所以幾乎每次來都叫炒蝦腸粉,略為遜色,不夠味,如加入XO醬或加辣,會更正金四季豆,第一次食,正,雖然份量少咗些,兩個人就啱啱好

二個人點了六個點心,好飽。
蟹籽燒賣,足料,好味
蟹籽燒賣

有色蝦餃,麻麻地
有色蝦餃

陳皮牛肉球,好實肉及有牛肉味
陳皮牛肉球

睇住流奶

炒蝦腸粉,略為遜色,不夠味,如加入XO醬或加辣,會更正
炒蝦腸粉

金四季豆,第一次食,正,雖然份量少咗些,兩個人就啱啱好
金四季豆

2020-08-04
蟹籽燒賣
金四季豆
2020-06-13 1178 瀏覽
晚上來飲茶,試下有冇點心以外的食物。涼菜點了黑木耳,wasabi味,幾醒胃;又點了橙棍冬瓜,係用橙汁浸過的冬瓜條,味道甜甜,好清新。晚餐的點心選擇不是太多,但招牌的蝦餃,燒賣仍然是有的。上菜速度也不錯,不用等很久就有前菜和蔬菜。只是蒸魚等得耐少少,但絶對值得等待,魚肉質地結實,有魚味,新鮮蒸好非常好味,就算是叫一條也可以食曬,而呢度叫一份都已經好大碟,兩個人食都每人有幾件。澱粉質就選了食麵,芝士焗蝦麵,蝦好大隻,一碟麵有四,五隻蝦,汁好香又不油膩,只是放涼了吃就會結成一團。

• 蒸魚
  • 橙棍冬瓜
2020-06-01 1179 瀏覽
廣東飲茶的地方很多,並不出奇,但這家的點心的確造型精美,可愛極了,令人捨不得吃。我們叫了很多食物,都挺好吃的,尤其是以下三種。皮蛋豆腐豆腐十分嫩滑,配上皮蛋和醬汁,簡直是絕配。吉川流奶這個造型太可愛了,我們再聚督了一個小孔,細細力地執一劑麵包,醬汁就有他的嘴露出來了,造型10分搞笑。我怎麼能夠捨得把它吃到肚子去呢?鴿吞鳳梨鳥籠中有三隻小鴿子,造型栩栩如生,咬下去好像有點而罪惡感,但還是吃了,果然好吃,沒有令我失望。
皮蛋豆腐

豆腐十分嫩滑,配上皮蛋和醬汁,簡直是絕配。
吉川流奶

鴿吞鳳梨

2020-02-10 2318 瀏覽
嚦咕嚦咕(3件) ($38)於千層糕表面印上麻雀的「中、發、白」印出來的效果不太討好千層糕比較乾身,不夠鬆軟,欠缺鹹蛋黃香,而且麵皮太厚,相當失望。睇住流奶 ($49)是必點項目!熱騰騰的流沙包,一咬香濃金黃的流沙餡慢慢流出來,十分誘人。口感滑順綿密,甜中帶咸,十分好吃。明太子腸粉 ($49)金黃色的雞蛋腸粉包裹著橙色的明太子,再灑上蔥花作點綴,賣相吸引。腸粉滑溜,入口散發陣陣蛋香,加上明太子口感豐富。

嚦咕嚦咕(3件) ($38)
嚦咕嚦咕

於千層糕表面印上麻雀的「中、發、白」

印出來的效果不太討好

嚦咕嚦咕

睇住流奶 ($49)

睇住流奶

明太子腸粉 ($49)

2020-02-04 1272 瀏覽
相約家人飲茶,經常去一般酒樓有點悶,加上今天有小朋友一齊吃所以我建議了去這間新派點心餐廳,試試新野去到餐廳小朋友,見到裝潢可愛已經好興奮我們點了些點心和黃薑安格斯牛炒飯,想不到不只是賣相好看,連味道也很不錯,食到我的家人都大讚,好滿意開心除左食仲可能打卡影相,真的是一個老少咸宜,不錯的餐廳值得推薦
相約家人飲茶,經常去一般酒樓有點悶,加上今天有小朋友一齊吃
所以我建議了去這間新派點心餐廳,試試新野
去到餐廳小朋友,見到裝潢可愛已經好興奮
除左食仲可能打卡影相,真的是一個老少咸宜,不錯的餐廳
值得推薦
2020-01-13 1262 瀏覽
話說飲茶都開左一段時間啦~終於抽到時間黎試下點知一試就停唔到口同呀媽黎一次,同D friend再黎一次,總數黎左三次,開❤一定要share要試應該都試曬~我食嘢,除左食味道都仲食埋環境環境舒適,適合人少,方便傾偈,聚舊特色菜都唔試,招牌包款有4種,邊款見到都眼,大小朋友見到都開胃仲有🐦籠鳳梨酥, 普普通通啦,賣相搭夠還有,叉燒酥用左OMN!PORK,無理由唔試下啦另外,唔少fusion 菜e.g明太子腸粉,適合喜歡試新嘢嘅朋友仔~try 下我比較欣賞螞蟻上樹,辣辣地幾醒胃慳家一提~下午茶有7折,值得一試
話說飲茶都開左一段時間啦~
終於抽到時間黎試下
點知一試就停唔到口
要試應該都試曬~
我食嘢,除左食味道都仲食埋環境
環境舒適,適合人少,方便傾偈,聚舊
特色菜都唔試,招牌包款有4種,邊款見到都
眼,大小朋友見到都開胃
仲有🐦籠鳳梨酥, 普普通通啦,賣相搭夠
還有,叉燒酥用左OMN!PORK,無理由唔試下啦
我比較欣賞螞蟻上樹,辣辣地幾醒胃

慳家一提~下午茶有7折,值得一試
  • 睇住流奶
  • 近墨者黑
  • 鴿吞鳳梨
2020-01-05 707 瀏覽
Restaurant specializes in novelty dim sum, there’s some new Christmas buns as well and is delicious. Loved the ginger lotus gingerbread man bun, interesting flavor and super cute! Recommend to go for lunch with a big group so you get to try all the different dim sums 🤤
  • 睇住流奶
  • 蟹籽燒賣
  • 櫻花蝦飯
  • 有色蝦餃
2019-12-29 747 瀏覽
聖誕節不知道去哪裏,於是跟男朋友去銅鑼灣走走,因為驚周圍爆滿,一早預訂座位。三時去到,原來只有幾枱客人,坐得非常舒服,而且也有私癮地聊天,慢慢嘆茶,食個包。上網見到有薑餅人,覺得非常可愛,於是點了一個,可以打打卡,應應節。我們還點了⋯醉雞呢個唔錯,仲好解膩流沙奶黃包就係一般嘅奶黃包,外表非常岩打卡用榴彈甜品仙氣十足榴連味超重,皮薄,都好岩打卡用蝦炒腸粉味道一般,唔驚喜椒鹽魷魚鬚好香口。即叫即炸薑黃牛肉粒炒飯味道一般,唔驚喜至於服務方面同樣犯左好多餐廳嘅問題,就係職員響客人面前大聲講粗口。無謂職員同職員之間嘅玩笑,經理邊做野邊講電話都好,同樣多次夾雜住好多粗口。雖然唔係高級餐廳,但都希望保留一絲職業操手。工作時,有客人進食,是否非說粗口不可呢?更何況聲量唔講以為已經落左場。

我們還點了⋯

醉雞
呢個唔錯,仲好解膩

流沙奶黃包
就係一般嘅奶黃包,外表非常岩打卡用

榴彈甜品
仙氣十足
榴連味超重,皮薄,都好岩打卡用

蝦炒腸粉

2019-12-25
聖誕節
  • 椒鹽鬍鬚
2019-12-25 417 瀏覽
我以為環境幽靜原來發現是一所藍店,怪不得聖誕佳節也無人問津。打算鞍安座吃幾口包點,誰不知一隻大蟑螂從天而降,嚇得我食慾全消,好心情都被破壞了!誰希望有曱甴伴吃,千萬不要猶豫,藍到黑的店非你莫屬,垃圾中的垃圾!吃點心可以完全不熱,衛生環境極度惡劣!店員服務態度惡劣,款式十分少而且都是些難吃的菜式,實在找不到任何優點,為何你們還需要浪費時間看這間啲食評,如果是我的話,我建議直接回家吃泡面,環比這裏喝杯冷茶好。
吃點心可以完全不熱,衛生環境極度惡劣!
2019-12-07 653 瀏覽
薑餅人蓮蓉包 第一次見中式點心有薑餅人系列,好可愛啊😍 🔹薑餅人蓮蓉包 $38 這個吃法有點西式,像三明治般,兩片中式包夾著蓮蓉,也很好吃!帶有些微薑汁味,不太甜👍👍👍 造型💯💯
薑餅人蓮蓉包 第一次見中式點心有薑餅人系列,好可愛啊😍

2019-12-05 637 瀏覽
今晚試左飲茶既放題,$198就有40多款既菜式,雖然份量就比單點細份,但就可以試到多啲款式,我地當然咩都點黎食下。首先必點既一定係公仔包點:睇住流奶(黃)-流心奶黃,好味😋紅都面埋(紅)-紅豆麻糬,可以當係飯後甜點食正野一健(黑)-類似菜肉包既餡料另外重口味推介七彩茄子🍆,辣蟻粉絲,麻煩三菇,三款都係辣既菜式,七彩茄子少少辣,而茄子配埋類似XO醬一齊食好惹味。麻煩三菇就帶有少少麻辣。其他菜式都唔錯,可以一試,但油炸菜式就比較多油。

首先必點既一定係公仔包點:
睇住流奶(黃)-流心奶黃,好味😋
紅都面埋(紅)-紅豆麻糬,可以當係飯後甜點食
正野一健(黑)-類似菜肉包既餡料

其他菜式都唔錯,可以一試,但油炸菜式就比較多油。

2019-12-04
2019-11-23 601 瀏覽
之前見到好多朋友仔分享都好想試🤪🤪見中午時間唔算多人就同朋友仔試一試先說環境很不錯,很適合幾個朋友安安靜靜傾計接下來就是食物去到邊度只要見到流沙奶皇包都會眼....賣相非常可愛但價錢一點也不便宜一咬開裡面嘅奶黃餡料即刻爆出,非常好味雖然價錢平但係非常之值得一試春卷不過不失櫻花蝦炒飯都很有驚喜,材料十足而且非常多蝦肉這個是口水雞其實沒有很特別,味道唔錯但下次再來又未必會再食呢一籠雀就係因為得意所以就叫咗囉其實味道不錯但下次點菜唔會諗起佢整體來說其實感覺不錯,幾個女生靜靜地坐低傾計環境非常好,整體食物質素不差賣相可愛,味道也不差!打卡好地方
之前見到好多朋友仔分享都好想試🤪🤪
見中午時間唔算多人就同朋友仔試一試

先說環境很不錯,很適合幾個朋友安安靜靜傾計
接下來就是食物

去到邊度只要見到流沙奶皇包都會
眼....賣相非常可愛但價錢一點也不便宜

一咬開裡面嘅奶黃餡料即刻爆出,非常好味
雖然價錢平但係非常之值得一試
春卷不過不失
櫻花蝦炒飯都很有驚喜,材料十足
而且非常多蝦肉
這個是口水雞其實沒有很特別,味道唔錯但下次再來又未必會再食
呢一籠雀就係因為得意所以就叫咗囉
其實味道不錯但下次點菜唔會諗起佢

2019-11-04 649 瀏覽
又有同事離開公司,又係farewell既時候,同事仔話想飲茶,於是我地就真係去左"YUM CHA"度飲茶:)去到睇menu,有all you can eat menu,但餐牌上面大部份都係包,我地女仔多,所以冇叫到,其實個all you can eat menu都幾適合如果食量大既男士們都幾適合架~寶石蘭度開頭以為係羽衣甘蘭,因為佢英文名叫CURLY KALE,點知黎到唔係羽衣甘蘭,不過最重要係味道好好呀,賣相仲好靚添,CURLY KALE上面仲有拆左出黎既一粒粒石榴粒,成個菜式好清新,特別適合夏天添~雞絲拉皮呢味菜應該係YUMCHA入面賣相最唔花巧既,唔錯,麻醬麻應該係自己再調過味,青瓜絲好軟熟,粉皮亦都好彈牙XO醬炒蘿蔔糕呢個非常惹味,蘿蔔糕皮帶有一點脆口,應該係半煎炸形式煮,對我黎講美中不足係太辣了,但食得辣既同事們都讚好好味呢~有色蝦餃好靚呀個蝦餃!!!蝦餃皮晶瑩剔透,見到入面有黃色粉紅色同綠色,上面有一層金色油漆,真係靚到唔捨得食,個人認為蝦餃皮可以再煙韌D,但餡係做得好的,有鮮味燒賣綠色皮既燒賣,蝦大大隻,皮軟綿綿,蟹子爽爽的,好味呀~正野一健黎到呢度點可以唔點可愛既包點,

寶石蘭度

雞絲拉皮

XO醬炒蘿蔔糕

有色蝦餃

燒賣

綠色皮既燒賣,蝦大大隻,皮軟綿綿,蟹子爽爽的,好味呀~

正野一健

黎到呢度點可以唔點可愛既包點,成日食叉燒包,所以我地點左菜肉包,個頭髮真係好可愛,係肉鬆,個餡好味.過佢D頭髮 XD!

總結所有食物都好精緻,味道唔錯,請客打卡實屬一流
2019-11-04 523 瀏覽
話說11月3日食點心放題,早咗到都比入,諗住服務唔錯啦,咁係樓下都望到158 點心加涼菜,,198 點心涼菜加小炒,上到去睇張點心紙時,已經分2邊,心知不妙,就揾佢同事過嚟問清楚點收費,竟然燒賣係要比198先有得食,未問佢燒賣屬於點心定小炒,佢地都話係點心,但要加40先可以點,咁擺明屈人錢,未把火起身走,仲要同我講可以單點,咁果40元唔係比唔起,只係條氣唔順!搞到我唔寫出黎唔得

點心放題