2006-06-22 27 瀏覽
無疑~~~味道係唔錯既~~~尤其喜歡佢既魚卷同通心麵, 湯又好好味~~可惜老闆+老闆娘的服務態度真係奇差!!!最好唔好o係繁忙時間去, 一定食到一肚氣!!!一d好客之道都冇架!!!對員工又呼呼喝喝~~~都幾冇品!!!
2006-02-28 22 瀏覽
果日特登落灣仔想去蝦麵店食,點知剛剛收工。失望之際見到依間舖頭,諗住一場黎到就算啦。點知……..叫左個蝦麵,湯頭真係一般。D 蝦有少少霉,麵又未漉淋。D 料好一般。個菜放湯叫做OK。但係個麵真係好難食。跟手個凍蜜瓜西米,蜜瓜唔凍既,西米仲係熱熱地。好難食。唔講食物,依間野D 服務真係九流。個好似老闆既光頭佬,落單時無望過你既,要重覆幾次先得。七點既都係得三臺客好忙咩?送碗麵黎時就直情係劈落臺面度。跟手食甜品比得隻細叉我,我好聲好氣問佢隻匙”巾”,睥完你仲要劈落臺面。唔係呀化?食飯時全程就同伙記唔知用乜野方言鬧交。果時全場三臺客你眼望我眼。最搞笑就係:有一臺客埋單時,個老闆突然笑容滿面問佢D 蝦麵係唔係好正。仲同人講佢既蝦麵係全街最出名,叫人下次返黎要認住D 酸支傢俬,唔好去錯格離。真係有無搞錯呀………

2006-02-12 2 瀏覽
10feb06落灣仔做野,得半個鐘食Lunch,只好吃些簡餐。每日只得一次機會食Lunch,無理由落老嘜,見食友對此子的評價不錯,路過自然要試下。地方細細,環境尚算骨仔,夠光猛,新式茶餐廳Feel,入內,只剩2張檯,其中1張坐有一位行政人員,阿姐話坐埋去有人o個張啦,聽著Mp3當聽唔到,照坐去張吉檯。要了魚麵雙拼(魚卷、黃金蛋角),魚麵彈牙魚味十足,聽說是每日新鮮用膠魚做,個人覺得較樂園的更具風味。魚卷黑黑實實,是用凌魚做,魚味一般,唔可以話差,但唔o岩胃口。湯是胡椒清湯,清清地,感覺不錯。見佢既食物都係用真材實料做,服務雖然差D,行過都會再試下。
10feb06
落灣仔做野,得半個鐘食Lunch,只好吃些簡餐。
湯是胡椒清湯,清清地,感覺不錯。
見佢既食物都係用真材實料做,服務雖然差D,行過都會再試下。
2006-02-08 9 瀏覽
世貿會議的星期六,同太座都要繼續在公司工作,約埋在灣仔區吃午飯再各自返公司繼續搏殺。行進蘭杜街,選了這裡,純因為太座給「絕不含味精及人造色素、防腐劑...」等字吸引過來。餐牌以甜品為主打,超過六成也是甜品。只簡單的要了炸魚條麵及牛柳麵,再加一碗芥蘭,而我們亦分別轉了魚交麵及高纖麵。碗麵賣相一般,味道卻不錯。湯底有濃烈的胡椒及花椒的味道,加上芹菜、芫萎及蔥花,也吃不到味精,不錯;我的魚交麵似長條型的魚蛋,幾彈牙亦有魚味,只要加5蚊,吃得過。太座的高纖麵幾滑身及煙韌,口感幾好,太座也喜歡;牛肉有點韌,但起碼沒有給化學劑「招呼」過。上湯芥蘭也很新鮮翠綠,收十五蚊也吃得過。食物不錯,兩位店員的服務就非常之差勁。如店內長期維持有接近一半的位置沒有人坐,但卻堅持二人也只可以坐在一邊,我們當然不理她,照面對面坐;又在我們進食中途,其中一位店員更與老闆在用閩南話口角,看來而家請人也很困難。埋單73蚊,不算貴,如果服務可以好一點,是值試一下的。

埋單73蚊,不算貴,如果服務可以好一點,是值試一下的。
2006-01-17 7 瀏覽
間唔中都會呢度食河粉, 鍾意佢D湯好味, SARS 時更努力捧場, 算是支持, 但見佢味道愈來愈淡, 服務又唔係話好, 開始有D猶疑仲去唔去好.
2005-12-30 9 瀏覽
Lunch 想食糖水潤下肺。就去了灣仔飴軒,叫了碗蛋角河及淮山粟子羹。一向對台式粉麵沒有興趣,這碗也不例外。好多油浮面,湯多,還有一種很重的香料味,不知是不是胡椒粉。蛋角沒有味道,似魚片。隔離先後兩個食客對我碗粉好有興趣,跟我叫,很想告訴他們其實不太好吃。碗粟子羹好稀,只是甜,沒有味道,不知是不是粟子應該是沒有味道,還是羹是稀的。下次還是見「栗子糊」才叫。

2005-10-30 14 瀏覽
20051029 2.30pm食完餐無似無食過o既suzuki, 我suggest 去飴軒啪返碗糖水頂肚.早幾年響呢帶返過一輪工, 飴軒我係好間唔中到會捉的同事陪我去食tea. 到好多年無食過lu. 無乜點大變, 依然好多日本人.2人order-* 男友- 芝麻糊($14), 老闆問要唔要加湯丸, 咁我之前食過佢o的湯丸覺得幾好味, 男友就order, 老闆就話不如要個四式啦, 我地好出名o架咁樣. 都OK啦. 咁o的湯丸確實幾好食, 個蜜瓜味湯丸好得意. 芝麻糊就好麻麻, 九成九係粉開.* 熱黑糯米糖水($14) - 一般, 比較稀, 只贏在唔係劇甜. 老闆非常之熱情咁介紹佢個四式湯丸. 招呼唔錯, 不過呢......menu 寫糖水加湯丸係加$5. 但係我男朋友個糖水竟然係$27 ($14 + $5 點會= $27????) ! 個老細又唔出聲要幾錢有欺客之嫌lor. 唉~不過算啦. 難得我個比我更難服侍男朋友喜佢個蜜瓜湯丸.埋單$41. 回憶比較好味. 唉.
20051029 2.30pm

2人order-

埋單$41. 回憶比較好味. 唉.

2005-08-20 11 瀏覽
打電話叫外賣..想越食南牛肉河..."咩話??" 對方好大聲說..."我想要越南牛肉河!!!!'"我朗誦地說"我地出面廣告係越南牛肉麵...唔係河喎.....不過你都可以改做河既!!!...." 對方俾我更大聲說"咁好啦...我要一碗..送去xx 大廈"(其賁同一條街附近)點知對方講...下.." 一碗唔送架..." (佢一碗都成廿幾都唔送...香港人果然富有了)不過評論..佢地d 湯底好正...我覺得好過蝦麵店..蝦麵店名過於實了...個個人口味都唔同既...我覺得好味又等於其他人覺係, 甜品就無試過了...
打電話叫外賣..想越食南牛肉河...

"咩話??" 對方好大聲說...

"我想要越南牛肉河!!!!'"我朗誦地說

2005-05-13 7 瀏覽
昨晚本想食旁邊的蝦面館, 誰知太晚已經關門,剛剛經過這店子門口也有蝦面,那就試試吧. 說真的,之前已知道這店是食甜的,有蝦面好明顯是旁邊的蝦面館生意太好,所以想拉點客人.加上門口蝦面的相片很吸引,誰不知面到的時候就中招了.湯好明顯是隨便沙茶將加少許辣油就算了.配菜不多,而且很隨便,好像在市場買來火鍋的豆腐pok 及魚腐.很失望.食了一半就停了. 但湯河還可以. 其實心知此店是食甜的,所以對其他東西也沒有太大期望,不過客戶也要付錢(蝦面$35),那如果味道弄得不好就不要弄吧....好像受騙了
但湯河還可以.
2004-11-18 21 瀏覽
記得年幾前曾來過一次,還是無意中發現,因為在印象中,這店子也頗為隔涉,若不是巧路過,都不知道在那條短小的直街會有一間以中藥入饌的食店。那次要了一碗芝麻糊和鳳眼糕(類似係咁,正確名字不記得了)。芝麻糊頗稀的,但入口甘香,食得出有很濃的首烏、那碟鳳眼糕記得有杞子和桂花成分,清清甜甜的。來這兒吃甜品不要期望似坊間一般的糖水,因為試過兩款甜品,入口也只是甘而不是甜,偶爾一次也未嚐不可啊!
2004-10-29 11 瀏覽
lunch食左碗什錦海鮮竹攤河,湯底幾好,味道好清,海鮮有帶子、蝦、魚蛋、黑魚等,味道唔錯,25-35蚊碗都唔算太貴啦。呢間都幾好食呀,唔知點解始終蝦麵出面多人排隊d呢!
呢間都幾好食呀,唔知點解始終蝦麵出面多人排隊d呢!
2004-04-27 2 瀏覽
個4色湯圓..好硬呀>_<
個4色湯圓..好硬呀>_<
2003-05-16 4 瀏覽
有沒有人知道跑馬地有分店?我比較喜歡這分店多點.....其實這店的service一向都不算好...但勝在食物好吃...所以老板有點唔憂做....最好吃是這店的湯粉類(出奇吧!),河粉很滑,湯是清湯但味道不會很淡。配料選擇不算多,但最好的配搭是清湯+雞絲,再加其他配料。清湯沒加雞絲味會比較寡...想更濃味可以清湯+雞絲+牛柳(再加其他配料)。其他湯底亦很好,只覺得沙o爹沒有什麼特別。我最喜愛清湯+雞絲+蛋角的河粉,好好味!!糖水方面,不會太甜,比較清淡,但有一味叫'石X'(忘了怎寫),喝後喉嚨很舒服,老板說這亦叫'開聲茶'。我試過踫過很多名藝人在這店呢。但唯一不足的是service不太好...除了那高高的哥哥ok之外...其他就...唉~~~~價錢方面,不算便宜...
2003-05-16 9 瀏覽
雖然是糖水店,但這店的湯粉麵是我個人認為最好的。河粉極滑,清湯底亦夠味,好香。配料質素很不錯。我最喜愛的配搭是清湯+雞絲+蛋角河粉。其他的湯底亦不錯,但沙o爹湯底就比較一般。另外上湯浸小白菜或西洋菜亦很好!糖水方面,不會太甜比較清淡,適合怕甜的我。但唯一不足的是老板及服務不是太好,好冷漠!所以我比較喜歡到跑馬地的分店,困老板不在及有一位很有善又高的哥哥,他會介紹菜單的菜式。我兩公婆最少一星期去一次~~~^_^!!
雖然是糖水店,但這店的湯粉麵是我個人認為最好的。
我兩公婆最少一星期去一次~~~^_^!!
2001-04-06 21 瀏覽
所謂,都是溝糖水,o 個晚同D 朋友仔大伙兒到飴軒,有位朋友仔話飴軒那裡D食物幾好味,又講到糖水有幾中藥,點知去到淨得D 水晶粉,河粉可以吃得下之外(其實都唔係好好味,之不過味精落得比較少,但係個湯真係好鬼淡),講到甜品簡直不知所謂,同普通糖水舖差無幾,反而有些糖水舖仲好味過佢,又話有中藥,見唔到又聞唔到,唔知D 中藥去o左邊,果汁簡直不及街邊檔,街邊檔用新鮮生果立即搾,不知幾好味,試過一間絕無加糖水,百分百用新鮮生果在你面前搾,試過包話你正,可惜間舖在側魚涌。
所謂[健康食品],都是溝糖水,o 個晚同D 朋友仔大伙兒到飴軒,有位朋友仔話飴軒那裡D食物幾好味,又講到糖水有幾中藥,點知去到淨得D 水晶粉,河粉可以吃得下之外(其實都唔係好好味,之不過味精落得比較少,但係個湯真係好鬼淡),講到甜品簡直不知所謂,同普通糖水舖差無幾,反而有些糖水舖仲好味過佢,又話有中藥,見唔到又聞唔到,唔知D 中藥去o左邊,果汁簡直不及街邊檔,街邊檔用新鮮生果立即搾,不知幾好味,試過一間絕無加糖水,百分百用新鮮生果在你面前搾,試過包話你正,可惜間舖在側魚涌。