2020-05-14 968 瀏覽
朋友今日話唔係好舒服,食唔到好多嘢,但係個肚空空又想食嘢,而且我又想食餃子,咁就睇吓油尖旺附近有啲咩餃子店係好食嘅,咁我上網就見到呢間餃子店,咁我就諗住佢係專門食餃子㗎啦,喺旺角專登行入去大角咀食,原來見到佢唔係淨係食餃子嘅,佢都仲有好多其他選擇嘅,但係食完之後就覺得呢間野都唔係食餃子嘅,只係其他嘢出食過嗰個餃子,感覺上呢間野有啲妹仔大過主人婆,之後再同你講吓每樣食物質素係點樣先。我哋叫咗一個炒蟶子,一個煎餃子,一個芝士腸,一個湯餃子,而當中餃子係好平嘅, $10有四隻。首先講吓個炒聖子先,炒聖子$55一瓣,份量有少少多,好啱我哋兩個人嚟食,尤其是朋友佢胃口唔係太好,都費事逼佢食太多飯啦。蟶子食落好爽口,唔會話好似人哋其他火鍋店甚至係海鮮餐廳食嗰啲,啲肉係霉霉爛爛,食得出係好新鮮嘅,而重點係入邊係冇沙,跟住後尾同老闆一齊傾,老闆話係佢每一朝都去大角咀街市嗰度攞貨返嚟,而且啲聖子係好新鮮嘅,係冇沙嘅,你要確保佢冇晒先至拎出去,所以我覺得老闆呢間餐廳食得出佢有人情味嘅,即係佢好用心做好每一樣食材。之後就講吓佢個煎餃子同埋湯餃子,我以為佢個名去餃子店,啲餃子一定會自己人手包好好食,原來$10

之後就講吓佢個煎餃子同埋湯餃子,我以為佢個名去餃子店,啲餃子一定會自己人手包好好食,原來$10 4隻嘅質素真係唔係好吸引,剩係得椰菜,如果佢啲餃子入邊有多啲肉去襯托返嘅話就會好好多。之後發覺好似食完個湯餃子同埋剪餃之後原來最好食嘅竟然係佢啱啱個炒蟶子。

芝士腸同埋兩支椰青水就唔講太多啦,因為都係一般嘅煎芝士腸同埋椰青水,質素都係咁上下。

跟住講吓服務質素同埋衛生方面,喺衛生方面,其實我見到佢抹枱嘅時候係唔小心將上一手嘅食淨左嘅應該係類似蝦殼或者係聖子殻撥左落去張凳度,而且佢冇留意到嘅,我所以我之後坐落去都覺得有少少污糟,忍唔住用張紙巾抹下佢先,不過呢啲餐廳,我覺得都算係咁㗎啦,整個餐廳環境方面,見到佢有開冷氣嘅,但係唔知係咪因為佢門面太大嘅關係,所以整到間餐廳出邊啲熱風係咁吹入嚟,因為嗰日差唔多成33度,所以我見到啲食客食到周身都係汗,我自己都食到周身汗,但係我見到佢有開到個冷氣係最大嘅,所以我建議餐廳可以加返一個透明或者係膠嘅屏風,等啲冷氣唔好吹出去,咁樣就大家都食得舒服,或者可以執一執個位嘅,但係最緊要就係個門面唔好整到太大,可能個膠板會好啲。

淨係關服務態度方面,老闆係好嘅,但係事頭婆嘅霸氣令到我唔係好敢向佢點餐,聽到佢對其他食客都有啲執着嘅,例如就係話有啲客,佢等緊外賣嘅時候攞住個耳機塞住個耳仔,咁佢就話人哋聽唔到佢講嘢,但係事實上嗰個人並唔係真係嗰個Number,所以先至冇回應佢姐,所以就覺得老闆娘嗰句說話有少少先入為主,但係講真果句,老闆娘嘅霸氣佢係真係可以hold住到呢間鋪嘅,但係一般家庭式做嘅餐廳,其實服務態度唔係話一個好重要嘅扣分位。
2020-03-26 1626 瀏覽
今日又嚟到大角咀,原先想食台灣嘢但係冇開門,於是就決定食餃子。睇見個招牌用張紅紙貼住,仲以為係新開張,後來先知道原來係舊店搬舖。見到店員喺座位上面包餃子,其他店員又不斷閒話家常,好有住家 feel,估計係家人或者親戚檔,感覺親切。呢間最大賣點絕對係價錢平:十蚊就有四隻煎餃,廿五蚊有八隻湯餃,真係好誇張。韭菜煎餃好香口,餡料亦好豐富,可惜放耐咗有啲凍,如果上檯前翻熱一下就更加理想。湯餃我叫咗韭菜餃同椰菜餃雙拼,兩者都好飽滿好好食。值得一提係佢個湯底,除咗有冬菇,冬菜等常見材料外,我居然仲食到唔少乾魷魚絲,既有鮮味又有咬口,唔錯。雖然叫餃子店,但係呢度居然有非常多海鮮小炒,仲有粥粉麵飯,真係唔講得笑。我隔離枱位大隻男就叫咗肉碎蛋炒飯,不斷話好好食,下次有機會真係要再嚟試一試。

2020-03-19 1089 瀏覽
呢間係大角咀嘅小店,以前剩係得外賣或者擺啲枱係街嗰度食,而家開咗新店有埋嘅店內堂食幾好!佢開到凌晨,所以好多時都係10點幾十一點嚟買宵夜食。最鍾意食佢個韭菜餃,啲餃子係店內自己包,韭菜味好香好足料!蠔仔粥亦都係好多時都會叫,即叫即整,好多好飽滿嘅蠔仔,仲有啲土魷絲冬菇絲好足料!另一推薦係豉椒炒蜆或者蟶子,調味做得唔錯,雖然材料唔大隻,但係幾有獲氣。酥炸鯪魚球都好好食,好大粒,炸得好香,魚肉彈牙,個蜆介汁好正,好夾個鯪魚球!差啲唔記得講個雞翼其實看似普通,其實炸得幾好食,宵夜加埋啤酒返屋企睇電視,享受人生~~~
佢開到凌晨,所以好多時都係10點幾十一點嚟買宵夜食。

風聞這間黃得發光的黃色小店多時,早想一會,在它搬到隔鄰的新舖營業之後,終於在這一晚與它見面。真箇是聞名不如見面,店內店外大量的漂亮文宣,已是這小店最佳的招徠顧客的賣點。店舖地方不大,陳設簡單,店內既有多款小食可供堂食和外賣,想不到原來還有少量海鮮小菜、炒粉麵飯、粥品等售賣,可真令我意想不到。店內各款食物,全皆價錢廉宜,十分經濟。這晚我點了「椒鹽九肚魚」、「蒜蓉白菜仔」、「豉油皇炒麵」,再加一罐冰凍「可樂」,埋單計數,竟然還不用一百元,實在非常抵食。「椒鹽九肚魚」挺不錯,份量多,味道適中,剛炸起的九肚魚,熱得燙嘴,雖然骨多,但肉滑惹味。「蒜蓉白菜仔」即叫即炒,鑊氣充足,味道也好。「豉油皇炒麵」豉油下得太過重手,味道太鹹,卻是失敗之作。雖然這天在這小店吃的菜式並非盡如人意,這間有心小店,我一定會繼續支持的。

蒜蓉白菜仔」即叫即炒,鑊氣充足,味道也好。
豉油皇炒麵」豉油下得太過重手,味道太鹹,卻是失敗之作。
餃子店依家搬左去對面街既新舖,店面寬落左好多,仲有堂食座位,唔洗好似以前咁放張摺枱+凳坐響街邊食店外貼左好多靚靚poster,仲有米豬蓮認證,當然要懲罰下佢啦最難得係搬左舖,但都冇加價,果然係良心小店D小食全部換左用個大既櫃裝住不過,因為堂食要等一陣先有位,我就叫左外賣,雞翼$15有4隻,雖然唔係即炸,但食落口都暖暖地,質素一般。$25皮蛋瘦肉粥係即叫即整,好熱要吹下先好食啊!碗粥有肉碎又有一條既肉,粥底棉滑、但皮蛋可以多d
餃子店依家搬左去對面街既新舖,
店面寬落左好多,仲有堂食座位,
唔洗好似以前咁放張摺枱+凳坐響街邊食

店外貼左好多靚靚poster,
仲有米豬蓮認證,當然要懲罰下佢啦

最難得係搬左舖,但都冇加價,
果然係良心小店

D小食全部換左用個大既櫃裝住

不過,因為堂食要等一陣先有位,
我就叫左外賣,
雞翼$15有4隻,雖然唔係即炸,
但食落口都暖暖地,質素一般。

$25皮蛋瘦肉粥係即叫即整,
好熱要吹下先好食啊!
碗粥有肉碎又有一條既肉,
粥底棉滑、但皮蛋可以多d

身為大角咀之友既我,餃子店係多年既平價之選。一直以來都好多人幫襯,無他,因為佢又平又抵食!今晚經過發現佢原來搬左過隔離舖,無左佢多年來經營既舖位!為免大家以為佢執左,我就為佢寫返篇食評。首先我叫左個牛肉河粉,韮菜餃5隻,可樂一罐。牛肉河粉既牛肉幾鮮味,河粉雖然淋左少少,但個味道都係唔錯。當然唔少得佢地既招牌菜餃子啦,餃子皮幾薄,咁多年來水準都無變嫁喇!個味道都係好味道,大量韮菜既香味同調好味既豬肉一齊,咬落去好多汁😋😋埋單都只係$47,食到好飽,街坊們要繼續支持啊!
身為大角咀之友既我,餃子店係多年既平價之選。

一直以來都好多人幫襯,無他,因為佢又平又抵食!

今晚經過發現佢原來搬左過隔離舖,無左佢多年來經營既舖位!

為免大家以為佢執左,我就為佢寫返篇食評。

埋單都只係$47,食到好飽,街坊們要繼續支持啊!
2020-01-11