2014-12-29 157 瀏覽
要找個既好食,又要坐得舒服,又不會趕人走的食肆。經朋友介紹下,就去了饕芘廚房。上到去到環境真的超適合我們,靜得來,又有燈光。店主要是越南菜和泰國菜,因為我和SA妹準時,另外兩個團友遲到,我們個肚又餓,所以我們先叫前菜食住等。先來一個小食拼盤(細),HKD128,個雞翼好正,惹味到爆橙。成個小食拼盤中只有個扎肉廢了一點,沒有讚的空間…隔離枱見我們食得津津有味,都跟住我們點餐。酸辣鴨舌,HKD50,本身我都食得好辣下,這個堅辣,想TAKE RISK,就可以點這個。不過,鴨舌都KEEP到爽口彈牙,只是要飲水救火。咖哩牛腩麵包,HKD128,食這個會飽過食飯的。包皮脆,內軟,配以咖喱,份外醒神。而且牛腩份量都幾足料,好好牛肉味,絕對要ENCORE,但記得要即食,不要放涼。肉碎生菜包,HKD88,不過不失,但價位稍高,沒特色。蝦球芝士,HKD48/4粒,老實講,我食不出有芝士味,覺得是芝麻蝦波,而且不夠彈牙,全晚最失望之作…冬蔭公湯,HKD98,好多料,但不LIKE它不夠熱。個湯偏酸,不算辣,只要熱一點,我會更欣賞。另外,仲點了4杯DRINKS,結帳要HKD642,價錢都OK,大家都叫做滿意。

肉碎生菜包,HKD88,不過不失,但價位稍高,沒特色。

2013-12-09
2014-09-25 303 瀏覽
我地一行五人訂位黎到呢間越南菜館,有D似西餐廳座位舒服, 點左個餐入面有小食併盤:味道OK有,紮肉,春卷,鳳爪等皮蛋釀蝦滑:將皮蛋擺落蝦滑成個炸,都幾MATCH什果沙律,冇特別軟殼蟹咖哩飽: 軟殼蟹炸得幾好, 配包同咖哩汁吾錯青口同冬蔭公湯一般覺得似西餐多過似越南菜,但都算OK既價錢偏貴
小食併盤:味道OK有,紮肉,春卷,鳳爪等
皮蛋釀蝦滑:將皮蛋擺落蝦滑成個炸,都幾MATCH
什果沙律,冇特別
軟殼蟹咖哩飽: 軟殼蟹炸得幾好, 配包同咖哩汁吾錯
青口同冬蔭公湯一般
覺得似西餐多過似越南菜,但都算OK既
價錢偏貴
冬蔭公湯
2013-09-11
咖哩軟殼蟹配飽
2014-03-24 1826 瀏覽
其實都係無意中serach到呢間餐廳, 因為約朋友在旺角太子呢頭食飯, 我突然又想食越南嘢, 上嚟OR搵下有乜食, 當然search可以用tablemap訂枱的食肆啦~ 咁就睇到呢間, 又見佢食評好似幾好, 於是試一試, 就book枱~ 我仲要係果朝先book枱, 見到仲有大把時間供選擇, 仲心諗呢間嘢一定唔會太多人食, 但去到先發現, 除咗已經有人坐緊的枱之後, 其餘枱都已經reserved, 枱與枱之間都空間都唔太多, 幾close下, 仲要不停有人walk in, 雖然呢間係樓上舖, 但都好多人識食~雖然呢度話係iron man的主題餐廳, 其實只係門口放咗只大公仔, 然後有個玻璃櫃放滿figuer公仔, 其他裝修擺設完全冇關係lor~ 不過我唔係為咗iron man而嚟, 所以唔會失望~  法式軟殼蟹米紙卷切開有六件, 直徑約有2寸咁闊, 一口係食唔哂的, 入面包咗少少軟殼蟹, 多多檬粉, 幾塊生菜葉, 仲有d青瓜絲蘿蔔絲, 我永遠食到天一半地一半, 實在太大舊, 而個米紙又un un地, 好難咁咬開, 所以用力一咬一拉, 就整散哂, 跌到成碟都係~  越式網皮春卷好脆
 法式軟殼蟹米紙卷
法式軟殼蟹米紙卷

越式網皮春卷
好脆好正, 個餡好似鹹水角果d餡, 一碟有6條, 每條約2寸長左右啦~ 連佢跟上的生菜, 好似都係得6塊, 多1塊都冇, 啱啱好夠一條包一塊~

咖哩皇麵飽配滑雞
咖哩皇麵飽配滑雞
超巨型的麵包, 對兩個女仔嚟講, 真係好難KO佢, 我地都食咗一半, 算係好勁架喇, 因為我地仲叫咗其他三樣嘢食, 見到隔離枱一男一女, 除咗叫呢個大麵包外, 只係叫多一個小食, 佢地仲食淨得多過我地, 我地都唔算好浪費啫~

肉碎生菜包
肉碎生菜包
我仲以為係淨肉碎, 原來都夾雜咗d豆粒蔥粒的物體, 眼見佢好似好多辣油咁, 好彩食落都唔係好辣, 我都接受到, 再加埋用生菜包住食, 更加清爽冇咁辣~

三色冰
好多年冇飲過三色冰呀珍多冰之類的越式特飲, 今次我都諗咗好耐, 究竟飲三色冰好定珍多冰好, 結果都係選擇咗三色冰, 我都唔知點解, 叫果陣口快快叫咗三色冰, 咁就是旦啦~ 佢三色冰真係有三色料, 有d爽, 有d烟un, 其實都唔知咩嚟, 不過最緊要就係佢唔係太甜, 又唔會太濟~

估唔到出街食飯, 冇特別去叫菜食, 差不多碟碟都有菜, 真係夠哂健康, 唔會淨係食肉咁濟, 不過以兩個人嚟食, 都係眼闊肚窄, 食淨半個麵包, 已經比其他人食得多了~ 可能我地太耐冇食越南嘢, 好多嘢都想食, 而且第一次食呢間, 唔知d份量如何, 下次會識控制的~
2013-08-09
2013-11-08 815 瀏覽
在廣華出來,四圍行行找地方吃午餐,但眼見地下食店有些仲未開門,唯有向高處望望,就發現有間開了,門口掛了「送自助沙律吧」,好吸引。上條長長樓梯,樓梯周圍擺了公仔,上到去立即望望沙律吧,有些失望,咁少料,好過無喇,叫了香茅豬扒飯($39),無諗到會咁大碗,雖然不便宜,但質素並不差,香茅豬扒很大片,肥的部份很甘香,啖啖肉,好滿足。幸好蔥蒜充足,蔥蒜是整碟豬扒飯的靈魂,如果無了它,整體味道大跌。

了,門口掛了「送自助沙律吧」,好吸引。

上條長長樓梯,樓梯周圍擺了公仔,

上到去立即望望沙律吧,有些失望,咁少料,好過無喇,

肥的部份很甘香,啖啖肉,好滿足。

2013-11-07
2013-11-06 644 瀏覽
上次用Table Map第一次訂台就是來吃Hobby記得那次用餐的印象不錯 除了因為餐廳環境特別還因為食物的質素和格價都是成正比的滿意但這次我真的有點失望 因為只差了半年而已先說個《泰式豬頸肉》好了…我想請問一下:這個是炸豬肉乾嗎? 為什麼會又乾又硬的呢?連在百佳超市裡的熟食檔買的都比這個好吃多了《泰式海南雞飯》聽說是這裡算有名的菜式但海南雞幾乎是沒有雞肉可以吃到 只有骨頭而已油飯沒有味道 醬汁難吃 除了賣相 什麼都沒有點出了兩樣難吃的..就說一下比較好吃的吧《越式蒸粉包》是熱騰騰的 應該是剛蒸出來的喔但那個粉皮很厚的 比廣式腸粉皮還要再厚一點還好裡面那些餡料蠻多蠻好吃的 有肉碎香菇蝦米等等《馬拉盞通菜》炒得蠻香的 菜也炒得剛好 蠻青綠色的《生菜包》是用豬肉碎配著一些泰式香料炒香的味道是一點點酸和辣 包著生菜吃蠻不錯 只是不太特別每個人還點了一款泰式飲料 但除了我的椰青之外其他飲料都是沒什麼味道的 這樣每個人還要120元!!都沒吃到和喝到什麼像樣的 太不值得啦~~\_/
上次用Table Map第一次訂台就是來吃Hobby
記得那次用餐的印象不錯 除了因為餐廳環境特別
還因為食物的質素和格價都是成正比的滿意
但這次我真的有點失望 因為只差了半年而已先說個
《泰式豬頸肉》好了…我想請問一下:
這個是炸豬肉乾嗎? 為什麼會又乾又硬的呢?
連在百佳超市裡的熟食檔買的都比這個好吃多了

《馬拉盞通菜》炒得蠻香的 菜也炒得剛好 蠻青綠色的
《生菜包》是用豬肉碎配著一些泰式香料炒香的味道
是一點點酸和辣 包著生菜吃蠻不錯 只是不太特別

每個人還點了一款泰式飲料 但除了我的椰青之外
其他飲料都是沒什麼味道的 這樣每個人還要120元!!
都沒吃到和喝到什麼像樣的 太不值得啦~~\_/
2013-09-25 485 瀏覽
事先BK定有優惠環境:有figure擺設,我覺得都幾特別。坐位算係寬闊,唔迫。但係就覺得冷氣唔多夠食物:LIKE左佢地既FB會送一條春卷(要SHOW比侍應睇),可以即場LIKE。叫左柚子沙津、蝦餅、牛柳粒、咖哩魚柳飯同炒金邊粉。柚子沙津、蝦餅都OK。咖哩魚柳飯值得推介,唔係好辣,可接受。炒金邊粉就同出面既茶餐廳冇乜大分別。但係牛柳粒唔建議大定叫,冇乜味,而且得好少。價錢:都好抵食,唔算好貴。
事先BK定有優惠

環境:

食物:

價錢:
都好抵食,唔算好貴。
題外話/補充資料: LIKE左佢地既FB會送一條春卷
2013-09-24
2013-09-24 424 瀏覽
由openrice得知店名,今冒名帶83歲婆婆,姨,我三人品嘗.去到先知上二層樓梯,后生無所謂,婆婆一步步小心,去到門口沒辦法.餐點冬蔭公湯$98,青木瓜虾沙律$48,午餐炒金邊粉$48,香茅雞亦檬$41.首先湯只飲到酸味,完全無香味,感覺似味包加水調,料有3只虾,青口2只,墨鱼仔,蟹柳,少少草菇辣味,鮮味無,只是酸又唔熱.沙律更是我們未吃過的,3只虾在面有少許虾皮散在面就這样,攪和也是只有酸味,這就是醋拌青木瓜也沒有辣味,這跟泰式木瓜沙律差十萬九千里吧!連這也那么難吃,太失望.香茅雞亦無香茅味,咸味都無.小巴黎比它好吃多了.這餐真的難吃!非常后悔.
2013-09-24
2013-09-22 352 瀏覽
本來book咗禮拜五食飯,但臨時臨急改咗時間,不過好彩都有坐一早就聽講話旺角有間咁樣嘅餐廳,細佬吵咗好耐想嚟噶啦,餐廳裝修幾新下,最緊要喺figure多,玻璃窗擺咗好多奇形怪狀的Figure,仲有個好大嘅超人!細佬依個figure迷見到口水直流宜家開始講下美食先,我地order咗泰國特色嘅菠蘿炒飯,之前喺D圖片上都見過原個菠蘿飯,今次喺第一次食,一個大大隻菠蘿裝住炒飯,味道好,菠蘿酸酸地令個炒飯唔會肥。牛肋骨喺一個大驚喜啦,個圖片睇起身唔大,但實際好大份,佔用咗半張臺,牛肋骨配嘅醬汁真喺一流,口感好好,所以我絕對推介啦!恐龍蛋睇起身幾大牌,出來都幾大牌下,起碼有六七個醬汁配,聽講話有D喺芒果汁,沙律醬...恐龍蛋塊皮炸得香香脆脆點D汁唔錯間餐廳嘅侍應都幾斯文有禮,咁樣食飯都開心D,餐廳嘅燈光比較溫和適合傾計!下次會再嚟

菠蘿炒飯

牛肋骨配嘅醬汁真喺一流,口感好好,所以我絕對推介啦!
牛肋骨
恐龍蛋塊皮炸得香香脆脆點D汁唔錯
恐龍蛋
2013-09-10
  • 牛肋骨
2013-07-28 247 瀏覽
    又到了週末,今日見悶悶地於是打算同媽咪四處去搵d新穎ge野食下,刺激下自己味覺享受,而媽咪一直都鍾情於東南亞菜式,咁我地就選擇左呢間位於旺角ge泰國餐廳,其實前排因為同朋友慶祝生日果陣都·嚟過呢間餐廳,而且本人對呢間餐廳ge印象都好深刻因為我當時一上去就俾一群氣勢磅礴ge Figure公仔嚇得目瞪口呆,當時真系估唔到系旺角ge樓上鋪頭都會見都呢d野,回想返都覺得好驚喜     正正是因為本人對呢間餐廳有唔錯ge印象先會返轉頭食第二次呢間餐廳除左環境好,服務態度唔錯之餘最重要ge喺距地食物頗有水準,尤其系距地ge柚子沙律,米紙卷,咖哩麵包等等,真系令人食過返尋味但估唔到今次去真喺有驚喜,短短3個禮拜無去,距地就已經新加左d新菜式,而且呢d菜式無論外貌同味道都的確好有創意,由於眼見隔離枱都有order呢d新菜式,而且賣相幾吸引,於是我地就order嗮距地d新菜,有涼拌三小拼,椰汁青咖哩炒雜菜同埋芒果大蝦米紙卷個三小拼真喺夠嗮特別,裏面有香辣木瓜絲沙律,雜豆同埋最得媽咪款心的話梅苦瓜,呢個苦瓜真喺不得不讚,雖然距賣相真喺無咩特別,但味道好好苦瓜新鮮爽口再加埋話梅ge甘甜味,真喺好清新

正正是因為本人對呢間餐廳有唔錯ge印象先會返轉頭食第二次
個三小拼真喺夠嗮特別,裏面有香辣木瓜絲沙律,雜豆同埋最得媽咪款心的話梅苦瓜,呢個苦瓜真喺不得不讚,雖然距賣相真喺無咩特別,但味道好好苦瓜新鮮爽口再加埋話梅ge甘甜味,真喺好清新解暑,生津止渴,好適合夏天食
另外個香芒大蝦紙米卷也是值得推介的,凈睇距個賣相都值回票價,仲配埋一杯小小的鮮果沙律,真喺睇到已經流嗮口水,如果夏天唔開胃ge話,呢個菜真喺一個好好ge choice
整呢個菜ge廚師真系心思細膩,一絲不茍。除了將食物ge擺設同decoration做得好好之餘,就連米紙卷裏面d材料ge份量都控制得好,大蝦炸得鬆脆,芒果香甜多汁,而且兩者份量適中,令到成件米紙卷ge口感更佳,而個椰香咖哩炒雜菜就中規中距,無咩特別,但距地d青咖哩好香椰汁味
,都值得一試!
2013-07-28
15 分鐘 (堂食)
2013-07-26 178 瀏覽
        琴日终于可以品尝到朋友极力推荐嘎泰越菜啦!其实之前D朋友已经成日系我面前提依间餐厅有几好食,D泰越菜有几正宗咖啦!不过就系一直都就唔岩时间,琴晚甘岩得闲又心血来潮想食泰越菜。于是米带晒D屋企人去试下咯!黎之前对依间餐厅期望唔太大,心霖依类主题餐厅通常都系好睇唔好食咖啦!但却有意外惊喜!上到去就有系一上楼梯就见到D玻璃柜放满琳琅满目嘎异型同IRONMAN!然后D服务员也不厌其烦地为我地介绍距地嘎招牌菜!讲到招牌菜,特别值得一提嘎系距地嘎牛肋骨,又淋又入味!咖喱软壳蟹包,D咖喱好正宗,蟹炸得够脆,再配上面包中和翻,简直系PERFECT MATCH啊!最后我想介绍咖就系距个扎肉米纸卷啦!依个餸好健康好清新,因为距系用米纸包住D檬粉扎肉同生菜,再蘸上鱼露就超美味啦!
        琴日终于可以品尝到朋友极力推荐嘎泰越菜啦
2013-07-25
2013-07-08 168 瀏覽
上樓的Cafe,樓下裝飾已經好吸引啦,似係有D格調的=]一入門口,好大隻Ironman呀,仲有成大個櫃都係Figure,而我只係識一個Ironman...另一隻怪獸應該唔係我呢個年代我估。打開Menu竟然係泰國野?我仲以為係日式,因為咁多Figure,令人聯想到日本電車男。好啦,泰就泰,又亂咁黎點菜先。木瓜沙律配墨魚($48): 一睇已經知道中雷,有D紅辣椒係面呀,而且真係辣的。噢,個Menu冇寫係辣,個圖又唔似樣,點錯左。對於唔係好食辣的我真係即時灰左!成碟野,除左幾粒番茄仔,似青瓜絲的木瓜絲同幾隻墨魚都係冇味,只有個汁做調味。就算唔係辣,呢個沙律亦一點不吸引。香茅豬扒蒙粉($48): 睇落份量不多呀!主要有幾片札肉和豬扒。豬扒不是一整件上,而是切開的一條條,沒有香茅味,粉很重,和正宗煎/燒的明顯檔次差很多。湯很清,味道濃郁,不是味精湯,如果冇咁咸就完美啦。肉碎生菜包($88): 平時好多會叫呢樣,見到旁邊食符好滋味,就叫下啦。見到$88都覺得有點貴,但食完就覺得物超所值。生菜樣靚新鮮爽口,肉碎豆角又炒得惹味,不會干身,濕濕地,送飯都一流呀!如果生菜多幾塊就好了。
上樓的Cafe,樓下裝飾已經好吸引啦,似係有D格調的=]
另一隻怪獸應該唔係我呢個年代我估。
好啦,泰就泰,又亂咁黎點菜先。

因為朋友介紹,所以我們去了這間餐廳用膳!但真的唔知餐廳的中文名怎樣讀= ="餐廳位置有點難找,但去過一次之後一定會記得。餐廳內有一些Iron man and 異形的裝飾,裝修以沉色位主。因為我們有訂位,所以不需要等位。而服務方面,因為相隔不久先後有三位服務生主動詢問我們是否需要落單的情況有點過份熱情。而用膳途中,要求加水等情況,服務生的行動也很快,證明服務生人數及客人人數比例平均。衛生情況方面,客人用具有點油,但服務生很好,很快幫我們更換了。我們先後叫了五度菜,包括菜肉包、咖喱炸軟穀蟹包、抽子龍眼菠蘿沙律(冷盤)、無骨鳳爪(冷盤),及香矛豬扒飯。菜肉包好食: 生菜生鮮爽口,菜肉香口,再加上醒胃醬汁,口感清新,真的不錯。本來打算order咖喱雞包,但因為服務生推介炸軟穀蟹,所以轉叫咖喱炸軟穀蟹包。咖喱炸軟穀蟹包: 賣相吸引,咖哩味一般,而且食到最後感覺鹹味有點兒太濃。抽子龍眼菠蘿沙律: 有抽子、龍眼、菠蘿和火龍果等生果,味道太甜,感覺它不是沙律而是罐頭生果雜會。無骨鳳爪: 用蘿白絲青瓜絲等伴無骨鳳爪,賣相色澤清新,加上酸辣醬汁,鳳爪口感很爽,而已酸酸辣辣頗醒胃但份量太小,唔建議不愛辣的朋

菜肉包
咖喱炸軟穀蟹包
抽子龍眼菠蘿沙律
,而已酸酸辣辣頗醒胃但份量太小,唔建議不愛辣的朋友叫吃。
無骨鳳爪(冷盤)
香矛豬扒飯: 香矛不足,豬扒太乾,飯太油。
值得加許的是食物賣相真的不錯,特別是用色平均方面。
題外話/補充資料: 個人建議: 餐廳用了一些Iron man and 異形作裝飾,那可以加上一些以Iron man and 異形為題的食品或飲品,感覺可能更吸引一些Iron man and 異形的fans.
2013-06-14
菜肉包
無骨鳳爪(冷盤)
2013-05-22 56 瀏覽
今日系十分特別同重要ge日子,系我們答謝母親大人的時候,當然少不了讓母親享受一番吧!往年都是到酒樓慶祝的,可是今年我們太失策,沒有訂位大部份酒樓都Full booking 了,我地唯有撞下彩睇下邊度有好野吃了!幸好我地誤打誤撞撞左入旺角一間隱蔽的泰國餐廳,呢間餐廳雖然唔系當眼處,但當日都爆棚我地系沒有訂座的情況下等左20分鐘,好在間野擺滿左一系列的iron man系度幫我地解悶,我地邊同d工仔影相邊等時間都算易過。但一講到d食物,我真心覺得值得再光顧,果晚我地食左好多野,當中有好多系我從來未試過的,好似越式蒸粉包同埋咖哩麵包軟殼蟹咁,個麵包真系不得不提,外脆內軟殼,蟹炸鬆軟,咖哩味濃而不辣,老少咸宜,很開心見到母親大人對個麵包愛不手惜手。野飲同甜品方面我地order左椰青,三色冰同千層糕,全部都系地道最ge,比較另我地難忘ge系個椰青,事關距真系超級清甜,又大大個咁,而且仲可以食埋距d肉,真系環保,三十幾蚊,真系值得ge: 最值得贊ge系雖然當晚母親節人山人海,然而距地ge食物質素同服務質素仍然好有水準,老板仲好熱情咁幫我地影左好多相,而母親大人都好滿意今日ge晚餐,呢
最值得贊ge系雖然當晚母親節人山人海,然而距地ge食物質素同服務質素仍然好有水準,老板仲好熱情咁幫我地影左好多相,而母親大人都好滿意今日ge晚餐,呢間餐廳價錢大眾化,食物質素高,而且環境舒服乾淨,來呢到食飯的性價比真高
我們必定會再來的
2013-05-12
20 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
母親節
2013-05-16 49 瀏覽
本身自己係個Iron man迷,見到呢間餐廳有好多Iron man模型,可以一邊享受美食,又可以過足心癮,一舉兩得!而且地方尚算闊綽,唔會話坐得好迫,整體感覺唔錯,所以來給個好評!皮蛋點上五顏六色的水果醬汁,感覺幾得意,賣相一流!咖喱炸軟穀蟹包,幾大份,夠4個人份量食。冰火大明蝦,肉質鮮甜,加上酸辣醬汁,相當開胃!燒焗原條牛肋骨,加上燒汁幾惹味!之前起Youtube睇Iron man時搵到呢條片,女主持介紹得好詳細,有興趣的朋友可以睇睇!

皮蛋點上五顏六色的水果醬汁,感覺幾得意,賣相一流!
咖喱炸軟穀蟹包,幾大份,夠4個人份量食。
冰火大明蝦,肉質鮮甜,加上酸辣醬汁,相當開胃!
燒焗原條牛肋骨,加上燒汁幾惹味!

2013-05-13
10 分鐘 (堂食)
  • 冰火大明蝦,咖喱炸軟穀蟹包
2013-04-14 18 瀏覽
印象中的泰國美食,一定會有幾中必不可少的食材,椰青啦,菠蘿啦,檸檬啦!但是這間餐廳除了這些,還有很多非常“有趣”“可愛”的美食喔!柚子沙律充滿了田園清新的氣息燒菠蘿豬仔腿真是特別可愛,師傅用小粒番茄刀割的豬仔或是兔子真是超可愛的!當然主角豬仔腿也一點都不遜色,醬汁鮮美,口感很好!值得一贊哦!米紙卷做得非常精緻,想必師傅一定花了不少心思在這上面,米紙卷的種類很多,最終我們選了大蝦和軟殼蟹的~一樣有六件,吃完飽飽的了!餐廳環境好特別,但是可惜沒拍到,有很多模型,有限量版的大超人也有可愛版的小超人!燈光效果嗎很不錯,是我最喜歡的暖色燈光,還有大大的電視看!侍應挺勤快的,侍應工作服也很特別!我想以後印象中的泰國或是越南菜不止是有椰子菠蘿了,還會有各種開胃的沙律,米紙卷

柚子沙律充滿了田園清新的氣息

一樣有六件,吃完飽飽的了!

燈光效果嗎很不錯,是我最喜歡的暖色燈光,還有大大的電視看!
侍應挺勤快的,侍應工作服也很特別!

2013-04-12