2017-07-17 117 瀏覽
同事果然無介紹錯👍🏿$188 半放題,主因認為可以保持高質素水準。雖然個煲唔係任食,但丸類、菜肉類都係無限添加,特飲加10元無限添。男人老狗都唔太好甜,但前後點了3杯Pandora's Box,雖然雙色珍珠味道不太大分別但真係超級有𡁻口,酸酸地又不太頂肚,特長蟹棒肉質鮮甜,冇乜雪味。日本蘿蔔苗一張枱得一客,分量唔多,同溫室豆苗味道差不多但香草味濃郁得多!相信唔係人人都鐘意呢種味,但我個人就buy。
Pandora' s  box
日本蘿蔔苗
特長蟹棒
2017-07-15
5 分鐘 (堂食)
Pandora' s  box
日本蘿蔔苗
特長蟹棒
  • Pandora's  box
2017-07-17 93 瀏覽
因為一直都有追開那對夫妻~ 喺朋友口中知道佢地代言左間火鍋店~~做FANS 嘅我..真心覺得失敗~點解會咁架~~冇得去台灣追偶像~ 唯有去將軍澳~ 亦為左用行動支持佢地~ 我都決定開返個OPENRICE 食評~黎推介一下~~不過有D懶~明明6月時去支持=.=其實一入門口就已經見到佢地嘅紙牌~已經超興奮~火鍋店主打係火鍋套餐,係半自助形式吃到飽,台式湯底、台式手工配料、台式小食…超級多選擇!!!仲連海鮮都有!其實我覺得$188 一個餐已經好夠食~~ 再加上可以任食台式小食~~ 再大食都可以飽住走~有6款台式小食任食,包括鹽水雞、滷水蛋、滷水豆腐、滷水豬手、滷水雞翼、手拍青瓜木耳…等緊火鍋滾滾滾嘅時間~可以不停食~食住等~整體係~超正!希望下次可以去台灣食啦~=D
冇得去台灣追偶像~ 唯有去將軍澳~

其實一入門口就已經見到佢地嘅紙牌~已經超興奮~

仲連海鮮都有!

等緊火鍋滾滾滾嘅時間~可以不停食~食住等~

整體係~超正!

希望下次可以去台灣食啦~=D
那對夫妻
九層塔蜆湯(另+$38)
黑糖雜錦芋圓
每人一杯台灣飲品
每人一款海鮮或肉類
2017-06-17
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
每人一杯台灣飲品
每人一款海鮮或肉類
2017-07-17 56 瀏覽
First time to write my review in English, please forgive me if the grammar is poor. Hahaha😂😂😂There is sometimes a queue waiting to be seated at this very large restaurant. It's best to call ahead to make a reservation. The decor and ambience created in the restaurant is a very cosy and zen, specially the eating tools which made by classic wood. Best to order the assorted hot pot either beef, chicken or duck. The giant grouper tasted smooth and fresh. The sauces mini station can be a challenge if

Best to order the assorted hot pot either beef, chicken or duck. The giant grouper tasted smooth and fresh. The sauces mini station can be a challenge if you are not familiar with what they are. I mostly prefer the garlic, herbs and spicy soya sauce.

Overall, great food, nice sauces.
2017-07-13
25 分鐘 (堂食)
2017-07-17 77 瀏覽
如標題,誤打誤撞來到這間餐廳,我們一行5個人點了老闆推薦的紅燒牛肉&三味雞雙拼套餐。不講是肉盤或是海鮮盤及蔬菜盤份量都相當驚人,話雖是放題,但品質都相當優秀!5粒星星的莫過於係碟豬大哥⋯每一片夠肉味又煙韌好嚼的胭脂豬爽肉都厚厚的,配上自選濃濃的蒜香撲鼻而來,粒粒金黃的蒜碎焦香不嗆。加上點點辣椒的辣味醒胃,教人欲罷不能,涮嘴得太邪惡了。香口惹味得想再來一道!美國桶蠔粒粒蠔肉飽滿誘人。一口一件,鮮美水份迅速溢出,加$40都值得。

2017-07-14
15 分鐘 (堂食)
$250 (宵夜)
  • 胭脂豬爽肉
今天晚上试新野! 和友人到了一间新开的台湾火锅店晚饭。我们一行4 人点了一个火锅套餐。每位差不多200就可以落楼啦。这个火锅的特色是台式,连甜品呀食材都是和台湾有关的。火鍋套餐有手工肉丸,海鮮,可以揀一碟肉另外可以加錢換一些高級一點的肉。 火鍋質素不錯, 我們不想太麻辣選了清湯底的。淫叫的小食有粟米,南瓜蘿蔔,肉丸,魚蛋, 冬菇等。另外台式 肉燥飯, 滷肉豆腐, 擔仔麵的小菜也可以吃到。我最喜欢这里的甜品,十分好吃!这个龙珠闪闪发光的,还十分弹牙这个甜品也是QQ弹牙系列,有耶果,凉粉,珍珠奶茶的珍珠,火龙果,薏米等,都是养生美颜的食材。連得飲也是漂亮漂亮的,但每人只限點一杯。
今天晚上试新野! 和友人到了一间新开的台湾火锅店晚饭。

这个火锅的特色是台式,连甜品呀食材都是和台湾有关的。

淫叫的小食有粟米,南瓜蘿蔔,肉丸,魚蛋, 冬菇等。

另外台式 肉燥飯, 滷肉豆腐, 擔仔麵的小菜也可以吃到。

我最喜欢这里的甜品,十分好吃!

这个龙珠闪闪发光的,还十分弹牙

連得飲也是漂亮漂亮的,但每人只限點一杯。

2017-07-05 103 瀏覽
餐廳環境非常好,衛生,闊落,坐位夠大,枱夠長,食得好舒適!我地一家三口食午餐,平均計返先$50蚊一位,唔洗加一,一坐低已經黎兩款小食主菜其實都係揀食飯定麵,因為佢黎黎去去都係炸雞腿,鹽酥豬扒,鹽酥雞等,都冇乜特別炸得幾好食既,不過粉都差唔多係肉既1/3咁厚…餐唔包野飲,要另加$6先有,其實好在加埋先$50,否則好唔抵,依家出街食餐飯都至少$50一個頭,飲茶都唔止啦,所以間中食餐係好主意
餐廳環境非常好,衛生,闊落,坐位夠大,枱夠長,食得好舒適!

炸得幾好食既,不過粉都差唔多係肉既1/3咁厚…

2017-06-29
2017-06-25 96 瀏覽
今日叫咗紅燒牛肉麵做午餐,有三塊牛𦟌,太硬,煮得不夠透,麵不夠熟,湯底不夠熱,多油!待應冇禮貌,未食完就馬上收走碗筷,問都冇一問一句。失望,雖然冇加一小費,但不值$68 一碗!
2017-06-18 190 瀏覽
此餐廳唯一好處是坐位舒適。巳光顧兩次,但兩次都看見有位中年男樓面職員,對客人非常不友善,可以說是態度惡劣。他幫客人落單時,非常負氣。當有問題問他時,更好像呼呼喝喝。好老實說,就算座位多舒適,吃完也想儘快走,不想久留。亦看見有較年青的員工想儘量提高對客人服務質素,如果給此中年男員工看見,会立即拒絕。食物質素一般,發錯食物也不敢說出,怕到最後那中年男樓面走過來大聲辨駁。到最後走到收銀,那中年女收銀亦是態度其差。。所以以後一定不會再光顧此店,不想貼錢買難受!
2017-06-18 78 瀏覽
服務員既態度真係差到極點~寫菜慢上菜更慢~杯珍珠奶茶更加係我地食完曬先上~仲好似係其他台拿過黎~我地就問可唔可以換一杯~同左幾個講~聽完就扮無記得左~埋單時同收銀講想提醒嚇店員既態度有需要改善~點知收銀阿姐態度仲衰~唉 以後都唔想黎了
2017-06-03 107 瀏覽
6月3日,今晚決定試下呢間新開的台式火鍋店,晚上6點正,我哋2大1小,由職員安排坐在卡位,但這位置其實設計錯誤,相當狹窄,只for2位用,諗住都係2個大人打邊爐,咪決定照坐囉。原來這店只能 All or nothing 火鍋,每位188元,10歲以下小朋友收半價。第一錯,是坐位。原來坐坐下冷氣糟滴水,又唔可以轉位,因為已經滿坐,無奈。第二錯是湯底,我哋揀左人參烏雞豆腐湯底,可能是有藥材,湯苦的,烏雞味我個人來說,覺得有陣怪味,所以整體所有食物都有少少怪味。第三錯,套餐份量太多,客人沒有選擇(全部都整定一份,唔食既都比埋你),浪費太多,由蔬菜,丸類,是任食既,但來咗第一碟,加3位就三碟肉類,加3種面類(肉燥飯,旦旦面,烏冬),加3個小食,加3份甜品。本身原隻烏雞湯底內已有薯粉,黃牙白菜,豆腐,鴨血等材料。盡力食完,甜品都要打包。下次咪搞我。個人認為,店長首先把滴水坐位留起不要給食客坐。另外,餐牌可以調整彈性些,給食客自由配搭或自助,價錢都可便宜些。
個人認為,店長首先把滴水坐位留起不要給食客坐。
2017-06-03
2017-06-03 170 瀏覽
又一間新開張既餐廳,主打台式火鍋,但都有台式食物 今次就試下個午餐先,星期六中午竟然唔洗排隊,6個人坐張大圓枱Lunch Menu可選擇一款主菜 一款主食 另加錢配飲品飲品選擇多 main menu會有每款飲品既相 可以慢慢揀有3款前菜皮蛋豆腐 青瓜同雞肉每款都唔錯我揀左鹽酥雞配肉燥飯碟雞比想像中大碟 脆卜卜 都幾好味肉燥飯都唔錯 份量足另加$12 飲人魚的眼淚藍珍珠+芒果+檸檬+蜂蜜賣相好靚 飲落去酸酸甜甜d 藍珍珠好似係檸檬味 都幾特別
又一間新開張既餐廳,主打台式火鍋,但都有台式食物

Lunch Menu

藍珍珠+芒果+檸檬+蜂蜜
賣相好靚 飲落去酸酸甜甜
d 藍珍珠好似係檸檬味 都幾特別
2017-06-03 2405 瀏覽
一向愛好台式食品,路過見新開又有鹽酥雞一於試下啦~由於過左午飯時間 餐廳已沒有太多人,被偏坐在入邊二人位上。坐下查看餐牌時,雖然枱上有檸檬水可自斟,待應還是很好幫我們斟水,服務是不錯的。除了一早看好的鹽酥雞餐,在看過餐牌後選了滷水併盤。2個餐都加了6元點飲品.坐下不久就送上2款前菜,不是2人有2碗呀~是2人份量(如圖)。2款前菜都一般,送的就無謂太計較吧~第一份餐滷水併盤加擔仔麵$68元,滷水併盤有雞蛋,豆腐,大腸,加豬腳仔,滷水夠入味,只是大腸有異味加豬腳仔有毛毛,要扣點分數啦~擔仔麵湯底偏淡,但只要把肉碎拌勻再吃麵,會多左份蒜香味道。蝦肉質結實的,唔霉都收貨啦~第二份餐:鹽酥雞加魯肉飯 $52 鹽酥雞份量一般,雞件細小兼炸得太乾,肉汁欠奉,唔好食。魯肉飯:感覺似食梅菜肉碎飯,汁也不夠多,一般。飲品 :仙人掌珍珠珍珠奶茶,見係粉紅珍珠先叫,珍珠煮得太耐無咬口,仙人掌真係唔知乜味,我只覺得似普通奶茶,無乜茶味。黑糖紅豆珍珠奶茶:黑糖味同紅豆係互不搶大家風頭,因為2樣味道都無。而且杯內更沒有一粒紅豆在內,真不知為何叫紅豆奶茶了。飲品加6元可以一試,正價免加。還有,杯子太高身又窄,好難珍

魯肉飯:感覺似食梅菜肉碎飯,汁也不夠多,一般。

飲品加6元可以一試,正價免加。還有,杯子太高身又窄,好難珍珍珠食呀~

總結:食物份量對得起呢個價錢(午市免加一,新開關係仲有9折),只係食物和飲品質素平平,真係無再光顧的理由。

環境:由於新裝修ok,只係有蚊螆出現,再加上唔知仲乜要掃地,感覺唔太衛生。
2017-05-31 176 瀏覽
諗住食新開果間韓燒,其實喺出面都食過幾次 水準都可以。見佢啱啱新開又試下啦,點知太多人輪候等成50張枱喎,咁不如就試下隔離 同一間公司連鎖開嘅火鍋啦!見過名字都幾得意喎又唔識讀😂, 原來佢係台式火鍋 任食兩小時 老公未嚟到,小妹妹服務員見我一個人等位,很有禮貌叫我坐低左先吾洗急,因為2小時系點餐先開始計。跟住又耐心解釋如何點餐,叫我慢慢考慮好等齊人先落order。188蚊包一個鍋底,主菜,雜菜盤,配菜,小食,飲品仲有甜品,真系飽到呢… 如果你係大胃王嘅仲有啲配菜係無限添食架店內服務員每位都有禮貌而且笑容可嘉,當 詢問鴨血糕同日本菜苗如何弄時,雖然佢哋都唔知道點整但系馬上跑入廚房幫我們問下應該點食先好味。我對佢地既服務真系讚讚讚我會再嚟食過,希望可以一直保持水準就好喇!
,咁不如就試下隔離 同一間公司連鎖開嘅火鍋啦!
我會再嚟食過,希望可以一直保持水準就好喇!
2017-05-30
  • 美人鍋
2017-05-30 156 瀏覽
見佢新開,咪試試囉。下午大約三點半,已經唔係peak hour ,餐廳內得幾枱客。我地二人點左個蒼蠅頭配雞魯飯 同 鹽酥雞配魯肉飯。首先,蒼蠅頭其實係豬肉碎炒韮菜花,但廚師好似落左半樽鹽去煮咁咸,食完應該要洗腎........豬肉overcook到傻。所以我淨係食晒碗飯算數。至於個鹽酥雞,炸粉除左厚都唔緊要.....佢既份量細到冇人有,似比人食剩既份量,得幾粒。餐廳剛剛開始,啲野已經咁難食,都幾趕客。野飲方面,點了芋香珍珠同埋珍珠奶茶芋香味超級藥水,珍珠硬到似係擺左隔夜...唔會再幫襯不過員工姐姐叔叔都好有禮貌,餐廳座位幾闊 幾舒適。但餐廳重點係食物及飲品,好希望你地可以好好研究一下啲食物應該點煮 先開餐廳。

見佢新開,咪試試囉。

我地二人點左個蒼蠅頭配雞魯飯 同 鹽酥雞配魯肉飯。

所以我淨係食晒碗飯算數。

餐廳剛剛開始,啲野已經咁難食,都幾趕客。

野飲方面,點了芋香珍珠同埋珍珠奶茶

芋香味超級藥水,珍珠硬到似係擺左隔夜...

唔會再幫襯

前:蒼蠅頭雞魯飯  後:鹽酥雞
2017-05-25
2017-05-30 131 瀏覽
這間由於是新開張,所以本人更要寫今次食評,給予各位參考。端午節假期中午時間到此店入座,好多人排隊但原來裡面原來有好多位,也明白可能初開業應付不到,本人也明白;首先先講職員應付客人態度:無認錯部份也是正東舊職員,所以如果大家曾經吃過將軍澳正東便知道認對態度同以往一樣差,沒有進步,剛剛開業,職員態度好似開了二十年的老伙計,你越催佢越唔理。本人入漏單即時提出,向兩位不同職員補落單,同樣只是望一望張單,完全唔知佢想點,終於第三位職員醒目些,替我們查到未落再補落單,在等期間旁邊兩位食客說等了杯珍珠奶茶45分鐘未到,也有再三催速,也沒有用,向職員説埋單,取消,職員只說「哦」。另一位客人一邊走一邊拍手叫說30分鐘一些東西也沒有來到,不等走,同樣職員也沒有理會及道歉。而食物方便,個人真係覺得難吃,包括前菜:豆腐無味同一尊普通八X豆腐,雪凍再切出細件取出來無分別,而靑瓜小食,酒樓也好味過佢佰倍丶而小吃鹵水併盤食物丶魯肉飯,鹽穌雞(乾)丶尤其杯珍珠奶茶D珍珠太硬,那杯人魚的眼涙普通過普通如果收正價$48,真係流哂眼涙。
這間由於是新開張,所以本人更要寫今次食評,給予各位參考。

鹵水併盤
柯仔炒蛋
2017-05-30
20 分鐘 (堂食)