2023-04-28 125 瀏覽
寶寶為左keep至fit 身型維持最佳狀態,平時食嘢都好講究😎呢排參加健美比賽要日日食高蛋白質低脂肪嘅營養餐,但平啲工作忙真係冇時間自己整🥺最近發現左試呢間健康又多款式嘅快餐店▶️饗量😍😍呢到主打日式、西式雲及星加坡式健康快餐店😍肉類、豆類、飯麵類甚至乎汁醬都可以自由配搭❤️自助點餐機形式點餐,淨係飯都有椰漿飯糙米飯等,每一樣食物嘅卡路里點餐機顯示哂岀嚟,其他餐廳難見到😀👍🏻隨着你需要嘅meal plan 揀你所需🥳🥳有選擇困難嘅,亦都可以揀佢地set 好左嘅Super Bowl都多選擇❤️❤️呢度嘅蔬菜顏色夠晒colorful又新鮮,食落仲好Fresh 肉類咬落鮮嫩有肉汁 yummy 😋日日隨意配搭,唔會厭,重要係keep fit健康仲要食得飽約埋朋友堂食傾下計,外賣番屋企又得so happy 😀😀
最近發現左試呢間健康又多款式嘅快餐店▶️饗量😍😍
呢到主打日式、西式雲及星加坡式健康快餐店😍
肉類、豆類、飯麵類甚至乎汁醬都可以自由配搭❤️
隨着你需要嘅meal plan 揀你所需🥳🥳
日日隨意配搭,唔會厭,重要係keep fit健康仲要食得飽
約埋朋友堂食傾下計,外賣番屋企又得so happy 😀😀
2023-04-24 84 瀏覽
成日食得太Heavy都會想食返啲蔬菜balance番,唔想淨係食沙律菜咁dry,鯊仔誠意推介觀塘呢間自選健康bowl,絕對係瘦身低卡之選~🐟 Omega Squat $118呢個都係佢地精選之一,香煎三文魚配中式沙律菜、紅腰豆同蒔蘿水瓜柳醬,配上亞麻籽南瓜籽,三文魚外皮煎得金黃酥脆,配上黑椒鹹鹹辣辣,與此同時,中式沙律菜同紅腰豆提供清爽口感同豐富營養,蒔蘿水瓜柳醬配上亞麻籽及南瓜籽提升整體口感。🥙 自選組合 $71揀選牛肉餅配沙律菜、南瓜、車厘茄同溫泉蛋,再配上蕎麥麵。牛肉餅口感厚實夠味,雖然略嫌乾咗少少,但同沙律菜、南瓜、車厘茄清爽口感配搭得宜。溫泉蛋蛋黃濃郁,同牛肉餅肉汁融合,蕎麥麵吸入蛋汁,為整道菜帶嚟豐富口感。🐔 Chicken Press $85慢煮雞胸肉配糙米、鷹嘴豆同蒜蓉芥茉醬,慢煮雞胸肉偏嫩滑,配合糙米及鷹嘴豆飽足感。糙米同鷹嘴豆亦為成道菜品增添豐富營養價值,同時亦為成道菜提供口感。蒜蓉芥茉醬味道濃郁,同雞肉及配菜口感融合,為成道菜帶嚟層次感,蒜蓉芥茉醬微辣口感亦增添一絲清新風味。

🐟 Omega Squat $118

🥙 自選組合 $71

🐔 Chicken Press $85

2023-04-21 74 瀏覽
# FETE UP📍觀塘海濱道77號海濱匯2樓12-13號舖📍鰂魚涌英皇道933號御皇臺地下4號舖📍中環雲咸街31號地舖今次同朋友一齊去 FETE UP我地都係選擇左自選配搭 各自選擇自己喜歡食的🥰未食之前都見到啲post話 呢度便當嘅份量好大最後一拎上手真係唔係講笑 好重手 就算係男仔都會食得飽🏋🏻‍♂️❣️碳水*試左 蕎麥麵同南瓜 呢度嘅南瓜有香烤嘅感覺,一絲絲好軟綿,鍾意澱粉類嘅人必試😚❣️蛋白質 *試左 雞扒同三文魚 調味適中 好入味🤤滿足感💯整體所有健康得嚟又唔會淡而無味 就算食到好飽都唔會有負擔🥴特別推介俾想食得健康同豐富既大家或者係冇時間食蔬果嘅上班族既你哋😎Fete Up提供高蛋白、低碳水、低升醣既健康料理,而且嚴選高品質天然食材多元的餐點選擇,可以滿足各種營養需求,非常適合正在進行體態管理的上班族既大家💓💖
#

今次同朋友一齊去 FETE UP
我地都係選擇左自選配搭 各自選擇自己喜歡食的🥰
未食之前都見到啲post話 呢度便當嘅份量好大
整體所有健康得嚟又唔會淡而無味 就算食到好飽都唔會有負擔🥴

Fete Up提供高蛋白、低碳水、低升醣既健康料理,
而且嚴選高品質天然食材多元的餐點選擇,
相信大家好多時候食嘢多肉小菜😂平時想食啲均衡健康嘅飲食 除咗自己煮之外 今次想推介呢間Fete Up 佢哋係一間人氣高企大排長龍既均衡營養小店🔥 主打日式🇯🇵、西式🇺🇸及星加坡式🇸🇬既「Super Bowl」🍲 有多達45款食物比你揀 亦可以自由組合屬於您既Bowl🤟🏻 每樣食物都有卡路里標示😍 方便上班族/健康健身/減肥人士計數 真係食得安心又健康!每份便當配有糙米飯作基底🤣🙌🏻有種顏色蔬菜選擇羽衣甘藍、南瓜、櫻桃番茄、沙葛 和紫洋蔥 面層再配上亞麻籽 和 南瓜籽🤞🏻▫️ 自選組合 $58起今次我叫咗呢款自選組合 可以揀返自己鍾意既食物✅烤鴨胸 ✅香煎三文魚 ✅牛肉餅✅白蘿蔔泡菜 ✅牛油果 ✅蒜蓉芥末汁 ✅椰青水 雖然我呢個組合卡路里比較高😂但係可以自己控制卡路里 真係一個唔錯嘅選擇 大份又有營養 唔怕唔夠飽 個人來講真係好鍾意佢嘅香煎三文魚 唔會好乾 蛋白質高 又無澱粉質 真系岩晒我呢啲減肥人士😍▫️Herb-Spiced Pork Chop Rice (525.8kCal)另一款就要咗豬扒嘅椰子飯 未食過椰子飯嘅我 覺得好新奇之餘 竟然味道比普通嘅澱粉質飯更加好食🔥豬扒唔鞋 再加埋

▫️ 自選組合 $58起
今次我叫咗呢款自選組合 可以揀返自己鍾意既食物
✅烤鴨胸 ✅香煎三文魚 ✅牛肉餅
✅白蘿蔔泡菜 ✅牛油果 ✅蒜蓉芥末汁 ✅椰青水

另一款就要咗豬扒嘅椰子飯 未食過椰子飯嘅我 覺得好新奇之餘 竟然味道比普通嘅澱粉質飯更加好食🔥豬扒唔鞋 再加埋我鍾意食嘅羽衣甘藍 煙鴨胸厚身之餘 油份滿滿 食落唔會令到你覺得太清淡唔想食 真係一個唔錯嘅選擇!如果喺附近返工 我應該會成日都食🙌🏻
2023-04-09
10 分鐘 (堂食)
2023-04-09 122 瀏覽
識我嘅朋友都知道我lunch其實好多時都淨係食沙律,但係好多時食沙律菜都食到悶,因為款式又唔多。今次終於有時間試下以健康又多款式嘅饗量。肉類、豆類、飯麵類都可以自由選擇,同埋會標示晒每一樣食材嘅卡路里,所以變化都好多,一定有一款啱你心水。每一款Signature Bowl都已經配搭左五款唔同顏色嘅蔬菜:羽衣甘藍、南瓜、櫻桃蕃茄、沙葛同埋紫洋蔥。Omega Squat香煎三文魚配中式沙律菜、紅腰豆、蒔蘿水瓜柳醬。另外我再加配亞麻籽、南瓜籽、七味粉和椰子水。三文魚外皮煎到香脆但係一啲都唔油膩,醬汁又清新開胃。Beef Thrust 牛肉餅配糙米、鷹嘴豆和白蘭地洋蔥醬。牛肉餅肉身軟腍又充滿肉汁,糙米又可以補充纖維,醬汁又充滿酒香嘅味道。Duck Lift 烤鴨胸配蕎麥麵、毛豆、大蒜醬油醬。鴨胸同我印象中粗嚡嘅口感好唔同,口感軟腍又易入口。另外蕎麥麵彈牙又低卡路里,好適合健康嘅人士食用。饗量 (海濱匯) (觀塘)觀塘海濱道77號海濱匯2樓12-13號舖

Omega Squat

Beef Thrust

Duck Lift

饗量 (海濱匯) (觀塘)
觀塘海濱道77號海濱匯2樓12-13號舖
💚Your healthy meal choice | Fete Up (The Quayside)@feteuphk Since I’m feeling a little fed up with so so many nice dinners recently, I’ve been looking for some healthy lunch options in Kwun Tong to hopefully detox my body system a bit🤭Finally I found Fete Up at the Quayside which is actually near Ngau Tau Kok and it’s only like 10-15 mins away from where I work☺️Fete Up currently has 3 shops in Central, Quarry Bay and Kwun Tong and they are all available for both dine-in and takeaway👍🏻Super conve
@feteuphk

Since I’m feeling a little fed up with so so many nice dinners recently, I’ve been looking for some healthy lunch options in Kwun Tong to hopefully detox my body system a bit🤭Finally I found Fete Up at the Quayside which is actually near Ngau Tau Kok and it’s only like 10-15 mins away from where I work☺️Fete Up currently has 3 shops in Central, Quarry Bay and Kwun Tong and they are all available for both dine-in and takeaway👍🏻Super convenient‼️

Super Bowls
🍽Average price per head: $60-$100
🕰Time: 12:30 (most of the people work nearby would just order takeaway 🥡 which only takes like 5 mins for the whole process)

There are 8 signature bowls with the selections different kind of meats such as beef 🥩 lamb 🐑 chicken 🍗 duck 🦆 and salmon. Each Bowl Comes with a base. The selection of 5 Color veggie base - Kale, Pumpkin, Cherry Tomato, Jicama and Red Onion 🧅 a Bean and topped with Flax + Pumpkin Seeds ❤️

You can also Build Your Own Bowl from $58 - simply order from Kiosk. It shows the respective calories, fats and proteins of each ingredient. It’s honestly the best function from the restaurant😍I don’t have to calculate the calories on my own‼️

We ordered make your own bowls and one of my colleagues ordered an Omega Squat ($122). The portion is unexpectedly large and it’s actually fulfilling😋with the chicken and fish in my bowl, I gained enough amount of energy and protein for the day👍🏻such a wonderful option for OL, people who workouts and people who are on keto diet ☺️Highly recommended‼️

On top of the bowls, additionally I tried two fete balls, including Almond Apricot Fete Ball ($15) and Balsamic Chocolate Fete Ball ($15). I LOVE THEM BOTH😋non-sweetened but fulfilling in a healthy way❤️it’s nice to have one after gym🏋🏻‍♀️

Bible rating: 9/10

📍Location: The Quayside, 77 Hoi Bun Road Shop 12 & 13, Tower, 2F, Kowloon Bay
Omega  Squat
Balsamic Chocolate Fete Ball
5 分鐘 (堂食)
Omega  Squat
Balsamic Chocolate Fete Ball
  • Almond Apricot Fete Ball
2023-03-29 94 瀏覽
發現OpenRice 外賣自取有回贈,就同同事用app order完嚟拎,仲可以上一層去空中花園食,有啲涼風幾舒服!今次試咗 #糙米 ,比平時坊間嗰啲冇咁硬身,易入口好多!菜類佢迫你至少揀6樣,所以啱曬唔夠菜嘅我🤭,今次揀咗 #西蘭花 🥦、 #醃白蘿蔔(有啲似平時韓國嗰啲)、 #沙拉菜 (一般沙律菜,冇特別,下次可以揀返羽衣甘藍🥬),然後照舊揀紫洋蔥、紅菜頭、烤南瓜🎃! 今次肉食就揀咗 #牛肉餅,再揀 #蒜豆醬 嚟配佢,肉餅夠juicy,個汁又唔太漏,加埋 #紅腰豆 🫘,飽到食淨啲南瓜當下午茶,同事都話我介紹得好,唔洗成日買凍冰冰沙律🥗咁悶!

2023-03-26 74 瀏覽
有時想食得健康啲,食沙律剩係得菜又好似唔夠飽,而且啲醬有時過多反而仲肥,最慘係主食方面,肉嘅種類唔夠多,食得多好易悶。呢間算多款揀,醬汁多又特別!個底我揀咗 #椰子飯 ,少少椰汁🥥香,飯仲熱辣辣!冬天唔洗淨係食凍嘅菜,佢有好多煮好嘅菜,我揀咗: #烤菜花 (即係椰菜花)、 #烤南瓜 (比想像中大件)、青瓜 、紅菜頭 (佢應該用醋醃過,酸酸地,幾好味)、紫洋蔥 (係煮過嘅,唔怕平時沙律啲生洋葱,食到「嗱胃」)、沙葛 (平時少啲食到所以揀佢,幾爽口,口感似醃蘿蔔,不過冇酸味)!主食試咗佢最基本價錢嘅 #雞肉餅 ,估唔到都幾厚同大,加上醬汁揀咗 #香醋蜜醬 ,所以配埋好好味,健康都可以好味!豆類揀咗鷹嘴豆,又係較少買嚟煮,加上飽肚又高纖!額外加咗$1要亞麻籽和南瓜子,呢個可有可冇🤭~
呢間算多款揀,醬汁多又特別!

個底我揀咗 #椰子飯 ,少少椰汁🥥香,飯仲熱辣辣!
豆類揀咗鷹嘴豆,又係較少買嚟煮,加上飽肚又高纖!
額外加咗$1要亞麻籽和南瓜子,呢個可有可冇🤭~
外賣自取
一早已經聽過呢一間主打健康外賣快餐嘅沙律點,但係其實佢哋除咗沙律之外仲有好多唔同嘅健康選擇,例如係糙米飯、蕎麥麵等等,啱晒咁多位注重健康嘅外食人士🤤今次蛋白質就揀咗佢哋最出名嘅牛肉餅,唔講得笑真係好正,食落去好似平時啲邪惡漢堡扒咁樣,入邊仲有啲洋蔥所以勁香,牛肉味亦都好出,但係佢哋因為係主打健康,寫晒卡路里喺度,脂肪亦都唔會好高,真係食得又好味又可以健康😚另外都幾鍾意佢哋嘅南瓜、羽衣甘藍同埋鷹嘴豆,佢哋整體來講份量都算幾豐富🥳

• 牛肉餅
2022-12-13 435 瀏覽
#20221209 🤍📍Fete Up @feteuphk 觀塘海濱道77號海濱匯2樓12-13號舖 🍽中環雲咸街31號地舖鰂魚涌英皇道933號御皇臺地下4號舖—————————————————————#BuildYourOwnBowl $60🥢 #HalfCoconutRiceHalfSalad 🥢 #MixedPatty +$25🥢 #Basic5ColoursVega 🫧 #Kale #Pumpkin #CherryTomato #Jicama #Beetroot 🥢 #Chickpeas 🥢 #CurrySauce🥢 #FlaxseedsAndPumpkinSeeds🥢 #Togarashi .💭自選組合有9個steps要揀野,選擇困難既朋友都係揀返set好左既飯啦😅佢啲野食都有卡路里show出尼,對要控制熱量既人尼講好有用👍🏼減肥真係建議食呢間,完全唔會餓住個肚仔,因為佢份量完全對得住個價錢,揀左半椰子飯半菜,兩樣都好多,仲要有幾舊飽肚既南瓜🎃個肉餅係pre-made有啲似大快活,咖喱汁係印度咖喱味🍛略嫌汁有啲少🤏🏼如果多返啲汁撈飯仲正,整體尼講成個組合好豐富有營養,就算唔減
#20221209 🤍
🥢 #Chickpeas
🥢 #CurrySauce
🥢 #FlaxseedsAndPumpkinSeeds
🥢 #Togarashi
💭自選組合有9個steps要揀野,選擇困難既朋友都係揀返set好左既飯啦😅佢啲野食都有卡路里show出尼,對要控制熱量既人尼講好有用👍🏼減肥真係建議食呢間,完全唔會餓住個肚仔,因為佢份量完全對得住個價錢,揀左半椰子飯半菜,兩樣都好多,仲要有幾舊飽肚既南瓜🎃個肉餅係pre-made有啲似大快活,咖喱汁係印度咖喱味🍛略嫌汁有啲少🤏🏼如果多返啲汁撈飯仲正,整體尼講成個組合好豐富有營養,就算唔減肥支持健康既都可以試下
#觀塘美食 #中環美食 #鰂魚涌美食 #🐷_美食
2022-09-19 680 瀏覽
因為減肥,唔食澱粉質,平常都是自己帶午餐,昨晚太攰冇準備,上網睇下附近有咩啱食,開心大發現呢間就似我平時自己整嘅午餐,而且有晒卡路里標示,一於去買嚟試。我㨂咗自選組合, 食物餐單如圖。 味道就係平時減肥餐、沙律菜嘅味道咁啦。重點係, 第一次幫襯,送咗條菜蟲🐛俾我做見面禮, 於是成盒午餐唔洗食, 咁就幫我嘥咗60蚊,又減咗一餐肥啦,我係咪應該多謝佢呢😤。

送蟲蟲
2022-08-26 574 瀏覽
打工仔每日三餐都出街食,多肉小菜。想營養均衡,自選沙律餐係一個好嘅選擇。有基本嘅蔬菜,南瓜蕃茄仔,紅菜頭,堅果、鷹嘴豆,雞肉同蛋,仲有唔同嘅醬汁可以選擇配搭唔同嘅口味。仲可以計住卡路里,食得飽又唔怕肥
2022-08-25 363 瀏覽
減肥期間都幾驚外食因為唔知佢幾多卡路里 感覺就有啲不安🥶咁岩見到哩間舖有標哂啲卡路里就即刻去左買😝🐮Beef Thrust $70拎落勁重手😯入面都配左好多唔同既配料因為加左7味粉所以食落帶點微辣😋牛肉餅大塊得黎夠厚身食落唔算juicy但有啖啖肉既感覺🥹加左糙米鷹咀豆等配料我特別鐘意佢既南瓜😚唔會係一pat野偏淋而係有少少粉粉地似番薯既口感☺️食落都帶啲甜味大致上既配料都算好食😋除左左下個有一堆口感似蘋果但食落冇味既粒粒(我完全唔知咩黎 有冇人可以話我知)😅以外食黎講都算係健康少少而又飽肚又好味既好選擇👍🏻成個餐573卡路里黎講都幾飽肚 食完之後過左5個鐘都未餓😂不過可惜既係貴左少少👍🏻推薦指數4/5🚩Fete up
減肥期間都幾驚外食

不過可惜既係貴左少少
👍🏻推薦指數4/5

🚩Fete up
2022-07-14 569 瀏覽
- 🔥健康好味飽肚bowl🔥 最近發現呢間餐廳主打健康路線,仲提供埋食物的kcal,方便減肥人士🤩今日終於去到觀塘分店試下,分店有少量座位可供堂食,點餐亦非常方便,可以到點餐機嗌野食,🥰既有配搭好的menu,都有自選餐單,自由度甚高⭐️  《Build your own bowl》$58+5(添加溫泉蛋) 分量超級多,滿滿蔬菜嘅一餐,仲要五顔六色,夠曬色彩繽紛,令人食慾大增🤤當中包括有羽衣甘藍、南瓜、櫻桃番茄、紫洋蔥、醃蘿蔔(原為沙葛),配菜有鷹嘴豆、南瓜籽、七味粉等,飯底椰子飯伴沙律,肉類選擇左雞肉餅,醬料係咖喱醬,我仲額外添加溫泉蛋添😄😆  椰子飯伴沙律 椰子飯充滿椰子香氣,同咖喱醬一起食都幾夾,可以嗌半飯半沙律感覺都健康啲🤣  蔬菜 蔬菜新鮮,口感爽脆!尤其係南瓜同櫻桃番茄超級甜,唔會過腍🥳食到本身蔬菜嘅甜味,我認爲係蔬菜入面既MVP🤣🤣醃蘿蔔酸酸甜甜,同沙律&羽衣甘藍一起食就增加味道層次,連額外醬料都唔需要❤️  雞肉餅 雞肉餅調味出色,微微煎香,同埋超級厚肉,估唔到分量咁大先得135kcal,雖然肉質偏鞋口,但配搭咖喱醬都不錯~👍🏻  總括來講呢個bowl真係好高質😚價錢唔貴味道
- 🔥健康好味飽肚bowl🔥

椰子飯伴沙律

蔬菜

雞肉餅

總括來講呢個bowl真係好高質😚價錢唔貴味道又好,出面買個沙律都係差不多價錢,🤣呢個性價比真係好高!
  - 分數:4.2/5

- 🏠  Feteup
  • build your own bowl
2022-02-26 869 瀏覽
係「好燒味」買完燒腩仔, 又係Mano買完Pizza之後, 俾我無意中發現有一間「饗量」Fete Up, 係時候要買番啲健康嘅食物 balance一下😂 🌟Duck Lift $81~ 買咗呢盒燒鴨胸健康餐,顏色好豐富,份量好多,我地幾個人都幾乎食唔晒🤭 除咗有主要嘅肉類燒鴨胸之外,仲有超級多份量嘅蔬菜🥬。鴨胸好大件好厚身,肉質好淋好滑配菜有好新鮮的羽衣甘藍、毛豆、洋蔥🧅車厘茄🍅沙角、仲有我最鍾意嘅南瓜🎃超級新鮮香甜除咗煙鴨胸同埋海量嘅蔬菜之外, 仲配埋蕎麥麵,蕎麥麵好掛汁,配埋特製醬油,非常惹味🤤❣️下次會試吓佢其他既 Signature Bowls 🤩📍饗量 (海濱匯) (觀塘)觀塘海濱道77號海濱匯2樓12-13號舖

🌟Duck Lift $81

❣️下次會試吓佢其他既 Signature Bowls 🤩

📍饗量 (海濱匯) (觀塘)
觀塘海濱道77號海濱匯2樓12-13號舖