2016-04-29 6874 瀏覽
在週末的日子,每隔一段時間,總會來到「世貿中心」內的餐廳午饍,除了商場內的餐館,商廈低層的餐廳也在名單上。整棟「世貿中心」的餐廳,至少有六成曾經幫襯,部份甚至已經結業或易手經營。唯獨有一間餐廳,一直沒有機會幫襯,甚至沒有機會放在考慮名單內,就是【香港世界貿易中心會】,皆因是私人會所,只招待會員。其實,香港有許多聲稱只招待會員的會所,但入會並非什麼困難事情,只要願意每年俾一千幾百會費就可以了。但有部份較高級的會所,則要幾萬元入會費,另外再加萬多元年費,【香港世界貿易中心會】正是其中之一。論級數,雖然與【中國會】或者【美國會】等,尚有一大段距離,但也並非我們這些小市民願意花掉的入會費。是晚機緣巧合,公司安排來到這裡晚飯,終於可以一嚐。會址位於銅鑼灣世貿中心的頂層,但整層大部份空間都是用作餐飲及飲宴場地,見不到其餘會所設施。裝修非常非常普通,完全沒有特色風格,與一般級數的中式酒樓沒有大分別,很多新派連鎖酒樓集團的裝修及室內環境,還要比這裡優勝。如果作為飲宴場地,實在比不上酒店宴會廳及其他婚宴專門店酒樓。雖然平時不太喜歡飲紅白酒,也不懂得欣賞平酒、貴酒的質素分別,但同事說,會所安排的紅酒及白酒

雖然平時不太喜歡飲紅白酒,也不懂得欣賞平酒、貴酒的質素分別,但同事說,會所安排的紅酒及白酒的質素相當不錯,儘管要一杯白酒試試。對筆者來說,這杯白酒有淡淡的果味,最重要是酸度不重,容易入口。
不愧是私人會所,餐具雖然不是特別訂制,也沒有會所的 logo,但明顯經過精心挑選,相當別緻。
公司飯局與一般中式筵席沒太大分別,有中式冷盤、熱葷、蒸魚、湯羹、時令蔬菜、炸子雞、麵/飯、糕點及生果。私人會所宴會的最大好處是優質服務,可以媲美五星級酒店的餐廳,侍應與客人的比例非常之高。就像我們就像這一晚,平均每一枱都有兩名侍應招呼。但另一方面,所有菜餚已經由侍應們在另外一張枱分菜,所以沒有機會拍攝到整碟菜式的原貌。
紫薯百合伴鮮鮑魚// 可以形容為「日式 x 滬式」冷盤。紫番薯泥微暖,皆因凍番薯很難想像會好食。薯泥夠甜,渣宰及番薯根用幼眼濾網擠壓隔走,很幼滑。反而薯泥上面的一片鮮百合及一抹沙律醬有點不倫不類。鮮鮑魚是細號南非鮮鮑,質素及件頭較大連鮮鮑優勝。鮑魚蒸熟後,再在雪櫃降温,上碟時切片;煙韌、軟腍、鮮鮑味甜。形容為滬式因為廣東菜很少冷盤,而滬菜冷盤在中菜中算多變;日式則全因那一碗小碗用來蘸鮑魚的豉油帶有日式醬油的味道。
紫薯百合伴鮮鮑魚
雞茸燕窩羹// 所有中式湯羹的湯底都是精粹及靈魂所在,啖一口燕窩羹,金華火腿鮮雞湯底味道鮮甜又帶有火腿鹹香,再加上哪一絲絲蛋白,更增添了外觀的吸引力。反而雞蓉及燕窩絲味道相對清淡,變成了陪襯品。
雞茸燕窩羹
清蒸沙巴龍虎斑// 今時今日,越來越多養殖石斑,其中尤以養殖沙巴躉產量高、價錢平,普通酒樓最愛採用;但論魚味遠遠及不上正宗老虎斑或龍躉,論肉質鮮甜嫰滑又比不上東星班;甚至會肉質粗糙及帶有魚腥味。餐牌雖然寫上沙巴龍虎斑,估計就是養殖沙巴躉。
清蒸沙巴龍虎斑
始終是利用酒樓的大蒸櫃蒸魚,時間又控制得宜,肉質未至於粗糙、也沒有渣,接近野生老虎斑或龍躉的質素,但魚味始終稍遜一籌。但筆者食蒸魚最愛蘸上大量的蒸魚豉油,由於豉油味道調教得非常之好,可以彌補魚味的不足。
鮮茄炒鮮蝦仁// 全晚最佳的菜式,看似普通卻出奇地好味道。一般的中式菜餚喜歡用西芹炒蝦仁,但用原來用鮮番茄配搭卻是出奇地味道和諧。
鲜茄炒鮮蝦仁
番茄不酸不甜,卻又非常調和,真的很難形容。大大隻的蝦仁固然爽口鮮甜,沾上了茄汁及蕃茄蓉之後,味道更添增次。
珍菌扒菜苗//
有三款普通菌類:鮮冬菇、鮑魚菇及磨菇。菜苗其實是菠菜頂端的墨綠色嫩葉,菜莖已經去除,所以特別嫩滑。整體味道一般,沒有亮點。
珍菌扒菜苗
當紅炸子雞// 每餐中式飲宴的必備菜式,通常去到這一道炸子雞,所有人都飽了八分,很多時候都會食剩不少,而且,很多中式炸子雞都肉質粗糙兼沒有雞味。但這兩件炸子雞肉質軟滑、雞皮脂肪少、味道鮮甜、雞味濃又多肉汁,真的想再食多一兩件。有別於一般炸子雞,雞皮不算特別香脆;表面脆口得來又保持一點點軟滑。筆者的口味認為,這一種質感的雞皮比完全脆卜卜的雞皮更好食,保留了一點雞汁,不致於太乾。
當紅炸子雞
薑葱撈麵// 麵條不夠幼身,做不到銀絲幼麵的效果。麵條有一點點殘留的鹼水味,雖然不算刺鼻嗆喉。麵質不夠爽口、彈牙,也做不到廣東麵條特有的嚼勁。之前也曾經在其他中式酒樓食過廣東麵條,結論都一樣,就是絕對及不上坊間雲吞麵名店的出品。【香港世貿中心會】的這一碗薑蔥撈麵,其實已經算是相當不錯,比起大部份雲吞面舖優勝;但無論麵條粗幼、鹼水味的去除以及麵質三方面,就是差了那麼一點點。雖然叫做薑蔥撈麵,但所分到的這一小碟,却一丁點薑葱絲都沒有,也品嚐不到丁點豉油的香味,失去了薑蔥撈麵的重點。
薑葱撈麵
福建炒飯// 炒飯底有相當多的雞蛋,而且炒得夠香、夠乾身而不硬、飯粒分明。材料都是福建炒飯的基本用料,包括冬菇粒、甘筍粒、乾瑤柱絲、蝦粒及帶子粒,但用料夠多;芡汁稀稠適中。與薑蔥撈麵比較起來,福建炒飯好味得多。
福建炒飯
鮮時果拼盤// 鮮果包括西瓜、哈密瓜及密瓜,顏色紅、綠、橙拼湊在一起,非常搶眼。當中以西瓜顏色最鮮艷,味道也最清甜。至於哈密瓜及密瓜則只是剛剛熟透,因此肉質略為偏向爽硬、甜度也不夠高;如果再熟一點,肉質較腍甜,將會更佳。
鮮時果拼盤
美點雙輝映// 已經有一段時間沒有見到這個名字,可以用老土去形容。雖然清楚知道是中式甜點,但這個菜式名稱已經是上一輩、幾十年前的飲宴才會用上,現今的飲宴都會用上比較摩登的名字,又或者用中式糖水替代甜點。一個新派的迷你糕點拼盤,共有4款,每款6件,全部是迷你版,分別為西式鮮果撻、日式芝士蛋糕、中式杏仁酥餅、港式涼粉。沒有侍應分菜,整碟拼盤上枱,終於可以自由選擇。
美點雙輝映
揀了芝士蛋糕、鮮果撻及杏仁酥餅各一件。
士多啤梨撻與【美心西餅】的出品沒有大分別,士多啤梨甜度不高,撻底不夠鬆脆。
芝士蛋糕不夠軟滑及黏口,芝士分量偏少,缺少了日式芝士蛋糕的質感,反而有一點似牛油蛋糕,但又較牛油蛋糕鬆化。
始終是以中式餐飲為主的會所,還是那一件中式杏仁酥餅最好食,夠酥口,完全做到中式曲奇的精髓。
這裡的菜餚雖然並不是十分出色,但整體服務質素真的不錯,加上地點位置優越,確實是請客食飯的一個不錯的選擇。

2016-03-11
雞茸燕窩羹
鲜茄炒鮮蝦仁
福建炒飯
當紅炸子雞
2015-03-09 4861 瀏覽
好鍾意喺世貿會飲茶,個環境舒服,靜靜地,又有得高空望住個海,全部食物嘅水準都好高。特別推介豉油皇炒麵。我每一次去到都會食。佢炒得好乾身但唔會乾到硬,豉油味好夠但食完唔會咸到喺咁飲水,麵好有咬口但唔會好似橡筋咁。芽菜,葱段,食落爽得嚟唔會太生。每一條麵同配菜都有足夠嘅豉油包住。呢個豉油皇炒麵真係世界級。
豉油皇炒麵
豉油皇炒麵
2012-11-20 3947 瀏覽
今天係Happy Friday, 有幸得到客戶的邀請, 中午全公司一起到世貿中心的世貿中心會品嚐大閘蟹。12點多到達會場, 環境真的不錯, 玻璃外都能盡覽海景。而且枱和枱相隔的位置也很闊, 坐得十分舒適。侍應們都十分友善~傾下偈, 影下相~等到1點多終於準備開始食大閘蟹!! 說真的, 小妹真係第一次食大閘蟹, 本身想食其他小菜便好了, 但在同事們的極力推篤下, 便決定便豁了出去!!客戶亦教授我們如何快速地拆蟹! 睇到哇哇聲, 對於小妹來說, 原來拆蟹都有咁多學問, 真係獲益良多!客戶所提供的大閘蟹介乎在5.5-6兩之間, 而且蟹腳側的毛是金啡色的! 所以算是一隻靚蟹。打開後看到金黃色的蟹膏, 首次品嚐後, 感覺十分鮮甜美味!! 意想不到連蟹腳的肉也這麼鮮甜! 大家都食到很雀躍!! 哈哈, 難為了正在懷孕的同事, 不能一同分享這美味的食物。不過由於大閘蟹屬於高膽固醇的食物, 還是食一隻夠了!! 品嚐完這次大閘蟹後, 小妹回想起便津津有味!食完大閘蟹用檸檬水洗洗手後就要飲返杯花雕酒或薑茶驅寒, 不過小妹兩種都覺好難頂, 兩隻都"咪咪"一口便算了!之後便陸續上菜, 先黎咕嚕肉, 食落外皮炸得
擺陣開餐
舒適的環境
海景
為牠豁出去「大閘蟹」
之後便陸續上菜, 先黎咕嚕肉, 食落外皮炸得香口可口, 啖啖肉, 配埋甜酸醬, 真係好好味!!
上湯芥蘭 & 洋蔥炒牛柳
上湯芥蘭, d菜好新鮮, 條條都食到"索索"聲, 以上湯烹調, 特別鮮味。
洋蔥炒牛柳, 此菜較遜色, 不過牛柳勝在唔多筋, 食落唔會太韌, 唔會食到牙骹軟。
脆皮豉油雞
脆皮豉油雞, 雞皮部份皮薄, 能吃到雞皮位置脆脆的, 脂肪也是很薄的一層, 而且肉質細嫩, 不錯吃!
鮮蝦雲吞麵
每人一碗鮮蝦雲吞麵, 鮮蝦雲吞大大粒, 就黎滿瀉呢。雲吞麵麵條彈牙, 重點是鹼水味不重。
而鮮蝦雲吞內裡亦有大大隻的鮮蝦, 爽口彈牙, 好吃。

飯後當然又係甜品時間, 桂花糕、合桃酥和鮮果盤。
合桃酥
桂花糕, 晶瑩剔透, 淡淡的桂花香食落很清新, 口感不會太硬實!
桂花糕
合桃酥, 本身還以為會是微熱的所以有點失望 (因為通常飲宴的都是暖的)。但吃落原來也不錯, 十分鬆脆和有合桃香。
鮮果盤
鮮果盤, 食件生果清清飽滯感, 這餐中午足足吃了4小時, 但是十分滿足呢!

午餐
擺陣開餐
舒適的環境
海景
為牠豁出去「大閘蟹」
鮮蝦雲吞麵
合桃酥
桂花糕
鮮果盤
  • 咕嚕肉
  • 上湯芥蘭
2012-08-30 2970 瀏覽
今日同Honey嘅朋友即興飲茶, 週圍都Book唔到位, 最後去咗世貿中心頂樓嘅世貿會(只招待會員)...嘩!!! 呢度個景好正呀!!! 今日天色真係好靚, 對面海嘅景色一覽無遺!!!服務員伯伯話今日未算最靚, 最靚嘅時候真係好似一幅畫咁靚喎, 不過一年冇幾多日... 我地笑佢話佢就好啦, 每日返工有咁靚嘅景睇... 佢話佢係度燃燒咗好多青春喎!!! 難為我地係個密室度燃燒咗好多青春...煎臘味蘿蔔糕--賣飛佛... D蘿蔔有手指尾咁大條, 好足料呀!!!蔥花炸兩--都OK喎...蟹子蒸燒賣--都幾好味!!!古法馬拉糕--呢個我鐘意呀!!! D顏色好靚!!! 夠晒鬆, 仲食到蔗糖嘅甜味...蜜汁叉燒包--好多叉燒, 個蜜汁都好香甜, 好好味!!!南瓜粟米肉碎粥--煲得好綿, 好得!!!油鹽水菜芯--菜芯OK喎, 仲加咗D冬菜絲, 好爽口...食完晒點心, 傾傾吓計, 服務員就奉上2碟甜品... 咦??? 我唔覺有人落過Order嘅??? 不過見大家都不以為然咁食落肚, 我都冇問... 埋單時先知係送嘅, 仲要冇加一... 嘩!!! 好抵呀!!!合桃酥(送)--又鬆化又脆, 仲好香合桃味

蔥花炸兩--都OK喎...
蟹子蒸燒賣--都幾好味!!!
蜜汁叉燒包--好多叉燒, 個蜜汁都好香甜, 好好味!!!
南瓜粟米肉碎粥--煲得好綿, 好得!!!
油鹽水菜芯--菜芯OK喎, 仲加咗D冬菜絲, 好爽口...

合桃酥(送)--又鬆化又脆, 仲好香合桃味, 細細塊啱啱好一啖一塊, 正!!!

杞子桂花糕(送)--好清香嘅桂花味, 微微嘅甜味, 正!!! 個Packing攪到個樣好似黑朱古力咁, 好矜貴呀...
中茶部大約有20張枱, 如果FULL咗係唔會再加枱... 枱同枱之間有一定嘅距離, 座位好寬敞, 環境寧靜, 傾計一流... 服務又好, 加埋個靚景, 真係傾到唔願走...
  • 煎臘味蘿蔔糕
  • 古法馬拉糕
  • 蜜汁叉燒包
1K
2011-05-03 1648 瀏覽
真係好耐冇上來食了.今晚人少少, 一家人上來食返餐先~已book, 不用等, 坐了窗邊, 香港夜景真係美麗!過左一陣才留意到d 野係金啡色, 好grand 呀~叫了一人一個main course, 不過大豬女友卻揀了重分量的surf & turf !!!!頭盤share 喇.先上個 caesar with apple沙律呢樣野, 只要用料新鮮就無械可擊, 呢點肯定做到了.蘋果好爽呢.女友叫的是 coriander salmon fillet and australian lamb loinsurf&turf 食兩味, 勁呀...d 汁幾香香草味, 食塊三文先, 一切開, 好正呀, 入面係5成熟, 半透明, 掌握得很好, 讚!羊5成, 也很好, 但給塊三文比了下去了~我的Australian tenderloin with poached pears.Medium 就medium, 也掌握得一流, 再讚. 色香味俱備.梨少許甜, 好配d汁.服務方面, 好細心, 笑容夠晒, 100分!其實surf & turf 系列, 真係一人食都好大份, 食了湯及沙律分分鐘食唔晒. 不過, 見大豬食得
真係好耐冇上來食了.
今晚人少少, 一家人上來食返餐先~

已book, 不用等, 坐了窗邊, 香港夜景真係美麗!
過左一陣才留意到d 野係金啡色, 好grand 呀~

頭盤share 喇.
先上個 caesar with apple
沙律呢樣野, 只要用料新鮮就無械可擊, 呢點肯定做到了.
蘋果好爽呢.

surf&turf 食兩味, 勁呀...

羊5成, 也很好, 但給塊三文比了下去了~

梨少許甜, 好配d汁.

服務方面, 好細心, 笑容夠晒, 100分!

其實surf & turf 系列, 真係一人食都好大份, 食了湯及沙律分分鐘食唔晒. 不過, 見大豬食得咁開心, 我下次都叫返個"隊" 爆自己一次先~~
係我哋公司既X'mas Party, 照舊係Lunch 搞, 照舊去噃世貿中心38樓既「香港世界貿易中心會」,我嚟做咗近四年, 公司就嚟足呢度搞X'mas Party 三年!!不過老老實實, 呢度啲嘢真係幾得架! 好食過好多四星級既酒店同酒樓架! 呢度係For member only 架!而且價錢絕對合埋, 呢度既意思係唔諗住點賺啲客錢, 因為已經收咗年費, 所以只係想提供一個舒適既地方比啲客喎~頭盆: 黑松露烤玉帶沙律呢個淨睇樣都知得啦!! 未食都可以比90 分啦! 其實唔係好食到黑松露味, 但係個帶子係半生熟架! 所以好鮮甜喎~ 正!紅燒花膠絲竹笙生翅食咗兩匙先記得映相, 超足料, 啲翅果然係牙籤咁粗, 同埋啲花膠又多, 又有我勁鍾意食既竹笙, Good!!清蒸海青斑啲肉蒸得啱啱好, 好滑, 啲汁又好味! X.O. 醬翠蝦球隻蝦都好大隻喎~~ 唔錯! 唔錯!!花菇扣鮑片當然係真鮑片啦! 唔係鮑魚菇嚟架! 好唔好食? 更好食啦! 脆皮豉油雞又係冇失水準之作, 啲皮好香好脆, 又唔太肥, 剛好分比我既係一件雞脾肉同半隻翼, 正!生炒糯米飯嘩! 呢個真係好味呀!! 雖然已經開始飽, 但好
照舊去噃世貿中心38樓既「香港世界貿易中心會」,
而且價錢絕對合埋, 呢度既意思係唔諗住點賺啲客錢,
因為已經收咗年費, 所以只係想提供一個舒適既地方比啲客喎~

頭盆: 黑松露烤玉帶沙律
呢個淨睇樣都知得啦!! 未食都可以比90 分啦!

紅燒花膠絲竹笙生翅
食咗兩匙先記得映相, 超足料, 啲翅果然係牙籤咁粗,
同埋啲花膠又多, 又有我勁鍾意食既竹笙, Good!!

清蒸海青斑
啲肉蒸得啱啱好, 好滑, 啲汁又好味!

X.O. 醬翠蝦球
隻蝦都好大隻喎~~ 唔錯! 唔錯!!

花菇扣鮑片
當然係真鮑片啦! 唔係鮑魚菇嚟架! 好唔好食? 更好食啦!

脆皮豉油雞
又係冇失水準之作, 啲皮好香好脆, 又唔太肥,
剛好分比我既係一件雞脾肉同半隻翼, 正!

生炒糯米飯
嘩! 呢個真係好味呀!! 雖然已經開始飽, 但好食到一粒米都冇淨呀!

魚湯鮮肉餃米線
本來已經九成飽, 但係呢個鮮肉餃又係好味到丫... 外皮又簿又滑, 裡面啲肉足料夠味,
米線亦彈牙, 頂! 個湯仲要係魚湯, 搞到我忍唔住連湯都飲清啦!!

鮮時果拼盆
嘩! 好豐富喎~~ 乜都有啲喎~~
有西瓜、哈蜜瓜、蜜瓜、菠蘿、士多啤梨同奇異果,
不過已經飽晒, 所以只能食到西瓜、哈蜜瓜、蜜瓜、菠蘿同奇異果各一少件...
(後面個盒係老外老細抽中既室內無線電話, 佢就好啦~~~ 不過我個份都唔差! )

美點雙輝映
嘩~~~~~~~~ 個拼盆好靚呀!! 樣樣都好想食, 不過真係好飽喇.....
而且又要幫手映相, 所以最後只係食咗一件哈蜜瓜撻, 幾好味!!

最後埋單24個人,比埋tips都係$9,960,呢度真係得得哋架! 有興趣既朋友不防考慮下入會試下,特別係做生意既人,呢度用嚟招呼客人真係一流架!