2024-12-30 271 瀏覽
公司聚餐,揀咗一間近公司嘅酒店食自助餐。Lunch time一行90人,都好容易book到位。 折頭就唔會有,嘢食非常好,種類好多。最欣賞嘅係佢嘅甜品,超多選擇!價錢中規中矩,唔算特別貴,係一家大細或者多人聚餐嘅好地方。
2024-12-23 404 瀏覽
有魚子醬食嘅afternoon tea,好似好吸引,即管去試試先嘉里酒店大堂座位舒適,面向大落地玻璃,可以望到出面嘅風景,真係好寫意冬日閃耀綻放魚子醬下午茶 $758 (set for two)前菜: 魚子醬配俄羅斯小圓餅,法式酸忌廉,洋蔥,蛋黃,蛋白魚子醬質素真係唔錯,唔同平時喺餐廳食嗰啲,佢唔係好鹹,係淡淡既海水味,夾埋酸忌廉同埋洋蔥好好味偷偷地上網搵,呢一隻魚子醬單價已經要$700每人一件鬆餅及一個布里歐麵包配clotted cream同jam鬆餅好味,略嫌clotted cream唔太特別,可以再香啲鹹點:蟹肉酥盒,吞拿魚tartar,煙三文魚三文治呢三款全部都好好食!造型好靚,材料又新鮮,配料嘅配搭亦都好match甜點:茉莉花椰子蛋糕,雲呢拿香梨蛋糕,栗子撻,黑森林芭菲最推薦嘅係栗子撻,真係好Rich,甜點都好食,不過鹹點比甜點出色飲品:都有數十款咖啡或茶可以選擇,仲可以喺兩小時以內無限添飲只需要follow Kerry Hotel 社交平台再post張afternoon tea既相就可以獲得一杯繽紛士多啤梨朱古力特飲

前菜: 魚子醬
配俄羅斯小圓餅,法式酸忌廉,洋蔥,蛋黃,蛋白
偷偷地上網搵,呢一隻魚子醬單價已經要$700

鹹點:
蟹肉酥盒,吞拿魚tartar,煙三文魚三文治

甜點:
茉莉花椰子蛋糕,雲呢拿香梨蛋糕,栗子撻,黑森林芭菲

飲品:
都有數十款咖啡或茶可以選擇,仲可以喺兩小時以內無限添飲

9-10月開始有不少酒店出秋季的主題afternoon tea set,見到嘉里酒店今次的主題有新鮮日本水蜜桃,又有無花果、柚子、梨同血橙入饌,非常吸引,所以一出就要試試😋環境:枱與枱之間空間充足舒適,大堂有落地玻璃,看到酒店外的花圃園藝同室外座位,天氣好的日子倍感到心曠神怡~不過大堂內好應聲,略嫌嘈咗少~食物:整個afternoon tea set個presentation好仙氣,好多乾冰,賞心悅目☺️前菜的日本水蜜桃🍑又甜又香又多汁,完全無失望!3款鹹點都非常出色!最喜歡柚子蝦多士,多士雖不是和脆口感,但有點似牛油西多士的感覺,配搭柚子蝦好清爽好夾😋4款甜點都同樣非常高質!最驚喜反而黑朱古力合桃蛋糕,朱古力味同合桃味好夾,朱古力香濃而不過甜😌。其次是楓糖香橙芭菲,鍾意佢份量不算多,小吃多滋味剛剛好😋

環境:
不過大堂內好應聲,略嫌嘈咗少~

食物:
前菜的日本水蜜桃🍑又甜又香又多汁,完全無失望!

2024-07-14 4285 瀏覽
我地kkday 訂左67x 一位 誤會左意思 食唔到特點 榴連肉 剩係食到榴連制品 😂😂 Buffet 3 年前 同依家一樣 高水準既👍👍👍座位👍👍 環境👍👍可惜香港經濟大不如前 得3 成滿🥹🥹 我覺得可以搞多d 宣傳 👍
我地kkday 訂左67x 一位

環境👍👍
可惜香港經濟大不如前 得3 成滿🥹🥹

我覺得可以搞多d 宣傳 👍
2024-05-15 3861 瀏覽
今晚嚟到嘉里食自助晚餐喺網上買咗買一送一,四百幾蚊一位閑日嚟食我覺得都算不過不失。佢個場就比較大,咁食物分布喺唔同嘅區域。我自己覺得會比較辛苦,因為要行好遠去攞唔同嘅嘢食。食物方面:佢有蟹腳及海鮮等,不過呢蟹腳好咸唔夠甜,麵包蟹多出個身,質素一般般。刺身嗰啲就反而比較出色。特別係三文魚同埋即食帶子。另外飲品唔錯,有唔同嘅嘢飲:熱茶,啤酒,汽水以及紅白酒,係比較出色。牛肉方面有幾種唔同嘅牛肉,個羊扒聽聞幾好食,不過冇機會食。燒肉都幾好食,有燉湯👍🏻熟食比較少。小籠包唔錯。比較出色嘅可能係甜品。因為佢有哈記嘅雪糕,仲有佢自己製嘅甜品,睇落都好精美。
熟食比較少。小籠包唔錯。
2024-05-14
2024-03-14 3713 瀏覽
題旨要先點明:這次的下午茶體驗要給二!百!分!Shangri-La旗下的tea都很對自己胃口,這次亦然。和傳統英式層架下午茶不同,這裡的甜鹹點以玻璃木盒盛載,像寶石盒一樣,每一件也精緻小巧,女生一定會喜歡♥。(雖然集團的鬆餅是一致的很粉很乾不太好味…但!瑕不掩瑜,放心吃其他就好ฅʕ•̫͡•!-✏️椰子柑橘撻/黑朱古力紅桑子炮仗/焦糖花生金幣/草莓馬丁尼吃Tea最怕過甜過鹹,最滿意的大概是菜單的設計♥,甜鹹的平衡掌握得恰到好處,吃起來不會有負擔,小呷一口咖啡,搭一件small bite就是最幸福的下午(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)。比如甜點的黑朱古力紅桑子炮仗,外層雖是是比較甜膩的巧克力鏡面慕絲,但紅桑子果醬塗層的酸甜很好地中和了整體的甜度,中間的布朗尼能吃到開心果顆粒,層次豐富,細節也講究ʕ ᵔᴥᵔ ʔ。還有草莓馬丁尼!sobert下是草莓琴酒啫喱,一勺到底,sobert從口中化開,緊接順滑的果凍和焦糖蜂巢,莓果的酸和蜂蜜的甜在口中交織,真的幸福感滿滿ʕ´• ᴥ•̥`ʔ。-✏️頂級魚子醬伴俄羅斯小圓餅/魚子醬水牛芝士撻/日本士多啤梨蟹肉撻/煙三文魚魚子醬三文治/鴨肝金柑個人最愛的鹹點一定是蟹肉撻,以非常薄的小片

題旨要先點明:這次的下午茶體驗要給二!百!分!

個人最愛的鹹點一定是蟹肉撻,以非常薄的小片草莓雕砌以成,外型有點像在韓國吃的草莓冰🍧,超級可愛;咬開是蟹肉忌廉,底部是牛油曲奇皮,適當的草莓片減輕了整體膩感,一試難忘。

主角魚子醬當然也沒令人失望啦,整整一盒30g,給得很大方,伴以洋蔥碎、蛋黃、法式酸奶油,塗在迷你鬆餅上吃,實在是太美味啦ʕ´• ᴥ•̥`ʔ。

這間絕對是我近期吃過cp值很高,且將會被我推到爛的一間tea!誠意推介d(`・∀・)b。

(對鬆餅很講究的人除外ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
以法國著名Prunier魚子醬入饌,以馥郁芳香的魚子醬作主要食材,炮製出一系列精緻法式美點。除咗茶點都有魚子醬之外,仲有一盒原盒 30g嘅魚子醬☺️☺️☺️ 海水味都濃郁鹹甜點更以柑桔、炮仗及銅錢為設計靈感,寓意吉祥及好運🫶🏻造型超級可愛環境優美❤️享受美好的下午茶時光🫖喜歡打卡嘅朋友一定唔可以錯過特別喜歡甜品不會過甜,每一款都係有層次、有口感。擺盤都超級精美❤️咖啡同茶都可以同款無限添飲🫶🏻

環境優美❤️享受美好的下午茶時光🫖

喜歡打卡嘅朋友一定唔可以錯過

咖啡同茶都可以同款無限添飲🫶🏻
聖誕節想有儀式感當然係約下fd去食咗tea,係kkday見到呢個由嘉里酒店同彩妝品牌M•A•C合作嘅「冰雪璀璨冬日」下午茶,星期六日都係大概$350一位都算幾抵食,就決定boxing day去一試~ 下午茶以魚子醬為主題,第一份上嘅菜就係原盒30g 頂級魚子醬 Prunier Caviar😳仲配埋俄羅斯小圓餅、蛋黃、洋蔥同法式酸奶油一齊食,呢個份量有驚喜🤩而且魚子醬都好新鮮!好食欸 鹹點方面就有水牛芝士撻、蟹肉撻、煙三文魚三文治同法式大蝦多士,每樣都相當出色同有心思,唔係普通嘅三文治咁簡單,而最驚艷嘅係蟹肉撻同士多啤梨呢個組合!清新嘅士多啤梨,配上鮮甜嘅蟹肉,好過癮,直頭想食多幾嚿🦀 Afternoon Tea當然唔少得佢哋嘅鬆餅,分別有原味同充滿聖誕感覺嘅提子乾及肉桂味,兩款鬆餅都好好食,細細個,鬆軟亦都唔會太乾,驚食唔晒仲可以攞走😝 甜點方面就有黑朱古力核桃蛋糕、車厘子意大利芝士蛋糕、木梨柑橘撻同蘋果芭菲,全部都唔錯,而且唔會太甜太膩,我自己就幾鍾意!最特別嘅一定係佢哋嘅芭菲,好似食緊Apple Crumble咁🍎 飲品方面,每位都可以指定一款飲品,無限任飲,特別要推介佢哋嘅Ker

飲品方面,每位都可以指定一款飲品,無限任飲,特別要推介佢哋嘅Kerry Chocolate,超順滑,絕對喺香港飲過最好飲嘅熱朱古力之一😍

呢個冬日下午茶係同彩妝品牌合作,所以每位都會獲得M•A•C嘅化妝品sample,以為只會係普通幾包sample,但收到個下完全驚艷咗,唔止sample仲有一細盒嘅eye shadow👀

總括嚟講,佢哋下午茶嘅性價比真係好高,可能因為一開始真係冇乜期待,食完成餐真係超級有驚喜,而且啲嘢真係好食,環境都幾好,唔算太嘈吵,幾啱傾偈,幾推介大家嚟試吓~
  • Afternoon  tea
2023-12-28 1141 瀏覽
平安夜同朋友去左Kerry 到食afternoon tea,事緣前一日見到社交平台有介紹佢哋既魚子醬afternoon tea,剛好未諗到去邊,就即日打去預約點知又真係book到🤣.一開始有個魚子醬+俄羅斯小圓餅 。配料有洋蔥、蛋白、蛋白同cream~.鹹點分別有水牛芝士撻、蟹肉撻、煙三文魚三文治、法式大蝦多士。鹹點整體唔錯.鬆餅有原味同提子肉桂,Scone鬆軟,不過肉桂我個人唔鐘意🤣都係鐘意食原味!.甜點有黑朱古力核桃蛋糕、車厘子意大利芝士蛋糕、木梨柑橘撻同粟子香梨芭菲。甜點個人認為一般🤣🤣推介鹹點同魚子醬

2023-12-12 1590 瀏覽
上一次吃 Tea 已經是8月份的事,臨近聖誕就心思思想找間相關主題下午茶。選了紅磡 Kerry Hotel 聯乘專業彩妝品牌 M‧A‧C 的下午茶。用餐地點在 Lobby Lounge,有落地大玻璃,環境都寬敞。凡惠顧兩位用下午茶,每人可分別獲贈一份M‧A‧C 冰雪璀璨節日美妝套裝及禮遇。「冰雪璀璨冬日」下午茶 (HKD 788/兩位用)選定了的咖啡或茶可以兩小時無限添飲,也包括凍飲,但朱古力味道一般。鹹點先送來 Caviar On Ice (30g) 是一盒鹹鮮十足的頂級魚子醬喔。配鬆軟的俄羅斯小圓餅一起吃。另外還有蛋黃、洋蔥和法式酸奶油等,就小圓餅感覺可以給多少少。其他的鹹點放在精心裝飾過的箱子中,看起來頗有聖誕氣氛。煙三文魚三文治用頂級魚子醬和酸忌廉點綴,而且沒有麵包的喔。一片片日本士多啤梨下是蟹肉撻,賣相很不錯。水牛芝士撻看起來同樣很精緻,舖面的是車厘茄 & 頂級魚子醬。個人最喜歡吃的是 法式大蝦多士,多士放置了一會還是很香脆。鬆餅每人有兩個。一個原味,一個是提子乾及肉桂味。不會太乾身,但吃落不算太香。可以配法式果醬和傳統奶油忌廉一起吃。甜品這杯 栗子香梨芭菲 要先享用。栗子味
「冰雪璀璨冬日」下午茶 (HKD 788/兩位用)

就小圓餅感覺可以給多少少。

其他的鹹點放在精心裝飾過的箱子中,看起來頗有聖誕氣氛。
煙三文魚三文治用頂級魚子醬和酸忌廉點綴,而且沒有麵包的喔。
一片片日本士多啤梨下是蟹肉撻,賣相很不錯。
個人最喜歡吃的是 法式大蝦多士,多士放置了一會還是很香脆。
煙三文魚三文治
蟹肉撻
水牛芝士撻
法式大蝦多士

鬆餅每人有兩個。一個原味,一個是提子乾及肉桂味。

甜品這杯 栗子香梨芭菲 要先享用。
栗子味都幾香濃和清甜的香梨、雲尼拿奶凍夾起來有點微妙。
栗子香梨芭菲

除此之外,甜品還有三款。車厘子意大利芝士蛋糕中間的車厘子頗酸。
相對木梨甘橘撻的清香會較吸引,最後是黑朱古力核桃蛋糕的酒味幾重。
車厘子意大利芝士蛋糕
木梨甘橘撻
黑朱古力核桃蛋糕
題外話/補充資料: 食物質素來說其實不錯,但侍應有點迷糊。 像還沒吃完的魚子醬會問是不是可以收 然後飲品叫了添飲,要反復詢問才給。
2023-12-10
$433.4 (下午茶)
蟹肉撻
水牛芝士撻
法式大蝦多士
木梨甘橘撻
2023-09-23 1578 瀏覽
有一日同老公朝早過到嚟黃埔,諗住去食嗰間人氣咖啡店,但係真係好多人排😣。頂唔順條隊,發現原來附近嘉里酒店嘅lounge都有開門,所以過咗嚟食早餐。我哋兩個都叫咗egg Benedict。冇辦法,因為餐廳朝早嘅選擇真係唔多。其他嘢又唔係好夠份量。但係以味道黎講,呢個egg Benedict真係幾唔錯,兩隻蛋都有流心,配菜係西班牙火腿,味道都好甘香。同埋大堂望住維港景,加上又冇乜人喺度,同下面人氣咖啡店大排長龍好大對比。呢間都算係鬧市中可以忙裏偷閑嘅好去處,環境舒服,可以好寫意咁樣坐兩三個鐘,都算係一個難得嘅享受!😎

Egg  Benedict

Egg  Benedict
本來想去 Kerry hotel 7 樓 嘅 red sugar 飲茶但即興冇book 巳 full ~唯有下次whats in 落返大堂 環境非常寬敞舒適嘅 lobby lounge話晒都係酒店 樓底當然非常高多國內遊客 但都斯文唔會大大聲酒店員工積極有善由好天望住外面落雨落到斜曬唔會俾人趕走叫咗個lunch set加一 $372同三五知己慢嘆坐足三個鐘好似話去到 1:30Pm 就會 cut lunch set 晏左會轉 T set👍🏼食曬 四個 course 都係 $338 其實非常抵食雖然食物並唔係話好好食Main course 個牛面珠墩都唔錯粟米湯 熱辣辣 有塊薄脆喺度熱朱古力又大杯又好飲但頭盤一般般 However,頭盤揀咗意大利雲吞已經比我朋友嗰薄切吞拿魚沙律好味 另一個朋友都叫咗個牛肉沙律 $128 最主要係個dressing 冇乜味,要自己加返啲vinegar , black pepper ~最驚喜反而係個甜品 揀咗一個Blueberry同埋一個芒果cake 芒果cake 好食喎~呢度係舒服嘅 ~感覺良好~會再返嚟~

但即興冇book 巳 full ~唯有下次

熱朱古力又大杯又好飲
但頭盤一般般
最驚喜反而係個甜品
揀咗一個Blueberry同埋一個芒果cake

芒果cake 好食喎~

呢度係舒服嘅 ~感覺良好~會再返嚟~

2023-06-07
2023-06-19 1446 瀏覽
Kerry Hotel x【Paul & Joe】💄🐱🏖️共進hightea好時光👭鹹點🧀🌮🥠🥐🥪🥙紅蝦啫喱魚子醬窩夫鵝肝雪糕蜜瓜吉士薯波松露忌廉芝士三文治新鮮烘焙鬆餅原味&綠茶配法式果醬&傳統奶油忌廉甜點🍧🍦🍮🍨🍭🍬🍫🍩🍪簿荷朱古力蛋糕蜂蜜檸檬蛋糕藍莓奶酪撻杏仁餡餅香橙花覆盆子蛋糕⭐凡惠願兩位用下午茶套餐,每人可分別獲贈一 份 PAUL & JOE BEAUTE美妝禮品,以及另一張唇膏及購物禮遇換領券。數量有限,送完即止。 🍸荔枝菠蘿梳打特飲乙杯
Kerry Hotel x【Paul & Joe】💄🐱🏖️

蜂蜜檸檬蛋糕
藍莓奶酪撻
杏仁餡餅
香橙花覆盆子蛋糕

⭐凡惠願兩位用下午茶套餐,
以及另一張唇膏及購物禮遇換領券。數量有限,送完即止。

🍸荔枝菠蘿梳打特飲乙杯
2023-05-08 1076 瀏覽
想同朋友仔靜靜地傾下計又想環境舒適食物質素有返咁上下絕對建議你來這邊試試上星期我又約左老友傾下計我地一樣有兩個小朋友有無盡的育兒話題可以分享而且我地都好中意扮靚3個小時真的不夠用還好這邊坐得舒服連小孩子也喜歡漂亮的環境想HIGH CLASS一點可以揀下午茶套餐漂亮的擺盤非常適合愛打卡的你們低調一點就可以像我們一樣一件小蛋糕或麵包配一杯咖啡或朱古力才$68起非常超值食物的水準也很不錯哦
想同朋友仔靜靜地傾下計

才$68起
非常超值
食物的水準也很不錯哦
2023-03-20 1033 瀏覽
Sunday to enjoy the “DELIGHTFUL AURA! AFTERNOON TEA” 「炫光閃爍」下午茶💓So worthy to try this afternoon set. Only $668 for two persons with the delightful gifts from 3ce.