2021-04-17 441 瀏覽
平時一向覺得佢幾好食,所以一直有叫呢間野食,但今日出事,叫左4個餐,,其中一杯凍朱古力飲落覺得奇怪,倒出黎見到杯底好多異物,另一杯飲到尾倒出黎發現有煙頭煙灰,已報食環署跟進了
凍朱古力
外賣送餐
2021-02-24 267 瀏覽
香港地是美心旗下的品牌,走茶餐厅路线,根据以往的消费,质量是可以接受的。路过时还有下午茶餐,每份都是30至40多元,不贵!反正有点肚饿,马上走进去一试。下午茶套餐不少款式,选了一个鷄髀肉碎蕃茄米线,饮料配咖啡。咖啡先上,是蒸馏咖啡加了花奶。虽然不够浓郁,但口感是滑溜,还是可以接受的。后上主菜,米线和鷄髀分开。先吃米线,加了肉碎后不会太单调,而且蕃茄汤够味,真心的说可以。然而鷄髀就失了很多分,皮有三分之一以上㶶了,味道又太咸。另外肉有点 “削”,吃不到实质的口感。以前经常吃美心的鷄髀,无论炸髀和油髀都好吃,这次有点失望。

下午茶套餐不少款式,选了一个鷄髀肉碎蕃茄米线,饮料配咖啡。
咖啡

炸髀肉碎蕃茄米线餐

以前经常吃美心的鷄髀,无论炸髀和油髀都好吃,这次有点失望。
2021-02-24
咖啡
很貴的早餐,卻沒有應有的質素。細細的腸仔。開餐第一口獻給腸仔,收穫的卻只有「失望」二字。毫無味道可言,日本🇯🇵性冷淡設計風格的腸仔,除了一絲黑胡椒味,沒有其他。腸仔不濃郁不Q彈不馨香,毫無味道可言。班尼粉盤邊那一抹扎眼的湯汁時刻提醒著我鋪頭服務的劣質和廚師的不用心。唯一讓我欣慰的是湯汁的味道,滑蛋的不腥,仔包的平常,沒有被滴到咖啡的杯盤,卻無法掩蓋寒冷天氣下班尼粉湯汁缺少「熱度」所帶來的信息。
2018-06-14 889 瀏覽
午飯時間 在土瓜灣想找間坐得舒服的茶餐廳都不容易! 咁巧路過見到開左了香港地,就入去試下! 我叫了一份 叉燒龍蝦湯意粉! 仲有炒滑蛋同埋多士一齊配埋! 好豐富! 🤤🤤🤤 龍蝦湯味道都算濃郁!炒蛋也很滑! 整體都好好味! 我把湯都吃光了👍🏻👍🏻 套餐仲包埋熱咖啡! 盛惠70蚊有找!
2018-06-06
2018-04-05 628 瀏覽
呢間茶餐廳裝修時尚、環境衛生,估唔到係美心集團旗下餐廳之一,隔離係美心快餐店連在一起,我幫襯左呢間茶餐廳好多次啦,質素管理得唔錯,每次質素都可以維持到!好多時我都會叫A餐,因為價錢最平又最大份,不過我今次叫咗另一個套餐,佢嘅炸魚好厚,魚肉結實,麵包厚的,帶甜,新鮮熱辣辣好香脆,雞蛋係用日本嘅蛋,炒得好香滑,嘢飲大大杯,只係30幾蚊!平時其他茶餐廳很普通也要這一個收費!最重要依度估唔到服務質素非常之好,店長經理同侍應招呼態度親切有禮,富有人情味,一般茶餐廳都唔會有BB櫈,但係呢一間就有啦,座位寬闊,星期六日會早上比較多人,需要排隊!
  • 早餐
2017-10-15 622 瀏覽
本因今天要上班,正因為8號風球的問題,便多享受了一天的假期,但也擔心8號風除去酒樓還有什麼好吃,落街行一圏,發現原來都很多餐廳照常營業,我便進入了一間叫《 香港地 》的餐廳,享用我的午餐,當中看見餐牌他的上有一自撰餐單名叫大三元(中、發、白),我便好奇打開看看,裏面的種類分為[ 中:代表主菜,發:代表小食,白:代表飲品 ],真有點可愛,我便隨着餐牌的點了一個,雖然在打風的情況下,但食品的味道也不錯。XO醬豬扒炒即食麵,味道唔錯不太油炸春卷香濃咖啡,味道唔錯不似一般的茶餐廳
XO醬豬扒炒即食麵,味道唔錯不太油
炸春卷
香濃咖啡,味道唔錯不似一般的茶餐廳
10 分鐘 (堂食)
2017-10-05 120 瀏覽
難得假日放假,和家人一起,瞓到11點落街,想食個安樂早餐,去到呢間叫做(香港地)的餐廳,看見早餐去到11:30分,及看似半懷舊色的裝修,不多想便進去,看見餐牌上款式種類算OK及價錢合理,裝修也整潔,當下便叫了兩份早餐,餐廳內的接待員禮貌親切,食品質素也滿意,看他的餐牌,他這裏還有一樣要維他奶沙冰,下次試吓先。德國三色肉腸及日本農場炒蛋,味道唔錯脆炸魚柳配火腿及日本農場煎雞蛋,魚柳炸得剛剛好名符其實厚多士咖啡茶味新鮮
德國三色肉腸及日本農場炒蛋,味道唔錯
脆炸魚柳配火腿及日本農場煎雞蛋,魚柳炸得剛剛好
名符其實厚多士
咖啡茶味新鮮
5 分鐘 (堂食)
$45 (早餐)
2017-07-31 812 瀏覽
美心MX裝修完,隔離多了間餐廳,望落走懷舊風格,已經想試一試,今日收到張優惠券,就來吃頓午餐吧!約一時到達,還有雅座,環境不錯,座位不擠迫。常餐是龍蝦湯义燒意大利粉+滑蛋厚多士,龍蝦湯味鮮甜,配意粉夠味,可惜义燒浸淋了,失了色,有點貨不對辦!滑蛋和厚多士都是普通貨式!鴨腿湯飯賣相不錯,鴨腿肉質嫩滑入味,湯夠熱,兩隻冬菇都夠味,淘飯吃確實是消暑妙品魚湯浸菜心,菜心吃落淋甜,浸在湯中,更加甜美乾炒牛河,炒河粉夠乾身不油膩,不過牛肉片就醃得過了頭,吃過就算了!最堪玩味的是這個紅豆沙冰奶,整支維他奶倒插在紅豆沙冰內,一邊飲杯內沙冰,維他奶一邊不斷的填補,愈飲愈有味,當然還可以和小朋友講解一下大氣壓力的知識,集玩味與教育意義於一杯飲品上!紅豆已經磨碎了並融入沙冰,最啱懶人飲紅豆冰!因為用優惠券,所以魚湯浸菜心是送的,紅豆沙冰奶是買一送一的,所以埋單約$210,都算抵食

約一時到達,還有雅座,環境不錯,座位不擠迫。
龍蝦湯义燒意大利粉
配滑蛋厚多士

!滑蛋和厚多士都是普通貨式

消暑鴨腿湯飯

魚湯浸菜心

魚湯浸菜心,菜心吃落淋甜,浸在湯中,更加甜美

乾炒牛河

紅豆沙冰奶

!紅豆已經磨碎了並融入沙冰,最啱懶人飲紅豆冰

2017-07-31
  • 紅豆沙冰奶
2017-06-11 325 瀏覽
早餐是很重要的,吃好早餐才是美麗一天的開始其實吃了好幾次香港地早餐跟其他茶餐廳早餐有點不同選擇很多,中西式都有環境寬敞,食物的擺盤也很乾淨價錢又很平民❤️每次上班前搭車,時間夠,我一定會進來食椒鹽豬扒出前一丁($36)*豬扒只有3塊**一大早吃這麼油膩也不好,所以這樣份量夠了*咬一口,中間肉質是帶粉紅色的,好嫩不像外面的豬趴質量都不一炎熱的早餐,來一杯凍檸茶🍋好消暑吃的開心,工作也開心😊
早餐是很重要的,
吃好早餐才是美麗一天的開始
其實吃了好幾次香港地早餐
跟其他茶餐廳早餐有點不同
選擇很多,中西式都有
環境寬敞,食物的擺盤也很乾淨
價錢又很平民❤️
每次上班前搭車,時間夠,
我一定會進來食

椒鹽豬扒出前一丁($36)
*豬扒只有3塊*

*一大早吃這麼油膩也不好,所以
這樣份量夠了*

咬一口,中間肉質是帶粉紅色的,好嫩
不像外面的豬趴質量都不一

炎熱的早餐,來一杯凍檸茶🍋好消暑
吃的開心,工作也開心😊
  • 椒鹽豬排出前一丁
2017-06-07 249 瀏覽
小弟愚蠢地去了土瓜灣的香港地餐廳!order 了勝瓜雲耳牛肉,牛肉太咸應該食物下了大量味精!勝瓜林哂應該是一早整好!雲耳少到三小片. 凍奶茶又太甜!收客人咁貴!至少有太興或翠華!怎料差過大家樂!
2017-06-07
之前未試過佢既午餐,今日同家人去食。叫左個肉片炒河,成碟野睇落ok,但食落真係好差,啲肉片仲好大陣雪藏味。質素如此差,但照樣盛惠$53。雖然掛住美心集團既名,但平心而論快餐店質素都好過佢,為何會淪落到如此既質素?
2017-05-01 269 瀏覽
住土瓜灣的街坊應該都知, 工聯會下面間美心近排裝修之後將大鋪一分為二, 一半係美心MX, 另一半就係呢間"香港地"老實講, 佢未裝修之前, 我住左土瓜灣咁耐都未幫襯過0個間舊美心但佢裝修左之後呢...就差唔多一星期幫襯一次"香港地"原因好簡單, 因為D 野岩食D囉是日我就叫左個龍幔湯意粉SET, 男友就叫左鼓汁排骨飯我個SET 係跟埋滑蛋厚多士的好味, 隻蛋炒得岩岩好, 唔會老龍蝦湯意粉就不過不失, 冇乜特別, 唔會再翻兜男友個飯就好好味, 好香又惹味我加錢叫左杯熱杏仁茶, 好味呀, 感覺都幾滋潤而男友呢個仲正係紅豆冰X維他奶特飲唔止個樣好靚, 味道仲好正添大讚呀!!!!!!!!!!!!!!
住土瓜灣的街坊應該都知, 工聯會下面間美心近排裝修之後
但佢裝修左之後呢...
就差唔多一星期幫襯一次"香港地"
原因好簡單, 因為D 野岩食D囉

是日我就叫左個龍幔湯意粉SET, 男友就叫左鼓汁排骨飯
我個SET 係跟埋滑蛋厚多士的
好味, 隻蛋炒得岩岩好, 唔會老

龍蝦湯意粉就不過不失, 冇乜特別, 唔會再翻兜

男友個飯就好好味, 好香又惹味

我加錢叫左杯熱杏仁茶, 好味呀, 感覺都幾滋潤
而男友呢個仲正

係紅豆冰X維他奶特飲
唔止個樣好靚, 味道仲好正添
大讚呀!!!!!!!!!!!!!!
2017-04-13
10 分鐘 (堂食)
2017-02-15 246 瀏覽
香港地又多個招牌菜,唔想食常餐,可以食招牌墨魚片米線$43,清清地,好美味!墨魚片同墨魚丸有D似,一樣味道,但係口感有D唔同。個片都好彈牙,成日食丸都好悶,呢個concept唔錯。加$20有杞子小雲耳魚湯浸時蔬,菜心好fresh,配魚湯食好健康!
  • 招牌墨魚片米線
2016-12-14 287 瀏覽
馬來西亞肥牛死鮮火鍋,牛肉尚可,整體賣相差,味道怪怪地,內有兩隻青口,兩隻唔開口的花甲,霉肉蝦兩隻,大量牙菜墊底,幾件蘿白,幾粒木耳,不會再去。他們用香港地做招牌,我覺得會影響香港美食之都個名。😡
2016-11-03 371 瀏覽
今天經過香港地,想食過快,決定試一試。响門口有部機攞飛,撳完企咗一陣都冇人理,後面有位男士撳完飛仲走埋添。行入去用餐區見有吉位,此時有位女職員出現話八點前都不用撳飛,有位便可入座,終於可坐低。唔想食西多、豬仔包、沙嗲牛麵常餐、迷你炒粉麵,㨂了個五寶魚湯米線。料好足,全部大大粒,米線彈牙,湯底偏鹹,奶茶okay。$55,未必有下次。尤其MX在旁。肯定員工相處好融洽
今天經過香港地,想食過快,決定試一試。

$55,未必有下次。尤其MX在旁。

肯定員工相處好融洽
2016-11-03
5 分鐘 (堂食)