2017-09-08 188 瀏覽
我好喜歡吃咖哩,甜甜辣辣非常開胃。今天相約我的吃貨好友來吃晚餐,但可惜到達時間尚早,距離晚飯時間尚有一段很長時間,我不是喜歡太早食晚飯的人,就算再在附近地方閒逛一會兒,還是未到晚餐的適合時機。趁晚餐時間未到,先望望餐牌,此店的價錢真的一點也不便宜啊。由於碟面積很大的關係,有足夠位置分開舖排咖喱和白飯,讓我遊刃有餘地慢慢享受每一羹飯撈咖喱汁的滋味。
2017-07-28
15 分鐘 (堂食)
2017-08-29 183 瀏覽
午飯時間到達餐廳,不少人在門外等候,看見餐牌有很多款式的食物,的確很有香港的特式,就是什麼都有,有常餐類粉面、有中式午餐、有漢堡、有日式咖哩飯等等。點了2個餐,一個是常餐 龍蝦湯通粉配炒蛋厚多士,因為沒有拍照,所以簡單說說我的感受。首先因爲我對「美心快餐」的龍蝦湯早餐是頗滿意,想著在同樣是美心集團的「香港地」,再叫龍蝦湯常餐想試一下會否更好吃,但這裡的龍蝦湯比「美心快餐」的淡,炒蛋正常,厚多士的確很厚,有點像美心面包的牛奶包。另一個午餐 咖哩和牛漢堡蛋飯,蛋比menu看到的薄,因為menu只供參考咖哩的味道還好,但是。。。咖哩是冷的!要將咖哩拌勻白飯,才能將白飯的熱力傳給咖哩,但整體的溫度都只有暖暖的,不是熱辣辣的午餐。漢堡味道不錯,只是沒有很juicy,但亦是合理的(跟價錢相稱)。
午飯時間到達餐廳,不少人在門外等候,

咖哩的味道還好,但是。。。咖哩是冷的!

2017-08-28 130 瀏覽
今日相約朋友係奧海城食午餐,其實本來係想食#OMG 點知原來係香港地拎飛仲要打通的。不過都唔緊要, 二邊野食都可以互點。係門口等佐十分鐘就入得,但安排廚房對出個位…嘈到飛起!!果啲起爐聲炒嘢聲完全係你身邊飛過咁😡不過安排佐就算,因為都知lunch time 都無謂調黎調去。我見到餐牌個午餐係龍蝦湯意粉,仲有牛奶炒蛋多士十分吸引!於是就叫佐呢個。朋友叫佐個肉餅蛋飯。個牛奶炒蛋黎到我真係O 曬咀…細到咁!?我影果張係我近鏡影到好似好多,或者係因為塊包都係細…所以望落成件事好似好大件,但錯曬!!龍蝦湯意粉的確好龍蝦,但份量少食完好似無食完全唔夠飽😤😤朋友果個肉餅飯就還好,真係大大份,黑椒汁唔算濃,肉餅好厚身都好入味。呢個唔跟餐野飲另計,二個人加埋成佐一百三十蚊……完全唔值。下次唔會再黎。

下次唔會再黎。
2017-06-04 447 瀏覽
五月十三日,終於可以再同老婆🐷食黎香港地食飯,對上一次黎既時候大約係差唔多兩三個月之前,不過呢間店幾好味係真既☺️.呢個咖哩飯,先睇個賣相已經覺得靚😍d 飯食落口唔會太軟,都算係軟硬適中。咖哩應該算係日式?因為佢同香港式既黃咖哩唔同,一味得個辣字。呢個咖哩甜甜地,又有咖哩味,對於我呢d 唔食得辣既人都覺得正我同老婆🐷都要左個jerjer 雞煲,不過呢個就冇想像之中咁好味,不過都唔算差既,係d 雞肉唔夠滑,同埋太多配菜,我老婆🐷唔鐘意食配菜😣個湯其實幾好飲,不過好飲得黎又普普通通,都係d 咸咸地加d 蛋味。至於杯華田,老婆🐷就不嬲都鐘意飲華田,所以佢覺得好飲😂😂😂服務態度依舊咁好,侍應見到我地兩個人就安排我地坐窗口位,見我到揀唔落食咩都會比d 意見。真好,希望可以多d 同老婆🐷拍拖,食唔同既野☺️
,不過呢間店幾好味係真既☺️.

真好,希望可以多d 同老婆🐷拍拖,食唔同既野☺️
2017-04-18 392 瀏覽
不知所謂既下午茶選擇,2:30開始有,我4:00去到坐底order餐蛋丁,最鬼簡單。個HEA姐話無晒餐肉,咁我問佢轉第二樣,可以係火腿或腸仔,甚至只係要雞蛋,個阿姐話唔改得!!咁巴閉。。好,咁我又叫其他野,豬扒意粉,改丁麵要加$6,嘩!!!不知所謂。。。最終,我咩都唔叫,走人!!
2017-04-18
2017-03-26 358 瀏覽
今日難得同屋企人出街食飯,想食中式就黎到幫襯。首先落單後等左二十分鐘先上中湯,仲要上漏一碗問左侍應肥姐姐,轉頭就丟左個湯落台面:“你既中湯啊” 真係好服務到呢。後上既中湯比其他兩碗都少,仲要淡到無味。不過掉轉講就係無味精既,應該二十五分鐘後,終於上第一道菜,京都焗肉排,味道不錯,但份量就....然後有位有禮貌既哥哥仔過黎上飯,順便幫我地跟單。然後啲餸就一次過上晒啦!反而低級啲既同事都有禮貌得多。事實上,味道黎講真係幾好。椒鹽豆腐外焦內嫩。鯇魚煲都算味道鮮美。但係芥蘭係咸得好緊要,師傅調味都幾隨性。因為預計唔到份量會咁少。(附圖除左湯之外,全部都係未開始食既份量,鯇魚煲直頭得三,四舊魚)諗住叫多個餸補鍋,點知位肥姐姐一直當我地透明,等左十五分鐘都係埋單走人。總結黎講,味道都算係幾好既,除非師傅手神唔好重手得濟但係哩個價位,哩個份量,哩個味道,咁既服務,你話外面新式中菜起碼我都擺到相上網呃like, 哩間我就真係無回頭啦多謝晒。
今日難得同屋企人出街食飯,想食中式就黎到幫襯。

首先落單後等左二十分鐘先上中湯,仲要上漏一碗

二十五分鐘後,終於上第一道菜,京都焗肉排,味道不錯
,但份量就....

然後有位有禮貌既哥哥仔過黎上飯,順便幫我地跟單。
然後啲餸就一次過上晒啦!
反而低級啲既同事都有禮貌得多。

事實上,味道黎講真係幾好。
椒鹽豆腐外焦內嫩

鯇魚煲都算味道鮮美

但係芥蘭係咸得好緊要,師傅調味都幾隨性。

總結黎講,味道都算係幾好既,除非師傅手神唔好重手得濟

是日中湯
2017-02-04 491 瀏覽
二月二日,春風蕭煞,與女朋友到圓方看未來外父插女婿。因十點場,見時間尚早,於是去澳海城進餐。因為當晚失言,令我最痛錫既女朋友仔內心戚然數刻,於是決定要有個美味的飯局以作補償。在尋找餐廳時經過「香港地」,霎眼留意到門口餐牌似乎不錯,兜兜轉轉,找不到原先想去的餐廳,女朋友肚仔又嘰哩咕嚕,馬上拍板試這間餐廳。餐牌上的食物款式眾多,選餐時女朋友仔亦擔心我不吃這個不吃那個,比我對她更要細心。最終落單羊腩煲配白飯生菜,星洲炒米,一杯華田奶昔。先說羊腩煲,口感溫膩,加了薑片,倍感驅寒。更重要的是羊腩咬口夠林,不會太韌,肥瘦均稱,而且沒有羊羶味,湯汁亦甜美。但腐乳醬可能溝得太稀,沒腐乳味。至於星洲炒米,配料充足,不似某食店的咖哩粉粉米粉。就因為這碟星洲炒米,知道女朋友入得廚房出得廳堂,教識我辨別蔥,西芹,中芹,乜莤,狗黃,洋蔥,紅辣椒,薑還有...不知道。但炒米偏辣,像我和女朋友這種不吃得辣得人,點餐時建議說明要不辣。但整體而言,鑊氣十足,又大碟,值得一試。華田奶昔主要是希望能氹女朋友開心,心靈上有點彌補,但效果不錯,我亦偷飲了一口,華田的可可味沒有被沖淡,甜甜絲絲。服務態度亦值得嘉許,侍應擔心我們坐

服務態度亦值得嘉許,侍應擔心我們坐得不舒服,桌不夠大,幫我們換張大桌,還有窗景,雖然從窗外看不到什麼,但感受到的,是人情味。

今次是第一次和女朋友到這店吃飯,希望可以再有更多的機會兩人再來,有更多的機會對她更好,當晚感覺,十分滿足。
羊腩煲
星洲炒米
華田奶昔
羊腩煲
華田奶昔
2017-01-26 343 瀏覽
是次與朋友到該餐廳試食,自己點了一份和牛漢堡飯配咖哩汁,但一食既時間咖喱汁有d粉粉地既感覺,漢堡又唔夠熱,只係表面煎得有點脆。朋友就點了一份咖喱雞飯。食物賣相都可以既,雞既件數都算多,但一食既時候,雞肉係“鞋”既。裝修再靚,都蓋唔過唔好食既午餐。
裝修再靚,都蓋唔過唔好食既午餐。
2016-12-09 593 瀏覽
有次同babe黎呢度諗住求其食個晚餐,一打開個menu, wah!!!!! 正呀!!我地對眼發曬光咁,因為好多款野食揀同埋款款睇落都好似好好味!最後我揀左個咖哩雞,babe揀左滑蛋豬扒飯。個咖哩,非常正,因為佢除左有薯仔,仲有芋頭!!!而且仲有油炸鬼過下口癮babe 個豬扒飯都唔錯,個蛋炒得夠生,好滑!呢餐非常滿意,呢間茶記正式成為我地既飯堂啦!
2016-12-08 377 瀏覽
第一次黎食, 平日中午12點幾黎, 唔洗等位, 同同事點左兩個午餐, 呢到裝修比較懷舊色彩, 別有風味, 但部份卡位, 中間沒有倚背分隔兩邊, 無得I住坐。雞絲西芹飯, 賣相唔吸引, 味道一般。梅菜扣肉飯賣相比較吸引, 脂肪比例平均, 但食落口, 肉質鞋口, 乾身, 有點失望, 梅菜汁味道倘可。
雞絲西芹飯, 賣相唔吸引, 味道一般。
2016-10-15 620 瀏覽
下午茶時間去到,唔使等位。因為比佢d圖片吸引,叫左菠蘿軟心西多士,茶餐蛋熱狗,滿80蚊就可以用半價換杯紅荳沙冰,但杯野好伏,唔凍,甜到傻左。。。影相就一流囉!不過杯冰條奶茶,真心唔錯,不過好細杯,奶茶好滑,重奶味,而普通版凍奶茶就重茶葉味,無咩奶味,個人就偏好冰條奶茶。

冰條奶茶
菠蘿軟心西多士
茶餐蛋熱狗
跟餐凍奶茶
2016-10-15
冰條奶茶
茶餐蛋熱狗
紅豆冰很足料,夠椰奶香味,但不過份;紅豆粒和沙的比例很好,但偏甜;整體真的很滿意,感覺味道很濃郁,但討厭重口味者不適合。星洲炒米。在晚市中,等了25分鐘才送到台上。咖哩醬太少,無香味,無辣味,太多米粉吃不完的,整體參差。太興的星洲炒米製作比較認真。

2016-09-26 533 瀏覽
追上潮流✨粒粒紅豆沙冰配支裝維他奶 $34限定優惠 消費滿$80以半價$17享用紅豆沙冰味道很好 配維他奶也夾不過份量頗多 建議happy share 👯香蕉花生醬西多士熱的香蕉甜甜酸酸,配上花生醬西多有點怪勝在西多炸得非常鬆脆,而且厚身飽飽的,感覺滿足😎下次要試其他口味😋用餐唯一美中不足是服務欠佳當我問職員拿menu 她竟然說tea menu咪係到難道我不可吃非tea的食物嗎?
追上潮流✨
粒粒紅豆沙冰配支裝維他奶 $34
限定優惠 消費滿$80以半價$17享用
紅豆沙冰味道很好 配維他奶也夾
不過份量頗多 建議happy share 👯
香蕉花生醬西多士
熱的香蕉甜甜酸酸,配上花生醬西多有點怪
勝在西多炸得非常鬆脆,而且厚身
飽飽的,感覺滿足😎
下次要試其他口味😋
用餐唯一美中不足是服務欠佳
當我問職員拿menu 她竟然說tea menu咪係到
難道我不可吃非tea的食物嗎?
2016-09-24
15 分鐘 (堂食)
$58.5 (下午茶)
2016-09-25 311 瀏覽
今早10點叫醒老公開車出奧運,就係見到個常餐嘅滑蛋好似好正咁!點知,排完隊入座之後,落Order果陣至話今日無常餐!下?我將個餐牌睇得清清楚楚,你邊一忽有明示暗示過今日係無提供常餐?係星期日唔供應丫?定係公眾假期唔供應呀?你完全無寫過喎!呢D野你講就算㗎啦?仲要連餐牌「香港地招牌菜」果頁,Menu都無特別指明「龍蝦湯叉燒意粉」就係所謂嘅常餐,而且,都係無列明話今日(我所指嘅今日係9月25日星期日約中午12時)不提供常餐,然後到我再落咖哩牛腩飯及油條時佢又話無油條得返格仔餅!成間野都不知所謂,奉勸大家唔好睇完其人網上嘅膳稿唔知頭唔知路就中埋去做水魚!*呢度食嘢要每滿$80至可以換一杯特飲半價!
點知,排完隊入座之後,落Order果陣至話今日無常餐!
然後到我再落咖哩牛腩飯及油條時佢又話無油條得返格仔餅!

*呢度食嘢要每滿$80至可以換一杯特飲半價!
因"香港地"這個名,我相信這間可能都是美心集團的餐廳。本來對美心的食物質素沒信心,但因趕時間,都要光顧了。因上一次食完洪水橋洪福邨的"葡點(美心集團)"的激硬肉眼扒,今次不信邪,照樣點了美心集團(疑似)出品的肉眼扒,這次點了7成熟,跟湯跟飲品跟甜品,$88。又飲到這種毫無茶味的凍奶茶,這種奶茶究竟何時才在香港消失?餐包硬的,湯偏咸肉眼扒尚算滿意。甜品是迷你焦糖燉蛋。奶茶質素是餐廳最重要的,這杯凍奶茶實在令人失望,只能給OK。

又飲到這種毫無茶味的凍奶茶,這種奶茶究竟何時才在香港消失?

餐包硬的,湯偏咸

肉眼扒尚算滿意。甜品是迷你焦糖燉蛋。

5 分鐘 (堂食)