餐廳: 香港地
資訊:

2020-12-16 315 瀏覽
雖然此店價錢比一般茶餐廳的貴了少少但是當你見到飯菜上桌時就會覺得份量都算多以性價比來說是合理的了蕃茄湯米線系列就最抵食分別點了豬扒肉碎蕃茄湯米線及炸雞髀肉碎蕃茄湯米線豬扒大大件,炸雞髀好脆口米線份量多到食不完
雖然此店價錢比一般茶餐廳的貴了少少
但是當你見到飯菜上桌時
就會覺得份量都算多
以性價比來說是合理的了
蕃茄湯米線系列就最抵食
分別點了豬扒肉碎蕃茄湯米線及炸雞髀肉碎蕃茄湯米線
豬扒大大件,炸雞髀好脆口
米線份量多到食不完
2020-12-12
2020-11-28 319 瀏覽
近年成日都聽到香港野外人滿為患, 愈來愈多人中意響大自然尋找寧靜, 以至武肺爆發令到更多嘅香港人都避開平時人多擠迫嘅鬧市, 選擇到更大嘅郊外地方, 咁我就長假期間響香港冇咩好做, 就決定響平日行下山, 選址就由馬鞍山出發到黃石碼頭, 咁一早就去到馬鞍山準備行裝順手食個早餐 (因為平日關係所以中途嘅補給站多數都唔會開, 如果大家選擇平日行山就要注意喔) 咁就去左馬鐵站對出呢個馬鞍山中心嘅香港地啦因為呢度係住宅區而唔係商業區, 所以人唔算多, 但價錢比商業區更貴, 食個早餐都40蚊是否悲哀, 不過好彩佢嘅質素搭救番, 咁我就叫左沙嗲牛肉即食麵配方包同炒蛋, 加凍檸茶, total 43蚊, 凍飲係要加4蚊嘅咁方包都叫新鮮, 因為冇酸餿味, 咬落去有脆口感, 方包暖身, 起碼可以暖溶牛油, 絕對食得落口, 炒蛋就炒得幾好, 唔會水水地, 好結身但不失滑口嘅感覺, 蛋味幾重, 份量唔少, 應該有兩隻蛋, 呢兩樣野罕有地我食哂沙嗲牛肉麵, 睇落湯重係水水地, 但撈完之後成碗湯都好結身, 而且有唔少嘅花生粒, 比普通嘅沙牛麵味道多左一個層次, 不過牛肉方面咁岩我果碗嘅牛肉好碎濕濕, 不過肉嘅質感係

沙嗲牛肉麵, 睇落湯重係水水地, 但撈完之後成碗湯都好結身, 而且有唔少嘅花生粒, 比普通嘅沙牛麵味道多左一個層次, 不過牛肉方面咁岩我果碗嘅牛肉好碎濕濕, 不過肉嘅質感係結實嘅, 冇用到鬆肉粉之類嘅化學野, 味道好濃郁, 算係好高質嘅沙牛麵

凍檸茶,因為響應環保所以冇包到飲管, 茶底清晰, 甜度控制好好, 唔會死甜, 飲完係解渴嘅
2020-11-26
2020-11-20 207 瀏覽
新港城中心逛了一会,见到这家店内有砂锅供应,而且店内的卫生也搞得不错。反正天气有点涼,适合吃羊腩煲。店外放着菜牌,都是港式食品,而且品种不少,价钱算是大众化。点了餐加28元有一小锅南瓜汤,足够三个人每人分到两碗。汤内用料不少,应该没有添加味精,入口清甜。羊腩煲用砂锅上,配上汽体炉,适合天气凉时暧胃,羊腩已经很腍,相信熬了不少时间。点菜时可以加48元就有一煲糯米饭,本来不寄予厚望,但吃下去居然有惊喜。花生和腊味令糯米饭更香更好吃,不一会儿已经全部吃光。

店外放着菜牌,都是港式食品,而且品种不少,价钱算是大众化。

南瓜湯

羊腩煲

糯米飯

2020-11-19
10 分鐘 (堂食)
南瓜湯
羊腩煲
糯米飯
2020-11-06 206 瀏覽
同屋企人行山後,去咗馬鞍山新港中心晚飯個個都行到散晒,又好肚餓拿拿聲搵間餐廳,坐得舒舒服服,食個飯,飲杯嘢晚餐小菜好多款式,岩晒一家人唔同口味咖哩厚厚豬扒飯,咖哩濃郁+厚切豬扒👍🏻仲加咗杯特飲「維他奶阿華田沙冰」爽😊
同屋企人行山後,去咗馬鞍山新港中心晚飯
個個都行到散晒,又好肚餓
拿拿聲搵間餐廳,坐得舒舒服服,食個飯,飲杯嘢
晚餐小菜好多款式,岩晒一家人唔同口味
咖哩厚厚豬扒飯,咖哩濃郁+厚切豬扒👍🏻
仲加咗杯特飲「維他奶阿華田沙冰」爽😊