2020-11-28
近年成日都聽到香港野外人滿為患, 愈來愈多人中意響大自然尋找寧靜, 以至武肺爆發令到更多嘅香港人都避開平時人多擠迫嘅鬧市, 選擇到更大嘅郊外地方, 咁我就長假期間響香港冇咩好做, 就決定響平日行下山, 選址就由馬鞍山出發到黃石碼頭, 咁一早就去到馬鞍山準備行裝順手食個早餐 (因為平日關係所以中途嘅補給站多數都唔會開, 如果大家選擇平日行山就要注意喔) 咁就去左馬鐵站對出呢個馬鞍山中心嘅香港地啦因為呢度係住宅區而唔係商業區, 所以人唔算多, 但價錢比商業區更貴, 食個早餐都40蚊是否悲哀, 不過好彩佢嘅質素搭救番, 咁我就叫左沙嗲牛肉即食麵配方包同炒蛋, 加凍檸茶, total 43蚊, 凍飲係要加4蚊嘅咁方包都叫新鮮, 因為冇酸餿味, 咬落去有脆口感, 方包暖身, 起碼可以暖溶牛油, 絕對食得落口, 炒蛋就炒得幾好, 唔會水水地, 好結身但不失滑口嘅感覺, 蛋味幾重, 份量唔少, 應該有兩隻蛋, 呢兩樣野罕有地我食哂沙嗲牛肉麵, 睇落湯重係水水地, 但撈完之後成碗湯都好結身, 而且有唔少嘅花生粒, 比普通嘅沙牛麵味道多左一個層次, 不過牛肉方面咁岩我果碗嘅牛肉好碎濕濕, 不過肉嘅質感係
沙嗲牛肉麵, 睇落湯重係水水地, 但撈完之後成碗湯都好結身, 而且有唔少嘅花生粒, 比普通嘅沙牛麵味道多左一個層次, 不過牛肉方面咁岩我果碗嘅牛肉好碎濕濕, 不過肉嘅質感係結實嘅, 冇用到鬆肉粉之類嘅化學野, 味道好濃郁, 算係好高質嘅沙牛麵
凍檸茶,因為響應環保所以冇包到飲管, 茶底清晰, 甜度控制好好, 唔會死甜, 飲完係解渴嘅