2019-08-13 146 瀏覽
友人係呢頭返工,中午時黎過呢度食晏,話搵晚約埋試下晚飯,我當然無問題啦天花上嘅佈置有心思店內裝潢甚有中國風,四周放滿中國特色擺設,播住中式音樂餐枱上陶空亦放置各樣特色飾物,中國風相當濃,難怪吸引到外國人士入內幫襯食物選擇由小食,水煮系列,小炒菜式,炒粉麵飯都有炎熱日子偏愛食涼瓜,甘甘地又可以下一下火,呢碟涼瓜牛肉 ($86),係你我屋企都應該見過同食過涼瓜切成一舊舊,炒至八成熟,口感仍帶少少脆口,食到涼瓜嘅微甘味; 而牛肉入口嫩滑,夠鑊氣,切成大塊有口感,加埋豉汁一齊炒夠惹味,送飯食一流呀!參考食評推介呢個酸菜魚 ($138),一鍋上都幾大鍋喎,2-3人食絶無問題呢個鍋材料都幾豐富,除左滑溜魚片外(食時小心細骨),當然唔少得酸菜,酸度適中及有大豆芽,仲有少少酸辣椒,辣度令人接受,仲有薯粉條,入口煙韌,又夠飽肚,果然唔錯呀!呢碟係清炒蒜心 ($78),蒜心呢樣嘢好耐都無食過,就咁炒都好味,食落爽甜,只有一兩條係有渣,少返D油會仲好D!

天花上嘅佈置有心思

店內裝潢甚有中國風,四周放滿中國特色擺設,播住中式音樂

食物選擇由小食,水煮系列,小炒菜式,炒粉麵飯都有

2019-08-12 42 瀏覽
這間位於尖沙咀中菜館裝修勁有FEEL, 古色古香, 四周都佈滿有趣的中國風擺設,連台面都運用了鏤空式設計,在內放了一些小玩意。 水煮魚片$138超大一盤,用的是鲩鱼所以有少少骨,不過魚質好滑,非常適合做水煮魚。魚肉頗多,最下面還有芽菜、薯粉,好足料。 孜然羊肉$108這道菜有少許辣,孜然味道芳香濃烈,令羊肉完全不會有騷味!加上大蔥一齊炒,超惹味。 小雞蘑菰$92其實就是雞肉燜茶樹菰,再加粉條,粉條吸收曬雞肉同茶樹菰味,好濃郁。

水煮魚片$138
魚肉頗多,最下面還有芽菜、薯粉,好足料。

孜然羊肉$108

小雞蘑菰$92
2019-08-12 34 瀏覽
今日去開尖沙咀睇戲,就順便係那頭食埋晚餐啦,心思思唔知食咩好,見到呢間中華菜館幾搶眼,中菜價錢算平,就入去試下。裝修非常中國風,由牆壁到天花的裝修都落左不小心思,有好多壁畫,小屏風,古色古香。餐牌每道菜色都有圖片,好吸睛,諗緊食咩的時候已經聽到廚房大火爆炒鑊氣聲。點了第一道酸菜魚$138價錢真心平,出面食唔止呢個價位,而且份量好多,連魚肉都好多,鯇魚片加鯇魚腩,口味正宗,酸辣適中,酸菜不會死鹽,魚片都好滑,唯一不足是魚片有小小碎骨。第二道是孜然肥牛$92餐牌寫上招牌菜,用京蔥等香料爆炒肥牛,肥牛唔會韌,本身好鐘意孜然味,所以呢碟餸冇得輸,送飯一流,超有鑊氣。第三道木耳炒肉$86豬肉片好嫩滑,木耳爽口,同樣都係好有鑊氣👍呢度生意唔錯,7點晚飯時間要等位,仲有值得一讚的是員工態度好親切👍

點了第一道酸菜魚$138

第二道是孜然肥牛$92

第三道木耳炒肉$86
豬肉片好嫩滑,木耳爽口,同樣都係好有鑊氣👍
2019-08-10
2019-08-12 29 瀏覽
兩位外國朋友嚟香港旅遊, 當然要帶佢食特色嘅嘢,門口已經發現佢嘅招牌係中式牌匾非常特別, 入到去原來仲有更多驚喜 ,每一張枱都會係挖空,中空位置放滿咗中式裝飾,華麗得很! 重點係每一張枱嘅裝飾都係唔同style、唔同內容, 絕對睇得出係心機之作!餐牌餐具都係非常之有心思,整個環境都融入咗中式傳統元素!孜然肥牛~ 呢款香料比較少喺中菜館食到, 見到第一時間就落單,果然冇令我失望,非常之香口惹味,朋友都舉起手指大讚!揚州炒飯~ 炒飯用料非常多,依然係考廚房師傅嘅鑊氣, 中式嘢一定要鑊氣為先,朋友都食到舐舐咀!酸菜魚~ 本身酸呢個口味就會好開胃 ,除咗喺面層見到嘅魚片之外,底層亦有好多芽菜同埋薯粉, 薯粉吸曬酸湯非常之惹味彈牙! 朋友忍唔住「嘩!」咗出聲,笑死我!非常感恩今次揀嘅餐廳,令到朋友滿意!❤️

餐牌餐具都係非常之有心思,整個環境都融入咗中式傳統元素!

非常感恩今次揀嘅餐廳,令到朋友滿意!❤️
2019-08-12 25 瀏覽
同長輩食飯都會揀啲中式餐廳,但係傳統中式嘅餐廳,食嚟食去都係嗰幾道菜,今日帶佢哋去食一間較有特色嘅中式餐廳,食下唔同嘅做法!魚香肉絲~ 上枱已經充滿香味,證明廚房師傅鑊氣非常足, 肉絲非常之軟滑, 配埋青椒等佐料, 非常之惹味!勃然肥牛~ 勃然粉係比較濃味嘅香料 ,加上京蔥洋蔥等,真係非常好送飯!滑蛋炒蝦仁~ 見到啲蝦大大隻 ,加埋香滑嘅炒蛋,仲有蔥花嘅獨特香味,係可以將家庭小菜演繹到極致!揚州炒飯~ 炒飯都依然用大大隻蝦,非常之彈牙,見到炒飯粒粒分明,又一次印證大廚嘅技藝非凡!其實仲有好多唔同嘅特色 item想叫, 不過眼闊肚窄,唯有下次再嚟啦!

黎到朋友推介嘅香港洪興隆吃飯,朋友話呢度嘅中菜做得唔錯,而且重點係尖沙嘴黃金地段黎講性價算係幾好嘅餐廳。鋪面裝修十分有中國風特色,讓人眼前一亮,裏裏外外都令人感覺乾淨企理。✨魚香肉絲 $88呢味餸完全係地道家常菜,但餐廳處理得始終係好食過自己整,酸酸甜甜嘅味道適中,唔會其中一隻味喧賓奪主。加埋青紅椒嘅中和,都係送飯必選!✨酸菜魚 $138魚肉新鮮、質地極嫩滑,而且每一片都好大塊,份量十足,唔似有時食過係比較碎。辣度都適中,我朋友唔太食得辣都接受到,而無辣不歡嘅我就覺得可以再辣D,哈哈!酸菜味都出色,同魚肉好夾,送飯一流!👍✨避風塘炒飯 $78個人最愛呢個炒飯,中菜融合香港特色!因為我地嗌嘅餸都比較適合送飯食,所以同朋友果斷決定嗌個炒飯黎配搭,而我好驚出面有d餐廳炒飯得一係太軟一係太硬身,但呢間完全無令我失望,炒得軟硬適中,重點鍋氣十足! 入口唔會油,食材都夠豐富,蛋、蝦同調味嘅配量係恰到好處!正! 😋總結呢間餐廳食物質素有保證,鍋氣十足!下次我會再帶朋友黎食!

✨魚香肉絲 $88

2019-08-11
魚香肉絲
避風塘炒飯
2019-08-10 40 瀏覽
今晚又約了表姐飯聚,平時吃日韓西式料理為多,今次搞搞新意思,選擇了尖沙咀的「香港鴻興隆中華菜館」吃中菜。餐廳內就是100%的中國風,筆者不期然想起在古裝電視劇中出現的客棧。兩大鍋重口味食物。水煮系列滿滿辣椒與紅油,看到已令人頭皮發麻了。天真的筆者起初還覺得不外如是,豈料越吃越有麻辣後勁,開始鼻水直流。肉片挺嫩滑的,份量也有好多。而且鍋內還有娃娃菜,及大量芽菜薯粉。辣得惹味又過癮。另一鍋是酸菜魚,同樣有大量芽菜薯粉作佐料。以筆者和友人的食量,這2鍋絕對是足夠有餘。酸菜魚湯底酸香重胡椒味,魚片大塊,份量不少。魚片似是似用鯇魚肉,肉質略嫌不夠嫩滑。說是魚片,筆者覺得魚塊更適合形容。因為是例,份量就依同行人數而分,圖中的是2人份量。糖醋魚塊經酥炸,再埋了一個糖醋茨汁。甜酸味道相當開胃,中間夾雜了一些蒟蒻口感的粒粒。2個人3個菜,飽到捧著肚子離開。
今晚又約了表姐飯聚

水煮肉片

,開始鼻水直流。

肉片挺嫩滑的

酸菜魚湯底酸香重胡椒味
糖醋魚片

2個人3個菜,飽到捧著肚子離開
2019-08-10
水煮肉片
糖醋魚片
2019-08-09 40 瀏覽
約咗一幾個舊同學敘舊 諗住約出嚟食個飯 為咗方便大家我諗住喺尖沙咀呢帶附近搵嘢食 我哋膽粗粗我諗住試吓新開嘅呢間中菜館 鴻興隆中華菜館~😍見到佢個裝修好古色古香 就咁講個設計已經有花心思~👅先泥呢個 孜然羊肉 佢質地軟嫩 香口惹味 值得讚嘅係辣味温和 👅另外呢個木耳炒肉 食落去都好香口 味道唔錯!👅仲有呢個酸菜魚 個感覺就覺得條魚好嫩滑 味道配搭酸酸地嘅湯非常鮮甜👅同埋清炒萵筍 炒得好嫩綠 調味啱啱好 送飯一流!整體都還可以 最主要係呢度嘅環境舒服 佈置好靚 好值得拍照~

👅
另外呢個木耳炒肉 食落去都好香口 味道唔錯!

👅
同埋清炒萵筍 炒得好嫩綠 調味啱啱好 送飯一流!

2019-08-03
2019-08-09 23 瀏覽
同朋友去尖沙咀行完街,見到呢間中菜館好似幾多人食,所以決定去試下,橫掂想食下辣嘢🤣🤣!入面環境真係好有中國風嘅感覺,啲裝修勁似北京啲菜館,成個格調古色古香咁,好有心思!連張飯枱都有design過,勁特別呀!酸菜魚味道都算正宗,個酸菜湯底濃厚而不膩,可以直接飲~ 個底係有啲薯粉,吸收晒啲湯好正!魚肉好滑好滑,但略嫌多骨咗啲,唔可以一啖過咁食,如果要食一定要小心啲!孜然炒羊肉片一上枱已經聞到勁香,羊肉片厚薄適中,肉質都幾嫩,好有火喉,勁滋味!揚州炒飯望落簡單,但要炒得好食都有啲難度架,呢到都炒得唔錯,粒粒分明😋😋

連張飯枱都有design過,勁特別呀!

孜然炒羊肉片

揚州炒飯
  • 孜然炒羊肉片
  • 揚州炒飯
  • 酸菜魚
2019-08-08 42 瀏覽
朋友出國留學多年, 襯暑假返嚟探下朋友, 我就當然要帶佢食返久違了的中菜。呢間位於尖沙咀嘅中華菜館, 用上木製椅桌, 加上大量傳統裝飾擺設, 很有中國傳統色彩, 食物都未到, 朋友已經忍唔住要影相打卡啦。呢度嘅糖醋魚塊水準出眾, 魚肉口感極為柔軟滑溜, 炸粉夠薄, 醬汁甜酸度平衡得宜, 配碗白飯就一流。孜然羊肉薄羊肉片帶點羊騷味, 以薑蔥同芫茜炒拌, 加上孜然調味, 份外惹味。炒三鮮有薯仔、茄子、青椒, 薯仔切成薄片, 香軟入味, 茄子肉夠綿滑, 青椒炒得恰到好處, 保持爽口質感, 味道清甜, 正!

孜然羊肉

2019-08-08 34 瀏覽
爸爸一路都鍾情中菜,平時行經過成日見到餐廳裏面嘅裝修都好古色古香別有一番味道, 難得今日放假就一於帶爸爸嚟試下!餐廳內嘅裝修富有中國色彩,而且位置尚算闊落舒服~清炒萵筍萵筍肉質脆嫩, 清甜鮮美,營養價值亦高, 係我近期熱愛嘅蔬菜之一!呢碟萵筍炒得清脆嫩綠而且調味啱啱好,份量亦唔少👍🏻酸菜魚湯㡳濃厚而不膩,酸酸辣辣帶點鮮,可以直接飲埋,非常開胃!魚肉肉質嫩滑,雖然有少少刺,但滑得來依然保留魚肉紋理,唔會糊爛~~螞蟻上樹螞蟻上樹係指做成後,有細小既肉末沾在粉絲上,豬肉粒掛係粉絲上既樣就好似螞蟻爬上樹一樣,吃落鹹、香、辣,又有Q彈既粉絲口感,送飯一流!蘑菇小雞蘑菇小雞除左有主角蘑菇同雞肉外,仲有d類似冬粉既粉條。汁香味濃,蘑菇可以補托出雞肉既鲜香,雞肉煮得剛剛好,而粉條滑爽而绵實,整體配搭都好香好好食!

餐廳內嘅裝修富有中國色彩,而且位置尚算闊落舒服~

清炒萵筍

螞蟻上樹

蘑菇小雞
2019-08-01 23 瀏覽
尖沙咀站附近發現左呢一間中菜館,門面設計已經相當吸引,估唔到內裡既裝潢都一絲不苟。由牆上嘅掛畫,去到枱面上既裝飾都係古色古香,視覺效果一流。枱面上既圖案相當精緻,一邊享用美食,一邊欣賞呢度典雅既裝潢設計。菜單上有多款小菜可以選擇,價錢係尖沙咀區黎講不算貴,而且當日都有唔少外國既客人黎幫襯。朋友鍾意食羊肉,就點左呢一款葱爆羊肉。羊肉羶味唔重,帶一點辣勁,非常香口惹味。值得一讚嘅係個種辣味係温和既,有令羊肉味道昇華之效,而非辣到好辛苦要即刻飲水嗰一種辣。另外都想推薦呢款糖醋魚塊,食落去酸酸甜甜,啖啖香甜既魚肉,撈飯一流。上湯娃娃菜可以一解膩感,蔬菜煮得軟稔,上湯清淡得黎唔會單調,唔錯。呢度嘅裝修設計同環境都非常舒適,店員亦都非常有禮貌,十分推薦嘅一間餐廳!

2019-08-01 25 瀏覽
呢間中菜館先外表好光鮮,好少喺堪富利士道食野,誤打誤撞都比我搵到好嘢!一入到去我覺得間餐廳明顯經過悉心嘅裝飾同埋設計,裏面有好多中式嘅擺設,以及一啲宮庭式嘅精品,好值得相機拍照。我哋一行四人叫咗幾個餸菜,先係有前菜蒜泥白肉,超鍾意佢啲青瓜絲,盛托住白肉,連埋辣椒油同埋花生,擺款好吸引,每塊肉配青瓜絲一齊食特別爽,再加蒜香非常夾。之後我朋友上次叫咗個糖醋魚塊,淨係魚塊出邊啲汁醬,已經覺得佢好辣口,因為真係煮得好熱,佢嘅賣相橙橙地色,份外開胃,再加埋啲酸菠蘿醬汁,夾左白飯真係非常正!另外叫咗個牛肉炒飯,個飯炒得好乾身,牛肉粒粒同埋啲飯都係非常分明,我哋每人都起碼食咗一碗以上,可想而知味道頗佳。之後叫咗個平平淡淡嘅豆腐蝦仁,豆腐好滑溜,豆腐切成一粒粒,好似蝦仁咁細,好味好味!
呢間中菜館先外表好光鮮,

2019-07-30
2019-05-31 111 瀏覽
果日同朋友係尖沙咀睇完戲都成9點幾 諗住搵d野食下 但點之周圍都準備收 行行下見到呢間中華菜館仲做生意就入去試下🍴我地2個人叫左3樣野加多個飯同野飲~~四喜丸子💚 其實好似獅子頭咁 果幾粒丸子都幾大粒 實的的咁 好好咬口 個汁都好惹味 $68幾抵食 但朋友話好似牛肉球😂 我地後尾因為個汁都專登叫左個白飯🍚孜然羊肉💜 我好怕羊羶味 不過呢個完全唔覺羶 仲炒得好香 本來係男朋友話要試 但最後畀我清晒😛 $108涼拌青瓜💛 唯一嘅蔬菜 哈哈 酸酸辣辣幾開胃 $58個野飲好靚 杯野入面有朵花 超級靚 忍唔住影左好多相 飲落其實冇咩味 係正常茶味帶好微嘅花香🌸最後埋單每人$140左右 食到勁飽 我覺得如果叫少個餸會啱份量d 但又試唔到咁多野 我決定下次要搵多幾多朋友 咁就可以試多幾樣

我地2個人叫左3樣野加多個飯同野飲~~

涼拌青瓜💛 唯一嘅蔬菜 哈哈 酸酸辣辣幾開胃 $58

2019-04-12 135 瀏覽
今日同男友去尖沙咀覓食。男朋友病咗幾日,話想食d重味少少既,所以見到有酸菜魚就入咗呢間店。裝修不錯,服務員也ok,但係食物就不敢恭維。我地叫咗鍋包肉,酸菜魚同炒飯。鍋包肉相當酸,未夾就已經被d醋味酸到,味道不過不失。酸菜魚就完全差評。一點都不新鮮的魚,像已經死了好久。肉好老好乾,大家睇相就應該感受到肉有幾唔新鮮。炒飯也沒有很好吃。酸菜魚只係食咗少少驚唔新鮮會肚痛就無食了。總體來說,這是個做遊客生意的店吧。
今日同男友去尖沙咀覓食。
裝修不錯,服務員也ok,但係食物就不敢恭維。
我地叫咗鍋包肉,酸菜魚同炒飯。
鍋包肉相當酸,未夾就已經被d醋味酸到,味道不過不失。

酸菜魚就完全差評。

總體來說,這是個做遊客生意的店吧。