2007-02-04 148 瀏覽
由於我係King Parrot Group member(有85折),所以我成日會食沙田香辣屋。前排我同mum & 細佬3人去食,發覺已經加價,平均加$5 - $20。當晚,我叫:金柚沙律(免費,用會員coupon) - 好開胃,如果好似我唔係好食得辣,可以叫佢少辣汁。馬拉盞炒通菜($42) - 一貫水準泰式拼盤(大) ($88) - 有豬頸肉、春卷、炸雲吞、雞翼、炸蝦餅,我覺得好抵食,而且好味!香芧原隻春雞配糯米飯($75) - 真係好唔得!唔係好明解春雞要配糯米飯?雞淋pat pat,唔掂!我只係食3件就收手。最後mum唔想浪費,打包返屋企切絲炒飯,oh my god!干炒海鮮河- 一般啦!冇咩海鮮講真,如果要食好味泰國菜,一定要去九龍城,度太多選擇喇!

當晚,我叫:

馬拉盞炒通菜($42) - 一貫水準

干炒海鮮河- 一般啦!冇咩海鮮

講真,如果要食好味泰國菜,一定要去九龍城,度太多選擇喇!
2007-01-12 48 瀏覽
今日第二次嚟呢度食...都keep 到喎!兩個人dinner 叫咗:炭燒豬頸肉、青木瓜沙律同南瓜紅咖喱海鮮( 雖然通通清晒,但食到後期其實我覺得兩個人嚟講係叫多咗囉!even 我們未至於飽到要去嘔...)個豬頸肉ok 啦!朋友其實對東南亞的飲食方式係冇咩考究,而我本來亦都係咁,但我錯在自從某年某月某日由某君帶咗我去九龍城食某間泰式餐館後~ 我開始知道炭燒豬頸肉好味起上嚟可以點樣!嗰次雖然係我同某君拍拖後冇耐的約會, 但我當日都很”真我”咁話佢知個豬頸肉係得架!仲表現埋個為食樣添!( 哈~ 當日個餸值95 分架!)但講返香辣屋呢度...因我有經驗比較, 所以呢度我只俾合格( 合格在係熱辣辣同係脆邊,但炭燒味就欠奉, 個點的醬汁仲要係主要得個辣同鹹字, 一d 開胃同惹味的感覺都冇)至於個青木瓜沙律, 料其實都幾多, 雖然切晒絲, 但見到有芽菜、花生、青木瓜等等...因我唔係咁鍾意魚露, 但朋友話好味!講真, 我真係好怕食呢類酸酸縮縮的食物, 可能飲食口味係個人化的,所以我都唔想以偏概全了。至於個南瓜紅咖喱,兩個字:抵食!內裡海鮮就有青口( 一隻), 帶子( 兩隻), 小龍蝦(一隻), 龍利
今日第二次嚟呢度食...都keep 到喎!

至於個南瓜紅咖喱,兩個字:抵食!內裡海鮮就有青口( 一隻), 帶子( 兩隻), 小龍蝦(一隻), 龍利柳( 成人女仔手板長度一塊)...話抵食係因為個菜式係用南瓜嚟做南瓜盅!食海鮮食到咁上下已可以刮d南瓜肉嚟食, 所以飯我們都冇叫!但講汁底係上次去1968食好味d, 因為今次我覺得椰汁味同薄荷葉的味道好強勁!哈~

總括講,今次食到飽飽, 反而平過我上次去7樓的1968 食!1968 我叫咗兩碟( 一個串燒同羊架已超過兩舊水)...而我嗰次飽都係因自己個lunch 未消化晒!但今次我冇食lunch 一開始嚟 dinner 都咁飽~ so...不但覺得又抵, 而且坐得又舒服呢!

最抵讚一坐低佢已提供熱水俾我!多數出面的餐廳都係凍或冰水~ 但食肥膩野冇咁好囉

而員工態度都很勤快~ good!

唯一係環境嘈少少, 一來繁忙時間dinner time, 二來耐唔耐會有職員推手推車入廚房會嘈d...

二人前共$197

2006-11-05 32 瀏覽
因為我考試考得好,bf和我來這裡慶祝^^點了bea的二人餐,份量十足。豬頸肉拼蝦餅:最好味!!青咖哩雞:一般,是4個中最不受歡迎的炒雜菜:多油了一些牛肉粒:都不錯餐飲:柑桔青檸甜品:糕點其實食物水準是不錯的,可是服務欠佳。這就是欲笑還顰的原因吧!!題外話:thx for ur treat!
因為我考試考得好,bf和我來這裡慶祝^^
點了bea的二人餐,份量十足。
豬頸肉拼蝦餅:最好味!!
青咖哩雞:一般,是4個中最不受歡迎的
炒雜菜:多油了一些
牛肉粒:都不錯
餐飲:柑桔青檸
甜品:糕點

題外話:thx for ur treat!
2006-10-04 21 瀏覽
午飯時間在新城市廣場找吃的,心水那幾家都要等位,見這店卻大把吉位,無奈時間緊迫,明知山有虎,也要向虎山行。點了幾款午市套餐share,分別有青咖哩雞、黃咖哩牛肉及甜酸豬柳。無論是哪一種肉類,質地都很粗鞋,最要命的是那陣雪藏味,三款肉類都一樣,無一倖免。兩款咖哩汁都水汪汪的,不算難吃,但也是水準之下。不幸中之大幸,是那幾味菜的汁都是濃重的口味,大家用汁來撈飯,都吃得飽的。每個餐連例湯一碗,大約$50,質素不會比連鎖快餐店好。

每個餐連例湯一碗,大約$50,質素不會比連鎖快餐店好。
2006-09-07 19 瀏覽
一行三人去食,6點半去到既時候冇乜人,不過好彩7點我再去過,已經開始有人係門口等位,拿拿臨攞位,等左7、8分鐘到就入得﹗(之後開始多人)叫左:1) 沙嗲串燒(雞肉、牛肉、豬肉各2串)2) 糯米釀雞翼3) 干炒金邊粉(唔sure個名)4) 炸粟米南瓜餅1) 串燒—好味,唔韌,d醬好惹味2) 糯米雞翼—兩隻雞全翼,切開做六舊﹗炸得好脆,但係好快飽、糯米好滯,想試多幾款餸既千祈唔好叫呢碟﹗3) 干炒金邊粉—好好味,有少少甜甜酸酸,炒得又夠乾身,正﹗4) 粟米南瓜餅—呢個係意料之外既好味﹗話係餅,其實係粟米粒同一d幼幼既南瓜絲,有dd黏埋一齊咁既野,點埋d加左肉鬆既泰色辣醬嚟食,好好味﹗就算坐左好耐,出面好多人都冇人黎催,幾好﹗但係比飛嗰女待應d態度真係麻麻,好彩入面個d唔係咁咋﹗

叫左:
1) 沙嗲串燒(雞肉、牛肉、豬肉各2串)
2) 糯米釀雞翼
3) 干炒金邊粉(唔sure個名)
4) 炸粟米南瓜餅

1) 串燒—好味,唔韌,d醬好惹味

2006-06-11 18 瀏覽
都係叫D例牌D既菜不過個冬蔭公湯.....唔係咁好飲,D香料味太緊要了其仔的都不過不失碟馬拉盞炒通菜唔錯串燒都OK呀D 炒飯炒面都唔錯D飲品都係好普通
都係叫D例牌D既菜
不過個冬蔭公湯.....唔係咁好飲,D香料味太緊要了
其仔的都不過不失
碟馬拉盞炒通菜唔錯
串燒都OK呀
D 炒飯炒面都唔錯

D飲品都係好普通

2006-05-20 17 瀏覽
5月14日跟ks celebrate母親節,,一家四口去到st吃lunch點的東西如下:::::1.印度烤餅2.菠蘿炒飯3.炒通菜4.欖菜肉鬆炒飯5.沙嗲串燒半打等了at least 15 mins,, 菜才來到Orz||||||這是我惟一不滿意的="""""=食物方面:::::::印度烤餅soso啦===我覺得如果有汁點就好了]]]菠蘿炒飯很難會弄得難吃的~~~~~~~因此它是預料中的好吃>v<甜甜的菠蘿炒飯之後是略帶咸味的欖菜肉鬆炒飯~所以配合得起來就很好了咩~~不會過甜or過咸=v=通菜則有點過咸,, 不過配上飯仍屬於可以接受的水平串燒蠻不錯,, 沙嗲很惹味本來想多叫一個dessert,,因為意猶未盡中>>>>>>>>>>>>>> =p不過後來發現dessert只是會跟餐害得我們不能吃到賣相很不錯的dessert (TOT)ps 有恆生card的話有95折=w=+
5月14日跟ks celebrate母親節,,

這是我惟一不滿意的="""""=

食物方面:::::::
印度烤餅soso啦===
我覺得如果有汁點就好了]]]
菠蘿炒飯很難會弄得難吃的~~~~~~~
因此它是預料中的好吃>v<
甜甜的菠蘿炒飯之後是略帶咸味的欖菜肉鬆炒飯~
所以配合得起來就很好了咩~~
不會過甜or過咸=v=
通菜則有點過咸,,
不過配上飯仍屬於可以接受的水平
串燒蠻不錯,, 沙嗲很惹味[心]
[不過比起我在singapore吃到的還差了一段距離=p]

本來想多叫一個dessert,,
因為意猶未盡中>>>>>>>>>>>>>> =p
不過後來發現dessert只是會跟餐
害得我們不能吃到賣相很不錯的dessert (TOT)
[結果之後我跟巨毛去了HG吃ice cream = =v
XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD]

ps 有恆生card的話有95折=w=+
(非會員)
今日一個人去食0野,食0左好多0野.呢間0野都好耐未去過,所以再去多次...今次因一個人食,叫了1)泰式炸魚餅2)冬蔭功陽河意猶未盡之下,後來仲叫0左3)芒果黑"羅"米泰式炸魚餅-0岩0岩炸起,魚肉應該撈0左D香葉,記憶中有6/7塊,好食.冬蔭功陽河-估唔到咁多蝦,但係個湯唔算辣,配料唔算多,對比起大埔0個間,價錢唔多化算,但係好味就得了!芒果黑"羅"米,第一次係呢間食呢個甜品,可以話係食過咁多間之中最好食...但芒果若果酸少少0既話,可能仲地道...EXCELLENT!叫甜品0既話一定要試!
今日一個人去食0野,
食0左好多0野.
呢間0野都好耐未去過,
所以再去多次...

今次因一個人食,

泰式炸魚餅-0岩0岩炸起,
魚肉應該撈0左D香葉,
記憶中有6/7塊,
好食.

冬蔭功陽河-估唔到咁多蝦,
但係個湯唔算辣,
配料唔算多,
對比起大埔0個間,
價錢唔多化算,
但係好味就得了!

芒果黑"羅"米,
第一次係呢間食呢個甜品,
可以話係食過咁多間之中最好食...
但芒果若果酸少少0既話,
可能仲地道...
EXCELLENT!

甜品0既話一定要試!

2006-05-04 11 瀏覽
都好耐無去呢間香辣屋食嘢!因為新城市開咗好多新食店,同老婆週圍試食。重遊舊地,侍應仍然笑容滿面,點了:鐵板蠔仔蛋--推介必食沙爹牛肉串--超水準糯米釀雞翼--糯米淋咗D,但都皮脆肉香泰式抄蜆--汁味香辣整體各樣食品保持高水平,熱辣辣奉上,服務態度友善,大勝其他新開食店。
鐵板蠔仔蛋--推介必食
沙爹牛肉串--超水準
糯米釀雞翼--糯米淋咗D,但都皮脆肉香
泰式抄蜆--汁味香辣
2006-04-15 13 瀏覽
昨晚一家人同老公慶祝生日, total 8人, 唔知係咪假期, 部份食物水準差左鐵板蠔仔蛋--- 正!!炸蝦餅–外面脆, 入面彈牙..正! 冬蔭公蝦湯(小辣) --- 正!酸辣蝦粉絲--- 醒胃!!炒雜菜–OK金茹羊腩煲---有小爐座熱, 用椰汁冬蔭公做湯底, 微酸辣..正!, 可惜羊腩好“un”炭燒豬頸肉--- 太肥無骨豬手--- 今晚失準南瓜海鮮炒飯--- 好多雜菜(青豆,紅蘿蔔,粟米), 冇乜海鮮>.< , 全晚至差
鐵板蠔仔蛋--- 正!!
炸蝦餅–外面脆, 入面彈牙..正!
冬蔭公蝦湯(小辣) --- 正!
酸辣蝦粉絲--- 醒胃!!
炒雜菜–OK
炭燒豬頸肉--- 太肥
無骨豬手--- 今晚失準
2005-12-27 8 瀏覽
6人薄餅炸蝦餅酸辣鳳爪(太辣, 味有點怪)炒芥蘭干炒金邊粉蝦醬肉鬆炒飯香竽蝦干焗飯芒果黑白糯米(粉飯味道很不錯!!)~$340胃口大的就會不太夠26/12很多人, 不過上菜仍頗快!
6人

薄餅
炸蝦餅
酸辣鳳爪(太辣, 味有點怪)
炒芥蘭

干炒金邊粉
蝦醬肉鬆炒飯
香竽蝦干焗飯
芒果黑白糯米
(粉飯味道很不錯!!)

~$340
胃口大的就會不太夠

26/12很多人, 不過上菜仍頗快!
2005-12-10 4 瀏覽
昨日行完街,一行五人走到來食晚餐,五個人坐一張圓檯,舒服又闊落,加上暗暗的燈光,感覺真不錯.鐵板蠔仔蛋--- 正!!馬拉盞通菜---惹味糯米釀雞翼---雞翼炸得乾脆,糯米飯軟硬適中,配上泰式酸辣醬很好味青咖喱豬肉---看似細細兜,其實筆起上黎都幾多,豬肉不韌,略嫌辣了些小薄餅---不油,加上青咖喱汁,十分醒胃蒜茸飽---同上ttl:$245總括:價錢合理,食物不錯,態度又好,值得一去再去.
鐵板蠔仔蛋--- 正!!
馬拉盞通菜---惹味
薄餅---不油,加上青咖喱汁,十分醒胃
蒜茸飽---同上
ttl:$245
總括:價錢合理,食物不錯,態度又好,值得一去再去.
2005-11-04 5 瀏覽
今晚四個大人1個小孩同往.炸蝦餅- 好新鮮蝦味串燒豬肉- 好入味, 又不會辣薄餅一客- 熱騰騰細拼盤- 雞翼+ 豬頸肉- 份量較小炒粉絲- 幾好味炒菜甜品一客- 四件一共$380
今晚四個大人1個小孩同往.

炸蝦餅- 好新鮮蝦味
串燒豬肉- 好入味, 又不會辣
薄餅一客- 熱騰騰
細拼盤- 雞翼+ 豬頸肉- 份量較小
炒粉絲- 幾好味
炒菜
甜品一客- 四件

一共$380
2005-09-26 16 瀏覽
我們一行六人上星期去吃晚飯, 之前已book了位, 侍應來電再double-confirm 一次, 很有禮貌!共點了五款食物+ 兩客薄餅, total $360. 好食:糯米雞翼, 薄餅, 炸蝦餅, 炒芥蘭雖然是晚飯時間, 坐了兩個鐘, 但絕不趕客.

共點了五款食物+ 兩客薄餅, total $360.

好食:糯米雞翼, 薄餅, 炸蝦餅, 炒芥蘭

雖然是晚飯時間, 坐了兩個鐘, 但絕不趕客.
2005-09-10 9 瀏覽
9月8號同朋友一行3人行完街o黎食,已經過o左9點,但仍有不少人。雖然我唔食得辣,但係都有淺嚐辣o既菜式!今次食o左四樣o野...冬蔭公蝦湯(例、辣)、糯米釀雞翼(不辣)、辣碎肉炒飯(辣的)同炒金邊粉(不辣)...冬蔭公蝦湯唔錯呀,係愈飲愈辣o既...唔知接唔接受到o既話可以叫個"例"o既size試o下先...幾個人share...試o左o岩飲咪再叫/下次一人一份...糯米釀雞翼一定要試!雞翼o既皮係脆o架!但唔乾,仲好香tim!碟飯同炒金邊粉就似乎稍為細碟o左少少...味道不錯呀!不過o甘就可以試多D款式...侍應幾主動。
9月8號同朋友一行3人行完街o黎食,
已經過o左9點,
但仍有不少人。
雖然我唔食得辣,
但係都有淺嚐辣o既菜式!
今次食o左四樣o野...
冬蔭公蝦湯唔錯呀,
係愈飲愈辣o既...
幾個人share...
試o左o岩飲咪再叫/下次一人一份...
糯米釀雞翼一定要試!
雞翼o既皮係脆o架!
但唔乾,
仲好香tim!
碟飯同炒金邊粉就似乎稍為細碟o左少少...
味道不錯呀!
不過o甘就可以試多D款式...
侍應幾主動。