2023-07-23 117 瀏覽
無骨海南雞飯~最愛雞肉中間層啫喱! 食落增添左雞肉嘅嫩滑口感, 雞肉完全冇雪味, 雞皮都算薄而且唔多肥膏! 點埋香甜黑醬油同薑蒜蓉一齊食更突出雞嘅鮮味😋 配上一碗香噴噴嘅雞油飯正啊😍呢度嘅海南雞飯餐可再以超抵價錢加配各款特色小食、飲品或湯品如肉骨茶或者迷你喇沙等。呢度嘅肉骨茶係馬來西亞風味, 湯頭顏色較深中藥味較濃, 排骨肉質非常嫩且juicy👍🏻芝麻炸蝦多士, 將蝦膠塗上一片薄薄嘅多士上面再落油炸到金黃酥脆, 蝦膠爽口彈牙, 多士香脆惹味! 另外加配左一份拉絲炸芝士🧀️邪惡美味! 呢到竟然有我細細個鐘意飲嘅美綠恐龍🦖夠哂邪惡我鐘意!! 想養生一點嘅都可揀暖笠笠又養顏滋補嘅紅棗桂圓茶😚

2023-07-21
2023-07-20 137 瀏覽
馬六 - 西環西環石塘咀皇后大道西513號尼斯花園地下B號舖這次去到西環覓食,好耐冇食喇沙和肉骨茶,老友推介馬六,果然有水準。😎肉骨茶配米粉藥膳肉骨茶,份量十足,處理得很好,豬軟骨夠林,沒有味精,配料有豆卜、腐皮、冬菇,吃到中段可加油炸鬼和調味料增加層次,米粉夠彈牙,餸肉骨茶一流。😸雞扒喇沙摻掺喇沙湯底出色,夠香夠辣不油膩,可以直接飲用,豆卜、雞蛋、豆角吸收了湯底的精華,摻掺爽口彈牙,好開胃,雞扒超大塊,浸在湯底中,效果不錯,必食!🤤豬扒清雞湯米粉湯底夠鮮甜,配料有豆卜、雞蛋、豆角,加了乾蒜和香蔥更加正。豬扒醃得夠入味,沒有用梳打粉,份量十足。😄蝦多士即叫即炸,面層放了白芝麻增加香味,炸得恰到好處,又香又脆,餡料新鮮,推薦!😍脆炸芝士原條芝士,炸油新鮮,外脆內軟,好邪惡。焗釀蟹蓋餡料新鮮,不會太鹹。馬六 環境舒適,沒有味精,喇沙和肉骨茶高汁,回頭率高。🤘🏻
馬六 - 西環

西環石塘咀皇后大道西513號
尼斯花園地下B號舖

肉骨茶配米粉

雞扒喇沙摻掺

豬扒清雞湯米粉

蝦多士

脆炸芝士

原條芝士,炸油新鮮,外脆內軟,好邪惡。

焗釀蟹蓋

餡料新鮮,不會太鹹。

馬六 環境舒適,沒有味精,喇沙和肉骨茶高汁,回頭率高。🤘🏻
2023-07-20
2023-07-06 152 瀏覽
我不嬲都好鍾意食星馬菜 呢一間裝修風格都非常之有馬六甲風格嘅餐廳 真係好吸引到我 因為佢裝修光猛 位置好多 又近地鐵站非常之方便 嘢食質素都好高 而且價錢真係好街坊 見到佢啲嘢食質素越嚟越好 所以我周不時都會嚟幫襯下 menu都真係有精心設計經常更換 好多新嘢可以試 今日食咗個茶燻鴨飯因為我本身係唔食雞嘅 呢一個茶燻鴨真係好好餸飯 跟飯 紫菜湯茶燻鴨 好香 茶味好出 點埋啲 醬料真係好好餸飯 本身好少食到呢個茶燻鴨 呢次真係大滿足 分量好多 跟餐有一個嘢飲揀咗凍香茅產茶 香橙同埋紅茶好夾 味道好好 好消暑另外小食點咗 芝麻蝦多士 點佢嘅特製醬真係好香 熱手工奶茶 同港式奶茶好唔同 非常之香好有馬拉風味 呢一餐咁多嘢食 都差唔多100蚊到好抵食 仲有好多位坐得好舒服 服務又好好我會keep住嚟幫襯

經常更換 好多新嘢可以試

今日食咗個茶燻鴨飯

揀咗凍香茅產茶 香橙同埋紅茶好夾 味道好好 好消暑

另外小食點咗 芝麻蝦多士 點佢嘅特製醬真係好香

熱手工奶茶 同港式奶茶好唔同 非常之香
好有馬拉風味 呢一餐咁多嘢食 都差唔多100蚊到好抵食

仲有好多位坐得好舒服 服務又好好我會keep住嚟幫襯
2023-05-14 321 瀏覽
同事午餐想食馬來野,經過馬六唔多人就試下。馬來咖喱厚切豬扒飯$68之前食馬六一直都係食佢的海南雞飯,因為仲可以配喇沙或者肉骨茶。今日想食豬扒先試下佢的咖喱豬扒飯。有驚喜,咖哩好濃郁,宥少少似沙嗲王的白咖哩果種南洋風味。有少少椰香,唔辣好好送飯。豬扒好淋,有炸過但唔多粉漿,之前食咗好多次都未食過佢呢個豬扒飯,但食一次之後愛上。
同事午餐想食馬來野,經過馬六唔多人就試下。

馬來咖喱厚切豬扒飯$68
2023-01-04 758 瀏覽
天寒地凍都好多時都想食碗熱辣辣既野,呢間連鎖式既馬拉/部加坡菜,小編終於試左第一次。入到去,白衫男經理有禮招呼埋邊等姐姐帶我地入位,地方尚算大亦有唔少吉4人同既2人卡位, 所以唔係好明點解兩位姐姐員工安排小編同一位腹大便便友人去坐走廊兩張唔夠位要斜角擺既4人位,小編同腹便便既友人要45度角側住坐,莫講話大肚果個,靈活既小編都覺得坐靠牆果邊係要用爬既方式入去。 滿腦子問號,不過可能佢地想客人與客人間鬆啲都無出聲。 點知接著姐姐好大聲咁邀請後面入黎既一對情侶坐埋邊既卡位,小編都禮貌問姐姐可否幫忙安排埋邊卡位予腹大便便既友人,擔心此走廊位多出入易撞到孕婦。怎料呢位爆炸頭姐姐丟一句座入去咪唔撞囉!😰😰😰😰😰😰😰小編是有禮的人,雖然明顯地大把位佢絕對有很多不同且更好的按排,但無謂同啲無同理心講所謂的道理,自已稍微移動角度並著友人小心點外邊的碰撞便算了。所以永遠最影響食客既印象,除左食物能否達到standard之外,就係員工既態度。本來好想讚白衫經理一直保持有禮屬於可加分位,可惜呢個爆炸頭姐姐絕對破壞左其他有禮員工既standard而對餐廳印象變差從此不會再回頭🤢叫左熱辣辣既喇沙,想說本來也不是出

叫左熱辣辣既喇沙,想說本來也不是出色,喇沙看似濃但味唔夠香。50分既食物可能原本加埋其他因素畀到70分佢,但此次體驗,絕對係會覺得佢50分係max.,唔扣分都仁至義盡。

分數:(10分滿分💛)
味道:5
價錢:6.5
環境服務:5
(以上評分只是小編個人口味而已)
2022-12-17 466 瀏覽
今晚天寒地凍,同家人諗住去飲碗暖笠笠嘅肉骨茶,去到就帶咗個二人餐,啲食物上得好快,但係已經凍晒,連碗肉骨茶都冇出煙。期間,有個白衫經理走埋嚟話放低錯咗個蟹肉數喺我哋枱面,其實都已經放低咗20分鐘,然後立即喺我哋面前掉咗落垃圾桶,態度好差,其實我哋都冇食過個蟹肉盒,咁樣喺我哋面前掉咗佢好似潛台詞係:「拎去倒咗佢都唔俾你食呀!」呢個處理方法真係好有問題,再者,啲海南雞肥膏多過肉,雞皮上面仲有好多雞毛,好講真,呢間嘢都唔需要再去。
2022-12-17
馬六 (西環)西環石塘咀皇后大道西513號尼斯花園地下B舖呢間好多分店, 唔係剩係可以去到石塘嘴先可以食嫁!😆😆十分推薦🫶🏻🫶🏻👍👍1. 桔仔香矛豬頸斑蘭飯, 豬頸肉睇落好淺色,實情食起上起有辣味,非常惹味,飯口感好爽又唔會有油膩感😏🫶🏻 好想食多次!圖中仲有一條用菜包住嘅係札肉,幫整碟飯畫龍點睛🙆🏻‍♀️ 配埋大塊蝦餅,有多重口感2. 香矛豬扒喇沙, 係鋪頭招牌菜,最後連湯都飲埋🤣🤣價錢好合理,人均HKD 60-80 包飲品,可以再encore 👍🤪#新加坡菜#石塘咀美食#石塘咀#香港打卡#hkig#hkfoodie#hkfoodblogger#hkfoodblog#hkfoodstagram #hkfoodlover#hkig#hkfoodie_life_港島綫
馬六 (西環)
西環石塘咀皇后大道西513號尼斯花園地下B舖

2. 香矛豬扒喇沙, 係鋪頭招牌菜,最後連湯都飲埋🤣🤣

2022-11-03 544 瀏覽
其中一頁Manu油飯不油膩,够哂鹹香。要讚吓碟海南雞,肉質鮮嫩,雞皮又滑又薄,連皮都食埋,而且雞肉份量充足,够味又够飽,推薦給各位。深海魚外脆肉鮮美,醬汁少辣又惹味,白飯捞汁鱼都可以唔洗食。肉骨茶配海雞的油飯,感覺良好兼新鲜,排骨蚊得頗鬆化,加上豆卜連湯都飲埋。大家不妨嘗試吓!!

馬六提供各式風味小食和派對到會...…

其中一頁Manu
馬六無骨海南雞飯

馬來咖哩深海魚柳飯

深海魚外脆肉鮮美,醬汁少辣又惹味,白飯捞汁鱼都可以唔洗食。

正宗巴山肉骨茶配油香飯

馬六無骨海南雞飯
馬來咖哩深海魚柳飯
正宗巴山肉骨茶配油香飯
  • 海南雞飯
  • 肉骨茶
下午茶時段過來,套餐嘅各樣主食、小食、甜點及飲品非常抵食。海南雞喇沙喇沙非常足料惹味,海南雞肉質嫩滑,粉麵煙靭,配料好多,樣樣都可口!海南雞飯海南雞嫩滑,肉質鮮甜。薑油飯很香。桂圓紅棗茶呢個季節秋風起,最適宜飲杯熱飲,健康又暖胃。材料有菊花、玫瑰花、杞子、龍眼肉、紅棗。咖央奶綠呢個小食好好食,值得一試。用阿華田灑上麵包,再用阿華田做餡料焗嘅多士,非常甘香可口,口感唔太甜。鮮椰青椰青水非常清甜,椰青肉鮮甜。

下午茶時段過來,套餐嘅各樣主食、小食、甜點及飲品非常抵食。

海南雞喇沙

海南雞飯
海南雞嫩滑,肉質鮮甜。薑油飯很香。

桂圓紅棗茶

咖央奶綠

鮮椰青
椰青水非常清甜,椰青肉鮮甜。
2022-10-21 231 瀏覽
今日下午去左西環,呢區d感覺係舒服同休閒d,行經見到呢間馬六,加上有d餓就下午茶先。入到去我就坐係卡位,地方都清潔乾淨,而且都幾舒適。我見下午茶都多選擇,咁我就點左個巴東牛肉包加凍既白咖啡。等左五分鐘左右都好快咁上晒枱,巴東牛肉加上沙爹汁都幾惹味,牛肉份量都很多填滿成個包,牛肉有咬口又唔似平時既沙爹牛肉包咁薄既牛肉,算幾特別的。但包呢間店選用左牛角包,原本牛角包都幾好味有層次,可惜是沙爹汁令到牛角包淋晒,扣分。凍白咖啡味道都算香濃,不過不失。
巴東沙爹牛肉包
凍白咖啡
巴東沙爹牛肉包
2022-10-18 187 瀏覽
📍大蝦喇沙摻摻💛非常大嘅一碗, 喇沙味道香辣椰汁味濃郁, 而且好足料👍🏻除左有幾粒爽口彈牙嘅大蝦, 仲有幾粒魚蛋, 魚片, 雞蛋, 豆腐卜等! 最特別係個麵底 - 由油麵同米粉mix埋一齊吸哂D湯汁, 此之外仲有米線可以揀。📍無骨海南雞飯配迷你喇沙💛海南雞皮肉比例幾好, 雞肉肉質都嫩滑, 食落唔會有雪味, 其實都唔洗特登加錢轉雞肶位😂 有三個醬汁點令味道更豐富! 迷你喇沙份量都幾多而且好足料🥰 味道同大碗喇沙係一樣嘅, 只係配料同麵嘅份量少D。📍椰青加$28就有大大個新鮮椰青真係好抵👍🏻清熱解辣必備❤️ 另外叫左杯椰汁涼粉冰都好好飲。
📍大蝦喇沙摻摻💛

📍無骨海南雞飯配迷你喇沙💛

📍椰青
2022-10-14
2022-10-17 146 瀏覽
第一次嚟食 就連續食左幾天😆喇沙湯底,好香、好濃、仲可以加湯,配料又多,成碗面食晒 ,連湯都K.O埋海南雞好滑呀 無骨 啖啖肉、又唔肥,醬料同雞好夾仲有特色柑仔水,柑仔熱飲更香
第一次嚟食 就連續食左幾天😆

海南雞好滑呀 無骨 啖啖肉、又唔肥,醬料同雞好夾
仲有特色柑仔水,柑仔熱飲更香
午餐
2022-10-06 183 瀏覽
超級鍾意哩間東南亞餐廳,😍佢哋嘅菜式真係好有創新,好特別,超好味,而且價格都抵食!招牌蝦麵(大蝦,🐷豬頸肉,五香卷,櫻花蝦)Penang Prawn Mee(Prawn, Pork Neck, Lebak, Sakura Shrimp)$78好鍾意彈牙嘅蝦麵底,🍜食起身好入味,而且湯底都夠濃,🍤可以食到唔同食材嘅鮮甜。娘惹蟹肉酥盒(4件)$48Nyonya Crab Meat Vol-au-vent (4pcs)🦀新鮮即焗,非常酥脆,🥢入邊仲有滿滿嘅蟹肉絲,口感豐富。巴東牛肉配:斑蘭椰醬飯 $72Rendang Beef w/ Coconut Rice入味嘅🐮東巴牛肉一定係我嘅最愛,再加埋香滑嘅椰漿飯,🥥飽肚滋味。

招牌蝦麵(大蝦,🐷豬頸肉,五香卷,櫻花蝦)
Penang Prawn Mee

娘惹蟹肉酥盒(4件)$48
🦀新鮮即焗,非常酥脆,🥢入邊仲有滿滿嘅蟹肉絲,口感豐富。

巴東牛肉配:斑蘭椰醬飯 $72
Rendang Beef w/ Coconut Rice
2022-10-03 149 瀏覽
晚上同屋企人睇完電影之後,因為有啲攰,所以諗住搵一間快食嘅餐廳,屋企人就帶左我哋去食馬來西亞餐,極度推介喇沙好食。屋企人就食左喇沙,形容喇沙椰香味濃郁,湯汁夠”傑”身,但係又完全唔會太鹹,味道適中,因為自己唔好食,所以感受唔到😂😂😂。而自己就叫左個海南雞飯加肉骨茶,油飯十分乾,沒有油香味,三個醬汁完全不夠味道,沒有鹹味沒有辣味薑蓉不夠薑,而雞肉勁韌,比雞胸還要鞋,肉骨茶味道還算可以,但因為藥材味食落去唔係太夠,唔會覺得似肉骨茶。斑蘭咖央多士十分好味,夠新鮮夠熱拎到上嚟仲係十分脆口,超香牛油味👍👍沙嗲雞肉呢度啲雞肉比海南雞好食😂,沙嗲味又濃又香總括黎講,海南雞可以唔需要試,但其他小食及喇沙都幾好食😋

沙嗲雞肉呢度啲雞肉比海南雞好食😂,沙嗲味又濃又香

總括黎講,海南雞可以唔需要試,但其他小食及喇沙都幾好食😋

• 南洋咖央多士
  • 喇沙摻摻
2022-09-28 187 瀏覽
每日收工返屋企都總會經過《馬六》耐唔耐嘅晚餐都會喺呢度解決,貪佢選擇多又啱口味😋原來聽豬女講佢哋個下午茶好豐富㗎🧐就趁今日放假過黎試吓🤭打開Menu見到真係目不暇給,超級多選擇🤩其實樣樣都想食,但係兩個人食得唔多,起碼嚟多幾次先可以試哂佢成個下午茶Menu😝點咗兩份佢哋嘅必食推介👍🏼再追加小食1️⃣雞絲雞肉串老街咖喱麵: 材料超豐富,有豆卜雞絲仲有雞肉串同配菜👍🏼雖然我唔知道算唔算正宗,但係啖湯好香咖喱味,又有椰香超惹味😋2️⃣海南雞飯:每次嚟都一定會食,絕不令你失望3️⃣鹹蛋黃炸魚皮: 星加坡名物🤩夠香脆,鹹蛋味濃郁4️⃣檳城春卷(五香卷):第一次食,裏面材料超豐富,外皮脆卜卜,如果送啤酒應該會係excellent😂5️⃣炸雲吞:呢個就正常發揮啦,但勝在新鮮炸熱辣辣😃6️⃣南洋凍白咖啡+凍拉茶:如果鍾意飲甜嘢嘅人,一定會好喜歡😄總結:成個下午茶嘅Menu真係超精彩又豐富,同埋原來《馬六》嘅分店係超級多㗎。如果你屋企/公司附近有嘅話都不妨去試吓😆

點咗兩份佢哋嘅必食推介👍🏼再追加小食

2️⃣海南雞飯:每次嚟都一定會食,絕不令你失望