而家雖然放寬返少少,但仲係未可以外遊。。。。思鄉之情又發作,咁點好呢?又四出去搵下有咩可以一解思鄉之情啦!比我搵到呢度馬祖台灣養生湯麵館 (留仙街)📌天后留仙街3號雅景樓地下B號舖今次我同攸桐爸話2個去撐枱腳!我叫咗 #蟲草花雞湯米線人哋話未出發先興奮🥰,今次係米線未到都知道好味道!點解?因為米線未送到嚟我張枱時,已經聞到好香嘅紅棗桂圓味!而且米線D湯好夠熱!正呀!(攸桐媽我最鍾意❤️熱湯)仲有呀!雞肉好香滑,同蟲草花嘅配搭超正呀!餐廳超細心,有骨碟提供,唔會整到周圍都污糟晒!攸桐爸就叫咗 #藥膳醉雞湯米線呢碗同我碗一樣,未送到已聞到醉雞味啦!同樣都係D湯好夠熱!飲落去有好濃郁嘅醉雞味!攸桐爸食到停唔到呀!小食:#滷水豬大腸呢個睇佢個顏色都知道,真係好入味,又好食。但又唔會太咸,味道啱啱好!#紅油抄手可能因為呢個係最遲嚟,食咗前果幾味就覺得呢味菜有啲失色。個皮比較淋,同埋D味唔夠入味!但攸桐媽我好鍾意❤️紅油抄手,所以下次都會再叫嚟試吓架!今次攸桐爸同我都食到捧住肚仔呀!總體嚟講,馬祖係比到驚喜我架!而且夠哂大份!好抵食呀!#攸桐媽飲飲食食遊蹤 #攸桐媽 #攸桐媽媽遊樂團 #三桐攸 #zo
而家雖然放寬返少少,但仲係未可以外遊。。。。

思鄉之情又發作,咁點好呢?

又四出去搵下有咩可以一解思鄉之情啦!

比我搵到呢度

馬祖台灣養生湯麵館 (留仙街)
📌天后留仙街3號雅景樓地下B號舖

今次我同攸桐爸話2個去撐枱腳!

我叫咗 #蟲草花雞湯米線

人哋話未出發先興奮🥰,今次係米線未到都知道好味道!
點解?因為米線未送到嚟我張枱時,已經聞到好香嘅紅棗桂圓味!
而且米線D湯好夠熱!正呀!(攸桐媽我最鍾意❤️熱湯)
仲有呀!雞肉好香滑,同蟲草花嘅配搭超正呀!
餐廳超細心,有骨碟提供,唔會整到周圍都污糟晒!

攸桐爸就叫咗 #藥膳醉雞湯米線

呢碗同我碗一樣,未送到已聞到醉雞味啦!
同樣都係D湯好夠熱!飲落去有好濃郁嘅醉雞味!
攸桐爸食到停唔到呀!

小食:

#滷水豬大腸
呢個睇佢個顏色都知道,真係好入味,又好食。
但又唔會太咸,味道啱啱好!

#紅油抄手
可能因為呢個係最遲嚟,食咗前果幾味
就覺得呢味菜有啲失色。
個皮比較淋,同埋D味唔夠入味!
但攸桐媽我好鍾意❤️紅油抄手,所以下次都會再叫嚟試吓架!

今次攸桐爸同我都食到捧住肚仔呀!

總體嚟講,馬祖係比到驚喜我架!
而且夠哂大份!好抵食呀!

#攸桐媽飲飲食食遊蹤 #攸桐媽 #攸桐媽媽遊樂團 #三桐攸 #zozimama #雅晴製作室 #zozimamaproduction #馬祖台灣養生湯麵館 #古早味 #藥膳米線 #台灣美食 #蟲草花 #馬祖 #天后 #天后美食 #養生 #hkmama #hkmamablogger #hkmami #hkmamiblogger #hkkol #親子kol #親子blogger
2021-02-25 59 瀏覽
週末去銅鑼灣行街發現限最令一放寬街道上極奇多人決定轉移去天后搵嘢食行過見到間米線店決定入去試吓 地方環境好乾淨, 仲有口罩袋提供, 由於好肚餓所以嗌左正常餐牌, 台式牛肉麵湯底好香,面比較軟身,牛肉非常嫩滑,整體來講非常好, 直情拍得住去台灣食牛肉麵~~~ 😝我哋另外再叫咗藥膳湯嫩雞米線, 水準都係好得 👍 湯底又有紅棗,木耳 etc. 食落好健康幾清甜 小食方面仲嗌左紅油抄手同水餃, 水準都好平均, 紅油抄手仲要俾個讚 👍 識我嘅人都知我唔食辣, 但佢嗰隻清香麻辣係連我都接受到! 見到仲有下午茶餐, 價錢仲非常相宜, 如果要搵天后性價比之選就要去試吓啦!

2021-02-24 77 瀏覽
要吃地道、親民啲既台灣菜唔難,但時下太hit 養生,如果要兩者兼備既比較難搵,但咁都比我搵到間正宗又平民化既口味☺️🐔香辣三杯雞飯:我同朋友喺大愛呢隻有少少香辣,味道幾濃郁,但係好香雞味,最主要啲雞好滑,一啖一淡飯食落去時連埋啲雞肉,好好味😋🐔蟲草花雞湯米線:話明要養生,梗係要啲養生嘅材料啦,蟲草花同雞係最好拍檔,互相輝映,飲一啖個湯好香甜,襯埋啲米線,呢個組合好襯😄🍅蕃茄麻辣農場雞湯米線:食咗佢先知道原來蕃茄同麻辣係絕配,因為麻辣比較搶味,加埋蕃茄中和返,酸酸甜甜咁,多重滋味交集令到個味道更加突出。🌶紅油抄手:小辣既紅油配上juicy既餃子,唔錯嘅小食喔!最怕有啲紅油係好油好肥咁,但係佢就唔會。

🧡翻開餐牌,款款養生湯麵超吸引!還有我最喜歡的花膠🤤配以農場醉雞湯米線 ,成為了店家其中一道人氣必選!親民價位讓人點餐時不自覺更興奮~殊不知服務生端來所點的養生湯米線時,🧡發現份量超大一碗,而且用料十足,更覺抵上加抵~🎉椰子雞湯農場雞湯米線$58湯底富有濃郁椰子香🧡非常滋味!如果喜歡喝湯,真的可以一整碗喝光光!(不過真的很多😆)而雞件非常新鮮嫩滑,米線滑嘟嘟👍🏼🎉台灣花膠農場醉雞湯米線 $69湯底不會有過濃的藥材味,亦不覺得「醉」,卻多了一份清香甜美🧡又不燥熱~很好喝!花膠有足足3大塊,口感爽滑~🎉麻辣豬肉餃$25一碟有5隻 ,餃子🥟沾上了麻辣汁是精粹所在!辣度是可接受的,不會太噴火,🧡味道一級棒~🎉麻辣木耳$25 木耳入口爽脆 ,配以麻辣汁惹味又香口,分量也不少。🎉飲品~有一些台式飲品選擇🧡我點了愛文芒果汁(米線或飯+$10),初初第一口覺得有點甜,一路食一路再飲,發現甜度剛好,且挺解膩的~ 另外家人🧡點了一杯熱香芋雪香 (米線或飯+$11),她說好滿意,味道挺好。而麵館的裝潢亦很舒適雅致🧡牆上設有大壁畫,增添少許玩味,讓用餐氛圍更輕鬆愉悅~*不設+1服務費

椰子雞湯農場雞湯米線

🎉椰子雞湯農場雞湯米線$58

🎉台灣花膠農場醉雞湯米線 $69

麻辣豬肉餃

🎉麻辣豬肉餃$25

麻辣木耳

🎉麻辣木耳$25
木耳入口爽脆 ,配以麻辣汁惹味又香口,分量也不少。

愛文芒果汁

麻辣木耳
愛文芒果汁
香芋雪香
2021-02-24 30 瀏覽
During this time period, keeping yourself healthy is the most important thing in daily life and today, we are introducing a noodle soup restaurant which using Chinese medicine as soup base.I promise this is sooooo much better than drinking Chinese medicine alone, trust me!We picked Drunken Chicken and Coconut Chicken with medicinal noodle soup this time; surprisingly, both of the flavours did not overwhelm the unique taste of Chinese medicine but still very rich and full...媽媽常說女孩子要懂得養生,其實以前並沒有太在

媽媽常說女孩子要懂得養生,其實以前並沒有太在意但隨著年紀越來越大才明白身體健康是非常重要的。說起養生,大家是不是就會立馬想到喝中藥呢?可是中藥的味道不是很多人可以接受,弄起來又很麻煩...但如果有一家可以養生又可以吃到好吃的,你們會試試看嗎?

我們這次到了馬祖台灣養生湯麵館去吃他們很出名的藥膳農場雞湯麵,聽說湯底是用十幾款的藥材:紅棗、當歸、杞子、黨參、北芪等等,再加入雞殼熬製5小時有多,所以每一碗都散發著藥材的香味。我們點了醉雞湯米線和椰子雞湯米線,然後把米線換成手工拉麵和幼麵。不得不說他們的料非常多,湯也非常的香濃:醉雞的酒味和椰子雞湯的椰奶香並沒有蓋過藥材的味道。不過對於我們來說,湯底是有點甜。但如果你喜歡偏甜的湯底就很適合你啦。
2021-02-22 40 瀏覽
有少少掛住饒河夜市嘅藥膳排骨湯😿好彩,宜家係香港都有得食台灣嘅味道😻馬祖台灣養生湯麵館,我來也🙋🏻‍♀️食物:1)  台灣藥膳農場醉雞湯米線藥膳湯係台式個種,比起港式嘅藥膳湯會較為淡味d,但都夠香,仲會有少少回甘同紅棗杞子嘅甜味🙆🏻‍♀️但就係因為咁,飲落比較清爽,真係可以飲哂成碗湯👍🏻因為唔會太濃, 個人覺得一年4季都好啱食😽醉雞方面,雞件都算幾厚肉,肉質唔”鞋”,都幾有雞味🍗不過,就無咩醉雞味,反而係湯個度飲到淡淡醉雞嘅酒味米線就中規中矩,淥得啱啱好2) 田園蕃茄牛肉湯麵蕃茄湯真係超級濃郁🙆🏻‍♀️佢無草青味,但又好香蕃茄味,甜得泥又唔會無咗酸味👍🏻另外,蕃茄湯底飲落仲有牛肉味,正🙋🏻‍♀️牛肉方面,每嚿牛肉都好大嚿,但一d都唔”鞋”,有少少肥膏,又有牛味,good ah🙆🏻‍♀️另外,牛肉亦有滷過,而且滷得入味👍🏻麵方面,口感”煙韌”,但又唔會覺得硬,淥得啱啱好,而且無麵粉味🙆🏻‍♀️3) 麻辣木耳木耳爽滑,入味🙆🏻‍♀️麻辣味道好香,唔會有麻辣煮得太耐嘅苦味4) 紅油抄手個雲吞好有蝦味,係雲吞麵舖嘅味道😋整體泥講,食落好有花椒味,都幾麻🙆🏻‍♀️飲品:1) 柑桔檸
食物:
1)  台灣藥膳農場醉雞湯米線

米線就中規中矩,淥得啱啱好
2) 田園蕃茄牛肉湯麵

3) 麻辣木耳

4) 紅油抄手

飲品:

1) 柑桔檸檬
柑桔味好香,但唔會過酸,好解渴
2)水蜜桃紅茶
水蜜桃味唔會太假,甜度啱啱好

⭐️非常大碗大碟,飽飽🙋🏻‍♀️

#food #foodie #foodiesofinstagram #hkfoodie #hkfoodblogger #hongkongfood #香港美食 #igfood #instafood #foodpic #sonyhk #食評 #馬祖台灣養生湯麵 #古早味 #藥膳米線 #台灣美食 #蟲草花 #馬祖 #天后 #天后美食 #養生
2021-02-19
2021-02-21 37 瀏覽
藥膳肥牛及唐生菜米線第一次食,入內已滿室藥膳香味,湯底清甜,食物夠熱,肥牛唔會過肥,服務態度良好。環境舒適,整潔乾淨。整體感覺良好,下次會再來。下午茶沒有加一。
藥膳肥牛及唐生菜米線

環境舒適,整潔乾淨。

整體感覺良好,下次會再來。

下午茶沒有加一。

2021-02-21
2021-02-20 52 瀏覽
【馬祖台灣養生湯麵館】難得在香港過年,做為麵食愛好者,心心念念地想要來一碗地道的牛肉麵~之前放工的時候經常會路過這家台灣麵館,所以今天和朋友特意過去試下~台灣麻辣牛肉湯麵🍜 $66牛肉份量十足,色澤紅潤,肉質鬆軟,肉筋及肥肉非常少,肉塊中油花分佈均勻,吃起來汁濃味厚,一點也不肥膩。白蘿蔔吸滿了湯汁,入口即化,蘿蔔的清甜,加上牛肉獨特的香味,搭配的恰到好處。面是台灣手工麵,彈牙爽口,一碗份量足夠兩個女生share,好抵!蕃茄麻辣牛肉湯麵🍜 $69蕃茄麻辣湯底,香氣濃郁,相比與傳統麻辣湯底,不僅麻辣鮮香,還多了蕃茄的酸甜味,可以瞬間喚醒你沈睡的味蕾。紅油抄手 $32抄手一份5粒,相比於傳統的肉餡,還加入了鮮蝦🦐,抄手味道柔嫩鮮美,紅油微麻濃香,灑上白芝麻,香菜,色澤鮮豔~上湯浸時蔬 $19飲品:芒果汁+柑橘檸檬🍹
【馬祖台灣養生湯麵館】

台灣麻辣牛肉湯麵🍜 $66

蕃茄麻辣牛肉湯麵🍜 $69

紅油抄手 $32

上湯浸時蔬 $19

飲品:芒果汁+柑橘檸檬🍹
2021-02-19 47 瀏覽
呢間餐廳主打台灣養生麵見到幾吸引,就去試吓食物選擇都幾多,唔想食麵都有飯可以揀價錢方面都幾抵,仲有午市套餐試咗兩款麵線,首先係黑蒜雞湯米線一上枱就見到超大碗,分量十足黑蒜味好濃,啲雞又夠滑仲有幾粒紅棗同埋木耳湯底唔算好油,有啲藥材味,加埋米線好夠味另外試咗蕃茄牛肉湯麵,蕃茄湯好濃郁有兩舊超大嘅蘿蔔,牛肉起初以為係台灣牛肉麵嗰種牛,原來係牛腩啲牛腩炆得夠淋,唔會癡牙面係台灣嘅粗身拉麵,幾彈牙食落非常飽肚每款麵都可以追加小食,點左菜同埋麻辣木耳,木耳好爽脆麻辣味唔算好重菜方面浸住上湯同埋紅棗,有藥材味,好友健康養生feel飲品方面非常大杯,水蜜桃紅茶叫咗少甜之後幾好飲,唔算好甜食完大大碗麵飲番杯凍野真係特別爽整體唔錯,價錢合理之餘份量好夠味道有保證,有得追加小食同飲品,性價比幾高本身想試埋佢嘅麻辣豬肉餃,但係實在太飽所以食唔落環境方面唔算好大不過坐得都OK,服務亦唔差有機會會試埋其他款麵
呢間餐廳主打台灣養生麵
見到幾吸引,就去試吓
食物選擇都幾多,唔想食麵都有飯可以揀
價錢方面都幾抵,仲有午市套餐
試咗兩款麵線,首先係黑蒜雞湯米線
一上枱就見到超大碗,分量十足
黑蒜味好濃,啲雞又夠滑
仲有幾粒紅棗同埋木耳
湯底唔算好油,有啲藥材味,加埋米線好夠味
另外試咗蕃茄牛肉湯麵,蕃茄湯好濃郁
啲牛腩炆得夠淋,唔會癡牙
面係台灣嘅粗身拉麵,幾彈牙
食落非常飽肚
菜方面浸住上湯同埋紅棗,有藥材味,好友健康養生feel
飲品方面非常大杯,水蜜桃紅茶叫咗少甜之後幾好飲,唔算好甜
食完大大碗麵飲番杯凍野真係特別爽
整體唔錯,價錢合理之餘份量好夠
味道有保證,有得追加小食同飲品,性價比幾高
本身想試埋佢嘅麻辣豬肉餃,但係實在太飽所以食唔落
環境方面唔算好大不過坐得都OK,服務亦唔差
有機會會試埋其他款麵
2021-02-17 132 瀏覽
去左港島行街,天氣凍冰冰,想食返碗熱辣辣既麵,諗起天后有間馬祖台灣養生湯麵館,一於同朋友仔去試下。餐牌選擇甚多,有養生農場雞湯麵系列、台灣古早牛肉湯麵系列、香蔥海苔飯系列等等。台灣花膠農場醉雞湯米線加錢轉手工拉麵,藥膳湯底勁香濃好足料,飲落淡淡藥材味,甘甜滋味,好養生,有益氣補血功效。花膠軟滑有咬口,醉雞件爽滑啖啖肉,配埋手工拉麵,彈牙柔Q。台灣麻辣牛肉湯麵有三種辣度選擇,揀左小辣。湯底紅卜卜,麻香十足,辣而不嗆,手工拉麵煙煙韌韌富有嚼勁,麻辣牛肉鮮香爽辣好軟嫩。小食揀左兩款。上湯浸時蔬藥膳湯底甘甜清香,生菜鮮甜爽脆,索哂D湯汁勁滋味。滷水雞翼滷得入味,肉質嫩滑好JUICY。柑桔檸檬酸酸甜甜解渴生津,好清新。愛文芒果汁味道香甜,大大杯勁滿足。
去左港島行街,天氣凍冰冰,
想食返碗熱辣辣既麵,
諗起天后有間馬祖台灣養生湯麵館,
一於同朋友仔去試下。

餐牌選擇甚多,有養生農場雞湯麵系列、
台灣古早牛肉湯麵系列、香蔥海苔飯系列等等。

加錢轉手工拉麵,
藥膳湯底勁香濃好足料,
飲落淡淡藥材味,甘甜滋味,
好養生,有益氣補血功效。
花膠軟滑有咬口,
醉雞件爽滑啖啖肉,
配埋手工拉麵,彈牙柔Q。

台灣麻辣牛肉湯麵
有三種辣度選擇,揀左小辣。
湯底紅卜卜,麻香十足,辣而不嗆,
手工拉麵煙煙韌韌富有嚼勁,
麻辣牛肉鮮香爽辣好軟嫩。

小食揀左兩款。

上湯浸時蔬
藥膳湯底甘甜清香,
生菜鮮甜爽脆,
索哂D湯汁勁滋味。

滷水雞翼
滷得入味,肉質嫩滑好JUICY。

柑桔檸檬酸酸甜甜解渴生津,好清新。

愛文芒果汁味道香甜,大大杯勁滿足。

2021-02-14
2021-02-17 68 瀏覽
開工大吉,工作日就要去客到拜年同開會,地點喺天后梗係順便食埋lunch 先,一早同事search 好左話過年食得太濟今日食清D喎!佢介紹去食馬祖藥膳米線,地點好近天后地鐵站就在留仙街!🍜 台灣花膠農場醉雞湯米線 $69 本來想試藥膳湯底,但係又好想食醉雞,所以最後都係揀左醉雞湯底!原來醉雞湯底一樣有藥膳嘅味道,湯頭好濃郁唔油膩,兩大片花膠,軟硬度剛剛好!農場雞件仲有雞脾肉幾件,雞肉煮得嬓滑入味!配料有紅棗杞子同黑木耳,一啖米線配一啖湯~超!好!味!粉線份量非常足!十分超值!🌶️🍗香辣三杯雞白飯  $49是日午餐有我同事最愛香辣三杯雞,同事即轉軚!大大碗飯賣相唔錯!啖啖雞髀肉,帶點微辣十分惹味!白飯上淋左D三杯雞醬,完全唔乾,配菜有椰菜同紅蘿蔔,夾埋一齊好食到停唔倒口!飯量都係好足!超值!!兩個餐我地都配左小食 ,滷水豬大腸$35- 豬大腸滷水味超香,又淋又入味!出色!必點!麻辣白菜豬肉餃$25 – 麻辣味香,豬肉餃香口肉餡多!又係超抵食呀!

🍜 台灣花膠農場醉雞湯米線 $69
香辣三杯雞白飯

🌶️🍗香辣三杯雞白飯  $49
滷水豬大腸

香辣三杯雞白飯
滷水豬大腸
2021-02-15 48 瀏覽
大年初四到親友家拜年,親友推薦馬祖養生湯麵。餐廳環境乾淨企理。我們點左藥膳醉雞湯米線配蜂蜜綠茶$55,醉雞肉很滑,湯底很清香,糯米酒帶少許甜,配料有龍眼肉、雲耳、芫茜、杞子、紅棗,米線好滑,真美味。👍👍藥膳牛肉飯配芒果汁$65,牛肋條炆得夠腍夠入味,白蘿蔔很淋甜,味道不錯。古早牛肉手工麵配無糖茉莉花茶$65,手工麵質煙煙韌韌,很好吃😋豬肉白菜餃$25有五隻,餡料脹卜卜,真不錯。新春期間這店照平日收費,無加一,真超級抵食。總結:食物頗大份,味道佳又好吃,值得回頭再吃。地址:天后留仙街3號雅景樓地下B號舖
豬肉白菜餃$25有五隻,餡料脹卜卜,真不錯。
新春期間這店照平日收費,無加一,真超級抵食。
總結:食物頗大份,味道佳又好吃,值得回頭再吃。
地址:天后留仙街3號雅景樓地下B號舖
  • 花膠醉雞湯米線
  • 上湯白菜豬肉餃
  • 牛肉手工麵
2021-02-15 48 瀏覽
主打養生藥膳嘅麵館,大大碗湯麵,打開個menu一定令你選擇困難,樣樣都想試,藥膳養生、蟲草花藥膳仲有多款combination🤗小食追加 中🥢🥟紅油抄手 $32唔好睇佢紅噹噹會好辣,微微麻香辣,一啖一粒好惹味👅🔸花膠醉雞湯米線 🍜$69見佢幾符合養生又養顏😝😝個麵一嚟到,衝擊住嗅覺👃🏼湯頭由藥材杞子紅棗圓肉雲耳等熬製而成,清甜帶點酒香,配料亦毫不吝嗇,花膠雞件份量十足!雞肉滑嫩又juicy!飲埋啖湯真係滋味又滋補👅🔸藥膳醉雞湯米線 🍜$55如果唔特別好花膠,我會推介藥膳醉雞湯米線👍🏻💯湯頭一樣,熱騰騰陣陣藥膳香氣💨值得一讚米線有嚼口,一口米線掛汁力強,吸收哂藥膳養生湯精華✨
小食追加 中🥢🥟紅油抄手 $32
唔好睇佢紅噹噹會好辣,微微麻香辣,一啖一粒好惹味👅

🔸花膠醉雞湯米線 🍜$69
見佢幾符合養生又養顏😝😝

🔸藥膳醉雞湯米線 🍜$55
2021-02-10
  • 花膠醉雞湯米線
  • 紅油抄手
2021-02-14 40 瀏覽
新年假期唔係好多餐廳都開, 呢間新年都繼續營業, 又係我鍾意食嘅養生湯麵, 試一下先點了花膠醉雞湯手工拉麵,原價$69,加兩蚊轉手工拉麵, 手工拉麵有嚼勁,值得一轉, 與其說是一碗麵,不如說是一鍋麵, 因為超級大的一碗,麵的份量很多, 雞望落以為會有點鞋口, 但食落肉質唔錯, 唔肥多肉食, 除了花膠,還有紅棗圓肉,所以湯底有點醉雞味之餘還有藥材味, 幾好另外椰子雞湯米線($58) 也是超級超級大碗, 非常抵食, 湯底呈椰奶白色,呷一口, 椰香味不算很突出, 反而感覺有忌廉嘅香滑, 挺喜歡這個湯底加$36點鹵水雞翼五隻,size 適中, 味道很濃, 還有上湯浸時菜($19)跟麵有餐飲, 蜂蜜綠茶和港式奶茶都唔錯

跟麵有餐飲, 蜂蜜綠茶和港式奶茶都唔錯

2021-02-11 54 瀏覽
冬天經常會喺屋企煲雞湯補一補,近期就想偷下懶出去叫外賣,呢間馬祖台灣養生湯麵館已經唔係第一次食啦,今日就試左個椰子雞湯農場雞湯米線($58)雞肉肉味香濃帶點鹹香同椰子湯一拍即合,奶白色椰子雞湯椰香四溢,令人食指大動。番茄麻辣農場雞湯米線($59)番茄色澤通紅,有3個辣度可以選擇,揀咗小辣已經夠曬惹味,雞湯加上番茄鮮味更為突出。紅油抄手($32)抄手外皮滑溜,餡料飽滿, 麻辣紅油辣度唔會太強,大人細路都岩食。