2021-08-08 1124 瀏覽
这店在现在位置已经存在了很久,以前很喜欢吃他们的串烧和咖喱,对上一次帮襯已经是10年前了。今天偶然经过,便走去感受一下怀旧的气息。店外有西式晚饭套餐推介,骤眼看了一下,也不算贵。内部装修应该翻新过,但仍然是保留着那种旧日气息。进去时客人不多,便随便找个位子坐下来。按照推介,点了一份大虾拼牛柳,配上意大利粉和黑椒汁。 份量有点多,除了意大利粉,里面包话一块很大的牛扒和一隻虾。虾不算大,炸过后味道很淡,已经吃不出虾味了。至于那一大块的不像牛柳,应该是牛扒,煮得有点过熟,肉有点嚡。但以份量和价钱再来说,也不会计太多。这顿晚餐连加一服务费花了80多元,算是合理水平。

店外有西式晚饭套餐推介,骤眼看了一下,也不算贵。

红汤配餐包

大虾拼牛柳意粉

这顿晚餐连加一服务费花了80多元,算是合理水平。
2021-08-07
红汤配餐包
大虾拼牛柳意粉
The environment like an old train, in orange tone, not bad having causal meal hereFor tea time, quite many choices we have here, and i pick baked mince pork spaghetti, it surprised me in good way, yummy and strong flavor, but so heavy finishing the whole spaghetti haa quite niceFried toast with peanut butter is tasty, but a bit too thinAlmond drink is a bit light flavorinsides:menu:The service isn’t so good here but the taste is quite nice, not bad having a causal meal here

baked mince pork spaghetti
Pork Chop Rice
Almond drink
insides:
menu:
baked mince pork spaghetti
2021-06-22 633 瀏覽
※星洲炒米咖哩味比較淡,鑊氣略嫌不足,配料例如:蝦仁 蛋絲,火腿絲的份量都比較少※大蝦拼牛仔柳 配白飯牛仔柳腍身,普普通通,大蝦肉質過腍,好像壞了跟餐的羅宋湯不錯,不會過酸,帶點辣味來這裡,吃的是情懷
※星洲炒米

※大蝦拼牛仔柳 配白飯
牛仔柳腍身,普普通通,大蝦肉質過腍,好像壞了

跟餐的羅宋湯不錯,不會過酸,帶點辣味

來這裡,吃的是情懷
2021-06-16 733 瀏覽
工作到過了午餐時間,我們就隨便找一間餐廳去食下午茶醫肚先!這間店門面就有些懷舊味道,裡面裝修也保留了以前嘅味道,下午茶餐都有很多選擇,我們就選擇了福建炒麵及炒貴刁,講真的完全沒有賣相可言,味道講真都係一般般,服務都係一般般⋯不過平平地醫肚都可以嘅,有加一俾茶餐廳坐得舒服啲😜
工作到過了午餐時間,我們就隨便找一間餐廳去食下午茶醫肚先!

2020-12-11 1354 瀏覽
事隔8日,約咗朋友去佐敦行吓,見時間尚早,不如入去滔滔食個下午茶,但係人影得一隻,穩陣啲去番「馬華餐廳」啦,我都未試佢個炒貴刁!於是阿老友又order上次果款豬扒飯而豬扒飯今次有加洋蔥落去證明餐廳有睇OpenRice。上次碟嚤囉雞飯真係唔錯,而今次要點其他...試「炒貴刁(炒河粉) 」但唔係我杯茶,反而下次我想問佢可唔可以將河粉轉米粉...
證明餐廳有睇OpenRice。
上次碟嚤囉雞飯真係唔錯,而今次要點其他...
(下)豬扒飯
(下)炒貴刁(河粉)
(下)豬扒飯
(下)炒貴刁(河粉)
2020-12-03 483 瀏覽
*嚤囉雞飯呢碟飯個靈魂竟然係金黃色的飯之中,唔知係唔係用炒貴刁方法去整個飯,真係要寫個好評去推介(好似有少少辣味但似乎係香料)*沙嗲串燒雞唔錯!想翻單!我知道馬華餐存在咗響佐敦好耐但都係第一次去,估唔到睇落窄的入口,仲以為座位都跟門口一樣窄添,橙色座椅都幾貼切呢間餐廳^唔知係咪下午茶關係*叫咗個豬扒飯而白飯唔夠熱、少少配菜裝飾都無,另外串燒沙嗲醬係凍之外。整體印象都算ok。
*嚤囉雞飯

(好似有少少辣味但似乎係香料)
*沙嗲串燒雞唔錯!想翻單!

整體印象都算ok。
那晚帶太太及兄長一起前往位於佐敦道的老誌號馬華餐廳,並以鐵板扒餐作為主晚餐。顧名思義,馬華乃是馬來西亞華人簡稱,那當然是一間南洋風味餐廳,尤其扒餐類。這類馬來式西餐廳於上世紀六七十年代較盛行,但由於近年它似乎開始式微,因此會頗具有懷舊色彩。我們當晚分別叫了三個鐵扒餐:西冷牛扒餐(黑椒汁)、大蝦豬扒餐(洋蔥汁連切蔥塊)及羊扒餐(蒜蓉汁)等。西冷牛扒(約七成熟)扒塊夠厚且煎得又嫩熟又入味,炸大蝦(生粉面)咬落夠香脆;豬扒塊亦不肥脷且切落㗳落亦不失其入味感,絕對能拍得住靚牛扒塊;至於羊扒也不會有太濃厚的「囌」味,咬落都美味爽口。當然,每碟鐵扒不能少得一些配菜(如薯條椰菜紅蘿蔔絲等),更能食過番尋味。此外,還有潤腸胃的靚西餐湯(如羅宋湯忌廉湯等),牛油餐飽及餐飲等。值得推薦。

2020-06-15 1241 瀏覽
今日出開去尖沙咀,我都要專登早一個站到佐敦-馬華餐廳 食午餐..今日我點了牛扒意粉午餐$57,餐湯有紅湯和白湯,上次點了紅湯..材料足湯底濃👍🏻👍🏻今次點了白湯,雖沒有特別驚喜,但也十分好味😋,牛扒當然夠晒份量啦,兩次我都點了牛扒意粉,都很有驚喜,下次再去要試埋餐廳其他美食😋😍
2020-06-15
2020-06-04 897 瀏覽
呢間餐廳職員服務冇問題,但主角係「食物」,反而極大問題!間餐廳冇乜人,廚師咁得閒都冇心去煮!叫咗兩個小菜,兩個都中伏!西芹雞柳 西芹有渣,有好多舊都生生地,味道淡茂茂,仲要勁多鑊屎!椒鹽豬扒啲豬扒有60%都係肥肉,我張相淨剩返嘅都係肥肉!    D份量細份得可憐,仲夠膽用呢啲半肥瘦豬扒,睇得出個老闆想一蚊都賺到你盡,「想賺盡你D錢,但係連基本質素都唔肯俾你」做生意都唔使咁冇良心呀嘛!
呢間餐廳職員服務冇問題,
但主角係「食物」,反而極大問題!

間餐廳冇乜人,
廚師咁得閒都冇心去煮!

叫咗兩個小菜,

味道淡茂茂,
仲要勁多鑊屎!

椒鹽豬扒

啲豬扒有60%都係肥肉,
我張相淨剩返嘅都係肥肉!

D份量細份得可憐,
仲夠膽用呢啲半肥瘦豬扒,
睇得出個老闆想一蚊都賺到你盡,
「想賺盡你D錢,但係連基本質素都唔肯俾你」
做生意都唔使咁冇良心呀嘛!
椒鹽豬扒
2020-06-03
2020-05-28 724 瀏覽
看到門外的下午茶餐牌,覺得收費不貴,入內一試。洋蔥豬扒飯:味道可以,不過豬扒薄薄的,米飯也不多。炸雞髀沙律:雞髀看似挺大的,但其實是炸粉面積大,雞髀本身不大,味道一般,沾番茄醬後好吃了一點。沙律好吃,但也不多。凍奶茶的茶味淡,熱檸檬水沒特別。此外,炸雞髀沙律等了好久才上桌,豬扒飯全吃完了還未上桌。
看到門外的下午茶餐牌,覺得收費不貴,入內一試。
洋蔥豬扒飯:味道可以,不過豬扒薄薄的,米飯也不多。
凍奶茶的茶味淡,熱檸檬水沒特別。
此外,炸雞髀沙律等了好久才上桌,豬扒飯全吃完了還未上桌。
2019-09-23 1616 瀏覽
係qe探完病,就同爸爸媽媽係地鐵站附近搵嘢食。揀左呢間佢地後生拍拖成日去嘅餐廳🤣🤣🤣佢嘅套餐幾抵食,我地叫左海南雞飯餐,有海南雞,兩碗油飯,串燒同湯。海南雞好嫩滑,油飯都幾好食,湯都驚喜清甜。不過串燒少少overcook. d醬幾好食,所以食吓食吓就清晒所有嘢lu😋

海南雞好嫩滑,油飯都幾好食,湯都驚喜清甜。

2019-07-03 1376 瀏覽
比左89蚊,得兩塊勁薄嘅羊扒同一堆好林嘅薯條。因為唔夠飽,所以問侍應可唔可以比多少少,侍應答 “加錢咪比你”;連態度都咁差🤦🏻‍♂️一間老牌嘅西餐廳管理不善而且味道唔係特別好竟然捱得住做,唔知係唔係一早買咗舖⋯

2019-07-03
20 分鐘 (堂食)
2019-05-19 1564 瀏覽
餐廳鄰近佐敦道地鐵站, 店內裝修似懷舊扒房 ,環境乾淨企理。店內食物的選擇多, 有馬來及星加坡食品, 也不算太貴。晚餐例如有: 精美小菜套餐、 煲仔套餐、 廚師推介套餐、 特別介紹扒餐等。有多款扒餐可以選擇, ,吃過這裏的扒餐,質素不錯, 送牛油餐包、餐湯熱飲,很划算。今晚到來吃晚餐,點了兩款餐,廚師推介小菜: 韭菜蝦仁炒蛋$68, 送例湯 、白飯。 炒蛋鬆滑, 蝦仁爽 , 有適量的韭菜和草菇,送飯好開胃。例湯,合掌瓜湯,清清地。精美小菜套餐: 西蘭花炒牛肉 $65,送例湯、白飯、熱飲。西蘭花外貌翠綠色, 不太硬,清淡好食,炒牛肉都好好味, 此碟餸菜熱量較低。 此餐仲送埋杯熱飲👍

今晚到來吃晚餐,點了兩款餐,

例湯,合掌瓜湯,清清地。

此餐仲送埋杯熱飲👍

2019-02-19 1321 瀏覽
再來是因為上次食物可以,但今次後不再光顧了。今次叫馬華窩麵,湯底大不如前,麵亦小了。叫鐵板牛柳餐,但來了牛扒餐,亦沒有問牛柳幾成熟。。。。真差勁。若老闆見到此文章,應返回做點工作吧。。。

若老闆見到此文章,應返回做點工作吧。。。
2018-12-29 1376 瀏覽
一粒菠蘿炒飯!無打錯無睇錯只係有一粒菠蘿一粒菠蘿炒飯!一粒菠蘿炒飯!一粒菠蘿炒飯!重點要講三次!餓死都吾再入去食成餐飯一行六人,無論午餐定單點都係完全吾掂既堆田肥料!六樣無一樣入得口都勁架無料無味吾知餐廳賣乜!有白飯炒白飯,咖哩石頭肉飯,香煎牛筋配白水煮菜!大家想比錢買難受?黎依到就岩喇,力推
一粒菠蘿炒飯!無打錯無睇錯只係有一粒菠蘿

無料無味吾知餐廳賣乜!
有白飯炒白飯,
咖哩石頭肉飯,
香煎牛筋配白水煮菜!
大家想比錢買難受?黎依到就岩喇,力推
2018-12-01
  • 另選餐廳