2024-07-16 1301 瀏覽
位於大圍圍方二樓221B號舖的「鬼金棒牛骨辣麻拉麵」,主打牛骨湯拉麵。筆者和朋友下班後,相約到拉麵店吃晚飯。。拉麵店的燈光明亮,而且播放着日本動畫的主題歌曲。。餐廳採用手機掃描二維碼下單。下單後,可於自助水機拿取清水。。下單時,可以選擇「辣」(Chili Pepper) 和「麻」(Sansho Pepper)的強度。筆者不太能吃辣,所以選了「無辣」和「小麻」。。約十五分鐘後,拉麵便陸續上桌了。。📌增量叉燒 X2 辣麻味噌拉麵 - $140Karashibi Miso Ramen with two Big Pork~追加味玉 (Seasoned Eggs) - $15店員捧着一碗滿滿的拉麵來到,頗為澎湃。朋友相對能吃辣,所以下單時點了「中辣」和「小麻」。輕輕呷一口湯底,頗為濃郁,首先會感受到味噌的鹹味,接著辣味和麻的感覺則會慢慢在滲出來。。朋友剛下班趕來,肚子餓得咕咕作響,所以點了增量叉燒。其中一件叉燒為五花肉,油分頗為充足。叉燒質感比想像中腍身,炆的時間恰到好處,也不會炆得過久令肉質又老又嚡口。朋友則覺得,叉燒的味道和質感有點像港式豬軟骨。。這碗拉麵的配料也十分充足,配料有蔥、芽菜等,

拉麵店的燈光明亮,而且播放着日本動畫的主題歌曲。

餐廳採用手機掃描二維碼下單。下單後,可於自助水機拿取清水。

約十五分鐘後,拉麵便陸續上桌了。

📌增量叉燒 X2 辣麻味噌拉麵 - $140
~追加味玉 (Seasoned Eggs) - $15

這碗拉麵的配料也十分充足,配料有蔥、芽菜等,較為特別的,還有少許細薑絲。

雖然客人下單時未能選擇麵的硬度,但麵的質感軟硬適中,也令筆者頗為滿意。拉麵為粗麵,每條麵的粗幼約2.5至3mm,而且麵條的掛湯也頗為不錯。

📌增量牛叉燒辣麻牛骨沾麵 - $135
Karashibi Gyukotsu Tsukemen with Extra Beef Chashu
~追加味玉 (Seasoned Eggs) - $15

增量牛叉燒有六片,牛肉的口感頗為滑嫩。牛叉燒的部位為牛脊肉,這部位的牛肉脂肪分布平均。

沾麵的配料還有炆得軟腍入味的牛筋,不會硬得咬不開。筆者喜愛將麵條逐少逐少放進沾汁中,之後再夾起來享用。

沾汁味道濃厚,朋友覺得有點像西式的Gravy Sauce (肉汁)。沾汁的濃稠度也適中,和麵條同吃也不會覺得過膩。麵的份量也充足,男士也能吃飽。

筆者和朋友本身的麵食也沒有味玉(半流心雞蛋),所以每人各追加了一份。輕輕咬開雞蛋,蛋黃為半凝固狀,味道鹹香。

吃畢拉麵和沾麵後,可以喝一杯冰凍的清水,沖刷一下口腔,整體感覺更為清新refreshing。
2024-07-15
  • 增量叉燒 X2 辣麻味噌拉麵
2024-06-25 1400 瀏覽
2024年6月11日 星期二今日晏晝唔需要返工,終於有機會嚟圍方試吓呢間開咗張冇幾耐嘅拉麵店一行到門口就已經好清晰見到餐牌標誌鬼既圖案,特色既裝修有如置身日本拉麵店既感覺餐廳裡面有幾塊大玻璃採取自然光,令到成間餐廳更光猛同空間感更大,枱與枱之間有足夠距離,店員走動拎食物都唔怕撞到顧客,而且餐廳仲有吧枱,可以清晰見到師傅煮麵添食物可以用網上點餐,夠晒方便而且圖文並茂,除咗拉麵之外都可以叫沾麵,有辣有唔辣,辣度同麻度可以自行控制,所以我叫咗小麻小辣嘅增量牛叉燒辣麻牛骨沾麵,再加一份玉米荀同飲品食拉麵當然唔少得要有波子汽水啦,有氣之餘又夠晒涼快,最啱就係呢一種炎熱嘅天氣之下飲,即時透心涼等咗一陣沾麵就送到,湯同麵係分開上既首先個湯熱辣辣,第一口飲落去已經有好濃郁嘅牛骨味,小麻小辣令到個湯底幾惹味,但係又唔會奪取咗牛骨嘅味道,加上個湯底唔會太稀,完全可以令麵條做到掛汁嘅效果至於麵條就好彈牙,比起一般拉麵粗身少少,更加容易掛汁之餘,食落去都更有口感,而且唔會煮到好腍一咬就散不得不提既仲有牛叉燒,一般嚟講拉麵嘅叉燒都係用豬肉整,但係呢間餐廳竟然用上牛肉,效果出奇地夾,牛肉半生熟可以見到紋理好清晰,
2024年6月11日 星期二

等咗一陣沾麵就送到,湯同麵係分開上既

不得不提既仲有牛叉燒,一般嚟講拉麵嘅叉燒都係用豬肉整,但係呢間餐廳竟然用上牛肉,效果出奇地夾,牛肉半生熟可以見到紋理好清晰,加咗少少黑椒已經好入味,食落去唔會太韌,牛肉味幾突出,所以由頭到尾成碗沾麵都有牛肉嘅元素

呢一粒味玉係我加上去嘅,果然冇令人失望,一咬落去就已經見到裏面有少少流心嘅狀態,鹹鹹地調味幾好,唔會煮到熟晒

最後仲有專登加嘅玉米筍,冇諗過又香又入味,咬落去仍然有水份流出嚟,強烈推介!!

食咗咁多嘢,飽到夜晚都唔使再食飯
2024-06-11
2024-06-20 973 瀏覽
鬼金棒副品牌辣麻牛骨湯拉麵開到第三間,現在港九新界各有一間,第三分店在大圍圍方,位置相當偏僻,在商場一樓的一端最角落的位置,話需如此,由於新商場,加上售賣麻辣味麵店包括鬼金棒只有兩間,我平日晚市去相當多人,有八成滿,座位大約三十個,好多都是一家人來,叫外賣的也相當多。由於這新店鋪較大又新,員工比尖沙咀及銅鑼灣多,人多又年青,全店氛圍都好地道街坊,有客人穿拖鞋及底衫,有小童走來走去,環境很嘈吵。細看餐牌,價錢除了A4和牛拉麵之外,其他售價還可以,除了牛骨湯外,還有味噌豬骨湯頭。我點選了味玉麻辣牛骨湯拉麵及附加一碟牛筋。要用二維碼點選菜式,我以八達通結帳,食品正價連加一服務費是$159.5。飲用水可以自行取水杯到飲水機取水,有暖水室温水及冰水選擇。拉麵湯頭辣度是小麻辣,我是怕辣的人,但這個麻辣程度可以接受。麵條的梘水味重,似乎煮麵梘水揈唔去,所以很像吃汕頭粉麵舖的牛腩麵一樣。牛筋我愛吃,雖然入味也不錯,但可能不太夠汁,牛筋凍了黏埋一堆,像橡膠一樣,後期很難夾起。

飲用水可以自行取水杯到飲水機取水,有暖水室温水及冰水選擇。

味玉麻辣牛骨湯拉麵

珍珠筍
味玉
牛筋
2024-09-01 165 瀏覽
麻辣湯底好好食,牛肉份量好足拉麵麵質都偏硬,不過都係好睇個人偏好如果要加肉就要加成6/70蚊,都幾貴不過最重要嘅係坐得舒服,都幾推薦呢一間拉麵鋪 價錢中等,牛非常好食
麻辣湯底好好食,牛肉份量好足

拉麵麵質都偏硬,不過都係好睇個人偏好
如果要加肉就要加成6/70蚊,都幾貴

不過最重要嘅係坐得舒服,都幾推薦呢一間拉麵鋪
價錢中等,牛非常好食
好多分店既鬼金棒拉麵,每間既comment 都好正面,好多好評,一直都想試。今次呢間圍方既分店地方闊落,去到仲估唔到有bb 凳提供,實在方便一眾帶住小朋友又想食拉麵既客人! 同場都至少有兩pair 帶住小朋友既客。呢間係牛骨湯店,當然要試返牛叉燒+牛骨湯。牛叉燒牛味重,慢煮淋滑,好似食既薄薄既牛扒咁。配上幼麵,可以掛多d 汁,但食到最後覺得好油膩。增量版有6片牛叉燒。另一碗食返豬骨味增,係配粗麵。個人好鐘意呢種厚叉燒,第一啖咬叉燒頂,配住肥肉,比較軟淋,味道唔錯,但剩返既2/3 就非常瘦,食落仲好鞋。湯比較厚身杰一啲,但蔥蒜味太重,食到一半亦油膩到食唔到落去。餐廳主動提供圍裙俾著白裙既我,細心體貼。但就未有問同行都係白衫既男士需唔需要😂。 餐廳大部分服務都係自助形式,QR 自助落單,自助斟水。牛骨牛叉燒係特別,店鋪都坐得舒服,但就應該唔會有下次了。

呢間係牛骨湯店,當然要試返牛叉燒+牛骨湯。
增量牛叉燒牛骨拉麵

味玉辣麻味噌拉麵

餐廳大部分服務都係自助形式,QR 自助落單,自助斟水。

牛骨牛叉燒係特別,店鋪都坐得舒服,但就應該唔會有下次了。
2024-08-25
增量牛叉燒牛骨拉麵
2024-08-02 375 瀏覽
由圍板裝修開始 阿公就一直期待開張🤪到開張因為太多人 等到依家終於可以食到啦🕺🏼呢到主要分兩種湯底牛骨湯🐮🐮或者味增湯🥣配菜主要以叉燒片為主 亦有增量版叉燒....條‼️(睇相就明嫁喇🤣)其他配菜有芽菜 芫荽 玉米筍 味玉(蛋)等等按個人喜好去揀選喇✅️呢到最特別 梗係辣啦🌶🌶🌶🌶🔥🔥🔥☄️☄️唔好比舖名嚇親 以為一定食辣其實唔係嫁🙅🏼❌️🙅🏽‍♀️❌️🙅🏻‍♂️❌️🙅🏼❌️🙅🏽‍♀️❌️🙅🏻‍♂️❌️無論辣度同麻度都可以選擇✅️✅️甚至揀唔辣 去品嚐純湯底都係可以嫁‼️各位Zoom仔唔洗有猶疑 可以放心過嚟大吃一番啦😉
由圍板裝修開始 阿公就一直期待開張🤪
到開張因為太多人 等到依家終於可以食到啦🕺🏼

呢到主要分兩種湯底
牛骨湯🐮🐮或者味增湯🥣
配菜主要以叉燒片為主
亦有增量版叉燒....條‼️
(睇相就明嫁喇🤣)
其他配菜有芽菜 芫荽 玉米筍 味玉(蛋)等等

甚至揀唔辣 去品嚐純湯底都係可以嫁‼️

各位Zoom仔唔洗有猶疑
可以放心過嚟大吃一番啦😉
2024-07-27 438 瀏覽
但凡首次光顧的餐廳,必點招牌項目。這道招牌牛骨拉麵的湯頭濃郁醇厚,據說這湯頭用上多達40kg的牛腿骨熬煮而成,加上日本秘製醬油慢煮而成的牛叉燒,濃郁的湯頭配上肥瘦適中的牛肉和軟腍的牛筋,美味啊!這款味玉辣麻牛骨拉麵在原味牛骨湯的基礎上,加入了辣麻調料。這裡的每款麵皆可走辣,因此不嗜辣如我們也可光顧,這款拉麵選了無辣、小麻。小麻豐富了牛骨湯的原有風味。味玉流心,吸引!肉飯的飯粒軟糯,配上醬香的豬肉,豬肉偏瘦,合個人口味。煎餃有六隻,煎功不錯,煎得外皮金黃酥脆,內裡多汁鮮美。建議加配煎餃,水準十分不錯。室內環境簇新,和風設計,室內比門面寬敞。
但凡首次光顧的餐廳,必點招牌項目。

肉飯的飯粒軟糯,配上醬香的豬肉,豬肉偏瘦,合個人口味。

室內環境簇新,和風設計,室內比門面寬敞。
2024-07-24 509 瀏覽
去完日本一轉太多美食🫣都未有機會食一餐拉麵🍜番到香港實在念念不忘🥢補食日本過江龍出色的牛骨辣麻湯底拉麵🐮🐮🌶️味玉辣麻牛骨拉麵味玉辣麻牛骨拉麵招牌牛骨個湯很濃郁滿滿牛脂香,牛肉有兩片,肉質有口感,牛筋軟滑,原隻流心蛋,麵質幼麵好味🌽增量玉米筍玉米筍加了少少鹽做調味,輕輕煎了點,健康美味🍚肉碎飯小碗份量,加埋少食啱晒女士,碎肉香口,加上秘制牛骨醬汁🥟煎餃(六隻) 皮薄,一口一餃子,多汁🌟舖內寬敞

🐮🌶️味玉辣麻牛骨拉麵味玉辣麻牛骨拉麵

🌽增量玉米筍
玉米筍加了少少鹽做調味,輕輕煎了點,健康美味

🍚肉碎飯
小碗份量,加埋少食啱晒女士,碎肉香口,加上秘制牛骨醬汁

🥟煎餃(六隻)
皮薄,一口一餃子,多汁

🌟舖內寬敞
  • 增量玉米筍
  • 肉碎飯
  • 味玉辣麻牛骨拉麵
2024-07-23 342 瀏覽
下午茶哥哥話食拉麵,記得圍方開咗鬼金棒,不過佢怕好辣,決定先去睇再下決定。門口餐牌寫明所有麵可走辣,咁就入去坐啦!我吃牛小麻小辣走洋蔥再加份餃子,哥哥吃豬走辣。食物都嚟得好快,10分鐘左右有得食。牛麵有兩片牛同牛根,牛筋太腍,整體普普通通。哥哥豬麵湯幾好味,兩舊腩肉亦相當震撼,不過佢竟然食唔晒碗麵,原來小朋友不喜歡韭菜粒,所以食剩四分一,反正我都未飽就食埋佢啦!豬麵好食過牛麵,不過真係唔欣賞豬腩肉,除咗賣相帶比我驚喜,味道其實麻麻,雖然切得好工整,但肉質有點粗嚡,寧願食返普通拉麵叉燒好過。

2024-07-20
2024-07-21 312 瀏覽
天氣熱,適宜商場餐廳巡禮😂 先到圍方!相比起大部分拉麵店,這家空間感足,坐得舒服味道風格適合重口味人士😈 🍴加一服務費:✖✿ 增量叉燒 $35先介紹最驚喜的這款😈看圖吸引,實物更吸引🤤肥瘦相間,炆煮透徹,入味軟嫩,筷子輕撥即分離建議二人分享,一人獨吃太邪惡🤰 ✿ 增量牛叉燒辣麻牛骨拉麵 $135+玉米筍 +$15辣度麻度都可以客製化,選了無辣小麻,適合膽小寶寶😜牛骨湯底濃郁,偏油,不過的確令口感更順滑麵條軟硬適中,掛湯;叉燒軟而不肥,啖啖肉 ✿ 味玉辣麻牛骨沾麵 $110醬汁超厚,掛汁零難度,不過我偏好稀一點的😂麵條比拉麵的粗身,類似烏冬,煙韌不錯味玉外表不太光滑,不過內裡高質的🤣 牛筋都軟淋好吃
天氣熱,適宜商場餐廳巡禮😂 先到圍方!
相比起大部分拉麵店,這家空間感足,坐得舒服
味道風格適合重口味人士😈

🍴加一服務費:✖

✿ 增量叉燒 $35
增量叉燒

先介紹最驚喜的這款😈看圖吸引,實物更吸引🤤

肥瘦相間,炆煮透徹,入味軟嫩,筷子輕撥即分離
建議二人分享,一人獨吃太邪惡🤰

✿ 增量牛叉燒辣麻牛骨拉麵 $135
增量牛叉燒辣麻牛骨拉麵

+玉米筍 +$15

辣度麻度都可以客製化,選了無辣小麻,適合膽小寶寶😜
牛骨湯底濃郁,偏油,不過的確令口感更順滑
麵條軟硬適中,掛湯;叉燒軟而不肥,啖啖肉

✿ 味玉辣麻牛骨沾麵 $110
醬汁超厚,掛汁零難度,不過我偏好稀一點的😂

味玉辣麻牛骨沾麵

麵條比拉麵的粗身,類似烏冬,煙韌不錯
味玉辣麻牛骨沾麵

味玉外表不太光滑,不過內裡高質的🤣 牛筋都軟淋好吃

• 增量叉燒
一向都鐘意食鬼金棒最鐘意其他店嘅肥豬肉!無諗過咁近有間係大圍 今次仲要係以牛做主題即刻帶埋媽媽去試下🐮招牌牛骨拉麵(原味)加玉米筍經典的日式拉麵濃郁的牛骨高湯融合了長時間熬煮的深厚風味麵條有著適中的彈牙口感如果鐘意幼麵條就啱你 完美吸附住湯汁之前去另一間鬼金棒係食開粗拉麵甜脆可口玉米筍係我每次一定再加項目令整體風味提升層次豐富🐮辣麻牛骨拉麵(中辣高麻)拉麵可選麻的程度 辣的程度暫時我係香港只見到佢地係可以咁做濃郁的牛骨高湯中感受到麻辣辛香的交織中等辣度恰好能刺激味蕾卻又不會讓人感到過分辛辣非常適合港人如果鐘意食辣的應該要高辣先滿足到你😍高麻係我最愛!🐮牛筋牛筋含膠原蛋白非常有彈性經過慢火煨煮後呈現出細膩柔軟而又富有嚼勁的口感搭配上彈牙的麵條和濃郁的湯底又大份 $35幾抵食!🐮煎餃煎得剛好少少酥脆配搭拉麵剛剛好好自助水機
一向都鐘意食鬼金棒
最鐘意其他店嘅肥豬肉!
無諗過咁近有間係大圍

之前去另一間鬼金棒係食開粗拉麵
甜脆可口玉米筍係我每次一定再加項目
令整體風味提升
層次豐富

🐮辣麻牛骨拉麵(中辣高麻)
拉麵可選麻的程度

非常有彈性
經過慢火煨煮後

呈現出細膩柔軟而又富有嚼勁的口感
搭配上彈牙的麵條和濃郁的湯底
又大份 $35幾抵食!

🐮煎餃
煎得剛好少少酥脆
配搭拉麵剛剛好好

自助水機

• 辣麻牛骨拉麵(中辣高麻)
📍#鬼金棒辣麻牛骨湯拉麵 (大圍)大圍車公廟路18號圍方2樓221B號舖▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️餐廳以日系風格為主,乾淨企理,座位寬敞,拉麵以辣麻為特色,仲可以自選辣度及麻度,非常個人化~✨#增量牛叉燒辣麻牛骨拉麵💰$135order左大辣,七味粉味道濃郁,七味粉香氣與辣麻湯底融合,超級辣。牛叉燒搭配咬勁十足的麵條,每啖都吸晒七味粉嘅辣味,入口即感嗆辣,但後勁又帶有麻味,鍾意食辣嘅朋友應該覺得很不錯。✨#增量叉燒辣麻味噌拉麵💰$120增量叉燒好大件,油脂感重,同叉燒互相取得平衡,濃郁的味噌湯底與叉燒互相交織,拉麵份量適中,麵條彈牙。▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

📍#鬼金棒辣麻牛骨湯拉麵 (大圍)
大圍車公廟路18號圍方2樓221B號舖

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

✨#增量牛叉燒辣麻牛骨拉麵💰$135

✨#增量叉燒辣麻味噌拉麵💰$120

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
2024-07-16 193 瀏覽
圍方🟫鬼金棒牛骨辣麻拉麵🍜!重口味拉麵 唔使去到日本 近近地已經有得食1/ 味玉辣麻牛骨沾麵🍜小辣小麻🌶️我都幾鐘意食沾麵, 分開湯同埋麵更加可以品嚐到湯既味道🐄牛腿骨熬製而成既牛骨湯底好香🤠叫左小辣小麻一D都唔激烈 岩岩好🌶️拉麵夠硬好有口感🌶️薄切炙燒和牛好味🥩2/ 辣麻味噌拉麵,小辣小麻,仲叫咗增量叉燒 😬😬見到D肥美既叉燒已經流哂口水🤤炆煮得軟腍入味,入口即溶🤤拉麵夠哂粗 食到好飽😬仲有大量蔥 好岩我地口味🫢3/ 煎餃六隻 皮夠薄 脆卜卜 正哂
圍方🟫鬼金棒牛骨辣麻拉麵🍜!
重口味拉麵 唔使去到日本 近近地已經有得食

1/ 味玉辣麻牛骨沾麵🍜小辣小麻🌶️
我都幾鐘意食沾麵, 分開湯同埋麵更加可以品嚐到湯既味道🐄
牛腿骨熬製而成既牛骨湯底好香🤠
叫左小辣小麻一D都唔激烈 岩岩好🌶️
拉麵夠硬好有口感🌶️
薄切炙燒和牛好味🥩

2/ 辣麻味噌拉麵,小辣小麻,仲叫咗增量叉燒 😬😬
見到D肥美既叉燒已經流哂口水🤤
炆煮得軟腍入味,入口即溶🤤
拉麵夠哂粗 食到好飽😬
仲有大量蔥 好岩我地口味🫢

3/ 煎餃六隻 皮夠薄 脆卜卜 正哂
2024-07-15 180 瀏覽
早排去開大圍圍方買嘢,突然諗起呢間新開日本🇯🇵嘢🍥🍜。有日本拉麵、小食、特色飲品,座位舒適,食物款式多👍🏻.《增量叉燒x2味噌拉麵》 🍜 $140幾足料,有兩嚿大大塊增量日式叉燒、玉米條🌽、蔥花等😍。有熱味噌湯,夠重味 同 rich!麵底夠多,係屬於粗啲嘅拉麵,掛汁👍🏼《牛油拌麵》🍲 $105極豐富、份量好多,有唔同拌麵餸🤩 啱晒食量比較大嘅你。湯底係牛油底,比較creamy滑。未食已經聞到湯底好香🤤 幼身拉麵嘅軟硬度啱啱好,幾彈牙!《煎餃(六隻)》 🥟 $45有成六大隻,肉汁多!《汽水》🥤 $15配埋拉麵食👍🏻👍🏻

《增量叉燒x2味噌拉麵》 🍜 $140

《牛油拌麵》🍲 $105

《煎餃(六隻)》 🥟 $45
有成六大隻,肉汁多!

《汽水》🥤 $15
配埋拉麵食👍🏻👍🏻
2024-07-11 179 瀏覽
✨鬼金棒牛骨辣麻拉麵✨地址:大圍車公廟路 18 號圍方 2 樓 221B住喺大圍嘅朋友話呢間開店差不多三個月的拉麵舖啲牛筋好淋好惹味,今日特登同媽咪嚟使吓🤗~芫荽辣麻牛骨拉麵$120見到「芫荽」呢兩個字點俾媽咪食就一定冇錯,因為佢係「芫荽控」🤣果然一上枱就有驚喜,有好多芫荽鋪晒喺上面,正❤️撥開啲芫荽就見到下面兩塊個名係慢煮叉燒嘅肉肉,點解食起上嚟咁似牛嘅,問問店員,原來其實係安格斯牛扒來的,仲好!我呢兩塊牛的質素相當,口感嫩滑,,入口即溶,牛味濃郁👍拉麵煮得也是剛剛好,軟硬度適中,湯底非常濃郁,~A4和牛辣麻牛骨拉麵$165呢個其實同上面嗰個拉麵冇乜分別,湯底一樣的香濃,收貴啲梗係有原因嘅,咪就係牛肉係升級版,變咗做和牛,所以更加滑,物有所值,絕對值得一試😍~牛筋終於出場啦,就係特登為呢個嚟食,難怪朋友讚口不絕,牛筋經過長時間慢燉,筋都軟綿綿的,完全沒有一絲老硬😄醬汁恰到好處,甜鹹度適中,與牛筋完美匹配,食到停唔到口,連冇乜牙的媽咪也讚口不絕🤣
✨鬼金棒牛骨辣麻拉麵✨
地址:大圍車公廟路 18 號圍方 2 樓 221B