一向都好中意食曲奇!特別係牛油曲奇!之前係KLOOK見MR RICH呢款曲奇好似香港馳名手信珍妮曲奇,但比佢多好多味道,就訂左盒返黎試!一去到店舖見到有好多好可愛既兔兔盒子,入面有各式各樣既曲奇。最吸引我既係5MIX牛油曲奇。5MIX既顏色配搭已經好SHARP醒。有原味,咖啡,朱古力,抹茶同埋紫薯。以下係我對味道既排名:1原味-最好食!食到牛油既香味2咖啡-好香咖啡味3紫薯-淡淡紫薯味4朱古力-帶點可可粉既苦味5抹茶-略淡,牛油味/抹茶味都唔重我覺得食得多原味/咖啡味覺得HEAVY的話就可以食返紫薯/朱古力/抹茶味中和下。所以5MIX當中有重味有淡D味既其實係PERFECTMATCH!想食牛油曲奇?珍妮曲奇以外的更好選擇!會再回購!
1原味-最好食!食到牛油既香味

2咖啡-好香咖啡味

3紫薯-淡淡紫薯味

4朱古力-帶點可可粉既苦味

5抹茶-略淡,牛油味/抹茶味都唔重

2020-01-16 1408 瀏覽
又到新年, 正當煩惱緊要買啲乜嘢禮物畀親朋戚友, 作為本土香港人, 梗係要 搵返本地出產, 支持小店。今次畀我見到mr. rich bakery 的曲奇餅, 淨係睇個罐已經勁吸引,勁夢幻又華麗嘅兔仔包裝, 已經吸引到不少少女, 精緻高雅嘅包裝, 買黎送畀長輩又大方又得體。 魔術兔5 mix香港手信曲奇 今次買咗個盒曲奇 係魔術兔5 mix香港手信曲奇,  話明5mix當然有五種味道, 分別係紫薯香芋、升級抹茶拿鐵、比利時巧克力、 紐西蘭奶油與及香濃咖啡。 一聽曲奇嘅取名就知道 Mr rich bakery從取料就已經非常嚴格。 抹茶粉係來自日本,奶油係來自紐西蘭,巧克力係來自比利時, 原材料健康天然, 唔怪之得每塊曲奇食落去嘅味道都非常香醇, 令人驚艷。 曲奇size一口一個剛剛好。 至於味道, 比利時巧克力帶有香濃的朱古力香氣, 紫薯香芋亦都食得到紫薯同鄉玩多層次嘅滋味。 香濃咖啡曲奇,咖啡味特濃 , 讓人有眼前一亮的感覺 。紐西蘭奶油 一咬落去相當鬆化質感細膩, 食完一塊之後仲想食。 至於日本抹茶曲奇, 食後仲留有餘韻。 五款曲奇都做得相當出色, 更加可以放心買其他款式畀

魔術兔5 mix香港手信曲奇

今次買咗個盒曲奇 係魔術兔5 mix香港手信曲奇,

五款曲奇都做得相當出色, 更加可以放心買其他款式畀長輩, 例如巧克力杏仁酥,芝麻杏仁酥及香芋紫薯酥等等。 上網睇完 評論, 完全明白為何韓國人咁喜歡 黎mr rich bakery買手信啦。

2020-01-11 772 瀏覽
Five flavours butter cookies freshly made by @mrrichbakery; coffee flavour is my favorite because it creates a delicious treat with a cup of coffee in the morning. Definitely a perfect gift 🎁Once we entered the shop, it was decorated very nicely with bunnies and different types of cookies and sweetsas you can see there are variety of packing and they all look so cute! we decided to get the pink original packaging. once opened, there are five types of flavors! Looking delicious and sweet. My pers
once opened, there are five types of flavors! Looking delicious and sweet. My personal favorite is coffee and original ones.

Rating: 7.5/10
Location: Mongkok .
2020-01-10 721 瀏覽
我平時好少去銀行中心,今次過嚟拎順豐快遞,經過呢間曲奇店見到裝修超靚,係我最鍾意嘅兔仔,於是入去睇睇。門口隻兔仔好大隻,即刻影咗張合照。見到啲曲奇盒都有好多兔仔,而且係超級少女心嘅粉色系,勁cute!遲啲新年都要買曲奇禮盒拜年,於是決定買一盒試吓,都擔心外表靚但係唔好食嘅話送俾人唔係咁好。點知都幾有驚喜喎,曲奇好鬆化,入口即溶,而且牛油味夠香,同埋價錢都OK。我個人最鍾意咖啡味,夠濃郁。不過都仲諗緊送俾人嘅話可能買呢一種獨立包裝都唔錯
門口隻兔仔好大隻,即刻影咗張合照。

不過都仲諗緊送俾人嘅話可能買呢一種獨立包裝都唔錯
2020-01-08 669 瀏覽
今日喺旺角食完飯就喺附近行吓街途經呢一間曲奇店 見到裝修環境不錯價錢亦都非常親民 最平的10多元已經有一盒曲奇餅自己貪心,什麼味都想試一試就揀咗個粉罐五味$118 係用兔仔罐的 超級可愛回到家打開一看 是分有上下兩層 每層有五款味道曲奇 抹茶吃下去濃郁的抹茶 還有甘香的回甘 大力推薦這個味道咖啡不錯的,曲奇入口即化 牛油味非常重的牛油味 邪惡又好吃 引不住吃了很多塊朱古力喜歡吃朱古力的不要錯過,甜而不膩紫薯香芋非常特別的味道 ,香芋味突出 吃下去又覺得幾好吃喎呢度價錢親民,包裝又靚 , 送人自用都好好!
今日喺旺角食完飯就喺附近行吓街
途經呢一間曲奇店 見到裝修環境不錯

價錢亦都非常親民 最平的10多元已經有一盒曲奇餅

自己貪心,什麼味都想試一試

就揀咗個粉罐五味$118 係用兔仔罐的 超級可愛

回到家打開一看 是分有上下兩層 每層有五款味道曲奇

抹茶
吃下去濃郁的抹茶 還有甘香的回甘
大力推薦這個味道

咖啡
不錯的,曲奇入口即化

牛油味
非常重的牛油味 邪惡又好吃 引不住吃了很多塊

朱古力
喜歡吃朱古力的不要錯過,甜而不膩

紫薯香芋
非常特別的味道 ,香芋味突出 吃下去又覺得幾好吃喎

呢度價錢親民,包裝又靚 , 送人自用都好好!

2020-01-05 344 瀏覽
熊仔曲奇可算是其中一款聞名中外的香港手信,據聞不少遊客都慕名而來,往往總會大排長龍;Mr. Rich Bakery雖名氣未必及其高,但向來受到不少韓國人和台灣人愛戴,所以這次除了買來送給親友外亦順道買了一盒自己一試。門市內的曲奇琳琅滿目,而且亦可以選擇網上訂購送貨更加方便。四味曲奇 ($158)湖水藍色的方形鐵罐畫上兔子精美可愛,分別有朱古力杏仁、咖啡核桃、紅莓和朱古力碎曲奇四款。朱古力碎曲奇加入朱古力粒,質感鬆化香脆。紅莓曲奇牛油味濃厚,酸甜煙韌的紅莓乾甜而不膩。朱古力杏仁曲奇混合杏仁碎並帶淡淡可可香。咖啡核桃曲奇咖啡香氣溫和,大量核桃口感豐富。雖然名氣未必及得上那間備受吹捧的曲奇,但這間後起之秀卻是意外驚喜,並不一定要人云亦云隨波逐流才能發現美食呢

門市內的曲奇琳琅滿目,而且亦可以選擇網上訂購送貨更加方便。

四味曲奇 ($158)
朱古力碎曲奇
朱古力碎曲奇加入朱古力粒,質感鬆化香脆。
紅莓曲奇
紅莓曲奇牛油味濃厚,酸甜煙韌的紅莓乾甜而不膩。
朱古力杏仁曲奇
朱古力杏仁曲奇混合杏仁碎並帶淡淡可可香。
咖啡核桃曲奇
咖啡核桃曲奇咖啡香氣溫和,大量核桃口感豐富。

2020-01-03 220 瀏覽
曾幾何時某品牌的牛油曲奇很受吹捧,但在成為遊客寵兒後,彷彿不把港人放在眼內🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️ 筆者途經銀行中心,見魔術兔曲奇門面亮麗,兔兔裝飾搶眼,便買一盒回家與家人品嘗。櫥窗有大大隻兔,貫徹「魔術兔」主題。展示桌有多款曲奇禮盒,以三色曲奇和蝴蝶酥為主。三色曲奇禮盒 (7/10): 曲奇介乎美式軟曲奇和丹麥曲奇之間,不算太脆,牛油香對辦,有三款味,紅莓乾的一款頗有特色,味道層次豐富,其餘兩款牛油和朱古力都是合格有餘。另外欣賞曲奇有獨立包裝,每次肚餓時吃一塊也不怕有太大罪惡感。推介給愛吃曲奇的朋友~

櫥窗有大大隻兔,貫徹「魔術兔」主題。

展示桌有多款曲奇禮盒,以三色曲奇和蝴蝶酥為主。

2020-01-03
2020-01-03 134 瀏覽
逛街經過看到這家店鋪挻有趣 所以過去看看店鋪是香港自家品牌曲奇店 名字挻特別呢☺️叫做"魔術兔曲奇" 看到有朋友說不錯想試一下店鋪環境是以Tiffany Blue為主 挻少女心的感覺門面還有可愛的兔兔 也有挻特別畫面像會噴水出來最近挻喜歡買曲奇來食 看到有杏仁酥想試試看·朱古叻杏仁酥 HKD$98這個味道是第一次食 朱古力(巧克力)味道不太甜🤭杏仁酥很酥脆可口 一咬開裡面看到裡面挻多層呢~一盒有15件大約150g 包裝是粉藍色 面頭有可愛兔兔

逛街經過看到這家店鋪挻有趣 所以過去看看
店鋪是香港自家品牌曲奇店 名字挻特別呢☺️
叫做"魔術兔曲奇" 看到有朋友說不錯想試一下

店鋪環境是以Tiffany Blue為主 挻少女心的感覺
門面還有可愛的兔兔 也有挻特別畫面像會噴水出來
最近挻喜歡買曲奇來食 看到有杏仁酥想試試看

·朱古叻杏仁酥 HKD$98

這個味道是第一次食 朱古力(巧克力)味道不太甜🤭
杏仁酥很酥脆可口 一咬開裡面看到裡面挻多層呢~
一盒有15件大約150g 包裝是粉藍色 面頭有可愛兔兔

2019-12-30
1 分鐘 (堂食)
$98 (其他)
2020-01-02 138 瀏覽
Mr. Rick Cookies @Bank Centre 唔知大家有冇見過呢間mr.rich cookies呢? 佢係網紅嚟ga! 係銀行中心嘅舖頭裝修得好cute cute! 有大bunny坐鎮, 過到嚟仲可以影下相先呀~ 今次要左朱古力杏仁酥($98). 個盒係tiffany blue + bunny 的, 食完仲可以recycle用呀! 第一次食呢個朱古力杏仁酥, 打開就聞到一陣好香的牛油酥皮香味, 上面舖滿左朱古力杏仁片, 咬落去層次分明, 食到非常松化的雪花酥皮, 又唔會好甜wor! 最正係d杏仁片好多, overall口感實在多了. mr.rich cookies包裝精美, 品質高, 絕對係做手信首選.
Mr. Rick Cookies @Bank Centre

因為社會運動,都好耐無出過旺角區。襯著聖誕節普天同慶的日子,懷著興奮的心情出去逛逛。我們到銀行中心辦完事後, 隨意上銀行中心商場行下,無意中發現一間很有趣的曲奇店。 店了的陳設如童話世界一樣,以大兔子為主角。最吸引我的是每款曲奇有很可愛的鐵盒,而且所有出品也是「香港製造」,絕對是信心的保證。男友知道我喜歡吃曲奇餅,買了一盒四款味道的曲奇给我回家品嚐。返到屋企已急不及待開罐,陣陣的牛油酥香湧出,相信吸引啊!四款曲奇 $108 共 36 片朱古力杏仁、朱古力曲奇、合桃咖啡、紅莓曲奇味道以合桃咖啡最討好,咖啡香而不苦、加上合桃令囗感豐富, 成功突圍而出!  朱古力杏仁,甜而不膩,杏仁片細緻可口。朱古力曲奇是最脆口的一款,甜度也適中。紅莓曲奇牛油味最濃香,紅莓可以再酸一點就更好。今年新年的拜年禮物,我已經決定早點來訂  送給家人、朋友。我相信收到嘅一定好開心!
因為社會運動,都好耐無出過旺角區。

襯著聖誕節普天同慶的日子,懷著興奮的心情出去逛逛。

[魔術兔曲奇]

證。

返到屋企已急不及待開罐,陣陣的牛油酥香湧出,相信吸引啊!
四款曲奇 $108 共 36 片

朱古力杏仁、朱古力曲奇、合桃咖啡、紅莓曲奇

朱古力杏仁,甜而不膩,杏仁片細緻可口。

朱古力曲奇是最脆口的一款,甜度也適中。

紅莓曲奇牛油味最濃香,紅莓可以再酸一點就更好。

今年新年的拜年禮物,我已經決定早點來訂  [魔術兔曲奇] 送給家人、朋友。我相信收到嘅一定好開心!
2019-12-25
2019-12-30 147 瀏覽
臨近新年要準備送禮,試過幾款唔同嘅曲奇餅,呢間都覺得幾唔錯。首先佢嗰個曲奇餅罐設計得好精美好靚,睇見都覺得好味好吸引,小朋友一定鍾意。我買咗罐粉罐五味,個罐係粉紅色嘅,印有兔仔圖案,打開個罐見到有五隻顏色嘅曲奇餅已經覺得好吸引。啲曲奇食入口好鬆化,口感好好。五隻顏色係五隻味道,有升級抹茶拿鐵,抹茶味好濃,仲有香濃咖啡味,鍾意飲咖啡嘅朋友唔可以錯過。蘇格蘭特濃黃油,好香牛油味,本身鍾意食曲奇餅嘅人一定會好鍾意食。我嘅屋企人就比較鍾意食紫薯香芋,呢個口味都比較特別。我自己呢就係鍾意食比利時朱古力啦,朱古力味濃得嚟唔會太甜,真係唔錯。

2019-12-26 122 瀏覽
聖誕節朋友知道我小朋友鍾意兔兔所以買咗盒兔兔專門店嘅曲奇畀佢做聖誕禮物total有四隻味杏仁片朱古力味曲奇 l呢隻好鬆脆 有杏仁味 同朱古力味溝埋一齊 好襯咖啡合桃 合桃仲好脆撈埋咖啡真係幾好食紅莓曲奇 鍾意食紅莓嘅人嚟講真心抗拒唔到 仲要有三行曲奇本身整到好鬆脆咬落去紅莓味好香煙煙韌韌 好ok朱古力粒曲奇係成盒曲奇入面最好食嘅朱古力好香 味道非常之唔錯如果曲奇餅都係朱古力做可能會更加好食包裝方面個盒係兔兔主題小朋友非常之鍾意 連個袋都係一套好抵讚曲奇主打100%香港製造土炮嘢 冇理由唔支持希望大家撐下香港小店
聖誕節朋友知道我小朋友鍾意兔兔
曲奇主打100%香港製造
土炮嘢 冇理由唔支持
希望大家撐下香港小店
2019-12-26 141 瀏覽
這間Mr.Rich Bakery以粉色系裝修,配上被門口的大型可愛的魔術兔,有著愛麗絲夢遊仙境夢幻的感覺,舖面都頗大,擺放著各種曲奇商品,除了曲奇之外還有不同口味的千層酥,全部都是使用健康又天然的原料所烘焙出來。他們連餅乾盒及外賣袋的設計都非常的精緻漂亮,魔術兔搭配上熱氣球和摩天輪的圖案,應該會吸引到不少少女心。適逢聖誕節,我都買了一盒粉色五味曲奇$108,五味包括牛油,咖啡,朱古力,抹茶及紫薯,員工介紹他們的曲奇是用紐西蘭的奶油,比利時朱古力,日本的抹茶,曲奇食落鬆化,味道天然及香純,油膩感不重。

五味曲奇
2019-12-24
五味曲奇
雖然是日依然要努力上班工作服務大眾🚇🙈但幾乎全家大愛曲奇既小肥家族🐷😏🍪適逢有朋友強烈推薦呢間曲奇小店☺️還掂小肥返晏一於買定兩盒放工拎返屋企孝敬下先🍪😆位於旺角銀行中心既Mr Rich🍪☺️位於鬧市內的一間曲奇小賣店🍪😆喺旺角站E2出口行過黎亦十分方便😆門面以大大隻可愛兔仔作招徠🤪🐰呢度都唔少既曲奇款式種類😝讓客人眼花撩亂揀選心愛曲奇🤤🍪藍罐三味小肥初嚐就決定揀兩罐最Basic既三種口味🤤🍪藍罐有牛油、咖啡及香芋三種味道😋🍪曲奇口感都甚為鬆軟酥化☺️😆🍪牛油味道帶出微微鹹油香之餘🤤咖啡味道淡淡帶出其香氣唔會搶味亦要一讚☺️☕️而香芋味道微微甜香而不膩亦值得再Encore的😆🍠放假時沖杯熱茶配曲奇係最好既嘆茶時刻🤤🍵
雖然是日依然要努力上班工作服務大眾🚇🙈

門面以大大隻可愛兔仔作招徠🤪🐰
呢度都唔少既曲奇款式種類😝
讓客人眼花撩亂揀選心愛曲奇🤤🍪

小肥初嚐就決定揀兩罐最Basic既三種口味🤤🍪
藍罐有牛油、咖啡及香芋三種味道😋🍪
曲奇口感都甚為鬆軟酥化☺️😆🍪
牛油味道帶出微微鹹油香之餘🤤
咖啡味道淡淡帶出其香氣唔會搶味亦要一讚☺️☕️
而香芋味道微微甜香而不膩亦值得再Encore的😆🍠
放假時沖杯熱茶配曲奇係最好既嘆茶時刻🤤🍵
2019-07-28
$100 (其他)
藍罐三味
作為曲奇癡的我,最近收到朋友送來的一罐曲奇。這罐曲奇來自於一家本地手工餅店——Mr. Rich Bakery,包裝非常精緻吸引。罐身是全粉紅色的,面頭則印上了餅店的o麥頭——魔術兔,相當可愛。.一打開罐子,一陣香濃誘人的牛油香便撲鼻而來,令人垂涎欲滴。裡頭一共有五種口味的曲奇,包括紐西蘭牛油、醇香咖啡、比利時朱古力、香芋紫薯和焦糖抹茶,顏色五彩繽紛,讓人更添食慾。.曲奇入口非常酥鬆,好像會在嘴裡化開那樣,牛油味香濃卻絲毫不油膩,令人驚喜。而且,每種口味都各有特色,挺為討喜。.紐西蘭牛油(米黃色):極富牛油香,味帶微鹹,不易膩口。.醇香咖啡(淺棕色):充滿咖啡香,甜度適宜。.比利時朱古力(深褐色):朱古力味濃厚,甜中亦恰到好處。.香芋紫薯(紫色):甜甜的,有淡淡的香芋及紫薯味。.焦糖抹茶(森林綠色):沒有不討好的香精味道,甜甜的挺可口,但焦糖味會較抹茶味突出。.整體來說,這罐曲奇可說是賣相與味道並重,值得一嚐喔!
作為曲奇癡的我,最近收到朋友送來的一罐曲奇。
一打開罐子,一陣香濃誘人的牛油香便撲鼻而來,令人垂涎欲滴。
紐西蘭牛油(米黃色):極富牛油香,味帶微鹹,不易膩口。
醇香咖啡(淺棕色):充滿咖啡香,甜度適宜。
比利時朱古力(深褐色):朱古力味濃厚,甜中亦恰到好處。
香芋紫薯(紫色):甜甜的,有淡淡的香芋及紫薯味。
整體來說,這罐曲奇可說是賣相與味道並重,值得一嚐喔!
2019-07-15