2024-11-13 0 瀏覽
餐廳環境真係好靚,樓梯上掛滿咗好多傳統嘅日式紙燈籠,燈籠上有黑色同紅色嘅設計,包括日本嘅字同花卉圖案,感覺好有特色,仲有好多名人黎過既簽名,睇嚟呢間餐廳都好出名。今日午餐經過呢間日本餐廳,忍唔住入去試吓佢哋嘅壽司拼盤🍣。呢個拼盤真係非常豐富,包括咗赤身、油甘魚、鱆紅魚、三文魚、赤海老、魷魚、蟹籽、蟹肉蟹膏、玉子同埋兩件三文魚青瓜卷。每一件魚生都係新鮮又滑溜,特別係赤身同三文魚,入口即溶,油甘魚同鱆紅魚都好有口感。赤海老同蟹籽味道濃郁,魷魚仲有少少彈牙,蟹肉蟹膏更加係鮮甜可口。玉子煮得啱啱好,味道鮮美。兩件三文魚青瓜卷非常清新,真係一個非常滿足嘅午餐體驗。環境同埋食物都非常值得推薦,會再嚟試其他菜式。😋

2024-11-13
午餐
2024-09-22 1119 瀏覽
上班日Lunch time黎到,餐牌價錢都唔算特別貴,仲要冇加一,真係幾抵食👍🏻😋 見其他同類型魚生丼鋪頭閒閒地都要過百🥶角切魚生丼飯 $88唔知道角切魚生係冇三文魚,不過其他魚都幾好食嘅👍🏻 茶碗蒸都唔錯😋🤩 仲有個沙律仔,幾用心😛

角切魚生丼飯 $88
唔知道角切魚生係冇三文魚,不過其他魚都幾好食嘅👍🏻
茶碗蒸都唔錯😋🤩 仲有個沙律仔,幾用心😛
2024-09-21 1244 瀏覽
呢間壽司嘅午餐優惠都幾商務經濟 如果嗌最普通嘅set係可以$100以下包埋加一 午餐有分唔同壽司定食 我今次揀左梅餐 總共有10件壽司加湯 每款壽司各一件 有三文魚 赤身 魷魚 八爪魚 仲有個沙律整體刺身質素都還好 呢個價錢冇要求太高 純粹可以返工期間食吓壽司開心吓

2024-08-02 1745 瀏覽
串燒質素 口感 完全靠撞彩尤其白鱔 第一次食幾唔錯 皮偏脆之後去親 皮同肉 完全咬不開 sushi 就一般正常 未去到好食房間位完全無訊號 無法scan code落單去食的話千奇唔好坐房間
串燒質素 口感 完全靠撞彩
尤其白鱔 第一次食幾唔錯 皮偏脆
之後去親 皮同肉 完全咬不開

sushi 就一般正常 未去到好食

房間位完全無訊號 無法scan code落單
去食的話千奇唔好坐房間
2024-07-04 2487 瀏覽
已經係第N次嚟了,水準一直keep得好好,員工友善有禮,做嘢效率高~食物方面,魚生(特別是三文魚)新鮮 ,芥辣辣度都岩岩好,唔會太辣,有少少甜,魚生加豉油同芥辣食 ,十分鮮味。銀雪魚西京燒有驚喜,魚皮微脆十分香口 ,魚肉都算嫩滑。今次又叫咗炒雜菜同沙律,份量比想像中大,單係食完菜,湯同沙律已好飽 😁整體價錢都十分合理魚湯嘅味道十分濃郁同鮮美,只係略為咸咗啲,如果稍為無咁咸就更好了整體大部分食物質素都好,地點又方便,值得一去再去~

整體大部分食物質素都好,地點又方便,值得一去再去~
  • 魚一焦糖鵝肝壽司
2024-05-13 2870 瀏覽
我地兩個人叫左一個set 同埋散叫左啲壽司✨魚一極上丼定食 $178有好多款唔同嘅魚生 有海膽 都有啲鮮甜味 仲有三文魚 帶子 甜蝦 油甘魚 全部都好新鮮 好味道👍🏻👍🏻 有前菜沙律 茶碗蒸同埋三文魚湯 個湯勁多三文魚👍🏻👍🏻✨火炙牛肉他他 $17✨火炙左口魚邊$20✨蟹籽軍艦2件 $22✨蔥吞拿魚腩軍艦 $28✨蟹肉蟹膏軍艦 $32壽司都好唔錯 除左左口魚邊就唔似平時咁咁有油脂香同埋都冇入口即融嘅感覺🤔總括黎講都係一間唔錯嘅壽司舖👍🏻 坐得都舒服 唔會同隔離枱好近 價錢都合理 服務都幾好 見我地叫左一個丼飯諗住share食會自動比個碗仔我地味道❤️❤️❤️❤️抵食❤️❤️❤️❤️服務❤️❤️❤️❤️環境❤️❤️❤️💔💰午餐人均~$164(包括+1)
我地兩個人叫左一個set 同埋散叫左啲壽司

味道❤️❤️❤️❤️
抵食❤️❤️❤️❤️
服務❤️❤️❤️❤️
環境❤️❤️❤️💔

💰午餐人均~$164(包括+1)
2024-05-09 2177 瀏覽
今日同小朋友喺銅鑼灣玩完,就同距去食距最鐘意既壽司🍣經過銅鑼灣駱克道,見到一間掛晒日本燈籠嘅日式餐廳,超有日本氣氛,就決定同KOBE入去試下拉🤩⭐️火炙鰻魚🐟⭐️火炙蟹肉棒🦀⭐️厚砌鰻魚🐟⭐️A5日本飛彈牛火炙壽司🐮⭐️拖羅壽司四點盛🐟⭐️蟹膏蟹肉壽司⭐️廣島蠔壽司🦪⭐️芥辣八爪魚✨鰻魚拖羅新鮮肥美,油脂分布平均,日本飛彈牛壽司,味道豐富香濃,廣島蠔壽司,鮮甜可口,件件都大大件,價錢親民,真系抵食🤤⭐️魚一極上丼飯🍚丼飯入面有(拖羅,油甘魚,魷魚,牡丹蝦,三文魚,海膽,三文魚子,蔥吞拿魚腩蓉)✨呢個刺身飯真係冇得輸,材料豐富,每款刺身味道新鮮鮮甜,啱晒我呢啲樣樣都想試既人🤣一次過可以滿足晒我唔同嘅願望😍⭐️兒童餐(烏冬,茶碗蒸,腐皮壽司,蟹籽壽司,玉子壽司,粟米壽司🍣)✨小朋友嘅兒童餐都好豐富,味道仲要好好味,餐碟上面仲要係大笨象型既碟,小朋友見到都好興奮,小朋友食得開心,媽媽就好滿足🫶🏻

⭐️火炙鰻魚🐟
⭐️廣島蠔壽司🦪
⭐️芥辣八爪魚

⭐️魚一極上丼飯🍚

2024-05-04 1602 瀏覽
係銅鑼灣呢頭番工,放左工,同同事慶祝生日,壽星女話想食刺身,但我一向對刺身魚生都比較抗拒,日本野我都係食熟食既,但生日大晒當然佢話事啦。一黎到,見到環境真係唔錯,好多打卡位,門口掛晒燈籠,好有日本feel。而且望下個 menu,價錢都唔貴。以咁既裝修黎講,真係估唔到。仲有勁多藝人簽名貼晒堂咁。我地一行三人,由於我要食熟食既關係,我叫左d熟食同炙壽司。另外,佢地再點左原條鯛魚刺身$368,壽司蛋糕$368,大拖羅$148。由於本人腸胃唔太好,都幾怕食生野,所以我主力都係食熟食,不過,要俾錢,當然都要試下d魚生刺身嘎啦。咁我每樣試左一兩塊,估唔到有驚喜鯛魚刺身,好新鮮,入口即溶,口感唔錯。拖羅,我咁大個女都係第一次食,估唔到口感都幾神奇,入口充滿油脂,肥美香甜。雖然係好新鮮同口感唔錯,但我都係試左一塊,正所謂少食多滋味。留番俾d同事就清晒佢。最後到個壽司蛋糕出場,就係普通既魚生壽司黎,但造型好得意,我地都係第一次食蛋糕造型既壽司以後生日又多個選擇,次次生日都食生日蛋糕食到又滯又膩,原來仲有壽司蛋糕呢樣野,真係唔錯既選擇😆整體黎講,呢度勝價比係偏高既。見餐牌呢度lunch set好抵,下次

鯛魚刺身,好新鮮,入口即溶,口感唔錯。

整體黎講,呢度勝價比係偏高既。見餐牌呢度lunch set好抵,下次 lunch time 可以試下
以後放飯時間,又多個選擇

炙壽司,鯛魚刺身,大拖羅,壽司蛋糕
2024-05-02
5 分鐘 (堂食)
炙壽司,鯛魚刺身,大拖羅,壽司蛋糕
2024-04-27 1228 瀏覽
係銅鑼灣街度行過 見到有餐牌同拎gulu 位機所以先發現到餐廳餐牌已經有歲月痕跡真係殘到不堪😂雖然過咗飛但落去拎2人位都好快有舖頭唔大 都好多人 感覺好逼 除非係多人坐卡位如果唔係都隨時打到隔離個個😂坐低咗之後就會有個QR code比你落單款式其實都幾多 壽司小食丼飯鍋物咩都有但今次叫咗2款軍艦(蟹籽同埋黃金魷魚)另外叫咗2個魚生丼飯軍艦壽司🍣點完好快到 冇特別但紫菜偏淋2個魚生丼飯🍚 等咗我半個鐘以上 全部淨係出單點壽司😑我叫咗個3色刺身丼有三文魚帶子同海膽首先飯比紫菜都驚喜嘅 但都係淋…刺身量都ok 三文魚都有4片 帶子3粒另2樣都合理 新鮮海膽就有少少唔新鮮 有啖係臭 但其他又無事另一個係自選丼飯 叫咗三文魚帶子同三文魚子都係合理 無咩驚喜 但自選相對無咁抵總括黎講質量合理 食材算新鮮但等黎餐覺得人都癲 人又肚餓叫餐到見到個飯都成半個幾鐘
餐牌已經有歲月痕跡真係殘到不堪😂

雖然過咗飛但落去拎2人位都好快有

坐低咗之後就會有個QR code比你落單
款式其實都幾多 壽司小食丼飯鍋物咩都有
但今次叫咗2款軍艦(蟹籽同埋黃金魷魚)
另外叫咗2個魚生丼飯

軍艦壽司🍣
點完好快到 冇特別但紫菜偏淋

2個魚生丼飯🍚
等咗我半個鐘以上 全部淨係出單點壽司😑
我叫咗個3色刺身
有三文魚帶子同海膽
首先飯比紫菜都驚喜嘅 但都係淋…
刺身量都ok 三文魚都有4片 帶子3粒

總括黎講
質量合理 食材算新鮮
但等黎餐覺得人都癲 人又肚餓叫餐到見到個飯都成半個幾鐘
2024-04-25
30 分鐘 (堂食)
2024-04-26 976 瀏覽
今日約咗朋友黎食呢一間日本菜,食物質素不錯,性價比高,怪唔之得晚市差唔多滿座。日本靜岡縣番茄沙律沙律新鮮爽口,靜岡縣蕃茄味道清甜,醬汁酸甜開胃。牛肉薯餅牛肉餅炸到外脆內軟,牛肉味道濃郁,口感綿密。什錦天婦羅份量多,天婦羅粉漿薄身,大蝦爽口彈牙,茄子的嫩滑多汁。京蔥雞肉串雞肉入口嫩滑,醬汁甜甜地幾好味,京葱吸收晒醬汁味道。提燈第一次食呢個稀有部位,口感煙韌。魚一極上丼飯油甘魚肥美嫩滑,牡丹蝦爽口彈牙,帆立貝鮮甜,海膽口感Creamy,拖羅入口即溶,吞拿魚蓉口感綿密。

日本靜岡縣番茄沙律
沙律新鮮爽口,靜岡縣蕃茄味道清甜,醬汁酸甜開胃。

牛肉薯餅
牛肉餅炸到外脆內軟,牛肉味道濃郁,口感綿密。

什錦天婦羅
份量多,天婦羅粉漿薄身,大蝦爽口彈牙,茄子的嫩滑多汁。

京蔥雞肉串
雞肉入口嫩滑,醬汁甜甜地幾好味,京葱吸收晒醬汁味道。

提燈
第一次食呢個稀有部位,口感煙韌。

魚一極上丼飯
2024-04-12 1083 瀏覽
一直聽過魚一呢個名喺元朗大名鼎鼎,今次嚟咗銅鑼灣分店享用晚餐。一入到門口,沿住樓梯落一層就到餐廳入面,一路落樓梯一路見到有好多個燈籠,好有迎賓感覺。🐻火灸牛肉他他火灸牛肉質地幾滑,唔會燒到好柴,仲帶有少少醬油味。🐻珍寶帶子壽司果然係珍寶size,應該係我人生中食過最大塊嘅帶子,食落好爽口,亦都好鮮甜,一食難忘!上菜之前師傅預先喺帶子𠝹幾刀,顯得好立體。🐻茶碗蒸+麵豉湯蒸得好滑身,食到碗底見到有粉絲,蟹柳幾入味,鳴門卷少少煙韌,口感唔錯。麵豉湯好有三文魚味,冬瓜好出味幾鮮甜。🐻席前燒-A5和牛職員會推張枱埋嚟喺客人面前燒,燒完一面再捲幾捲燒另一面,幾考職員耐心同功夫。食落完全係入口即溶,都係一食難忘🤤🐻魚一極上丼飯一碗飯集合晒:牡丹蝦、中拖羅、油甘魚、鮮紅魚、日本魷魚、帶子、三文魚籽、海膽、蔥吞腩蓉同埋三文魚等等嘅刺身,飯係壽司醋飯。基本上每塊刺身都好有鮮味好滿足,尤其係中拖羅,差唔多係入口即溶,但係唔算好肥膩,送啖飯就平衡返,冇咁邪惡🤪🐻魚一彩虹卷每一件都有兩塊唔同魚嘅組合,啱晒唔同人嘅口味,有三文魚、三文魚籽、吞拿魚蓉、海膽、蟹柳、青瓜。最有記憶點嘅係海膽,好鮮甜。🐻露筍牛肉卷牛肉肉

🐻火灸牛肉他他
火灸牛肉質地幾滑,唔會燒到好柴,仲帶有少少醬油味。

🐻珍寶帶子壽司

🐻茶碗蒸+麵豉湯

🐻席前燒-A5和牛

🐻魚一極上丼飯

🐻魚一彩虹卷

🐻露筍牛肉卷
牛肉肉質同牛肉他他差唔多口感,包住啲飯同爽口嘅露筍,食到令人好滿足。

總評分:🍯🍯🍯🍯🍯(5/5)
2024-04-12 1011 瀏覽
之前係元朗食過魚一壽司經過銅鑼灣見到開咗分店🍣一於去食下先餐廳位於地庫,沿樓梯落去去,見到好多Artist嘅簽名支持👀感覺好似居酒屋🏮除咗有壽司、手卷、卷物等之外,仲有串燒、天婦羅、丼飯同火鍋推介芝士蟹籽軍艦蟹籽拌勻芝士醬,口感豐富之餘陣陣鹹香味,好食😛火灸左口魚邊壽司魚油香味撲鼻差不多係入口即溶嘅口感🥹牛肉他他壽司 牛肉薄片鮮嫩冇筋,牛味濃郁日本🇯🇵直送赤身新鮮鮮嫩,高質~腐皮、鰻魚、三文魚、三文魚腩壽司🍣都係中上水準三文魚腩特別肥美~火龍卷賣相好靚,拼成一條龍嘅形狀🐉鋪滿飛魚子同沙律醬,壽司飯卷住炸蝦,口感豐富串燒即叫即燒,燒雞皮好香口燒牛舌特厚,口感爽口滋味!滑蛋吉列豬扒飯好滿足炸豬扒啖啖肉,唔算厚炸粉,拌勻滑蛋食好滋味!魚一壽司銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場地庫
之前係元朗食過魚一壽司
經過銅鑼灣見到開咗分店🍣一於去食下先

感覺好似居酒屋🏮
除咗有壽司、手卷、卷物等之外,仲有串燒、天婦羅、丼飯同火鍋

推介芝士蟹籽軍艦
蟹籽拌勻芝士醬,口感豐富之餘
陣陣鹹香味,好食😛

火灸左口魚邊壽司魚油香味撲鼻
差不多係入口即溶嘅口感🥹

牛肉他他壽司
牛肉薄片鮮嫩冇筋,牛味濃郁

日本🇯🇵直送赤身新鮮鮮嫩,高質~

腐皮、鰻魚、三文魚、三文魚腩壽司🍣都係中上水準
三文魚腩特別肥美~

火龍卷賣相好靚,拼成一條龍嘅形狀🐉

鋪滿飛魚子同沙律醬,壽司飯卷住炸蝦,口感豐富

串燒即叫即燒,燒雞皮好香口

燒牛舌特厚,口感爽口滋味!

滑蛋吉列豬扒飯好滿足

炸豬扒啖啖肉,唔算厚炸粉,拌勻滑蛋食好滋味!

魚一壽司
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場地庫
2024-04-11 771 瀏覽
去到已經8點幾9點, 竟然有七八成坐, 仲要餐廳本身都多坐, 空間幾闊落拖羅壽司四點盛呢款有齊我哋鍾意食嘅🤭唔洗講大拖梗係最入口即溶, 但係中拖都唔輸蝕, 油脂好豐富, 兩款魚生都係厚切, 所以食落好滿足🤤赤身雖然少啲啲肥, 但係魚味濃啲, 感覺係接近腩位嘅赤身日本飛驒牛火炙壽司平時唔係好敢食生牛肉, 但係見佢啲魚生咁新鮮就試吓, 飛驒牛果然係正, 油脂勁豐富, 口感似大拖羅, 有牛肉味但係唔會騷👍🏻油甘魚腩壽司可能揀咗腩位關係, 好肥味新鮮, 都係入口即化吉列炸蝦卷(4件)蝦係新鮮炸, 就算放咗陣先食都仲係脆, 我覺得佢外面嘅蟹籽比一般食到嘅多😛芝士燒生蠔(2隻)好多燒生蠔因為燒過頭, 變得比較韌, 但係呢隻燒得啱啱好, 入面仲係滑嘅👍🏻

拖羅壽司四點盛

日本飛驒牛火炙壽司

油甘魚腩壽司
可能揀咗腩位關係, 好肥味新鮮, 都係入口即化

吉列炸蝦卷(4件)

芝士燒生蠔(2隻)
2024-04-09 695 瀏覽
銅鑼灣“魚一”已來訪多次太方便在銅鑼灣 C 出口,過馬路對面落地庫就是,食物質素有保證,價錢又實惠,刺身,手卷,壽司,炸物,串燒,飲品酒類樣樣都齊,今日心情想食刺身和壽司🍣厚切刺身,色澤新鮮油脂肥美,肉質嫩滑,鮮味到不得了🎉油甘魚腩刺身$72油甘魚刺身$62日本直送鱆紅魚刺身$98鯛魚白子$88日本兵庫縣漣川生蠔$48每一口壽司口感軟綿滑口,刺身新鮮到爆燈😋日本深海池魚王壽司 $25日本直送鱆紅魚腩壽司 $20劍魚腩壽司$15油甘魚壽司$16日本飛驒牛壽司$48總之“魚一”刺身/壽司,質素超高價錢又合理,極度推薦👍
銅鑼灣“魚一”
已來訪多次
太方便在銅鑼灣 C 出口,
過馬路對面落地庫就是,
食物質素有保證,
價錢又實惠,
刺身,手卷,壽司,炸物,串燒,飲品酒類樣樣都齊,

今日心情想食刺身壽司🍣

厚切刺身,色澤新鮮油脂肥美,肉質嫩滑,鮮味到不得了🎉
油甘魚腩刺身$72
油甘魚刺身$62
日本直送鱆紅魚刺身$98
鯛魚白子$88
日本兵庫縣漣川生蠔$48

每一口壽司口感軟綿滑口,刺身新鮮到爆燈😋
日本深海池魚王壽司 $25
日本直送鱆紅魚腩壽司 $20
劍魚腩壽司$15
油甘魚壽司$16
日本飛驒牛壽司$48

總之
“魚一”刺身/壽司
質素超高價錢又合理,
極度推薦👍
2024-04-09 743 瀏覽
日本壽司| 魚一壽司|銅鑼灣餐廳Menu有好多選擇:除咗壽司、刺身,仲有鍋物、天婦羅、卷物、串燒等。同親朋戚友嚟聚餐真係一流。而且價錢唔貴,cp值高。—————————————🫶🏼 魚一極上丼飯 $178入面有:拖羅、油甘魚、魷魚、牡丹蝦、帆立貝、海膽、三文魚、三文魚籽香、蔥吞拿魚腩蓉。刺身好多種類,相當豐富,整體肥美鮮甜。幾推薦叫呢個!最鐘意係牡丹蝦,口感清爽彈牙。🫶🏼 三文魚腩壽司 $16、油甘魚壽司 $16、馬刀貝壽司(2件)$16、玻璃蝦壽司(2件)$15、芝士火炙三文魚$12魚類壽司充滿油脂感,十分新鮮,完全唔腥。🫶🏼 海膽魷魚軍艦(2件) $22淡淡的海膽味,而且份量多。🫶🏼 鵝肝卷(2件)$48卷物內裏有大大塊鵝肝!而且佢係焦糖脆皮鵝肝!有驚喜‼️同好夾‼️🫶🏻 免治雞肉棒串 $38免治雞肉棒入面食到脆口的感覺,好有口感。配埋日本蛋黃,整體香濃。🫶🏻 冬菇串 $18、甜薯串 $18即叫即整,冬菇燒得啱啱好唔會偏乾。甜薯,甜甜的,好開胃。————————————📍銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場地庫————————————Overall 💗💗💗💗#日本壽司#魚一壽司#銅鑼
日本壽司| 魚一壽司|銅鑼灣
餐廳Menu有好多選擇:除咗壽司刺身,仲有鍋物、天婦羅、卷物、串燒等。
同親朋戚友嚟聚餐真係一流。
而且價錢唔貴,cp值高。

—————————————
🫶🏼 魚一極上丼飯 $178

刺身好多種類,相當豐富,整體肥美鮮甜。
幾推薦叫呢個!最鐘意係牡丹蝦,口感清爽彈牙。

魚類壽司充滿油脂感,十分新鮮,完全唔腥。

🫶🏼 海膽魷魚軍艦(2件) $22
淡淡的海膽味,而且份量多。

🫶🏼 鵝肝卷(2件)$48

🫶🏻 免治雞肉棒串 $38

🫶🏻 冬菇串 $18、甜薯串 $18
即叫即整,冬菇燒得啱啱好唔會偏乾。
甜薯,甜甜的,好開胃。

————————————

📍銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場地庫