今日行過銅鑼灣好想食日本菜,揀咗喺駱克道京都廣場嘅魚一壽司,餐廳入面座位都算多,平日夜晚都座無虛席,我哋好好彩唔使等就入得。餐廳嘅餐牌選擇繁多,日本料理嘅菜式應有盡有,由期間限定、日本直送嘅海鮮例如長腳蟹、活象拔蚌刺身、原條鯛魚刺身,到石燒/網燒/壽喜燒A5和牛,到日本生蠔例如令和之怪物,再到大量種類嘅小食、沙律、刺身、手握壽司、火炙壽司、軍艦、手卷、卷物、燒物、炸物、天婦羅,再到數之不盡嘅清酒,成個餐牌總有一款日本料理啱你口味!我哋今日想食壽司,所以嗌咗一堆壽司,包括中拖羅壽司、大拖羅壽司、火炙三文魚、火炙左口魚邊、腐皮壽司、花之戀壽司、珍寶帶子壽司、炸軟殼蟹手卷、海膽手卷、火灸原條穴子、三文魚腩壽司、日本飛驒牛火炙壽司、辣味三文魚軍艦同海膽魷魚軍艦。中拖羅同大拖羅入口即溶,油脂含量重,食完口腔充滿又香;珍寶帶子大粒得來又清甜,食落幾有口感;火炙左口魚邊係我嘅最愛,火炙過後啲魚油香出晒嚟,食落去又香又滿足;其他嘅壽司質素都好好,食得出食材用料新鮮唔馬虎,推介呢一間魚一壽司比喺銅鑼灣行完街而又想食日本菜嘅朋友!📍銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場地庫位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊

📍銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場地庫
位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊🍊🍊
食物味道:🍊🍊🍊🍊🍊
整體CP值:🍊🍊🍊🍊

魚一壽司位於銅鑼灣京都廣場既地庫,樓梯旁掛上燈籠🏮和有一些藝人和kol 的簽名做裝飾用QR code點餐,位於銅鑼灣價錢方面合理👍🏻🔸麻醬烏冬 $38有一塊熟蝦和2條蟹柳🦀,係幼身嘅烏冬沾上了麻醬好均勻再配上了青瓜絲🥒🔸火龍卷(8件) $88火龍卷一上,好有霸氣🐲長長一條,每一嚿上面都鋪滿蟹籽和紫菜碎而且仲有蝦頭同蝦味炸到好脆🔸拖羅壽司四點盛 $118係有大拖羅、中拖羅、赤身和蔥吞拿魚腩,一次過食晒好滿足呀😌 魚味超濃,魚油滿滿🤩🔸貝類三點盛 $88有珍寶帶子、活赤貝、生蠔好新鮮同鮮甜,而且3樣都好爽口!🔸火炙左口魚邊 $20好喜歡左口魚食落去入口即溶的感覺🔸鱈魚乾 $32好脆身,唔會好硬👍🏻👍🏻🔸活赤貝(2件)壽司 $52因為貝類三點盛係有活赤貝,食左之後好好味因為真係好爽口同新鮮,所以要再嗌多次嚟食😆😆
用QR code點餐,位於銅鑼灣價錢方面合理👍🏻

🔸麻醬烏冬 $38

🔸火龍卷(8件) $88
火龍卷一上,好有霸氣🐲
長長一條,每一嚿上面都鋪滿蟹籽和紫菜碎
而且仲有蝦頭同蝦味炸到好脆

🔸拖羅壽司四點盛 $118

🔸貝類三點盛 $88
有珍寶帶子、活赤貝、生蠔
好新鮮同鮮甜,而且3樣都好爽口!

🔸火炙左口魚邊 $20
好喜歡左口魚食落去入口即溶的感覺

🔸鱈魚乾 $32
好脆身,唔會好硬👍🏻👍🏻

🔸活赤貝(2件)壽司 $52
因為貝類三點盛係有活赤貝,食左之後好好味
因為真係好爽口同新鮮,所以要再嗌多次嚟食😆😆

2024-02-03 42 瀏覽
和朋友相約一齊試這間日式餐廳 ,叫咗 1. 牛油果魚生沙律 加咗 少少 好肥美的中拖羅 以及 其他角切魚生 稍為 嫌棄牛油果唔夠多2. 清酒煮蜆 加咗清酒同味淋啲蜆好鮮甜3. 溫泉蛋牛肉飯 朋友仔點都要食啲飯 燒牛肉 好好味4. 海膽魷魚軍艦 / 生芥辣八爪魚軍艦海膽魷魚軍艦 感覺冇乜特別但係生芥辣八爪魚軍艦 啲八爪魚食得出好新鮮5. 刺身六點盛 初初以為唔係好特別,但係食落啲刺身都好鮮甜6. 芝士玉子燒 價錢唔係最平,但係真係食得出 食物材料新鮮 好味 侍應服務有禮 細心介紹
和朋友相約一齊試這間日式餐廳 ,叫咗
1. 牛油果魚生沙律
2. 清酒煮蜆

加咗清酒同味淋啲蜆好鮮甜
3. 溫泉蛋牛肉飯

朋友仔點都要食啲飯 燒牛肉 好好味
4. 海膽魷魚軍艦 / 生芥辣八爪魚軍艦
5. 刺身六點盛

初初以為唔係好特別,但係食落啲刺身都好鮮甜
6. 芝士玉子燒

價錢唔係最平,但係真係食得出
食物材料新鮮 好味 侍應服務有禮 細心介紹
2024-02-02
  • 刺身六點盛
朋友仔去日本旅行要食壽司唔夠喉,喺香港要再食新鮮壽司同刺身,我推薦佢嚟銅鑼灣呢間魚一壽司,以前成日幫襯元朗本鋪,而家開左銅鑼灣呢間店舖面色好寬敞,但都容易滿座,叫助力非常之有😆我哋坐低二話不說就叫咗以下食品:🥢特選壽司三點盛-3款魚各有特色,最鍾意都係池魚,鮮味突出🥢日本直送大拖羅- 大拖非常肥美厚切,色澤鮮艷🥢玉子壽司(2件)- 兒時回憶至愛欲置甜甜地由濕潤🥢火炙北海道帶子- 火炙過嘅帶子外脆內嫩,好鮮甜🥢海膽魷魚軍艦(2件 )- 食得出魷魚好鮮甜🥢蟹肉蟹膏軍艦(2件 )-完全係鮮味嘅代表,鹹鮮香嘅蟹膏配合鮮甜嘅蟹肉,至高無上嘅享受🥢貝類三點盛-貝類三點入邊最喜歡嘅係赤貝壽司,好爽口鮮甜又大隻,顏色非常鮮艷🥢火炙左口魚邊-每次必叫嘅壽司,微微火炙後嘅左口魚魚油出晒嚟,好香口🥢牛油果軟殼蟹卷 (4件)-最後encore呢款壽司,牛油果同軟殼蟹係最Perfect嘅組合!
朋友仔去日本旅行要食壽司唔夠喉,喺香港要再食新鮮壽司刺身,我推薦佢嚟銅鑼灣呢間魚一壽司,以前成日幫襯元朗本鋪,而家開左銅鑼灣呢間店舖面色好寬敞,但都容易滿座,叫助力非常之有😆

我哋坐低二話不說就叫咗以下食品:

🥢特選壽司三點盛-3款魚各有特色,最鍾意都係池魚,鮮味突出

🥢日本直送大拖羅- 大拖非常肥美厚切,色澤鮮艷

🥢玉子壽司(2件)- 兒時回憶至愛欲置甜甜地由濕潤

🥢火炙北海道帶子- 火炙過嘅帶子外脆內嫩,好鮮甜

🥢海膽魷魚軍艦(2件 )- 食得出魷魚好鮮甜

• 火炙北海道帶子
  • 特選壽司三點盛
  • 日本直送大拖羅
2024-01-29 43 瀏覽
原來元朗名物於銅鑼灣都有分店~一出地鐵站行數步就見到了~餐廳有多款壽司 刺身以及熟食選擇整體來說價錢都頗親民平日晚上都幾乎滿座 可見其高人氣⍢極上三品御膳 $288分別是吞拿魚蓉 海膽 及三文魚籽吞拿魚蓉口感綿密 加了蛋攪拌吃更特別而海膽入口滑順 三文魚籽爽口 份量快滿瀉三款同樣送飯一流 這個能以$28元加配麵豉湯及茶碗蒸 壽司方面分別點了玉子 三文魚火炙三文魚 火炙左口魚邊 活赤貝及珍寶帶子 全部都新鮮 價錢親民特別一提活赤貝壽司活赤貝新鮮爽口彈牙 其中一件包了紫菜 口感更佳珍寶帶子真的很大塊 而且入口鮮甜 牛肉薯餅 $28餡料是牛肉碎粒及薯蓉外層炸得脆卜卜 蘸上燒汁更為惹味明太子雞翼 $42雞翼外皮酥脆 多汁嫩滑明太子醬非常濃郁 帶微辣⧐𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡/5⧐魚一壽司📍銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場地庫 #foodiegoodie_cwb
原來元朗名物於銅鑼灣都有分店~
一出地鐵站行數步就見到了~
餐廳有多款壽司 刺身以及熟食選擇

魚一壽司
📍銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場地庫

#foodiegoodie_cwb
2024-01-28 45 瀏覽
日本生蠔(令和之怪物)依隻被稱為令和之怪物嘅生蠔有成隻手掌咁大,蠔肉肉質飽滿,海水味唔會太重,入口鮮甜爽口。火龍卷(8件)外形好似一條火龍咁嘅炸蝦卷,好有氣勢,上面有滿滿嘅蟹籽,啖啖都有脆卜卜嘅口感。極上三品御膳一份三款嘅小型丼飯,分別係三文魚籽、海膽同蟹膏蟹肉。海膽最突出,粒粒都完整鮮甜。蟹膏撈飯一流,配埋蟹肉,雙倍蟹味!整體飯量都幾多,啱晒2個人share食。貝類三點盛壽司除咗單點仲可以叫盛合,平啲嘅價錢可以試多幾款,仲有唔同嘅主題,貝類有肥美嘅帆立貝、爽口嘅赤貝同滑溜嘅生蠔。
日本生蠔(令和之怪物)

火龍卷(8件)

極上三品御膳

貝類三點盛
2024-01-25 55 瀏覽
自從銅鑼灣開咗魚一壽司,位置好方便我所以間中都會去食。呢度出名性價比高,食物種類多元化有壽司、串燒、燒物、和食同鍋物等…每次去都會食焦糖鵝肝壽司😋今晚又叫到成枱都係食物😂焦糖鵝肝壽司~大大塊嘅鵝肝面層係又脆又香口嘅焦糖,鵝肝入口即溶,成個口腔內滿滿油脂感,超好食!火炙左口魚邊~經過炙燒後油脂四溢,肉質肥美 花之戀壽司~食壽司必叫之物,三文魚好厚雞翼串~燒到啱啱好,鹽燒好惹味京蔥雞肉串~鮮嫩多汁雞肉,京蔥燒得香口牛舌串~每片都好厚身,非常彈牙免治雞肉棒串~內𥚃有爽脆細軟骨,沾上滑嫩鮮雞蛋,口感更滑溜豚肉野菜串~用薄薄嘅豚肉包住燒,野菜仲有豐富的濕潤度青椒仔串~外皮好薄,吃起來微甜鱈魚乾~微烘得香脆,佐酒小吃麻醬烏冬~份量頗多,每條烏冬都沾滿醬汁,麵質滑溜

火炙左口魚邊~經過炙燒後油脂四溢,肉質肥美
花之戀壽司~食壽司必叫之物,三文魚好厚

雞翼串~燒到啱啱好,鹽燒好惹味

京蔥雞肉串~鮮嫩多汁雞肉,京蔥燒得香口

牛舌串~每片都好厚身,非常彈牙

免治雞肉棒串~內𥚃有爽脆細軟骨,沾上滑嫩鮮雞蛋,口感更滑溜

豚肉野菜串~用薄薄嘅豚肉包住燒,野菜仲有豐富的濕潤度
青椒仔串~外皮好薄,吃起來微甜

鱈魚乾~微烘得香脆,佐酒小吃

麻醬烏冬~份量頗多,每條烏冬都沾滿醬汁,麵質滑溜
2024-01-24
  • 魚一焦糖鵝肝壽司
2024-01-24 41 瀏覽
魚一壽司🌟免治雞肉棒串🌟本鮪丼🌟加拿大海膽手卷🌟唐揚炸雞🌟茶碗蒸最近成日都想食吞拿魚,但係有陣時夜晚唔知邊度有得食,上網見魚一壽司嘅comment都唔錯,就去試下la,點知又有啲驚喜wo。因為目標係食吞拿魚,所以叫咗個本鮪丼。一嚟到就覺得超級靚,有三大塊大拖羅同埋兩片赤身,再加上好大份吞拿魚蓉。每一塊大拖羅都係超級厚切,入口即溶,油脂味好香。吞拿魚蓉同赤身都好新鮮,食落兩款都夠鮮甜,加上少少醬油成碗飯都食晒呀。我仲order咗個免治雞肉棒串,次次食日本嘢都必點,呢一間嘅雞肉棒串係有雞軟骨嗰種,所以食落去口感好脆,而且配嘅生雞蛋嘅quality幾高,有蛋香味,加埋雞肉棒串係perfect match。嗰一晚仲好好彩咁遇到師傅蒸多咗茶碗蒸,所以每一台都送咗一碗,茶碗蒸燉得好嫩滑,隔離左右都食得好開心。
魚一壽司
🌟免治雞肉棒串
🌟本鮪丼
🌟加拿大海膽手卷
🌟唐揚炸雞
🌟茶碗蒸

2024-01-23 33 瀏覽
🔸刺身 九點盛   $468 + $20 炸蝦頭用九宮格木盤盛上九款新鮮美味嘅刺身,當中有好大一份嘅海膽,生帶子3枚、 牡丹蝦2隻、三文魚3切,中拖羅、赤身、間八、池魚同埋油甘魚都係2片厚切,可以食得好豐滿,成嘴魚油香味,鮮甜又唔腥,正。另外附送五舊飯糰同埋紫菜畀你用嚟自製壽司,其實9款裏面,每款我都好鍾意食,見到啲刺身魚肉表面都係令立立十分新鮮,其中我最鍾意食嘅就當然係最矜貴嘅海膽,啖啖嫩滑 好鮮甜。炸蝦頭有2大隻, 跟餐只係需要加 $20, 一上枱就有好大陣香噴噴嘅炸蝦味, 聞到都流曬口水, 每個蝦頭係分為兩截,前截 蝦頭個殼剝開裏面仲係有蝦膏嘅,好好味。 後截就完全係炸得香透,一大啖入口食起嚟好鬆脆好惹味😚下次再嚟都一定要加$20要跟餐加工這個炸蝦頭。味道:8/10性價比:7/10🔸單點 ↓三款壽司 各2枚玉子  $18   兩大件玉子中間夾住壽司飯團,味道好甜美。鰻魚  $15   鰻魚都幾大條放喺壽司上面,味道偏甜,呢個性價比較高蟹足  $18   係靚蟹柳嚟嘅,味道不错。味道:7/10性價比:7/10
🔸刺身 九點盛   $468 + $20 炸蝦頭
味道:8/10
性價比:7/10

🔸單點 ↓三款壽司 各2枚
蟹足  $18   係靚蟹柳嚟嘅,味道不错。
味道:7/10
性價比:7/10
2024-01-09
8 分鐘 (堂食)
  • 刺身九點盛
2024-01-23 32 瀏覽
小編對日本嘢嘅熱愛係不分季節😆 近排發掘到一間日本野係銅鑼灣中心地帶,係食丼飯同各類刺身壽司🍣所以搵日放工去左試餐廳好多唔同嘅主食供應,例如丼飯、烏冬、冷麵,生冷野有刺身、壽司、手卷,咁仲有啲串燒嗌咗乜魚一極上刺身丼飯🍚叫咗一碗丼飯,兩個人share都好夠😋 呢碗丼飯有齊好多唔同嘅刺身,包括有牡丹蝦、中拖羅、油甘魚、鱆紅魚、日本魷魚、帶子、三文魚籽、海膽、蔥吞拿魚蓉同埋三文魚😋 真係超級豐富刺身六點盛今日主打刺身,另一個主食都叫咗個刺身拼盤🤣 刺身六點分上下兩格,上面左起赤身、三文魚腩、油甘魚,下面就左起黑曹以,第一次食都幾有咬口😆之後係好爽口嘅活赤貝同埋牡丹蝦🦐 全部刺身都各有兩件提燈串係朋友叫嘅~佢話好少見到有得食,所以呢度有就叫咗嚟試吓😍 我第一次食,估唔到幾有驚喜☺️ 提燈原來係雞嘅卵巢同未孵化的蛋,穿喺一個籤上😂 聽落去好似有啲奇怪,但想講係食落去係幾有口感😂 芝士玉子燒叫咗太多凍嘢,都食返個熱嘢中和返😆 玉子燒正正常常,一客有六嚿Ps: 建議黎嘅一定要book位八點走嘅時候仲見到人喺出面等位
餐廳好多唔同嘅主食供應,例如丼飯、烏冬、冷麵,生冷野有刺身壽司、手卷,咁仲有啲串燒

嗌咗乜

芝士玉子燒
Ps:
建議黎嘅一定要book位
八點走嘅時候仲見到人喺出面等位
今次呢間日本餐廳真係要大大力讚,其實佢入面好多菜式性價比都好高,好似普通壽司咁都有$1X/2件,我果日一眼見到呢個A5和牛餐2人餐($738)就已經被吸引住,主要係張圖好吸引又豐富,叫完亦都冇令我失望,非常值得推薦比大家。———————————————🌟和牛他他沙律沙律入面有生和牛亦都有熟和牛粒,兩種口味都好濃但又各有特色。生和牛可以直接睇到油花分佈真係好靚,又多又細密。至於和牛粒就係燒得好香,放入口就已經有種牛油嘅感覺,配上旁邊嘅蔬果食正好可以解解膩。🌟席前燒即場會有工作人員推車出嚟燒,成個過程打卡都好適合,睇住佢用火槍一路燒塊和牛,油脂直接滲出真係流曬口水,連埋蛋漿再逐面去燒,分成兩份後淋上燒汁,最後仲有一步畫龍點睛之作就係加上香蔥及炸蒜。炸蒜真心起咗一個好大作用,令成件作品更香口同時口感更豐富。🌟飛驒牛壽司真心放入口果下就真係以為自己返左日本,同名古屋果啲根本就係一樣味,。壽司上面配有海膽,海膽味雖然濃但唔會搶味,第一下入口會海膽味先慢慢咬就會食到濃郁嘅和牛味。🌟火炙飛驒牛壽司火炙壽司經過火燒油脂味更濃烈,呢個同席前燒其實會有少少相似,佢面層一樣加有香蔥同炸蒜,放入口都一樣係充滿

———————————————
🌟和牛他他沙律

🌟席前燒

🌟飛驒牛壽司

🌟火炙飛驒牛壽司
火炙壽司經過火燒油脂味更濃烈,呢個同席前燒其實會有少少相似,佢面層一樣加有香蔥同炸蒜,放入口都一樣係充滿油香同時口感豐富。

🌟壽喜燒連烏冬
壽喜燒鍋本身真係超豐富,而且材料一樣唔馬虎,蔬菜全部都好翠綠好新鮮,冬菇大粒又肥美,豆腐都非常綿滑食得出每樣材料都好用心。最緊要當然唔少得兩大塊和牛,一樣係滿滿嘅雪花紋路,煮完後再撈埋蛋汁,真係入口即溶。另外佢仲配有個烏冬,烏冬都好煙韌連埋佢特調壽喜燒汁,已經好飽都一樣唔放過。

🌟和牛釜飯
呢個飯上面就係鋪滿和牛再加有雞蛋,等佢慢慢焗熟之後再撈勻,成個飯一打開就充滿牛油香味,而且最重要一點係下面個鍋仲可以整到非常靚嘅飯焦,一樣係令到我飽到癲都忍唔住要食曬佢。

🌟三文魚麵豉湯
呢度好出色嘅地方就係連麵豉湯都一樣令人驚嘆,湯味道感覺好清亦都帶有魚香,入面你仲除咗基本麵豉湯材料外仲有三文魚肉,而且咬落味道都濃仲好香。

🌟雪糕
雪糕佢一共有4種口味,我哋就直接選擇咗比較少見嘅芝士同開心果味。開心果味相對會甜少少,味道都濃郁,個人比較鍾意呢款。芝士味其實都一樣濃,佢係偏奶香重果種芝士,會有少少覺得甜得黎又帶少少咸,味道其實都好唔錯。

🔸整體評價🔸
呢間餐廳真心係無得頂🥹呢個餐食完真係回味無窮,短期內應該都會帶埋屋企人過嚟翻食。
  • 日本A5和牛2人餐
2024-01-22 30 瀏覽
有人成日話要食魚一壽司😂因為抵食得黎,壽司刺身夠新鮮,其他熟食水準都幾高😋今日叫左啲壽司:特選壽司三點盛&貝類三點盛,魚類鮮甜唔會腥,貝類好爽口炙燒壽司五點盛,燒過之後更香😋牛油果軟殼蟹卷,即炸嘅軟殼蟹,正👍🏻炸物:炸雞軟骨粒,好大份,夠三四個人食,好好咬😬吉列廣島蠔(3隻),炸得剛剛好,蠔依然飽滿,唔會縮晒水什錦天婦羅(7件),天婦羅粉漿幾薄幾鬆,食落有驚喜👍🏻👍🏻小食叫左份鱈魚乾,好脆,薄片唔怕太飽肚辣味冷麵,好接近回憶嘅冷麵😋不過今次有啲辣😅

今日叫左啲壽司
特選壽司三點盛&貝類三點盛,魚類鮮甜唔會腥,貝類好爽口

炙燒壽司五點盛,燒過之後更香😋

牛油果軟殼蟹卷,即炸嘅軟殼蟹,正👍🏻

炸物:
炸雞軟骨粒,好大份,夠三四個人食,好好咬😬

吉列廣島蠔(3隻),炸得剛剛好,蠔依然飽滿,唔會縮晒水

什錦天婦羅(7件),天婦羅粉漿幾薄幾鬆,食落有驚喜👍🏻👍🏻

小食叫左份鱈魚乾,好脆,薄片唔怕太飽肚

辣味冷麵,好接近回憶嘅冷麵😋不過今次有啲辣😅

2024-01-09
5 分鐘 (堂食)
  • 炙燒壽司五點盛
  • 牛油果軟殼蟹卷
2024-01-18 39 瀏覽
今日係銅鑼灣成8點半先收工,突然好想食壽司,然後朋友二話不說就帶左我去京都廣場嘅魚一壽司。呢到係我第一次黎,一入到嚟確實又俾佢嘅裝修驚艷到,我覺得佢都用咗唔少心思去裝修,同埋一串串嘅日式燈籠亦都好有feel。睇一睇餐牌,原來嘢食嘅價錢都幾合理,食完之後都覺得所有魚生都好新鮮,喺銅鑼灣以呢個價錢食到其實都幾抵食。首先第一樣嘢叫嘅就係鮟鱇魚乾,完全冇腥味,呢個一定要叫。主菜就要左魚一極尚丼飯同本鮪丼。兩個我地都要左免費加飯,因為最鍾意呢度嘅飯同醋嘅比例好好,食落真係會想食多幾啖飯。其中一個都加配埋麵豉湯同茶碗蒸。呢度嘅面子湯絕對冇馬虎,用咗好多魚去熬製架。石狩鍋配埋隻溫泉蛋一齊食,有暖身作用,呢個魚湯湯底好濃,超級好食,加上仲有好多蔬菜,勁健康。

首先第一樣嘢叫嘅就係鮟鱇魚乾,完全冇腥味,呢個一定要叫。

好朋友生日🥳今年請佢去食,我地都勁鍾意嘅魚一🥰魚一焦糖鵝肝壽司⭐️鵝肝表面鋪左糖粒再火炙😍焦糖嘅甜脆、鵝肝嘅柔軟,口感豐富😋挪威三文魚腩刺身⭐️勁厚切😇脂肪條紋分佈平均,肉質嫩滑🤩珍寶帶子壽司🌟一隻帶子好似兩隻咁大😆,夠晒鮮甜😆左口魚裙邊壽司⭐️ 肉質柔軟細膩,魚油甘香😉炙燒壽司五點盛⭐️有鰻魚味道濃郁嘅原條穴子另外嘅和牛、三文魚、左口魚裙邊、帶子,火炙過令到味道更加提升❣️軟殼蟹卷⭐️軟殼蟹炸得酥脆,飯卷上有紫菜、蟹籽口感有層次🤤蟹肉蟹膏軍艦⭐️蟹肉一絲絲、蟹膏香濃,一野拍落口超正😈牛舌串⭐️用咗牛舌芯,軟腍得黎又有咬口😚蕃薯天婦羅⭐️粉漿厚薄適中,番薯軟糯甜美😍泡菜豚肉鍋⭐️爽脆嘅豚肉片同娃娃菜份量都幾多,泡菜湯底好惹味🤓
好朋友生日🥳今年請佢去食,我地都勁鍾意嘅魚一🥰

挪威三文魚腩刺身⭐️勁厚切😇脂肪條紋分佈平均,肉質嫩滑🤩

珍寶帶子壽司🌟一隻帶子好似兩隻咁大😆,夠晒鮮甜😆

左口魚裙邊壽司⭐️ 肉質柔軟細膩,魚油甘香😉

炙燒壽司五點盛⭐️

有鰻魚味道濃郁嘅原條穴子

軟殼蟹卷⭐️軟殼蟹炸得酥脆,飯卷上有紫菜、蟹籽口感有層次🤤

蟹肉蟹膏軍艦⭐️蟹肉一絲絲、蟹膏香濃,一野拍落口超正😈

牛舌串⭐️用咗牛舌芯,軟腍得黎又有咬口😚

蕃薯天婦羅⭐️粉漿厚薄適中,番薯軟糯甜美😍

• 魚一焦糖鵝肝壽司
  • 挪威三文魚腩刺身
  • 珍寶帶子壽司
  • 炙燒壽司五點盛
2024-01-17 49 瀏覽
元朗名物,久仰大名了!星期六中午12點到達可以直入,午餐選擇非常多,我同媽咪都花多眼亂,不過《魚一》出名刺身新鮮,所以我哋選擇咗方便一啖入口嘅壽司。🥢壽司梅 $98⭐️⭐️⭐️⭐️午餐包前菜、茶碗蒸、麵豉湯,其實食晒成個餐都好夠飽,所有刺身都不用質疑其新鮮度,最估唔到係件蛋都好好味有蛋香,麵豉湯𥚃面有碎三文魚,不過有一敗筆係茶碗蒸唔夠滑。🥢壽司竹(火炙)$118⭐️⭐️⭐️坊間少有嘅火炙壽司餐,同埋原條穴子最吸引我,其他壽司都ok幾好味,沙律醬唔會係一大pat,食得到食物原味,不過相比起”梅”嘅款式,就好似遜色咗些少。二人共消費:$238
2099 瀏覽

🥢壽司梅 $98⭐️⭐️⭐️⭐️

🥢壽司竹(火炙)$118⭐️⭐️⭐️

二人共消費:$238
2024-01-06
8 分鐘 (堂食)