2022-06-16 66 瀏覽
今日同阿媽同李姑娘去完教會,咁晏晝一齊去食個下午,順便去行下街。「魚眾不同」個名咁特別,咁去試下啦,原來呢間係新餐廳,專食酸菜魚🐟。不愧是新餐廳,店舖唔大,但裝修優雅舒適,仲特別設有卡座。平時食開嘅酸菜魚🐟都係一大鍋好多人食。但今次個酸菜魚好似點快餐咁又一人餐,一人一碗酸菜魚,好特別可以配飯又得,配薯粉又得,配咪線都得,各有鍾意,好貼心🤟🏻🤟🏻。雖然一人分量,但係佢個份量係唔會少,好多魚肉,酸菜魚味道濃郁,鯛魚感爽口彈牙,好有口感💯💯除咗酸菜魚,仲有呢個花膠雞煲🐔,一大塊花膠,雞肉嫩滑,唔鐘意食魚嘅朋友可以食雞,都係一個唔錯嘅選擇🤗。最後配埋杯蘋果梳打🍏,消暑解渴,正丫🤩🤩環境質素🏚:❤️❤️❤️❤️❤️衛生程度🧽:❤️❤️❤️❤️❤️美味程度😋:❤️❤️❤️❤️❤️抵食指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️回頭指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️

不愧是新餐廳,店舖唔大,但裝修優雅舒適,仲特別設有卡座。

最後配埋杯蘋果梳打🍏,消暑解渴,正丫🤩🤩
環境質素🏚:❤️❤️❤️❤️❤️
衛生程度🧽:❤️❤️❤️❤️❤️
美味程度😋:❤️❤️❤️❤️❤️
抵食指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️
回頭指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️

• 花膠濃湯雞煲
2022-06-11 108 瀏覽
喺灣仔港鐵站對面,見到有間酸菜魚店, 近近地,我哋入去食個lunch 先。入去間舖裝潢好靚,座位之間唔會好窄,仲好多sofa位,可以舒舒服服咁嘆住個午餐嚟吹水。除咗酸菜魚,仲有煲仔飯及炒飯 選擇。我哋大家order唔同 酸菜魚麵,一人一份 可以自由配搭。首先係揀邊款魚,再揀2款配菜,之後揀邊類湯底(有辣,有唔辣),最後揀邊款麵。💫老壇酸菜鱸魚 (配豆卜,腐皮,薯粉) 鱸魚鮮甜,配菜份量都唔少。💫老壇酸菜魚_龍脷柳 (配萵荀,娃娃菜,米缐) 龍脷柳大大塊,入口 啖啖肉,加上清淡配菜,正👍💫凍檸水💫靑蘋果鹹梳打特飲

💫老壇酸菜鱸魚 (配豆卜,腐皮,薯粉)
鱸魚鮮甜,配菜份量都唔少。

💫老壇酸菜魚_龍脷柳 (配萵荀,娃娃菜,米缐)
龍脷柳大大塊,入口 啖啖肉,加上清淡配菜,正👍

💫凍檸水

💫靑蘋果鹹梳打特飲
2022-06-11 3048 瀏覽
有時想食酸菜魚真係唔易🫣,又要約幾個人,而每人接受辣嘅程度都唔同🥲我哋意外發現呢間裝修幾似cafe,又有一人份酸菜魚,仲有平價花膠雞🐔 🌊喜歡就記得Share/Bookmark🔖#小胖遊灣仔🐠 —————————————————🔹老壇酸菜鯛魚 $78配萵筍+黑木耳+薯粉充滿麻辣香,夠晒辣、惹味,又唔算勁油🌶😍(如果食開BB辣,應該頂唔順🥵可以揀唔辣version)酸菜都頗多,但略嫌可以再酸啲🐟鯛魚啖啖肉無骨,肉質非常爽口,自選2款配菜🥬最愛的萵筍+黑木耳吸收湯汁超夾👍🏽薯粉幼身同煮得偏腍,無乜咬口,如果有寬粉揀會開心啲🦦🔹花膠濃湯雞煲 $80配米線🍜個湯幾好飲,既有雞味🐔,又感受到花膠骨膠原、滿滿膠質嘅感覺,好治療🧡花膠夠腍,不過都幾薄😂但平價係可以理解雞份量都OK,但通常都係煲得比較耐,肉質會鞋少少米線🍜都幾滑溜、有咬口,好食過薯粉—————————————————🧜🏻口水度:🌕🌕🌕🌗🌑🤑性價比:🌕🌕🌕🌗🌑🧚🏻打卡值:🌕🌕🌕🌑🌑🥰舒適度:🌕🌕🌕🌕🌗🤤回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑.♟Overall♟自由度都幾高,幾啱我哋,有辣有唔辣🌶唔使就人,過下口癮!🍜食粉麵黎講坐得舒服😌又企理,湯感覺唔算太

🌊喜歡就記得Share/Bookmark🔖

#小胖遊灣仔🐠
—————————————————
🔹老壇酸菜鯛魚 $78
配萵筍+黑木耳+薯粉
充滿麻辣香,夠晒辣、惹味,又唔算勁油🌶😍
(如果食開BB辣,應該頂唔順🥵可以揀唔辣version)
酸菜都頗多,但略嫌可以再酸啲
薯粉幼身同煮得偏腍,無乜咬口,如果有寬粉揀會開心啲🦦

🔹花膠濃湯雞煲 $80
配米線🍜
花膠夠腍,不過都幾薄😂但平價係可以理解
雞份量都OK,但通常都係煲得比較耐,肉質會鞋少少
米線🍜都幾滑溜、有咬口,好食過薯粉

—————————————————
🧜🏻口水度:🌕🌕🌕🌗🌑
🤑性價比:🌕🌕🌕🌗🌑
🧚🏻打卡值:🌕🌕🌕🌑🌑
🥰舒適度:🌕🌕🌕🌕🌗
🤤回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑
♟Overall♟
自由度都幾高,幾啱我哋,有辣有唔辣🌶
唔使就人,過下口癮!
🍜食粉麵黎講坐得舒服😌又企理,湯感覺唔算太重味精,at least飲完唔太口渴(唔計食唔到辣,要飲水😂)
  • 花膠濃湯雞煲
  • 老壇酸菜鯛魚
平時食酸菜魚都要叫一大鍋,有時同朋友食飯未必揀到最心水嘅配搭,呢間有一人份啱晒我💕—————————𝑴𝒚 𝑯𝒐𝒏𝒆𝒔𝒕 𝑹𝒆𝒗𝒊𝒆𝒘 🍽 𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲 :▐ 老壇酸菜海鱸魚。萵筍。豆卜。米線 $78▐Menu上寫係一隻辣椒,大概譚仔五小辣辣度🤤酸度啱啱好,可以揀米線啱晒我😋😋海鱸魚份量多而滑,豆卜索晒湯好惹味,配埋我最愛嘅爽嫩萵筍,好好味😋▐ 青花椒酸菜牛肉。海帶。薯仔。白飯 $72▐Bf嘅青花椒湯底比我果碗辣,青花椒獨有香味令湯底更特別,配菜多,加入白飯整成湯飯好易就食晒一大碗😋▐ 青蘋果鹹梳打 跟餐加$12▐有d似鹹檸七,但冇咁鹹同甜,梳打類飲品真係同酸菜魚好夾~▐ 熱咖啡 跟餐加$5▐味道正常茶餐廳出品。🌐𝗔𝘁𝗺𝗼𝘀𝗽𝗵𝗲𝗿𝗲 : 裝修有別一般米線店/酸菜魚店,tiffany blue配淺啡色,格局更似一間cafe💕🤵‍♂️ 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 : 正常水平服務💰 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 : 一人份酸菜魚較少見,之前在荔枝角食過要88蚊同埋冇其他配料,呢間位於灣仔價錢仲要平d,湯底、配料、主食都有得揀。下次lunch再過黎食😋
—————————
𝑴𝒚 𝑯𝒐𝒏𝒆𝒔𝒕 𝑹𝒆𝒗𝒊𝒆𝒘
🍽 𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲 :
▐ 老壇酸菜海鱸魚。萵筍。豆卜。米線 $78▐

▐ 青花椒酸菜牛肉。海帶。薯仔。白飯 $72▐

▐ 青蘋果鹹梳打 跟餐加$12▐

有d似鹹檸七,但冇咁鹹同甜,梳打類飲品真係同酸菜魚好夾~

▐ 熱咖啡 跟餐加$5▐
味道正常茶餐廳出品。

🤵‍♂️ 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 : 正常水平服務

2022-06-06 89 瀏覽
今次又比我發掘到灣仔嘅平民小店,性價比十分高🤩店舖環境乾淨而且闊落,坐得十分舒服😌一人份酸菜魚(兩款配菜) [$60]平時出去食個個酸菜魚都成300蚊,如果自己一個人食但係又食唔曬咁多,咁呢個一人系列就啱曬你啦🤩佢有好多款唔同魚揀,都有唔同湯底同配菜!我今次試嘅係老壇酸菜湯,酸味十分突出好惹味👍🏻臘味煲仔飯 [$72]煲仔飯都係即叫即整,夠曬新鮮! 煲仔飯米飯乾身而且容易起出一大塊黃色飯焦🤤入面有臘肉臘腸同菜,每啖飯都可以品嚐到臘味本身的油份香氣😍另外叫左兩杯特飲,都係12蚊咋! 整體黎講味道十分唔錯而且價錢好平民,十分推介!

一人份酸菜魚(兩款配菜) [$60]

臘味煲仔飯 [$72]

成日好想食酸菜魚,但老公又唔食得辣,灣仔呢間新開食酸菜魚可以一人一碗可辣可唔辣!我叫左鯛魚片老壇酸辣湯配萵筍娃娃菜,辣度一粒辣椒。老公呢碗鱸魚片唔辣老壇酸辣湯配豆腐豆卜,食落唔辣但又好似有酸辣嘅味道。鯛魚片比較有咬口,食落少少似脆肉鯇感覺,魚片份量都唔算少而且大大片😆一人套餐就只包2個配菜,如果有肉揀就更好啦🥹另外可配飯/米線/薯粉,我地2個都揀左薯粉,佢個薯粉好滑同埋係比較林身果款。辣度一粒辣椒,但食到一半都覺得好辣,岩曬鐘意食辣辣酸菜魚嘅人呀!除左食酸菜魚,呢度仲有花膠雞煲,煲仔飯食添,有幾間分店,下次再食🤓📍魚眾不同酸菜魚灣仔駱克道127號冠美樓地下

我叫左鯛魚片老壇酸辣湯配萵筍娃娃菜,辣度一粒辣椒。
但食到一半都覺得好辣,岩曬鐘意食辣辣酸菜魚嘅人呀!
📍魚眾不同酸菜魚
灣仔駱克道127號冠美樓地下
#📍 魚眾不同酸菜魚 灣仔駱克道127號冠美樓地下🔸一人份酸菜魚🐟 $78🔸鹹蛋肉餅煲仔飯🍚 $69🍒點評時間呢間鋪頭老闆真係好人性化😌可以一人叫一份酸菜魚 唔洗約一大班朋友先食得唔食魚嘅朋友又可以叫肥牛/毛血旺有唔同湯底比大家揀食辣同唔食辣嘅朋友都食得🤣🐟老壇酸菜鱸魚呢個湯底唔算太辣 主要係酸菜味夠👍🏻鱸魚片唔多骨食落又好滑😋配左豆卜同娃娃菜 索哂湯好正🤤欣賞米線係分開上👍🏻唔怕會比湯浸到爛哂🍚鹹蛋肉餅煲仔飯估唔到食酸菜魚都有港式煲仔飯食😆餐廳即叫即整🍴所以都要得返大約半個鐘餐廳好貼心將煲仔飯再放係藤籃上面 唔怕會辣親啦🫶🏻鹹蛋大大隻 配埋肉餅食好幸福😻好味指數😋:⭐️⭐️⭐️⭐⭐抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️⭐⭐服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️⭐環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️
#

抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️⭐
環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️

2022-06-03 60 瀏覽
今日帶屋企人去食佢地既至愛酸菜魚,今次搵左間新開裝修都坐得幾舒服既小店試下🥰——————🐽 老壇酸菜鱸魚第一啖試左個湯,入口好鮮既魚湯味,酸菜味道好夠酸!今次加左黑木耳同豆卜,進一步吸曬d汁,魚塊既數量都好多,搵湯撈埋d白飯一齊食真係一流😍🐽 臘味煲仔飯一上台落左d煲仔飯豉油,再撈一撈佢,飯粒已經見到粒粒分明,個底中有我既至愛飯焦,真係將整個飯升華左一個層次。臘味既味道濃厚,夾埋飯食好帶出到果個臘味香😛

——————

🐽 老壇酸菜鱸魚

🐽 臘味煲仔飯

2022-06-02 56 瀏覽
在灣仔,終於發現有平民化嘅酸菜魚吃。我對此店名並不陌生,記得有一次在天水圍工作看見間「魚眾不同」酸菜魚。當時見很多人幫襯亦有很多人買外賣,心想一定很平或很美味。4個女同事,一人一碗,再加一杯嘢飲,價錢$80至$90 ,視乎你揀什麼魚及飲料。一大碗酸菜魚,加一飯碗大的主糧,可以係飯,薯粉或米線。份量應該很足夠女士的胃口。我們全部食唔哂!雖然整體味道唔錯,但魚肉不夠滑,🥣湯底味道層次不夠豐富,亦都比較油。反而佢嘅凍奶茶,有驚喜!茶膽香濃,有泰式奶茶的茶味。這樣的價錢,有這樣的份量,有可接受嘅味道,算是打工仔日常的午餐選擇。返工日子,可以再來光顧。
在灣仔,終於發現有平民化嘅酸菜魚吃。

2022-05-30 75 瀏覽
魚眾不同酸菜魚✨估唔到花膠雞咁濃郁!✨-· 花膠濃郁雞煲 - - - $80唔食得辣嘅朋友呢個叫!我想講😭我哋飲晒啲湯😂勁好食真係😂湯底變到濃郁嘅黃色🥰雞肉雖然唔係全部雞髀肉😂但係佢就算連雞胸都好滑🤤我一定會再返去食😂· 麻辣墨魚煲 - - - $85我哋加咗豆粕同埋萵筍🤤呢個麻辣超夠辣😂似譚仔嘅大辣🤤墨魚好爽口👍🏻姐姐話如果太辣可以加啲清湯落去👍🏻仲有配米線唔驚唔夠飽🥰-Total: 200(2ppl)推介指數:8/10———————————————🔺 魚眾不同酸菜魚🔺 灣仔駱克道127號冠美樓地下-----------------------
魚眾不同酸菜魚
✨估唔到花膠雞咁濃郁!✨

· 花膠濃郁雞煲 - - - $80

· 麻辣墨魚煲 - - - $85

Total: 200(2ppl)
推介指數:8/10
———————————————
🔺 魚眾不同酸菜魚
🔺 灣仔駱克道127號冠美樓地下
-----------------------
🥢老壇酸菜鱸魚(配薯粉) $78呢個一人份系列係自選配搭, 主食有鯛魚/鱸魚/龍利柳etc, 湯底有老壇酸菜湯/青花椒酸菜湯/蕃茄濃湯etc, 再揀兩餸 萵筍/海帶/ 娃娃菜/ 黑木耳etc, 有飯/米線/ 薯粉配選。所以我揀左鱸魚x 老壇酸菜湯 x 萵筍,海帶x 薯粉, 份量1人黎講真係好多, 鱸魚肉滑, 湯底都酸微微好開胃😻 😋: 🌟🌟🌟🌟🌟/5🥢臘味煲仔飯 $72煲仔飯要預30分鐘後先有得食, 一上枱都已經香氣撲鼻, 仲真係有我最愛既飯焦太正啦喂😍 臘腸潤腸都肥瘦均勻, 唔會太油膩!! 😋: 🌟🌟🌟🌟/5又熱又焗既天氣飲返杯有汽野飲真係gur哂🤣🥤青蘋果鹹梳打 $12😋: 🌟🌟🌟🌟/5🥤利賓立鹹梳打 $12😋: 🌟🌟🌟🌟/5
🥢老壇酸菜鱸魚(配薯粉) $78

🥤利賓立鹹梳打 $12
2022-05-21
午餐
2022-05-23 1426 瀏覽
《一人一碗酸菜魚😝》———————————————-#魚眾不同 🐟-個人都幾中意食酸菜魚,不過成日啲餐廳比嘅份量都超多,一定要一大班人去高級中菜share食先得,但最近就比我發現咗呢間主打一人份嘅酸菜魚,而且抵食CP值高,啱哂我自私食😂-有得揀先係老闆👨‍💼 一人餐可以先揀魚類,有鱸魚、鯛魚、生魚片、龍利柳同山城毛旺血等等可以選擇,再揀埋湯底,例如檸檬酸菜湯、老壇酸菜湯、酸菜金湯、香辣濃湯、麻辣濃湯、蕃茄濃湯等,另外仲會有兩款配菜贈送,最後揀埋主食就搞掂😝-🐟 青花椒酸菜鱸魚我就揀咗青花椒酸菜湯底,唔算好辣,麻勁十足🌶 鱸魚片份量十足,魚肉肉質好滑,處理得幾好,唔會一夾就散,亦唔會帶骨👍🏻 配埋豆卜、金針菇同薯粉吸哂啲湯嘅精華,超級正🤤-🐣 花膠濃湯雞煲呢款亦係驚喜之選,咁嘅價錢就食到花膠雞😙 雞仲要係雞髀位,超級嫩滑,花膠大大舊非常足料,特別中意個湯底,略有膠質,撈飯食一流😎-⭐ 參考價錢︰花膠濃湯雞煲:$80青花椒酸菜鱸魚薯絲:$78利賓立鹹梳打特飲:$12凍鹹檸樂:$12🍌 抵deal 指數:8/10💰 人均消費:$90
《一人一碗酸菜魚😝》
🍌 抵deal 指數:8/10
💰 人均消費:$90
2022-05-21
2022-05-23 93 瀏覽
灣仔本身已經有幾間酸菜魚餐廳,今日Lunchtime經過呢間新開既「魚眾不同」,決定試一試,一試果然有驚喜😍😍😍餐廳除咗有適合一班人食既大份量既酸菜魚同水煮系列,餐廳仲非常貼心,推出一人份系列,可以俾客人自由配搭魚片,湯底同配菜😋正所謂有得揀先係老闆,單單係魚片既種類已經有5種,有鯛魚片、鱸魚片、生魚片、墨魚片同龍利柳,唔鍾意食魚嘅仲可以揀肥牛或者毛血旺😌🍲雖然價錢唔算好實惠,但一個價錢可以有主菜加2個自選配菜,唔再係其他餐廳既指定配菜,通常只係得芽菜🤣,都算抵食!今次我揀咗鱸魚片米線,香辣濃湯,配菜就揀咗我最鍾意既薯仔同金針菇😍!鱸魚片口感非常滑身,米線份量都好足,不過略嫌個湯底唔夠辣。餐廳員工既服務態度都好好,會主動詢問食物嘅味道,又會關心客人怕唔怕個湯底太辣🙈整體而言,服務質素同食物嘅味道都頗滿意,下次會再試下其他一人份系列,煲仔飯都好似幾吸引!😌

又係我最愛嘅酸菜魚時間🙆🏻‍♀️經過於灣仔的魚眾不同,見到有一人份系列選擇除咗酸菜魚,仲有炒飯、煲仔飯揀🤭店內環境乾淨,坐得幾舒服♡´・ᴗ・`♡♥️自由配搭一人酸菜魚系列先要揀主菜,有不同的魚類、肥牛甚至毛血旺😌根據店姐姐推介就選了較少骨的鱸魚片,幾爽口湯底就點了一隻辣椒🌶️的老壇酸菜魚湯我就覺得唔太辣,嗜辣的人可以挑戰麻辣/香辣配菜可選兩款,就揀了萵筍同豆腐皮🤭酸菜魚、配菜份量都幾足料,配埋碗白飯好滿足♥️花膠濃湯雞煲 上枱時鍋仔仲冒着煙🤣 雞湯味道真係好濃郁湯的口感好厚,啲雞煲完都仲好嫩滑加上鍋內有不少花膠,真材實料,好好送飯🙆🏻‍♀️叫餐仲可以用跟餐價加飲品我地加了紅豆冰同凍柚子蜜,好大杯☺️不得不提店姐姐們服務好好,好有禮貌(●’◡’●)ノ
又係我最愛嘅酸菜魚時間🙆🏻‍♀️
經過於灣仔的魚眾不同,見到有一人份系列選擇
除咗酸菜魚,仲有炒飯、煲仔飯揀🤭
店內環境乾淨,坐得幾舒服♡´・ᴗ・`♡

♥️自由配搭一人酸菜魚系列
先要揀主菜,有不同的魚類、肥牛甚至毛血旺😌
根據店姐姐推介就選了較少骨的鱸魚片,幾爽口
湯底就點了一隻辣椒🌶️的老壇酸菜魚湯
我就覺得唔太辣,嗜辣的人可以挑戰麻辣/香辣
配菜可選兩款,就揀了萵筍同豆腐皮🤭
酸菜魚、配菜份量都幾足料,配埋碗白飯好滿足

♥️花膠濃湯雞煲
上枱時鍋仔仲冒着煙🤣 雞湯味道真係好濃郁
湯的口感好厚,啲雞煲完都仲好嫩滑
加上鍋內有不少花膠,真材實料,好好送飯🙆🏻‍♀️

叫餐仲可以用跟餐價加飲品
我地加了紅豆冰同凍柚子蜜,好大杯☺️
不得不提店姐姐們服務好好,好有禮貌(●’◡’●)ノ
2022-05-16 125 瀏覽
2022.05.15灣仔係我其中一個熱愛既地區💙今晚朋友約左去呢間新開張一個月既餐廳食晚飯🥣雖然以酸菜魚作為餐廳名🐟但佢地亦有炒飯/炒麵同煲仔飯選擇👏🏻而酸菜魚既餸菜同湯底配搭包羅萬有🫶🏻完全係滿足唔同食客既需要👏🏻墨魚片🦑+黑木耳+萵筍+老壇酸菜湯薯粉 $85追加肥腸 +$20 & 鴨血 +$20全部餸菜會放係大碗到👈🏻而薯粉另外上👍🏻方便客人分享同埋唔驚d薯粉浸得太耐唔夠彈牙🦷湯底係少少辣好惹味😛每樣食材都好新鮮!完全清碗😺薑蔥田雞🐸煲仔飯🍚 $76落左成星期雨天氣涼左❄️食煲仔飯就最暖胃🥰而且田雞唔係到到有得食😉田雞份量多而嫩滑,米飯香口!客人可自由加豉油份量!飯焦脆卜卜😋菠蘿🍍鹹梳打飲品🍹+$12利賓立🍇鹹梳打飲品🍹+$12睇落好fresh 飲落唔會過甜🙂
2022.05.15

灣仔係我其中一個熱愛既地區💙