2024-05-01 430 瀏覽
作為青衣街坊,深知區內高質食肆數量確實較少;但有同學告知,近期在長發商場新開了一間主打酸菜魚的餐廳--魚眾不同,食物質素頗高,值得一試;剛巧這日早收工搭巴士時順道途經長發巴士站,便在此下車後登門入室來到餐廳了;門面裝潢看著順眼;此刻場內大概坐滿八成座位,所以不用等位可直接進入;高樓底與較寬敞的座位間隔,燈光通明,内堂以藍色與原木色調為主,置身於内相當舒服;隨後侍應生遞來點餐二維碼,用手機一掃描就可進入網站來點選食物;食物款式選擇豐富,尤其主打酸菜魚頗具看頭!一番細選之下,最後點了一人套餐--麻辣牛肉配金針菇加萵筍以及絲苗白飯,飲品方面選了可清新味蕾的--青蘋果梳打特飲;步入初夏的香江已呈濕熱氣候,先來一口青蘋果梳打直教人身心舒暢!之後侍應生遞上一大碗被橙紅色湯汁包圍的麻辣牛肉,一股充滿牛脂的麻香氣息頓時飄散於半空中!先試其湯汁,濃郁潤滑,麻辣香料的複雜香味加上牛脂氣息,搭上絲苗白飯簡直是絕配!薄切的美國肥牛食材甚有質素,肉嫩油豐,入口爽滑,吸收了湯汁精華更提升了層次感!來一口絲苗白飯,牛脂的綿長餘韻令飯味更香更甜美!爽滑口感的還有金針菇,與萵筍一同吸盡湯汁精華,而且麻香辣感更重,令人吃

青蘋果梳打特飲

一人套餐--麻辣牛肉
麻辣牛肉
爽滑口感的還有金針菇,與萵筍一同吸盡湯汁精華,而且麻香辣感更重,令人吃得特別過癮!

如此高質又飽肚的一人餐,可充分獨享美味時光,更可期下次約同朋友來嚐味其酸菜魚!
2024-04-19
一人套餐--麻辣牛肉
2024-04-23 353 瀏覽
近近地今晚同爸爸去食返個火鍋晚餐,魚眾不同家下有埋一人火鍋食,相當吸引。呢度食酸菜魚最惹味,大大鍋一齊食好吸引,或者可以一人點一碗酸菜魚麵線又得,種類多元化。今次我地就試一人一火鍋。火鍋都有幾款唔同餸,有鮮魚鍋、鮮雞鍋、黑毛豬鍋、肥牛鍋、海鮮鍋,仲可以配唔同既湯底,有辣有唔辣,任均選擇。今次爸爸就點了一份鮮魚鍋配南瓜湯底,而我就點了黑毛豬鍋配蕃茄湯底。先介紹一下鮮魚鍋,估唔到咁足料,魚片都有六大片,每片都厚切同大大片架,相當唔錯。除左有魚片外,仲有好多其他餸,如腸仔、墨魚丸、牛丸、金菇、豆卜、豆腐皮、生菜等等,相當豐盛呀。南瓜湯底又香又甜,配埋個魚片,簡直係清甜可口,魚片又易熟,啖啖肉好好味。我點的黑毛豬鍋都相當夠份量,有好多片黑毛豬,薄薄的,但豬味濃,滾幾滾就食得了,正呀。蕃茄湯就酸酸甜甜,開胃一點,唔錯唔錯。一人一鍋火鍋食得乾淨又衛生,口味又可以揀返岩自己既,好好呀。而且唔夠餸仲可以加配,我哋仲加配左一份墨魚丸,墨魚丸又彈牙又好味,好正,食火鍋最愛吃丸了。套餐仲配了米線及薯粉,加埋落鍋內煮下,超入味,好好味呀,如果唔夠份量,米線、薯粉或飯都可以另外加配的,相當唔錯。餐廳野食抵食又足

鮮魚鍋

黑毛豬鍋

另配墨魚丸

餐廳野食抵食又足料,所以常常都坐滿食客,魚片又新鮮又好味,又多唔同湯底,正,下次黎又可以試下其他口味了。
2024-04-22
鮮魚鍋
黑毛豬鍋
另配墨魚丸
2024-08-22 117 瀏覽
係長發打完波想近近地係商場食晚餐,門外見到有一人酸菜魚決定試一試餐廳QR code 手機落單,堂食免收加一服務費一人酸菜魚: 主菜+主食各一款+配菜兩款餐牌既選擇配搭眾多, 主菜6款, 湯底 8款, 素食配菜 12款, 主食除左有既飯同米線, 仲有手打薯粉$73檸檬酸菜湯鱸魚片怕辣可以選最少辣既檸檬酸菜湯底, 有兩片新鮮檸檬,鱸魚片,萵筍,豆腐同芽菜既份量都唔少手打薯粉係另外送上, 比較淋同易斷由於份量太多, 要外賣加左$2, 外賣盒好實淨, 亦可以放微浸爐翻叮跟餐不包野飲, 凍飲+$7就算唔食酸菜魚, 亦有炒飯,麵食,煲仔飯甚至打邊爐~下次再食其他野!
係長發打完波想近近地係商場食晚餐,
門外見到有一人酸菜魚決定試一試
餐廳QR code 手機落單,
堂食免收加一服務費

一人酸菜魚: 主菜+主食各一款+配菜兩款
主食除左有既飯同米線, 仲有手打薯粉

$73檸檬酸菜湯鱸魚片
怕辣可以選最少辣既檸檬酸菜湯底, 有兩片新鮮檸檬,
鱸魚片,萵筍,豆腐同芽菜既份量都唔少
手打薯粉係另外送上, 比較淋同易斷
由於份量太多, 要外賣加左$2,
外賣盒好實淨, 亦可以放微浸爐翻叮
跟餐不包野飲, 凍飲+$7

就算唔食酸菜魚, 亦有炒飯,麵食,煲仔飯甚至打邊爐~
下次再食其他野!
2024-06-27 206 瀏覽
今日來到青衣吃午餐,見長發商場3樓的「魚眾不同」裝修簇新,整潔亮麗,座位寬敞闊落,便入內嚐嚐。餐牌上很多套餐選擇,更有多款不同的配菜配搭。一人套餐:「蕃茄濃湯鯛魚片」配萵筍、黑木耳、潮州牛丸、手打薯粉。鯛魚片肉質爽口,蕃茄濃酸甜而不辣,配上新鮮蕃茄、爽口的萵筍及黑木耳、特別鮮味的潮州牛丸,美味又健康。濃湯配手打薯粉,爽滑彈牙又滋味。「胡椒豬肚雞煲」配絲苗白飯,豬肚雞件份量不少,豬肚腍軟可口,湯底微辣惹味,塗飯最合宜。小食:「口水雞」,雞肉鮮嫩無比,雞味濃郁,香滑口感。辣油分開上,自己控制辣度。「麻辣牛𦟌」,香辣爽口,啖啖滋味。「鹵水雞中翼」,鮮嫩肥美,鹵水汁入味。飲品:「熱咖啡」,香濃咖啡,奶味特濃。「紅豆冰」,吃過川菜,飲一杯冰涼飲品最宜神。這裏的川菜美味之餘又不太辣,最合我胃口。

餐牌上很多套餐選擇,更有多款不同的配菜配搭。
一人套餐:
小食:
「麻辣牛𦟌」,香辣爽口,啖啖滋味。
「鹵水雞中翼」,鮮嫩肥美,鹵水汁入味。
飲品:
「熱咖啡」,香濃咖啡,奶味特濃。
「紅豆冰」,吃過川菜,飲一杯冰涼飲品最宜神。
這裏的川菜美味之餘又不太辣,最合我胃口。
  • 蕃茄濃湯鯛魚,胡椒豬肚雞煲,口水雞,麻辣牛展
2024-05-07 185 瀏覽
第一次幫襯長發商場嘅魚眾不同酸菜魚🐟店鋪入面都幾新淨光鮮,座位空間充足唔逼狹平日晚市唔洗等位可以直接入座今次試左一人份系列,有唔同主菜、湯底、配菜配搭,主食可以選擇米線、白飯或薯粉。價錢只係$70-80,相當抵食👍🏻老壇酸菜湯鱸魚片$73配料揀左豆腐皮、娃娃菜,另外加墨魚丸$15凍鴛鴦$7鱸魚片口感軟滑,入口即溶,魚肉鮮味唔腥。去骨處理得好,完全冇去漏魚骨。老壇酸菜湯底微酸偏辣,豆腐皮同娃娃菜吸收到湯底精華,越食越開胃🤤米線分開上,個人傾向撈埋落湯食,可以吸收多D湯汁嘅酸辣味加左個個凍飲 幾啱解下辣🌶️麻辣濃湯鯛魚片 $73配料揀左豆卜、金針菇,另外加牛丸$15凍奶茶$7鯛魚片十分爽口,食落好有口感,肉質彈牙,魚片仲會連埋少少魚皮。麻辣濃湯稠杰濃厚,表面鋪左少量辣椒、香蒜,食落香口酥麻米飯口感尚可,相比之下唔適合伴湯食。整體黎講,一人餐份量已經足以食到好飽🤤魚肉片嫩滑冇骨,值得一試👍環境闊落,位置坐得好舒服。冇用餐時間嘅限制,可以慢慢食。除左酸菜魚之外,仲有其他選擇例如水煮牛肉、打邊爐、小炒,下次會過再黎試其他菜式😋
第一次幫襯長發商場嘅魚眾不同酸菜魚🐟
店鋪入面都幾新淨光鮮,座位空間充足唔逼狹
平日晚市唔洗等位可以直接入座
今次試左一人份系列,有唔同主菜、湯底、配菜配搭,
主食可以選擇米線、白飯或薯粉。
價錢只係$70-80,相當抵食👍🏻
老壇酸菜湯鱸魚片
老壇酸菜湯鱸魚片$73
配料揀左豆腐皮、娃娃菜,另外加墨魚丸$15凍鴛鴦$7
鱸魚片口感軟滑,入口即溶,魚肉鮮味唔腥。
去骨處理得好,完全冇去漏魚骨。
米線分開上,個人傾向撈埋落湯食,可以吸收多D湯汁嘅酸辣味
加左個個凍飲 幾啱解下辣🌶️
麻辣濃湯鯛魚片
麻辣濃湯鯛魚片 $73
配料揀左豆卜、金針菇,另外加牛丸$15凍奶茶$7
麻辣濃湯稠杰濃厚,表面鋪左少量辣椒、香蒜,食落香口酥麻
米飯口感尚可,相比之下唔適合伴湯食。

整體黎講,一人餐份量已經足以食到好飽🤤
魚肉片嫩滑冇骨,值得一試👍
環境闊落,位置坐得好舒服。
冇用餐時間嘅限制,可以慢慢食。
2024-05-02
老壇酸菜湯鱸魚片
麻辣濃湯鯛魚片
2024-04-11 162 瀏覽
今天在青衣長發商場食午餐,L3新開了一家川菜餐廳,甚受歡迎,於是便入內嘗嘗。餐廳新裝修,地方寬敞,光潔亮麗,座位也很舒適。這裏的午市套餐有很多選擇,又可不同配搭,用QR CODE掃碼下單,快捷方便。我點了兩個套餐和一個川味小食。套餐附送白飯或手打薯粉,更可以優惠價追加飲品。川味美食:“口水雞”,大大隻雞髀肉,肉質新鮮嫩滑,加上川味香料,少少辣,多滋味。套餐:“花膠濃湯雞煲”,真材實料的濃雞湯,大大塊花膠,滑溜可口。雞件也不少,而且肉質幼嫩。美味濃雞湯,我飲完一碗又一碗,是必食之選。“老壇酸菜湯鱸魚片”,自選兩款配料,我選了萵筍和黑木耳。如果嫌不夠,還可以追加更多配料。鱸魚肉質嫩滑,黑木耳滲滿酸辣湯底,特別惹味。將木薯粉加入湯內,爽滑之餘,亦啖啖滋味。雖然有點辣,但夠爽!這裏的環境不俗,食物美味,服務也好,上菜的效率高,有非常高的性價比。

餐廳新裝修,地方寬敞,光潔亮麗,座位也很舒適。

川味美食:

套餐:

酸菜魚就係要一大班人食先得;唔知大家係唔係都會有呢一個感覺,每次想食酸菜魚但係又搵唔到朋友陪自己一齊食,一個人又食唔晒,所以迫於無奈要食其他嘢🤭依家終於俾我發現一間一個人都可以食酸菜魚嘅餐廳老壇酸菜湯鱸魚片 $78推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟唔好以為一個人嘅酸菜魚份量就好少,其實魚肉嘅份量都好多,而且都好嫰滑,仲要係冇骨架!另外可以揀多兩款配菜,我今次就揀咗萵筍同金針菇,兩樣都好入味,主食我就揀咗薯粉,超正!蕃茄濃湯肥牛 $77推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟因為朋友唔食辣,所以就叫咗番茄濃湯,同樣都係份量超多,一個人食會食到超級飽;朋友就揀咗金針菇同娃娃菜,娃娃菜配蕃茄湯又係無敵🤤不過有點後悔叫了薯粉,因為這個配飯食一定會更加棒🤩紅糖糍粑(半份)$28推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟其實兩個都已經好飽,不過我又忍唔住想食,好彩有得叫半份,糍粑食落煙煙韌韌,配搭紅糖一齊食,就算再飽都可以食多幾件🤤熱奶茶☕️和凍檸茶都係合格水準,不過熱奶茶個杯好似一隻碗🤣🤣✨整體來講,想食酸菜魚但又冇人陪嘅話呢一間係一個好好嘅選擇,除咗酸菜魚之外,佢哋其實仲有好多其他選擇,而且分店都好多,幾值得一戰📍魚眾不同酸菜魚 地址💬:青衣担杆山

老壇酸菜湯鱸魚片 $78

推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟

📍魚眾不同酸菜魚
地址💬:青衣担杆山路6號長發廣場3樓317號舖
2024-03-10 190 瀏覽
今天下午,我与朋友去到青衣长发广场三楼的魚众不同酸菜鱼餐厅吃午餐。可能过了午膳时间,餐厅中客人不算太多。我们叫了一客老坛酸菜鲈鱼,加了莴筍、萝卜和薯粉。酸菜鱼完全无骨,好味道;对于怕鱼骨的我,绝对是一件好事,使我可以安心地享受酸菜鱼的味道。另外叫了一碟海鲜炒饭,炒饭十分干爽,適合自己口味;因为如果炒饭不干爽,是不好吃。加上两杯饮品,一杯是冻奶茶,甜味适中。另外一杯是热柑橘蜜,当中有咸金桔和蜂蜜,十分美味。
老坛酸菜鲈鱼

2024-03-01
老坛酸菜鲈鱼
2024-01-11 293 瀏覽
自從和家人試過這裏的煲仔飯後就常常來吃真係一試難忘今日叫了排骨鳳爪煲仔飯和北菇滑雞煲仔飯米飯夠乾身又很香很好味 配上潮州辣椒油簡直一流份量又有足 材料很新鮮因為即叫即做,所以要等30分鐘很推薦大家
自從和家人試過這裏的煲仔飯後就常常來吃

2024-01-11
北菇滑雞煲仔飯
鳳爪排骨煲仔飯
2023-12-04 311 瀏覽
周末不用上班,相約了一位相識超過四份一世紀的同事兼老友一起到青衣睇筍盤。由於不太熟悉青衣區,睇盤完畢後就特登從青衣城往外圍逛,去視察市場環境及感受消費氣氛。不經不覺,隨途人步行至長發邨,老友就建議在長發商場歇息一下。此商場裝修新穎更有一點時尚格調,完全沒有一般老屋邨商場的古祖味。我們在三樓被一間門庭偌大兼店名獨特的食店吸引住~魚衆不同酸菜魚。店員熱情招呼,原來是我的至愛酸菜魚加米線。我們不約而同都點了鱸魚片米線選一辣椒程度的老壇酸菜湯,配豆腐+ 黑木耳 ,大家都揀了特色飲品凍鹹檸七。嘩,湯底酸辣適中,加上爽口木耳及混和濃湯的白滑豆腐,認真醒胃。最窩心的就是米線用碗另上,食客可按食用習慣自行添置到湯碗內,不怕米線被浸淋。出身汗再慢慢嘆一杯凍鹹檸七,好享受啊!
出身汗再慢慢嘆一杯凍鹹檸七,好享受啊!
老壇酸菜湯~鱸魚片米線
老壇酸菜湯~鱸魚片米線
平時食酸菜魚一係出九龍一係返大陸,今次就試吓呢間屋邨都搵到黎食嘅酸菜魚今次就揀咗一個老壇酸菜湯配鯛魚,雖然酸菜魚嚟講呢我都食得唔少嘅,但係配搭鯛魚真係第一次。佢呢到個湯底酸辣鮮香。酸菜唔會過份嘅酸搶左魚嘅鮮美,兩者做到好好嘅平衡。另外佢加入左辣椒等嘅香料,小小嘅辣味令到我哋更加開胃。更加重要嘅係我哋今次揀咗佢嘅鯛魚,入口相當之彈牙,唔會一入口就散晒。魚味香濃,加埋個湯底一齊食,酸辣香一啖食勻晒,令人回味無窮。同埋,佢可以加入唔同嘅配料好似蔬菜、豆腐、午餐肉咁,都令到酸菜魚嘅味道變化更加大,口感更加豐富。另外我都嗌咗佢個川味口水雞,相對佢個老壇酸菜魚嚟講,呢個川味口水雞就比較普通。雖然雞嘅處理唔錯,食落唔會好韌,但係佢個川味略嫌酸亦唔夠辣。可能為咗配合大眾嘅口味,唔敢調校成太辣。但就似一個唔太口水嘅口水雞。但係拎嚟送飯仍然係一流嘅配搭。

凍檸茶
2023-11-09
凍檸茶
2023-11-03 218 瀏覽
晏晝食得少,好肚餓,買完煮完應該會餓死,所以求其喺街食晚飯,見到呢間酸菜魚好闊落就入黎試下~🔹鯛魚片老壇酸菜魚湯米線🔹 一人份系列~自由配搭,咁可以keep住新鮮感~揀左鯛魚片,幾爽口彈牙,唔會一夾就碎哂~湯底好夠味,微微辣,好開胃~仲可以揀多2個餸,叫左豆腐同娃娃菜,索哂啲湯,正!🔹花膠濃湯雞煲🔹有驚喜!因為估唔到一上枱就好香~個雞湯真係好濃下~ 仲有好大塊花膠,都夠淋~個湯飲落好真材實料咁,撈落碗飯就好好食,好creamy嘅感覺,搞到我食哂成碗飯!🔹特飲🔹利賓納梳打特飲 - 自己溝梳打水,味道剛好,唔會太甜or 太淡~ 鹹檸樂 - 夠鹹,成大半個鹹檸喺到,正~
[青衣 - 大眾飯堂]

晏晝食得少,好肚餓,
買完煮完應該會餓死,
所以求其喺街食晚飯,
見到呢間酸菜魚好闊落就入黎試下~

🔹鯛魚片老壇酸菜魚湯米線🔹
一人份系列~
自由配搭,咁可以keep住新鮮感~
揀左鯛魚片,幾爽口彈牙,
唔會一夾就碎哂~
湯底好夠味,微微辣,好開胃~
仲可以揀多2個餸,
叫左豆腐同娃娃菜,
索哂啲湯,正!

🔹花膠濃湯雞煲🔹
有驚喜!
因為估唔到一上枱就好香~
個雞湯真係好濃下~
仲有好大塊花膠,都夠淋~
個湯飲落好真材實料咁,
撈落碗飯就好好食,
好creamy嘅感覺,
搞到我食哂成碗飯!

🔹特飲🔹
鹹檸樂 - 夠鹹,成大半個鹹檸喺到,正~
2023-10-18 212 瀏覽
📍 魚眾不同酸菜魚(長發廣場)酸菜魚已經深入民心,去内地玩,係香港食飯都一定會突然想食酸菜魚,酸酸辣辣既味道,令人開胃🤤鐘意食魚既我,當然要食{魚}眾不同~🔸 酸菜金湯鱸魚片喜歡酸菜魚又酸又辣的滋味,讓人忍不住一口接一口吃,一定要配手打薯粉,每條薯粉都吸收晒泡椒湯底嘅精華 ,湯底愈食愈辣,但辣得好過癮~鱸魚一向冇咩大骨細骨,每塊都好大塊片,魚肉滑嫩好吃。配菜有爽脆薯仔,滑過你同我皮膚既豆腐,全部食物都好到位😍🔸 海鮮炒飯一上枱,己經聞到炒飯嘅鑊氣,米飯粒粒分明,揀左店内自家制的排骨味醬,每啖都食到廚師既誠意~配搭豐富嘅蝦仁火腿,蛋,蟹柳,令整碗炒飯都好豐盛🤩飲品係~食辣一定要飲甜野🥤🔸 菠蘿梳打特飲🔸檸樂
📍 魚眾不同酸菜魚(長發廣場)

🔸 酸菜金湯鱸魚片

🔸 海鮮炒飯

飲品係~食辣一定要飲甜野🥤
🔸 菠蘿梳打特飲
🔸檸樂

2023-10-10 138 瀏覽
鱸魚幾滑 埋單113有好幾種湯式揀 揀左酸菜魚 健康問題揀左少油紅薯粉會另上 食飯 米線都得 up to u 湯底酸度都可以揀 魚+兩款菜品大約80一碗紅糖糍粑比左好多紅糖👀jeng
鱸魚幾滑 埋單113
有好幾種湯式揀 揀左酸菜魚 健康問題揀左少油
紅薯粉會另上 食飯 米線都得 up to u
湯底酸度都可以揀 魚+兩款菜品大約80一碗
紅糖糍粑比左好多紅糖👀jeng
2023-09-01 251 瀏覽
⭐️ 青花椒酸菜鱸魚片 (配生菜、娃娃菜、手打薯粉) $78鱸魚刺少肉多,魚片滑溜且肉嫩鮮甜。加上酸菜,一口食落去酸爽開胃,真係好開胃😗😗。薯粉口感彈牙,好有嚼勁😄😄。⭐️紅糖糍粑(全份)$46煎得金黃色,一上枱就熱辣辣,好吸引🤤🤤。糍粑被煎得發脹,外皮脆口,加上紅糖,甜甜地,外酥入面軟軟的🤩🤩,真係好好味。⭐️ 海鮮鍋 (不辣老壇酸菜味) $128份量好足,有好多新鮮海鮮同豐富配料😆😆。煮到最後再飲湯,湯底鮮甜,仲加埋老壇酸菜味,真係開胃又美味👍🏻👍🏻。⭐️ 花膠濃湯雞煲 配米線(1人份)$79雞湯好味,花膠滑嫩入味,雞肉同皮嘅比例啱啱好😎😎。不過可惜嘅係配料份量偏少,花膠有啲二、三舊,雞肉都有啲細😛😛。而且湯面浮咗好多油,有啲油膩😢😢。⭐️ 鮮魚鍋 (少辣椒、檸檬) $88魚片份量十足,加埋豆腐、生菜同瓜,真係一餐美味😚😚。特別係少咗辣椒,加上檸檬,味道更加清新🤓🤓。🍄 總括嚟講份量都幾豐富,可以自由配搭唔同嘅魚片湯底同配料,而且一人一鍋👍🏻,方便自己享受美食。真係好抵食又方便,值得一試📍魚眾不同酸菜魚 (長發廣場)青衣担杆山路6號長發廣場3樓317號舖Shop 317, 3/F, Cheu

⭐️紅糖糍粑(全份)$46

⭐️ 海鮮鍋 (不辣老壇酸菜味) $128

⭐️ 花膠濃湯雞煲 配米線(1人份)$79

⭐️ 鮮魚鍋 (少辣椒、檸檬) $88

🍄 總括嚟講

📍魚眾不同酸菜魚 (長發廣場)
青衣担杆山路6號長發廣場3樓317號舖
Shop 317, 3/F, Cheung Fat Plaza, 6 Tam Kon Shan Road, Tsing Yi
紅糖糍粑
青花椒酸菜鱸魚片