2021-08-24 334 瀏覽
魚米家都食左十幾年, 以前全盛時期幾乎區區都有分店,老實講, 個餐牌上既食物改到愈來愈不倫不類, 我明做生意要創新求變, 而且香港人都係新屎坑, 但作為老顧客, 睇住蜜椒雞翼, 炸鮮奶等等小食都被淘汰, 的確有D失望
魚米家都食左十幾年, 以前全盛時期幾乎區區都有分店,
老實講, 個餐牌上既食物改到愈來愈不倫不類,
我明做生意要創新求變, 而且香港人都係新屎坑,
但作為老顧客, 睇住蜜椒雞翼, 炸鮮奶等等小食都被淘汰,
的確有D失望
2021-02-20 572 瀏覽
魚腐:始終浸湯,不叫「外脆」,但的確「內軟」,調味不錯,雖然比不上我食過最好食的魚腐,但都推薦的!豆腐花:好滑,好有豆味。我不太好豆腐都食哂😛米線:個人偏好硬身米線,魚米家的米線算是走大眾化,不淋也不硬,同譚仔差不多。其實已經好好,因為我食過一間好出名的米線,但佢的米線係淋到有啲糊,我最怕!魚湯:一個字「正」。呢幾年我好少食味精,所以對味精都幾敏感。呢度我唔敢話一定無,但至少飲完唔會好渴。一個唔小心就飲哂佢個湯底麻辣:話說本身係麻辣湯底,怕肥想分上,但原來話同枱面嗰隻係一樣。我試咗少少,慶幸無加。因為只屬一般。否則我飲唔到個湯底整體來說,值得推薦!

豆腐花:好滑,好有豆味。我不太好豆腐都食哂😛

整體來說,值得推薦!
魚腐魚湯豆花米線
2021-02-17
魚腐魚湯豆花米線
2021-01-27 253 瀏覽
栢麗最多就係補習社,所以喺嗰度食嘢通常都係等小朋友,我亦唔例外🤣🤣魚蛋米粉清清地兩大粒魚蛋都幾好味,魚湯抵讚比起其他茶餐廳嘅湯底較為出色,加兩條菜感覺健康啲👍加$6有多士和奄列,夠晒飽對奶茶都好飲,叫左走甜埋單$42依家食個早餐都唔平呀🤣

加$6有多士和奄列,夠晒飽

對奶茶都好飲,叫左走甜

埋單$42依家食個早餐都唔平呀🤣
外賣加一蚊本身係平常事但响個餐上面先加一蚊,再額外聲稱”外賣”加一蚊,即係total $2既時候,就實在係有d那個咁樣唔聲唔聲加錢係原則問題本身食物質素唔係特別好魚湯底無以前做得咁濃厚同其他做既清湯差唔多魚皮都算脆,幾好至於個百搭餐有炒蛋比較可取夠蛋香又滑不過個肉醬扒小麵就好硬喇
外賣加一蚊本身係平常事

至於個百搭餐有炒蛋比較可取
夠蛋香又滑
不過個肉醬扒小麵就好硬喇
2019-07-11 915 瀏覽
同屋企人放假黎嘆返個下午茶,tea set種類都唔少,有雞脾,多士,湯麵等等。。。我梗係揀我最愛既西多士,見佢有個流心西多士,睇落好似好正,就試一試佢睇落去都炸得好金黃,期待佢流心既效果,但切落去全部係無流心效果,其實係放塊芝士係中間ja,唔係我想像既效果,如果當佢普通西多士食係ok既。間餐廳tea time唔多人食,都坐得舒服,但唔知點解開個電視開到好大聲,其實都幾打擾。如果可以注意下電視聲浪,都係hea既好地方。

如果可以注意下電視聲浪,都係hea既好地方。

2019-07-03 365 瀏覽
放假下午茶黎魚米嘆個下午茶,呢度可能係商廈入面,真係無乜幾枱客,叫左個炸雞脾薯條沙律餐,炸雞脾都香口,薯條就得幾條,一般般,沙律就普通青瓜加沙律菜加醬,無乜特別。原本無乜人係坐得幾舒服,但突然開到電視機好大聲,好嘈好嘈,拿拿臨食完就閃人。

2018-12-10 453 瀏覽
下午茶時段去咗魚米家食,叫左碗香茅雞翼魚湯米線,36蚊包熱飲,加$9嘅話可以轉珍珠奶茶。但係米線嘅湯底冇想像中咁好味,似普通茶餐廳食到嘅米線湯,比較淡,冇乜魚味。
2018-09-18 449 瀏覽
某一次路过华都花园,闻到这家店散发出很诱人的香味,找机会去了一次。分量挺足的,有很多配菜可以选择。点了酸辣汤底的牛腩米线,牛腩挺多的,也很酥烂,味道也不错,不算特别辣。但是鸡汤就相对比较平淡啦,就是普通的清汤。米线软硬适中,和谭仔的比会软一些。价格和谭仔差不多,环境稍微简陋了一些。
但是鸡汤就相对比较平淡啦,就是普通的清汤。
米线软硬适中,和谭仔的比会软一些。
价格和谭仔差不多,环境稍微简陋了一些。
2018-09-01 328 瀏覽
食米線之選-魚米家。下午茶餐幾抵食,叫左個魚腐米線,我鍾意佢嘅湯底,雪白色嘅魚湯,可惜米線偏淋,但黎都主要都係想飲佢個湯。魚腐都好好食,一啖一粒,大小很適合。次次都要清晒成碗先會停手,連湯都飲晒去。
食米線之選-魚米家。
次次都要清晒成碗先會停手,連湯都飲晒去。
《秘製芝士汁雞排撈丁餐😍🍗》跟餐配上火腿 炒蛋 多士 及飲品☕️🤤$60芝士汁有別於其他餐廳 香濃黏稠又充滿芝士鹹香🧀 百吃不厭👍🏻👍🏻😋配出前一丁一絕🤣❤️但餐廳收唔到網絡上唔到網真係好唔方便
《秘製芝士汁雞排撈丁餐😍🍗》
跟餐配上火腿 炒蛋 多士 及飲品☕️🤤$60
芝士汁有別於其他餐廳
香濃黏稠又充滿芝士鹹香🧀 百吃不厭👍🏻👍🏻😋
配出前一丁一絕🤣❤️
但餐廳收唔到網絡上唔到網真係好唔方便
芝士汁有別於其他餐廳香濃黏稠又充滿芝士鹹香🧀 百吃不厭👍🏻👍🏻😋雞排份量仲好大😍😍跟餐仲配小食🤤今次揀左魚湯蘿蔔😍湯底好清甜 蘿蔔就偏硬身一點 未夠林
芝士汁有別於其他餐廳
湯底好清甜 蘿蔔就偏硬身一點 未夠林
芝士雞排飯

芝士雞排飯
2018-03-06 311 瀏覽
我好少寫食評,之前有食過啲麻麻地都費事嘥時間,但今次係第一次寫仲要係負評,晚飯叫了以下菜式,一個字:冇下次瑞士汁雞翼干炒河河粉味啖,微涼。雞翼乾硬如柴京都肉排飯酸!十個酸,肉排非常有咬口,即好硬,配菜西蘭花又係凍既紅油抄手2粒厚皮水餃加兩滴汁...炸魚腐魚腐本是我至愛,但炸就………都係食番湯魚腐把啦最後取消了炒河原碟退回,其餘食物為免浪費食物夾硬食埋佢,(幸好店員明白事理接受退單,服務分挽回小小分數) 食完嬲嬲地,走左去買個M記包頂肚

瑞士汁雞翼干炒河
河粉味啖,微涼。雞翼乾硬如柴

京都肉排飯
酸!十個酸,肉排非常有咬口,即好硬,配菜西蘭花又係凍既

紅油抄手
2粒厚皮水餃加兩滴汁...

炸魚腐
魚腐本是我至愛,但炸就………都係食番湯魚腐把啦

食完嬲嬲地,
走左去買個M記包頂肚
2018-03-06
2017-09-24 398 瀏覽
星期日的晚上,第一次黎搬左去栢麗嘅魚米家。唔洗等位,兩個人可以坐四人枱。餐牌好多野價錢都唔貴,本身想叫雞翼米線撈但沽清,轉叫豬扒魚湯米線都沽清,最後轉叫雞扒茄湯米線同招牌魚腐魚皮餃湯米線食,仲有兩款小食跟,嗌左灼生菜同炸炸香蕉。雞扒茄湯米線份量足,用新鮮蕃茄煮湯,雞扒兩大塊,有醃到夠入味。魚腐魚皮餃魚湯米線冇味精,魚湯味濃,鍾意魚味嘅朋友啱晒~兩位先$100仲有野飲跟,而家好難搵到咁嘅晚餐,推介大家黎試試!

魚腐魚皮餃魚湯米線冇味精,魚湯味濃,鍾意魚味嘅朋友啱晒~

2017-09-24
2017-03-20 652 瀏覽
想食的最優惠當然係揀下午茶啦,今次就試吓魚米家嘅下午茶,我哋叫咗咖喱牛腩飯同香濃蕃茄汁比目魚飯,佢包野飲,凍飲就加3蚊,加5蚊有個小食,我哋就加左個生菜同埋滷水豆腐。咖喱牛腩飯$40 賣相不錯,牛腩嘅份量不少,炆得都夠林,食食吓發現入邊有2條薯條,感覺有啲奇怪😲之後睇返個圖,原來真係有嘅,不過佢混入左牛腩入邊👀👀,果汁都正正常常,飯嘅份量很適中,有唔少嘅黑芝麻喺上邊比較美觀,再加埋配菜,$40算係超值。香濃蕃茄汁比目魚飯$40上枱第一下直覺係比目魚喺邊?平時食開都會係一塊,之後發現原來佢切左細粒。番茄汁睇得出真係比較濃,番茄汁唔係好稀果種,入面有蕃茄蓉,小洋蔥,味道不錯,比目魚香香脆脆的👍👍👍個飯上邊有幾粒芝麻,雖然係會靚啲,但係咁少唔俾好過比😥飯嘅份量都唔小,旁邊有啲配菜(粟米、椰菜、蘿蔔絲)冇咩味,不過加入番茄汁就幾好味。整體因為番茄汁加分,性價比高👍生菜$5 冇咩特別滷水豆腐$5 有三件,味道很好👍👍👍
咖喱牛腩飯$40
香濃蕃茄汁比目魚飯$40