本人好鐘意食魚,同食辣。所以成日都會周圍找辣魚食。今次男人話筲箕灣有間食水煮魚吾錯,所以專登去到咁老遠去試下啦。但食過之後...都覺慈雲 山是最好吃的水煮魚!~原來小甜甜分2間,飲酒同不飲酒選擇,如果打去訂座同一入去已經開口問飲吾飲酒。最後2個人叫左3樣野,2枝啤酒和1杯青檸樹。麻辣魚春煲係比較少地方會的餸,而我都係第一次食這個,比我心目中易入口,但其實都好油,但送啤酒最好選擇!1)麻辣魚春煲 $88:跟爐一起來,熱呼呼的辣味加上有炸過的魚春,很香口。但可能炸得吾太好,有一半都係爛了,但魚春碎吸了麻辣香更好味。而底部有蘿白和青瓜,因為都 吸了麻辣香有少許辣,但還有蘿白和青瓜的味道,不錯之選。2)水煮桂花魚 $198:水煮底部應該有的都齊,紅薯粉另上,可以吾會全部淋晒食吾到。桂花魚味道都滑,但可能太薄關係,好易爛。辣度一般,不叫十分出色。但勝在價錢合理。3)手拍青瓜 $32:太大舊,如果可以碎返少少入味之餘好易入口。最後食左2個幾鐘頭,味道整體好味道,價錢又合理。客人其實都吾少,2個鐘頭沒有空位,最好一係早點來(今次7點),如果吾係最好訂座為上!
手拍青瓜
水煮桂花魚
另附紅薯粉(水煮桂花魚)
麻辣魚春煲
青檸樹

最後2個人叫左3樣野,2枝啤酒和1杯青檸樹。

2015-06-02
麻辣魚春煲
青檸樹
2014-12-22 1183 瀏覽
天寒地凍,夜麻麻又肚空空,同朋友仔決定去食下辣野暖暖身,選擇魚鍋小甜甜因為鍾意佢D野新鮮又夠辣,而且開到零晨4點可以慢慢坐,傾下計。今次點左麻辣生蠔煲,係除麻辣魚春煲以外既第2最愛。下單時特意要求生蠔不要煮太熟,而辣度則選擇了正常辣(嗜辣者可選大辣以上的辣死級別😅),食落口剛剛好,辣中帶甜。除左生蠔之外,呢個煲還內藏薯仔,羅白及青瓜,食完主菜,配菜都入晒味,因為太好食,結果主菜及配菜都比我地清晒,一件都冇淨。正!

麻辣生蠔煲
2014-12-18
$75 (宵夜)
麻辣生蠔煲
2014-12-08 1448 瀏覽
星期六上午同阿媽飲完茶,晚上相約幾位友人去筲箕灣東大街「魚鍋小甜甜」食飯GATHERING。本人係第一次去呢間食店,由於係我其中一個朋友推介呢間店,所以當我知道去呢間店我就去OPEN RICE SEARCH 下,結果只得一個食評,仲要係食家當時係幫襯午飯時段,所以本人抱住好奇心態去試下。當日我朋友已經係一星期前訂了位,我哋一行6人亦好準時7時到達,所以我哋都可以即刻可以安排入座。間店舖不是好大,環境一般,枱與枱都好窄,背對背,坐得唔舒服,希望能改善一下。至於服務又麻麻地,連水都唔比杯人,今時今日食晚飯好少唔比水,要食客開到聲就冇引啦 !我朋友首先點咗個鍋「奇味雞煲」先,講開呢個湯鍋,材料有好多雞件(即雞雜),洋蔥,雞紅……所以個湯底比較濃,但大家好堅持試下個湯底先,結果….好鹹,好油,好”傑”,好似汁咁,跟本唔可以當飲湯,我估佢哋知道之後不斷加水個湯底會希,所以特別濃。不得不提,由於個湯底有D雞紅,大家都未能每人一件,而且大家又想ENCORE再食,原因只得一個因為太好味,D雞紅好入味,好鬆,但又唔容易爛,推介之一。之後我哋叫咗手切肥牛肉,蠔,黑柏葉,鵝腸......... 不過又再講
!
奇味雞煲

之後我哋叫咗手切肥牛肉,蠔,黑柏葉,鵝腸......... 不過又再講開呢碟嘢成「手切肥牛肉」成為$128一碟,大家都話好貴,又細碟,切得又唔靓,好唔抵食
其實個日叫既種類不是太多,都係同出面既火鍋店差不多既食物,好普通,所以如果呢間店有更好生意,不防諗多D唔同食物,總括來說,整體都麻麻地。個日埋單$1,275,即每人$212.50,你話貴定唔貴,就見仁見智
2014-12-06
$212.5 (晚餐)
2014-05-28 663 瀏覽
通常火鍋店都唔做午市,印像中只有北倒翁有做LUNCH點心和火鍋.估唔到係東大街搵食中既我,比我見到呢間叫魚鍋小甜甜既火鍋店有LUNCH食,仲要係食粉麵.抱住好奇心入去睇下有咩賣點MENU中有粉麵類亦有客飯.但係我一心想食有湯既物體,所以由粉麵出發,簡左鮮辣魚頭粉條$62,因為寫住鮮辣都唔知係咩,而且有魚頭食好似幾爽.鮮辣魚頭粉條SIZE超巨型,如果你食過馬來西亞既咖哩魚頭,就係類似咁既SIZE,十足人頭咁大,魚頭炸過放落湯,吸收鮮辣湯既味道十分惹味.而這個湯味道有點似譚仔加上小肥羊既湯底,帶香料味而且辣椒味突出,辛辣度不過份,可能魚頭既關係,湯的確帶點鮮,改鮮辣呢個名又真係O岩.你可以看看我的SPOON,就可以幻想下個魚頭有幾大粉條類似薯粉,但煮過火帶軟身為美中不足.除了魚頭,亦有芽菜咸菜做配料,增加口感.上圖是食左一半的樣子,仲要有一半係湯入面.我都唔知點解有咁大個魚頭,仲要供應落粉麵類.證明了飲食業既隨機應變係好重要.有腦既,可以把各種食材配合出美食.

你可以看看我的SPOON,就可以幻想下個魚頭有幾大

2014-04-18