餐廳: 鮨文
資訊:

2020-05-01 1539 瀏覽
聞名不如見面之新鮮滾熱辣詳細post💕 我覺得我今日絕對對得住自己嘅味蕾😂Long weekend要慶祝下🥳🎉一於同男朋友去試試lee間好多好評ge日本餐廳😋 餐廳得16個位所以建議你先訂位, 餐廳門口有錶位好好彩今日有位😍 如果坐西鐵嚟再轉輕鐵去兩個站都好方便👏🏻首先我哋早咗好多到, 因為我好憎人遲到我覺得自己嘅時間好寶貴,人哋嘅同樣寶貴所以盡量都會早到或準備。餐廳坐滿人,叫我準時一點半返去。 我地準時一點半到,可惜因為餐廳仲係客滿嘅關係,我哋喺門口等咗15分鐘。。。 😢Anyway, 未講野食之前首先講service。今日係師傅奇去整野比我地食。👏🏻👏🏻👏🏻師傅超級無敵專業,好細心。 不厭其煩去重覆介紹番畀我哋聽啲菜式( 我miss 左幾次😅),話就話介紹係應該,但人地講完一次,真係唔係老馮重覆,所以小妹實作係十分欣賞師傅的耐性。 隔離枱應該係兩夫婦佢哋都非常有善,所以食得非常痛快🥰Omakase 由378去到1200。我哋揀咗個HKD 838嘅lunch一開始有淮山同埋千本漬作頭盤/ 伴碟, 睇落去平平無奇。但我想講淮山非常好食👍🏻上一次食到類近嘅淮山已經係喺台灣嘅祥雲龍吟度

Anyway, 未講野食之前首先講service。

Omakase 由378去到1200。
我哋揀咗個HKD 838嘅lunch

一開始有淮山同埋千本漬作頭盤/ 伴碟, 睇落去平平無奇。但我想講淮山非常好食👍🏻上一次食到類近嘅淮山已經係喺台灣嘅祥雲龍吟度食。鮨文的淮山係用Wasabi ge頭去醃製,淮山食得呢係爽㗎。跟住黎個魚子蒸蛋, 又甜又鹹得嚟,lee個combination非常正。

魚生起動🐟 首先有真鯛魚, 間八魚,師傅燒咗兩次ge🔥螢光魷魚(爆膏)🦑, 海膽加炸元貝👏🏻👏🏻👏🏻

壽司今日有養殖鯖魚 ( 唔係講笑好食過某啲鮮魚) ,虹鱒魚,吞拿魚腦天, 大拖羅,赤貝, 鰈魚魚邊手卷。 同埋個個用嚟打卡嘅雲丹盛。

最後呢就有麵豉湯同埋蕨餅( 飽到上心口啦)

結論: 好評👍🏻👍🏻👍🏻 絕對會再去🏃🏻‍♀

PS: 太想小便,去咗男廁,見到有兩條又攣又短嘅毛夾住咗喺廁所板,好核突。。。所以hygiene 要扣一分
2020-04-30
15 分鐘 (堂食)
  • 鯖魚壽司
  • 三文魚籽
  • 海膽
2020-04-12 10601 瀏覽
近半年真係冇晒人生樂趣,社會動盪、病毒遍布世界、終日屈在家中,憂柴憂米憂口罩憂廁紙!咁嘅時勢,老友竟然在股市市場中大賺一筆,仲要請我去食豪華大餐,即刻心心眼😍!估唔到佢帶我去元朗食日本野,老友告之呢間鮨文出名用料上乘新鮮,係食著名嘅廚師發板料理。先上餐前小食:茶碗蒸,上面有金箔黑松露,十分名貴,d蛋有淡淡冬菇香,滑不溜口。Otsukuri刺身共6點:真蠔剌身 配上特色醬汁,清爽開胃。石鱲魚 彈牙非常。池魚 野生三文魚 油甘魚,最愛油甘獨特的甘香油脂。和牛薄燒,見師傅取出好靚嘅和牛,差點以為食刺身,但薄燒恰到好處,入口即溶化。鹽燒大拖羅 先煎封表面,內裏仍然滑嫩,油份高令肉質保留軟滑。生燒鰻魚 皮脆得卜卜聲,但鰻魚肉汁豐富厚,此乃極品也,足見師傅真功夫!壽司五貫:蜆壽司金目𩶘魚壽司拖羅馬糞海膽壽司蝦 蟹膏壽司間白魚壽司毛蟹壽司全晚嘅重頭戲出場:三文魚籽海膽鮮蝦雪糕杯海膽非常新鮮,入口甘香creamy,雖然已經有飽意,但我兩仍大口大口地享受着。之後送上一碗魚湯 ,鮮甜無比!最後以一客威士忌蜜瓜泡夫作結,為這餐廚師發辦畫上完美。

Otsukuri刺身共6點:
真蠔剌身 配上特色醬汁,清爽開胃。
石鱲魚 彈牙非常。
池魚 野生三文魚 油甘魚,最愛油甘獨特的甘香油脂。

壽司五貫:
壽司
金目𩶘魚壽司
拖羅馬糞海膽壽司
蝦 蟹膏壽司
間白魚壽司
毛蟹壽司

全晚嘅重頭戲出場:三文魚籽海膽鮮蝦雪糕杯

之後送上一碗魚湯 ,鮮甜無比!

最後以一客威士忌蜜瓜泡夫作結,為這餐廚師發辦畫上完美。

2020-03-24
$2000 (晚餐)
  • 油甘魚
  • 黑松露蒸蛋
2020-04-10 1264 瀏覽
發達啦今次,我阿妹升職加人工,請我食飯,第一次食到日本廚師發板,人生初體驗,食材質素高到不得了!由於疫情關係,我哋同其他人坐得好遠㗎!首先黎一個黑松露茶碗蒸蛋真蠔刺身 :加咗辣根酸汁 質感比較爽口鮮甜石垣𩶘魚 : 加咗岩鹽 口感細緻深海池魚,日本英鱒,油金魚三色刺身和牛薄燒 : 加左蛋汁 入口即溶,好似升左上天鹽燒大拖羅 :外層脆身滿口油脂!呢個真係好食到無法形容浦燒鰻魚 :都唔知師父點燒嘅!正到不得了蜆sushi :加左少少柚子汁金目𩶘魚壽司 :有一股淡淡的清香嘅味道拖羅加馬糞海膽壽司牡丹蝦壽司間八壽司毛蟹壽司海膽杯好離譜呀!成杯都係海膽三文魚子鰈魚邊好香魚油味超級濃海鮮湯威士忌蜜瓜泡芙今餐雖然有啲貴,但係完全覺得物有所值!無得去日本都可以只下痕!
發達啦今次

由於疫情關係,我哋同其他人坐得好遠㗎!

首先黎一個黑松露茶碗蒸蛋

真蠔刺身 :加咗辣根酸汁 質感比較爽口鮮甜

石垣𩶘魚 : 加咗岩鹽 口感細緻

深海池魚,日本英鱒,油金魚三色刺身

和牛薄燒 : 加左蛋汁 入口即溶,好似升左上天

鹽燒大拖羅 :外層脆身滿口油脂!呢個真係好食到無法形容

鰈魚邊好香魚油味

超級濃海鮮湯

威士忌蜜瓜泡芙

2020-03-10
$1900 (晚餐)
  • 拖羅
  • 牡丹蝦
  • 真鯛
  • 金目鯛
  • 海膽
2020-04-05 1027 瀏覽
我同老婆都很久沒有入來元朗了,時隔一段時間,好想再次來行行再食下野, 之前路過這間門面設計真係好優雅,聽聞這間店最出名係食魚籽海膽杯,所以我同老婆到最後行完街之後入去試下。最近因疫情問題店員好細心,每一個客人都會量度體溫,再會比消毒液我們搓手,入到舖頭坐位不算多,勝在環境整潔。看完餐牌之後,二話不說到最後點了這個餐。【茶碗蒸蛋】第一款來了,熱辣辣的茶碗蒸,表面加上了金箔,令視覺上更加靚,嫩滑嘅蒸蛋內裡還有帶子及香菇更鮮甜。【炸活帆立貝、赤海膽】用紫菜包住新鮮炸起既帆立貝,令肉質外脆內嫩,很新鮮,再加上大量鮮甜既赤海膽,一冷一熱,這個海膽的鮮甜味令我垂涎三尺。【北海道野生櫻樽(三文魚)-上】野生三文魚魚脂甘香肥美,再加了秘制醬汁和柚子皮, 入囗清新鮮甜。【大拖羅-下】勁厚身粉紅色的拖羅,油脂分佈均勻的雪花紋,油花勁重,可以加多啲wasabi 增加佢的甜味,果種油香維持在口腔頗長時間。【炙燒大拖】拖羅有炙燒過,半生熟的口感,又可入口即溶感,可配上大量wasabi ,油脂可中和wasabi 辣味,帶出了甜味,口感更豐富,在口腔內滿口魚油香。【和牛卷】和牛卷包住切碎的日本香葱,在表面微微燒過,

看完餐牌之後,二話不說到最後點了這個餐。

【茶碗蒸蛋】

【炸活帆立貝、赤海膽】

【北海道野生櫻樽(三文魚)-上】
【大拖羅-下】

【炙燒大拖】

【和牛卷】
和牛卷包住切碎的日本香葱,在表面微微燒過,再點蛋黃汁,令整件和牛卷提升甜味。

【炙燒䲠魚壽司-上】
䲠魚比較少地方食到,在魚皮上炙燒過令魚皮有少少脆口,口感特別,在口腔內帶點梅味,原梅醬放左係刺身同飯之間,真是不錯。
 【桑名大蜆壽司-下】
這種大蜆是在日本桑名市出產的,這種蜆又大隻又厚身,又爽脆,不會韌,不錯。

【三文魚籽海膽杯】
這個是元朗鮨文限定,黃埔果間是沒有的,海膽杯係最令我期待的一道菜,堆滿滿的海膽同魚子和一隻甜蝦,超鮮甜,連魚子一起食真是無得頂。極力推介!!

【右口魚、鰈魚手卷】
第一次試右口魚手卷,將右口魚燒,帶出燒魚鮨味,入口即溶,油份偏重。

【白身魚湯】
時日魚湯是用所有大量白身魚熬煮變成乳白色,令到所有魚的精華都在這一小碗內,非常鮮甜。

【北海道赤肉蜜瓜】
店員會問一問我們想唔想試加威士忌噴上蜜瓜,用意是可令蜜瓜的味道同甜味得以提升,令甜味更有層次,我真是得一次試到。
2020-03-17
  • 三文魚籽海膽杯
  • 炸活帆立貝赤海膽卷
2020-03-31 1631 瀏覽
今日去食lunch,兩個人一個叫$530 15件壽司set加一個$800 7壽司4刺身有海膽杯嘅set,但係師傅竟然做左2個$530 set俾我哋, $800 set就做左俾同枱的另一位食客.估唔到喺如此餐廳會犯下咁低級嘅錯誤,一心想去食海膽杯,結果失望而回.
2020-03-31
2020-03-27 994 瀏覽
今天訂了食lunch. 點了個800蚊既omakase,食物幾新鮮,池魚Tuna好好食,海膽杯加魚子好甜好好食晤腥,整體所有夜食都好好,只不過大師父介紹食物時有點浮誇,也不用在我們面前試食海膽,如果多份認真會好一點。還有我們也不時聽到大師父對一個小師父有微言,我們見到那小師父很努力想幫大師父準備,可惜大師父很挑剔似乎不太喜勸他所做既夜,我們有點無奈這樣聽到。不好意思。希望之後有改善。繼續努力我們會再返去食。
海膽魚子飯
希望之後有改善。繼續努力我們會再返去食。
2020-03-27
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
海膽魚子飯
  • 鯛魚湯
  • 油甘魚
2020-03-26 5410 瀏覽
好掛住好掛住日本,剌身,壽司等等美食,今晚決定要對自己好一點,彌補不能飛日本的心情。已經很久沒有去過元朗,但其實一直想試下鮨文,因為長期full booking ,所以一直未有試過,今日打去訂枱竟然20:30 之後有空位,一於二話不說即刻book枱,今晚終於可以滿足一下肚子。Order 了Omakase $1900 套餐 ,雖然好貴但好期待。茶碗蒸用上高湯,貝柱,菇類蒸蛋,再面頭淋上海苔,金箔煮成的醬汁,味道清新充滿蛋香,而且入口嫩滑。石鯛師傅用了橘子汁,岩鹽調味,食落爽口鮮甜,纖維比較多,所以需要咀嚼多幾口,但越咀嚼越散發出鮮甜味,非常特別。深海池魚腩位油份比較量,所以師傅用網燒輕輕燒一燒魚皮,等魚油流出,食落有少少焦香味,而且魚肉特別鮮甜。油甘魚腩第一次食油甘魚腩,魚油油脂豐富,鮮嫩可口,多加一點wasabi 可以增加魚肉鮮甜味。炸活帆立貝、赤海膽師傅放上大量赤海膽在炸活帆立貝上,用紫菜包上,口感一冷一熱,赤海膽甘香鮮甜,入口即溶,帆立貝肉質鮮嫩軟滑,口道鮮甜。炙燒和牛配蛋黃汁和牛包上蔥粒再輕輕炙燒表面,呈半生熟狀態,再拌上蛋黃汁同吃,入口濃濃蛋香,而和牛鮮嫩可口,軟嫩香口。伊左目

茶碗蒸

石鯛

深海池魚

炸活帆立貝、赤海膽

炙燒和牛配蛋黃汁

伊左目
師傅用上紫菜調配的醬汁提味,魚肉油脂豐富,肉質鮮嫩可口。

金目鯛
師傅用炭火網烤魚皮表面,食落多了一份炭烤香味,魚肉爽口滑身,甜味慢慢滲入口腔。

牡丹蝦
蝦肉爽嫩彈牙,師傅再加上蟹味噌調味,先吃到蝦肉甜味,再慢慢食到蟹味噌濃郁鮮味,堅正!

三文魚籽海膽杯
最期待的店家主打海膽杯,師傅用玻璃杯裝著赤醋飯,三文魚籽,之後再即席在客人面前加上1/3 板左右份量的北海道海膽,最頂加多隻甜蝦就完成,海膽杯份量超澎湃,海膽味道甘香鮮甜,加上三文魚籽鮮味十足,每一口都充滿幸福感覺。

燒鰻魚
師傅用了京都出產鰻魚直接生燒,鰻魚外皮香脆,肉質爽脆彈牙,魚油豐富鮮味。

魚湯
師傅用上大量白身魚骨,魚頭等等煲煮而成,魚湯香濃鮮甜,清甜可口。

2020-03-17
20 分鐘 (堂食)
2020-03-25 776 瀏覽
因為武漢肺炎既關係無得去旅行,唯有留港消費振興經濟🤪約了朋友一起去食餐好!lunch 時間去試下一直好想體驗下既omakase😇打開menu有好多款俾你揀,揀左$1200果款🤪放肆一下!憑我記憶講講幾個比較特別的菜式吧!首先黎左個有啲金泊閃閃又黑黑地既茶碗蒸,原來是配上黑松露,入面仲有鮮味十足貝肉, 算是令我幾驚喜的茶碗蒸!之後就係生蠔...見到隻蠔咁肥味,之後師傅講左好多野,又教點食,搞到我有啲緊張,唔記得佢講佢上面加左啲咩蓉,食落口好肥美多汁,加上微辛既調味,俾我好新鮮既感覺🤤Bb油甘魚入口果下真係好香🤤好嫩滑螢光魷魚,個名好特別,據說入面有飽滿的膏,入口感覺不太突出,但惹味加左柚子皮碎的那個魚,柚子加岩鹽很有清新的感覺,很有層次🤩燒鰻魚很脆肉質很彈牙🤩拖羅壽司真的很肥美,食唔到根🤪可能我見識少,這個赤貝壽司是我吃過最爽口鮮甜的一個喔北海道的海膽十分creamy及鮮甜,吃完口裡還充滿著海膽鮮味魚子壽司也很驚喜喔,不知道配上了甚麼調味,有微微酒香,甘香味美還有個入口即溶的??魚手卷,沒拍到照,但真的.....很香啊~火灸過的魚的油脂入口香味四溢!最後配上暖暖的魚湯和香甜蜜瓜作結,蜜瓜
Bb油甘魚入口果下真係好香🤤好嫩滑
加左柚子皮碎的那個魚,柚子加岩鹽很有清新的感覺,很有層次🤩
燒鰻魚很脆肉質很彈牙🤩
拖羅壽司真的很肥美,食唔到根🤪
可能我見識少,這個赤貝壽司是我吃過最爽口鮮甜的一個喔
最後配上暖暖的魚湯和香甜蜜瓜作結,蜜瓜很的好香甜🤪
吃完真的大滿足😋
2020-03-18 4104 瀏覽
好一段日子沒有吃日本菜,這夜突然想起高級精緻廚辦的鮨文,再來重溫一下!餐廳門外低調,地方雖不大,但內部光亮簡潔。想不到在covid19的情況下,鮨文亦能近乎full house,果然受歡迎。先來前菜黑松露金箔茶碗蒸,蒸蛋滑溜溜,鋪上為數不少的金箔實在貴氣。還有多款刺身真蠔加上柚子汁,爽甜回甘。略炙燒的左口魚,魚油豐富。BB油甘魚, 肥美配有柚子汁特別清香。網燒深海池魚皮下脂肪,好肥美!白子夠creamy。螢光魷魚,略燒香口,有膏大愛。中拖羅不能不出現,油份重,超粉嫩。然後就是清酒煮蜆,蜆肉肥美,而且湯甜得我喝得一滴不漏。燒吞拿魚魚鮫底肉,肥美嫰滑,師傅教放多啲wasabi去油膩感。接著是同樣精彩的壽司部份。針魚,加上岩海苔汁,爽口清甜。還有大刀貝,金目鯛,吞拿魚,令人欲罷不能。海鰻魚苗,口感似河粉,頗特別。太刀魚天婦羅馬糞海胆海胆杯,上面鋪了甜蝦,滿滿的海胆多得可以當雪糕食。魚湯暖暖胃吞拿魚蓉手捲最後簡單的以日本蜜瓜+puff作結尾甜品,份量適中非常滿足。

然後就是清酒煮蜆,蜆肉肥美,而且湯甜得我喝得一滴不漏。

接著是同樣精彩的壽司部份。

海鰻魚苗,口感似河粉,頗特別。
太刀魚天婦羅馬糞海胆

海胆杯,上面鋪了甜蝦,滿滿的海胆多得可以當雪糕食。

魚湯暖暖胃

吞拿魚蓉手捲

$2000 (晚餐)
2020-03-09 3214 瀏覽
數月前好友邀請,品嚐到鮨文的優質時令食材與師傅的出色功架!真的一嚐難忘! 今晚相約好友重臨再度尋味一番……大師為我們準備了一道道的美食;茶碗蒸,滑滑的蒸蛋上佈滿三文魚籽,不停地在口腔內爆鮮!爆甜! 味蕾一一被喚醒了!真蠔味清爽,回甘!有桔子皮香氣,清新!石垣鯛~白身魚有油香也有纖維有口感!配上亦海膽的鮮甜綿滑很特別!章虹魚~用炭火網燒有焦香和柚子清香,脂肪量適中,肉質鮮美,清脆,爽中帶咬勁,越咀嚼就越好味! 十分驚喜呢!有幸第一次品嚐到的~會發光,姆指般大小的 螢光魷魚;勿小看它,細細隻滿肚是糕,肉質爽嫩鮮甜!原來是世上唯一可食用的螢光生物呢!太幸福了吧!象拔蚌~充滿海水味,爽爽口感輕輕灑上岩塩已經鮮甜無比!金線鯛~肉質幼嫩細緻!深海池魚~爽口帶油份,味鮮美掃上清新的醬汁內夾着纖幼的芽葱口感清香。拖羅,吞拿的鮫位~非常肥美,少許筋,口感豐膄似吃着一件猪肉!拖羅~經火灸焦香油脂香直衝鼻腔,入口即溶!第二片加上點點 wasabi很惹味!池魚~細細條的小魚入口肉質豐富!很特別!關西的赤目魚~魚皮下脂肪豐富, 略燒魚皮增加香脆口感, 配上俄羅斯魚籽,鮮味更提升!連子鯛~桔子汁清香,用熱
今晚相約好友重臨再度尋味一番……
大師為我們準備了一道道的美食;

真蠔
味清爽,回甘!有桔子皮香氣,清新!

石垣鯛~
白身魚有油香也有纖維有口感!配上亦海膽的鮮甜綿滑很特別!

章虹魚~

十分驚喜呢!有幸第一次品嚐到的~
會發光,姆指般大小的 螢光魷魚;
勿小看它,細細隻滿肚是糕,肉質爽嫩鮮甜!
原來是世上唯一可食用的螢光生物呢!

太幸福了吧!

象拔蚌~
充滿海水味,爽爽口感輕輕灑上岩塩已經鮮甜無比!

金線鯛~
肉質幼嫩細緻!

深海池魚~
爽口帶油份,味鮮美掃上清新的醬汁內夾着纖幼的芽葱口感清香。

拖羅,吞拿的鮫位~
非常肥美,少許筋,口感豐膄似吃着一件猪肉!

拖羅~經火灸焦香油脂香直衝鼻腔,入口即溶!
第二片加上點點 wasabi很惹味!
池魚~
細細條的小魚入口肉質豐富!很特別!
關西的赤目魚~

連子鯛~
桔子汁清香,用熱水灼過外皮,肉質十分細嫩!

牡丹蝦~
配上甘香蝦糕醬汁,甘香甜美!
吞拿魚面珠~
經碳火網燒,再厢蒜蓉非常香口!

海瞻杯~
這個滿至要瀉的海膽杯,單賣相巳經夠澎湃 !一次過吃個痛快!質感軟綿細滑!滿口鮮甜!令人無法抗拒!

太豐富了!喝一口茶,再喝上呈奶白色熱騰騰鮮味濃郁的魚湯……滿足!
再以一道甜品~
灑上 Whisky酒香的蜜瓜和朱古力醬泡芙……添上完美!
2020-03-02
$1900 (晚餐)
  • 螢光尤魚
  • 靜岡蜜瓜
  • 金目鯛
  • 金目鯛壽司
2020-03-05 2799 瀏覽
要好好打打氣,增強正能量,約姊妹食好嘢。 鮨文是我的「想去」系列之一。元朗店在市中心,由朗屏站行去也不太遠。店舖不大,簡約日本風裝修,只有兩張大吧檯,方便廚師舆客人互動。茶碗蒸滿滿的三文魚籽蒸蛋,顆顆魚籽晶瑩剔透,魚油在口腔內爆開,軟滑蒸蛋內有菇同帆立貝粒。不得了。第一道菜已令人拍案叫絕。真𧐢肥美,口感爽。螢光魷魚好可愛,估不到這嬌小魷魚有滿滿的膏。象拔蚌爽口,廚師輕輕灑上岩鹽,帶出鮮甜味。金線鯛,廚師話喺日本紅衫魚,廚師細心地卷著牙纖咁幼嘅芽葱。清甜魚鮮。拖羅 (骹位) / 拖羅(火灸),骹位肉質肥美,柚子汁提鮮,口感一流而且沒有根。火炙好豐富嘅魚油,入口即溶。海膽杯-簡直食到嘩嘩聲,超鮮甜的馬糞海膽, 大滿足.頂上嘅甜蝦增加口味層次感。炭火網燒吞拿魚面珠登 -炭火綱燒迫出 超豐富魚油,超級正。口感有口像牛肉。甜品-密瓜噴上 少許Whisky,少許酒香,襯托果甜,但沒有影響密瓜味。然後再吃軟棉棉泡芙。廚師發辦實左太多美食,相片篇封有限,不能盡錄。每樣食材新鮮,加上廚師精緻刀工,一雙巧手為我哋製作美食、大滿足。精彩美食就如人生一樣精彩。

茶碗蒸

真𧐢肥美,口感爽。

螢光魷魚好可愛,估不到這嬌小魷魚有滿滿的膏。

象拔蚌爽口,廚師輕輕灑上岩鹽,帶出鮮甜味。

火炙好豐富嘅魚油,入口即溶。

2020-03-02 1450 瀏覽
疫情蔓延~在這時期很多人都留在家中,但這店偏偏超多人,而確實吃完就知真的有它的吸引之處主要只得廚師發辦,裡有多種款式新鮮食材由於疫情問題~店員都注重安全和衛生,入店前都會用溫度槍量度體溫,坐下後亦會有搓手液提供,亦很貼心地提供膠袋保存口罩8:30來到,裡面已經爆滿,全店滿座店員先會問清楚有冇什麼特別不吃先來一個金箔松露茶碗蒸蛋確實好滑,松露味不是太濃。お造り6點 (刺身6款)佐賀出產 - 真蠔口感較creamy,海水味不重,一小口又不會太膩。石垣 - 立魚魚上沾上少許岩鹽、橘子汁,一般平時食開壽司都會沾豉油,omakase新鮮食材加豉油相信絕對會遮蓋了鮮味。油甘魚魚上加左少許柚子,口感好爽口油甘魚腩加入了炭燒味道和少許柚子,油香炭香極好味入口有溶化的感覺~~~~九州白象拔蚌味道有d甜、爽口鮮味!見師博切完用冰水浸過先上枱應該也是令味道更好味既一部份!醬油漬中拖羅師傅建議加wasabi更好味平時響外面食要大拖羅先有入口溶化口感,這個中拖羅已經達至超高水準,好~好味呀吞拿魚魚較位食落油份非常重,但完全唔膩!好好味同拖羅既軟感不同本日の一品 (應該係類似今日推介)熟食2款~鱈魚白子、池魚4小

主要只得廚師發辦,裡有多種款式新鮮食材

8:30來到,裡面已經爆滿,全店滿座

店員先會問清楚有冇什麼特別不吃

先來一個金箔松露茶碗蒸

蛋確實好滑,松露味不是太濃。
金箔松露茶碗蒸

お造り6點 (刺身6款)
佐賀出產 - 真蠔

口感較creamy,海水味不重,一小口又不會太膩。
佐賀出產~真蠔

石垣 - 立魚

石垣立魚

油甘魚

魚上加左少許柚子,口感好爽口

油甘魚腩

加入了炭燒味道和少許柚子,油香炭香極好味
入口有溶化的感覺~~~~

師傅建議加wasabi更好味

吞拿魚魚較位

食落油份非常重,但完全唔膩!好好味同拖羅既軟感不同

吞拿魚魚較

本日の一品 (應該係類似今日推介)

熟食2款~鱈魚白子、池魚4小條

白子原來是魚精巢,本來樣子就看似腦袋似的!配上酸汁一起吃才有味道,口感竟然是出奇的很滑很暖的,樣子雖然都知道是內臟而加上知道是什麼來的更心裡有點怕怕,但吃過真是覺得值得一試!那種滑是用不到字來形容的

鱈魚白子

池魚~要沾下汁食才好味!醬汁甜甜地辣辣地,很惹味,上枱時仍帶暖。裡有幼小的骨,可以咬爛吞下,不會怕哽魚骨。
池魚4小條

握り寿司 5貫 (壽司5款)
面前見師傅開始手搓壽司飯團~
伊佐木壽司

肉質很軟,一點也沒有腥,很鮮味。

鯖魚壽司

配上薑蓉,眼見一節節紋理,入口亦感覺到一節節、冇根之餘入口即溶

白蝦壽司

與平時食開果d蝦既紋理不同,入口蝦粒一粒粒溶開,口感獨特
含少許味道更濃既wasabi,因為之前的刺身壽司就算有wasabi味道都不明顯

赤身醬油漬壽司

即是背部位置!口感鮮味不腥,肉質柔軟!含少許味道更濃既wasabi。

這裡的壽司飯都不是白色的

太刀魚壽司

這件比較不同,熱食!師傅即刻整完不會放在碟上,要用手拎好!魚肉仍好熱、紫菜脆卜卜、好鮮既魚肉味好特出

手卷き
拖羅小卷3件

裡面唔知係咪有點薑片,有少許薑種辣味!
拖羅小卷

雲丹盛

即是海膽杯,聽朋友講之前有人食過好好味,我都相當期待,海膽杯最底層是大大粒既三文魚籽、中間是2大層好厚好厚既海膽、最上面就是甜蝦

其中一隻甜蝦尾少左個瓣師傅都會留意到,叫店員換另一隻

簡直好味到痴線,有時到日本吃都可能會食到d澀味!先上至下咁食,先係甜蝦很爽甜、海膽更是
超鮮甜,一點苦澀味也沒有、而三文魚籽我平時就沒什麼研究,但一向食開都是魚籽爆開便是腥,一向亦覺得正常而自己又沒特別覺得很差,但想講這個三文魚籽爆開竟是甘香甜味,有少許酒味,出奇原來可以這樣的味道
哈~恕我見識淺薄

Juicy既蜜瓜作完美完結

激讚

甜品

店員問噴上威士忌ok? 亦建議先食蜜瓜

經過我一輪影相之後,威士忌味都沒有了
朋友的還有少許
蜜瓜好多好多汁又甜~救命~好好味

今餐簡直是集齊在日本食到最新鮮最優秀既食物,
款款都意想不到,拖羅入口即溶、各款刺身口感各有出色、海膽非常鮮甜一點澀也沒有、三文魚籽都可以有甘甜的味道、蜜瓜多汁又甜簡直唔夠喉!
雖然價錢不便宜,但真的真的食到原汁原味道超水準

第一次吃廚師發辦就讚不絕口,非常好的一次
2020-02-24
$2090 (晚餐)
金箔松露茶碗蒸
池魚4小條
拖羅小卷
甜品
2020-02-29 371 瀏覽
原定2月日本的溫泉之旅因為疫情泡湯了,所以特意訂了這家元朗有名的Omakase來補償心靈失落感。首先端來的是茶碗蒸,由金箔、黑松露、瑤柱烹調而成,松露濃郁但又不會完全蓋過鮮味。接著到了刺身的部分,第一款是來自佐賀的真蠔,真蠔冰凍爽口,鮮甜甘香,層次豐富。 石垣鱲魚表面灑上少許岩鹽和橘子汁,肉質飽滿,有淡淡的甘甜味。油甘魚表面塗抹上柚子汁,開胃清新。油甘魚魚腩魚油豐富,表面經過輕微火炙,將油香逼出,油香在口內迴盪良久;加上柚子胡椒,帶少許辛辣味,非常合拍。九州的白象拔蚌冰凍鮮甜,肉質爽脆,口感一絕。師傅在中拖羅表面輕塗上醬油漬,質感油潤軟腍,完全沒有筋,入口即溶。吞拿魚鮫充滿魚油脂肪,肉質嫩滑無筋,加上火炙燒過,魚油甘香,令人一試難忘。第一次嘗試鱈魚的白子,入口滑溜綿密,配上酸汁和香蔥,想不到居然沒有半點腥味。小小的池魚被炸得香脆可口, 配清酒一流之選。接著就是壽司的部分了。伊佐目口感軟身,味道甘香,屬於偏淡和鮮甜的類別。鯖魚肉質緊實飽滿,入口清甜,口感清爽且有回甘。白蝦感覺軟綿綿的,用上超過十數隻白蝦吧。色澤晶瑩剔透,蝦肉彈牙。赤身脂肪比例較少,質感較結實,魚味濃郁,完全不會被醬油漬味
油甘魚表面塗抹上柚子汁,開胃清新。
九州的白象拔蚌冰凍鮮甜,肉質爽脆,口感一絕。
小小的池魚被炸得香脆可口, 配清酒一流之選。
鯖魚肉質緊實飽滿,入口清甜,口感清爽且有回甘。
赤身脂肪比例較少,質感較結實,魚味濃郁,完全不會被醬油漬味道蓋過。
太刀魚肉質肥美軟滑,經油炸後更香口,拿上手時更是熱騰騰的。
爽口的黃蘿蔔與蔥香的完美配搭,令拖羅卷物變得不平凡。

海膽杯絕對是最令人期待的一道菜!果然不負所望,海膽堆得滿滿的,非常鮮甜,魚子也完全沒有一點腥味,和在日本吃到的一樣。牡丹蝦膠質豐富綿密,無比新鮮。
魚湯用上多小時熬製而成,鮮甜美味。
甜品是靜岡蜜瓜,表面噴上少許威士忌,甜甜辣辣的。
整頓晚餐吃了超過一個半小時,非常滿足,飽得捧住肚子回家去,有機會還會再來。
2020-02-18 1023 瀏覽
老公一個月前已book了今晚的生日飯,十分期待又開心🤭😁廚師第一時間送上茶碗蒸,用上金箔和淡淡香味的黑松露,裡面還有粒粒元貝鮮味,惹味無比🥰🥰🥰十分欣賞這裡的自家製醃製漬物,鮮淮山味道十分特別,爽口帶有少少wasabi味道又不太濃烈,很好吃,黃蘿蔔比較乾身特別脆口中拖羅入口即溶,完全沒有筋👍螢光魷魚,裏面好多膏,第一次嘗試👍🤤白子鱈魚精巢,除了鮮味也十分creamy🥰我已經忘記了下面是什麼魚生了😂只聽見廚師介紹上面的魚子醬是俄羅斯No 1的,果然…海水味又有鮮味,難忘的一道壽司海膽杯,用上馬糞海膽,香味在口裏面迴盪,實在太吸引了🥰🥰🥰💘💘💘大刀魚天婦羅配海膽,賣相已經夠吸引,食落有兩種層次,海膽嘅清香creamy和天婦羅嘅脆口,是絕配!用上很多種魚類淆製而成的濃湯,好鮮甜充滿骨膠原今日實在有太多美食不能盡錄,18款美食,今日食到好飽好滿足,期待下一次
老公一個月前已book了今晚的生日飯,十分期待又開心🤭😁

中拖羅入口即溶,完全沒有筋👍

螢光魷魚,裏面好多膏,第一次嘗試👍🤤

白子鱈魚精巢,除了鮮味也十分creamy🥰

用上很多種魚類淆製而成的濃湯,好鮮甜充滿骨膠原

• 白子
  • 中拖羅
  • 大拖羅
  • 黑松露蒸蛋
2020-02-10 331 瀏覽
今天與另一半慶祝紀念日, 所以特地來到了鮨文吃OMAKASE。前菜的准山十分爽口,而且用wasabi 慢煮,吸收了wasabi的味道。另外還有千本漬。先來了茶碗蒸。這個茶碗蒸由金箔、黑松露、瑤柱打做而成,令整個茶碗蒸鮮味提升,而且十分滑口。之後的第一道菜是惠比壽魚,十分鮮甜,而且中間有海膽。師傅suggest我們可以咀嚼多點,魚的鮮味更顯突出。第二道菜是是BB吞拿魚。BB吞拿魚肉質鮮嫩,上面有點點的柚子味,十分Fresh。下面的是章虹魚,經過網燒,有炭香味。第三道菜是江戶前出產的太刀魚天婦羅,外脆內軟,肉汁被鎖住。第四道菜是冰富縣的生蠔,上面有俄羅斯caviar,蠔味香濃,而且aftertaste十分持久。第五道菜是大拖羅。拖羅是吞拿魚的肚腩位,所以脂肪比較高,油香份較重。外皮燒香,而內面是生的,入口即溶,十分喜歡。之後有瀨戶海出產的蜆,蜆肉彈牙,而且沒有沙,加上幼䓤和紫菜,與綠色的碟相互襯著。第一道壽司是甘目雕壽司,甘目雕經過低溫處理,油脂分佈更平均。第二道壽司是沙甸魚壽司,油份較多,魚味濃郁,而且入口即溶。第三道壽司是象拔蚌壽司,象拔蚌質地十分爽口,上碟時反射神經仍在收縮,十分特別

第三道菜是江戶前出產的太刀魚天婦羅,外脆內軟,肉汁被鎖住。

第二道壽司是沙甸魚壽司,油份較多,魚味濃郁,而且入口即溶。

第三道壽司是象拔蚌壽司,象拔蚌質地十分爽口,上碟時反射神經仍在收縮,十分特別。

第四道壽司是腦天壽司,腦天是吞拿魚的頸背位,油份較多,而且經過網燒,十分香口。

第五道壽司是牡丹蝦壽司,中間有松葉蟹蟹膏。牡丹蝦十分大隻和creamy。

之後是海膽杯,海膽杯下面是壽司飯,上面就放滿海膽和一隻甜蝦。看見海膽的小山丘,簡直令人垂涎三尺。海膽色澤金黃,而且入口即溶,十分滿足。

之後是魚湯,魚湯用了煎香的魚頭和魚骨淆製而成,魚湯十分香濃。

之後有右口魚手卷,吃完後剛剛夠飽。

最後是甜品,店員在蜜瓜上噴上威士忌,帶了一份清醇的酒,更突出蜜瓜的鮮甜。