2022-06-22 173 瀏覽
好開心,朋友來紅磡找我食飯,我帶左佢地去必嘉街「鮨竜」,屋企行去幾分鐘便到,呢間開左唔係好耐,聽到街坊俾的評價好高,所以今次一定要訂位來試,我地坐係吧枱,每人一個套餐,可以望著廚師烹調食品,每道菜都用心講解,食物質素高,食得好滿足。Omakase 竜 $680茶碗蒸 Steamed Egg加入日本純菜及菇類,蛋好滑。4款剌身北海道帆立貝,鮮甜美味,加檸檬汁青柚子皮,味道更出;間八魚,薄切易入囗, 口感濃郁香醇;長岐縣拖羅,肉質鮮味,口感軟滑,入囗即溶;銀雪魚,油份重,配了小小薑花,魚脂更出又不油膩。旨煮螺肉質鮮味,醬汁是青酒豉油,甜甜地,好夾。6款壽司 用上三赤醋,星月光米,有口感。障麗烏賊壽司,特製肝醬,混咗五種米, 口感黏口;深海池魚壽司,比較重油份,爽脆鮮甜;鱸魚壽司,合夏天食,肉質結實,上面加左右口魚邊,更加滋味;赤貝壽司,爽口清甜,加入青柚子汁,好清新;海膽手握壽司,當造海膽,味道非常鮮甜,一粒粒好滑;中拖羅壽司,醬油淺漬,魚油脂甘香。玉子燒有啲蝦同魚,比較結實好香蛋味,囗感似芝士蛋糕。雜緊刺身迷理丼8-10款魚生,包括三文魚籽、吞拿魚、中拖及玉子等,全部薄切,配上混入醬油赤

Omakase 竜 $680

茶碗蒸 Steamed Egg
加入日本純菜及菇類,蛋好滑。

4款剌身

旨煮螺
肉質鮮味,醬汁是青酒豉油,甜甜地,好夾。

6款壽司
用上三赤醋,星月光米,有口感。

玉子燒
有啲蝦同魚,比較結實好香蛋味,囗感似芝士蛋糕。

雜緊刺身迷理丼
8-10款魚生,包括三文魚籽、吞拿魚、中拖及玉子等,全部薄切,配上混入醬油赤醋飯,滋味非常。

最好有松本茸清湯, 清清的,很解膩及甜品是靜岡蜜瓜,很爽甜。

2022-06-20
2022-06-20 55 瀏覽
甘岩大家出開去何文田同黃埔上次做甲時,已經想食今次約到又book到正呀今次食$680 omakase茶碗蒸材料有蛋,石蓴菜,香菇等,食落去蛋味濃郁,石蓴菜很滑溜,很有層次的茶碗蒸刺身四款很新鮮,廚師即切,帆立貝勁鮮甜大粒,配上檸汁,柚汁,提升鮮味 間白魚不會太肥膩,鮮味十足長崎縣拖羅 口感柔滑 入口即溶銀雪魚表面微微炙燒,夾配料一齊食,微微辣感 魚肉油分較重,要最後先食比較好旨煮螺日本傳統做法最令帶出海鮮味道,食落去螺肉有清酒香,配搭醬油及糖,肉質鮮甜而濃郁。6款壽司 飯是越光米,混入三種赤醋,配上刺身就很鮮味烏賊配上特製肝醬 ,口感較漿深海池魚油分豐富炙燒鱸魚夏天食至岩,口感結實,再加入右口魚較滑,增加油香赤貝很爽口鮮甜,海膽當造,勁新鮮中拖羅醬油淺漬配上紫蘇,很清新玉子燒焦香,蝦魚混入,好鮮味海鮮小丼刺身切片,有吞拿魚,中拖,池魚,玉子等面層三文魚籽,混入醬油,赤醋飯很豐富又有美感松本茸清湯食左甘多魚魚,梗係飲返碗湯,清下味蕾。松本茸清甜而香脆,加入檸檬皮,很清香靜岡蜜瓜蜜瓜冰涼而清甜,果肉爽脆
甘岩大家出開去何文田同黃埔
上次做甲時,已經想食
今次約到又book到
正呀

今次食$680 omakase
茶碗蒸

刺身四款很新鮮,廚師即切,
長崎縣拖羅 口感柔滑 入口即溶

旨煮螺

6款壽司
飯是越光米,混入三種赤醋,配上刺身就很鮮味
烏賊配上特製肝醬 ,口感較漿
深海池魚油分豐富
炙燒鱸魚夏天食至岩,口感結實,再加入右口魚較滑,增加油香
赤貝很爽口鮮甜,海膽當造,勁新鮮
中拖羅醬油淺漬配上紫蘇,很清新
玉子燒焦香,蝦魚混入,好鮮味

海鮮小丼
刺身切片,有吞拿魚,中拖,池魚,玉子等
面層三文魚籽,混入醬油,赤醋飯
很豐富又有美感

松本茸清湯
食左甘多魚魚,梗係飲返碗湯,清下味蕾。
松本茸清甜而香脆,加入檸檬皮,很清香

靜岡蜜瓜
蜜瓜冰涼而清甜,果肉爽脆
服務質素一流,師傅細心咁介紹每一道菜式,加上精彩嘅刀功同手藝,真係味覺加視覺高級Omahase嘅享受🥰🎀Steamed egg 最面層透明的係石蓴菜(日本🇯🇵蒓菜),入口滑嘟嘟,感覺好fresh ,而且蛋液好嫩滑,成件事好夾刺身方面非常新鮮🎀帆立貝,厚實,鮮甜無比🎀間白魚入口無根,甜香軟滑🎀拖羅,肥瘦適中,不會過膩🎀銀雪魚配薑花,入口溶化油花滿滿,香味在口中回味無窮Hot dish係🎀旨煮螺肉質鮮甜,用清酒🍶,醬油和糖去煮,特別入味,螺嘅乾淨程度,係連螺肉最尾部分都可以食👍🏻Sushi全部都係三赤醋,而且加入星月光米,所以啲飯特別香🎀烏賊🦑,好膠口好厚身🎀右口魚火灼過,好香🎀赤貝超級厚身但係好爽口🎀海膽而家係當造,所以入口鮮甜同creamy 回味無窮❤️🎀中呑拿魚腩,用醬油淺漬過並配上紫蘇葉,非同凡響🎀江户玉子燒蛋液內放入魚,蝦等,入焗爐焗出嚟,特別香口而且滿滿嘅海鮮味,好吃🎀海鮮小丼吞拿魚, 中拖 池魚 ,玉子用角切技巧加上面層嘅三文魚籽,配上混入醬油嘅赤醋飯,一路睇住師傅整,好似親眼目睹一件藝術品嘅誕生咁😍🎀松本茸清湯入面有青柚子皮,加上松本茸獨有嘅香味,令這碗清湯份外出色🎀靜崗

刺身方面非常新鮮
🎀帆立貝,厚實,鮮甜無比
🎀間白魚入口無根,甜香軟滑
🎀拖羅,肥瘦適中,不會過膩
🎀銀雪魚配薑花,入口溶化油花滿滿,香味在口中回味無窮

Hot dish係🎀旨煮螺

Sushi全部都係三赤醋,而且加入星月光米,所以啲飯特別香
🎀烏賊🦑,好膠口好厚身
🎀右口魚火灼過,好香
🎀赤貝超級厚身但係好爽口
🎀海膽而家係當造,所以入口鮮甜同creamy 回味無窮❤️
🎀中呑拿魚腩,用醬油淺漬過並配上紫蘇葉,非同凡響

🎀江户玉子燒

🎀海鮮小丼

🎀松本茸清湯
入面有青柚子皮,加上松本茸獨有嘅香味,令這碗清湯份外出色

🎀靜崗赤口蜜瓜
多汁甜美,不得了

今餐美味滿分💯
2022-06-19 689 瀏覽
經朋友推薦,呢晚就去鮨竜食「我媽家姐」🥳 好彩有提早預約,平日夜晚都全場滿座。在場有唔少熟客,大家熟絡咁聊天飲酒,好有日本居酒屋嘅氣氛🎏我揀咗$680呢set😙 可以試到刺身、手握壽司等唔少日式料理,而且價錢又唔貴😍Omakase - $680🥢Steamed egg✨茶碗蒸,味道清甜幼滑,加埋日本蕨菜,口感特別又香!🥢4 kind of sashimi✨帆立貝、間白、笛鯛、拖羅刺身鮮美,口感因著柚子汁而變得清新;笛鯛配上特調魚肝醬,魚嘅鮮味更突出😳 拖羅隨住咀嚼,脂香溢滿口腔🤤🥢Hot dish✨汁煮磯粒貝螺肉入味,爽口甜美,有嚼勁~🥢6 kind of sushi✨障泥烏賊肉質肥厚,食落口感黏糯✨深海池魚肉質細緻爽口,加上柚香,好fresh✨馬糞海膽無汁醬嘅伴隨,紫菜輕脆,海膽清甜😋✨穴子表面焦香,肉質比鰻魚更軟嫩細緻🥰✨銀鱈魚肉質肥美豐腴,火炙後更顯豐潤魚油香,入口細嫩滑溜✨拖羅肥美甘香,秘製汁醬調配,幾鮮甜清新✨玉子蛋香輕甜,口感綿密品嘗完以上嘅鮮美,餘韻於口中久久未散😏 唔夠喉~ 仲有…🥢Mini bowl✨角切魚生小丼飯魚子、三文魚、帶子裙邊等,配搭麻油香💞 色香味俱全!🥢

Omakase - $680

🥢Steamed egg

✨茶碗蒸,味道清甜幼滑,加埋日本蕨菜,口感特別又香!

🥢4 kind of sashimi
✨帆立貝、間白、笛鯛、拖羅

🥢Hot dish
✨汁煮磯粒貝

螺肉入味,爽口甜美,有嚼勁~

🥢6 kind of sushi

✨障泥烏賊
肉質肥厚,食落口感黏糯

✨深海池魚
肉質細緻爽口,加上柚香,好fresh

✨馬糞海膽
無汁醬嘅伴隨,紫菜輕脆,海膽清甜😋

✨穴子
表面焦香,肉質比鰻魚更軟嫩細緻🥰

✨銀鱈魚
肉質肥美豐腴,火炙後更顯豐潤魚油香,入口細嫩滑溜

✨拖羅
肥美甘香,秘製汁醬調配,幾鮮甜清新

✨玉子
蛋香輕甜,口感綿密

品嘗完以上嘅鮮美,餘韻於口中久久未散😏 唔夠喉~ 仲有…

🥢Mini bowl
✨角切魚生小丼飯

魚子、三文魚、帶子裙邊等,配搭麻油香💞 色香味俱全!

🥢Soup

海帶清湯,有菌香之餘,帶淡淡菊花香味,飲落好舒服😌

🥢Dessert
最後以甜紫薯雪糕作為完美ending💖

Omakase最平係$500有找,未試過廚師發辦嘅朋友仔可以試吓呢間🤗 真係高質超值嘅入門版廚師發辦❣️
2022-06-14
疫情無得開關,唯有係香港搵下食黎個偽旅行。呢間廚師發辦價錢由$480-$1980,睇你自己想食邊種。茶碗蒸好滑同足料。刺身帶子:好鮮甜😍配松露碎又幾夾。真鯛魚:魚皮輕灼過,可食埋,口感幾爽。中吞拿魚腩:入口溶化既感覺,非常甘香🥰Hot dish 汁煮磯粒貝🐚汁味濃,每啖都好juicy。6貫握り寿司🍣大尾魷魚:帶點黏但唔會章住既感覺銀雪魚:北海道刺身級,做左火灸,油脂「必」出黎,分佈平均。深海池魚:肉質鮮甜😋中Toro:都係好正,入口即溶海膽:鮮甜海鰻:香滑,肉質甜江戶前玉子燒布丁:放在最後食,玉子燒甜而不漏。小丼 魚子海鮮小丼細細一碗飯,但材料好豐富,有魚子同一堆角切刺身。湯品:飲番碗清湯,裡面有菇同海帶。甜品:靜崗赤蜜瓜🍈好細心咁切好,直接用牙籤吉黎食,好清甜。上每一道菜,職員都會細心講解每一款食物,而且會同你講埋進食既次序,仲會不時黎幫你添茶,服務滿分。

好滑同足料。

刺身
帶子:好鮮甜😍配松露碎又幾夾。
真鯛魚:魚皮輕灼過,可食埋,口感幾爽。
中吞拿魚腩:入口溶化既感覺,非常甘香🥰

汁煮磯粒貝

Hot dish 汁煮磯粒貝🐚
汁味濃,每啖都好juicy。

6貫握り寿司

6貫握り寿司🍣
大尾魷魚:帶點黏但唔會章住既感覺
銀雪魚:北海道刺身級,做左火灸,油脂「必」出黎,分佈平均。
深海池魚:肉質鮮甜😋
中Toro:都係好正,入口即溶
海膽:鮮甜
海鰻:香滑,肉質甜
江戶前玉子燒布丁:放在最後食,玉子燒甜而不漏。

小丼 魚子海鮮小丼
細細一碗飯,但材料好豐富,有魚子同一堆角切刺身

湯品

湯品:
飲番碗清湯,裡面有菇同海帶。

靜崗赤蜜瓜

甜品:靜崗赤蜜瓜🍈
好細心咁切好,直接用牙籤吉黎食,好清甜。

汁煮磯粒貝
6貫握り寿司
湯品
靜崗赤蜜瓜
2022-06-17 59 瀏覽
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: HKD$500-1000+📍Address: 鮨竜 Sushi Tatsu, Whampoa呢間omakase嘅價格比較親民,我哋分別點左兩個餐 - omakase - 火($980),呢個真係享受。前菜,蒸水蛋採用日本蓴菜,質感似啫喱,增加佢嘅口感。三款刺身都好新鮮,北海道厚岸真蠔creamy到爆,用酸汁帶出新鮮嘅海水原味。間八魚刺身係油目魚其中一種,入口清爽。笛鯛既醬汁採用魚肝、日本蛋黃、芽䓤同紫蘇花,豐富層次嘅口感。日本哈爾鮑魚,精粹在於師傅專注用三個鐘慢火去煮既鮑魚肝醬✨ 磯立貝好新鮮口感一流。九縣免治雞肉棒,配上刺身級別長崎縣太陽卵。餐廳以青檸啫喱作為platter cleanser,為客人清一清味蕾,享受之後嘅壽司七件壽司🍣:鱸魚海鹽、日本海膽、活赤貝、魴紼、金目鯛魚、吞拿魚腩、銀雪魚火炙。海膽採用馬糞海膽,非常鮮甜香滑!金目鯛油分十足,本來以為係最出色,以火炙燒過既銀雪魚,入口爆!油!真係超級好食。而另外一個點左個餐係Eel Teishoku($488),鰻魚非常肥美,口感很綿密也相當軟嫩,配上秘製醬汁,鰻魚入
🇭🇰Hong Kong

而另外一個點左個餐係Eel Teishoku($488),鰻魚非常肥美,口感很綿密也相當軟嫩,配上秘製醬汁,鰻魚入口即化,不過吃的時候仍會有一些小刺,大家要小心食~最後嘅赤麵豉湯,同埋北海道蜜瓜、紫薯雪糕做一個完美嘅總結!

2022-06-17 65 瀏覽
今日去黃埔食omakase!入到去覺得個裝修好骨緻,好舒服! 揀左2個晚餐set!👉🏻茶碗蒸唔係普通嘅茶碗蒸,因為佢上面有d好特別嘅啡色葉,用秋葵嘅黏液包住,整到好似啫喱咁,又健康!👉🏻厚岸生蠔 生蠔大大隻,口感十足,比較濃嘅海水味,配埋蘿蔔酸汁,可以試到佢新鮮嘅味道!👉🏻八爪魚配鮮魚八爪魚要點海鹽加青檸,仲配埋墨魚咀,夏天食一流,個魚半生熟,好嫩,上面擺左個細細地嘅拖羅魚,一次過滿足晒三個願望!👉🏻清酒蝦兒鮑魚 清蒸三四個鐘,配埋鮑魚干醬 ,鮑魚已經好入味,仲有一舊細細舊嘅壽司飯,好令人回味!👉🏻日本黑梅貝大大隻,口感好軟滑! 👉🏻雞肉棒加長崎太陽蛋雞肉棒嘅肉入面係有雞軟骨,口感都幾特別,配埋個太陽蛋,真係第一次嘗試,感覺幾新鮮!👉🏻啫喱酸酸甜甜開胃,清左啲濃果嘅野先至食壽司👉🏻北海道鮮帆立貝非常之滑,入口即溶👉🏻深海池魚新鮮魚香味重👉🏻富山灣蝦蝦味唔算突出,但佢重點係夠晒彈,可能因為佢用昆布醃過,有特色👉🏻細池魚口感一流👉🏻馬份海膽同出面平時食嘅海膽有啲唔同,佢比較滑👉🏻銀雪魚油質嫩滑👉🏻玉子燒有海鮮係入面,食落去好似布甸,好特別!👉🏻赤麵豉湯用蝦頭去熬製嘅麵豉湯,似我地平時會食嘅

👉🏻茶碗蒸

👉🏻厚岸生蠔

👉🏻八爪魚配鮮魚

👉🏻清酒蝦兒鮑魚

👉🏻日本黑梅貝
大大隻,口感好軟滑!

👉🏻雞肉棒加長崎太陽蛋

👉🏻啫喱
酸酸甜甜開胃,清左啲濃果嘅野先至食壽司

👉🏻北海道鮮帆立貝
非常之滑,入口即溶

👉🏻深海池魚
新鮮魚香味重

👉🏻富山灣蝦

👉🏻細池魚
口感一流

👉🏻馬份海膽
同出面平時食嘅海膽有啲唔同,佢比較滑

👉🏻銀雪魚
油質嫩滑

👉🏻玉子燒
有海鮮係入面,食落去好似布甸,好特別!

👉🏻赤麵豉湯
用蝦頭去熬製嘅麵豉湯,似我地平時會食嘅蝦味拉麵嘅湯底!

👉🏻靜岡縣赤肉蜜瓜
鮮甜,完美作結!
2022-06-17 41 瀏覽
自從晚市開放之後,約朋友去試唔同之前book抹咗想食嘅晚餐,今次我哋就去咗黃埔依間食omakase嘅壽司店🤤黎之前就上網睇過佢哋嘅set都幾親民,分別由480至1180都有!除咗omalase之外,仲有其他鰻魚飯set!我哋今次叫咗一個Omakase竜同埋Eel Teishoku,竜的set就有茶碗蒸、四款刺身、熟食料理、六款壽司、迷你丼飯、湯和甜品🍮我好友印象嘅就係有日本東風螺、黑苺貝旨煮、轉彎位可食、深海池魚和右口魚見,佢哋嘅東風螺煮得好入味,而且螺肉非常煙銀彈牙👻好有日本風味,另一款熟食就係黑苺貝旨煮,上面有啲辣椒絲,食落辣辣地鹹鹹地,非常👍🏻👍🏻👍🏻佢嘅刺身亦都非常新鮮,而且非常鮮甜🤤鰻魚飯嘅set都有一個茶碗蒸、燒鰻魚、飯或者烏冬、湯和甜品😙成個set都非常豐富,佢嘅鰻魚飯非常好味😋有濃濃的燒汁味,鰻魚的肉質亦都非常彈牙!

2022-06-15
2022-06-16 52 瀏覽
餐廳位於紅磡黃埔花園裏面, 好大嘅海洋牆身, 牆身前面就係日本料理師傅, 即席烹調, 吧枱有大,一班朋友一齊食, 最緊要食得開心, 我點選咗一個海鰻嘅套餐, 四百八十蚊, 有茶碗蒸, 有鰻魚飯, 再加個湯, 另外有個甜品滑嫩可口的茶碗蒸,是我的最愛,舀起一口,滿滿的食材鮮味被鎖在其中,縈繞著濃郁的蛋香,豐富又有飽足感好的鰻魚飯,決不能讓鰻魚帶一點點腥鰻魚醬汁, 絕妙地掩蓋了魚腥,十分下飯,鰻魚,蓋在飯上, 再澆一層醬汁, 使飯的上層入味。蒲燒鰻, 令我吮指回味,鹹中帶甜、足以襯托鰻魚風味的經典醬汁, 甜味十足日本蜜笟, 果汁特別多,加上果肉纖維少,進食時會有入口即溶的口感,甜味更加突出

2022-06-16 31 瀏覽
晚市放寬後,立即同朋友去食好東西,紅磡近期成為美食臨立的地區,呢間新開日式餐廳,有omakase之外, 仲有幾款set, 一於試試。Omakase有不同價位,見餐牌食物款式幾特別,諗住下次再嚟試下。餐廳格調幾舒服及有和風設計,有吧枱位置。Beef Teishoku -$380茶碗蒸先來前菜, 這裡用的餐具頗講究, 有濃厚和風味道. 這碗茶碗蒸面有層啫喱狀的芡汁, 吃下時充滿湯加蛋香風味, 蛋蒸得滑溜, 配埋香菜本菇等配料, 味道層次豐富,一道看似平凡但味道不普通的茶碗蒸照燒牛肉 賣相吸引, 牛肉份量多, 被這裡的照燒汁做法驚艷了, 咸甜比例剛好,肉吸哂濃稠汁的精華, 將肉味提高. 肉是非常軟嫩多汁, 熟度剛好, 加埋洋蔥京蔥等配料, 十分惹味好吃. 日本昆布烏冬 是手打烏冬, 質感滑溜, 是高質的日本麵粉造, 不會過稔, 有彈牙的口感. 昆布湯清甜,加上本菇及豆卜,味道更清香。赤麵豉湯最後來了赤麵豉湯,以黃豆和豆麴製成的紅味噌發酵時間最久,味道較重且豆味濃郁,配昆布,香蔥熬製,濃中帶甜。甜品以香甜的夕張蜜瓜作完美結尾,甜美潤喉!朋友就叫左鰻魚飯定食set, 賣相相當吸引,原條大

Beef Teishoku -$380

照燒牛肉

日本昆布烏冬

赤麵豉湯

甜品
以香甜的夕張蜜瓜作完美結尾,甜美潤喉!

朋友就叫左鰻魚飯定食set, 賣相相當吸引,原條大鰻魚,魚亦嫩滑無比,燒醬汁配合好,啖啖肉認真正,有在日本吃的味道,是高質的鰻魚飯。值得一試。

2022-06-05
返工咁辛苦梗係要慰勞一下自己今晚約咗朋友去黃埔食omakase 竜 $680/1🔸茶碗蒸 蛋味清香又夠滑🔸刺身4款刺身好新鮮 擺碟精緻 賞心悅目 店員亦好細心 有建議進食嘅先後次序▫️帶子好厚肉 新鮮又鮮甜 配上松露碎 + 醋醬 味道滿分▫️白身魚 肉質較結實 有咬口 加咗蛋黃醬味道帶點甜香▫️真雕肉質彈牙 有口感配埋魚肝醬 腥味較重▫️中拖羅拖羅係我至愛 肉質呈粉紅色入口軟嫩 滿滿魚油香🔸汁煮磯粒貝醬汁濃味 肉質彈牙有咬口🔸壽司▫️烏賊好鮮甜 肉質彈牙▫️火炙銀雪魚肉質嫩滑 爽口又鮮加上炙燒過格外香口▫️深海池魚魚脂厚油香 肉質鮮甜好味▫️中拖羅魚油味香 回味無窮▫️海膽好鮮甜 入口即溶▫️穴子肉質香軟 有燒過帶點焦香味🔸魚子海鮮小丼雖然佢叫小丼 但份量都唔少而且十分足料 大量三文魚籽鋪滿面頭內裡好多款刺身粒醋飯粒粒分明 有咬口加入青瓜 多了一重爽脆口感🔸清湯湯有好多菇同昆布 🔸靜岡縣赤蜜瓜味道香甜 為呢餐畫上完美句號
返工咁辛苦梗係要慰勞一下自己

🔸清湯
湯有好多菇同昆布

🔸靜岡縣赤蜜瓜
味道香甜 為呢餐畫上完美句號

同大家happy share一下之前去食過嘅OMAKASE!!!! 🌟 每樣食材都幾新鮮!美中不足的是,餐廳未能安排到吧檯位置,所以全餐omakase都無同過師傅交流,也看不到師傅製作壽司刺身的過程。享用食物時,只能默默在旁聽到旁邊吧檯的客人與師傅談笑風生,非常可惜。🥺📍 #dia_黃埔/ 食物 Food /꧁ 刺身 ꧂▫️太刀魚▫️帆立貝▫️鮫蝶魚▫️右口魚邊▫️拖羅 太刀魚魚味濃郁,刺身札實,蘸上豉油更加凸顯鮮味。帆立貝鮮甜肥美,肉質濕潤柔軟。鮫蝶魚的醬汁用了魚肝、紫蘇葉去熬煮,然後火灼,特別有焦香。拖羅充滿油香。右口魚肉質非常滑溜,其魚邊緩緩滲出魚油,層次豐富,濃郁甘香。吞拿魚拖羅油脂濃郁,脂膏豐腴,上面放置白葱漬,起提鮮作用。꧁ 料理  ꧂▫️汁煮花螺花螺用了一種傳統日式做法——「旨煮」去製作,更加入了唐辛子絲,提升花螺的鮮味。꧁ 壽司  ꧂ (從右至左,味道從淡到濃)▫️障泥烏賊 with aioli sauce🦑 ▫️真鯛▫️馬糞海膽▫️小肌 ▫️拖羅▫️穴子 ▫️江戶前玉子布甸障泥烏賊(又名大尾魷魚)肉質具彈性,蘸大蒜檸檬汁,做法簡單但已經很好吃。真鯛充滿柚子香,味道清新解膩。馬糞海膽更為吸引,份
/ 食物 Food /

▫️太刀魚
▫️帆立貝
▫️鮫蝶魚
▫️右口魚邊
▫️拖羅
꧁ 料理  ꧂
▫️汁煮花螺
壽司  ꧂ (從右至左,味道從淡到濃)
▫️障泥烏賊 with aioli sauce🦑
▫️真鯛
▫️馬糞海膽
▫️小肌
▫️拖羅
▫️穴子
▫️江戶前玉子布甸

真鯛充滿柚子香,味道清新解膩。馬糞海膽更為吸引,份量十足,入口鮮甜。

小肌這個部位是傳統江戶前店omakase必有的其中一道壽司,通常只能起到兩片肉,蘸醋吃會比較好吃。不過這個部位油脂本身不夠豐富,我自己興趣一般。
穴子(海鰻魚)的自家製醬汁用了魚骨🦴特別熬煮而成,非常鮮味。

玉子布甸🍮味道甜甜的,可以除掉口腔中的腥味。
꧁ 丼盛 ꧂
▫️角切魚生丼
角切魚生丼的丼飯中放進三文魚籽,魚籽非常大顆,粒粒晶瑩剔透,配以和風醬汁,風味十足,讓人饞涎欲滴!
▫️紫薯雪糕
是我超喜歡的紫色!紫薯雪糕入口啖啖都是香濃的紫薯味,口感幼滑,甜而不膩,顏色十分夢幻,令人少女心大爆發!
꧁ 漬物 ꧂
▫️壽司
▫️沖繩苦瓜
▫️米茄子

沖繩苦瓜比一般苦瓜甘口,味道微酸,可能未必接受到。

米茄子🍆多汁軟嫩,加上味噌烤過的香氣非常搭。
/ 環境 Environment /

餐廳背景用了天藍色設計,格調時尚夢幻,吧檯和窗邊位置設有座位,不過窗邊對正路口,外面的路人可以看進來,私隱度一般。

/ 服務 Service /

餐廳收加一服務費。店員全為香港人,全程用餐主要以廣東話溝通。這裡的服務非常細心,店員會仔細介紹每道菜,時不時也會自動幫忙refill熱茶,完全不用食客特別示意。😆

/ 價錢 Price /
這裡主要提供omakase set,價錢偏貴。

/ 其他 Others /

▪️餐廳洗手間🚾位於餐廳門口外面的商場洗手間,距離比較遠,約需5-8分鐘路程,清潔程度普通。

鮨竜(黃埔)
紅磡必嘉街120號黃埔天地第三期百寶坊地下G9號舖

1K
2022-06-15 33 瀏覽
# #紅磡 #黃埔 @ sushitatsuhk👭又再相約閨蜜拍拖去, 走到黃埔覓食, 皆因地鐵通車令這地方變得好方便!! 最愛日本菜的我倆, 決定來個 Omakase + 熱食系列!  📍Omakase 竜 $680 🥚茶碗蒸 ~ 又嫩又滑, 還有日本蕨菜作點綴! 🍣4款刺身 ~ 帶子、太刀魚、右口魚、中吞拿魚腩🦪帶子 ~ 又厚又鮮甜, 口感嫩滑而結實🐟太刀魚 ~ 即香港的牙帶魚, 肉質緊緻, 鮮味濃郁! .🐟右口魚 ~ 配上自家製魚肝醬, 入口完全唔鯹, 魚肉質地幼滑, 口感層次豐富! 🐳中吞拿魚腩 ~ 絶美的粉紅色, 魚油甘香! 🐚熱盤 ~ 日本花螺, 出乎意料的有驚喜, 肉質好嫩滑, 生熟剛剛好, 醬汁味道柔和, 讚! 🍣6貫手握壽司 ~ 深海池魚、活赤貝、海胆、中吞拿魚腩、金線鯛、明海老、玉子! 🦪赤貝爽口彈牙又甜, 入口滑嫩嫩的! 🤤海胆似食雪糕一樣, 又鮮又甜! 🐟最有驚喜是金線鯛, 魚身表面好似有條金線一樣, 閃令令的, 肉質鮮美細嫩! 🍱是日小丼 ~ 自家制醬料醃雜錦魚生角切配芝麻油飯! 好香, 個芝麻油真心好香, 魚生因用自家制醬料醃過, 完全無鯹味, 讚! 🥣湯
# #紅磡 #黃埔 @ sushitatsuhk

📍Omakase 竜 $680
🥚茶碗蒸 ~ 又嫩又滑, 還有日本蕨菜作點綴!

🍣4款刺身 ~ 帶子、太刀魚、右口魚、中吞拿魚腩

🦪帶子 ~ 又厚又鮮甜, 口感嫩滑而結實

🐟太刀魚 ~ 即香港的牙帶魚, 肉質緊緻, 鮮味濃郁! .

🐳中吞拿魚腩 ~ 絶美的粉紅色, 魚油甘香!

🦪赤貝爽口彈牙又甜, 入口滑嫩嫩的!

🤤海胆似食雪糕一樣, 又鮮又甜!

🥣湯 ~ 鮮蝦赤麵豉味噌湯

🍈甜品 ~ 靜岡赤蜜瓜

📍Gin Tara Teishoku $380
🍱套餐同樣有茶碗蒸及鮮蝦赤麵豉味噌湯

🐟銀鱈魚西京燒 ~魚肉非常白淨, 肉質肥美滑溜, 入口即溶, 味道帶點甜, 香味突出!
🍜烏冬 ~ Q彈Q彈, 份量還真不少! 配有昆布、菇、蔥、豆腐卜, 好滿足!

🍧甜品 ~ 紫薯番薯雪糕

下星期再食過! 🤤
2022-06-14 39 瀏覽
自從有左屯馬線之後周圍去搵好野食近排omakase大熱但想試下入門級別既先黃埔新開呢間酯店就有幾個級別比你選擇茶碗蒸熱辣辣上台雞蛋蒸得好滑高湯好鮮味4點刺身帆立貝 - 配上松露同酸汁,鮮爽帶甜鰆魚 - 肉質柔軟,口感清淡配上蛋黃醬,唔使再點醬油真鯛 - 柔中有韌,脂質含量適中,非常鮮美中拖羅 - 充滿油脂的甘香,入口即溶季節料理汁煮磯粒貝 - 好入味,彈口有嚼勁6款握壽司烏賊 - 好新鮮,口感軟糯火炙銀鱈魚 - 火灸過好香魚油,入口即溶深海池魚 - 入口質感爽口鮮甜 中拖羅 - 我最愛,可以食多十件😆海膽 - 好甜,入口奶滑而又濃郁海鰻 - 炭烤過,完全無刺魚子海鮮小丼好多種刺身仲有好咸鮮既三文魚子清湯入邊有菇同海帶好清甜甜品靜岡赤蜜瓜超級甜

自從有左屯馬線之後

熱辣辣上台
雞蛋蒸得好滑
高湯好鮮味

4點刺身
帆立貝 - 配上松露同酸汁,鮮爽帶甜
鰆魚 - 肉質柔軟,口感清淡配上蛋黃醬,唔使再點醬油
真鯛 - 柔中有韌,脂質含量適中,非常鮮美
中拖羅 - 充滿油脂的甘香,入口即溶

季節料理
汁煮磯粒貝 - 好入味,彈口有嚼勁

6款握壽司
烏賊 - 好新鮮,口感軟糯
火炙銀鱈魚 - 火灸過好香魚油,入口即溶
深海池魚 - 入口質感爽口鮮甜
中拖羅 - 我最愛,可以食多十件😆
海膽 - 好甜,入口奶滑而又濃郁
海鰻 - 炭烤過,完全無刺

好多種刺身
仲有好咸鮮既三文魚子

清湯
入邊有菇同海帶
好清甜

靜岡赤蜜瓜超級甜
2022-06-14 44 瀏覽
黃埔街坊真係有口福,自從港鐵站開通咗之後,更多唔同類型嘅食肆進駐黃埔,等到頸都長終於有親民價錢的 高級 OMAKASE!黃埔百寶坊地下新開張既 鮨竜,有高級又有親民的 OMAKASE 任君選擇,師傅風趣幽默,有好多年日本菜經驗,對食材嘅要求十分高。Omakase 竜 $680今次我就首先試下入門版OMAKASE。Omakase 竜 已經包括晒我所有想試嘅嘢食。茶碗蒸 Steamed egg 熱辣辣香噴噴,入口嫩滑,充滿鮮甜味。4点刺身 4 kind of sashimi擺盤精緻漂亮,有我喜歡的日本帆立貝,肥美厚身。鮫鰈魚生長在深海的右口魚,肉質比左口魚豐潤嫩滑,刺身特別爽脆彈牙。四款裏面的 中拖羅 是最出色的,中拖羅顏色粉紅,脂肪比例適中,魚香持久。旬の料理 Hot dish日本花螺,汁煮香甜,花螺肉質嫩滑,鮮甜美味,面頭啲辣椒絲香辣惹味。6貫握寿司 6 kind of sushi壽司細細件🍣容易入口,食多幾件都得啊!深海池魚時令靚魚,肉質爽滑,好食。活赤貝有淡淡的海水鮮味,令人回味。日本海膽入口即溶,色澤淺橙金黃,味道濃厚甘甜,回甘強,滋味無窮。拖羅恰到好處的魚油脂非常甘香。金線

Omakase 竜 $680
今次我就首先試下入門版OMAKASE。
Omakase 竜 已經包括晒我所有想試嘅嘢食。

茶碗蒸 Steamed egg
熱辣辣香噴噴,入口嫩滑,充滿鮮甜味。

4点刺身 4 kind of sashimi

旬の料理 Hot dish

6貫握寿司 6 kind of sushi
壽司細細件🍣容易入口,食多幾件都得啊!

拖羅恰到好處的魚油脂非常甘香。
金線鯛係一種高級食材,味道鮮甜,肉質結實有彈性。海老鮮甜彈牙,好正啊!

本日の小丼 Mini bowl
薄切魚生 魚生飯,細細碗但卻吃出一份超滿足的魚生丼飯,食材夠新鮮,將多款新鮮魚生薄切,配上芥末醬油,好味又開胃。尤其是自家製漬 三文魚籽,晶瑩剔透,豐盈飽滿,鹹香滿滿,配上日本國產米烹煮的香軟壽司飯,大滿足,吃不停口!

吸物 Soup
赤麵豉湯,溫暖我的胃。

甜品Dessert
日本空運紫薯雪糕,完美的甜品,為今晚的 omakase 畫上句號。

下次一定會再嚟!試埋高級版的 馬糞海膽、大拖羅、中拖羅,最高級的食材。

慶祝紀念
紀念日