2天前
記得大島與龍威曾經介紹過呢間餐廳,我當時都好有興趣,始終喺香港食日本嘢,如果有日本人推介嘅話都會有多啲信心。知道近排佢哋新增咗廚師發辦嘅晚餐Set, 而且價錢都相對實惠,只係$750 ,就上嚟試吓。廚師發辦最好嘅地方就真係完全唔使諗食乜,同埋出菜嘅次序都有設計過,一開始有個關東煮前菜暖下個肚仔先,簡單而充實嘅味道就係準備要食嚟緊嘅刺身五品,今日嘅幾款刺身都非常新鮮,中拖羅超級厚切,滿口油香,另外非常欣賞燒過嘅銀鱈魚BB,仲有就係之後嘅巨型日本生蠔,香甜得緊要。五件壽司都非常之出色,特別欣賞師傅手握飯嘅功力,唔會過鬆過緊,而且調味亦都唔會Over,食到魚嘅鮮甜,海老配燒過嘅蝦膏極高品質,另外帶子配黑松露配搭新鮮,都好講師傅嘅創意同埋對食材嘅認識。當日我哋嘅燒物係燒白鱔,好食到飛起,又Juicy又甘香,手卷都唔係簡單貨色,吞拿魚係火炙過,連紫菜都足夠香脆,配埋之後個鮮魚湯同埋一球雪糕,成個海鮮餐非常圓滿。依家喺香港夜晚要食廚師拍板,動輒都要過千,呢度收$750 有咁嘅質素,性價比高。同埋如果唔鍾意坐吧枱,係可以揀坐房或者卡位,啱晒鍾意多啲私人空間嘅人或家庭。