2022-04-07 441 瀏覽
呢幾日好熱,睇怕又到狂食凍野嘅季節☀️平時食鮮芋仙都會堂食,但因為疫情關係,外賣自取~~仲記得第一次食 #布丁Q麻糬牛奶冰 同朋友一人嗌左一個,拎先知咁鬼大個😹 職員仲比左4枝匙羹我地⋯ 仙草5號 💰45基底有仙草凍同仙草冰沙,配料就有花豆、白玉、珍珠。 仲有盒花奶仔比你😻貓仔一覺得熱氣就會借啲意嗌啲有仙草黎食/飲😼 平時野飲店啲仙草似食啫喱咁,但呢到仙草好有草藥味👍🏻另外,想知點解手工芋圓系列同滑嫩仙系列咁多都有珍珠? 個人覺得珍珠奶茶好飲,但硬係唔中意放係糖水入面ಠ_ಠ 芋圓2號 💰45凍嘅基底係刨冰,而熱嘅基底係紅豆湯~配料有蕃薯、薏仁、珍珠,仲有主角芋圓🌟🌟 樹懶仔就嗌左熱嘅😙 芋圓煙韌,蕃薯好大舊🍠總匯八寶冰 💰68話明八寶冰緊係有8種配料😍 包括:綠豆、蓮子、薏仁、蕃薯、紅豆、花生、花豆同冬瓜凍~~~仲有雪糕同一大舊冰。口感非常豐富!!中意食豆類嘅朋友就岩你😗清涼冰品系列堂食相比外賣抵食~ 堂食真係大得好誇張😹 2個人食唔晒,而外賣2個人食就勉強食晒🤣 糖水店黎講性價比高,大大碗好抵食,食完真係好飽!! 不過疫情前要等好耐位先食到🧐 咁就另一回事啦~~
呢幾日好熱,睇怕又到狂食凍野嘅季節☀️
平時食鮮芋仙都會堂食,但因為疫情關係,外賣自取~~

仙草5號 💰45

芋圓2號 💰45
凍嘅基底係刨冰,而熱嘅基底係紅豆湯~

總匯八寶冰 💰68
口感非常豐富!!中意食豆類嘅朋友就岩你😗

外賣自取
2022-02-17 581 瀏覽
黎到鮮芋仙,基本上係必嗌芋圓4號😋😋芋圓煙un得黎有淡淡既芋頭同蕃薯味,加埋珍珠好咬口,綿綿既紅豆芋頭,夠晒口感豐富。冰黎講有陣陣甜甜既味道絕對唔會食到口淡淡,一啖冰要加唔同既料擺晒入口,直頭入面開party咁😋好味
黎到鮮芋仙,基本上係必嗌芋圓4號😋😋

2022-02-14 319 瀏覽
無人不曉嘅鮮芋仙 次次去親無論咩時間都係排曬隊🤣鍾意食台式甜品嘅一定不能錯過❤️唔知有無人同我一樣 唔鍾意食紅豆、綠豆、蓮子、花生呢啲台式甜品常見嘅配料🤭淨係鍾意食珍珠芋圓小丸子之類煙韌嘅嘢🤣呢款就啱晒啦😙.牛奶冰同上面嘅雪糕都好香濃好重奶味 配料豐富 包括小芋圓、包心芋圓、麻糬條、冬瓜凍 幾乎每樣都係煙煙韌韌 又恰到好處 唔會好似食擦膠咁🤓特別鍾意食包心芋圓同麻糬條🤩.份量都好多啊 感覺可以3個人share都夠食!
芋薯圓Q麻糬牛奶冰

份量都好多啊 感覺可以3個人share都夠食!
2022-02-12 250 瀏覽
自從好耐之前係台灣食過芋圓同仙草之後,就一試愛上❤️近年香港都有好多芋圓店,我亦都食過好多間😂而鮮芋仙都係算幾係出名嘅一間,同埋都好多人食同讚好👍🏻招牌仙草沙冰😋($45)呢碗野真係好鬼死咁大碗😂仙草配左仙草口味嘅沙冰,簡直係透心涼,雖然家下冬天食完好凍😂但都無阻我食沙冰嘅決心😆地瓜圓同芋圓都好煙韌好有咬口,同埋好有地瓜同芋圓味😻推薦?🟡🟡🟡🟡⚪️絕對屬於飯後必食甜品之選😋

招牌仙草沙冰😋($45)

推薦?🟡🟡🟡🟡⚪️絕對屬於飯後必食甜品之選😋
2022-02-03 239 瀏覽
招牌豆漿豆花💲4️⃣8️⃣我哋揀咗熱同埋豆漿底🥛🤤配料有芋頭.珍珠.芋圓.芋泥❤️芋頭口感偏實 芋泥口感軟綿😋芋頭同芋泥都好正😭大大舊 好滿足😆芋圓同珍珠就比較一般🥲但兩個都好煙韌芋圓唔算好多 建議可以比多幾粒🤣豆腐花再夾埋豆漿真係好重豆香味😳仲唔會太甜~自己就鍾意食呢個多過紅豆湯😋天氣凍食番碗熱糖水真係暖笠笠🥰
招牌豆漿豆花💲4️⃣8️⃣
我哋揀咗熱同埋豆漿底🥛🤤
配料有芋頭.珍珠.芋圓.芋泥❤️
芋頭口感偏實 芋泥口感軟綿😋
芋頭同芋泥都好正😭大大舊 好滿足😆
芋圓同珍珠就比較一般🥲但兩個都好煙韌
芋圓唔算好多 建議可以比多幾粒🤣
豆腐花再夾埋豆漿真係好重豆香味😳仲唔會太甜~
自己就鍾意食呢個多過紅豆湯😋
天氣凍食番碗熱糖水真係暖笠笠🥰
外賣送餐
2022-01-25 224 瀏覽
今次叫左兩款冰試下,分別係芋薯圓Q麻糬牛奶冰同古早莓果冰。芋薯圓Q麻糬牛奶冰一喱到見到真係嚇一嚇左,冇諗到原來係咁大份,如果女仔既話,喱個size岩2-3人食🤣d冰係成座山咁高,係山腳有好多大大小小既芋薯圓,d冰好綿密,加埋牛奶好好味,芋薯圓好彈力,一啲都唔會硬🤤古早莓果冰喱款冰就冇芋圓既,不過都有好多料🤣冰上面有士多啤梨紅桑子醬而旁邊有紅桑子、白玉、冬瓜條等,佢口味同牛奶冰唔同,喱個係偏酸既,鍾意食酸味既人應該幾岩口味🤣
今次叫左兩款冰試下,分別係芋薯圓Q麻糬牛奶冰同古早莓果冰。

古早莓果冰
2022-01-09 309 瀏覽
鮮芋鮮呢個應該係我6月個陣食嘅😆不過真係幾好味所以同大家分享吓😇🌹✨可以自由選擇你中2食咩去搭配 自由度高適合不同人🤟我就叫左珍珠奶茶布丁+小芋圓雪糕,布丁可以有其他口味選擇例如抹茶 紅豆等🤤口感亦都唔錯夠香滑Q彈😆個人比較中2個#小芋圓雪糕 除左夠煙靭之外配上香滑的雲呢拿雪糕非常之唔錯 推薦! ✨鮮芋鮮奶綠$35❤️味道唔錯 飲既時侯會食到啖啖芋頭 不過芋香就一般😬系香港黎講都算滿足到我呢個芋頭控最緊要吾系好甜🤣😍
鮮芋鮮
✨鮮芋鮮奶綠$35
2022-01-06 217 瀏覽
八點多黎到估唔到咁早都咁多人都起碼等左半個鐘呀先點餐後入座呀所以等位果陣可以諗下食咩呀點左~芋圓4號揀左熱食天氣凍左嘛原來係紅豆湯底芋圓係好煙UN既係略嫌芋頭未係好淋呀如果再淋D會更好呀~芝麻湯圓紅豆湯啱晒朋友仔呀佢又鍾意湯圓呀紅豆湯唔太甜不過就得兩粒湯圓朋友仔略嫌唔夠喉呀PS 一讚呢度座位坐得舒服呀唔會好迫
八點多黎到

朋友仔略嫌唔夠喉呀

PS 一讚呢度座位坐得舒服呀
唔會好迫
2022-01-05
30 分鐘 (堂食)
$50 (宵夜)
呢間係岩岩開既時候已經食過好多次😋係我除左係台灣外 覺得係最好食既芋圓店🥰.今次叫左呢兩樣~芋薯圓Q麻糬牛奶冰 $52因為自己無話太鐘意食冰 之前未叫過但朋友想試 職員話個份量都幾大份估唔到真係勁大份 完全係2-3人份量🤣所以仲要係呢個價錢真係好抵🤣裏面有牛奶冰 雪糕 芋薯圓 原味+黑糖麻糬 細 芋圓 冬瓜凍 超多😚牛奶冰無想像中咁冰凍 似軟棉棉冰!(唔食冰因為如果大大粒冰粒既每次食都好麻😂又唔會好甜 所以再配埋下面啲配料+雪糕就岩岩好~芋薯圓一如以往好煙韌 裏面仲有餡😋麻糬口感超QQ 比想像中有驚喜😙另外再叫左個珍珠焦糖布丁配白玉湯圓+黑糖粉$38細細份就剛好🤣珍珠配布丁唔錯👏🏻白玉湯圓都係好煙韌~今次係黑糖味 甜甜地幾鐘意✨不過每次太多人了 等好耐🤣建議方便既買外賣快一點😂
呢間係岩岩開既時候已經食過好多次😋
係我除左係台灣外 覺得係最好食既芋圓店🥰
今次叫左呢兩樣~
芋薯圓Q麻糬牛奶冰 $52
因為自己無話太鐘意食冰 之前未叫過
但朋友想試 職員話個份量都幾大份
估唔到真係勁大份 完全係2-3人份量🤣
所以仲要係呢個價錢真係好抵🤣
牛奶冰無想像中咁冰凍 似軟棉棉冰!
(唔食冰因為如果大大粒冰粒既每次食都好麻😂
又唔會好甜 所以再配埋下面啲配料+雪糕就岩岩好~
芋薯圓一如以往好煙韌 裏面仲有餡😋
麻糬口感超QQ 比想像中有驚喜😙

另外再叫左個珍珠焦糖布丁配白玉湯圓+黑糖粉$38
細細份就剛好🤣
珍珠配布丁唔錯👏🏻
白玉湯圓都係好煙韌~今次係黑糖味 甜甜地幾鐘意✨

不過每次太多人了 等好耐🤣
建議方便既買外賣快一點😂

60 分鐘 (堂食)
  • 芋薯圓Q麻糬牛奶冰
2021-12-31 157 瀏覽
原本已經落咗單叫咗杯嘢飲外賣,但落單時發緊夢⋯⋯直到聽到後面落單嘅朋友話半糖少冰,至諗起自己唔記得減糖/冰🥶都無諗住要改單,因為明知落電腦單、收晒錢又隔咗張單,唔會有得改,只係同朋友碎念咗一吓話希望唔會太甜。點知收銀姐姐超好人,問我係咪要半糖減冰,然後就走咗入去廚房幫我手動改單🥺~而其實出面排隊嘅人都唔少,佢仲肯主動幫我呢啲失魂客行開做呢貼心事~🥰超感動,所以特登打食評多謝收銀靚姐姐☺️🥳
2021-12-29
20 分鐘 (外賣自取)
$30 (宵夜)
上菜時😱媽啊!個刨冰會唔會太大兜啊!#小胖遊尖沙咀🐠—————————————————🔹布丁Q麻糬牛奶冰 $58份量超誇張,成座山咁高嘅刨冰🍧勁多材料,好豐富😍有杏仁布甸、雞蛋布甸、8條Q麻糬、迷你芋圓、冬瓜凍,仲有面頭上雪糕🍨,淋上牛奶🥛同埋焦糖醬🤣我後悔了🥲點解咁多,不過味道真的好好食!迷你芋圓比一般的有嚼勁,細細粒無咁滯🙆🏻‍♀️特別鍾意麻糬超軟糯煙靭,煙韌得來又好易咬斷☺️刨冰啲冰好幼細加牛奶好食,但係略嫌焦糖甜咗少少🤏🧊冬瓜凍都幾Q彈,🍮雞蛋布甸反而有啲普通,而杏仁布甸超難食,十足杏仁霜嘅味唔係個個接受到🙈.🔹白玉湯圓+紅豆+雪糕+珍珠奶茶布丁 $38🧋珍珠奶茶布甸有淡淡的奶茶味,茶味還是可再濃啲我覺得算係3款布甸中比較好食🍮,珍珠甜甜地有咬口,紅豆好腍,加埋雪糕同埋最鍾意嘅白玉,份量啱晒細食嘅朋友,但味道唔錯又未算太大驚喜🤣—————————————————🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌕🌖🌑🤑CP值💰:🌕🌕🌕🌖🌑🧚🏻‍♀️打卡值:🌕🌕🌕🌗🌑🥰舒適度:🌕🌕🌕🌖🌑👅再食指數:🌕🌕🌕🌗🌑.♟Overall♟煙靭煙靭,鮮芋仙做得最出色嘅就係煙韌韌嘅口感啱啱好💜當中Q麻糬比芋圓更加出色、更值得食布
上菜時😱媽啊!個刨冰會唔會太大兜啊!
#小胖遊尖沙咀🐠
—————————————————

🔹布丁Q麻糬牛奶冰 $58
份量超誇張,成座山咁高嘅刨冰🍧勁多材料,好豐富😍
我後悔了🥲點解咁多,不過味道真的好好食!
迷你芋圓比一般的有嚼勁,細細粒無咁滯🙆🏻‍♀️
特別鍾意麻糬超軟糯煙靭,煙韌得來又好易咬斷☺️
刨冰啲冰好幼細加牛奶好食,但係略嫌焦糖甜咗少少🤏
🔹白玉湯圓+紅豆+雪糕+珍珠奶茶布丁 $38

🧋珍珠奶茶布甸有淡淡的奶茶味,茶味還是可再濃啲

—————————————————
🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌕🌖🌑
🤑CP值💰:🌕🌕🌕🌖🌑
🧚🏻‍♀️打卡值:🌕🌕🌕🌗🌑
🥰舒適度:🌕🌕🌕🌖🌑
👅再食指數:🌕🌕🌕🌗🌑
♟Overall♟
煙靭煙靭,鮮芋仙做得最出色嘅就係煙韌韌嘅口感啱啱好💜
當中Q麻糬比芋圓更加出色、更值得食
布甸係咁多款甜品配料入面最一般
成個刨冰都好食,份量咁大記得2-3個人share食,如果唔係會造成浪費😁
  • 布丁Q麻糬牛奶冰
2021-12-23 171 瀏覽
今日中午嚟到終於唔使排隊 食咗招牌豆花同埋布甸加紅豆雪糕白玉我好鍾意招牌豆花~芋頭非常香甜 芋圓煙韌再加埋好濃香的嘅豆漿豆花~ 入口香滑唔會太甜 開頭睇餐牌見到40幾蚊一個豆花覺得有少少貴 不過食完之後覺得物超所值因為真係好大碗 真材實料👍🏾 唔使排隊嘅話會多啲嚟~

我好鍾意招牌豆花~芋頭非常香甜 芋圓煙韌

唔使排隊嘅話會多啲嚟~
2021-12-21 129 瀏覽
依間台灣甜品店無論咩時間都大排長龍😅就算而家係冬天都好,都會好想食🤣好彩朋友醒目提早拎定飛先😆如果唔係真係唔知要排幾耐🥲🍴仙草4號 $45佢menu 有好多款配搭🤔最鍾意係仙草4號🤤有勁多仙草做底,另外有珍珠,粒粒分明既紅豆加超甜超入味既芋頭。仙草冰底非常足料😆最正係入口即溶大大舊既芋頭😍😍食完一碗真係飽到上心口🤣🤣雖然而家因為疫情去唔到旅行,食完好似去左台灣咁😋甜品非常正宗!

🍴仙草4號 $45

在台灣旅行時必食的店,疫情關係出唔到國就自然多人排隊黎頂癮,我都好明白!最難忘是這裡的仙草,口感超級滑亦很甘甜。而且份量亦十分足料,種類亦很多配搭,只需要按自己的喜好選就好了。今次點了仙草4號:珍珠、仙草、芋圓、紅豆。亦點了芋圓4號:芋頭、紅豆、芋圓、珍珠。再加上一個布丁,不過叫的是奶茶味,卻來了雞蛋原味的,還是好味的!很治癒的感覺,很滑,微甜。

最難忘是這裡的仙草,口感超級滑亦很甘甜。
而且份量亦十分足料,種類亦很多配搭,
只需要按自己的喜好選就好了。

今次點了仙草4號:珍珠、仙草、芋圓、紅豆。

亦點了芋圓4號:芋頭、紅豆、芋圓、珍珠。

20 分鐘 (外賣自取)
  • 芋圓4號
鮮芋仙絕對係我覺得全香港最好食嘅芋圓!!🤤🤤果中煙韌程度真係無得輸!!😚😚難怪次次經過都見到長長嘅人龍!😂😂已經有幾次想食!但每次九點來來到堂食已經截龍!真係超誇張!🥺🥺今日難得早食完飯,八點零就來到排隊!已經要等廿幾張枱🤭🤭等到九點左右,終於入得去食,呢個時候都聽到店員講話堂食已經截龍!所以要食堂食,真係要九點前嚟!😆😆芋圓4號 (芋頭, 紅豆, 珍珠) ($45)鮮芋仙除左芋圓無得輸之外,佢個芋頭都真係世一!連我呢個平時點都唔食芋頭嘅人,都超鍾意呢度嘅芋頭!!!🤭🤭🤭紫薯小芋圓鮮奶 ($45)呢杯嘢飲,一飲落去就係幸福嘅味道!!!🥺🥺🥺 超濃嘅鮮奶味!加上又香又綿嘅紫薯!!仲有煙煙韌韌嘅芋圓!真係好飲到飛起!!🤩🤩🤩我咁寫包單!鮮芋仙敢認第二,應該無幾間芋圓店敢認第一😆😆
鮮芋仙絕對係我覺得全香港最好食嘅芋圓!!🤤🤤

今日難得早食完飯,八點零就來到排隊!已經要等廿幾張枱🤭🤭

芋圓4號 (芋頭, 紅豆, 珍珠) ($45)
芋圓4號 (芋頭, 紅豆, 珍珠)

紫薯小芋圓鮮奶 ($45)
紫薯小芋圓鮮奶

我咁寫包單!鮮芋仙敢認第二,應該無幾間芋圓店敢認第一😆😆
2021-11-30
芋圓4號 (芋頭, 紅豆, 珍珠)
紫薯小芋圓鮮奶
  • 芋圓4號 (芋頭