昨天中午突發好想吃甜品,來到荃新天地,朋友說銅鑼灣的分店好吃,但我未吃過,所以進去了,一看價格,平均最少都要港幣45碗,上月在台灣堂食一碗燒仙草紅豆芋圓珍珠小丸子是80台幣,今次我點了熱的「芋圓4號」,但這碗紅豆芋圓湯一端來時是暖的,不是熱的,一看下去只是一碗紅色的水,要用湯匙撈起才見到沒起沙的紅豆,兩塊芋頭,芋圓,地瓜圓及珍珠。芋圓和地瓜圓是有嚼勁的,但吃不出任何味道,芋頭味道是整碗糖水中最特出的,但由於這店是標榜賣芋頭甜品,如果連這個都做得不好,不如算了。朋友點了招牌仙草冰沙,沒有糖水,「杰杰的」不夠糖水,反而店內有兩位中年婦,正在投訴紅豆湯沒有紅豆,水汪汪的,希望店家不要當香港人是傻的,請改善一下。
2019-12-26 567 瀏覽
原來荃灣開左間鮮芋仙呀 之前番大陸一直都想試下 今日夜晚嚟度見到有條人龍排哂長龍 一於試下啦 排左成20分鐘先到 如果想堂食就要搵人去搵定位先 不過大部分人都係拎走食 望下menu先我叫左佢芋圓4號 有芋頭 紅豆 珍珠 個度寫住凍嘅配刨冰 熱係紅豆沙 我高估左佢嘅刨冰 都唔係碎冰嚟嘅 只係一大舊冰 凍住d糖水咁 糖水勁甜 完全失望 佢有3大舊芋頭跟住仲有多10幾粒嘅芋圓啦 同埋佢有啲紅豆仲有珍珠喺晒個底度 芋圓係幾有咬口嘅 味道唔錯 不過其他嗰啲就好普通啦.成碗野我覺得自己係食緊一個糖水浸芋圓珍珠同紅豆 嗰啲刨冰完全係食唔到又甜 對於佢呢一個嘅糖水底真係好失望 我見到如果係揀熱食配紅豆應該係好稀囉 都唔係紅豆沙嘅lvel.$45一碗仲要我排成半個鐘先有得食 我係以後唔會再食 性價比超級低

望下menu先

我高估左佢嘅刨冰 都唔係碎冰嚟嘅 只係一大舊冰 凍住d糖水糖水勁甜 完全失望

2019-12-22 236 瀏覽
由台灣起家嘅鮮芋仙除左銅鑼灣店外十一月中走進左荃灣喇🎉 夜晚時間條隊都成7-8枱難得唔洗過海 就照等試試啦😏📔香港店老闆黃到出汁 之前銅鑼灣店仲有開放比人避難同派野飲🇭🇰👍🏾另外近日經過原來屯市都開左分店😯!———————————————————1.布丁Q麻糬牛奶冰 $52🍮🍧材料: 雞蛋布丁 杏仁布丁 小芋圓 Q麻糬 冬瓜凍🤩一上枱每個行過都望望呢碟野擺碟一流 有好多款嘅料 最頂有球牛奶雪糕🍦雪糕味似雪糕車個種 杏仁布丁嘅杏味好濃 我麻麻🤭雞蛋布丁同樣嫩滑震震震⚡️小芋圓雖然無芋味但有得撈冰食𡁻下都幾得意Q麻糬同冬瓜凍都好qq有驚喜😋仲有啲黃色四方粒粒果凍唔知係咩 但都好清甜對於有選擇困難又為食嘅人黎講好岩😀另外兩人食一份都好夠 千祈唔好浪費食物♻️最鍾意係冬瓜凍 好台灣味 而且冰面有黑糖 但唔太甜整體分數: 6.5/10🤓⛅️
由台灣起家嘅鮮芋仙除左銅鑼灣店外
十一月中走進左荃灣喇🎉 夜晚時間條隊都成7-8枱
難得唔洗過海 就照等試試啦😏
另外近日經過原來屯市都開左分店😯!

———————————————————
整體分數: 6.5/10🤓⛅️
布丁Q麻糬牛奶冰
布丁Q麻糬牛奶冰
2019-12-22 290 瀏覽
較早前見到有雜誌報導,話荃灣開間仙芋鮮,上網了解過原來是在台灣都幾有名氣既甜品店,我當然要去試試,咁我閒日中午時間跟女朋友去試,當日睇就一不多,但都坐滿,先睇餐牌,發現除到了芋圓外,還有其他,咁就事不宜遲,我馬上叫左個芋圓4號熱既,我女朋友叫左個招牌仙草沙冰,大約排左10分鐘左右,我哋原先叫咗兩個但都想試多一個,所以共叫左3個,第一個正,紅豆沙唔係好甜,芋圓好正,第二個芋頭蓉好正,仙草正常,紅豆正,第三個湯圓好味,芋圓好味,冰就麻麻,價錢最貴,總結第一二樣係會再食,下次再來

2019-12-20 224 瀏覽
之前返大陸一家要去食一下鮮竽仙,星期日果陣去荃灣見到有位坐,即刻要係香港食一下,我叫左仙草4號加竽圓,佢份量同大陸一樣禁大份,價錢就貴少少。第一口就食個竽頭,有驚喜,覺得比大陸做得好食,又棉又唔會太甜,紅豆好淋身,好好味,不過唔太滿意佢加俾我既竽圓,得一粒,其他全部都係地瓜圓,不過整體都唔錯👍🏻
「台風🌀」再度襲港⚠ 台灣🇹🇼 人氣過江龍 <鮮芋仙> 以芋圓仙草🌿為香港🇭🇰帶黎黃色風暴💨人氣主打芋圓同招牌仙草🌿真心好大碗🥣 1️⃣碗絕對夠2️⃣個人開心Share🥳 料又充足😋 仲要台灣直送🇹🇼添~記住早d搵位再去counter落單📝喇😆<招牌仙草🌿沙冰🍧>面層係滑嘟嘟⛷既仙草凍🌿 底層就係透心涼😌既仙草沙冰🍧 就咁食已經有好強烈好香濃既仙草🌿味道 唔似係就咁用普通用水仲可以淋上淡奶🥛 感覺有少少似食緊涼粉😋 配合埋勁有嚼勁、質感Q彈既芋圓😬 煙煙韌韌,口感勁豐富😃 勁爽勁清甜😋 夏天消暑一流🤤 <冰芋圓2️⃣號>地瓜🍠 、薏米、迷你珍珠、芋圓再加埋沙冰(幾有仙草味道🌿)既組合,口感同樣好豐富😌 加左地瓜🍠同薏米感覺真係幾似飲糖水既味道😃

<招牌仙草🌿沙冰🍧>
招牌仙草沙冰

<冰芋圓2️⃣號>

2019-12-10
10 分鐘 (堂食)
招牌仙草沙冰
2019-12-06 418 瀏覽
台灣過江龍《鮮芋仙》,銅鑼灣店未開我都已經好想試,因為本人係一個超級芋圓控,但奈何每次經過都見大排長龍,不論黃昏或晚飯過後,但等待對於我嚟講唔太熱衷。直至上星期,得知荃灣開咗分店,去一田掃貨同時,順便一圓鮮芋仙夢。[芋圓4號(熱)$45]⭐️⭐️⭐️Menu非常簡潔清晰,已將主角分門別類,既然我係朝著芋圓而嚟,當然會揀手工芋圓啦,據聞芋圓由台灣製作,再送到香港煮熟,所以我非常期待芋圓口感同味道,結果令我大感失望!芋圓入口無Q彈感覺,而且味道唔太像蕃薯同芋頭,反而其他配料比較出色,如紅豆又腍又起沙、珍珠煙韌彈牙、大甲芋頭香軟細綿,所以我下次唔會再食芋圓,反而大推大甲芋頭。一人共消費:$45

[芋圓4號(熱)$45]⭐️⭐️⭐️

一人共消費:$45
2019-12-03
2019-12-05 209 瀏覽
鮮芋仙是台灣出名的甜品店,每次到台灣必定去食,香港開了第一次去食,實在太失望,芋圓唔好食,在超市購買急凍的還好吃過這店的,糖水只有水,配料又不能轉換,成碗糖水只係得個甜,相比台灣食過真係相差太遠,唔會再有下次,大家唔好去試
2019-12-05
$45 (宵夜)
2019-12-03 230 瀏覽
招牌仙草芋圓冰沙,感覺普通,仙草有少少甘味,個人幾中意。不冰沙淋上黑糖同淡奶,淡奶可以再多啲,因為食到後期好似淨食冰咁。芋圓有咬口,彈口,不過價錢比較貴$45一碗,雖然大碗,但係感覺幾怪。
招牌仙草芋圓冰沙,
感覺普通,仙草有少少甘味,個人幾中意。
不冰沙淋上黑糖同淡奶,
淡奶可以再多啲,因為食到後期好似淨食冰咁。
芋圓有咬口,彈口,
不過價錢比較貴$45一碗,雖然大碗,但係感覺幾怪。

1K
2019-12-01 211 瀏覽
讚1. 紅豆湯都叫還好既,起碼紅豆煮得腍,入面既芋頭都好化身彈1. 拿野食既膠盤好多水跡,感覺好差2. 芋圓同地瓜圓實在係乜味都無,零芋頭味又零地瓜味,煮得雖然煙韌,但好似咬舊膠咁,食唔落3. 貴噃!咁賣四十幾蚊?!

1. 紅豆湯都叫還好既,起碼紅豆煮得腍,入面既芋頭都好化身

1. 拿野食既膠盤好多水跡,感覺好差
3. 貴噃!咁賣四十幾蚊?!