2022-08-13 193 瀏覽
又黎apm 呢便做exercise ,上完好辛苦嘅一堂後,咁岩見到水牌,就俾鮮芋仙吸引到我🤣下午5點幾,決定買外賣返屋企食💕,但行到去估唔到今早竟然有咁多人已經坐低食緊甜品,而且門口都有好多人。不過製作都算好快,我等咗幾分鐘已經有得拎👍。我叫左個招牌豆花(冷),豆漿底,再加一份芋薯圓。份招牌豆花入面有芋頭,珍珠,芋圓,豆腐花,仲有豆漿做底。芋頭有2大舊,鍾意芋頭嘅人就岩哂了。芋圓煙韌,芋薯圖有五粒,更加好食,食得岀有地瓜味架,好夠煙韌,值得一讚👍強烈推介啊!!!!!豆腐花有好濃豆香,豆漿又夠多,甜度適中,呢份甜品份量非常之足,令我非常滿足!

鮮芋仙💖✨中意嘅大食鬼鬼快d save低啦✨💖🔸🔸🔸🔸🔸🔸夏日炎炎正好眠?🔥🥵我會話:夏日炎炎正好「綿」🍧咁熱嘅天氣,點少得綿綿冰呀😻即刻諗起鮮芋仙嘅牛奶冰,咁多分店總有一間系你左近🤤(不過系要等耐d姐😭)最近新出盛夏芒果系列,依幾日終於忍唔到口去左試下啦🥭門市規定每個人要至少叫一個,不過加多一個配料都計算在內,我地個時都就黎食晚飯,所以就叫左個超大型超級芒果冰加大大粒芋圓啦😻💖🔸🔸🔸🔸🔸🔸1️⃣ 超級芒果冰 ($75)🔸本身以為「芒果冰」,系成個冰都係芒果味,但原來都系用緊我最鍾意食嘅牛奶冰😻🔸甜甜嘅芒果醬淋滿成個牛奶冰🥛🔸周邊有好多好多新鮮芒果肉,滿滿一整碟🥭芒果比我想像中甜好多!🥰🔸仲有一球雲呢拿味雪糕🍧🔸幾樣元素一啖一齊食落口真係好夾好好味😭💖🔸冰冰涼涼好適合依家咁熱嘅天氣,非常消暑🧊🔸份量就唔洗講啦🤣大到好似座雪山咁🏔️最適合2-3個人一齊開心share👯‍♀️🔸賣相吸引,打卡一流✨😻🔸不過如果再多d唔同配料,例如芋圓同麻糬就更好🤣喜愛指數:👻👻👻👻2️⃣ 大芋圓 (+$8)🔸於是我地就加購左一份大芋圓🔸依然係記憶中一樣咁Q彈Q彈,煙煙靭靭😻🔸不過份量略為偏少,只系得8粒🥺搞到我每啖都唔
鮮芋仙
💖✨中意嘅大食鬼鬼快d save低啦✨💖
🔸🔸🔸🔸🔸🔸
1️⃣ 超級芒果冰 ($75)
🔸甜甜嘅芒果醬淋滿成個牛奶冰🥛
🔸仲有一球雲呢拿味雪糕🍧
🔸幾樣元素一啖一齊食落口真係好夾好好味😭💖
🔸冰冰涼涼好適合依家咁熱嘅天氣,非常消暑🧊
🔸賣相吸引,打卡一流✨😻
🔸不過如果再多d唔同配料,例如芋圓同麻糬就更好🤣
喜愛指數:👻👻👻👻

2️⃣ 大芋圓 (+$8)
🔸於是我地就加購左一份大芋圓
🔸依然係記憶中一樣咁Q彈Q彈,煙煙靭靭😻
🔸不過份量略為偏少,只系得8粒🥺搞到我每啖都唔捨得食芋圓🙈
仲要多d like👍🏻同comment💌我地😻💖💖
話比我地知你地最中意食咩🥰✨✨
  • 超級芒果冰
2022-08-12 90 瀏覽
今日試吓呢間喺APM嘅台灣芋圓糖水舖。啱啱食完飯,所以唔打算堂食,打包外賣拎返屋企食。點完餐後,等螢幕叫你嘅外賣號碼,之後要行入去舖頭入面嘅廚房櫃檯去拎你嘅外賣。今次我點咗芋圓4號餐。有蕃薯同芋頭芋圓,紅豆,芋頭,同珍珠。凍嘅話就會係冰,但係我今次點左熱嘅,就係紅豆湯。另外我仲另加錢試埋仙草凍同冬瓜凍。有好多粒蕃薯同芋頭芋圓,食落去好軟糯,好煙韌,又有淡淡的芋頭同蕃薯味。珍珠都好好味,紅豆湯唔係太甜。我平時食芋圓時好少會點芋頭肉,但呢間甜品舖嘅芋頭肉出奇地好味,有兩大舊,又夠甜夠粉。最後我將所有材料倒埋一齊,竟然係好似成碗米線咁大碗,有好多料,紅豆湯又係好大碗。真係可以兩三個人一齊分享。好抵食。
今日試吓呢間喺APM嘅台灣芋圓糖水舖。

2022-08-12
15 分鐘 (堂食)
2022-08-07 267 瀏覽
銅鑼灣/ 尖沙咀既鮮芋仙長期都排長龍 好彩佢不斷開新店 終於係apm 開左 6 7 點咁岩冇咩人排隊就快閃買個外賣先 熱辣辣最降溫就係食冰 叫左仙草沙冰 4 號 有芋頭 紅豆 同珍珠 黎到鮮芋仙冇可能吾食芋圓吧 所以我都加左一份 一打開勁大碗呀 份量好足料 味道方面 佢既芋頭食落都幾粉口 吾係實的的個種 珍珠都好煙韌紅豆算係成碗冰入面最甜仙草正常 吾會甜 但其實加埋冰一齊食岩岩好吾會過甜芋圓真係好煙韌 成粒好軟 中間吾會硬一個女仔食晒一碗當晚餐飽晒
銅鑼灣/ 尖沙咀既鮮芋仙長期都排長龍

芋圓真係好煙韌
成粒好軟 中間吾會硬

一個女仔食晒一碗當晚餐飽晒
  • 仙草沙冰4號
鮮芋仙全新夏日芒果系列😎☀️🌻 鮮芋仙之前推出左全新夏日芒果系列,一直都未有機會去試,前幾日去到既時候已經暫停左堂食🥹,所以買左杯野飲,overall黎講都唔錯,外賣唔洗排隊可以一試!🧡 芒果紫米椰奶西米露 $38飲品非常大杯,外賣可以一路行一路飲幾方便👍🏻😙西米份量多,而且唔會話煮到過曬火,紫米同西米露味道都好夾,芒果非常香甜但份量真係太少,平均飲10啖先有一粒芒果🥹,仲會kick住係飲筒度飲唔到🥲,建議可以切返細粒少少🫠呢款無冰同甜量固定,但加左芒果都幾fresh,中和返椰奶既膩,飲落都唔會話太甜,啱曬夏天飲🥰😋味道:8/10性價比:8/10📍鮮芋仙各區都有,當日去既係觀塘店➡️觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)C層C-41號舖📌人均消費: below $50#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #pasta #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #hkfoodpic#hkfoodblog #打卡餐廳 #c
鮮芋仙全新夏日芒果系列😎☀️🌻

🧡 芒果紫米椰奶西米露 $38

飲品非常大杯,外賣可以一路行一路飲幾方便👍🏻😙

味道:8/10
性價比:8/10

📍鮮芋仙
各區都有,當日去既係觀塘店➡️
觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)C層C-41號舖

📌人均消費: below $50

#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #pasta #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #hkfoodpic#hkfoodblog #打卡餐廳 #cafe #港式美食 #芋圓 #鮮芋鮮 #芒果 #西米露 #芒果西米露 #紫米露 #紫米西米露 #台式茶飲 #糖水 #港式糖水
外賣自取
2022-08-01 145 瀏覽
呢排天氣熱到出哂汗,成日都想食冰涼甜品解暑。 而鮮芋仙開喺apm 對每個觀塘人都係一個好消息, 亦因為地方便利而成日都大排長龍。 今次諗住叫外賣番去食, 估唔到外賣都好快喎, 等10 分鐘就有。 入面格局光猛闊落, 入去拎外賣都有位置。 叫左個冰小芋圓奶綠, 首先原來杯野咁大杯 小芋圓有三款芋圓, 煙靭度十足, 奶味比茶味重但同芋圓好搭另外買左芋圓4 號夜晚食, 不過唔小心擺左入冰格 , 要攤凍好耐先變番下次唔敢擺入去冰底用黑糖汁配, 令到冰底加埋芋泥一齊食, 降哂暑, 芋圓夠煙靭, 加埋紅豆更加有層次有機會下次要堂食添!

入面格局光猛闊落, 入去拎外賣都有位置。

叫左個冰小芋圓奶綠, 首先原來杯野咁大杯
小芋圓有三款芋圓, 煙靭度十足, 奶味比茶味重但同芋圓好搭

下次唔敢擺入去

有機會下次要堂食添!
2022-07-25
10 分鐘 (外賣自取)
2022-07-25 158 瀏覽
Meet Fresh ———APMShop C41 , Concourse Level APM,Millennium City 5, 418 Kwan Tong Road, Kwun Tong————————————————————觀塘地鐵站一出就係長方形裏面 空間唔大 主要做外賣平時食芋圓珍珠紅豆紫米都係坐低用碗食香港人最緊要係方便 一路行一路食到最好今次飲呢個係飲品系列不過可以滿足到你成個package芋圓珍珠紅豆紫米加鮮奶 分量夠晒多 絕對唔輕手飲完已經等於食咗個飯感覺幾好😎紫薯紫米珍珠Sweet Potato 🍠 Purple Rice抹茶布甸Matcha Pudding
Meet Fresh ———APM

Sweet Potato 🍠 Purple Rice

抹茶布甸
Matcha Pudding
2022-07-23 156 瀏覽
☀️天時暑熱食下冰凍嘅甜品是常識吧🥰下午茶時間經過, 見到門口冇人排隊, 就決定入去小休歇一歇😍💥檯面上有註明用餐時段45分鐘是變相提醒顧客們不要佔用太長的時間吧!😉]]]芋圓口感Q彈, 紅豆夠淋身亦唔會太甜😋麻薯珍珠奶茶布丁麻薯口感煙韌😋整體覺感覺唔錯價錢合理, 回頭率高!
☀️天時暑熱食下冰凍嘅甜品是常識吧🥰

💥檯面上有註明用餐時段45分鐘
是變相提醒顧客們不要佔用太長的時間吧!😉

]]
]
芋圓口感Q彈, 紅豆夠淋身亦唔會太甜😋
麻薯珍珠奶茶布丁
麻薯口感煙韌😋
整體覺感覺唔錯
價錢合理, 回頭率高!
2022-07-22 88 瀏覽
[🍮布丁Q麻薯牛奶冰] 💰58每次同frd出街都會以甜品完結一日,鮮芋仙會係我地嘅首選。平時食開芋圓Q麻薯牛奶冰,今次選擇試下新野😍同frd share 人均💰29,超級抵食👍👍🪧最頂層嘅雪糕球係牛奶味,雪糕球嘅口感好順滑,唔會因為雪過嘅原因而有碎冰。🪧配料仲有麻薯,蜂蜜凍,細芋圓,布丁。最鍾意佢嘅麻薯,咬落去好QQ,好有韌性。布丁相對於唔係太出色,不過都算滑。唔係太飽嘅朋友仔可以選擇布丁Q麻薯牛奶冰!🪧美中不足嘅地方係冰底嘅黑糖牛奶實在太少了,次次食到底啲冰已經無曬味了。
[🍮布丁Q麻薯牛奶冰] 💰58

每次同frd出街都會以甜品完結一日,鮮芋仙會係我地嘅首選。

布丁Q麻薯牛奶冰
2022-07-21
20 分鐘 (堂食)
布丁Q麻薯牛奶冰
2022-07-15 155 瀏覽
Today, I go to Kwun Tong shopping. Therefore, I can buy some dessert for tea. I order Sesame Rice Balls Red Bean Soup and add Taro Balls, Sweet Potato Taro Balls. The first time I visit this dessert restaurant where I was in Taiwan. I like all the mochi texture desserts. With the sesame rice balls, taro balls, and potato taro balls, I feel satisfied with the texture in a bowl of dessert. I will order again next time.
2022-06-30
2022-07-12 136 瀏覽
天氣咁熱想食番d涼既野去消暑,即刻諗起仙草,諗起仙草就諗起鮮芋仙,觀塘間鮮芋仙喺APM,好方便,估唔到五、六點嘅時候見到門口大排長龍等外賣,而堂食都好full,果然大家都真係好熱既時候,要食下甜品消下暑。去親鮮芋仙都係食佢嘅招牌仙草冰沙,入面有芋圓、仙草凍、仙草冰沙,仲要必定加配埋小杯奶油。佢嘅芋圓係比較煙靭,而且真係有芋頭味道。仙草冰沙係仙草水整成,就算溶左都唔會好淡,之前行過都唔使排咁耐隊,但係今次就算排咗一陣都覺得值得,因為都真係幾好食,而且價錢都唔係話好貴。見到Menu唔係淨係有一碗碗嘅糖水,見到都有啲手搖飲品,大熱天時,飲番杯手搖飲品真係一個享受。下次有機會再試下,同埋都有得加配一啲小食。

2022-07-12
10 分鐘 (外賣自取)
2022-07-11 121 瀏覽
觀塘也開了一間鮮芋仙,真係很方便,觀塘地鐵站一出,行5分鐘就到,非常之方便,地鐵連商場,可以唔使行到身水身汗,就可以到達,非常之好。佢嘅餐單都係同平常嘅分店一樣,選擇都係差不多。有唔同嘅配搭,有香草芋圓,豆花芋圓,又可以加小配搭,配料選擇都好多,價錢都適中。有唔同嘅飲品,有古味奶茶,鮮奶茶飲,選擇都好多種類。我就嗌咗外賣,返到屋企甜品都係一樣咁凍咁冰,保存得好好。我仲加了小麻薯,價錢好抵食。佢嘅外賣包裝都好靚,好有卡通公仔嘅味道,好得意,好靚。材料新鮮,用料十足,有芋頭,好多芋圓,味道清澈可口。很彈牙,食完好有回味嘅感覺,好友台灣嘅味道。食完好似去咗一趟台灣一樣,令我非常回味。

佢嘅餐單都係同平常嘅分店一樣,選擇都係差不多。

有唔同嘅飲品,有古味奶茶,鮮奶茶飲,選擇都好多種類。

我就嗌咗外賣,返到屋企甜品都係一樣咁凍咁冰,保存得好好。

我仲加了小麻薯,價錢好抵食。

佢嘅外賣包裝都好靚,好有卡通公仔嘅味道,好得意,好靚。

食完好似去咗一趟台灣一樣,令我非常回味。
2022-07-10 71 瀏覽
我覺得鮮芋仙嘅賣點就係大大份冰,勁多配料,識到人好滿足!就好似呢個八寶冰咁,薏仁蓮子綠豆地瓜全部都整得好林,食完有種清新嘅感覺,加咗少少煉奶,又唔會太甜,兩三個人一齊食真係好開心
  • 總匯八寶冰
2022-07-09 107 瀏覽
以前食鮮芋仙好多時都要排勁耐隊,近年越開越多分店後就少咗人排,但無損佢嘅質素😚日式Q麻糬($32)非常煙韌可口嘅麻薯,食完從此愛上😍所以每次去到都要叫😋上面淋咗少少黑糖,好滋味😚豆花2號($42)經典豆花有得揀湯水或者豆漿湯底,我次次都係揀豆漿感覺好似冇咁邪惡🤣豆漿配豆花,豆味濃郁到爆🤪豆花勁滑,番薯又林又甜,薏仁亦增添口感👍🏻好多時同朋友食完晚飯,意猶未盡唔想走,都會去鮮芋仙整個飯後甜品一路吹水一路食😆

日式Q麻糬($32)

豆花2號($42)

2022-07-07 88 瀏覽
APM越黎越多野行,加上天氣熱就自然好想飲杯野見到呢間都多人排隊,就會一會佢呢到除左做外賣手搖,仲有做埋堂食價錢都唔算貴熱珍珠鮮奶茶、冰古味紅茶可以見到兩款飲品都係唔同包裝,都幾特別熱珍珠鮮奶茶有別於一般珍珠奶茶,佢用上鮮奶黎整,令佢奶香味更突出珍珠比其他店軟身D,鍾意食軟身D既朋友就岩晒冰古味紅茶叫左少冰少甜,冰係真係有少到,唔似有D鋪叫左少冰都係好多冰呢到紅茶既甜度比一般台式飲品店冇咁甜所以叫左少甜之後,對於鍾意食甜既我黎講有少少唔夠甜,下次黎都係要叫返全糖不過冇咁甜除左健康D冇咁肥之外都有個好處就係可以嗒真D佢既茶香
APM越黎越多野行,加上天氣熱就自然好想飲杯野
見到呢間都多人排隊,就會一會佢
呢到除左做外賣手搖,仲有做埋堂食
價錢都唔算貴
熱珍珠鮮奶茶、冰古味紅茶
可以見到兩款飲品都係唔同包裝,都幾特別
熱珍珠鮮奶茶
有別於一般珍珠奶茶,佢用上鮮奶黎整,令佢奶香味更突出
珍珠比其他店軟身D,鍾意食軟身D既朋友就岩晒
冰古味紅茶
叫左少冰少甜,冰係真係有少到,唔似有D鋪叫左少冰都係好多冰
呢到紅茶既甜度比一般台式飲品店冇咁甜
不過冇咁甜除左健康D冇咁肥之外都有個好處