2022-10-27 84 瀏覽
近排都有見到同事吃這一間的仙草冰沙,所以就打算去試吃下。午休的時候就買左招牌仙草冰沙再加多一份的芋圓,聽朋友介紹芋圓真是不錯吃。估唔到4:30開始裏面已經滿晒人而且有好多人喺外邊排隊買外賣。芋圓食落QQ而且又大大粒,仙草好a 彈加上沙冰又好清新,沙冰夠凍又不會太甜,對我呢d女人黎講就剛剛好,有食甜品既籍口啦。而且舖頭仲有好多甜品可以選擇,食多幾次先可以試到唔同味道。重點拿外賣時見到別人吃的麻薯牛奶冰也不錯,下次也要試一試。

2022-10-23 87 瀏覽
今日係公司食完午飯口癢癢,落左apm商場搵甜品,買左個熱芋圓4號,內有芋圓,紅豆同埋珍珠。真係越熱辣辣煮好,材料又好多,佢嘅芋圓同埋珍珠係我食過咁多間糖水店裏面最QQ,最軟淋,係淋得嚟帶煙韌,唔會係好硬或者好似未煮熟咁樣或者煮到過晒龍得個淋無晒咬口,真係時間控制得好好。個糖水就係好似紅豆沙底,甜甜地,係咁凍嘅天氣食,暖笠笠又補血,加上每啖食到唔同材料,多種口感,好食。等外買嘅時候見到堂食嘅份量其實都好大喎,下次可以再試下。

等外買嘅時候見到堂食嘅份量其實都好大喎,下次可以再試下。
外賣自取
【冰招牌豆漿豆花】【追加:冬瓜凍】【追加:奶茶布丁】【追加:粉條】經典豆花湯底可以揀糖水或者係豆漿,咁我就揀咗豆漿~!可以飲住豆漿食豆腐花都係第一次(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)我就揀咗招牌豆花,入邊係包括芋圓、芋頭同埋珍珠!啱晒我呢啲心思思唔知揀邊樣好嘅人,咁其實佢仲有另外嘅其他組合就係豆花1號至6號,下次再去試其他~芋圓同珍珠都好煙韌~合格,keep到水準!特別值得一讚,鍾意食芋頭嘅朋友一定要叫呀真!係淡淡肉超大舊嘅芋頭俾你,而且唔會好硬或者太淋,超正!另外,見佢Menu仲有勁多配料可以加購,咁我梗係加多啲啦,一次過滿足我嘅願望(◐‿◑)冬瓜凍非常有咬口~我特別鍾意粉條煙煙韌韌嘅感覺~奶茶布丁重奶茶~特別值得一題,可能係因為外賣嘅關係,佢係分咗四個外賣盒俾我㗎,好有誠意,味道都怕會溝埋一齊,你鍾意分開食又得一齊食都得,咁樣追加真係超抵!

【冰招牌豆漿豆花】
【追加:冬瓜凍】
【追加:奶茶布丁】
【追加:粉條】

2022-10-18 168 瀏覽
平時經過銅鑼灣Vpoint嘅鮮芋仙, 店內店外長期人山人海, 今日經過APM, 原來呢度都有分店, 即刻買返碗返屋企慢慢嘆!多款台式甜品選擇, 更可追加配料。揀咗---芋圓4號 (凍)份量滿瀉, 入面有兩舊林嘅芋頭、熟透煙韌嘅珍珠、甜甜綿密紅豆, 仲有好幾粒煙韌得黎唔會太韌嘅芋圓, 口感滿足, 底部有由碎冰組合成一餅嘅冰塊, 非常夠凍。另外追加了---奶茶布丁超有驚喜, 質感超彈滑, 入口散發陣陣奶茶味, 奶味偏重, 正!
多款台式甜品選擇, 更可追加配料。

揀咗---芋圓4號 (凍)
芋圓4號
另外追加了---奶茶布丁
2022-10-18
芋圓4號
2022-10-17 55 瀏覽
基本上每一次嚟都係食呢一個超級大嘅布甸牛奶冰。呢一個牛奶冰真係超級多了,除咗有超大個牛奶嘅沙冰之外,上面有一球好甜嘅雲呢拿雪糕,而下面嘅配料亦都有啫喱,戶縣仔,同埋一條一條嘅粉遠。自己本身最鍾意就係食下面嗰啲一條條嘅粉圓,非常煙靭,而且甜到啱啱好,食一啖粉完再食一啖冰簡直係完美嘅配搭,而布甸方面有一個嘅雞蛋布甸同埋另外一個杏仁布甸,個人對杏仁嘅感覺一般般,但係個雞蛋布甸就好香。講起個冰嘅話,其實兩個人真係根本食唔晒,真係超級大個,而且質料亦都非常之足,好滿足呀。
鮮芋仙係性價比很高的台式甜品店平時經常外賣甜品返屋企食,今次有時間堂食就一試佢地既牛奶冰~♡ଘ 芋薯圓Q麻糬牛奶冰(配料包括雪糕球,小芋圓,芋薯圓,麻糬,冬瓜凍)我們看到牛奶冰的尺碼時真的不禁感嘆,應該是幸運的較平常大一點點,打卡必點牛奶冰過左一陣隔離枱都係叫牛奶冰,美女們都係咁不斷話好大,同我地一樣咁驚喜~哈哈2-3個人一同分享是沒問題的最想稱讚的是「芋薯圓」,番薯+芋蓉內餡,很 好 吃~!下次一定會加芋薯圓。整體真的不會死甜,味道和配料口感很豐富!ଘ 杏仁布丁很杏仁!不是那種假杏仁味,很適當的杏仁味道,而且甜度剛剛好!
鮮芋仙係性價比很高的台式甜品
平時經常外賣甜品返屋企食,今次有時間堂食
就一試佢地既牛奶冰~♡
芋薯圓Q麻糬牛奶冰
芋薯圓Q麻糬牛奶冰

ଘ 芋薯圓Q麻糬牛奶冰
(配料包括雪糕球,小芋圓,芋薯圓,麻糬,冬瓜凍)
我們看到牛奶冰的尺碼時真的不禁感嘆,
應該是幸運的較平常大一點點,打卡必點牛奶冰
過左一陣隔離枱都係叫牛奶冰,美女們都係咁不斷話好大,
同我地一樣咁驚喜~哈哈
2-3個人一同分享是沒問題的
最想稱讚的是「芋薯圓」,番薯+芋蓉內餡,
很 好 吃~!下次一定會加芋薯圓。
整體真的不會死甜,味道和配料口感很豐富!

ଘ 杏仁布丁
很杏仁!不是那種假杏仁味,
很適當的杏仁味道,而且甜度剛剛好!
2022-10-07
5 分鐘 (堂食)
2022-10-10 58 瀏覽
話說番工LUNCH食完飯口痕想食個糖水,冇諗食咩咁岩行過APM見到鮮芋仙,反正未試過就點左個芋圓紫米粥外賣拎番公司食~因為個陣12點間店岩岩開門冇耐所以好快就拎到外賣~番到去一打開見到比平時既糖水大碗好多!真係第1次食糖水咁大碗!所以有小小意外😂食落都發現都落得多芋圓,口感都唔錯比較咽刃,唔會好似出面某啲糖水店芋圓個心係硬既,而紫米粥唔會死甜,成碗芋圓紫米粥都比較滿意~足料芋圓‼️其實本身自己都係芋圓愛好者,都食過唔少間店既芋圓,當中鮮芋仙真係我食過最大碗既芋圓甜品!同埋出面糖水店都比較少見到有芋圓&紫米粥呢個配搭,食完真係可以飽到好似食左個正餐咁名飽。同埋呢間鮮芋仙既地點都好方便,係成業街,行過去都唔洗10分鐘整體黎講,下次都會再幫襯~雖然好大兜清底無難度

因為個陣12點間店岩岩開門冇耐所以好快就拎到外賣~

足料芋圓‼️

整體黎講,下次都會再幫襯~
雖然好大兜

清底無難度
外賣自取
鮮芋仙分店越開越多!今次經過竟然冇人等位👀食完正餐飽飽地淨係叫左一款甜品試,好彩冇嗌多!唔係都唔知點食曬🤣🤣揀咗布丁Q麻糬牛奶冰$58真係估唔到個份量大到咁絕對要share食,都幾豐富好多配料!-🍨最頂有一球好重奶味既雪糕,好滑無碎冰-🍮杏仁布丁&焦糖布丁,杏仁布丁好濃杏仁味好特別!焦糖布丁就近乎統一布丁味道~-🍡小芋圓,超細粒應該有100粒,好好咬!但就唔好期望有咩芋頭味蕃薯味~-💜日式Q麻糬(原味&黑糖味) 好煙靭,仲要每隻味有四條咁多-🧡冬瓜凍-無咩味亦都唔特別,勝在口感唔同總之食到最後都一定有配料唔會得番冰!只係食到一半會淡口味啲,如果有多一小兜黑糖漿for自己落就完美❣️❣️

布丁Q麻糬牛奶冰

-🍨最頂有一球好重奶味既雪糕,好滑無碎冰
-🧡冬瓜凍-無咩味亦都唔特別,勝在口感唔同

布丁Q麻糬牛奶冰
2022-10-06 96 瀏覽
好味又大碗又抵食!🥳🥳日日經過APM呢間鮮芋仙都超多人,今日放工經過都係咁多人😂😂 但今日超級肚餓又好想食甜野,於是就決定去買個外賣!堂食就要去電子取票機攞張飛先!但外賣就去收銀度排隊就得!我只係等咗大概五分鐘☺️就有外賣🥡啦!店員好有效率,值得加許!😆我叫咗熱既芋圓6號加奶茶布丁🍮,今次係我第一次叫熱的芋圓系列,因為想試下佢既紅豆湯底,之前食過凍既係刨冰黎。芋圓6號除咗有芋圓,仲有粉粿、粉條和珍珠!😊好大碗好足料!出奇地紅豆湯甜度適中,每一啖既紅豆湯仲伴隨一粒粒的紅豆,好好味😋好飽肚好滿足🥳!記得等緊外賣時見到店舖仲有賣家庭裝仙草凍套裝,$70一套,內有五份份量,下次有朋友/家庭聚會時一定要買一套,喺屋企DIY落唔同配料發揮下創意🥳🥳
好味又大碗又抵食!🥳🥳
鮮芋仙 (觀塘)鮮芋仙好好味❤️經開觀塘必買返屋企慢慢嘆👍👍台灣甜品和飲品都好高質⭐️⭐️小芋圓奶茶$32奶茶香濃,有滿滿奶香🥛🥛,茶底好飲😋再加埋小芋圓,有咬口,彈牙美味🥰🥰份量好多,大大杯,飲完好飽肚👍👍QQ冬瓜茶+冬瓜凍$36冬瓜茶係我台灣最愛飲品,清甜解渴,入面仲有啲喜愛的粉條及小芋圓,口感一流,我仲加左冬瓜凍,好滑溜⭐️⭐️推介,加完將杯飲品再昇華🥤🥤飲完滿滿幸福感😍😍餐廳環境:座位舒服,好岩同朋友食宵夜或下午茶tea🥰🥰職員態度有禮友善,推介❤️❤️外賣都pack得好好🧋🧋地址:觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)C層C-41號舖整體評分:5/5味道:5/5抵食:5/5
鮮芋仙 (觀塘)

小芋圓奶茶$32

QQ冬瓜茶+冬瓜凍$36

餐廳環境:

整體評分:5/5
味道:5/5
抵食:5/5
2022-10-03 61 瀏覽
鮮芋仙的甜品很受歡迎,有十多間分店分佈在香港島,九龍及新界。今日去APM買手機,趁機去APM的鮮芋仙吃甜品。下午四時左右店坐滿人,店外有多人等位。不想延誤歸程,决定買外賣回家吃。平時堂食多數吃基底為刨冰的冰芋圓系列。今日外賣,買了湯底為紅豆湯的熱芋圓系列。芋圓一至六號的配料不同,今天我選了芋圓四號,除了芋圓和紅豆湯,有我喜愛的芋頭,紅豆和珍珠。紅豆湯不太甜,美味又健康。芋圓煙韌有咬口,好好食。芋頭兩大塊,又粉又糯,超正。紅豆大大粒好粉,珍珠發揮正常。如你喜歡,可以加購配料,選擇很多,有地瓜,芋薯圓,蓮子,白玉湯圓等等。今日加購了芝麻湯圓,一份兩粒。芝麻湯圓香甜糯。吃完一碗芋圓和加的湯圓,又飽又滿足。

2022-10-03 118 瀏覽
1. 冰芋圓4號芋圓4號有芋圓+珍珠+蜜芋頭+紅豆+黑糖水,呢碗野包含了我最愛的煙韌野❤️又真係唔錯!👍🏻芋圓大顆彈牙,蜜芋頭煮到好綿密,但又不會太甜,加上分量真係好大,好正🤤2. Q麻薯奶茶布丁拼盤呢款就比較普通,奶茶凍係香濃的,但對我黎講偏甜,可食可唔食,無咩特別😌如果單獨比冰芋圓分,我會比到8.5/10,整體的話,8分啦!係會再encore既,連鎖餐廳既出品應該都比較穩定。食物:8/10性價比:8/10
1. 冰芋圓4號

2. Q麻薯奶茶布丁拼盤

Q麻糬黑糖奶茶布丁拼盤

食物:8/10
性價比:8/10
冰芋圓4號
平時好中意食鮮芋仙,行過apm商場見到有就諗住買返屋企食,但食完真係有啲失望,之後應該都唔會再買依間分店。叫左個芋圓五號,但返到屋企打開發現最主要嘅芋圓竟然無左....一打開見到嘅係一層冰,然後撈到最底又有一層冰,總共兩層,應該係店員最後要淋芋圓喺面嘅時候唔記得左,鬼掩眼又淋多左層冰,結果變左真係齋食冰而且其他配料都少得可憐,珍珠同花豆都係得嗰幾粒,覺得比$45食係完全唔值!因為太遠水路,已經無得再返去間鋪叫佢補返,但心裡面真係有啲不忿,唯有喺openrice度比個負評佢。

2022-10-02
2022-09-28 52 瀏覽
鮮芋仙d分店擴充得好快,喺第5波之前,晚市可以堂食既話,起碼要等一個鐘🙊🙊但都值既,因為一碗超大碗,又飽肚,可以甜品當晚餐😬😬而家晚市無得堂食,今晚我就買左鮮芋仙外賣返屋企食😋😋我食熱芋圓4號加地瓜:湯底係紅豆湯,有大大粒好粉好香既紅豆,又有煲到冧哂但好香既芋頭,芋圓同珍珠都幾彈牙。地瓜都好甜😋😋不過份量好似無堂食咁多,食完都唔係好飽。但疫情期間,有甜品調劑下生活已經不錯。😊😊
但都值既,因為一碗超大碗,又飽肚,可以甜品當晚餐😬😬
而家晚市無得堂食,今晚我就買左鮮芋仙外賣返屋企食😋😋

2022-09-27 37 瀏覽
大約4點去到,以為會冇乜人,點知門口已經企滿晒中學生!以為淨係我呢啲成年人鍾意食,點知原來都係中學生嘅食堂😂今次order左🌟招牌仙草冰沙真係滿滿一大碗!啲芋圓好大粒,咬落好有滿足感😍仙草冰沙我第一次食,一開始仲諗會唔會好衝突🫣後尾先知道原來係正㗎😋感覺就係沙狀嘅仙草😚做招牌都係實至名歸!大家記得落花奶,增添好多味道!🌟熱招牌豆漿豆花諗住食健康少少食啲熱嘢,同埋好耐冇食過豆腐花好想食😂相比起其他甜品,呢個唔算太甜,所以非常欣賞!份量好大碗,真係完全食唔晒!超多珍珠,反而芋圓好似少咗啲啲,不過仲有兩舊大芋頭!🌟環境方面,會比較細,但係裝修都算乾淨整潔舒服。

今次order左

🌟招牌仙草冰沙

🌟熱招牌豆漿豆花

🌟環境方面,會比較細,但係裝修都算乾淨整潔舒服。