餐廳: 鰻工房
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-08-15 148 瀏覽
人人都食McGriddles,姐走係潮流嘅尖啄,會揀「鰻Griddles」🍔🐟鰻工房全新推出「芝芝鰻堡」,💖 以人氣心型鬆軟Pancakes夾住極邪惡雙層芝士鰻魚,真係睇見都流口水~ 🔥醬燒鰻魚有焦香,兩塊疊住啖啖肉,加多兩塊多到漏嘅芝士🧀 大滿足!Pancakes 口感比較實在,兩塊打孖真係食一個就飽左🫄🏻朋友嗌咗「白燒活鰻丼」,皮脆肉嫩,咬落去聽到聲架💥!鰻魚肉身有彈性,口感非常正,送飯一流🍚 我見到隔離枱嘅「沙羅鰻蛇丼」有成條前臂咁長,都好吸引囉,下次要叫呢個😋

2024-08-13 129 瀏覽
原條蒲燒鰻魚丼鰻魚色澤油亮亮的,帶有一層微焦的焦糖化糖漬,散發著濃郁的香氣。肉質細嫩,搭配上特製的鰻魚醬,入口皮脆、甘甜溫泉蛋的蛋白嫩滑,蛋黃應該是濃郁的半熟狀態,搭配上調味醬油與蔥花,非常開胃的搭配。另外還有一碗蜆湯,湯色清淡,味道清爽,能夠很好地平衡整體的味覺體驗飯盒表面覆蓋了豐富的配料,包含嫩綠的毛豆、細碎的紫菜條、還有黃金色的絲狀蛋皮。這些配料不僅為米飯增添了色彩,也讓口感更加豐富,特別是紫菜的微鹹與蛋皮的微甜應該讓米飯更有層次感。

2024-08-02
15 分鐘 (堂食)
2024-08-11 116 瀏覽
📍 鰻工房 - 尖沙咀呢間嘢好!好!食!其實佢既鰻魚都好出名嫁由其係炭燒手法🥢鰻魚汁無限自助添加~最近好輕熱香餅🥠❣️人氣Pancake漢堡進駐鰻工房❣️店內都出咗一款芝士鰻魚熱香餅🥠食落真係好有驚喜🫰🏻✨沙羅鰻蛇丼一上枱己經曄一聲,勁大勁長原條鰻魚🐟視覺己經好吸引我🤩燒到啲鰻魚面頭薄薄地一層脆卜卜咁,入面啲魚肉就鬆鬆軟軟!魚肉焦脆的黏牙口感太強大,肉也很Q彈,算是我吃過最好吃的蒲燒鰻🐟我喜歡粒粒分明的壽司米,淋上鰻魚飯的蒲燒醬汁,單這樣吃就很開胃🤤✨ 芝芝鰻堡好特別既鬆軟Pancake配搭極邪惡雙層芝士鰻魚🐟正常係漢堡加芝士🧀呢次係鰻魚加熱香餅😊口感軟綿綿❣️而且仲係雙層芝士,半溶既芝士🧀鰻魚汁加芝士🧀估唔到甘夾🫶🏻真係勁邪惡😂
📍 鰻工房 - 尖沙咀
呢間嘢好!好!食!
其實佢既鰻魚都好出名嫁由其係炭燒手法🥢
鰻魚汁無限自助添加~
最近好輕熱香餅🥠
❣️人氣Pancake漢堡進駐鰻工房❣️
店內都出咗一款芝士鰻魚熱香餅🥠
食落真係好有驚喜🫰🏻

✨沙羅鰻蛇丼
一上枱己經曄一聲,勁大勁長原條鰻魚🐟
視覺己經好吸引我🤩

✨ 芝芝鰻堡
好特別既
鬆軟Pancake配搭極邪惡雙層芝士鰻魚🐟
正常係漢堡加芝士🧀呢次係鰻魚加熱香餅😊
真係勁邪惡😂

2024-08-07 138 瀏覽
暫時係我食過最好食既鰻魚飯😋‼️ 拍得住日本質素‼️大滿足沙羅鰻蛇丼 $198,大條到爆Mon, MEGA size‼️睇支七味粉就知道幾大條,仲要勁好食‼️‼️細食注意,女孩子絕對可以2個人share😉鰻魚下邊係玉子紫菜飯😋記得食淨3份1就問店員拿昆布高湯,加芝麻同紫菜就可以變茶漬飯,仲可以解膩😋最近仲好輕pancake包,呢到都有得食😍雙層芝士鰻堡 $108,配搭得好好😋再加埋溫泉蛋,正‼️
暫時係我食過最好食既鰻魚飯😋‼️ 拍得住日本質素‼️
睇支七味粉就知道幾大條,仲要勁好食‼️‼️
細食注意,女孩子絕對可以2個人share😉
最近仲好輕pancake包,呢到都有得食😍
雙層芝士鰻堡 $108,配搭得好好😋再加埋溫泉蛋,正‼️
2024-08-06 103 瀏覽
抵達時發現店鋪較小,於星期六開門前即到達,成功避免了等候排隊的情況。店內從門面到內堂處處散發著濃厚的和風氣息,牆上貼滿各種大小的日文和動漫海報,大部分與鰻魚相關,營造出獨特的氛圍。點餐紙上食物選擇不是太多,主要是鰻魚以不同煮法以成的餐點。白燒生燒活鰻丼 - $188:此套餐可升級+$18。有溫泉蛋,鹹菜,鰻魚肝白貝湯及飲品。白燒鰻魚通常以生燒的方式製作,不經過蒸煮,直接燒烤,使其外皮微焦,肉質保持爽脆,展現出一種清新自然的風味。白燒鰻魚肉質較為爽脆,不像蒲燒鰻魚那麼甜膩,而是更加清爽爽口,是我最喜歡的鰻魚煮汁。鰻魚燒時已調味,所以味道足夠。但旁邊亦有提供鰻魚汁,山椒粉,七味粉及紫菜。可自行調整味道。鰻魚滑蛋丼 -$58滑蛋十分嫩滑帶少少鰻魚汁的微甜。有數片鰻魚及洋蔥。整個組合十分適合拌飯。小總結❤️❤️❤️❤️❤️📌提供多款鰻魚料理📌環境日式氛圍濃厚📌白燒鰻魚十分出色

點餐紙上食物選擇不是太多,主要是鰻魚以不同煮法以成的餐點。

白燒生燒活鰻丼 - $188:此套餐可升級+$18。
有溫泉蛋,鹹菜,鰻魚肝白貝湯及飲品。

鰻魚滑蛋丼 -$58

小總結❤️❤️❤️❤️❤️
📌提供多款鰻魚料理
📌環境日式氛圍濃厚
📌白燒鰻魚十分出色
  • 生燒鰻魚丼
2024-08-06 350 瀏覽
因為很想吃日式鰻魚,所以和朋友來到這間主打日式鰻魚的店舖。店內牆上貼滿各種大小的日式海報,播放着日文歌曲,好像置身於日本居酒屋一樣。點餐紙上食物選擇並不是太多,主要是鰻魚以不同煮法以成的餐點。❇️白燒生燒鰻魚丼 -$188: 白燒鰻魚其外皮微焦,肉質保持彈牙鮮嫩。鰻魚燒時已調味,但旁邊亦有提供鰻魚汁,山椒粉,七味粉及紫菜。可自行調整喜歡的味道。❇️鰻魚滑蛋丼 -$58 (優惠價 $38)此套餐可升級+$18・有溫泉蛋,鹹菜,鰻魚肝白貝湯及飲品。這個飯正在做推廣,只需要38元!滑蛋、數片鰻魚、冬菇、洋蔥及鰻魚汁組合而成。滑蛋十分嫩滑,口感豐富! 很適合拌飯來吃!這個餐不但便宜,而且十分美味! 鰻魚肝白貝湯,湯里有白貝和海帶,有魚香,十分鮮甜!❇️玄米茶$12玄米茶是茶包。香氣撲鼻,回甘悠長。搭配鰻魚料理非常適合,喝完一杯之後店員還會主動為你加水呢!
因為很想吃日式鰻魚,所以和朋友來到這間主打日式鰻魚的店舖。

❇️白燒生燒鰻魚丼 -$188:

白燒生燒鰻魚丼

有溫泉蛋,鹹菜,鰻魚肝白貝湯及飲品。
鰻魚滑蛋丼

這個飯正在做推廣,只需要38元!
這個餐不但便宜,而且十分美味!

鰻魚肝白貝湯,湯里有白貝和海帶,有魚香,十分鮮甜!
鰻魚肝白貝湯

❇️玄米茶$12
玄米茶是茶包。香氣撲鼻,回甘悠長。
搭配鰻魚料理非常適合,喝完一杯之後店員還會主動為你加水呢!
鰻魚滑蛋丼
  • 生燒鰻魚丼
2024-08-06 207 瀏覽
開頭係門口猶豫左一陣入唔入去食好,見連加一$230,驚唔抵食,但一場黎到,咪入去試下。結果送上台個刻,極震撼,有諗過係大條,但未至於咁拿大條😂,鰻魚需要用格外嘅碟來托住,上半身肉厚,下半邊焦香味出啲,同埋脆脆地。掀開條鰻魚,飯面度仲有一大舊厚切玉子托起條鰻魚,跟餐仲有鰻魚肝湯同汽水,呢個價錢反而係超級抵食。本身都係屬於戰鬥力高嘅人,好少會食剩嘢,呢個set一條友真係食唔曬,飽到一個點,小弟唔覺得腥,連骨都食埋。推介👍

推介👍
2024-07-21
2024-08-05 119 瀏覽
每次去日本,都聽友人介紹去邊度有好味鰻魚飯食,香港食唔到架。下次日本之旅要稍後先出發,今晚就黎呢間專食鰻魚嘅食店開餐先。店內面積一眼見晒,日系佈置,都幾似日本食店感覺。望下餐牌食咩先未食先飲杯玄米茶及可樂 ($12),解一解渴先。為慶祝日本傳統鰻魚祭,滑蛋鰻魚丼星期一至五中午12點至下午3點半,只需$38,真係一碗雲吞麵嘅價錢咁上下就有得食。晚市時段係($58),加$18可升級做套餐,有溫泉蛋,醃菜,鰻魚肝白貝湯及飲品。就係眼前所見咁多樣嘢啦。個滑蛋鰻魚與飯係分開上,就咁單食完全無負擔,當然加埋飯食就多一重口感及滿足感。甜味嘅滑蛋與鰻魚配合係偷飯賊。想講埋個鰻魚肝白貝湯,夠熱度,比起配傳統麵豉湯較為清甜,可以清空一下鰻魚嘅膩感,唔錯。睇食評唔少客都會叫佢…………………. 沙羅鰻蛇丼 ($198)一場黎到,點都想會下佢真身嘅………………………….出場啦!  望見佢真係傻了眼,超大條蒲燒鰻魚,要多用隻碟先可以放得到。要用刀叉切開嘅鰻魚都係第一次……哇哈哈!飯盒內仲有蛋卷,咁就黎一口厚切鰻魚蛋飯,超滿足。仲有另一種食法 :再自行加紫菜及芝麻,清空一下口腔內嘅鰻魚味,還完基本步。原條巨大鰻魚之
店內面積一眼見晒,日系佈置,都幾似日本食店感覺。
望下餐牌食咩先
未食先飲杯玄米茶及可樂 ($12),解一解渴先。
要用刀叉切開嘅鰻魚都係第一次……哇哈哈!
飯盒內仲有蛋卷,咁就黎一口厚切鰻魚蛋飯,超滿足。
仲有另一種食法 :
再自行加紫菜及芝麻,清空一下口腔內嘅鰻魚味,還完基本步。
原條巨大鰻魚之份量,一個人確實難以食晒,可以同友人分享都唔錯。
相信打開機嘅朋友都聽過「沙羅曼蛇」呢隻game,估唔到成為我今天桌上嘅美食😍沙羅曼蛇丼 $198其實有一半係為咗打卡嗌 ,上枱時真係覺得好震撼,鰻魚大約有2.5部iPhone咁長,好誇張!溫馨提示:鰻魚比較多骨,小心燒鰻魚油脂豐富,加上甜香鰻魚汁確係美味;但正如店方所提及魚骨比較多,魚肉口感較為軟稔,而食晒就比較溜。鰻魚下是厚厚的玉子燒,蛋味足但不夠嫩滑,加上令人百吃不厭的珍珠米,鰻魚控必點。唔想食飯嘅朋友仍有其他選擇芝芝鰻堡 $108麵包用上較有口感的鬆餅,當然除咗主角充滿焦香的燒鰻魚之外,仲有味道濃郁的芝士,口感十分豐富,創新之餘也不錯👍🏻隨套餐附上鰻魚肝貝湯溫泉蛋玄米茶

沙羅曼蛇丼 $198

溫馨提示:鰻魚比較多骨,小心

唔想食飯嘅朋友仍有其他選擇

芝芝鰻堡 $108

隨套餐附上

鰻魚肝貝湯
溫泉蛋
2024-07-20
午餐
2024-08-02 96 瀏覽
門面非常有日本家庭式經營的餐廳新登場 !!沙羅饅蛇丼 $198特大饅👀 肉眼睇有30-40cm長🐉肉質軟腍 和有彈性(Q彈Q彈)而且鮮甜的鰻魚 配上鰻魚汁 一絕!分量多 兩個人都可以食😂店員介紹食法😉保留三份一的鰻魚丼,向店員索取昆布高湯加入芝麻,紫菜昆布高湯,鰻魚茶漬飯完成✅加入高湯後可以解油膩 鰻魚肉汁變得更加鮮甜另一種食法,加入湯飯,可以解油膩,令到鰻魚肉質更鮮甜。 令到你食慾倍增 !一試難忘!大癲👅新登場!!芝芝饅堡 $108 加$15有套餐 ,分別有溫泉蛋 鹹菜 鰻魚肝 白貝湯 和飲品湯的味道好鮮甜、第一次食的饅魚肝並沒有臊味 只有鮮味!香甜鬆軟,配合雙層流心芝士淡淡鰻魚肉,加鬆軟班戟,一級棒👍🏻鰻魚的維生素A、E以及脂肪中含有的多元不飽和脂肪酸等,都有較高的含量。 它的鋅含量約為菠菜的3.7倍,鈣含量約是牛乳的2倍。另外這家餐廳的服務非常好,店員溫和有禮,招呼周到。 推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️💫

門面非常有日本家庭式經營的餐廳

新登場 !!

沙羅饅蛇丼 $198

特大饅👀 肉眼睇有30-40cm長🐉

肉質軟腍 和有彈性(Q彈Q彈)

而且鮮甜的鰻魚 配上鰻魚汁 一絕!

分量多 兩個人都可以食😂

店員介紹食法😉

保留三份一的鰻魚丼,向店員索取昆布高湯

加入芝麻,紫菜昆布高湯,鰻魚茶漬飯完成✅

加入高湯後可以解油膩 鰻魚肉汁變得更加鮮甜

新登場!!

芝芝饅堡 $108

加$15有套餐 ,分別有

溫泉蛋 鹹菜 鰻魚肝 白貝湯 和飲品

湯的味道好鮮甜、第一次食的饅魚肝並沒有臊味 只有鮮味!

香甜鬆軟,配合雙層流心芝士淡淡鰻魚肉,加

鬆軟班戟,一級棒👍🏻

它的鋅含量約為菠菜的3.7倍,鈣含量約是牛乳的2倍。

另外這家餐廳的服務非常好,

店員溫和有禮,招呼周到。

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️💫
2024-07-30 88 瀏覽
位於尖沙咀的鰻工房,以木系裝潢配合昏黃燈光,充滿日本風情日式鰻魚專門店,多款不同配搭選擇食厭咗快餐店嘅班戟漢堡?可以試試店家新推出的芝芝鰻堡!鰻魚比漢堡扒更match!即叫即做的超厚pancake,質感鬆軟而且充滿熱度,帶有楓糖漿甜味,配上蒲燒鰻魚及半溶芝士,風味更勝一籌!升級套餐有漬物、鰻魚肝白貝湯及飲品沙羅鰻蛇丼Mega size的鰻魚肥美厚肉,塗上特製蒲燒鰻魚汁,散發陣陣香甜焦香,肉質嫩滑,細骨不算多,被炙烤得油香四溢,就連玉子燒中心也能吃到鰻魚香。一碗鰻魚飯有兩種吃法,第一吃先吃原味再來二食,倒入昆布高湯,加芝麻及紫菜,就變成傳統的茶漬飯
位於尖沙咀的鰻工房,以木系裝潢配合昏黃燈光,充滿日本風情

日式鰻魚專門店,多款不同配搭選擇

升級套餐有漬物、鰻魚肝白貝湯及飲品

沙羅鰻蛇丼

一碗鰻魚飯有兩種吃法,第一吃先吃原味

再來二食,倒入昆布高湯,加芝麻及紫菜,就變成傳統的茶漬飯

• 芝芝鰻堡
2024-07-25 132 瀏覽
無假飛日本,又口痕想食鰻魚飯,不妨一試鰻工房😀係尖沙咀無意發現這間癮世抵食的鰻魚飯專門店。叫左兩個鰻魚飯,都係兩舊水,希望大家多支持香港經濟😂1. 鰻魚萬花筒$68 轉餐+$18 有湯有溫泉蛋有飲品(但原來本身已經有隻溫泉蛋,好抵呀,多左隻就比友人)2. 原條蒲燒鰻魚丼$118

叫左兩個鰻魚飯,都係兩舊水,希望大家多支持香港經濟😂
1. 鰻魚萬花筒$68 轉餐+$18 有湯有溫泉蛋有飲品
(但原來本身已經有隻溫泉蛋,好抵呀,多左隻就比友人)
2. 原條蒲燒鰻魚丼$118
鰻魚萬花筒
鰻魚萬花筒
2024-07-23 125 瀏覽
鰻工房@尖沙咀🪡尖沙咀赫德道1-3號利威商業大廈地下7號舖💰$100-$150鍾意食鰻魚既我,期待咗食依間餐廳好耐❤️啱啱營業人流都好多,好快就坐滿成間餐廳。餐廳以日式風格裝修,一入去感覺似去咗日本居酒屋🏮,超級有feel。🍔芝芝漢堡套餐 $128Woo原來鰻魚可以做漢堡,見係新推出一定要試試,原來係用鬆餅夾住雙層芝士&鰻魚,非常足料,口感豐富,mix埋一齊味道又幾夾! 套餐仲包埋温泉蛋&鰻魚肝白貝湯,超級鮮甜👍🍣沙羅曼蛇丼 $198今日既主角嚟啦,第一次見到咁誇張鰻魚,長度同我隻手臂一樣長,建議要兩個人share,鰻魚肉質鮮嫩,入口即化,鰻魚丼仲搭配埋玉子燒& 香噴噴飯,食落唔會咁容易膩。⚠️強烈推薦第二種食法,將三分一既飯&鰻魚,撈落去昆布高湯食,鰻魚茶漬就完成✅我覺得係將鰻魚味道再昇華,仲可以解膩!
鰻工房@尖沙咀

🪡尖沙咀赫德道1-3號利威商業大廈地下7號舖
💰$100-$150

🍔芝芝漢堡套餐 $128

🍣沙羅曼蛇丼 $198

我覺得係將鰻魚味道再昇華,仲可以解膩!

2024-07-14
  • 沙羅鰻蛇丼
一向對鰻魚都抗拒唔到嘅我,終於搵到一間我覺得係可以encore 嘅鰻魚飯(無論佢係蒲燒定係生燒,都好好味期間限定嘅沙羅鰻蛇嘅份量真係好大好足料!!真心其實食晒成條鰻魚已經好飽!極度建議同鋪頭講要少飯😂😂😂另外再 order 咗一個生燒鰻魚丼,對於我嚟講生燒鰻魚丼嘅份量係啱啱好同埋佢真係燒得好香,鰻魚係入口即化,個皮都燒得好脆!另外再 order咗燒鰻魚肝串,呢個都係燒得好好🔥總括而言,依家鰻魚店係真係可以無限encore同埋佢等候或者上菜嘅時間其實都好快!
期間限定嘅沙羅鰻蛇嘅份量真係好大好足料!!
真心其實食晒成條鰻魚已經好飽!極度建議同鋪頭講要少飯😂😂😂
另外再 order咗燒鰻魚肝串,呢個都係燒得好好🔥
總括而言,依家鰻魚店係真係可以無限encore
同埋佢等候或者上菜嘅時間其實都好快!

2024-07-15
2024-07-17 133 瀏覽
鍾意食鰻魚嘅朋友千祈咪錯過🙌必試位於尖沙咀人氣小店「鰻工房」✨沙羅鰻蛇丼鰻魚屬Mega Size🤩上枱見到嗰刻真係「嘩」咗一聲❗️❗️用刀叉切鰻魚真係第一次😆鰻魚燒得外焦肉滑 蒲燒醬汁香甜味美 送飯一流 揭起鰻魚 下面有厚厚玉子和暖粒粒米飯🍚朋友係鰻魚控 一路食一路讚👍🏿三重鰻魚丼三重鰻魚指生燒鰻魚+穴子+蒲燒鰻魚 丼飯砌得靚靚仔仔 +$18配埋溫泉蛋、鹹菜、鰻魚肝白貝湯、玄米茶 非常豐富❤️最愛生燒鰻魚 皮脆肉鮮 有種幸福的味道🥰
✨沙羅鰻蛇丼
三重鰻魚丼