2023-06-09 36 瀏覽
最近聽朋友嘅推介,位於筲箕灣有間價錢親民嘅日式餐廳,鍾意食日本嘢食嘅我哋當然要嚟食啦。見到網上嘅資料,餐廳嘅創辦人透過多年嘅努力同實踐,令壽司徒弟逐漸成長為壽司達人,都感受到餐廳好希望為顧客帶來最地道嘅日本壽司風味,所以都會堅持用上最新鮮嘅食材。雜錦壽司盛合呢份壽司盛合可以試到唔同口味嘅壽司,分別有厚切三文魚、馬刀貝、蒲燒鰻魚、八爪魚、赤海老、吞拿魚、帆立貝、北寄貝沙律軍艦、三文魚籽軍艦、小柱軍艦。餐廳壽司嘅製作手法非常嚴謹,包括壽司飯的蒸煮、切魚方式、醋飯調製等,每一個步驟都非常重要,咁樣可以保證壽司嘅口感同風味。另外,餐廳嘅壽司都好注重創意,佢哋會使用唔同嘅食材同組合來創造出新口味,例如加入時令鮮魚、等顧客可以品嘗到唔同嘅風味同口感。炙燒三文魚丼定食呢份定食包括咗小食帶子裙邊同埋麵豉湯,所以性價比都好高,而且炙燒三文魚嘅質素都好高,餐廳堅持使用當日新鮮食材,並會現場即時製作,確保食材嘅新鮮度同品質。厚切鰻魚天婦羅小食呢份小食由大塊嘅鰻魚肉裹上麵糊,再油炸成金黃色。鰻魚肉厚切,肉質鮮嫩,口感豐富,而且外皮酥脆,真係好好食。牛肉稻庭烏冬呢份稻庭烏冬嘅性價比都好高。份量夠多之餘,食材都好

雜錦壽司盛合

炙燒三文魚丼定食

厚切鰻魚天婦羅小食

牛肉稻庭烏冬
呢份稻庭烏冬嘅性價比都好高。份量夠多之餘,食材都好新鮮。烏冬嘅口感好彈牙,整體真係令人回味無窮。

如果大家都鍾意食日本美食嘅話,就唔可以錯過呢間餐廳啦!
其實我真係特別支持小店經營,喺香港可以開食肆係夢想嘅實行與勇氣。就好似筲箕灣新開張嘅鱻匠日本料理,佢哋嘅創辦人通過多年學習實踐,由壽司徒弟成為壽司達人,理念係為顧客帶嚟最地道嘅日本壽司風味,無私的價格卻秉持使用最新鮮嘅食材。優質新鮮食材配合嚴謹嘅製作手法,細節位置由壽司飯蒸煮、切魚方法,再以創新嘅口味組合,務求令顧客品嚐到小店嘅用心。水泥灰色的牆身與日式裝潢作為第一印象,簡約利落嘅黑色及木製的餐桌餐具突顯其低調韻味,店中心掛起主要食材的木牌子作為小裝飾;以電子下單方式點餐,我與友人主要點了一些魚生刺身、壽司、親子三文魚丼定食及甜品等等一起享用。⭐️三文魚腩壽司 $18、炙燒中拖羅壽司 $20、炙燒帆立貝壽司 $23只是簡單的三文魚腩已經運用上日本傳統的刀法,令口感更具層次,而且絕對是厚切三文魚腩,中拖羅壽司的顏色與脂肪比例也是高質素的,單看魚側的切口位已見廚師真章!火炙後微焦的帆立貝壽司配合適量的沙律醬非常軟滑,壽司醋的比例無可挑剔。⭐️鱻匠壽司盛合(特上)$217帆立貝、三文魚腩、炙燒左口魚、墨魚、日拖羅、甜蝦、松葉蟹肉軍艦、吞拿魚蓉軍艦滿足於不同口感的慾望,這個價錢在外面絕對很難找到,

水泥灰色的牆身與日式裝潢作為第一印象,簡約利落嘅黑色及木製的餐桌餐具突顯其低調韻味,店中心掛起主要食材的木牌子作為小裝飾;以電子下單方式點餐,我與友人主要點了一些魚生刺身壽司、親子三文魚丼定食及甜品等等一起享用。

⭐️鱻匠壽司盛合(特上)$217
滿足於不同口感的慾望,這個價錢在外面絕對很難找到,在吃的時候有在心中默念 「怎麼這麼便宜又好吃!」,這真的是香港的價位嗎🥹!這一個吞拿魚蓉真的齒頰留香,左口魚裙邊是我的最愛,那爽脆軟滑的口感🤤🤤🤤松葉蟹肉是用高級的蟹肉還能看見一絲一絲的,夾雜蟹膏的香濃,不得不提紫菜仍保留了爽脆的口感。

⭐️親子三文魚丼定食 $118
厚切三文魚腩鋪滿整碗醋飯,玉子、青瓜與蟹子伴碟,油脂比例與色澤相當撩人,三文魚腩口感震撼也非常嫩滑,丼飯光拍攝已看出無比新鮮的光澤度。
這款定食的小食是帶子裙邊,咬口爽脆鮮甜,香濃的麵豉湯送飯是何等的滿足。

⭐️刺身拼盤 $52
三文魚(兩片)、帆立貝(一粒)、赤海老(一隻)
點了兩份的刺身拼盤也才一百多元,每一道食材也非常歡喜,厚切的刺身三文魚去除外皮的表面仍保留了一層薄薄的脂肪,帆立貝沒有一點多餘雜質,保留清涼的鮮甜味,赤海老的蝦頭保留了蝦膏與軟滑的蝦肉,這是突破小店界限的鮮甜滋味。
⭐️中拖羅刺身(三片) $48
香港人有多喜歡吃拖羅,雖然未到肥美到令人震撼,卻是讓人感到荷包與口感不成正比的歡愉、是非常。

完美尾聲的甜品,我們分別點了練乳草莓生芝士蛋糕和天日鹽味雪糕,芝士蛋糕沒有很甜不會形成飽腹後生膩的感覺,是那種很滑溜的草莓🍓乳香甜,另外一款的雪糕,大家應該也嚐過吧🤭平時我也很喜歡買回家吃的海鹽雪糕,柔滑滋味的結尾🎶
2023-05-31
  • 鱻匠壽司盛合(特上)
2023-06-08 23 瀏覽
今次去咗筲箕灣東大街食壽司,壽司店創辦人經歷多年學習同實踐,以最新鮮嘅食材為顧客帶來最地道嘅日本壽司風味。我地叫咗好多款壽司,包括有花之戀、中拖羅、帆立貝、榮螺、赤貝、馬刀貝、赤海老、厚燒玉子、炙燒左口魚、池魚、龍蝦沙律腐皮鱻船、松葉蟹肉蟹膏軍艦、吞拿蓉軍艦同海膽軍艦。壽司店對壽司製作非常嚴謹,壽司質素有一定保證。另外仲叫左刺身拼盤、三文魚腩刺身、赤海老刺身、油甘魚刺身、螺肉同中華沙律,魚生新鮮肥美,入口鮮甜,十分滿足。
今次去咗筲箕灣東大街食壽司壽司店創辦人經歷多年學習同實踐,以最新鮮嘅食材為顧客帶來最地道嘅日本壽司風味。

筲箕灣小巷中的日式小店「鱻匠」。鱻匠的創辦人們通過多年的學習和實踐,從壽司徒弟逐漸成長為壽司達人。餐廳主打多款刺身、壽司、丼飯定食、手卷、卷物、炸物、熟食、甜品等等,非常多元化,而且價錢非常親民。鱻匠海鮮丼定食(配前菜和飲品)鱻匠堅持使用當日新鮮的食材,並在現場即時製作,確保食材的新鮮度和品質。海鮮丼好足料,有三文魚、吞拿魚、油甘魚、赤海蝦、玉子、青瓜、大量蟹籽,刺身與飯既比例剛剛好,飯粒飽滿,酸度剛好。人氣壽司盛合鱻匠壽司的製作手法非常嚴謹,包括壽司飯的蒸煮、切魚的方式、醋飯的調製等,每一個步驟都非常重要,這能夠保證壽司的口感和風味。壽司好豐富,有海膽墨魚軍艦、赤貝、白鳥貝、吞拿魚、花之戀、榮螺、玻璃蝦、蒲燒鰻魚、馬刀貝、油甘魚腩、池魚,有成16件,估唔到份量有咁多,又大件,而且刺身全部厚切。熟蝦壽司、玉米軍艦、飛魚籽軍艦中拖羅刺身日式炸雞炸雞炸得金黃香脆,好Juicy 朱古力蛋糕現凡於惠顧店內消費或外賣即可登記成為會員攞總值$500 優惠卷

餐廳主打多款刺身壽司、丼飯定食、手卷、卷物、炸物、熟食、甜品等等,非常多元化,而且價錢非常親民。

鱻匠海鮮丼定食(配前菜和飲品)

人氣壽司盛合

熟蝦壽司、玉米軍艦、飛魚籽軍艦

日式炸雞
炸雞炸得金黃香脆,好Juicy

朱古力蛋糕

2023-06-06 18 瀏覽
很小來筲箕灣,這次試了一間裝修和環境挺適合和朋友小聚聊天的小店。鱻匠的老闆很注重創意,他們會使用不同的食材和組合來創造出新口味,喜歡鰻魚的朋友,可以試一下它們不同做法的鰻魚口味,例如鰻魚天婦羅和燒鰻魚。蟹肉忌廉餅也是不錯~擺盤對一間日式店來說也是很重要,看得出師父也有花點心機,讓顧客不僅可以品嚐美味的食物,還可以享受到視覺上的享受。小店鄰近地鐵站,出口一上不到兩分鐘就找到,非常方便。店現在會員大募集,現凡於惠顧店內消費或外賣即可登記成為會員攞總值$500 優惠卷~

小店鄰近地鐵站,出口一上不到兩分鐘就找到,非常方便。

2023-06-05 46 瀏覽
大熱天時唔想食熱野,食壽司都係一個好選擇,係東大街附近就發現到一間性價比好高既壽司店,位置雖然唔起眼,但係質素絕對比好多大型連鎖店好🍣厚切鰻魚天婦羅厚切鰻魚天婦羅好脆好香,鰻魚肉質鮮嫩,外層炸得金黃酥脆,十分美味。🍣白鳥貝壽司白鳥貝壽司新鮮爽口,貝肉鮮甜多汁,搭配埋壽司飯,絕對是一道極具口感的料理。🍣馬刀貝壽司馬刀貝壽司鮮嫩滑順,帶有微妙的甜味,搭配壽司飯一齊入口,令人回味無窮。🍣鱻船三味腐皮鱻船鱻船三味腐皮鱻船包裹著三種不同的內餡,口感豐富,腐皮的甜味與內餡的鮮味相得益彰,下令人驚喜連連。🍣炙燒左口魚壽司 炙燒左口魚壽司融合了微焦的香氣同鮮嫩的左口魚肉,口感豐富,層次分明。🍣太卷 內餡豐富,滋味濃郁,每一啖都食到唔同食材既口感同味道。🍣三文魚籽手卷魚籽爆裂的口感和鮮味在嘴中綻放,滿足左口感同味道既享受🍣重量海膽手卷重量海膽手卷滿滿的海膽放在壽司飯上,入口即化,帶來濃郁既鮮甜同海洋風味。🍣炸軟殼蟹炸軟殼蟹外層酥脆,內裡肉質鮮嫩,搭配薄薄的脆漿,口感十分誘人。每一啖都可以品嚐到蟹肉的鮮美同蟹殼的香脆,絕對是蟹愛好者的美味選擇。🍣蜆肉味噌湯蜆肉味噌湯湯底鮮甜,蜆肉鮮嫩,口感豐富。味噌的香氣

🍣厚切鰻魚天婦羅

🍣白鳥貝壽司

🍣馬刀貝壽司

🍣鱻船三味腐皮鱻船

🍣炙燒左口魚壽司

🍣太卷
內餡豐富,滋味濃郁,每一啖都食到唔同食材既口感同味道。

🍣三文魚籽手卷
魚籽爆裂的口感和鮮味在嘴中綻放,滿足左口感同味道既享受

🍣重量海膽手卷

🍣炸軟殼蟹

🍣蜆肉味噌湯
蜆肉味噌湯湯底鮮甜,蜆肉鮮嫩,口感豐富。味噌的香氣與蜆肉的鮮味融合在一起,令人感受到溫暖的湯品帶來的滿足感。

🍣赤海老刺身
赤海老肉質鮮甜彈牙,入口即化,帶有海洋的鮮味。

🍣八爪魚刺身
肉質柔嫩,口感有嚼勁,搭配醬油或芥末,增添左刺身的風味。

🍣中拖羅刺身
肉質鮮嫩,帶有淡淡的甜味,口感滑嫩,經典的刺身選擇之一。

🍣刺身拼盤
刺身拼盤結合了三種不同的刺身,包括新鮮的三文魚、帆立貝和赤海蝦。每一種刺身都保持了其原有的鮮味和口感,給人帶來豐富的味覺體驗。

🧀芝士蛋糕-朱古力
芝士蛋糕-朱古力是一款口感細膩的芝士蛋糕,加入了朱古力的香濃滋味,層次豐富,滋味迷人。

🍚二期作白米雪糕
二期作白米雪糕是一種使用白米製成的雪糕,口感綿密順滑,帶有微妙的米香味。這種獨特的雪糕給人一種濃厚的米飯口感。
2023-06-03 34 瀏覽
📍筲箕灣筲箕灣東大街54-60號東強大廈地下7號舖今次朋友生日 我哋兩個都好鍾意食日本嘢,於是就去咗筲箕灣呢間新開嘅日式料理餐廳試吓😍 因為聽講佢哋嘅所有嘢嘅性價比都非常之高! 平時如果我哋預食生日飯,如果係西餐around兩個人$800嘅budget 喺呢度係可以食到飽之餘 最後我哋仲要打包拎走🤣😆😆!!唔講咁多,即刻俾啲相大家睇吓先 我哋總共嗌咗兩大盤壽司一個海鮮丼 一條鰻魚大卷 一個三文魚湯 同埋一個手卷 兩個人嚟講 真係相當豐富😝 因為係生日飯嘅關係完全冇慳住個荷包🤣想食咩就嗌~😋全部嘢份量都好足 海鮮刺身都好新鮮 尤其是個海鮮,當我哋冇諗過係咁大份 因為佢只係二百幾蚊仲包含好多樣新鮮嘅刺身 喺出面呢個價錢只係可能手掌咁細個碗大 我哋以為一定唔夠食,所以就瘋狂嗌咗好多其他想食嘅野 🤣🤣 最後飽到捧住個肚咁好滿足咁走🥰😛 同埋佢哋新開張,我打去問過暫時都唔收切餅費 非常歡迎我哋生日帶小蛋糕🎂去慶祝👍🏻👍🏻
📍筲箕灣筲箕灣東大街54-60號東強大廈地下7號舖

全部嘢份量都好足 海鮮刺身都好新鮮
2023-05-31
筲箕灣嘅小巷中開咗呢間新嘅日式料理店🏮好容易走漏眼🤣 見佢個Menu都好親民除咗午餐之外都仲有唔同嘅壽司刺身選擇🤪 原來用咗當日新鮮嘅食材☀️即時製作食得出新鮮度同品質🌊另外雖然看似平民但係師傅由壽司飯到切魚到醋飯既調味都好一絲不苟👨🏼‍🍳口感同風味食得出師傅既認真❤️ PS而家消費仲可以登記做會員攞總值$500優惠券💵⭐️ 鱻匠大佬丼定食 🐟估唔到食到咁新鮮嘅海鮮丼🥰 三文魚吞拿魚帆立貝赤海蝦北寄貝滿滿嘅份量意外地新鮮🐚無雪味而且入口鮮甜😛絕對不輸高級既日本料理⭐️ 牛肉稻庭烏冬定食 🍱熟食同樣有水準👍🏻烏冬彈牙有口感之餘配上火炙壽司🔥火炙帶出海鮮嘅油香比起刺身又有另一種感覺⚡️⭐️ 中拖羅刺身 🐠⭐️ 吞拿魚手卷 🍣⭐️ 熟蝦手卷 🦐中拖羅既油脂適中入口夠新鮮🤤 手卷看似平凡但係師傅嘅手勢令到飯粒口感岩岩好🍙又唔會太硬又唔會太鬆散⭐️ 炸蝦卷 🍤⭐️ 炸軟殼蟹 🦀⭐️ 炸北海道南瓜薯餅 🍘順便試埋佢嘅炸物😚值得一讚嘅係香口但係粉漿薄薄一層食落唔油膩🤩 ⭐️ 二期作白米雪糕 🍦⭐️ 天日鹽味雪糕 💙兩款來自日本嘅雪糕都好有特色😜 白米同鹽味分別唔算太搶🍚入口主要以Creamy口味為主🍼⭐️ 煉乳草莓生芝士蛋糕

⭐️ 鱻匠大佬丼定食 🐟

⭐️ 天日鹽味雪糕 💙
芝士蛋糕

⭐️ 煉乳草莓生芝士蛋糕 🍓
⭐️ 宇治抹茶芝士蛋糕 🍵
兩款芝士蛋糕口味都好Light🍰 特別一讚草莓味既甜好自然仲食到士多啤梨果肉💕
牛肉稻庭烏冬定食
炸蝦卷
雪糕
芝士蛋糕
🍣 筲箕灣街坊版日本料理小店超抵午市套餐 及 下午茶餐 ‼️🤩🥳 學生及月光族嘅福音 😄論質素,以呢個價位係真心ok!親民價得嚟,份量亦大方餐廳每檯設有玄米茶包可供享用 🍵------------------------------午市套餐 ➡️ 共有10款新開店都提供成10款俾大家揀套餐主要配搭係:丼飯 / 壽司+烏冬 / 壽司定食配 中華沙律及味噌湯叫咗:🍣 特上鱻匠壽司定食 (人氣)追加 三文魚手卷 及 罐裝汽水仲可以再追加刺身或甜品添!幾鍾意呢個自由配搭 ❤️😀壽司定食有9件:中拖羅、三文魚腩、油甘魚腩、赤海老、帆立貝、甜蝦、鰻魚、北寄貝、榮螺刺身厚切亦都新鮮,味道鮮甜!基本上都不錯。連手卷俾嘅三文魚都係厚切架喂!😮🔥------------------------------下午茶餐 ➡️ 有5款配搭係:精選壽司/刺身+烏冬+炸物同午餐一樣,可以追加手卷 / 刺身或 汽水 / 甜品 😄🍣 我揀咗下午茶餐B三文魚刺身3片+吞拿魚壽司+白鳥貝壽司+帆立貝壽司配 木魚湯稻庭烏冬 (但我加咗錢轉 蜆稻庭烏冬) 配 炸魷魚圈點解話要介紹,70蚊嘅價錢... 見到店員捧住成個定食一盤咁拎嚟,個感
🍣 筲箕灣街坊版日本料理小店
超抵午市套餐 及 下午茶餐 ‼️🤩
🥳 學生及月光族嘅福音 😄

論質素,以呢個價位係真心ok!
親民價得嚟,份量亦大方

餐廳每檯設有玄米茶包可供享用 🍵

午市套餐 ➡️ 共有10款
新開店都提供成10款俾大家揀
套餐主要配搭係:丼飯 / 壽司+烏冬 / 壽司定食
配 中華沙律及味噌湯

叫咗:
🍣 特上鱻匠壽司定食 (人氣)
追加 三文魚手卷 及 罐裝汽水
仲可以再追加刺身甜品添!
幾鍾意呢個自由配搭 ❤️😀

特上鱻匠壽司定食 (人氣)

壽司定食有9件:

刺身厚切亦都新鮮,味道鮮甜!
基本上都不錯。
連手卷俾嘅三文魚都係厚切架喂!😮🔥

三文魚手卷

下午茶餐 ➡️ 有5款
配搭係:精選壽司/刺身+烏冬+炸物
同午餐一樣,可以追加手卷 / 刺身或 汽水 / 甜品 😄

下午茶餐B

🍣 我揀咗下午茶餐B
三文魚刺身3片
+吞拿魚壽司+白鳥貝壽司+帆立貝壽司
配 木魚湯稻庭烏冬 (但我加咗錢轉 蜆稻庭烏冬)
配 炸魷魚圈

點解話要介紹,70蚊嘅價錢... 見到店員捧住成個定食一盤咁拎嚟,個感覺好開心,因為好豐富啊!🤩
特別推介🔥蜆稻庭烏冬 🍜
蜆稻庭烏冬

蜆份量都唔少!洗得好乾淨!蜆肉都厚身夠甜架!👍
烏冬煮得彈牙,唔係淋bat bat!份量比我想像中大碗 😀 湯都清甜幾好飲呢 😋

炸魷魚圈

壽司叫標準吧,係吞拿魚肉質有待改善,有少許筋位 🙂
炸物感覺有點乾身過咗頭,但烏冬真心唔差!😃
同埋刺身冇因為下午茶關係而薄切咗!💯
所以不過不失啦!算係咁呢 👌🙂

🍡 火山小丸子
火山小丸子

其實即係章魚小丸子 🐙
大大粒!
食落口唔覺得好厚粉漿,章魚粒幾彈牙,幾好 👍

🔥 店長推介‼️
🍱 鱻匠大佬丼定食
配 (前菜) 螺肉
一樣可加錢配罐裝汽水或其他 😀

呢個相信係鱻匠Signature 丼飯 🤩 點都要試下!
擺盤真係冇得輸,好有心機,成個碗擺滿哂!🥰
連醃薑片都整到朵花咁,廚師好有心!😄

鱻匠大佬丼定食

刺身有:三文魚、油甘魚、吞拿魚、赤海蝦、帆立貝、北寄貝
同埋玉子及青瓜 🥒
每塊刺身都係厚切鮮甜!
比起其他丼飯專門店,個人覺得呢度性價比高!

赤海蝦都俾4大隻!🦐😮 啖啖肉又彈牙 😍
又配埋前菜,加多5蚊有罐汽水,真係算係咁啊 😃

🍓 練乳草莓芝士蛋糕
練乳草莓芝士蛋糕

賣相比較簡單不花巧,但質感都做得唔錯,幾綿滑,似自家製,芝士味唔算話濃,但肯定嘅係,一個人叫2件食,都唔會覺得漏!😂 幾滋味 👍
2023-05-19
下午茶
特上鱻匠壽司定食 (人氣)
三文魚手卷
下午茶餐B
蜆稻庭烏冬
火山小丸子
練乳草莓芝士蛋糕
2023-05-31 28 瀏覽
食物平價到中價都有,丼飯幾抵食,仲有剌身炸物手卷同甜品選擇好多,小店服務好,上菜快性格比好高 🍱東大街一帶唔多日本菜,呢間定價唔會太貴好親民☺️☺️鱻匠堅持使用當日新鮮的食材,並在現場即時製作,確保食材的新鮮度和品質☺️☺️壽司製作手法非常嚴謹,包括壽司飯蒸煮、切魚的方式、醋飯的調製等,每一個步驟都非常重要,這能夠保證壽司的口感和風味😋鱻船三味腐皮鱻船龍蝦沙津腐皮鱻船、粟米蟹柳沙律腐皮鱻船、北寄貝沙律腐皮鱻船難得店鋪有腐皮壽司真係要點嚟食鰻魚丼定食▶️份量夠大碗 鰻魚又大塊 抵食
性格比好高 🍱
東大街一帶唔多日本菜,呢間定價唔會太貴
好親民☺️☺️
鱻船三味腐皮鱻船
龍蝦沙津腐皮鱻船、粟米蟹柳沙律腐皮鱻船、北寄貝沙律腐皮鱻船
難得店鋪有腐皮壽司真係要點嚟食
鰻魚丼定食▶️份量夠大碗
鰻魚又大塊 抵食
前排經過東大街 見到呢一間新開嘅日本嘢食 所以就約咗朋友去試吓試吓👀 其實東大街一帶唔多日本嘢 呢間定價唔會太貴 又幾多食物選擇👏🏻 我主要揀咗壽司同埋丼飯 但其實仲有刺身、炸物、料理、甜品等等😆鱻船三味腐皮鱻船(3件)$33招牌三味腐皮鱻船即係龍蝦沙津腐皮鱻船、粟米蟹柳沙律腐皮鱻船、北寄貝沙律腐皮鱻船~ 幾有創意 將沙律mix 腐皮船 好味又唔怕好似紫菜咁快冧🤓 呢3隻腐皮鱻船都好大隻 份量十足 上面鋪滿各款沙律餡😗 我最鍾意食北寄貝沙律 北寄貝切粒 帶有咬口~另外仲加咗蟹籽豐富口感😌 配埋甜甜又有芝麻粒嘅腐皮船 滿足!增量三色吞拿魚丼定食 $128定食除咗有丼飯 亦配小食同飲品 我揀咗螺肉同汽水~ 增量三色吞拿魚有吞拿魚蓉、赤身同埋中拖羅 剌身份量一啲都冇吝嗇😝 吞拿魚蓉香滑 加少少豉油wasabi 更顯鮮味;赤身軟嫩 好濃嘅吞拿魚味;中拖羅厚切 相對脂肪較多 魚油感更出🐟增量北海道丼定食 $218先睇北海道丼嘅材料 好多好豐富🥰 有三文魚籽、蟹籽、蟹膏同埋好多好多蟹肉~三文魚籽一咬就「啵」充滿海水味;蟹籽脆卜卜;蟹膏濃郁;蟹肉份量多 食到中間仲有 將蟹膏蟹肉一齊撈飯就好似甲羅燒咁

鱻船三味腐皮鱻船(3件)$33

增量三色吞拿魚丼定食 $128

增量北海道丼定食 $218

三文魚籽一咬就「啵」充滿海水味;蟹籽脆卜卜;蟹膏濃郁;蟹肉份量多 食到中間仲有 將蟹膏蟹肉一齊撈飯就好似甲羅燒咁 滿足🦀

炙燒脆蒜燒三文魚腩壽司(2件)$17
係肥美嘅燒三文魚腩上加脆蒜 特別惹味~

炙燒左口魚壽司(1件)$19
幾乎次次食壽司必叫 炙燒左口魚入口即化 滿滿嘅魚油🤤

中拖羅(1件) $19
赤貝壽司(2件)$22
玉子壽司(2件) $12

✨店員態度友善 餐廳仲有得做會員儲分
✨店員指佢哋用當日新鮮食材 即叫即製作 確保新鮮同品質
2023-05-27 54 瀏覽
鱻匠《筲箕灣筲箕灣東大街54-60號東強大廈地下7號舖》有時唔知食咩好,openrice又太多選擇,揀新餐廳就啱,起碼唔使選擇咁困難,筲箕灣新既日本小店,地點非常之方便地鐵站B2出口,一出之後向後行30步左右就到,喺士多仔隔離。餐廳裝修非常乾淨,一入到去長條型嘅設計,水泥設計,日式木枱,職員(maybe老闆)非常有禮貌,燦爛嘅笑容,俾我哋自己揀位坐,QR code落單,有好多好細心嘅位,見佢個木杯同厠紙盒都印咗自己logo,可見用心。壽司,平價到中價都有,丼飯都幾抵食,仲有剌身炸物手卷同甜品。我地散叫咗嘅壽司擺盤精美,吞拿魚拖羅三文魚軍艦,襯返顏色咁擺,精心的擺盤和裝飾,未食都已經可以有視覺上的享受。食物質素不錯,拖羅未至於入口即溶,但價錢吸引,好抵食。另外同職員( maybe老闆)傾開,小店堅持使用每日新鮮的食材,每日都會有來貨,確保食材的新鮮度和品質。另外每期都會有唔同新鮮時令魚嘅配搭,創意新菜式,包保唔會嫌。除咗壽司刺身,另外叫炸蝦同炸墨魚咀,外脆內熱,新鮮炸起,香脆無比。仲有埋甜品,滿足嘅一餐。平日一至五仲有lunch set 或者下午茶,$50、$60已經有交易,不錯嘅選擇。
鱻匠
《筲箕灣筲箕灣東大街54-60號東強大廈地下7號舖》

另外同職員( maybe老闆)傾開,小店堅持

平日一至五仲有lunch set 或者下午茶,$50、$60已經有交易,不錯嘅選擇。筲箕灣新選擇,用心製作之壽司小店子。而家接收緊會員,店內消費或外賣即可登記成為會員攞$500 優惠卷。

2023-05-24 54 瀏覽
慶祝朋友生日不想光顧連所食店又想找個靜靜的地方傾計在網上找到了這家位於筲箕灣的sin_shokunin 鱻匠❤️Asahi 啤酒夏天可以喝一杯冰凍啤酒就最爽買一送一怎可以不來一杯❤️特上鱻匠壽司定食9款壽司配麵豉湯同中華沙律前菜定食有好多款式都係幾十元起好抵食其中我最鐘意三文魚腩同甜蝦肥美又鮮甜❤️鱻匠卷甜甜得腐皮包著鰻魚等餡料配上沙律醬汁很醒胃❤️厚切蒲燒饅魚3件鰻魚超厚肉燒汁香甜惹味❤️蜆肉麵豉湯/三文魚麵豉湯兩者湯頭都很鮮甜蜆肉及三文魚份量都好多❤️刺身盛最愛赤海老刺身同帶子刺身鮮甜厚肉三文魚腩同吞拿魚都很厚切魚油足口感十足❤️炸墨魚咀香口佐酒小食❤️煉乳草莓生芝士蛋糕最後每人送一個甜品很滿足店員很熱情介紹食物日式小店來說價位不高定食及刺身很划算如果住附近應該會常來幫襯吧鱻匠地址: 筲箕灣筲箕灣東大街54-60號東強大廈地下7號鋪
慶祝朋友生日

2023-05-16
  • 刺身盛
  • 鱻匠卷
2023-05-20 165 瀏覽
朋友話我知筲箕灣東大街新開左間壽司店,叫🐟🐟🐟鱻匠, 咁近我Friday night 就同女女去撐枱腳🥢🍣餐廳喺地鐵出口容易搵,小店格局但坐得幾舒服,價錢經濟實惠,夜晚有不少家庭客幫襯。🍺麒麟一番榨啤酒 $32Friday night 飲酒chill下😎🥤波子汽水$20女女最愛,每次日本餐廳必點😍🥢火山小丸子$42🐔日式炸雞$32🐽吉列豬扒稻庭烏冬$48🌽玉米軍艦(2件)$12🥚炙燒芝士玉子壽司(2件)$14以上係叫比女女食,都幾多野岩小朋友。女女話最愛章魚丸,熱辣辣,夠多紫菜絲及木魚絲😍我主要食刺身壽司:🦐赤海老刺身(3隻)$48🦀蟹肉蟹膏手卷 $26🦀松葉蟹肉蟹膏軍艦(2件)$22🐙海膽墨魚軍艦(2件)$17🦪吉列蠔壽司(1件)$17🐟原條海鰻穴子壽司(1件)$28🐟炙燒三文魚腩壽司(1件)$19🐟炙燒中拖羅壽司(1件)$20🐟炙燒左口魚壽司(1件) $19🐟炙燒脆蒜油甘魚壽司(2件)$21🐟池魚壽司(1件)$17我本身好鍾意食🔥火炙過嘅壽司,覺得特別香,最難忘係炙燒三文魚腩,油脂豐富,好肥美👍💯🍨甜品:二期作白米雪糕$28.00天日鹽味雪糕$28.00😍同女女1人1杯雪糕作結,好

🍺麒麟一番榨啤酒 $32

Friday night 飲酒chill下😎

🥤波子汽水$20

女女最愛,每次日本餐廳必點😍

🥢火山小丸子$42

天日鹽味雪糕$28.00

😍同女女1人1杯雪糕作結,好滋味,女女話想再來食野😁👌

2023-05-19
2023-05-13 134 瀏覽
menu同元氣一樣,睇得出係抄,但比元氣更難食。門口擺曬set menu,但入到去先話set得weekdays先有,weekend只可以散叫或者壽司盛,最後叫左壽司盛。有少少不解其實如果唔係開係office area,weekday lunch set既意義係咩?d壽司既魚生好唔新鮮,會出水,件吞拿魚d筋大條到sip牙。lunch埋單400幾,呢個質素我真係寧可食元氣,同埋係東大街呢個位置呢個環境太過overpriced。反而之前同舖位既飯人食堂仲好d。