2023-06-20 86 瀏覽
呢座大廈其實有好多食肆今日突然間想食韓國料理發覺佢哋嘅lunch set真係好抵食我今日叫咗個魚蛋麵套餐有埋牛肉Kimbap朋友叫咗個人蔘雞飯每款都係$68呢個價錢有呢個份量韓國料理嚟講真係好抵食跟住我哋再嗌多咗個壽司蛋可以過得去啦下次一定會返嚟再幫襯
呢座大廈其實有好多食肆
韓國料理嚟講真係好抵食
跟住我哋再嗌多咗個壽司
可以過得去啦
下次一定會返嚟再幫襯
🍽️鳳雛燉雞 (旺角)📍旺角彌敦道726號10樓1. 韓式涼拌一上咗嘅時候已經有嘅韓式涼拌,內容有韓式泡菜,涼拌青瓜同涼拌芽菜。個人都係特別喜愛韓式泡菜,味道酸酸,口感爽脆,令人開胃。2. 韓式醬油蟹 (配飯)五大名菜之一既醬油蟹真係必食!佢唔單止肥大肉厚,而且十分鮮甜!蟹膏既份量都好多,加埋佢地自家調配既醬油,配飯真係一流。3. 韓國人蔘雞湯(+飯焦)人蔘雞湯真係我既最愛,雞肉煮到好軟嫩,雞湯內既人蔘味都好出,裏面仲有糯米飯,吸收曬湯裏面既精華。我地仲另外叫左飯焦,飯焦上面有紫菜同泡菜,食落去更有口感。4. 飲料 (藍檬梳打,百香果梳打)佢地既飲品賣相都好靚,打卡一流,特別係藍檬梳打,上面係透明下面就藍色,飲落去有淡淡既檸檬味,甜甜地。百香果梳打都好清新,好多百香果,最適合夏天飲用。
🍽️鳳雛燉雞 (旺角)
📍旺角彌敦道726號10樓

1. 韓式涼拌
韓式涼拌

2. 韓式醬油蟹 (配飯)
韓式醬油蟹

3. 韓國人蔘雞湯(+飯焦)
飯焦
韓國人蔘雞湯

4. 飲料 (藍檬梳打,百香果梳打)
藍檬梳打
百香果梳打
飯焦
藍檬梳打
百香果梳打
2023-06-15 96 瀏覽
呢間係道地韓國人經營既餐廳🇰🇷入到餐廳 成個格局同裝修都好似去左韓國咁係韓國平民食堂既模樣😎而且侍應都係韓國人 所以主要同佢地用英文溝通我地叫左最出名既鳳雛燉雞(無骨)😻呢個必食推介好大碟 兩個人食都夠飽😙入面有冬粉 好似紅薯粉不過係扁身 食落口好彈韌有口感 而且吸哂d雞汁味 好正🤤全盆d雞都超多好滿 仲要係無骨 啖啖肉仲加左薯仔 因為浸係汁入面好入味又淋你可以因應每個人既口味選擇辣度我地揀左小辣 不過會愈食愈辣 辣味係有後勁😂所以我地叫左甜米露 同 芒果梳打 解辣甜米露同係韓國汗蒸幕會飲到既米露一模一樣即刻回味返之前係韓國旅行時候既感覺😝總括依然 呢間雖然唔係話好高級既餐廳但道地風味 韓國食物質素 都好好👍🏻可以再一試💛
呢間係道地韓國人經營既餐廳🇰🇷

但道地風味 韓國食物質素 都好好👍🏻
可以再一試💛

2023-06-13
2023-06-13 108 瀏覽
鳳雛燉雞 $248呢間餐廳近住旺中,上到去餐廳環境寬敞舒適,係一個聚會嘅好地方🥰今次小編叫咗無辣鹹鹹甜甜咁,非常惹味雞肉係用咗雞髀肉同埋雞扒份量好足,嫩滑入味配菜有軟腍入味嘅紅蘿蔔🥕薯仔🥔冬粉冬粉係一人份量,食落煙煙韌韌整體分量足夠二人食用🥰今次小編叫咗魚糕除咗有韓式嘅魚糕之外仲有唔同種類嘅丸仔同埋魚蛋好似包心芝士丸,白魚蛋,炸魚蛋等等令到整體嘅食材更加豐富鳳雛燉雞 (旺角)旺角彌敦道726號10樓
鳳雛燉雞 $248

今次小編叫咗無辣
鹹鹹甜甜咁,非常惹味
雞肉係用咗雞髀肉同埋雞扒
份量好足,嫩滑入味

配菜有軟腍入味嘅紅蘿蔔🥕薯仔🥔冬粉
冬粉係一人份量,食落煙煙韌韌
整體分量足夠二人食用🥰

今次小編叫咗魚糕
除咗有韓式嘅魚糕之外
仲有唔同種類嘅丸仔同埋魚蛋
好似包心芝士丸,白魚蛋,炸魚蛋等等
令到整體嘅食材更加豐富

2023-05-21
5 分鐘 (堂食)
2023-06-10 102 瀏覽
好味 #午餐 分享 ~ 韓國餐廳 過江龍鳳雛燉雞韓國餐廳,由韓國人主理,餐廳空間寬敞,坐得舒適,配合音樂很寫意之前巳有食這家的鳳雛燉雞,一大盤,好正好味 今次食午餐好豐富又優惠~半半炸雞(原味及辣味) $145有齊兩種味道,中間又有好多薯條分隔開,份量不少,辣味甜甜辣辣的,就算唔食辣都應該食到😋雞面充滿大量醬汁但依然香脆,配上酸酸的沙律及青瓜特別開胃😋Lunch Set ~年糕餃子拉麵及紫菜包飯 $68這個午餐性價比甚高,一大窩拉麵,材料好足,紫菜包飯是牛肉味👍~牛肉炒粉絲 $78牛肉炒粉絲配很豐富蔬菜料,粉絲甜甜的,正宗地道風味~可樂加 $8原來一至五,午餐仲無加一好抵食😁299/2人鳳雛燉雞Bongchu Jjimdak 旺角彌敦道726號10樓
好味 #午餐 分享 ~ 韓國餐廳
之前巳有食這家的鳳雛燉雞,一大盤,好正好味
今次食午餐好豐富又優惠
~半半炸雞(原味及辣味) $145
有齊兩種味道,中間又有好多薯條分隔開,份量不少,
辣味甜甜辣辣的,就算唔食辣都應該食到😋
雞面充滿大量醬汁但依然香脆,配上酸酸的沙律及青瓜特別開胃😋

Lunch Set
~年糕餃子拉麵及紫菜包飯 $68

~牛肉炒粉絲 $78
牛肉炒粉絲配很豐富蔬菜料,粉絲甜甜的,正宗地道風味

~可樂加 $8

原來一至五,午餐仲無加一
好抵食😁

299/2人
Bongchu Jjimdak

2023-06-10 63 瀏覽
真係久唔久要黎呢度食下因為地點呢度好方便,近旺中,而且坐得舒服燉雞有分辣度或加芝士今次我地揀鳳雛無骨燉雞$248辣度叫小辣而且可以另加配料燉雞口感鮮嫩,醬汁入味,在微辣的同時還有一絲甜甜的味道雞件同蔬菜燉得夠軟,微辣的雞肉搭配綿密的薯仔,仲有超入味的冬粉,整個超滿足!燉雞主要係個醬汁,係靈魂,青瓜點呢個汁,又脆又惹味海鮮泡菜煎餅$98 脆邊 入便濕潤,蔥夠香,夾泡菜食!!!!正係略嫌個八爪鱼粒太碎,唔夠咬口
真係久唔久要黎呢度食下
因為地點呢度好方便,近旺中,而且坐得舒服

燉雞有分辣度或加芝士
今次我地揀鳳雛無骨燉雞$248

辣度叫小辣
而且可以另加配料

燉雞口感鮮嫩,醬汁入味,在微辣的同時還有一絲甜甜的味道
燉雞主要係個醬汁,係靈魂,青瓜點呢個汁,又脆又惹味

海鮮泡菜煎餅$98

脆邊 入便濕潤,蔥夠香,夾泡菜食!!!!正
係略嫌個八爪鱼粒太碎,唔夠咬口

2023-06-08 76 瀏覽
同朋友weekend行開旺角,朋友提議下試吓呢間開咗好多年嘅韓國餐廳,係一個寬敞同舒適嘅地方。我就嚟到呢度試咗佢哋嘅韓式燉雞同埋原味炸雞。.鳳雛燉雞係一款無骨嘅燉雞,估唔到一上枱就好大碟,有韓國粉絲打底,味道非常濃郁。佢嘅湯汁好滑口,雞肉亦十分嫩滑,非常開胃,而且份量十足。如果你係唔太鍾意有骨頭嘅燉雞,呢款韓式燉雞係一個好好嘅選擇。.而原味炸雞就十分香脆,肉質鮮嫩,外皮炸得好酥脆。佢嘅味道充滿著韓式風味,食落好開胃。配上薯條,更加美味可口。.韓國餐廳嘅食物質素都好唔錯,服務態度亦十分友善。如果你係韓國菜嘅愛好者,就嚟呢間餐廳試下佢哋嘅招牌鳳雛燉雞啦!

2023-06-08 60 瀏覽
鳳雛燉雞📍10/F, 726 Nathan Rd, Mong Kok🥰 4.9/5今日同男朋友去mk行街,順便去左好耐無食過的鳳雛燉雞,好掛住d冬粉呀哈哈❤️‍🔥❤️‍🔥💜 主菜🔸鳳雛燉雞(無骨)我地叫左呢度的招牌燉雞,由於我同男朋友都鍾意食辣:所以叫左大辣,其實食落唔算好辣。佢地燉雞既雞肉滑嫩,醬汁調味得啱啱好,而且份量超多,我地兩個人都食得好飽。我最鍾意裡面既冬粉,sok曬d醬汁好滋味。薯仔亦都燜到好淋同好粉,我差唔多一個人食哂所有薯仔,男朋友食得幾舊哈哈😆😆 🔸檸檬梳打檸檬清新,梳打解膩。🔹葡萄粒果汁呢個韓國製果汁,仲有粒粒葡萄,好好飲🥰#hkig #hkfoodie #hkkorean #koreanfood#mkfood #mkkoreanfood #鳳雛燉雞 #zoeinmk
🥰 4.9/5

💜 主菜
🔸鳳雛燉雞(無骨)

🔸檸檬梳打
檸檬清新,梳打解膩。
🔹葡萄粒果汁
呢個韓國製果汁,仲有粒粒葡萄,好好飲🥰

#mkfood #mkkoreanfood #鳳雛燉雞
#zoeinmk
2023-05-31
10 分鐘 (堂食)
  • 鳳雛燉雞
  • 鳳雛燉雞(無骨)
2023-06-05 161 瀏覽
今日係旺角,忽然想食韓國野~ 除左尖沙咀韓國街,旺角其實都有唔少韓國野食~ 記得之前朋友帶過我黎彌敦道726號食野,印象中10樓有間過江龍韓國餐廳~就入黎試下~我地只有2個人~ 所以叫既野食唔多~ 鍾意食雞既我地,只係叫左半份韓式甜辣炸雞,同埋一份人蔘雞湯~ 呢份韓式甜辣炸雞,唔係一般嘅炸雞,香脆得黎又帶少少甜辣。咬落去,先係外皮嘅脆,然後係雞肉嘅嫩,最後係嗰股甜辣嘅滋味,而且最意想不到既係佢上埋一齊既薯條份量一D都唔少~ 又炸得幾好食~另外,仲會伴隨炸雞上埋呢份沙律再嚟,我哋就叫左個韓式人蔘雞湯。呢個湯一飲落肚,人蔘嘅滋味好濃郁嘅,而且能夠帶出雞湯嘅醇厚,真係又溫暖又滿足❤。野飲方面,都有少少驚喜~唔係第一次食韓國野既我,第一次叫罐裝既八道甜米水黎飲~驚喜既係入口唔會覺得太甜~甜米露係一種用米和麥芽發酵做成既飲品,原來係韓國既傳統飲品,如果下次再有機會食韓國野~都會想再叫黎飲~
~

半份甜辣炸雞

人蔘雞湯

,而且能夠帶出雞湯嘅醇厚,真係又溫暖又滿足❤。

甜米露

2023-06-04
半份甜辣炸雞
人蔘雞湯
甜米露
  • 辣味炸雞
2023-06-02 78 瀏覽
芝士醬汁無骨炸雞🍗🐥 + 海鮮煎餅 🦑同朋友行行下旺角,佢話想食炸雞,就上左黎呢間樓上韓式餐廳「鳳雛燉雞」試試~芝士醬汁無骨炸雞🐔店員拎上台嘅時候,我地兩個都O左咀,估唔到份量勁多,兩個人食真係好誇張,炸雞會配埋碗雜菜沙律,成件事好窩心🥰炸雞上滿滿嘅芝士拉絲感覺好爽,加埋秘製醬汁酸酸甜甜咁真係好好味,D雞起曬骨,啖啖肉, 肉質嫩滑,外皮炸得香脆,加左汁都唔會淋晒,令人食到停唔到口👍🏻 海鮮煎餅 🦑煎餅超大個,朋友話有D似中式嘅蠔餅咁,不過韓式煎餅就係蛋加上魷魚、蜆肉、蝦仁、蟹柳同雜菜等配料煎至金黃色,外層香脆內層蛋味重,海鮮份量都好多,點埋個魚露更提鮮😋鳳雛燉雞#天天飲食_旺角#天天foodies 評分:8/10 #鳳雛燉雞 #韓國炸雞 #炸雞 #chicken #hkig #偽食家 #相機食先 #手機食先 #一路食一路post #食好西 #hkfoodblogger #foodblogger #全力食 #日日食 #ilovesharefood #foodphotography #foodphotos #hkfoodies #instafood #真食評
芝士醬汁無骨炸雞🍗🐥 + 海鮮煎餅 🦑

芝士醬汁無骨炸雞🐔

海鮮煎餅 🦑

#天天飲食_旺角
#天天foodies

評分:8/10

最近網上各處都在討論香港服務員的服務問題,今天膽戰心驚地走進一家韓國餐廳,希望一切順利。這家餐廳由韓國人開設,幸運的是當晚的店員會講英語,準確發音點菜,一切順利。重點是當我專注拍照的時候,沒留意她端來了下一道菜,她很耐心的在旁等候上菜,感覺超好👍🏻🔺 海鮮煎餅 ($98)薄薄的蛋餅配上魷魚、蜆肉、蝦米等海鮮粒,金黃香脆,沾上醬汁食用,充滿韓國風味。🔺 芝士醬汁無骨炸雞 ($128)炸雞份量超多,大概有8至10件,每件炸雞沾滿了韓式燒烤醬,表面倒上一層香濃的芝士,非常邪惡!🔺 藍檸梳打 ($32)藍色的檸檬梳打非常好看,而且冰涼清爽,非常消暑解渴。總體來說,不論店內環境、店員態度和服務都很不錯,整頓晚餐吃得很舒適愉快!
海鮮煎餅
海鮮煎餅
🔺 海鮮煎餅 ($98)
芝士醬汁無骨炸雞
芝士醬汁無骨炸雞
🔺 芝士醬汁無骨炸雞 ($128)
藍檸梳打
🔺 藍檸梳打 ($32)
藍色的檸檬梳打非常好看,而且冰涼清爽,非常消暑解渴。

2023-05-21
2023-05-19 130 瀏覽
前幾日lunch去咗食韓國嘢發現到佢啲韓國lunch都幾平!如果我喺旺角返工應該都會過嚟食🤣因為仲要唔使+1!今次同朋友叫咗一個lunch setL13-拉麵&紫菜包飯都只係需要$62~另外叫咗一個芝士雞蛋卷($70)同埋鳳雞燉雞(無骨)($198)拉麵&紫菜包飯 份量都幾多,個拉麵唔係淨係韓式杯麵咁簡單,佢仲有加埋其他菜一齊煮感覺好健康!紫菜包飯食得出係即時包既,好味道!芝士雞蛋卷我覺得係必點!佢入面勁多芝士而且唔覺得好Heavy😮加埋佢上面啲醬一齊食好好食!而且份量都幾多!下次嚟到一定要叫而個~鳳雞燉雞本身完全唔知係咩嚟🤣但係發覺入邊係有面有菜同埋全部啲雞都係冇骨嘅😌個醬料甜甜地,係未食過嘅味道!個粉有啲似紅薯粉,好Q彈!幾好食~啲雞都滑身!係一個幾特別嘅菜式!
前幾日lunch去咗食韓國嘢
發現到佢啲韓國lunch都幾平!
如果我喺旺角返工應該都會過嚟食🤣
因為仲要唔使+1!

今次同朋友叫咗一個lunch set
L13-拉麵&紫菜包飯
都只係需要$62~
另外叫咗一個芝士雞蛋卷($70)
同埋鳳雞燉雞(無骨)($198)

2023-05-18 97 瀏覽
鳳雛燉雞 (旺角)-回味正宗韓國燉雞嘅地方 🧡 最鍾意同朋友過嚟呢度食,大大碟燉雞一齊share食,而且又真正韓國人去主理,夠晒正宗🇰🇷🔍 鳳雛芝士燉雞 $278 (+ 冬粉 $28)嚟到必食嘅招牌!大大碟燉雞仲有極度邪惡芝士喺上面,雞嘅份量十足,而且味道濃郁,每舊雞都好入味,啖啖肉又唔會有骨,食落亦都非常方便,而且連埋啲芝士一齊食,仲有明顯拉絲嘅效果🧀 簡直係打卡一流😍 食燉雞點可以少得佢嘅冬粉呢!雖然佢每碟燉雞都會包左一人份量嘅冬粉,不過可以話冬粉就係燉雞嘅精華!所以當然我哋再額外加咗冬粉,可以話份量極多,我地仲差啲食唔晒添🤣 而且入面除咗燉雞、冬粉,仲有少少嘅蘿蔔、薯仔,所以其實3、4個人食都仲得😋🔍 牛肉紫菜包飯 $78食韓國嘢點可以少得紫菜包飯。牛肉紫菜包飯擺盤好靚,紫菜仲食到少少麻油香嘅味道😋🔍 青提梳打 $32酸酸甜甜嘅Soda,醒神得來又開胃,而且就算食咁多嘢,佢仲有解膩嘅感覺👍🏻-鳳雛燉雞 (旺角)旺角彌敦道726號10樓
鳳雛燉雞 (旺角)

🔍 鳳雛芝士燉雞 $278 (+ 冬粉 $28)

🔍 牛肉紫菜包飯 $78

🔍 青提梳打 $32

旺角彌敦道726號10樓
今日心血來潮想食韓國野於是乎就係旺角搵到呢間韓國餐廳一上到去仲見到有韓國人係度食飯聽人講通常當地人會去番的正宗餐廳😍一坐低就有一碟三樣既韓式小食其中韓國泡菜我覺得好好味佢係用左大棵的既白菜整成口感會比較好的而且各樣都好新鮮首先黎既係魚糕湯湯底有好清香既胡椒味而且魚糕份量好多再黎既係煙肉泡菜餅煙肉係大塊juicy既加上泡菜一齊煎餅味道好夾👍🏻之後就到左我最期待既炸雞啦仲要配埋炸薯條食韓國野緊係要食炸雞啦呢個炸雞超脆口而且半份已經好多最後呢碟配菜係連炸雞一齊上既老闆話要同埋炸雞一齊食我想講好好味佢係可以解到炸雞既油膩三樣野已經食到我勁飽又好味性價比高👍🏻滿足到我食韓國野既慾望😂
今日心血來潮想食韓國野

三樣野已經食到我勁飽又好味
性價比高👍🏻
滿足到我食韓國野既慾望😂
2023-05-14 99 瀏覽
最近搵到間好食韓國正宗燉雞位置旺角近花園街 餐廳環境都有幾夠位置 午市都幾full佢地燉雞lunch會俾晚市優惠但仍然分量十足 我地點左芝士燉雞 小辣小辣已經有啲辣度 都幾過癮燉雞肉質末到於非常嫩滑 但係都好juicy有口感 而且無過配料種類好多 有紅蘿蔔、冬粉、青瓜、薯仔加埋濃郁芝士 好豐富有層次我哋再點配左飯焦初時以為係一件件 好以米通咁點知係原碗飯焦加上泡菜 紫菜好香脆同芝士燉雞好夾 好好食鳳雛燉雞 旺角彌敦道726號10樓
最近搵到間好食韓國正宗燉雞
位置旺角近花園街
餐廳環境都有幾夠位置 午市都幾full
佢地燉雞lunch會俾晚市優惠但仍然分量十足
我地點左芝士燉雞 小辣
小辣已經有啲辣度 都幾過癮
燉雞肉質末到於非常嫩滑
但係都好juicy有口感 而且無過
配料種類好多 有紅蘿蔔、冬粉、青瓜、薯仔
加埋濃郁芝士 好豐富有層次

我哋再點配左飯焦