2023-08-05 51 瀏覽
同朋友黎到旺角開咗好多年都仲係咁熱鬧嘅過江龍食店。廚師係韓國過來嘅,而材料聽聞都係由韓國直送。食物質素唔錯~ 餐廳其實都坐滿人,好在一早訂咗枱~🥢芝士燉雞(無骨)招牌菜「鳳雛燉雞」配芝士,揀咗小辣~份量非常多,淨係叫咗一份大size 已經食飽咗兩個人😆 店員介紹燉雞係用特調醬汁處理,再配埋大量紅蘿蔔、薯仔、洋蔥一齊煮到腍晒,入晒味。最最最重點係~ 上面有一層厚厚芝士😍 大大提升質感~ 話呢個夠晒兩份食,主要仲個燉雞下面再加埋韓式冬粉墊底,有啲似平時食果啲闊版嘅水晶粉,入口煙韌。而濃味醬汁都夠晒腍,令到冬粉非常掛汁🥢甜米水每次食韓國菜必點~ 甜甜地再加上米香~ 夠晒解渴

🥢芝士燉雞(無骨)

最最最重點係~ 上面有一層厚厚芝士😍 大大提升質感~

🥢甜米水
每次食韓國菜必點~ 甜甜地再加上米香~ 夠晒解渴

2023-07-31
  • 鳳雛芝士燉雞
2023-08-02 45 瀏覽
今日lunch揀左食鳳雛燉雞有好多lunch set揀 仲有啲單點有折同埋冇加一 所以都幾抵食韓式前菜有三款 都係清爽野為主啱晒食燉雞炸雞可以減下油膩感芝士燉雞嚟得呢度一定要食燉雞 我地揀左芝士版真係好多芝士鋪滿 十分邪惡平時食開小辣但呢個因為有芝士會解左辣 所以我地特登揀左中辣 啱啱好燉雞好滑好入味 仲有薯仔青瓜索晒啲汁超正下面仲有韓式粉條 呢個二至三人share都夠食另外叫多一個海鮮拉麵+紫菜包飯set海鮮有青口魷魚仔 青口好大隻 唔錯
今日lunch揀左食鳳雛燉雞

燉雞好滑好入味 仲有薯仔青瓜索晒啲汁超正
下面仲有韓式粉條 呢個二至三人share都夠食

另外叫多一個海鮮拉麵+紫菜包飯set
海鮮有青口魷魚仔 青口好大隻 唔錯
🍲鳳雛燉雞(無骨)$248無諗到呢個燉雞咁大碟份量真係好多😱,雞肉嫩滑而且去咗骨食落好方便,除咗雞肉之外仲有好多配料,有青瓜、蘿蔔、洋蔥、薯仔、一人份冬粉,個冬粉吸曬燉雞醬汁嘅精華食落煙煙韌韌好入味👍🏻,配料唔會煮到爛曬啱啱好😋。🦀醬油蟹1份 $190醬油蟹食落鮮甜入味,蟹肉入口即融,醬汁唔會過鹹再配埋紫菜飯一齊食絕配,唔經唔覺會好快食晒成碗飯🤭。🥚芝士雞蛋卷 $88蛋卷整得啱啱好唔會煎過龍,再配埋沙律醬同蕃茄醬食落好開胃味道亦好夾,雞蛋卷裏面仲有芝士一拎起拉絲好邪惡🤤🧀。蘋果特製調酒 $68最近天氣越嚟越熱真係要叫返杯凍飲品嚟消暑🥵🌞,好耐都無飲過蘋果酒所以飲完呢杯嘢飲透心涼😌。前菜(贈送)泡菜、醃青瓜、豆芽
🍲鳳雛燉雞(無骨)$248

🦀醬油蟹1份 $190

🥚芝士雞蛋卷 $88

蘋果特製調酒 $68

前菜(贈送)
泡菜、醃青瓜、豆芽

2023-07-29
2023-07-31 35 瀏覽
三五成群約個地方食野旺角相信係首選呢間韓式野位於旺角但是係鬧市中的小寧靜成班人食野食度傾下計真係吾錯*老闆韓國人但是識講廣東話(半咸半淡)韓國野緊係吾少得烤雞同埋卷啦仲有酒類飲品不過野食吾算太出色普普通通吾難食勝在成班人傾計坐幾耐都得
三五成群約個地方食野
旺角相信係首選
呢間韓式野位於旺角
但是係鬧市中的小寧靜
成班人食野食度傾下計真係吾錯
*老闆韓國人但是識講廣東話(半咸半淡)
韓國野緊係吾少得烤雞同埋卷啦
仲有酒類飲品
不過野食吾算太出色
普普通通吾難食
勝在成班人傾計坐幾耐都得
2023-07-29 33 瀏覽
計劃左今年年尾去韓國同時間有好掛住韓國嘅美食今次朋友嚟到旺角 帶我去食啲特色嘅韓國菜!平時韓國菜通常都係烤肉或者炸雞,今次嚟到竟然係食燉雞!😍😍😍其實係香港都好少地方有得食,所以難得黎到就試個燉雞!鳳雛燉雞 絕對係佢哋嘅招牌菜!雞大大盤,食落去超級滑,仲有無骨版本,同埋配料真係勁豐富!包含咗紅蘿蔔、洋蔥、薯仔同埋小年糕。另外都叫咗一個芝士雞蛋餅,非常經典嘅韓國菜,雞蛋煎得好厚身,中間有滿滿嘅芝士,食落去軟軟糯糯,好有滿足感!
計劃左今年年尾去韓國
同時間有好掛住韓國嘅美食
今次朋友嚟到旺角 帶我去食啲特色嘅韓國菜!

2023-07-27 59 瀏覽
平時來鳳雛都吃雞類的食物,今日選擇不同以往的餐點,仲有老闆好有心機播放最流行的K-pop讓我們更愉快的享受呢餐1.芝士雞蛋捲採用鹹口的芝士味道濃郁,搭配香滑的雞蛋,口感蓬鬆,上面還有沙拉醬令到口感甜甜鹹鹹,十分清爽2.鐵板烤豬肉豬肉整得十分入味,口感又軟,入面仲有紅蘿蔔,杏包菇,洋蔥和蔥段,使整道料理的口感更豐富,真的太適合下飯啦,我本身要減肥不吃白飯想不到這麼夠味的料理竟然也不會太鹹架3.青提疏打疏打氣水加上打碎的青提非常香甜之外還能吃到果肉好配韓國菜呀4.藍檸疏打非常搶眼的顏色用了蝶豆花下去調色,蘇打水配上檸矇酸酸爽爽,夏日一定要來一杯呀
芝士蛋捲
3.青提疏打
疏打氣水加上打碎的青提非常香甜之外還能吃到果肉好配韓國菜呀
藍檸疏打
4.藍檸疏打
非常搶眼的顏色用了蝶豆花下去調色,蘇打水配上檸矇酸酸爽爽
,夏日一定要來一杯呀
  • 藍檸梳打
  • 芝士雞蛋卷
  • 鐵板烤豬肉
2023-07-20 87 瀏覽
今年終於都有第一個八號風球,多左日假做下運動落街食下野咁就一日,落左波之後決定都係近近地食,記得無幾耐之前食過呢度既燉雞唔錯,想試埋其他韓國食物打風日餐廳比較靜,有卡位坐,靜靜地食個飯幾好Beef Kimbap ($85)韓式飯卷係又簡單又好味既食物,一口已經可以食左不同材料,唔洗好似日本壽司咁點wasabi都好夠味道Stone Rice ($108)石鍋燒到超熱上檯,我地加埋辣醬落去拌勻,飯焦一刮就起,金黃色脆脆既飯焦好好味,石鍋飯加入左唔少蔬菜,一鍋食物有齊一餐需要既營養人蔘雞湯($151)打完風天氣涼涼地,飲番碗熱辣辣人蔘雞湯就岩曬,有成隻雞係入面,煲到骨都溶溶地,湯有淡淡既人蔘味,入面仲有糯米,補身一流

打風日餐廳比較靜,有卡位坐,靜靜地食個飯幾好

Beef Kimbap ($85)

Stone Rice ($108)

人蔘雞湯($151)
2023-07-17
2023-07-19 52 瀏覽
最近二訪咗呢間係旺角嘅——🌟鳳雛燉雞 🌟想食韓式野就唸都唔唸食返呢間,因為佢哋嘅餐牌有我想食嘅炸雞同野食,仲有好多嘢想試,今次一於試多幾樣😋一點餐就即上醃製咗嘅開胃前菜._.🧀|芝士雞蛋卷|🧀蛋卷一整條過,上碟砌好曬,份量兩人食都算多,蛋卷好香濃軟棉棉,除咗蛋香味重,仲有濃濃嘅芝士係裏面,啲芝士仲要拉絲,芝士控如何不愛它?!😍·🐂|牛肉紫菜包飯|🐂整到好工整啲材料都擺放得好整齊好吸引,裏面材料好豐富,蔬菜蘿蔔條配埋牛肉,Fresh得來又好有口感,兩人食份量都算多·🐥|原味炸雞|🐥上次食咗芝士味嘅炸雞,今次想試試佢原味嘅乾身炸雞,雞件件數都好多,冇骨啖啖肉,每件雞都炸到外層勁香脆,配埋脆炸嘅薯條,脆卜卜,又熱辣辣,好惹味呀💕·🍇|芬達提子汽水|🍇._.
._.
🧀|芝士雞蛋卷|🧀
🐂|牛肉紫菜包飯|🐂
🐥|原味炸雞|🐥
🍇|芬達提子汽水|🍇
._.
午餐
2023-07-17 59 瀏覽
平時講起韓國嘢食🇰🇷大家可能第一時間會諗起韓燒、部隊鍋、炸雞、醬油蟹等等🤗而呢間餐廳比較特別,主打韓式燉雞👍🏻餐廳由韓國人主理,第一印象已經覺得頗為傳統正宗😉睇睇牆身嘅poster原來呢間餐廳喺全球有分店,所以對呢度都幾有信心🤣餐廳擺設有唔少韓國嘅元素,另外仲播放K-Pop🎼⏺️前菜:泡菜、青瓜、豆芽 (免費)⏺️鳳雛燉雞(無骨)· 少少辣· 包含一人份量冬粉 $248見到每一枱都會叫呢個主菜😌上菜時熱辣辣香噴噴,無骨雞肉鮮嫩多汁,應該似係雞髀肉🫢另外配料有薯仔、青瓜、紅蘿蔔、洋蔥等等,全部都炆得好入味🤤特別係我最鍾意嘅薯仔😃冬粉質地好似薯粉,幾Q彈幾有口感😚⏺️炒年糕 $88韓式醬汁酸酸甜甜辣辣非常惹味😋不過越食越辣🥵年糕份量唔少,煙煙韌韌配合醬汁好好食😋入邊仲有魚卷同一隻烚蛋🥚份量都唔少,最後要打包返屋企食🤣😂

⏺️前菜:泡菜、青瓜、豆芽 (免費)

⏺️炒年糕 $88

韓國嘢通常都會諗起炸雞 不過天氣又熱,又驚熱氣,今日就專登去咗食呢間燉雞🐥一陣間燉雞喺香港都開咗好多年 之前喺韓國食過覺得唔錯,今日專登過嚟食下,地點又方便喺旺角。我哋兩個人叫咗一份芝士燉雞(無骨)$278,本身燉雞入邊就已經有少少蔬菜薯仔同埋一人份量嘅冬粉 所以兩個人我哋就冇再點其他配料。 一上到枱好驚嚇🤣 海量既拉絲芝士🧀🧀🧀🧀🧀 差唔多遮晒成個碟,燉雞本身係冇骨嘅 用雞扒,肉質比較嫩。冬粉好似薯粉 煙煙韌韌好好食,另外仲有少少青瓜🥒紅蘿蔔🥕同埋薯仔🥔 索晒啲湯汁好惹味。
唔講唔知,鳳雛燉雞喺韓國同其他國家都有好多分店,而香港呢間都喺由韓國人主理。作為一間來自韓國的過江龍餐廳,餐廳標榜醬汁由韓國直送,做到原汁原味,我地都喺第一次食當然揀返佢嘅招牌菜。同一般韓國餐廳一樣,呢度都會提供韓式前菜,包括泡菜、豆芽菜和青瓜,而旁邊都有設置自助水吧。<鳳雛燉雞(無骨)> $248可以選擇唔辣、小辣、同勁辣,我哋叫咗小辣,另外再追加一支Fanta($15),燉雞已經包含一人份量嘅冬粉。無骨雞件嫩滑啖啖肉,而且幾多,非常入味;冬粉吸曬醬汁口感煙韌,小辣一開始唔太辣,不過越食越有後勁,好惹味。總括而言,餐廳地理位置方便,味道有保證,下次有機會我們都想過韓國試吓。

<鳳雛燉雞(無骨)> $248

• 鳳雛燉雞
2023-07-06 44 瀏覽
Second visit!Here again after a few months. Visited Korea last weekend and realised this shop is popular in Korea. But of course I won’t have it there when you can have it in Hong Kong, so I saved it and had it when I’m back!As the portions are really big, it’s impossible for me to try more dishes and we only ordered my favourite dish- their signature cheese chicken jimdak🐣This time, I also ordered the side dish of crispy rice, will definitely order it again and again! probably the best crispy r
Second visit!

will definitely order it again and again! probably the best crispy rice i’ve ever had! perfect match with the jimdak
  • 芝士燉雞(無骨)
每次提起食韓國菜都會諗到係食韓燒。朋友突然間話今次想食「安東燉雞」,帶咗我去旺角「Bongchu Jjimdak 鳳雛燉雞」試吓。原來「鳳雛燉雞」喺韓國同其他國家都好多分店,香港呢一間都開咗好多年,由韓國人主理。餐廳感覺舒適,光線充足,裝飾簡單而優雅,卡位仲可以望到街景。午餐套餐非常優惠,18款選擇,價錢都係由$60-$68。🐓我哋點咗招牌菜-「鳳雛燉雞套餐」($68)。呢一道經典嘅韓國菜,用燉雞肉、蔬菜同Q Q薯粉為主要材料,配上甜味同鹹味嘅醬汁。雞肉非常嫩,味道豐富,醬汁嘅甜味同鹹味恰到好處。蔬菜同薯粉為呢道菜增添一些口感,更加豐盛。🍲「部隊鍋&紫菜包飯套餐」($68)係餐廳嘅另一人氣菜式。部隊鍋又辣又香,以泡菜、肉類、蔬菜同即食麵等食材煮成,獨特嘅風味,一路食會令人一路諗起韓劇嘅情節。脆香又富麻油味嘅紫菜包裹著熱騰騰嘅飯同多種蔬菜、牛肉,材料十足,顏色豐富,口感清爽可口。🍗「半半炸雞」($145)有原味及甜辣味,令顧客可以同時享受到兩種不同風味嘅美食體驗!炸雞外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁。原味炸雞係經典口味,香氣四溢,就算放耐咗都依然脆卜卜;甜辣味炸雞係由特製嘅辣味醬汁同甜味醬汁混合而

午餐套餐非常優惠,18款選擇,價錢都係由$60-$68。

🍗「半半炸雞」($145)有原味及甜辣味,令顧客可以同時享受到兩種不同風味嘅美食體驗!炸雞外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁。原味炸雞係經典口味,香氣四溢,就算放耐咗都依然脆卜卜;甜辣味炸雞係由特製嘅辣味醬汁同甜味醬汁混合而成,口感酸甜辣度適中,十分惹味!店員仲提供左一款特別食法,就係放少少沙律喺炸雞上面一齊食,層次感更豐富,大家都可以試吓呀!

我見到餐廳嘅「芝士年糕」同「海鮮煎餅」都好吸引,今次太飽,可以留返下次再去食過😋

📍 鳳雛燉雞 (旺角)
旺角彌敦道726號10樓
半半炸雞
紫菜飯卷
  • 紫菜包飯
2023-06-28 96 瀏覽
講起韓國同雞,大家個腦都一定會即刻諗起韓式炸雞,但炸野又真係唔係下下岩食,呢度就比較特別,係主打韓式燉雞位於極級方便既彌敦道,呢度成棟大廈都係餐廳,我地今次就揀左呢間試一試,餐廳都幾光猛食韓國野點少得韓國小食,呢度簡簡單單提供泡菜同醃青瓜,旁邊有自助水吧,要飲水記得自己出去拎啦鳳雛燉雞(無骨)$248有得揀唔辣、小辣、勁辣,我地叫左小辣辣度岩岩好,今晚兩個都唔肚餓,叫一碟燉雞再追加一碗白飯($10)已經好夠,入面仲有一人份量既冬粉,無骨雞件都幾滑,份量都幾多,燉雞十分入味,仲有加左薯仔、紅蘿蔔同青瓜,送飯一流呀

鳳雛燉雞(無骨)$248
2023-06-26
平日嘅晏晝同朋友出開嚟旺角彌敦道,就喺太子中心附近,呢幢大廈之前都有嚟過食唔同嘅餐廳,環境闊落同地方就腳,今次就嚟試韓國料理做晏晝,獨立嘅梳化卡位真係特別舒適🤭我同朋友分別點咗兩份lunch set ,點了一份人蔘雞湯(半雞)、一份魚蛋拉麵&紫菜包飯及芝士雞蛋捲,跟餐加錢點咗一杯冰凍嘅Lemon Ade🥰⭐️人蔘雞湯(半隻雞)人蔘雞湯非常大碗,以石鍋形式端出來,熱湯仍是保持蒸氣騰騰的狀態,沒想到雞的部份半隻也這麼多,雖然人蔘倒是沒有什麼味道,卻是吃下去特別暖胃,吃完整個人都很舒服🤭湯底也放了很多糯米一齊煮,所以雞湯特別濃郁🫶🏻⭐️魚蛋拉麵&紫菜包飯魚旦是片狀形式,小窩的份量還滿多的🤭拉麵吃下去爽口彈牙,配埋紫菜包飯真係夠晒份量啊!同埋我鍾意紫菜包飯夠晒多沙律菜🥰咁就可以更健康啦!芝士雞蛋捲另外點解呢份雞蛋卷真係好有驚喜啊!雞蛋除咗頭尾嘅位置係比較熟,入面空心嘅位置住滿了芝士流漿,雞蛋肉咬落瞬間與芝士互相呼應,接着的是停不了的軟滑滋味🥰🥰🥰

⭐️人蔘雞湯(半隻雞)

⭐️魚蛋拉麵&紫菜包飯

芝士雞蛋捲