經OpenRice平台訂座,鳴虎啟岸分店,訂了8pm, 落好大雨,但因為book咗,照去,去到職員話今晚比人包咗場,我地無得食。我地當下呆咗,我話要投訴,因為你地包咗場唔早講,落大雨成身濕晒行咗10分鐘嚟先話無得食。跟住個職員見我好不滿,又轉口吻話老闆話可以比我地食,真係不知所謂,唔知仲以為去百年難得一遇嘅米芝連蓮餐廳,要老闆皇恩浩蕩先食到。買咗啲咩其實包場係冇問題,咁但係首先喺OpenRice唔好俾人訂位,同埋職員本身就有責任每晚檢查下訂座情況,可以睇到呢間所謂嘅餐廳服務好有問題,所以對佢哋嘅嘢食都唔會有信心😒
買咗啲咩

2023-10-02 223 瀏覽
今日好想食拉麵,金鶴執左,行過鳴虎入去幫襯下見到有套餐,包拉麵小食飲品,加多$18可以叫多樣小食,所以加左個蟹膏燒帶子結果佢一上碟我真係呆左,先唔好講$18我都唔會期望佢粒帶子有幾大,但呢度加埋都唔知拼唔拼到番一粒帶子比我會唔會離譜左啲,一食落口,凍既,同番侍應講,佢拎左入去,無幾耐我就聽到疑似微波爐既叮一聲加一陣火槍聲,出到黎,仲有啲火槍既焦味,但食左一啖都係搞唔掂,我完全放棄左。個拉麵不過不失,但食完好口渴成個set 加埋要$161,真係唔會有下次。
今日好想食拉麵,金鶴執左,行過鳴虎入去幫襯下

個拉麵不過不失,但食完好口渴

成個set 加埋要$161,真係唔會有下次。
蟹膏燒帶子
2023-08-31 181 瀏覽
👧🏻Wodafoodie in To Kwa Wan土瓜灣啟岸有條掛滿燈籠🏮充滿日本feel既食街入口呢間拉麵店最搶眼!發現原來主打拉麵既舖頭依家都有丼飯食究竟🍜🍱邊個好食d呢~😝✨🍜蝦味噌豬骨湯拉麵 $88✨替玉 $12🦐蝦味噌豬骨湯有好多隻蝦仔 湯底超濃郁好好飲!麵條幼身掛到滿滿既味噌湯👍🏻叉燒有兩大片 多肥肉 仲有原粒半熟蛋😍湯底好珍貴啊 加左替玉 想加湯原來要加錢~🤣✨🍱鳥取照燒雞扒丼 $58雞扒煎得好香 肉質嫩滑🐣好肚餓叫左多飯 對比之下雞扒略嫌細件🤣珍珠飯好食 加埋照燒汁味道唔錯👍🏻不過相比之下都係拉麵既湯底完勝丼飯😆✨半熟蛋 $12✨椰菜 $12📍 鳴虎 (馬頭圍道) (土瓜灣)土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下6-9號舖
👧🏻Wodafoodie in To Kwa Wan

土瓜灣啟岸有條掛滿燈籠🏮充滿日本feel既食街

入口呢間拉麵店最搶眼!
發現原來主打拉麵既舖頭依家都有丼飯食
究竟🍜🍱邊個好食d呢~😝

✨🍜蝦味噌豬骨湯拉麵 $88
✨替玉 $12
🦐蝦味噌豬骨湯有好多隻蝦仔 湯底超濃郁好好飲!
麵條幼身掛到滿滿既味噌湯👍🏻

不過相比之下都係拉麵既湯底完勝丼飯😆

✨半熟蛋 $12
✨椰菜 $12

2023-08-27 115 瀏覽
去到土瓜灣 見到個門面唔錯 餐牌又唔錯又上網睇到好評好似好多咁 一於試下佢啦入左去 點左四樣野 一碗拉面🍜 一碗飯 然後加左兩個$38蚊既小食 雞軟骨同小丸子到左上菜 拉面普通正常水準5/10飯就成個頹飯咁 3/10雞軟骨既量 同3粒小丸子差唔多 少到癲 都算雞軟骨好乾又少 1/10小丸子都係 整到濃曬1/10。 服務就一個靚妹 入到去無人招待 比錯野都算 都無唔好意思 仲要收加一服務費 完全唔知佢比左咩服務我🫠🫠整個體感好差 成肚氣飽飽了
去到土瓜灣 見到個門面唔錯 餐牌又唔錯

飯就成個頹飯咁 3/10

雞軟骨既量 同3粒小丸子差唔多
少到癲 都算
雞軟骨好乾又少 1/10
小丸子都係 整到濃曬1/10。

完全唔知佢比左咩服務我🫠🫠

整個體感好差
成肚氣飽飽了

2023-08-26 48 瀏覽
今日因為要去土瓜灣馬頭圍做野,想搵間餐廳食lunch,就俾呢間呢間位於啟岸新樓盤地下掛滿左紅橙色燈籠既日本餐廳吸引左入去,入面環境好有日本風情午餐都幾多選擇,有拉麵、丼飯同各款炸物既小食沖繩淡咖喱炸🐥雞丼 ($58)炸雞外皮炸到脆卜卜,入面雞肉嫩滑,外脆內軟,咖喱汁係帶甜果種🍛札幌香蔥豚肉丼 ($58)豚肉係切到好似肉丁咁,鋪喺碗面灑上香蔥,另外加左應該係用醋醃過既洋蔥碎,唔鍾意聞到醋味既朋友就唔好叫呢個飯啦🤣

午餐都幾多選擇,有拉麵、丼飯同各款炸物既小食

沖繩淡咖喱炸🐥雞丼 ($58)

札幌香蔥豚肉丼 ($58)

2023-08-21 31 瀏覽
話幫我入左asia miles 積分,但係問佢入左咩號碼,又答唔出,跟住就扮聽唔到,然後打電話過去舖頭,個職員又答唔到個問題,之後又扮收唔到信號,勁搞笑!下次唔會再黎!!!話幫我入左asia miles 積分,但係問佢入左咩號碼,又答唔出,跟住就扮聽唔到,然後打電話過去舖頭,個職員又答唔到個問題,之後又扮收唔到信號,勁搞笑!下次唔會再黎!!!話幫我入左asia miles 積分,但係問佢入左咩號碼,又答唔出,跟住就扮聽唔到,然後打電話過去舖頭,個職員又答唔到個問題,之後又扮收唔到信號,勁搞笑!下次唔會再黎!!!
2023-08-15 18 瀏覽
原來係鳴虎喺啟岸都有分店,仲要比其他分店又大又靚,有燈籠🏮裝飾等等,好有日本feel✨✨✨,打卡超靚,隔離仲有鳴虎石頭燒,可以試唔同嘅菜式!我地點咗兩款拉麵,分別係豬骨湯同蝦湯,蝦湯味道比較濃烈,而麵質偏硬,都算幾掛湯,糖心蛋味道幾好,有流心效果,醬油味適中!豚肉燒得啱啱好,幾香口,肥瘦均勻🫶🏻🫶🏻🫶🏻 另外見到有唔同串燒,下次可以試吓🥰...📍 鳴虎 (馬頭圍道) (土瓜灣)土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下6-9號舖
另外見到有唔同串燒,下次可以試吓🥰
2023-08-14 19 瀏覽
上次探朋友時,發現土瓜灣有一條巷子,巷子的佈置,就像置身在日本一樣感覺。今天星期天,就約埋住在土瓜灣的朋友,一同試試呢間餐廳。店舖空間寛敞,裝修日本風,椅子桌子均以淺色木系為主,環境、座位闊落舒適。😋是日選擇:1️⃣鳥取照燒雞扒丼🍽 雞扒大塊,燒汁入味,肉汁以及秘製醬汁滲入白飯,香甜。而且價格便宜親民,份量也很足夠。2️⃣鰹魚浸菠菜🍽 菠菜爽口,細嫩、多汁,沒有草青味,鰹魚汁微鹹,但配上菠菜味道剛好。3️⃣鰻魚串🍽 鰻魚爽彈惹味,皮脆,肉質肥美香口。4️⃣芝麻雞翼🍽 熱辣辣,芝麻滿滿,好香芝麻味,雞翼炸得香脆,食落唔會好乾,還有肉汁。
今天星期天,就約埋住在土瓜灣的朋友,一同試試呢間餐廳。

😋是日選擇:
1️⃣鳥取照燒雞扒丼

2️⃣鰹魚浸菠菜

3️⃣鰻魚串
🍽 鰻魚爽彈惹味,皮脆,肉質肥美香口。

4️⃣芝麻雞翼
2023-08-13
1 分鐘 (堂食)
午餐
  • 芝麻雞翼
2023-08-12 24 瀏覽
紅磡出名美食包羅萬有💜💛今天來到啟岸巷子紅白燈籠充滿日式風情鳴虎石頭燒✨超抵2人定食套餐🌟和風牛肉飯使用珍珠米 非常有誠意醬汁美味 配合牛肉和洋蔥🧅份量十足 滋味最適合送飯🌟黑豚肉飯配鹽燒鯖魚生薑燒汁開胃又可口 甜甜的洋蔥炒黑䐁肉滋味滿分鯖魚大條 肉質鮮嫩 外脆內滑🌟日本甜蛋日本甜蛋很難做得好吃 鳴虎石頭燒的很滑 🌟湯及甜品湯清甜 有菜和金菇的鮮味甜品是綠茶蕨餅🩵環境寬敞 還有燈籠打卡位味道不錯 便宜且豐富的晚餐🧡
紅磡出名美食包羅萬有💜

甜品是綠茶蕨餅

🩵環境寬敞 還有燈籠打卡位
味道不錯 便宜且豐富的晚餐🧡

2023-08-08 26 瀏覽
今日去左土瓜灣鳴虎食拉麵呀啟岸店有落地大玻璃,又有日本風滿滿的燈籠,食碗拉麵都特別好似係日本食咁.-蝦味噌豬骨湯拉麵 配料有慢炙燒叉燒,溏心蛋,最重要係湯底仲落左北海道鮮蝦同櫻花蝦粉每淡湯都充滿濃郁的蝦味,最重要咸中帶甜^^拉麵麵身本身富蛋香又有口感仲滲出淡淡蝦香,炙燒叉燒有豬肉香,燶邊位微焦好食。而糖心蛋非常出色,真心好食。跟餐配小食芝士魚卷一客4件,炸到脆卜卜,外脆肉嫩滿滿彈牙魚肉,芝士拉晒絲超好食。

今日去左土瓜灣鳴虎食拉麵呀
啟岸店有落地大玻璃,又有日本風滿滿的燈籠,
食碗拉麵都特別好似係日本食咁.
蝦味噌豬骨湯拉麵

配料有慢炙燒叉燒,溏心蛋,
最重要係湯底仲落左北海道鮮蝦同櫻花蝦粉

每淡湯都充滿濃郁的蝦味,
最重要咸中帶甜^^拉麵麵身本身富蛋香又有口感

仲滲出淡淡蝦香,

炙燒叉燒有豬肉香,燶邊位微焦好食。

而糖心蛋非常出色,真心好食。
跟餐配小食芝士魚卷一客4件,

炸到脆卜卜,外脆肉嫩滿滿彈牙魚肉,芝士拉晒絲超好食。
2023-08-01 28 瀏覽
啓岸巷子附近有好多餐廳,呢一間喺馬路邊嘅餐廳成日搭車都會經過,所以今日就一於嚟試嚇,估唔到有驚喜喎!北海道辛味增拉麵呢個系佢哋嘅期間限定,湯底會食得出比較濃厚嘅辛辣味,每一啖飲落去都會刺激你嘅味蕾,但系就越飲越上癮!上面嘅配料都好豐富,包括有叉燒,蟹柳同糖心蛋!叉燒睇個樣都知道好大塊,而且好入味,咬落腍得來又唔會散收收,蟹柳都好粗身同新鮮,食得出系靚料!整體嚟講呢一個拉麵好惹味!真系會令人食過返尋味!黑胡椒豬軟骨拉麵呢個都系佢哋嘅期間限定,出面好少食到呢個搭配嘅拉麵,所以我哋就索性叫咗一碗你試嚇!呢個湯底飲落雖然冇上面嗰個咁濃烈,但系仍然有好濃嘅胡椒味同香油味!豬軟骨好大嚿,咬落好軟腍,而且系醃得好入味!面身我揀咗比較硬嘅質地,比較有咬口,而且都幾掛湯!不錯!總括依然呢間拉麵店啲拉麵都好有特色,尤其系期間限定嘅款式,我覺得都好值得去試下!
北海道辛味增拉麵
黑胡椒豬軟骨拉麵
2023-07-30 22 瀏覽
餐廳:鳴虎 (馬頭圍道) (土瓜灣)地址:土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下6-9號舖1️⃣ 鳴虎.日本魚乾豬骨湯拉麵 $88湯底同麵質都可以自選濃度同軟硬度,兩款都選擇咗濃湯。湯底用上四種鮮魚乾加上豬骨湯底熬製而成,入口濃而不膩,魚香味道突出,配上兩片叉燒同完隻糖心蛋,叉燒肥瘦均勻,夠曬厚身,糖心蛋蛋香味道濃郁,非常滑溜。2️⃣ 鳴海老.蝦味噌豬骨湯拉麵 $88湯底加入咗北海道鮮蝦,配合鹹中帶甜嘅味噌豬骨湯,表面再灑上櫻花蝦粉,蝦味超重,十分吸引。拉麵同樣配以兩片叉燒同糖心蛋,整體味道都真係唔錯。
餐廳:鳴虎 (馬頭圍道) (土瓜灣)
地址:土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下6-9號舖

1️⃣ 鳴虎.日本魚乾豬骨湯拉麵 $88

2️⃣ 鳴海老.蝦味噌豬骨湯拉麵 $88

2023-07-27 11 瀏覽
小店位於啟岸,主打多款湯底嘅日式拉麵,另外亦有提供小食同丼飯,店內掛滿和風紙燈籠,裝修以淺木色簡約風為主,帶點日本feel,價錢合理,經過可以一試呀!先講講小食,呢度有幾款選擇,餃子一口一粒,外皮煎至脆身,內餡飽滿,配麵一流,而拉麵可以按個人喜好選擇麵質同湯底,全部湯底以豬骨湯作為base,豬骨味出但可能因為揀咗濃郁口味所以飲落偏鹹,配麵就啱啱好。麵條軟硬度適中,偏幼身但幾掛汁!鳴海老係蝦味增味道,蝦味比想像中突出同鮮甜,上面有滿滿嘅櫻花蝦,金黃色,入口香濃、綠虎係香蔥油,預咗湯底會油啲但比起第一款更加香,每款搭配兩大片叉燒,木耳,紫菜同原隻溏心蛋,經典搭配👍🏻 飲品款式就大同小異,不過口渴上嚟都真係要飲返杯解一解😂

2023-07-24 21 瀏覽
🇭🇰✨土瓜環連鎖日式拉麵店🍜做完運動好肚餓,搵下附近有咩食🤣之前食過呢間拉麵店將軍澳分店都ok,今次試吓其他味道嘅拉麵~叫咗個拉麵套餐$128,有拉麵、小食、飲品,比散叫抵!嗌咗赤虎拉麵,姐係特濃辛口拉麵,店員好細心,覆單嘅時候會溫馨提示你需唔需要少辣。拉麵可以揀湯底濃度、麵質軟硬度👍🏻最鍾意佢哋嘅湯底夠濃郁creamy~小食揀咗芝士魚餅,係魚餅夾芝士餡🤤飲品揀咗coke zero,樽裝特別有feel😗📍 鳴虎 (馬頭圍道) (土瓜灣)土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下6-9號舖
🇭🇰
✨土瓜環連鎖日式拉麵店🍜

小食揀咗芝士魚餅,係魚餅夾芝士餡🤤

飲品揀咗coke zero,樽裝特別有feel😗

2023-07-16 41 瀏覽
今日收工係土瓜環交收完,見到之前有去開啟岸既餐廳好似唔錯,心癢癢下去左食嗚虎拉麵 🍜,食埋先返屋企餐廳嘅環境佈置都好靚,滿有日本嘅特色,而且裝修設計令人感到好舒服,今日一個人食就食唔到好多嘢,所以試咗一碗拉麵🎈蝦味味噌豬骨湯拉麵($88)另外有得加上配菜,身為蛋控既我,當然係啦,面上再加配溏心蛋,注意:除咗蛋之外,其他嘅配菜都可以再加錢追加㗎💁🏻‍♀️溏心蛋一切開都仲係流心㗎,而且味道都好足夠!湯底好濃烈既蝦味,而且仲見到有好多嘅櫻花蝦係湯面上,增添左視覺同味覺嘅享受🙌🏻一碗配有兩片叉燒,叉燒好厚,一般嚟講都夠食㗎!而且好淋,肥瘦適中,味道唔錯!而拉面嘅面底都好爽滑,整體嚟講好好食除咗拉麵之外,仲會有飯類嘅選擇,下次嚟到可以再試

🎈蝦味味噌豬骨湯拉麵($88)

而拉面嘅面底都好爽滑,整體嚟講好好食

除咗拉麵之外,仲會有飯類嘅選擇,下次嚟到可以再試
2023-07-14