2023-06-19 22 瀏覽
見lunch有2人餐先$198套餐包左2款定食 #和風牛肉飯 + #汁燒黑豚肉飯配鹽燒鯖魚 🤤 仲有沙律同湯,最後有甜品🍮減肥人士食定食都幾啱,有菜有肉有澱粉 #可以嗌少飯 ,唔會重汁或太濃味,營養均衡!牛肉唔會太老,味道甜甜地,加埋洋蔥🧅送飯一流🫶🏻豚肉好嫩口,油脂適中,唔會太肥🫡#鹽燒鯖魚日式燒鯖魚好健康,原汁原味,食到魚既味道,唔怕鈉質吸收過多,容易水腫!特別想講,小哥哥🧍‍♂️職員好細心,服務一級棒,會講解俾我地知有咩食。仲提我地小心個杯好熱~ 其實鳴虎拉麵都好好味,以後可以做飯堂🤭

見lunch有2人餐先$198

#鹽燒鯖魚

2023-06-19 22 瀏覽
今次過開嚟鶴園街見客,趁有時間試試這間小店,該店使用木質簡約設計掛滿一排排日式燈籠🏮配合周邊街道布置好似置身日本小巷的感覺,店內大致分兩個用餐區,提供拉麵🍜、石燒火鍋、日式定食等。🥢鹽燒秋刀魚定食$92🥢和牛漢堡 定食(10安士)$88套餐已包括白飯🍚沙律菜、韓式泡菜、雜菇湯!秋刀魚的皮烤的香脆,肉質鮮甜。漢堡扒端上來香氣四溢,尤其肉排咬下去厚實度,囗感軟嫩配合甜甜哋日式咖喱汁,忍不住再挖起兩口白飯。

🥢鹽燒秋刀魚定食$92
🥢和牛漢堡 定食(10安士)$88

套餐已包括白飯🍚沙律菜、韓式泡菜、雜菇湯!

秋刀魚的皮烤的香脆,肉質鮮甜。

漢堡扒端上來香氣四溢,
2023-06-16
2023-06-12 33 瀏覽
鳴虎🐯一入到餐廳門口就覺得自己好似置身日本咁,鍾意影相嘅朋友,仲可以喺條街度打下卡添,整體餐廳環境都幾乾淨,侍應人手都充足!鍾意食日本定食嘅朋友,千祈唔好錯過啦~🥰豬軟骨定食🐷$88尼度每個定食都會包一個沙律、味噌湯同埋麻醬豆腐,其中味噌湯做得幾出色,偏向清淡一啲唔會太鹹,反而就多咗一陣香濃嘅野菌味,有啲驚喜!雖然豬軟骨嘅份量唔多,但係就整得好𣺉好入味,好好送飯~🙈M5牛肉飯🐮 $108佢哋既M5牛肉大約五成熟左右啦,肉汁會浸落個飯度,配埋雞蛋,味道都幾香濃~鍾意食牛嘅朋友,千祈唔好放過啦!💓💓
鳴虎🐯
豬軟骨定食🐷$88
M5牛肉飯🐮 $108
2023-06-12 27 瀏覽
餐廳裝潢充滿和式氛圍,猶如置身日本一樣,餐廳空間感十足,環境清潔乾淨。本店之牛肉是由日本佐賀及美國空運新鮮直送,非常高質,牛魔王必定要試試!豬軟骨定食 定食附沙律、麻醬豆腐和味噌湯。豬軟骨煮腍且非常入味,味道不會過咸,與紫菜伴飯一起吃,非常滋味!M5牛肉飯 七成熟的日本佐賀A5和牛片舖滿在珍珠米上,再加上一隻生雞蛋。和牛片入口即溶,肉味非常濃郁;將和牛片沾上蛋汁一起吃,令人回味無窮@nakitorastonegrill鳴虎石頭燒 📍紅磡馬頭圍道63號啟岸巷子地下6-9號舖#土瓜灣美食 #紅磡美食 #日式定食 #啟岸 #鳴虎石頭燒 #japanesefood #foodporn #hkfoodie #hkfood #hkiger #hkig #hongkong

@nakitorastonegrill
鳴虎石頭燒
📍紅磡馬頭圍道63號啟岸巷子地下6-9號舖

土瓜灣啟岸有條偽日本街🇯🇵大家都知,不過多數啲人都係打個卡就走,其實而家已經開咗好多餐廳,選擇都幾多㗎!今日lunch趁好天去咗呢間鳴虎🐯,已經捕定佢門口嗰個燈籠打卡位✌🏻😆!呢個位對住出面會有啲熱,所以影完相搬返去入面食嘢係no problem👌🏻。店內環境都唔細,都坐得幾鬆動。另外仲以為餐茶一定係熱嘅添,佢哋原來係上凍綠茶,仲要好夠凍👍🏻,真係即刻消咗暑😗知道呢到嘅拉麵都幾岀名,不過今次想試吓佢個$198 午市二人定食🍱👇🏻👇🏻🍚和風牛肉飯🍚汁燒黑豚肉飯好有鑊氣🔥,牛同豬都炒得好香😬味道濃郁,啲洋蔥又炒得啱啱好,唔會腍晒肉嘅份量都唔少,配埋軟硬適中嘅珍珠米飯都飽肚!🐟鹽燒鯖魚都唔細條,仲煎得好香口,食落都好開胃而且唔多骨,啖啖魚肉都易食,滿滿蛋白質🥚!🥗和風沙律 啲菜都好新鮮,仲有個芝麻醬豆腐食🥣湯 入面有蔬菜同埋菇類,都幾好飲🤤好過成日都係麵豉湯,有啲新意!🍭甜品每位有三舊綠茶糕落得好足綠茶粉🍵甜甜地中規中矩👌🏻呢個價錢食到咁豐富嘅二人餐係唔錯!學媽咪話齋,去街市買兩條魚個錢都喺到啦🤣今日個燒鯖魚係好加分嘅!得閒再過嚟啟岸搵吓有咩好嘢食先,夜晚嘅燈籠街影出嚟一定更加靚📸!

🍚和風牛肉飯

🍚汁燒黑豚肉飯

好有鑊氣🔥,牛同豬都炒得好香😬
味道濃郁,啲洋蔥又炒得啱啱好,唔會腍晒
肉嘅份量都唔少,配埋軟硬適中嘅珍珠米飯
都飽肚!

🐟鹽燒鯖魚

都唔細條,仲煎得好香口,食落都好開胃
而且唔多骨,啖啖魚肉都易食,滿滿蛋白質🥚!

🥗和風沙律
啲菜都好新鮮,仲有個芝麻醬豆腐食

🥣湯
入面有蔬菜同埋菇類,都幾好飲🤤
好過成日都係麵豉湯,有啲新意!

🍭甜品
每位有三舊綠茶糕
落得好足綠茶粉🍵甜甜地中規中矩👌🏻

2023-06-10
與朋友在紅磡本來是想吃日本壽司,但最後朋友堅持要來吃拉麵,因為他說「啟岸」這個地方很新很特別,所以就想過來看看並食碗拉麵,我都沒有太大期望,一試之下,原來就是之前在寶林店吃過的【鳴虎】,估唔到分店嘅質素都唔錯。【鳴虎】位於紅磡「啟岸」食街中的最前嘅一間店舖,都算有落地玻璃窗,並在門面掛起日式紙燈籠,滿滿日本風味街頭,遠看非常搶眼,同埋整體感覺好開揚,行過都會吸引了我的視線。呢度嘅沾麵、拉麵、飯類及小食一應俱全,但既然這家是拉麵專門店,當然首選吃拉麵啦!點了拉麵套餐:包括一款拉麵一款小食及一款飲品選了赤虎拉麵 :濃湯底、普通麵質小食:芝士魚條 飲品:ZERO再加購1款小食 $18 吉列廣島蠔兩隻.◼️赤虎拉麵同樣是豬骨湯,但加入了大量辣椒,湯底顏色呈鮮紅色,辛香味濃而辣度十足,而湯底鮮味與豬骨香濃互相陪襯,味玉的水準不錯,蛋黃半熟流心,顔色澄黃鮮艷,味道甘香。麵質良好,時間掌握得剛好,沒有過淋口感很好吃,而且份量俾不少拉麵店多。日式叉燒也很嫩,吸滿湯汁,整體來說是滿意。芝士魚條就相對地失色,因為過油吉列廣島蠔算是正常,味道原錯,但都是有一點過油。◼️另外一碗單點 博多黑蒜油拉麵 $88加了黑

點了拉麵套餐:包括一款拉麵一款小食及一款飲品
選了赤虎拉麵 :濃湯底、普通麵質
小食:芝士魚條
飲品:ZERO

再加購1款小食 $18 吉列廣島蠔兩隻
◼️赤虎拉麵

芝士魚條就相對地失色,因為過油

吉列廣島蠔算是正常,味道原錯,但都是有一點過油。

◼️另外一碗單點 博多黑蒜油拉麵 $88
加了黑蒜油的拉麵比一般拉麵多了一陣蒜油香。掛上黑蒜油的拉麵也更滑,麵條彈牙入味,吃一口麵條,再喝一口濃郁黑蒜油湯底,香濃惹味,齒頰留香。

半肥瘦叉燒經過灸燒之後更加焦香,溏心蛋做得很好,蛋黃完全係濃香又溏心,連湯一齊食真係夠晒濃。

整體來說以日本拉麵黎講價錢合理,因為「堅持」,堅持湯底定配料都係用有質素既貨源!湯底正,飲完都唔口渴,証明無添加味精!如果我是老闆看到食客把全部湯底喝光,那一份的滿足感是很大同體會好深的。當然物有所值這四字每人看法都不一樣。
  • 博多黑蒜油拉麵
  • 赤虎拉麵
2023-06-06 16 瀏覽
昨天約了細妹食lunch, 由於佢喺土瓜灣返工,所以喺附近選了間幾靚的日式餐廳@鳴虎 撑枱腳。 由土瓜灣地鐵站一直行到餐廳,大約7分鐘,甫進餐廳之際,看到餐廳跟其他食肆的店舖設計都較為高級精緻,枱頭掛著小燈籠,加上點點涼風很舒服,整個Vibe跟外面舊區截然不同,頗有趣。 餐廳內在環境很闊落,中間有掛滿日本式燈籠吧枱位置,很耀眼,也應是大家喜歡的打咭位。全店座位充足,空間也大,適合一班friend來吹水和慶生。餐廳lunch提供各款定食,我們點了一份2人定食($198另加一), 包括:沙律、麻醬豆腐、湯、和風牛肉飯、汁燒黑豚肉配鹽燒鯖魚、甜品前菜﹕湯、沙律開胃菜,蔬菜新鮮;麻醬豆腐嫩滑主菜﹕和風牛肉飯,混合洋蔥及醬汁,牛肉口感不錯,配上很多洋蔥,而醬汁的味道也是Typical和風味道(妹妹覺得稍甜,我就覺得OK),整體好味。 主菜﹕汁燒黑豚肉配鹽燒鯖魚。黑豚肉是一種有著豐富脂肪的豬肉,配合醬汁很juicy惹味,而鹽燒鯖魚煎很剛剛好,很香,肉質也很好,味道豐富。最後,以綠茶蕨餅甜品作結,每人一份,都是冰凍了的綠茶蕨餅,不太甜,口感也Q彈。整體服務不錯。

前菜﹕湯、沙律開胃菜,蔬菜新鮮;麻醬豆腐嫩滑

整體服務不錯。
2023-05-31 27 瀏覽
諗住收工同同事喺附近食,見到啟岸間嗚虎拉麵店都幾光鮮於是入咗去,點知真係搞唔掂😅點咗佢哋啲日式咖哩飯,食落根本就係平時超市買到嗰啲醬汁包,759阿信屋會見到個種,唔係話唔好難食,不過就一啲都唔值囉😅😅😅仲要加一服務費,不如我去7-11放入微波爐叮好過啦!同事點咗個拉麵,諗住招牌實冇事啦,點知個湯底就好似杯麵個啲味,好唔好食就自己諗下啦😂最最最緊要,係餐廳啲員工個個都大聲講細聲笑,完全唔似返緊工,乜呢間公司唔係都有啲分店㗎咩?點解咁樣嘅主管同員工都請返嚟?今次完全被啲好評伏左,希望大家小心啲!
今次完全被啲好評伏左,希望大家小心啲!
2023-05-31 17 瀏覽
今日去左土瓜灣啟岸既嗚虎分店,冇諗過佢價錢唔符合食物質素都不特止,啲員工質素都非常差,尤其係金色頭髮嘅男經理,我坐低冇耐就開始聽到佢好大聲咁同啲員工傾計,專登企埋收錢個邊既位,以為啲聲啲客聽唔到,成間舖夜晚得幾個客,佢講嘢幾乎全部人都聽到,心諗乜好得閒咩,圍埋三個喺度吹水,不如睇下啲客有咩需要好過啦。再講佢哋啲嘢食,快係快上嘅,不過黎到令我覺得根本唔知食咗乜,叫佢哋招牌嘅拉麵,個湯底就好似出前一丁味粉溝出黎,又鹹又冇豬骨味,都唔明點解會有咁多好評,真係伏上加伏,咁嘅質素賣成百蚊一碗,仲要加一服務費,根本唔知啲服務去咗邊?講真佢哋咁嘅質素都可以開舖,總公司唔該檢視下個主管有冇足夠領導能力training好先俾佢落黎番工,仲有食物嘅品質同定價真係十分之有待提高,拉麵黎講我都係第一次食到一肚火!
2023-05-29 25 瀏覽
呢日喺土瓜灣工作完,近近地去咗鳴虎石頭燒食飯。餐廳裝潢有啲似日本嘅大街,掛滿一排排嘅燈籠,氣氛熱鬧。豚肉泡菜鍋鍋物材料豐富,除咗有豚肉同泡菜之外,仲有唔同種類嘅蔬菜,例如:娃娃菜、豆腐、金菇、大冬菇等等,材料鋪滿整個鐵鍋,足料飽肚。豚肉都質素唔錯,肥瘦均勻,肉味濃郁。不過湯底就比較淡。鳴虎海鮮炒飯炒飯分量慷慨,炒得乾身,海鮮有帆立貝、青口、魷魚,加上粒粒蟹子增添口感。如果加點蔥花,炒飯會更香呢!炒飯仲有跟菇菌湯,味道清甜。
呢日喺土瓜灣工作完,近近地去咗鳴虎石頭燒食飯。
餐廳裝潢有啲似日本嘅大街,掛滿一排排嘅燈籠,氣氛熱鬧。

豚肉泡菜鍋

鳴虎海鮮炒飯

炒飯仲有跟菇菌湯,味道清甜。
#馬頭圍道 真係開咗好多新餐廳 間間都好吸引 好多裝潢都啱哂 #打卡 🤭🤭一行到 #啟岸 就被係工門口 入面掛滿🏮🏮吸引咗入去#海鮮鍋 $148都幾豐富 有青口 帆立貝 生蠔 當然仲有唔同嘅蔬菜#安格斯肉眼配薯條 (12oz) $188有埋胡麻醬生菜沙律 同 雜菇麵豉湯揀咗要medium ware 都控制得唔錯 而且切好一條條上枱 仲有個醬汁薯條 #即叫即炸 係好開心嘅粗薯條😋另外 仲見佢地有好多唔同款式嘅拉麵🍜留意返💁🏻‍♀️5️⃣🈷️ 6️⃣🈷️ 係佢哋嘅 #年度感謝祭原來呢間係佢地嘅 #旗艦店 下午3點至6點 可享全單八折 🤑🤑而家先

#馬頭圍道 真係開咗好多新餐廳 間間都好吸引

海鮮鍋
2023-05-25
薯條
2023-05-24 21 瀏覽
今日去紅磡行街,行行吓見到土瓜灣呢度有個新樓盤叫啟岸,下面有個幾吸引嘅商場,商場分兩層,食肆林立,裝修新穎。😎好奇心驅使下,我哋就入去睇吓,兩層都行晒之後,我哋見到其實喺樓下依家叫鳴虎嘅日式餐廳唔錯,價錢仲好吸引添!好彩我哋嗰日早去唔使點等位,我果日超級肚餓,立刻叫咗一個鳴虎海鮮炒飯和燒烤拼盤,燒烤拼盤,仲包一杯酒精飲品添,我哋揀咗Sapporo啤酒!鳴虎海鮮炒飯- 好多配料啊,鮮蝦仲大大粒,炒飯炒得好乾身粒粒分明唔油,好味!仲有唔少蟹籽添燒烤拼盤- 有唔少款式㗎,啱晒我哋兩個人分享!我哋仲見到好多人喺度食拉麵添,下次可以再嚟試吓!鳴虎 (馬頭圍道) (土瓜灣)土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下6-9號舖

鳴虎海鮮炒飯

燒烤拼盤
- 有唔少款式㗎,啱晒我哋兩個人分享!

我哋仲見到好多人喺度食拉麵添,下次可以再嚟試吓!

鳴虎 (馬頭圍道) (土瓜灣)
土瓜灣馬頭圍道63號啟岸地下6-9號舖
2023-05-20
2023-05-22 26 瀏覽
燒雞心串燒 雞心細細粒不帶絲毫內臟腥味,食落好爽口,不過只係燒得略嫌太燶,幸好醬汁味搭夠,表面有薄薄鹹甜燒汁,都幾惹味。燒雞翼雞翼是百吃不厭,特別熱辣辣整出來的,而且都算大隻,鹽味就已經好好食,加咗芝麻點綴幾香口。牛肉壽喜燒滿滿一鍋的壽喜燒,安格斯牛肉的份量算多,肥瘦適中,肉質正常發揮,可以沾一下生雞蛋醬,吃起來更滑順。除了牛肉外,還有豆腐、菜、金菇、冬菇、大蔥,一邊煮一邊吃,食材吸飽了醬汁,好送飯。
燒雞心串燒

燒雞翼

牛肉壽喜燒

2023-05-10 41 瀏覽
今天在土瓜灣上完興趣班後,我和同學仔便決定步行至附近的紅磡打卡美食街吃一頓午餐才歸家。抵達「啟岸巷子」的商場後,便發覺這條美食街食店林立,亮點是以日式設計為主,掛滿日式燈籠🏮,令人有如置身日本的感覺。這條巷子無論是日間或晚間已成區內打卡點之一。最後我們選擇了巷子入口的鳴虎石頭燒店,各選了一款除主食外均配前菜、沙律和湯的洋食午餐。~安格斯肉眼定食(8oz)友人選的五成熟安格斯肉眼已切成一條條,方便進食。紋理分明的肉眼條肉味濃,質感嫩而摻有少許油花,入口口感非常理想。沾上醬油來吃,增添一點鹹味更能突出牛肉的鮮味;😋伴碟有大量的菜沙律,配合炸得恰到好處的薯條令到食物的內容更加豐富,讓人吃不停口。~汁燒西班牙黑豚腩定食西班牙黑豚腩肥瘦分明:瘦肉吃起來有嚼勁,肥肉入口爽而不肥膩。豚腩的西汁味較濃,最愛還有那些煮得淋淋的洋蔥絲,配合粒粒軟糯日本米飯🍚來吃是最好不過。今天的定食前菜是軟滑麻醬豆腐和爽脆沙律菜;湯是用上了鮮白本菇和蔬菜,並加入了大量青蔥粒,味清可口。這店提供的食物質素有水準,價格合理。同時我們發現這店原來亦有很多優惠,其中的清酒放題便十分吸引,是清酒控的喜訊:無論日或夜,以一個價錢便可

~安格斯肉眼定食(8oz)

~汁燒西班牙黑豚腩定食

這店提供的食物質素有水準,價格合理。同時我們發現這店原來亦有很多優惠,其中的清酒放題便十分吸引,是清酒控的喜訊:無論日或夜,以一個價錢便可盡飲多款日本清酒,真是化算。我和友人決定爭取機會再來一次,決不執輸!

2023-05-10 303 瀏覽
無意中發現紅磡有一條小巷子,感覺就好似置身日本美食橫町,有飲品,蛋糕Cafe,輕食等等,我揀咗一間喺大街位置的日式料理,格局裝修好有日式風格。M5和牛飯和牛分量十足,上枱時成個火山咁,和牛鋪滿了一個小山丘,在頂部加咗隻蛋。而牛肉肉質非常鮮嫩,脂肪分布平均,所以有入口即溶的感覺,再加左蛋漿同秘製醬汁,非常惹味。三款小食:炸軟殼蟹成隻上排場十足,即叫即炸熱辣辣啖啖肉,軟殼蟹肉質鮮美,可以配生菜再加少少沙律醬夾著軟殼蟹,呢個食法一流。秋葵師傅加咗鹽等調味料去燒,令秋葵易入口,好惹味。日本小番薯好甜,有外脆內軟的感覺。北海道牛乳配十勝紅豆甜品選擇唔算多,我就揀咗牛乳布甸,非常彈滑,好香牛奶味,加咗少少紅豆配襯,如果可以再加多啲紅豆就更加完美了。
三款小食:
秋葵
師傅加咗鹽等調味料去燒,令秋葵易入口,好惹味。
秋葵
日本小番薯
好甜,有外脆內軟的感覺。
日本小番薯

2023-04-22