2015-09-24 1003 瀏覽
以前觀塘區多食肆就係人都知,不過位於一街之隔的牛頭角其實都好多選擇。今次跟朋友來到牛頭角道就已經令您花多眼亂,而想食日本菜就非<<鳴門日本料理>>莫屬。其實一經過就會注意到,因為店面的裝潢很日式,紅紅的日式燈籠高高掛,已經十分吸睛。店內的裝潢跟門口如出一徹,以日式木檯木凳為主。先來<<挪威三文魚刺身>>,刺身最重要就是夠新鮮,入口嫩滑。這裡的就做到了。<<火炙挪威三文魚壽司>>, 長長的三文魚燒得剛剛好,入口啖啖肉。三文魚肉與飯的比例恰到好處,不會怕吃了容易飽。<<辛辣柚子胡椒炸雞>>,一客足夠4-6人吃。炸雞塊炸到外層脆,內層保持嫩滑。吃入口會即時感受到辛辣及胡椒味道,刺激您的味蕾。<<挪威三文魚露旬鮮果米紙卷>>,光看名字就已經很越式。米紙卷的做法其實跟越式很相似。靈魂當然是三文魚的鮮,新觧的三文魚及上露旬,令到這菜更加出色,更加JUICE。店家還會用時令的鮮果來做配搭,如芒果,桃等。令到這道菜更加清新,而今晚吃的就是桃。&

店內的裝潢跟門口如出一徹,以日式木檯木凳為主。
<<香蔥挪威三文魚他他薄脆>>。三文魚肉碎置於薄脆中,再在上面灑上芝麻粒。吃前,可以將青檸汁擠在三文魚他他上,令味道更清新。三文魚他他肉質鮮嫩,再加上了芝麻粒的開係,入口時會感愛到芝麻的香及三文魚的鮮。芝麻的爽及三文魚的嫩。外層的米糠,脆脆的,跟三文魚他他一起入口,一軟一硬,口感清新特別。
<<韓式燒挪威三文魚頭芝士石頭窩>>

石頭窩簡單地帶出的韓式風味,三文魚頭跟芝士的配搭,令到魚肉的口感更加煙韌,味道更加豐富。而湯底入口微辣,幾秒後,舌底下味蕃會開始覺得到慢慢的辣起來。愛吃辣的你,不容失錯呢。
<<板煎軟牛脷>>,悉心的配搭。已經令我加了分。而主角牛脷入口有一種即溶的感覺。肉質不會過硬或太乾,愛吃牛脷的你怎能錯過?
雖然這裡是日式料理,但是這裡的甜品就很西式了。

<<黑胡麻豆腐布甸>>,入口很滑,而且有很重芝麻味,很適合我這種愛吃芝麻口味的人。
<<北海道燕麥糠牛乳奶凍>>,這個奶凍很特別,除了樣子很吸引外。奶凍的上層是燕麥糠而下層是牛乳奶凍。上層的燕麥糠口感比較粘及乾,下層的牛乳奶凍則較軟滑。雖然上下層口感不一,但食入口反而口感更豐富。
飲品方面:這裡除了有現成的汽水,也有果實酒及啤酒。

特別要說說的是白檸波子汽水,小朋友來到除了可樂,不妨試下。
大人呢,不妨試下這裡的果實酒。我這柸是梨之酒,入口清香,很易入口。酒精含量不是很高,酒淺的你也可以大膽一試。
2015-09-20
  • 北海道燕麥糠牛乳奶凍
  • 韓式燒挪威三文魚頭芝士石頭窩
  • 挪威三文魚露旬鮮果米紙卷
  • 火炙挪威三文魚壽司
  • 黑胡麻豆腐布甸
我很喜歡食三文魚,大多數是刺身形式沾點豉油便食進肚裡去~今次來到鳴門日本料理,一次過嚐到六款不同配搭的三文魚,可說是三文魚的盛宴呢!想不到挪威三文魚配合不同食材又有另一番滋味!火炙挪威三文魚壽司挪威三文魚經微火輕輕炙過後,外熟內軟~輕炙的微焦味加油香, 配上胡麻醬獨特的香味,胡麻醬又不會蓋過本身三文魚的味道,油香滿溢~香葱辣味挪威三文魚蓉卷入口先感到微微辣味.. 令人醒胃,辣得來不失三文魚的鮮甜味~ 到細嚼就食到青瓜、蟹籽的爽脆,口感豐富~挪威三文魚刺身厚切的三文魚刺身,色澤美觀,纹理清晰 ~肉質細嫩, 魚脂均勻~香葱挪威三文魚他他薄脆薄脆造成一個小鳥巢似的模樣 ,盛著三文魚他他,賣相討好~切開的時候覺得像切生日蛋糕似的…XD 生日食這個也不錯!一口可以食到薄脆及香葱三文魚他他,以米通製成的薄脆,入口脆脆的挺香口~挪威三文魚露旬鮮果米紙卷,看上去有點像越式菜~米紙卷內包裹著露旬及時令鮮果,而當晚包裹著的鮮果是水蜜桃~煙韌的米紙卷,露旬的爽口感,水蜜桃的鮮甜, 整個口感清新~韓式燒挪威三文魚頭芝士石頭鍋初時第一口不算太辣,但越食越辣,挺惹味~三文魚頭經燒過,食進口外皮脆脆的~往時鹽燒三文
我很喜歡食三文魚,大多數是刺身形式沾點豉油便食進肚裡去~

想不到挪威三文魚配合不同食材又有另一番滋味!
火炙挪威三文魚壽司

挪威三文魚經微火輕輕炙過後,外熟內軟~

~
香葱辣味挪威三文魚蓉卷

到細嚼就食到青瓜、蟹籽的爽脆,口感豐富~
挪威三文魚刺身

厚切的三文魚刺身,色澤美觀,纹理清晰 ~
肉質細嫩, 魚脂均勻~
香葱挪威三文魚他他薄脆

薄脆造成一個小鳥巢似的模樣 ,盛著三文魚他他,賣相討好~
切開的時候覺得像切生日蛋糕似的…XD 生日食這個也不錯!

一口可以食到薄脆及香葱三文魚他他,以米通製成的薄脆
,入口脆脆的挺香口~
挪威三文魚露旬鮮果米紙卷,看上去有點像越式菜~

米紙卷內包裹著露旬及時令鮮果,而當晚包裹著的鮮果是水蜜桃~
煙韌的米紙卷,露旬的爽口感,水蜜桃的鮮甜, 整個口感清新~
韓式燒挪威三文魚頭芝士石頭鍋

初時第一口不算太辣,但越食越辣,挺惹味~

三文魚頭經燒過,食進口外皮脆脆的~

往時鹽燒三文魚頭就食得多,想不到芝士跟三文魚頭味道又挺夾~

每款各有特色、口感 ,實在令人難以選擇哪一樣最美味~

除了三文魚,板煎軟牛舌、柚蜜燒雞翼,我也愛!
板煎軟牛舌

牛舌肉質嫩滑,入口有即溶的感覺! 完全不韌身~

配上特製醬汁,食進口完全沒油膩感~
柚蜜燒雞翼

雞皮燒得香口, 味道微甜又帶有柚子的香,美味~

當然唔小得甜品…XD
黑胡麻豆腐布甸

濃濃的芝麻味 ,芝麻味韻留在口腔中~
口感很滑..就像在吃半凝結的芝麻糊XD ,大推介!

喜歡黑芝麻的人士必點!
北海道燕麥糠牛乳奶凍

上層是燕麥糠 , 底層是北海道牛乳奶凍~
入口奶香十足,奶凍之滑溜令平時單食會覺得很寡的燕麥糠得以平衡~

滑滑的奶凍中點咬口的燕麥纖維,口感不錯,味道不太甜 , 帶點健康感~

甜品有驚喜!

一次過嘗盡多種款式的挪威三文魚 ,加上驚喜甜品 ,大滿足!

❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

2015-08-28
  • 挪威三文魚刺身
  • 香葱挪威三文魚他他薄脆
  • 板煎軟牛舌
去食日本料理點必的一定係三文魚!!!每次都點上大量的三文魚刺身, 真係食極都唔厭~~今次過海黎到位於牛頭角既【鳴門日本料理】聽友人們說這店已經開業很久, 而且很多人光顧的!!!它的門面與店內設計都很有日本居酒屋的風格''*先來個開胃小食:果皮醋漬宮崎蕃茄酸酸的又很清新, 十分開胃~主角來了, 就係挪威三文魚刺身''*色澤好靚外, 紋理都很分明, 片片都是厚切的!!!挪威三文魚肉質細嫩, 油脂均勻;口感軟綿綿的, 十分肥美!!!接著來的就係用上挪威三文魚製作的料理:【火炙挪威三文魚壽司】及【香葱辣味挪威三文魚蓉卷】輕輕燒過的火炙挪威三文魚多了一份香口感及油香, 完全入口即溶;而辣味挪威三文魚蓉卷微辣, 卷內更有青瓜絲, 令整體多了份多層次的口感''*吃日本菜就最喜歡以梅酒相伴~~這杯是名叫【 天空 の 月】 的梅酒味道微甜, 十分容易入口''*❤ 香蔥挪威三文魚他他薄脆用上像米通的薄脆裝著香蔥挪威三文魚蓉;外面脆卜卜, 配上軟軟的挪威三文魚他他, 一併食用十分滋味呢!!❤ 挪威三文魚露旬鮮果米紙卷很特別的 Fusion 菜, 用上越泰菜常用的米紙包裹著挪威三文魚碎, 露旬及新鮮桃肉;更配
去食日本料理點必的一定係三文魚!!!
每次都點上大量的三文魚刺身, 真係食極都唔厭~~
今次過海黎到位於牛頭角既【鳴門日本料理】
聽友人們說這店已經開業很久, 而且很多人光顧的!!!
它的門面與店內設計都很有日本居酒屋的風格''*
果皮醋漬宮崎蕃茄
先來個開胃小食:果皮醋漬宮崎蕃茄
酸酸的又很清新, 十分開胃~
挪威三文魚刺身
主角來了, 就係挪威三文魚刺身''*
色澤好靚外, 紋理都很分明, 片片都是厚切的!!!
挪威三文魚肉質細嫩, 油脂均勻;
口感軟綿綿的, 十分肥美!!!
接著來的就係用上挪威三文魚製作的料理:
【火炙挪威三文魚壽司】及【香葱辣味挪威三文魚蓉卷】

吃日本菜就最喜歡以梅酒相伴~~
香蔥挪威三文魚他他薄脆
❤ 香蔥挪威三文魚他他薄脆
用上像米通的薄脆裝著香蔥挪威三文魚蓉;
挪威三文魚露旬鮮果米紙卷
❤ 挪威三文魚露旬鮮果米紙卷
更配以千島醬增加味道''* (鮮果會以當時的時令作出更)

一口吃下這米紙卷, 感覺很 Fresh 而不失挪威三文魚的鮮味!!!
加上那露旬十分爽口, 令整個層次感變得豐富''*
韓式燒挪威三文魚頭芝士石頭鍋
❤ 韓式燒挪威三文魚頭芝士石頭鍋
雖然吃魚很少會吃魚頭部份, 但今次真的有例外!!!
燒過的挪威三文魚頭很香脆而估不到魚肉非常滑嫩, 而且都幾多肉下''*

那湯底很韓式的感覺, 味道不太辣;
越飲越覺惹味, 這配搭確實不錯~
挪威三文魚腩刺身
實在有點不夠喉, 再點了一客挪威三文魚腩刺身''*
挪威三文魚腩位的肉質更肥美, 魚脂更豐富, 令人食唔停口!!
板煎軟牛舌
吃完挪威三文魚料理, 就吃點其他的''*
這個【板煎軟牛舌】十分推薦, 牛舌超軟腍, 真係入口即溶;
配上特製醬汁, 十分搭配又不油膩, 很棒呢!!!
墨魚海膽黃金燒
另外我亦十分喜歡這道【墨魚海膽黃金燒】
以海膽加上醬汁把墨魚一起焗製, 味道甜甜地又帶有海膽味道;
墨魚煙韌很有咬口, 用來佐酒非常不錯''*
胡麻豆腐布甸
吃飽飽就來個甜品好了''*
這個黑胡麻豆腐布甸, 超級濃郁的黑胡麻味道, 口感很滑;
是凝固了的芝麻糊來的, 可惜我不太喜歡!!
❤ 北海道燕麥糠牛乳奶凍
上層是燕麥糠, 下層則用上北海道牛乳製成的奶凍;
奶味香濃滑嫩得很, 配上燕麥糠多了份咬口, 食落去覺得更健康!! (有藉口吃多點)
味道不會太甜, 好好味, 真的非常喜歡喔~~

2015-08-21
挪威三文魚露旬鮮果米紙卷
挪威三文魚腩刺身
墨魚海膽黃金燒
北海道燕麥糠牛乳奶凍
今次一行四人約了在牛頭角的✦ 鳴門日本料理✦ , 呵呵,非常就腳,出地鐵站後過馬路就是了, 其實平日經過都有留意到它,都是擠滿人客的, 但一直未有時間去試試,今次朋友提議來這裡真的合我意!因為我們四個都是三文魚痴,大家都有看過我的食文都知道我特別愛挪威三文魚。 所以今次的重點必定是牠了!!!♦ 挪威三文魚刺身 ♦ 挪威三文魚的優勝之處是你可以看到牠色澤比是非一般油潤, 紋理清晰分明而且滿帶光澤感, 入口是軟滑帶綿的感覺,令人欲罷不能!♦火炙挪威三文魚壽司 ♦ 因為挪威的海水潔淨清徹,令挪威三文魚成為全球性的口碑,肉質一流! 每次吃完挪威三文魚刺身時隨後都愛吃♦火炙挪威三文魚壽司 ♦, 我很愛那個種火槍輕輕炙熱後的微焦氣味 和 分明的紋理, 配合上它的半溶脂肪,入口帶微焦然而又不失魚生的即溶感。 非常滋味!♦香䓤辣味挪威三文魚蓉卷 ♦ 接著是 ♦香䓤辣味挪威三文魚蓉卷 ♦ ,卷物上佈滿辣味挪威三文魚蓉跟蟹籽! 廚師巧妙地以青瓜絲填滿了卷物內, 儘管我連吃了3舊三文魚刺身都沒有膩口感, 然後青瓜絲帶來清新! 挪威三文魚蓉 比 挪威三文魚刺身 的入口即溶感更加強烈! 舌尖捨不下動,怕太大力把
今次一行四人約了在牛頭角的✦ 鳴門日本料理✦ ,

呵呵,非常就腳,出地鐵站後過馬路就是了,

其實平日經過都有留意到它,都是擠滿人客的,

但一直未有時間去試試,今次朋友提議來這裡真的合我意!

所以今次的重點必定是牠了!!!

♦ 挪威三文魚刺身

挪威三文魚的優勝之處是你可以看到牠色澤比是非一般油潤,

紋理清晰分明而且滿帶光澤感,

入口是軟滑帶綿的感覺,令人欲罷不能!

♦火炙挪威三文魚壽司

我很愛那個種火槍輕輕炙熱後的微焦氣味 和 分明的紋理,

配合上它的半溶脂肪,入口帶微焦然而又不失魚生的即溶感。

非常滋味!

♦香䓤辣味挪威三文魚蓉卷 ♦

廚師巧妙地以青瓜絲填滿了卷物內,

儘管我連吃了3舊三文魚刺身都沒有膩口感,

然後青瓜絲帶來清新!

挪威三文魚蓉 比 挪威三文魚刺身 的入口即溶感更加強烈!

舌尖捨不下動,怕太大力把牠磨碎了,

在綿綿的三文魚蓉上滿佈Q彈蟹籽,製造了多層次的口感!

♦ 挪威三文魚露旬鮮果米紙卷 ♦

這個菜式是我第一次吃,非常有新鮮感 + 滿足感。

很像泰的米紙卷 ,因為平日對泰菜都非常鍾情,所以這個菜式非常推薦!

這道 ♦ 挪威三文魚露旬鮮果米紙卷 ♦ ,很有 Fusion 菜的味道,
米紙卷裡有挪威三文魚肉碎、時令水果( 今次是白桃,平日亦有機會是芒果 )、露旬。

為"食肉獸"的我清清了味蕾,

白桃、露旬的爽甜感 跟 挪威三文魚肉碎 的綿滑 對比非常大,

充分表現了豐富的層次感!

♦ 韓式燒挪威三文魚頭芝士石頭窩 ♦

外表很有韓式風味道,主角是燒挪威三文魚頭,

魚頭燒得微焦,吃起來很脆口,而且面頭鋪了芝士,更加滋味!
外皮香脆但無損魚肉滑嫩之味,

石頭窩內的滿滿的辣汁,令腥味不見了,

顏色上看似辛辣無比辣汁其實不算是大辣,但會在口中會漫漫滲出來。

♦ 香蔥挪威三文魚他他薄脆 ♦

香脆可口的米糠脆脆圍著挪威三文魚他他,真正的外脆肉軟!

挪威三文魚他他的鮮香嫩清配上一旁青檸的青澀,感覺很清鮮。

把挪威三文魚他他 和 米糠 一併放進口,滋味甚是。

當中亦不乏芝麻粒的香味!

♦ 黑胡麻豆腐布甸 ♦

朋友叫了♦ 黑胡麻豆腐布甸 ♦,外表來說,非常討好,布甸上的小葉塊有舒緩心情之感!
我當然不忘試一口吧! 超級濃郁的黑胡麻味,

愛黑胡麻的你,不能錯過呢!

♦ 海道燕麥糠牛乳奶凍 ♦

最後是我的私心推介!!!!!

飲食文化最令人欣賞的廚師是可從食物中讓人欣賞食物。

多重圈圈的碟花中突出了 ♦ 海道燕麥糠牛乳奶凍 ♦ 的純白!

跟一旁的士多啤梨互相呼應!
真不愧為北海道牛乳奶凍,奶凍香濃幼滑。

而奶凍上的燕麥糠本身帶點粘感,

在幼滑的口感上帶來少許咬口,

而且調味做得很好,絕不會過甜!

聽說這是老闆的拿手甜點,下次來必叫之選!
雖然已飽得很,但朋友堅持要叫碟 枝豆 來送送酒!

哈哈~ 然後鳴門 的 枝豆 的確有點Fusion菜 feel,

暖暖的枝豆上滿佈 蒜粒,跟平日吃的截然不同呢!
適逢餐龐內有個活動推廣,只要Order挪威三文魚刺身

然後拍照再上載到面書,就有三文魚小食杯一客。
真有食神!!!!
2015-08-21
  • 挪威三文魚
  • 火炙挪威三文魚壽司
  • 挪威三文魚露旬鮮果米紙卷
  • 韓式燒挪威三文魚頭芝士石頭
  • 海道燕麥糠牛乳奶凍
  • 香蔥挪威三文魚他他薄脆
2015-08-18 307 瀏覽
好耐冇黎光顧了, 一早就諗定食比目魚西京燒定食, 點知轉左新menu, 冇左我想食既餐不過唔緊要, 新MENU都幾好, 一開始就有個蒸蛋鯖魚定食, 有三片三文魚刺身, 沙律同天婦羅, 個飯干左小小, 我叫waiter拎多個燒汁, 加左好超好味三文魚刺身同沙律還可以, 唔算差, 不過個天婦羅就有小小奇怪照燒雞扒定食甜品

不過唔緊要, 新MENU都幾好, 一開始就有個蒸蛋

照燒雞扒定食
甜品
2015-08-17
預先book位,一去到就可以叫野食。待應一見到茶杯無茶會自動加茶,唔錯。但當日的餐牌好多食物,例如一些套餐都生得叫,想食多款食物,例如天婦羅、冷麵就要散叫或便當,唔係太合我意。野食的賣相跟相中相似,都幾靚。可能d雪唔夠凍的關係,變咗食蠔同魚生時,無超fresh的感覺,但它的壽司d飯黏性強,反轉件壽司都得,點醬油的時候無咁煩。我叫的丼是鰻魚,醬油味剛剛好,鰻魚飯加上酸的薑和冬菇,有咬口同味道酸酸甜甜,好好食。甜品是牛奶凍,上面仲有水果,而底層仲有類似麥皮的食材,只係有少少甜,唔食甜品的人一定要試下,你一定接受到,但可惜分量好少。整體來講,以我第一次去日本屋食野,係唔錯的經歷。
。整體來講,以我第一次去日本屋食野,係唔錯的經歷
2015-07-31
  • 甜品
  • 刺身
早前同老公去觀塘行街,佢話想同我食日本餐,便帶我去左鳴門日本料理。入到去先知鳴門攞左和食天王的大奬,於是就睇下有咩好食。入座後見到有個魚缸,裡面原先有好多龍蝦,但不斷被餐廳服務員攞起及交去廚房。最後只剩下幾隻。了解後先知,原隻活波士頓龍蝦兩食(刺食+火窩) 十分受歡迎。於是我地都馬上落單要一客。跟據指引,我們免費獲贈一客炭燒雞肉串(1人1串)。嘩,原隻龍蝦呀,上枱時隻龍蝦D鬚同腳仲郁架!忍唔住啦,同隻龍蝦合照先。放入口時,彈牙到呢!!!超新鮮呀,真係好好味呀。。接著就到第二食 - 火窩了,我地要了豬骨湯底,所以個湯底加入龍蝦後好快變了奶白色,好濃味,仲好甜添。睇下個龍蝦鉗幾多肉,一口牛試過,新鮮一口鉗真係未試過。見個湯底咁靚,馬上叫多客美國安格斯牛肩肉(HKD98)加料。美味,在湯裡10秒左右就食得,好美味哦!由於食得咁開心,少少酒少不免,於是叫了1瓶梅酒嚟暖飲 。嚟到了,服務員幫我地將支酒放入熱水內坐暖,好期待呀!飲落又暖又酸酸甜甜,味道好得意,酒味唔太強,對於一個唔係好飲得既人嚟講,確實不錯。除了龍蝦、飲品,小食都有優惠,我同老公又點會放過呢!首先真係要講吓鳴門日本料理送的雞串,真
入到去先知鳴門攞左和食天王的大奬,於是就睇下有咩好食。
跟據指引,我們免費獲贈一客炭燒雞肉串(1人1串)。
嘩,原隻龍蝦呀,上枱時隻龍蝦D鬚同腳仲郁架!
睇下個龍蝦鉗幾多肉,一口牛試過,新鮮一口鉗真係未試過。
由於食得咁開心,少少酒少不免,於是叫了1瓶梅酒嚟暖飲 。
嚟到了,服務員幫我地將支酒放入熱水內坐暖,好期待呀!
除了龍蝦、飲品,小食都有優惠,我同老公又點會放過呢!
首先真係要講吓鳴門日本料理送的雞串,真係恰到好處,雞肉啱啱熟,醬汁唔太濃;所以忍唔住叫多一客雞肉串燒 (HKD15/串);之後仲叫了海膽魷魚花 (HKD38/2件),好味,但無餐牌影得咁大件;以及帶子串燒 (HKD28/串),夠大粒及好味。
飽飽了,本來想食甜品,可惜鳴門未能提供餐牌上的所有甜品,由於無我地想食的款式,故埋單走了。

2015-01-03
用餐優惠
信用卡優惠
  • 原隻活波士頓龍蝦兩食(刺食+火窩)
  • 炭燒雞肉串
2014-10-13 1308 瀏覽
今日中午第一次去這間日本餐廳食飯, 在門口看了午餐餐牌選好了, 入到去侍應說門口的餐沒有, 只是12:45-1:30PM 沒有,只有店內這些餐牌,餐牌上的餐最少要68 元以上, 心想試一下吧! 我叫了個燒牛舌75元, 心想試一次吧!怎料來到只是一個用湯煮的牛舌, 飯無咩燒汁味, 牛舌無味, 不知食什麼似的, 朋友叫了日式照燒雞扒, 雞扒面全是沙津醬全部蓋過了雞扒味,68元, 餐只跟湯, 沒有飲品, 甜品只是一粒泡芙,再不會光顧的午餐, 價值與物質不相乎., 午餐還要加一, 以這個價錢可以食到更好的食物了!
2014-10-13
2014-06-22 1783 瀏覽
今日黎依到食左佢個是日推介, 就係依個鯖魚刺身, 平時自己通常都係食燒鯖魚,反對新鮮既就從來都到食過,決定叫黎試下,食落有少少魚腥味,同其他刺身有D唔同,似淡水魚嗡,不過都可以接受既, 點少少酸酸地既汁,味道就更加易入口, 肉質係比較紮實,唔錯,魚油都係比較多,不過就真係比較腥,味道真係唔錯目魚西京燒定食,依個定食包左兩款前菜同埋一個味噌湯,就係涼拌茄子同埋芝麻豆腐. 茄子都真係幾好,佢混入醬同木魚整既涼拌茄子,令茄子無左佢個草青味,本來淡口既茄子加左濃郁同埋鮮味.至於芝麻豆腐,加埋菠菜,用左日式芝麻汁,豆腐豆味十足, 又夠哂滑溜溜, 簡簡單單都好好食,味噌湯就差D,只有一個鹹字,海帶都只有少少少, 真希望在香港的普通日式料理店可以喝到有加魚骨魚塊淆製的味噌湯啊!整體都算唔錯喇

2014-02-12 2378 瀏覽
中午時份食午餐,自己一個的情況下去試這間未試過的日本料理店。外在門口的牌子寫著食品名稱,價錢大概是$45-60。心想價錢合理,便入內一試。一入到去,人不多,吧檯有很多位置,一人主要會被安排坐吧檯。入內陳設亦頗有氣氛,很多魚形的日本裝飾。空的位置檯面上已經有餐牌給你挑選,但一看.... 最低是$69的套餐,逼你叫這些午市套餐,沒有散點餐牌。我問店員,門口的套餐沒有嗎? 他說這是12:45前埋單,1:30後落單的餐牌,現在這時段沒有得供應,心想這很有被騙的感覺..... 根據現行的商品說明條例,是否已可以檢控佢?? 繼續看餐牌,最低消費的有3個$69的套餐,而刺身的要去到$95,有些是$75, 86都有。每款套餐也包麵豉湯、主菜、小食及雪米滋做甜品。我點了個「窩燒牛肉丼」。心想是否有點像網燒的一塊塊牛肉,如是也不錯。點了這個等待的期間,來了麵豉湯及小食。麵豉湯味道OK,不算太咸,內裡有昆布及豆腐。小食我揀選了燒三文魚餃.... 看到樣子,心知不妙.... 這個三文魚餃有小兒麻痺啊??? 小得這麼可憐.... 我以前響觀塘工業區果邊返工,食開另一間日本野,好大件架嘛.... 點解呢度細到咁.

燒三文魚餃
我以前響觀塘工業區果邊返工,食開另一間日本野,好大件架嘛.... 點解呢度細到咁.... 響果間食最平$48都有個餐,最貴都係$60幾,呢度令我好唔習慣囉.... 呢2件野只係食左我30秒,已經食完....

之後上個燒牛肉飯.... 說穿了就是肥牛加汁而已,份量和吉野家差不多,而且和吉野家既牛肉飯都係差不多,大家都係珍珠米,又係果d肥牛,又係有雜菜,人地都係$30幾,點解你要$69呢...??? 諗唔明.... 如果你係一塊塊真牛仔肉,我會明D....
窩燒牛肉丼
我唔否認,呢度既野食係ok的,我坐吧檯,見到好大隻帶子大過$5,但我著重既係食物既質素同價錢的均等性。如果我響尖咀,食個大過$5既魚生飯做午餐,要我比$100,我覺得都差不多,我預左。因為食材+環境+地區+服務=呢個價,環境地區唔多唔少會比個客有預計大概值多少錢。但我唔預計響牛頭角呢個工貿區,食一個小兒麻痺既三文魚餃+同吉野家無大分別既牛肉飯做午餐要$69+1=$75。呢個區既野可以有幾貴? 過2間食粥麵既,$30幾。對面街既譚仔,又係$30幾,我到街尾食個西餐都只係$50幾,你呢間咁既野要$75?? 憑咩呢? 唔怪之得坐唔滿人啦.... 午市都要加一? 可能你有你道理,但我唔知個道理響邊.... 如果係因為你果粒既雪米滋既話,唔該收返,減返$20仲實際啦! 呢堆野食,頂盡都係值$60。你唔加一既我都無咁嬲,你仲要加一..... 真係食完火都黎!

比人呃完一次,唔會再呃第二次....
2014-02-12
2013-03-21 2111 瀏覽
一早已經約定朋友來這間鳴門料理度食飯,仲一早訂定壽司蛋糕同她慶祝...因為晚上耍返工所以我們6:00已經到了,入到去無咩人因為早到唔使等位...真係好...一入去招呼都很好...侍應服務很好感覺很舒服,跟住上頭盆豆腐沙律....幾清新都OK...跟住剌身....甜蝦好新鮮....帶子一D都唔暒...跟住一輪壽司攻勢....全部都好好食...重點推介牛油果壽司...勁好食...燒烤拼盆,天婦羅壽司同黑豚肉.....跟住就到師父精心製作的壽司蛋糕....好靚好有心機.....最後加埋個甜品...為呢一餐畫上了一個完美的句號...

題外話/補充資料: 餐廳雖然不大...但食物水準很高...一定要去試下...:D
2013-03-21
2013-03-04 1491 瀏覽
以前常常到何文田鳴門吃鮟鱇魚烏冬或拉麵, 在我印象中水準是非常不俗的, 不知道觀塘這一家水準又是如何呢!鯖魚刺身($25一片)-在黑板上寫上是日推介, 其中一道就是鯖魚刺身, 平時吃的通常是醋鯖魚,新鮮的反而從未吃過, 點了兩片來試試($50). 一入口, 陣陣魚腥味隨之而來, 好像吃著淡水魚一樣. 但還是屬於可接受的範圍, 蘸上帶酸的味淋更易入口, 其肉質紮實, 魚油豐足, 都是鯖魚所獨有的特點, 但還是試過一遍就算了!比目魚西京燒定食($80)- 此定食附有兩小碟前菜和味噌湯, 分別是涼拌茄子及芝麻豆腐. 小妹不愛吃茄子, 嫌其有草青味和入口有磨牙之感, 這個混入醬汁及木魚調製的涼拌茄子, 正好遮蓋了茄子的草青味, 亦為本來平淡的茄子帶來了濃郁與鮮味. 至於芝麻豆腐, 就是用類似百福豆腐, 加上菠菜, 再澆上日式芝麻汁, 豆腐豆味十足, 又滑溜溜, 簡單而好吃, 真想在家裡動手做啊! 味噌湯一如普通日式料理店, 只有一個鹹字, 海帶亦給得少, 真希望在香港的普通日式料理店可以喝到有加魚骨魚塊淆製的味噌湯啊! 但這個小小的願望好像從未有在香港實現過! 台灣的平價日式料理店很多也有加魚
鯖魚刺身($25一片)-
比目魚西京燒定食($80)-
此定食附有兩小碟前菜和味噌湯, 分別是涼拌茄子及芝麻豆腐. 小妹不愛吃茄子, 嫌其有草青味和入口有磨牙之感, 這個混入醬汁及木魚調製的涼拌茄子, 正好遮蓋了茄子的草青味, 亦為本來平淡的茄子帶來了濃郁與鮮味. 至於芝麻豆腐, 就是用類似百福豆腐, 加上菠菜, 再澆上日式芝麻汁, 豆腐豆味十足, 又滑溜溜, 簡單而好吃, 真想在家裡動手做啊! 味噌湯一如普通日式料理店, 只有一個鹹字, 海帶亦給得少, 真希望在香港的普通日式料理店可以喝到有加魚骨魚塊淆製的味噌湯啊! 但這個小小的願望好像從未有在香港實現過! 台灣的平價日式料理店很多也有加魚塊, 香港的真是望塵莫及.
比目魚只有少少的一片啊! 吃幾口就沒了! 完全不夠下一碗飯啊! 比目魚好像是用燒汁醃過再加以煎香, 入口香濃惹味之餘又不會遮蓋比目魚的魚油香, 魚皮香脆, 魚肉嫩滑之餘有彈牙感, 其實是蠻好吃的! 只是份量真的太少, 要”動用”墊底的生菜和沙拉醬來下飯, 但生菜顏色帶暗黑, 不太新鮮呢! 白飯不是用珍珠米而是用普通香米, 亦是扣分位!
天婦羅烏冬($55)- 上文說過小妹很喜歡嗚門的鮟鱇魚烏冬, 其魚味真是一百分! 怎料這裡並沒有鮟鱇魚料理?!
只有普通的烏冬, 失望啊! 烏冬以石鍋盛載, 熱度可以保持, 算有誠意.
雞蛋不是何文田店的半熟溫泉蛋, 而是普通白烚蛋半只, 失望中之失望.
呷一口湯底, 有種似曾相識之感, 噢! 是出前X丁的味道, 究竟用上預製的味精湯底, 失望至極!
尤幸烏冬是方扁的手打烏冬, 煙煙韌韌滿有口感! 而天婦羅則不過不失, 只算是一碗差一點點才合格的烏冬.
店子的服務還算不錯, 姐姐們很細心的為我們添茶換碟, 是加分位!
但想不到同一集團不同分店, 食物種類和味道會有如此大的差別!
2013-03-01
2013-01-18 1091 瀏覽
店長每天推介上一次來已是兩年多前, 一次巧合, 本來上網查詢九龍灣的嗚門, 但給我找到觀塘也有鳴門店, 於是訂了這間. 錯有錯著, 這間的味道令我念念不忘. 但因為唔就腳, 再冇食過.直到今天跟友人提起到觀塘APM搵食. 突然想起此店, 就提議了再幫襯. 果然沒有失望!早了一天訂位被安排坐較入位置, 斜對廚房. 眼看都是熟客, 不用看餐牌也可點菜~但大部份客人都選套餐, 價錢大概$80~$90. 而我和友人卻喜歡單品. 前菜兩款 鹽燒羊扒今天出位價$45/2件, 非常抵吃.要了5成熟剛剛好. 已很夠味, 但可以灑點七味粉調味.脂肪與肉分明, 不油膩. 南瓜蕃薯天婦羅南瓜咬開是軟身燙口, 炸粉也不多, 吃了兩片.用了紫蕃薯做天婦羅更是少見, 不算很甜, 但就帶出了濃濃的蕃薯香. 明太子炸蝦卷點菜時還叫了海膽炸蝦卷明太子也不吝嗇, 6件可以一口一件.炸蝦都大隻, 賣相色彩繽紛, 單看就覺得好味. 鳴門海鮮沙律以刺身為主的沙律, 有三文魚, 八爪魚及帶子.上面舖了薄脆, 第一次吃幾特別.份量很多, 以$85價錢差不多吧.菜也分很多種, 其中一種帶有苦味. 炸雞軟骨味道等同大排檔的椒鹽鮮魷.以
店長每天推介

前菜兩款
鹽燒羊扒
今天出位價$45/2件, 非常抵吃.
要了5成熟剛剛好. 已很夠味, 但可以灑點七味粉調味.
脂肪與肉分明, 不油膩.
南瓜蕃薯天婦羅
南瓜咬開是軟身燙口, 炸粉也不多, 吃了兩片.
明太子炸蝦卷
點菜時還叫了海膽炸蝦卷

明太子也不吝嗇, 6件可以一口一件.
炸蝦都大隻, 賣相色彩繽紛, 單看就覺得好味.
鳴門海鮮沙律
刺身為主的沙律, 有三文魚, 八爪魚及帶子.
上面舖了薄脆, 第一次吃幾特別.
份量很多, 以$85價錢差不多吧.
菜也分很多種, 其中一種帶有苦味.
炸雞軟骨
味道等同大排檔的椒鹽鮮魷.
以往日式店的雞軟骨上菜時一粒粒很分明, 這個見到好多炸粉蒜頭之類, 要吃要尋寶

但另一種食法, 都可以接受.
牛肉湯烏冬
餐牌寫上如要稻庭烏冬另加$20. 但吃落有稻庭的煙韌, 埋單又沒有看, 不知道已加定未加.
牛肉份量也不少, 最重要熱著上菜, 吃了一整碗都是熱辣辣, 好滿足.
烏冬內有半顆蛋, 一片日式魚蛋, 有幾款菜. 兩個人吃.

因為友人的胃不舒服, 不敢點太多生冷食物, 今次放棄了刺身壽司類.

斟茶次數幾頻密, 但我覺得過於頻密, 阻礙了傾談.

我會再來!
除夕
(非會員)
2012-08-07 729 瀏覽
首先唔洗等就有位. 服務唔錯. 係我覺得要讚既地方啦..第一次黎食.. 感覺係最緊要.. 總結都唔錯, 不過海膽尤魚燒我就覺得太多沙律酸.. 海膽味就小左D啦... 三文魚刺生係一片片咁計,(2,4,6...) 不過唔好叫太多, 我地2個人食都係叫6片,因為真係好厚架.. 太多就好漏食唔到其他野架啦..提提大家,份量都唔小,壽司都大件, 最好先叫小小睇一睇份糧先再叫野食, 唔好一入到去就狂叫呀~

2012-08-07
2012-03-19 540 瀏覽
嗲哋生日, 一家人去嗚門食飯慶祝! 食咗咁多次都一直保持住水準, good!服務員亦好細心, 見有兩個小朋友, 安排我哋坐卡位, , 又問夠唔夠高坐, 又主動俾咕筍小朋友坐高!不時又過嚟問啱唔啱食。今次叫咗刺身餐, 有厚切三文魚& 油甘魚, 丹瑕, 帶子都好新鲜, 都只係$248另外, 再點咗活赤貝& 海膽, 海膽仲會配埋飯團, 新鲜好味呀!三文魚生刺身飯, 夠分量!牛肉鍋可以配飯做定食海鲜冷麵, 原來有落少少七味粉,所以小朋友覺得辣咗d, 但大人食就ok嘅 !北海道牛乳奶凍, 有好濃嘅奶味, 正呀!

不時又過嚟問啱唔啱食。

三文魚生刺身飯, 夠分量!
牛肉鍋可以配飯做定食
北海道牛乳奶凍, 有好濃嘅奶味, 正呀!

2012-03-14