2005-10-04 17 瀏覽
(這是九月的事……一直忙著,沒有上傳,不好意思)去年錯過了黃油蟹,今年突然想起,便趕著在季尾一試。我們一行五人,在四人餐不夠、六人餐太多的情況下,我們點了四人餐,另加黃油蟹一隻和每人一客蟹粉小籠包(四人餐是沒有蟹粉小籠包的)。我們點菜時是晚上八時,但部長說小的黃油蟹沒有了,另加的一隻最少也要十両;不過個人覺得跟其他大小沒差很遠呢(還是其他的也是十両呢?)!我們的一桌剛好對著造小籠包的攤,一大盤的蟹粉在面前,很吸引呢!而首先上的就是蟹粉小籠包--體積比平時吃的小籠包要大一點點,但當然沒廣告般又大又圓;湯汁很多,一口咬下去,盡是蟹的精華,讚!原以為會混點豬肉的,但似乎沒有,怎樣吃都是蟹。雖然每人只有一顆,但少吃多滋味,一個就讓人很滿足了。當大家還在回味那小籠包的滋味時,主角黃油蟹便上場了!黃油蟹是白灼的(雖然她們說是狀元紅蒸黃油蟹,但吃不出酒味來),每人半隻,已切開兩邊上桌,所以看到的都是橙黃的羔。那蟹羔之多,是把蟹肉都蓋著了!吃下去,不像大閘蟹那樣軟綿綿的,反倒像咸蛋黃,帶點甘香,卻不油膩。不過教人吃得最「過癮」的是,那蟹羔之多,是讓人可以像拆蟹粉那樣,把羔和肉一拼搯出,一口吃下!沒嘗過
(這是九月的事……一直忙著,沒有上傳,不好意思)

去年錯過了黃油蟹,今年突然想起,便趕著在季尾一試。

當大家還在回味那小籠包的滋味時,主角黃油蟹便上場了!黃油蟹是白灼的(雖然她們說是狀元紅蒸黃油蟹,但吃不出酒味來),每人半隻,已切開兩邊上桌,所以看到的都是橙黃的羔。那蟹羔之多,是把蟹肉都蓋著了!吃下去,不像大閘蟹那樣軟綿綿的,反倒像咸蛋黃,帶點甘香,卻不油膩。不過教人吃得最「過癮」的是,那蟹羔之多,是讓人可以像拆蟹粉那樣,把羔和肉一拼搯出,一口吃下!沒嘗過的,總得嘗嘗。

接著是沙窩雞煲翅。這個湯淆了很久,所有材料的精華都融於湯中,雞骨都被煮透,可一拼吃下。

然後是XO醬爆帶子。XO醬不辣、不油膩,但卻很惹味;帶子很新鮮、很大顆,夾著翠玉瓜片同吃,食味更豐。

緊接的是荷香蒸法國鰈魚。鰈魚是我們常吃的「左口」、「韃沙」一類,但呈圓型,肉很實、緊緊的黏著魚骨。這鰈魚滿大的,很新鮮,不錯。

南非鮑脯花膠筒跟黃油蟹粥同上。花膠筒鮑魚造出水準,只略嫌鮑片不夠多和大。蟹黃粥鮮甜、不腥、不油膩;加入了菜普碎,更突顯了蟹的鮮甜。

到了此時,大家都已很滿足了,甜品隨即奉上--是六小件西餅。想不到呢!一家中菜館的西餅,水準比很多咖啡室造的還要高!

套餐包括的花雕亦是有水準的貨式。

除了滿意這裡食物的水準外,服務亦值得一讚。雖然我們點的是四人餐,但一些每位上的菜式(如翅),他們都會多給我們一份。有時候,細心又不計較的服務,往往能留住客人的心。
2005-08-01 15 瀏覽
昨天和爸媽特意到此享用黃油蟹。每人要了一客魚翅蟹皇宴,食物包括︰1) 狀元紅蒸黃油蟹一隻(八兩) --- 預料中事,不足八兩。淡淡的酒伴著香濃的蟹黃,味道不俗,可惜個人認為質感偏乾了少許。2) 原盅雞燉翅--- 火候十足,雞骨也入口即化。味道濃郁。3) 30頭南非鮑魚遼參玉掌--- 鮑魚很鮮味,口感亦佳。遼參和玉掌味道不見突出,但也不難食。4) 欖仁帶子鬆--- 用的是小帶子,味道較清的一道菜。5) 黃金蟹粉盞--- 餡是用豬肉、蟹粉和醋混製成的,味道不俗。但個人最欣賞的是用麵粉造的盞,口感非常豐富,集柔軟、彈性於一身。6) 杏汁蛋白露--- 很香濃。7) 廿年彫皇--- 轉成新鮮即搾橙汁,有果肉,而且不酸。

4) 欖仁帶子鬆--- 用的是小帶子,味道較清的一道菜。

6) 杏汁蛋白露--- 很香濃。

7) 廿年彫皇--- 轉成新鮮即搾橙汁,有果肉,而且不酸。
2005-06-05 1 瀏覽
2/6和三個國內客人去了鴻星吃飯. 由於國內客人先到,鴻星的主任就向他們推銷魚翅,鮑魚及黃油蟹這些貴價菜!! 結果這些菜就要了6000元!! 加上其他菜要8000多!!黃油蟹根本不是時候食, 魚翅, 鮑魚都不值這個價錢. 我覺得被人騙!!請大家以后小心.

請大家以后小心.
$2000
2005-05-23 5 瀏覽
平時最怕去飲喜酒,因為冇樣野好食, 但上星期去鴻星總店飲, 比想像中好好多. 雞湯排翅個湯好鬼濃,好有雞味,翅亦十分足料, 條老虎班雖然大條但都蒸得好靚. 仲有單尾係棉花白兔仔,真係好靚好唔捨得食.侍應招呼OK, 氣氛亦好溫馨.
2005-05-06 7 瀏覽
中午時又和老父來一個飲茶吃午飯, 他還是喜歡去一些老牌酒樓找一些老朋友聊聊天, 兩個人的午餐又是五個點心已經足夠, 先來了蝦餃和餃子併盤, 蝦餃比想像中要大, 但味道一般外皮亦偏腍; 餃子併盤純粹是手功卓頭, 三款不同餃子做成動物形象, 做形和味道亦只是一般; 再來了雞飽仔, 餡料偏小飽身偏鬆軟; 燒賣餡料偏向多油而牛肉球肉味討好肉質偏鬆散. 最後點了紫米露糖水, 糖水甜味較重, 紫米和西米十分腍略欠口感.
2005-01-27 2 瀏覽
今晚食盤菜,早兩日前訂左外賣,我去拎,提一提大家,如果好似我咁係買take away既話,記住叫左有氣有力既男人去拎,因為真係超重,我都係叫papi去車站接我拎回家!佢比個"沙"鍋好大個, 汁另外比,成一大樽,個汁係鮑魚汁,好正,好入味,不過食完成家都大叫好口渴,個盤菜好多款,樣樣有d,樣樣都好食,有冬菇,發菜,豬皮,豬利,炸鯪魚球,魚肚,"豪是",白蘿蔔,雙腸,芋絲,雞,鴨,大元蹄,"由"魚,芋頭,蓮藕,燒肉,元貝,海蔘等等,真材實料,正!
今晚食盤菜,早兩日前訂左外賣,
我去拎,提一提大家,
如果好似我咁係買take away既話,
記住叫左有氣有力既男人去拎,
因為真係超重,我都係叫papi去車站接我拎回家!

佢比個"沙"鍋好大個, 汁另外比,成一大樽,
個汁係鮑魚汁,好正,好入味,不過食完成家都大叫好口渴,
個盤菜好多款,樣樣有d,樣樣都好食,
2004-11-29 1 瀏覽
老闆請食飯開左四圍, 佢地菜式既味道好好味, 例如大蝦沙律d 蝦好大又新鮮, 生果又清甜, 蟹粉小籠包超正, 皮薄湯多蟹粉鮮, 無得頂, 鮑片海參掌翼, 汁濃入味又係好正...仲之呢一餐食完絕對令人回味無窮
仲之呢一餐食完絕對令人回味無窮
2004-11-04 0 瀏覽
今晚嚟食飯,食物水準大部分都唔差貴價嘢味道ok,但個人反為歡喜佢個「醬油包」,認真好食
今晚嚟食飯,食物水準大部分都唔差
貴價嘢味道ok,但個人反為歡喜佢個「醬油包」,認真好食
2004-10-20 8 瀏覽
友人係I.T大出血後, 就到呢度食大閘蟹。3個人叫左同樣既套餐, 包括: 蟹粉小籠包(2隻), 鮑絲瑤柱羹, 花菇玉掌婆蔘(鴨掌是也), 欖角醬炒帶子(青瓜?), 大閘蟹2隻(每隻約2兩), 連埋清潤木瓜糖水, 餐價218大洋。另外我地都order多一大碟生炒糯米飯(見到餐牌上既生炒糯米飯賣相太吸引啦!)加埋免費既生果碟(西瓜+哈蜜瓜)同薑茶, 3人收費都只係$8xx, 價格相宜之外, 味道都唔差喎!隻蟹雖然係細size個隻, 但係d蟹膏呀, 蟹肉呀令我地食得非常happy, 至於個蟹粉小籠包, .一口一隻, 咬落去滿口都係汁, 真係呢...好味到冇野講, 另外, 生炒糯米飯又係食到我地停唔到口, 而最特別既, 莫過於首嘗薑茶啦!此茶辛辣得黎夠香, 苦中帶點兒甘味, mmm...別有一番風味!其他既小菜就普通d啦!總之一句, 都好抵食呀!不能不提, 服務態度一流, "i will be back!"
2004-09-28 47 瀏覽
上次食過紅豆味, 覺得ok啦今次食奶黃味,平時飲茶奶黃包係我既first choice,希望哩個月餅都唔會令我失望啦,好彩, 真係物有所值, 我覺得好食過紅豆,哩個真係好有奶黃味, 甜度適中,可惜蛋黃依然唔ok~係美中不足~
上次食過紅豆味, 覺得ok啦
今次食奶黃味,
平時飲茶奶黃包係我既first choice,
希望哩個月餅都唔會令我失望啦,

好彩, 真係物有所值,
我覺得好食過紅豆,
哩個真係好有奶黃味,
甜度適中,可惜蛋黃依然唔ok~
係美中不足~
2004-09-23 7 瀏覽
我滿懷希望咁買左盒返黎食,點知令我好失望,先講皮, 我以為好鬆化, 其實好得硬,黑芝麻同香芋, 跟本冇咩味可言,個黃就真係慘不忍睹,死實實ga!又唔係平wo ...
我滿懷希望咁買左盒返黎食,
點知令我好失望,
先講皮, 我以為好鬆化, 其實好得硬,
黑芝麻同香芋, 跟本冇咩味可言,
個黃就真係慘不忍睹,
死實實ga!又唔係平wo ...
2004-08-24 27 瀏覽
貪得意早前買左金箔全黃月餅卷, 昨日去換左黎食,金箔係有, 不過真係一丁點je~蛋黃幾差, 硬, 又唔漏黃,紅豆只係一般, 可食可唔食~
貪得意早前買左金箔全黃月餅卷,
昨日去換左黎食,
金箔係有, 不過真係一丁點je~
蛋黃幾差, 硬, 又唔漏黃,
紅豆只係一般, 可食可唔食~
2004-04-18 0 瀏覽
星期日同家人去飲茶, 可能因為差不多點半先到, 所以唔洗等位, d點心都幾精緻, 一般鍋貼, 差燒包, 腸粉, 燒賣, 蘿蔔糕等都唔錯, 不過部份點心size 同數量似乎其他茶樓細左d, 有d似變相加價咁......
2004-04-09 2 瀏覽
佢有新菜色wo~條魚包住X燒去燒~我就諗起可能係"魚咬羊"既變奏~佢而家重係埋午市點心做埋晚市套餐既其中一道菜tim~唔知有冇人試過條x燒魚呢?有既記得話我知呀~yeah!
佢有新菜色wo~條魚包住X燒去燒~
我就諗起可能係"魚咬羊"既變奏~
佢而家重係埋午市點心做埋晚市套餐既其中一道菜tim~
唔知有冇人試過條x燒魚呢?
有既記得話我知呀~yeah!
2004-02-21 41 瀏覽
wow! expensive! $$$$$$2 people for lunch - $3XX and dim sum only!
wow! expensive! $$$$$$