2024-06-16 39 瀏覽
一家隱世地道川菜館,有十分正宗的重慶美食,見到有地道四川人特地來光顧。這天與朋友慕名而來,試試味道有多正宗吧!這裏的烤魚、酸菜魚、水煮魚都很出名,用的是新鮮魚,即場製造,新鮮惹味。涼菜完全就是地道小吃,送啤酒一流。點了酸湯檸檬魚,生魚片小份$168。在香港吃川菜,酸湯檸檬魚做法比較少見,這裏有正宗川菜師傅,當然要試試!雖然點的小份,但魚片份量二人吃也足夠,大片厚肉,少量魚骨可接受的,但不會吐骨的朋友就建議點桂花魚。墊底有粉絲、芽菜、黃芽白,吸收了檸檬酸湯味道,有魚湯鮮甜,又有檸檬酸香,這酸香程度適中,超級開胃,整盤魚連湯都吃光光,配飯吃更醒胃。涼拌魚皮$68,小辣程度,麻香十足,魚皮超級爽口,夾起晶瑩的魚皮,就覺得滿滿骨膠原,女士要吃哦。魚皮份量也不少,墊底有青瓜片,中和辣味,增添清香,是正宗川菜吃法,不過吃著就會越來越麻辣啊!蒜泥黃瓜$48,堆滿一小碟的青瓜粒新鮮爽口清香,記得蒜泥和醋要拌勻吃,微微酸味又有生蒜泥香辣味,爽脆清新,是夏日必點的涼菜。二人埋單$284,吃得滿足,試到酸湯檸檬魚,非常滿意!味道和份量交足功課,下次還要來試這裏的烤魚。

2024-06-15
2024-04-25 163 瀏覽
近年新興酸菜魚所以都食過幾間地道酸菜魚冇咩特色朋友仔又愛吃魚.去近佢公司又有四川味道的酸菜魚其實自己對酸菜魚一般因為間間差不多店內簡潔沒有太特別裝潢餐牌食物不多簡單點了4樣野1.     木耳2.     魚皮3.     酸菜魚(生魚)4.     小酥肉魚皮同木耳都係BB 辣但對於5係甘食辣既我覺得辣但你會繼續想食因為慢慢會滲麻辣味出來平時食香辣魚皮只有橙紅色我辣油外.沒有任何香麻辣味.我怕辣. 但愛麻辣因為比辣更惹味.抵讚木耳是高山木耳比較細較爽口不會太淋味道沒有太辣.主角老壇酸菜魚(生魚)好大份好驚..食不到甘多由細到大. 生魚煲湯煲完湯, 不會吃.今次第一次真正吃生魚見到嗎?幾大塊沒有骨, 全肉,薄身肉質滑, 不是"鞋"因為生魚新鮮肉味更濃亦令湯底味帶有鮮甜味道配料有酸菜同粉絲加上大大塊魚.其實都好擔心吃不完但朋友仔要食小酥肉我想不會太大碟來到…不是太大碟…但數量不少炸物 一向都怕因為粉漿厚不愛吃.而師父可以用薄粉漿之餘重點是. 味道…好特別四川調味有一種香草味. 食後有回甘味道.肉淋嫩滑. 外層爽脆.真心好味.亦不是一般餐廳的炸物.最好配啤酒.三五知己超正
近年新興酸菜魚

所以都食過幾間地道酸菜魚

冇咩特色
朋友仔又愛吃魚.
去近佢公司又有四川味道的酸菜魚
餐牌食物不多
簡單點了4樣野
1.     木耳
2.     魚皮
3.     酸菜魚(生魚)
4.     小酥肉
魚皮同木耳都係BB 辣
但對於5係甘食辣既我

覺得辣
但你會繼續想食
因為慢慢會滲麻辣味出來
平時食香辣魚皮
只有橙紅色我辣油外.
沒有任何香麻辣味.
我怕辣. 但愛麻辣
因為比辣更惹味.
抵讚
木耳是高山木耳
比較細
較爽口
不會太淋
味道沒有太辣.
主角
老壇酸菜魚(生魚)
好大份
好驚..食不到甘多
由細到大. 生魚煲湯
煲完湯, 不會吃.
今次第一次真正吃生魚
見到嗎?
幾大塊
沒有骨, 全肉,薄身
肉質滑, 不是"鞋"
因為生魚新鮮
肉味更濃亦令湯底味
帶有鮮甜味道
配料有酸菜同粉絲

加上大大塊魚.
其實都好擔心吃不完
但朋友仔要食小酥肉
我想不會太大碟
來到…不是太大碟…
但數量不少
炸物 一向都怕
因為粉漿厚不愛吃.
而師父可以用薄粉漿之餘
重點是. 味道…好特別四川調味
有一種香草味. 食後有回甘味道.
肉淋嫩滑. 外層爽脆.
真心好味.
亦不是一般餐廳的炸物.
最好配啤酒.
三五知己
超正
2024-04-23
2024-06-11 19 瀏覽
鴻運食菜館蒜香烤海鱸魚 ($228)​娃娃菜 (+$38)寬粉 (+$38)好耐冇食過烤魚啦,今日就特登嚟試一試先😛一入到去就見到位置唔算好多但係就坐得好闊落,同埋聞落已經有好強嘅烤魚同埋酸菜魚嘅味道,真係幾正😝😝我就叫左蒜香烤海鱸魚,好好嘅係仲可揀食咩辣度,唔食得辣嘅話都唔使驚架👍🏻首先成煲烤魚嘅配料真係好多,有萵筍又有薯仔🥔好吸引呀!條魚都好大條,真係夠哂兩個人去食,而且浸住啲汁都令到食嘅時候多左好多香味🤩🤩食落口魚骨都係算少,加上都仲係有香脆嘅口感,真係幾好食😋另外我都加左娃娃菜同埋寬粉,我覺得呢兩樣配餸真係食烤魚必須要有嘅😆娃娃菜好入味,食落都好爽脆,而寬粉都係好吸湯,口感都好滑爽同彈牙,食落真係好正!😋評分:9/10旺角通菜街2A-2P號鴻光大廈地下P號舖
鴻運食菜館

蒜香烤海鱸魚 ($228)
​娃娃菜 (+$38)
寬粉 (+$38)

評分:9/10

旺角通菜街2A-2P號鴻光大廈地下P號舖
2024-06-11 11 瀏覽
位於旺角的這家中式餐館,以其精湛的烹飪技藝和道地的菜。今天我和朋友特意前來品嚐他們家的招牌菜酸菜魚,這道菜絕對稱得上是一絕。碧綠欲滴的酸菜,鮮嫩多汁,散發出陣陣迷人的酸甜香氣。再看看那鮮紅色的魚肉,肉質細嫩,入口即化,煙燻味道恰到好處,絕對是一大亮點。當酸菜與魚肉交織在一起時,形成了一種獨特而動人的口感,酸甜交織,餘韻悠長,令人百嘗不厭。湯汁方面更是精髓所在,濃郁醇厚,帶有淡淡的煙熏味,與酸菜和魚肉相得益彰。光是沾上一點湯汁,就已經足以令人陶醉其中,難以自拔。整道菜式的色、香、味俱佳,真可謂是一道經典之作。

整道菜式的色、香、味俱佳,真可謂是一道經典之作。
2024-06-09 10 瀏覽
早前我行行下街想食酸菜魚,身邊朋友介紹附近旺角有間叫「鴻運食菜館」,屬小店模式,老闆娘親力親為,食物水準都不錯的!👍老壇酸菜魚我們見餐牌有多款魚可選擇,我們選左鱸魚🐟,魚質嫩滑可口,份量豐富,酸菜味剛好開胃極!另外都有不少小菜, 我們再點了入淮山炒木耳因最近食得太多肉,都想清少少😆, 呢款小菜都好有鑊氣,淮山炒木耳再配西芹,新鮮又健康!鴻運食菜館📍地址:旺角通菜街2A-2P號鴻光大廈地下P號舖

老壇酸菜魚

另外都有不少小菜, 我們再點了入淮山炒木耳

鴻運食菜館
📍地址:旺角通菜街2A-2P號鴻光大廈地下P號舖

2024-06-08 6 瀏覽
天氣熱食川菜格外有feel🤓 哩間簡直係喺旺角嘅隱世小店,店舖雖然細間,但賣點係佢家族式經營,職員之間關係好好,合作融洽,會比到食客一種家的感覺 🏠 ..➊ 🌶️🐠 老壇酸菜鱸魚 $198呢個係餐廳最極力推介嘅酸菜魚,冇理由唔試一試佢🐒 真心唔錯喎,酸菜味濃,鱸魚肉質嫩滑冇骨,而且好足料,兩個人叫個細份都好夠食🫢 今次揀咗微辣,感覺啱啱好,唔會因為太辣而遮蓋咗酸菜嘅味道,鍾意食辣嘅朋友可以揀中辣同特辣🤓 魚有其他款選擇,可以揀桂花魚同生魚🐠..➋🌶️🐔 山城辣子雞 $128哩個同出邊食開嘅辣子雞唔同,佢係用原隻雞斬件再攞去炒,而唔係平時食開用無骨雞肉去炒😯 雖然要吐骨有啲麻煩,但咁樣煮個雞味反而更加濃厚🤤..@lamlamfoodie
➊ 🌶️🐠 老壇酸菜鱸魚 $198
➋🌶️🐔 山城辣子雞 $128
@lamlamfoodie
2024-06-04 6 瀏覽
今日去左旺角行街順便搵食,見到有間食酸菜魚,大熱天時最啱啦,聞到都開胃,就入去試下。酸菜魚小份(bb辣)🅰️🅰️🅰️🅰️🅰️一上枱就哇左出聲,勁大份。我地三個人見到都驚食唔哂(最後真係要打包一碗走😂)講講味道先,金湯夠哂濃味,酸味都正常,鱸魚好滑,有魚味。下面有d米粉墊底,索哂d湯汁好正。老闆娘好好人,知道我地有人唔太食得辣,專登幫我地bb辣再低一級😝咁唔太食得辣嘅朋友都食得好開心。三色椒炒米粉🅰️🅰️🅰️🅰️🅰️同樣好大份🤣米粉炒到好乾身,醬汁味都算係炒哂入去個粉到。呢個菜式係唔辣嘅,用嚟中和個辣度啱啱好。川味凍粉🅰️🅰️🅰️🅰️個凍粉幾特別,似食緊蒟蒻咁,我地都係貪新鮮試下,估唔到都係一個幾好嘅前菜。呢個麻多過辣,唔算辣,食得幾過癮。總括嚟講,係旺角區有間小店,份量多、老婆娘又nice,好好照顧我地未必食得辣嘅朋友,價錢除開真係好抵,尤其個酸菜魚我諗四個人食都夠,再叫其他菜式同啤酒啤啤佢就一晚🍻推介大家嚟試!

酸菜魚小份(bb辣)🅰️🅰️🅰️🅰️🅰️

三色椒炒米粉🅰️🅰️🅰️🅰️🅰️

川味凍粉🅰️🅰️🅰️🅰️

2024-06-04 15 瀏覽
熟我既朋友都知我最近愛上吃魚,烤魚同酸菜魚都是我的心頭好,今日就專登過旺角試下呢間隱世既酸菜魚🐟呢間鋪頭位於通菜街,平時夜晚可能會俾d排檔遮住留意唔到。門面同內部裝修都非常簡單但整潔,有一種家庭經營既小店感覺。菜式上面,我當然揀左我最愛既酸菜魚,魚肉大大塊,有魚味,而且都幾嫩滑,只係生魚本身比較多細骨,食既時候要比較小心,而湯入面既粉絲,充分吸收左湯既味道,所以特別好味❤️另外仲叫左碟口水雞,由於我只係嗌左小辣,所以唔算好辣,味道幾好,下次嗌中辣可能更岩我。而主食方面,我同朋友就嗌左個三絲炒米粉,呢碟炒米粉有驚喜,鑊氣夠,好惹味,係我喜歡既炒米粉味道💯整體黎講,食物份量同質素都算高,而價錢亦比較平民,性價比算係非常高,下次可能會想試埋個酸湯檸檬魚。

2024-06-02 4 瀏覽
農家小炒肉(88hkd) 賣相很有食慾,肉量算多,對得住個價錢,豬肉帶少少軟骨,好有咬口,小辣都辣勁十足🥵酸辣土豆絲(68hkd) 加入辣椒🌶️、泡辣、蒜蓉🧄翻炒,先酸後回辣,土豆絲🥔仍然保留到爽脆,即刻食多兩碗飯🍚🥢薑蔥炒雞(108hkd) 雞肉用的是帶骨雞件,不是冰鮮雞排,雞肉不乾柴,薑🫚蔥爆炒有鑊氣,份量都足~Ps.檸🍋茶茶底幾重,叫少甜剛剛好仲要不收加一服務費,都幾抵食!#foodiblum中式
農家小炒肉(88hkd)

酸辣土豆絲(68hkd)

薑蔥炒雞(108hkd)

Ps.檸🍋茶茶底幾重,叫少甜剛剛好
仲要不收加一服務費,都幾抵食!

#foodiblum中式
2024-06-02
2024-06-01 12 瀏覽
Happy Friday 梗係要同朋友鬆一鬆,我話近排好想食酸菜🐟,朋友就話試過一間酸菜魚正宗又好味😋(朋友媽咪係成都人,佢話食過最正宗嘅一間),就帶左我黎呢間旺角女人街裡面嘅一間叫鴻運食菜館。開頭搵唔到位置,打比老闆又細心教你搵路,入到去坐,坐位闊落。老闆又會推介新鮮時令食物,老闆話如果有想食嘅嘢,預早一日同佢講,佢買到材料都可以幫手煮架,真係友善老闆第一名坐低2話不說就點個酸菜魚先啦梗係,點左個桂花魚🐟,個魚一黎到就嘩左一聲,好大碗,魚肉大大塊,啖啖肉,完全冇骨,肉質又嫰又滑,辣度又唔會太搶喉,讚!

,啖啖肉,完全冇骨,肉質又嫰又滑,辣度又唔會太搶喉,讚!

山城辣子雞
椒鹽蝦
紅糖糍粑
2024-05-31
山城辣子雞
椒鹽蝦
紅糖糍粑
2024-06-01 12 瀏覽
TGIF終於都考哂試🥹勁耐無update,因為真係超級忙😵‍💫😵‍💫😵‍💫一交完功課就同肥仔男友岀街飲飲食食✌🏻又去左食我最愛既酸菜魚明明就唔食得辣🌶️好彩有得揀BB辣🖤老壇酸菜魚細份生魚都只係$168BB辣得黎仲有少少麻,正🤤魚既份量還好,魚片厚身不過有少少碎骨,食既時候要小心👀雖然有粉絲做配菜,但白飯撈汁還是必須的😎🖤口水雞 $78調味十足,啲雞索哂汁雞肉都好嫩滑😗值得讚既係呢度啲野飲幾抵😂其次係食完一啲都唔渴👍🏻👍🏻👍🏻
TGIF
終於都考哂試🥹
勁耐無update,因為真係超級忙😵‍💫😵‍💫😵‍💫
一交完功課就同肥仔男友岀街飲飲食食✌🏻

又去左食我最愛既酸菜魚
明明就唔食得辣🌶️
好彩有得揀BB辣

🖤老壇酸菜魚
細份生魚都只係$168
BB辣得黎仲有少少麻,正🤤
魚既份量還好,魚片厚身
不過有少少碎骨,食既時候要小心👀
雖然有粉絲做配菜,但白飯撈汁還是必須的😎

🖤口水雞 $78
調味十足,啲雞索哂汁
雞肉都好嫩滑😗

值得讚既係呢度啲野飲幾抵😂
其次係食完一啲都唔渴👍🏻👍🏻👍🏻
2024-05-28 8 瀏覽
很久沒有在旺角出沒了,店鋪換了又換,面目全非的;食肆依舊琳立,隨選了鴻運,希望自己也可鴻運當頭,圖點運氣 😂😂😂😂環境企理新簇,老闆健談,滿有一貫小店的親和感!點了人氣招牌老壇酸菜魚,小份 $168,超抵食!賣相氣勢,不遜大飯店的出品 👍👍魚肉爽滑鮮嫩大塊頭,用了天然的魚骨湯,湯底味道濃郁,認真夠味!加上份量十足,性價比甚高的菜式!再來一份三絲炒米粉 $58,是夜主食!炒米粉材料豐富,有蛋絲、肉絲、椰菜絲、甘荀絲、洋蔥🧅絲及蔥花等;這裏的米粉原來是粉絲,有特式!最後來份蒜蓉炒油麥菜 $68油麥菜新鮮爽脆,蒜蓉清炒,原汁原味!凍檸茶還是少不了,是最熟悉、最平凡又最不可缺的 😋平靚正的大滿足!

環境企理新簇,老闆健談,滿有一貫小店的親和感!

點了人氣招牌老壇酸菜魚,小份 $168,超抵食!

賣相氣勢,不遜大飯店的出品 👍👍

再來一份三絲炒米粉 $58,是夜主食!

最後來份蒜蓉炒油麥菜 $68

油麥菜新鮮爽脆,蒜蓉清炒,原汁原味!

凍檸茶還是少不了,是最熟悉、最平凡又最不可缺的 😋

平靚正的大滿足!
2024-05-26 17 瀏覽
天氣熱食酸菜魚聽落好似好瘋狂,但食落原來幾岩feel唔會食到成身熱辣辣,食完仲有種refresh嘅感覺酸湯檸檬魚$198餐牌上有四款酸菜魚湯底簡,叫左平時較少見的酸湯檸檬魚湯底酸酸地,加左檸檬食落更加醒神,檸檬嘅酸味吊到條魚嘅鮮味鱸魚啲肉質勁嫩,冇骨食落好方便,湯汁可以撈飯食清炒番薯葉$68好耐冇食過番薯葉,平時好少喺其他餐廳個菜單見到,所以就叫黎試吓炒番薯葉個時間要控制得好好,唔可以煮得太短會唔夠熟,太長又會腍曬唔好食佢個炒番薯葉真係好好食嘅,熱油落去兜兩兜,又鑊氣熱辣辣檸檬茶$10 & 凍奶茶$16飲品嘅價錢中規中矩,不過食酸菜魚點都要飲吓嘢先夠爽

天氣熱食酸菜魚聽落好似好瘋狂,但食落原來幾岩feel
唔會食到成身熱辣辣,食完仲有種refresh嘅感覺

酸湯檸檬魚$198
餐牌上有四款酸菜魚湯底簡,叫左平時較少見的酸湯檸檬魚
湯底酸酸地,加左檸檬食落更加醒神,檸檬嘅酸味吊到條魚嘅鮮味
鱸魚啲肉質勁嫩,冇骨食落好方便,湯汁可以撈飯食

清炒番薯葉$68
佢個炒番薯葉真係好好食嘅,熱油落去兜兩兜,又鑊氣熱辣辣

檸檬茶$10 & 凍奶茶$16
飲品嘅價錢中規中矩,不過食酸菜魚點都要飲吓嘢先夠爽

• 酸湯檸檬魚
2024-05-24 22 瀏覽
好耐冇食過酸菜魚啦 喺旺角行完街 搵咗一下附近 有咩餐廳係食酸菜魚 最後見到依間餐廳未試過就決定試吓🤣🍀老壇酸菜魚我哋揀咗鱸魚 煮嘅時間恰到好處 魚質嫩滑🐟 我哋叫咗小份 但其實魚片嘅份量都幾多 兩個人食啱啱好☺️ 酸菜味道偏偏清 唔會太過酸😗 🍀夫妻肺片有牛心同埋牛舌 份量幾多 兩個人食嘅話都足夠😝 牛心口感有嚼勁 點埋啲辣汁食好過癮 而我就叫埋一碗飯 啲辣汁配飯好正 吸晒啲辣油😎 牛舌有咬口 同樣都係吸晒啲辣汁好滿足😚🍀尖椒皮蛋賣相好吸引 皮蛋大小亦都切得好平均 吸晒辣油好好食😉

🍀老壇酸菜魚

🍀夫妻肺片

🍀尖椒皮蛋
賣相好吸引 皮蛋大小亦都切得好平均 吸晒辣油好好食😉
2024-05-19 25 瀏覽
到旺角行完街搵到間川菜小店,想輕輕鬆鬆咁食番餐~ 店主非常熱情好客,氣氛非常融洽,個個都有講有笑~ 仲發現到好多其實都係熟客仔~ 🥢江湖烤魚今次揀咗海鱸魚,海鱸魚肉質比較細嫩,無乜骨就會非常易食。原條魚肉配上微微辣香的川式調料,口感相當出色。老闆介紹,如果食得辣,呢排可以做到不只辣,係更辣嘅川味辣😍川菜烤魚獨特的風味~ 揀咗BB 微辣的感覺在舌尖慢慢蔓延,但又唔係太辣刺激,反而帶給人一種回甘的餘韻。最好味就緊係用黎餸飯😆🥢姜蔥炒雞店員介紹是功夫茶之一。師傅明顯選用了新鮮優質的食材~ 雞肉肉質緊實飽滿,沒多發現冰凍過的痕跡。而姜和蔥都散發著濃郁的香氣。雞件比較多肉~ 每一塊雞肉都被炒得剛剛好熟,嫩滑非常,沒有過火而感到柴口。總括黎講,又真係食得出功架~ 味道幾好又夠餸飯。

🥢江湖烤魚

🥢姜蔥炒雞